Dodaj do ulubionych

Tychy - murapol - 4 pory roku

• Gość: xxjaroxx Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.zone14.bethere.co.uk 04.09.11, 03:58
      Witam
      Zamierza kupić mieszkanie od Murapolu pod koniec roku i chciałbym się dowiedzieć jak wam się mieszka na tym osiedlu. Czytając forum miałem wrażenie że jest dużo niedoróbek i niedociągnięć. (zalane garaże, woda cieknąca po ścianach)
      Część z Was już mieszka tam przez jakiś czas, więc może podzielicie się swoimi doświadczeniami. Czytałem również o inny inwestycjach Murapolu (Kraków, Bielsko, Katowice) to aż się włosy jeżyły na głowie przy niektórych postach. Chodzi mi też o podejście do klienta już po zakupie.
      Jak wyglądają negocjacje? Czy można coś urwać z ceny?
      Dziękuje z góry za rzeczowe odpowiedzi

• Gość: demon parkowanie cd... IP: 81.15.192.* 06.09.11, 10:10
        witam

mam pytanie poprzez jaką instytucję należy załatwiać temat ustawienia znaków zakazu parkowania wzdłuż ulicy ?
        wzdłuż bloku 143 wciąż ustawiają się samochody (pomimo wolnych miejsc parkingowych) szczególnie utrudnienie dla ruchu stanowią auta stawiane przy wyjazdach z garażów (np czarne BMW).
        Czy takie rzeczy załatwia się poprzez lokum ? z góry dzięki za odpowiedź.
        • martin20023 Re: parkowanie cd... 06.09.11, 10:26
          Witam.
          Co do decyzji odnośnie znaków. Zgłosić to należy do LOKUM . Klatka 135 zgłosiła ten problem do Lokum już 5 miesięcy temu. - Jak widać bez efektu. Podobno nawet się za to nie zabrali.
          Proszę o zgłaszanie tego postulatu do Lokum. Może większą ilością telefonów i pism coś w tej kwestji zwalczymy.
          Pozdrawiam.
          • Gość: abdul Re: parkowanie cd... IP: 109.95.204.* 07.09.11, 17:04
            Bardzo prosze o nie parkowanie samochodow fiat panda van numery sps jakas hurtownia spozywcza sorel na nie swoim miejscu w garazu 145 oraz peugeota dw.... szary przy drzwiach wejsciowych do klatki 145b to nie sa miejsca do parkowania, jak straz miejska przyjezdza bo wzdluz drogi stoja jakies samochody to czemu moga stac w garazu, wydaje mi sie ze na nie swoim miejscu staje tez hyundai kombi st tam gdzie stoja ramy bo oknach jak sie myle to przepraszam a jak nie to prosze tam nie stawac
            • djjp Re: parkowanie cd... 15.09.11, 23:25
              Zauwazylam ze wymienione samochody juz nie stoja na tych miejscach w klatce 145. Ale skoro chcemy byc sprawiedliwi to wobec wszytskich, wydaje mi sie ze nie powinien parkowac po prawej stronie od wejscia dealer BMW, bo to równiez nie jest miejsce do parkwoania.
              Zgadzam sie zebysmy przestegali przepisów, ale egzekwujmy je od WSZYTSKICH.
              • Gość: abdul Re: parkowanie cd... IP: 109.95.204.* 16.09.11, 19:16
                odnosnie miejsc parkingowych, na nastepnym zebraniu wspolnoty trzeba poruszyc ten temat, bo niby wszyscy placimy tak samo, ale jedni maja standartowe miejsca tzn. na jeden samochod a niektorzy stawiaja dwa i jeszcze urzadzaja sobie komorki lokatorskie, jestem za tym aby palcic proporcjonalnie za zajmowana powierznie bo niby dlaczego ja mam placic tak samo za moje standartowe miejsce a inni stawiaja sobie dwa samochody i jeszcze urzadzaja sobie komorke lokatorska, jestem za tym aby wszyscy placili proporcjonalnie za zajmowana powierznie a jak jakis samochod przeszkadza dzwonic na straz miejska, jestem ciekawy jaki "specjalista" ustawial znkaki zakaz zatrzymywania sie i postoju, przeciez one powiny byc od poczatku drogi, bo co mi to daje ze sa od polowy skoro na poczatku straz moze nie przejechac? ciekawe nie? w najszerszym miejscu postawili a na poczatku drogi nie, odnosnie rowniez smietnika moze cos zarzadzimy zeby byl zamykany tak jak to zrobil lokum bo wyglada to jak w dzielnicy manor house, walajace sie dywany, papierki itd
    • Gość: yeti bydło IP: 109.95.204.* 16.09.11, 09:58
      cóż to za bydło się zalęgło na parterze w 143 przy wjeździe na osiedle?
      • Gość: . Re: bydło IP: 109.95.204.* 16.09.11, 15:09
        Czemu bydło? Co się dzieje?
      • Gość: lookator Re: bydło IP: 109.95.204.* 16.09.11, 20:40
        Możesz trochę przybliżyć?
        • Gość: abdul garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 16.09.11, 21:07
          odnosnie miejsc parkingowych, na nastepnym zebraniu wspolnoty trzeba poruszyc ten temat, bo niby wszyscy placimy tak samo, ale jedni maja standartowe miejsca tzn. na jeden samochod a niektorzy stawiaja dwa i jeszcze urzadzaja sobie komorki lokatorskie, jestem za tym aby palcic proporcjonalnie za zajmowana powierznie bo niby dlaczego ja mam placic tak samo za moje standartowe miejsce a inni stawiaja sobie dwa samochody i jeszcze urzadzaja sobie komorke lokatorska, jestem za tym aby wszyscy placili proporcjonalnie za zajmowana powierznie a jak jakis samochod przeszkadza dzwonic na straz miejska, jestem ciekawy jaki "specjalista" ustawial znkaki zakaz zatrzymywania sie i postoju, przeciez one powiny byc od poczatku drogi, bo co mi to daje ze sa od polowy skoro na poczatku straz moze nie przejechac? ciekawe nie? w najszerszym miejscu postawili a na poczatku drogi nie, odnosnie rowniez smietnika moze cos zarzadzimy zeby byl zamykany tak jak to zrobil lokum bo wyglada to jak w dzielnicy manor house, walajace sie dywany, papierki itd
          • Gość: . Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 05:18
            Zamykany śmietnik? OCZYWISTA OCZYWISTOŚĆ!! Zgadzam się i poruszmy ten temat!! Śmietnik jak w slumsach. Menele grzebią tam CODZIENNIE rano wybierając puszki na złom i kolejnego jabcoka! Znaki? Znaki są ustawione dla naszej wspólnoty więc dlatego są w połowie drogi. Widocznie sąsiednia wspólnota nie potrzebuje lub nie chce zakazów parkowania! Co do miejsc postojowych to jeśli za wszystkie jest taka sama opłata to jest to chore! Widział ktoś taką samą opłatę za mieszkania z różnym metrażem?! Jestem za tym aby miejsca były płatne w zależności od ich wielkości w m2. Też jest to oczywiste i temat do poruszenia!
            • martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 17.09.11, 09:21
              Co do znaków to prosimy o to wspólnotę już 3 - 4 miesiące ale jakoś ma problem z załatwieniem tego. (albo brak chęci). Co do miejsc parkingowych - kupujemy miejsce postojowe i tak jest w akcie notarialnym . Zasada była jedna kto pierwszy to lepszy. Aktów notarialnych nie zmienicie. A to jest podstawą do opłat.
              • Gość: lookator Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 10:56
                Inaczej mówiąc- w garażu każdy kupił równy udział we współwłasności całej hali, albo krotność udziału. I dlatego płaci sie o równo, co nie?
                • martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 17.09.11, 11:15
                  dokladnie tak.
                • Gość: parking Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 16:43
                  To żenada, niektórzy ledwo mieszą się na swoim miejscu 2X1,5m2 autem a inni mają 2 auta zaparkowane bokiem. Jak to zmienić z płatnościami? Kolejne oszustwo. Gdzie tu sprawiedliwość?! Dowiem się czy da się to zmienić. Zauważcie, że niektórzy mają ponad 2 razy większą powierzchnię a płacą tyle samo!
                  • Gość: nemo Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 17:32
                    Bo płacą według udziałów w lokalu, które kupili. I tyle.
                    • Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 19:07
                      widze ze odzywaja sie tylko ci z duzym miejscem.... jezeli dalo sie zmienic akty notarialne odnosnie murapolu, ze placi tez za koszty wspolne, to moze da sie zmienic udzial w garazu podziemnym, poniewaz obecna sytuacja jest chora, nie widze problemu, zmierzymy kazdemu jego miejsce i ustalimy stawke za 1 m2, wiem ze niektorym sie to nie podoba ale dlaczego ja mam placic za innych, to moze tak samo kazdy bedzie placic za mieszkanie nie zaleznie czy ma 40 czy 80 m2 czas juz skonczyc z ta paranoją!!!!
                      • Gość: dezor Re: garaż podziemny i smietnik IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 22:56
                        Ludzie ale o czym Wy w ogóle dyskutujecie ? Każdy płaci za swoje miejsce parkingowe i każdy je ma takie samo czyli RÓWNE !!! Jak ktoś tego nie rozumie to tłumaczę: miejsce parkingowe to ten żółty prostokąt wymalowany na posadzce. Każdy jest taki sam. I dlatego każdy płaci po równo ! To proste jak drut. A to, że ktoś ma więcej miejsca wokół tego żółtego prostokąta i da radę tam zaparkować dwa auta czy też urządzić sobie komórkę lokatorską to tylko jego szczęście, że był pierwszy w Murapolu i pierwszy sobie wybrał miejsce postojowe akurat w takim miejscu. Ja się pytam co to komu szkodzi ? A pech z tego jest taki, że ma "sąsiadów" co mu szczerze tego zazdroszczą. No tak to trzeba nazwać - zwykła ludzka zawiść. Może zaraz zaczniemy mierzyć balkony i wliczać do metrażu, bo ja mam mniejszy niż sąsiad i należy mi się taki sam i niech za to zapłaci dodatkowo. Ludzi zachowujecie się jak dzieci w przedszkolu. Śmieszne !!!

Może lepiej zamiast tracić czas na bezsensowne dysputy zajmijmy się patologią jaka kwitnie nam w godzinach wieczornych na ławkach przed blokiem, gdzie hołota z sąsiednich osiedli zaopatrzona w piwsko z Żabki organizuje sobie libacje i dewastuje niby nasze mienie.
                        • Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 17.09.11, 23:09
                          jezeli to dla ciebie sa glupoty to ja stawiam tej holocie po piwie
                          • Gość: dezor Re: garaż podziemny i smietnik IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 23:27
                            Gratuluję. Jakie to typowo polskie i żałosne zarazem. Byleby tylko dopiec sąsiadowi.
                            • Gość: . Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 18.09.11, 00:00
                              Chore to jest, że miejsca są RÓŻNE a opłaty takie same i tego kolego nie zanegujesz. Jest więcej miejsca - jest większa opłata proste. Hołota wieczorami? I bardzo dobrze, niech wyrywają lampy, niszczą ławki i rzucają butelkami a i mieszkańców zaczepiają!! Dwa lata pisałem tu o konkretnym ogrodzeniu na co najmniej 2 metry z potężnymi bramami ZAMYKANYMI a nie taką żałosną imitacją furtki z domku dla lalek i ogrodzeniem z siatki dla psa koło budy. Zostałem zawsze negowany, że to nie areszt i getto, żeby było grodzone. To teraz niech wam niszczą, biją, kradną. Jestem za.
                              • Gość: tze tze Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 18.09.11, 09:24
                                chodzi wam o ławeczki gdzie dokładnie jedyne jakie są to koło fontanny zdaje się
                          • martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 18.09.11, 11:55
                            Szkoda czasu. Ja juto idę do sądu o zmianę metrażu - na uwzględniające powierzchnie balkonu,
                            a dlaczego ja mam mieć dużo mniejszy balkon niż sąsiad!!! Jak można garaż to czemu nie balkon. A może zaczniemy pomiary garażu od m3 - bo dlaczego ja mam płacić od m2 - jak nad moim miejscem postojowym biegną rury???
                            • tichauer Re: garaż podziemny i smietnik 18.09.11, 17:25
                              Zgodnie z ustawami - balkonu nie wlicza sie do powiezchni uzytkowej, nie stanowi on zamkniętego pomieszczenia. Wiem, wyedukowałem się :-)
                              • Gość: . Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 19.09.11, 00:35
                                Martin nie ośmieszaj się! Za balkon nie pobiera się opłat a za garaż TAK! Widzisz różnicę?! Mieszkanie też płacisz od "sztuki" czy jednak od metrażu?? Na garażach jest spory przekręt i zmieńmy to. Nowy podział i nowe opłaty. Zebranie niedługo.
                                • martin20023 Re: garaż podziemny i smietnik 19.09.11, 07:36
                                  Ciekawe jak mi wyliczysz powierzchnie. Ja kupiłem żółte pole - tak jak wszyscy . I nie korzystam z części wokół. I w żadnym wypadku nie będę płacił za część wspólną. Jeśli coś takiego przejdzie,
                                  to stawiam ściankę i bramę wjazdową do mojego "garażu". Bo to będzie juz garaż a nie miejsce postojowe.
                                  • Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 19.09.11, 18:44
                                    moze ty kolego nie korzysztasz z wiekszej powierzni ale 99% ludzi juz tak nie moze byc tak ze kto byl pierwszy to ma w "gratisie" dozywotnie miejsce dwukrotnie wieksze a nawet trzy w garazu 145 przy wejsciu do klatki 145b miejsce na dwa samochody i jeszcze komorka na ogorki, to jest po prostu chore, trzeba cos z tym zrobic, bo ta sytuacja jest po prostu z punktu widzenia lokatorow nie sprawiedliwa, piszesz ze postawisz sobie scianki, a moze to by byl sposob, jak nie to ja stawiam swoj samochod na twojej czesci, z ktorej rzekomo nie korzystasz!
                                    • tichauer Re: garaż podziemny i smietnik 19.09.11, 20:27
                                      Jestem ciekawy co zwojujecie.
                                      Kupiliście przecież części we współwłasności. Żeby zmienić udziały musieliby chyba notarialnie wszyscy współwłaściciele wyrazić zgodę.
                                      Z żółtymi obrysami - to nie tak - są umowne. Miejsca według dokumentacji powinny mieć 5m długosci - na wielu stanowiskach to jest dużo dalej niż obrys.
                                      Nie zapominajcie o powierzchni komunikacji. Za utrzymanie dróg w garażu współwłaściciele też powinni płacić.
                                      Jednym słowem - dałoby się znaleźć pewnie jakiś aptekarski sposób podzielenia udziałów wg m2 + po równo w powierzchni dróg, ale byłoby to skomplikowane. A jak ktoś wyjedzie poza swoje miejsce i stanie na drodze?
                                      • Gość: deren Re: garaż podziemny i smietnik IP: 82.177.192.* 19.09.11, 21:12
                                        Cześć,

moje stanowisko ws garaży jest jasne:

1. Wspólnocie od garaży - wara.
                                        Garaż w każdym budynku ma taki sam statut jak mieszkania. Czy ktoś ze wspólnoty przychodzi Ci do domu i mówi, że Heniek ma spać na kanapie, Beniek na materacu, a Zosia na wersalce? Decyzje w garażu podejmują właściciele tego lokalu. Sami mamy sobie przegłosować, kto co za ile płaci. DECYZJĘ PODEJMUJE WIĘKSZOŚĆ. Póki co w akcie notarialnym (o ile go podpisaliście, bo jak nie to nie ma z wami co gadać) macie narysowane co stanowi wasz:
                                        - udział we współwłasności (ułamek)
                                        - prawo do wyłącznego korzystania (obrys waszego terytorium).

2. Opłaty
                                        Jak chcecie, żebym płacił za m2 to dajcie mi na piśmie, zgodę wszystkich właścicieli garaży, że mogę sobie robić, co mi się podoba na danym metrażu (zamknąć, zamurować, prowadzić warsztat samochdowy itp.), to będę płacił nawet za 150 m2.

3. Tzw. zarządzanie garażami
                                        Zarząd wspólnoty (mówię o blokach 145 i 139) na czelność wyciągać rękę po pieniądze za "zarządzanie" garażami. Jak pół roku stałą rozpierdzielona brama do 145A - tak stoi do teraz niczym wrota do obory. Jak nasrane, nakurzone, naświnione na całej posadzce od ponad roku - tak dalej nikt nawet pieprzoną miotłą nie zmiótł syfu od chwili kiedy ostatani raz zrobiło to Lokum za swoich czasów. Co drugi dzień wypieprza światło w hali garażowej i można sobie nogi połamać po ciemku i jakoś się nie da tego naprawić - proponuję założyć pochodnie - będzie odpowiedni klimat jak w lochach. Ja dziękuję za taki zarząd nieruchomością NIEwspólną. Wolę, żebyśmy sami płacili za licznik za światło i bramę, które nie działają.
                                        • Gość: deren Re: garaż podziemny i smietnik IP: 82.177.192.* 19.09.11, 21:21
                                          Po czwarte, ostanie i najważniejsze.

Zamiast deliberować o pierdołach, w pierwszej kolejności sugeruje zrobić porządek z ZŁODZIEJAMI (tak - ZŁODZIEJAMI - tak się określa kogoś, kto sobie przywłaszcza cudze mienie).

Grupa cwaniaczków stawia sobie po kątach, między barierkami, na tyłach garażu i gdzie tylko popadnie swoje gruchoty, nie płacąc za to złamanego grosza. Zamiast wypominać sąsiadowi, że sobie trzyma rower albo worek z ziemniakami obok miejsca które KUPIŁ i za KTÓRE SŁONO PŁACI zajmijmy się bandą złodziei, którzy się rozpanoszyli po garażach - patrz pierwszy
                                          przykład z brzegu: garaż 145 na prawo po wejściu. Stoją dwa klamory na psie ruchu.

Jak dla mnie to jest to porzucenie mienia na cudzej nieruchomości - jestem gotów zamówić lawetę i opłacić wywóz na złom. To tak jakby ktoś Ci wywalił śmieci na działce - masz prawo je uprzątnąć!
                                        • Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 19.09.11, 22:12
                                          1. Wszystkie samochody ktore parkuja na nie swoich miejscach do usuniecia, szczegolnie seicento i kiedys panda przy wjezdzie

2. Po drugie jeden samochod na jedno miejsce tak jest sprawiedliwie, nie chcesz placic wiecej stawiaj tylko jeden woz

3. Moze kiedys ktos posprzata ten garaż przeciez placimy za to miejsce jak za hotel Mariott 40 zł m-c

4. Cos trzeba zrobic ze swiatlem czlowiek wchodzi do samochodu i juz gasnie

5. Nie ma sie co klocic o jeden metr ale nie ktorzy naprawde maja zdecydowanie wieksze miejsca i placa tak samo!!

6. Jezeli juz ktos postawil znaki zakaz zatrzymywania sie i postoju na drodze to na calej jej dlugosci, od polowy nie ma sensu, jak straz przejedzie skoro tam stoja samochody... wiem ktos mi odpisal czekamy na lokum to czekajmy dalej tak jak na ich rozliczenia, i na poprawki z murapolu
                                          • Gość: Lokator CPR Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 02.10.11, 23:31
                                            Drodzy Sąsiedzi!

Chciałbym wyrazić swoje skromne zdanie na kilka tematów, a mianowicie:

ŚMIETNIK przy budynku nr 5 - weźmy przykład z mieszkańców wspólnoty bloku nr 4 i zamknijmy ten przybytek! Unikniemy ciągle walających się śmieci, syfu, grzebiących w śmietniku meneli, itp. Drugą sprawą jest to, że kontenery do segregowania odpadków są notorycznie przepełnione, co niestety nie sprzyja utrzymaniu czystości.

PARKOWANIE W GARAŻU DODATKOWYCH SAMOCHODÓW

Prawdę mówiąc nie interesuje mnie ile samochodów parkuje na jednym miejscu parkingowym, jednakże należy podkreślić, że te dwa samochody przywożą dwa razy tyle nieczystości do garażu i zużywają dwa razy tyle energii elektrycznej, więc należałoby poddać temat głosowaniu na najbliższym zebraniu. I jeszcze jedno: dobrze byłoby aby zarząd wspólnoty zanim zwróci komuś uwagę na temat nieuprawnionego parkowania, sam przestrzegał tych zasad - mam na myśli Pana z klatki 145 (Octavia lub A4), który parkuje swój bolid przy bramie garażowej.

OGRÓDKI
                                            Niestety nawet Murapol nie potrafi określić jakie powinny być wymiary tarasów ziemnych przynależnych do mieszkań na parterze. Szkoda, bo jestem przekonany, że są to wymiary dużo mniejsze niż te, które właściciele tych mieszkań powinni zajmować (tu głównie uwaga do mieszkań w klatce 145, choć nie tylko, bo w bloku nr 4 jest podobna sytuacja). Kochani! Już niedługo będziemy chodzić korytarzami między płotami o wysokości dwóch metrów, bo cała zieleń zostanie okupowana przez mieszkańców parteru. Czyż nie można postawić niższego, niejako symbolicznego płotu?
                                            Zawsze można było wybrać opcję domu jednorodzinnego...
                                            Heh, ciekaw jestem, czy Ci, którzy postawili te płoty są przeciwko ogrodzeniu i zamykaniu osiedla.

RESPEKTOWANIE REGULAMINU PORZĄDKU DOMOWEGO
                                            Szanujmy się nawzajem! Każdy z nas ma prawo do szeroko rozumianej rozrywki. Jestem w stanie uszanować głośną muzykę w piątek czy sobotę, bo każdy może świętować urodziny, organizować parapetówkę ale w granicach rozsądku.
                                            Nie będę jednak tolerował młotków i wiertarek o godzinie 21.30, koszenia trawy w niedzielę i innego tego typu zachowań.
                                            Kartki na wycieraczce i wzywanie policji też nie są dobrym sposobem komunikacji z sąsiadami (jak miało to miejsce w przypadku pewnej imprezy w budynku nr 5).

UTRZYMANIE CZYSTOŚCI
                                            Nie bardzo rozumiem dlaczego zaprzestano sprzątania garaży. Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
                                            Płacimy przecież za utrzymanie nieruchomości wspólnej, w której zawiera się garaż.

PRAWO GŁOSU W CZASIE ZEBRAŃ WSPÓLNOTY
                                            Jakim prawem lokatorzy, którzy nie podpisali aktów notarialnych głosują w sprawach wspólnoty?? Nie jesteś właścicielem mieszkania - nie masz prawa głosu!
                                            Powinno to dotyczyć również osób, które notorycznie nie regulują opłat zwanych potocznie "czynszem" - a z tego co wiem jest ich całkiem sporo.

"Oskard" wywiesza na tablicach w klatkach schodowych informację o sumie zadłużenia lokali każdego piętra. Wstyd do doskonały motywator do spłaty długów. Może warto zaimplementować taki system w naszej wspólnocie?

Pozdrowienia,
                                            Lokator CPR
                                            • Gość: abdul Re: garaż podziemny i smietnik IP: 109.95.204.* 03.10.11, 16:56
                                              W 100% zgadzam sie z przedmowca, trzeba skonczyc z ta wolna amerykanka dotyczaca garazy plotow itd.
      • Gość: dezor.pl Re: bydło IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 22:37
        Hihi widzę, że już całe osiedle o nich wie. Goście mieszkają tam od niecałego miesiąca a już dali się poznać jakimi są prostakami. Gościu ze srebrną kietą chodzi po osiedlu pijany bez koszulki, sprowadza kumpli z poprzedniego osiedla ( czyli jakiegoś menelskiego blokowiska) i organizuje libacje alkoholowe. Po jego słownictwie i "sposobie bycia" można wywnioskować, że przywiało go tu z jakichś tyskich żulowskich slamsów. Co za hołota się sprowadza na nasze osiedle ? Ale to mieszkanie jest prawdopodobnie wynajmowane, więc kto takim ludziom wynajął mieszkanie ? Współczuję sąsiadom :/

• Gość: Franz Mauer Re: bydło IP: 109.95.204.* 18.09.11, 10:24
          Wszystko jest do załatwienia. W 143B też był problem, i został skutecznie załatwiony. Podstawa to zainteresowanie i wspólna interwencja sąsiadów. A jak każdy uważa, że to nie jego sprawa- to jest jak jest.
          Co do ogrodzenia osiedla - pewnie kiedyś będzie lepsze niż dziaiaj - przynajmniej taką mam nadzieję. Ale ławeczki koło fontanny z założenia miał być ogólnodostępny. Jak ktoś widzi zadymę - telefon na policję. Tylko potrzeba zainteresowania ludzi tym, co się dzieje poza ścianami ich mieszkania.
    • Gość: Franz_Mauer Wizualizacja i pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.11, 23:34
      Witam, na nowej wizualizacji budynku nr 2 zauważyłem chodnik, którego nie ma w rzeczywistości oraz LATARNIE. Latarni też nie ma, a przydałyby się.Wręcz sądząc po kabelkach na elewacji hali garażowej nowego budynku pod rzygaczami, Murapol znowu zainstaluje chińskie lampki.
      www.tychy.murapol.pl/userfiles/file/suzuki_2.jpg
      A co do pytania: Jaka sieć komórkowa Waszym zdaniem nie ma problemów z zasięgiem na osiedlu, orange w każdym razie to nie jest. Dzięki za podpowied ź.
      • Gość: Bart Re: Wizualizacja i pytanie IP: 199.107.26.* 21.09.11, 09:07
        Z Plusem mam problem tylko w garażu podziemnym ale to chyba normalne.
        • Gość: abdul Plac Zabaw IP: 109.95.204.* 27.09.11, 19:45
          Witam forowiczow, widze ze temat garażow podziemnych ucich.... mam pytanie czy ktos sie zastanawial nad placem zabaw dla dzieci na naszym osiedlu, czy murapol bedzie sponsorem raczej watpie, moze poruszyc ten temat na zebraniu?
          • Gość: plac Re: Plac Zabaw IP: 109.95.204.* 28.09.11, 15:46
            A stać Cie na to? Czy zamierzasz z innych zedrzeć $$ na tzw. ściepę?
          • Gość: CZESWAFF Re: Plac Zabaw IP: 109.95.204.* 28.09.11, 18:50
            Miejscem zgłaszania takich pomysłów powinno być zebranie lokatorów a nie forum. Trzeba taki punkt zgłosić organizatorowi zebrania (zarządcy) najlepiej PRZED ułożeniem harmonogramu spotkania żeby zdążył wciągnąc go do porządku obrad.

Plac zabaw może zbudować wspólnota na swoim terenie. Zaznaczam to, ba na naszym osiedlu są aktualnie 4 różne wspólnoty i każda gospodaruje swoim gruntem wg własnego uznania.

Na zebraniu trzeba by po pierwsze uzyskać zgodę od członków wspólnoty na taką inwestycję, bo dla mnie jest zrozumiałe, że ktoś może po prostu nie chcieć pod oknem/balkonem gromady wrzeszczących dzieci przez cały dzień cały rok na okrągło.
            Po drugie, trzeba mieć zgodę na zbiórkę środków na ten cel. Jeśli taki plac łącznie będzie kosztował 10 000 zł, a myślę, że za taką sumę spokojnie można coś porządnego zrobić, to dla stuosobowej (100 właścicieli) wspólnoty będzie to koszt 100 zł na mieszkanie, czyli kwota jednorazowo nie stanowiąca zagrożenia dla stabilności finansowej normalnej osoby.

• Gość: Lookator Mjurapol szuka inwestorów na akcje :-) IP: 109.95.204.* 04.10.11, 21:56
      www.youtube.com/watch?v=tNYKFwb1ICc&NR=1
      Chwalą się tym, co wybudowali, głównie w BB, ale jest też coś z naszego osiedla, plan i budowa 135, jak już ruszyła na jasień 2009.
      Stopy zwrotu z inwestu super - 30 - 35% rocznie. Pamietajcie - akcje Murapolu to najlepsza inwestycja na czasy kryzysu.
      • Gość: Lookator Re: Mjurapol szuka inwestorów na akcje :-) IP: 109.95.204.* 04.10.11, 22:07
        A tu jest cała prawda o inwestycji w Krakowie, i nawet nasza fontanna :-) Oczywiście Murapol zawsze za wszystko odpowiada, i to w ogole kliencie nie mają racji :-)
        Murapol RULEZ
        www.youtube.com/watch?v=1Ea7AV5OdG8&feature=related
    • Gość: Gość Ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 09.10.11, 11:14
      Witam!
      Proszę o informację czy w Waszych klatkach już grzeją kaloryfery? Jeśli nie - czy macie na ten temat jakąś informację z LOKUM?
      • tichauer Re: Ogrzewanie 09.10.11, 19:29
        Od jakiegoś czasu ogrzewanie działa w całym budynku 143.
        Pewnie masz zapowietrzone kaloryfery.
        • Gość: Gość Re: Ogrzewanie IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.11, 07:36
          Niestety nie, w całej klatce 135 ogrzewania brak. Alternatywy 4?
          • martin20023 Re: Ogrzewanie 10.10.11, 08:07
            Podobno odpalili ogrzewanie. Będzie ciepło :))
    • Gość: Dagus Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 27.10.11, 22:15
      Drodzy sąsiedzi,
      czy macie ciepłą wodę (budynek 143 klatka B), u mnie od wieczora nie ma :/ Po południu była...
      Pozdrawiam
      • Gość: lookator Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 28.10.11, 20:57
        No nie było wieczorem. Prawda.
    • Gość: wsiur Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 29.10.11, 21:19
      Dawać adres wsiura co robi menelskie imprezy z menelską muzyką graną z głośników na parapecie. Gdzie mieszkasz frajerze?
      • Gość: terran Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 29.10.11, 22:31
        Wyjdź na klatkę, na balkon. Posłuchaj. A potem idź i porozmawiaj. Nie zostawiajmy takich przypadków bez reakcji.
        • Gość: wieprze Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 30.10.11, 00:12
          A świnie dalej się bawią w swojej oborze. Nawet nie wiadomo z której klatki te mordy są. Co zadzwonię na niebieskich i powiem, że gdzieś na osiedlu?
          • Gość: terran Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 30.10.11, 17:13
            Nie wiem, impreza raczej nie była w mojej klatce. Ale to towarzystwo miało sasiadów, ktorym najwyraźniej zabawa zupełnie nie przeszkadzała.
            • Gość: www Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 31.10.11, 11:14
              W którym bloku są te balety?Rwać te chwasty razem z korzeniami!!!!
              • Gość: Lokator CPR Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 31.10.11, 18:22
                "Jakie się tu chamstwo z całego świata zjeżdża"...
                • Gość: slums Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 01.11.11, 16:57
                  Jeżeli ktoś z osiedla zna adres prosiaków co chleją te ruskie wódy i jabcoki z żabki do upadłego i drą świńskie ryje do 2 w nocy z balkonów czy tam trawników, a wracając do swoich mieszkań w kartonach demolują osiedle to niech śmiało tu napisze ADRES! A przynajmniej nr klatki.
                  • Gość: triple Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 02.11.11, 16:26
                    Moze ktos poza kupa inwektyw napisze jakies konkrety, typu ktory blok, albo jaka okolica.
                    Bo ten burdel na forum jest taki sam jak na zewnatrz naszych mieszkan.
                    Przy takiej gatce duzo nie zdziala sie.
                    Pozatym ze jest tez numer do policji. Na nasze osiedle przybywaja czasem.
                    • Gość: 997 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 02.11.11, 17:04
                      To dzwoń na policję i staż jak nie masz adresu ani nazwiska, niczego. Dlatego ktoś zorientowany powinien publicznie podać taką informację, bo chyba bydło każdemu przeszkadza?
    • Gość: haha Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 05.11.11, 16:55
      Nie ma ogrodzenia - jest impreza :) Menele spoza osiedla lub i nie połamali ławkę i latarnię :) Ja to mam gdzieś, wynajmuję tutaj komuś i trzepię tylko kaskę a wam menele demolują :) Kiedy zebranie i podwyżka czynszu? :)
      • Gość: Lookator Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 05.11.11, 19:55
        Jakiego czynszu podwyżka? Przecież to są mieszkania bezczynszowe. Chyba, że Ty podwyższasz czynsz?
        • Gość: lokator2 Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 82.177.192.* 05.11.11, 22:09
          >>Lokator napisał:
          >>Jakiego czynszu podwyżka? Przecież to są mieszkania bezczynszowe. Chyba, że Ty >>podwyższasz czynsz?

[img]https://cdn2.holytaco.com/wp-content/uploads/2011/05/horror-like.jpg[/img]
          • Gość: haha Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 06:50
            Jaki czynsz? Przepraszam w spółdzielni opłata za wszystko nazywa się "czynsz" a we wspólnocie "koszty zarządu nieruchomością wspólną". Zwracam honor. 500 zł przymusowej opłaty za czynsz to nie jest przecież 500 zł na koszty zarządu nieruchomością. Nazwa ale przecież jak można się zareklamować w gazecie "mieszkania bezczynszowe".
            • Gość: nav Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 14:38
              moze trzeba pomyslec jak najszybciej nad "dobrym" monitoringiem osiedla co wy na to? czy murapol ma to zrobic?
              • Gość: tiki Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 19:16
                Dobrym pomyslem byloby odpowiednie oświetlenie osiedla. I fontanny. Poważny minus osiedla na mój gust.
                No i moze zglaszac na policje jak beda siedziec i zlopac przy fontannie .. moze troche pomogoby ? Tylko musialyby by to osoby ktore mieszkaja tam.
              • Gość: BenekIser Re: Tychy - murapol - 4 pory roku - jaki czynsz?! IP: 109.95.204.* 06.11.11, 19:30
                Monitoring to dobry pomysł. Ale wszystkiie wspólnoty musiałyby sie dogadać w tej sprawie. Na Murapol bym nie liczył.
                • Gość: nav ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 08:22
                  Czy te ogrodzenie co teraz jest bedzie przestawiane?
                  • Gość: monitor Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 16:38
                    Ja tam bym proponował latarnie w prawdziwego zdarzenia, takie jak te drogowe wysokie, monitoring a w późniejszym czasie ze względu na wysokie koszta prawdziwe ogrodzenie. Ale to jak ktoś wspomniał wymaga dogadania wszystkich wspólnot ale także i koszty się rozłożą na bardzo wiele osób co jest szansą na zbudowanie tego.
                    • Gość: BenekIser Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 21:01
                      Formalnie ogrodzenie powinien zrobić Murapol. Ale zdarzyło się, że M. miał coiś zrobić na podstawie umów, a zaproponował, że da jakąs niewielką kasę, a wspólnota ma zrobić daną rzecz we własnym zakresie. Trzeba ostrożnie. Monitoringu nie było w umowach, ogrodzone osiedle owszem.
                      • Gość: nav Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 07.11.11, 22:52
                        o czyms takim myslicie www.siatmar.pl/Ogrodzenie-panelowe-Nylofor-44.html czy bardziej drewno i cegla?
    • Gość: . Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 05:16
      Dobre i tanie. Pewnie estetom się nie spodoba ;)
      • Gość: 145C Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 09:06
        Wydaje mi się Panowie i Panie ze problem głośnej muzyki i libacji dotyczy jednostki.
        U nas w 145 C czyli srodkowym bloku jest pewien problem na 3 piętrze gdzie młodzi ludzie lubią się pobawic.
        To tez wydaje mi się normalne, lecz juz niezbyt normalne jest to ze ich goście po wyjściu z ich mieszkania demolują klatkę i drzwi wyjściowe , latarnię.
        Myslę ze mieszkaniec u ktorego była impreza nawet o tym nie wie bo skąd ma to wiedziec jak ululany spał do białego rana.
        Generalnie w 145 C problem imprez nocnych powoli się konczy po 3 interwencjach policji a zdecydowanie jest ciszej.
        naswietle co robimy dzwoniac na policje.
        -podajemy swoje imie i nazwisko
        -podajemy nr klatki i wzglądnie nr lokalu (policjanci to nie niewidomi ludzie i trafią gdzie trzeba)
        -w naszym przypadku policjanici delkatnie dali do zrozumienia ze impreza jest za głosna i poskutkowało.
        nikt nikogo nie legitymował nie ma się co bac a w takich przypadkach dzwonic i tyle tak jak dzwonicie ze na przykłąd macie zalanie bądz włamanie.
        Wydaje mi sie ze kazdy problem mozna na spokonie rozwiązac pozdrawiam
        • Gość: nav Re: ogrodzenie IP: 109.95.204.* 08.11.11, 11:26
          na TBS-ach kolo szkoly ZEG jest wlasnie takie ogrodzenie tylko srebrne...
        • Gość: 145c.. Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 12:04
          Ostatnio wlasnie byly jakies imprezy na przed ostatnim pietrze? albo ostatnim..
          • Gość: 145C Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 14:27
            Na przed ostatnim czy ostatnim bo to duza roznica?
            na ostatnim mieszka jegomośc ktoremu raz zdażyło sie głosniej zaimprezowac.
            na przed ostatnim znacznie częsciej lecz juz wyraznie ciszej niz miała to miejsce na początku.
            • Gość: 145c... Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: *.181.36.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.11.11, 16:03
              wydaje mi sie bardziej ze przedostatnie z boku..od strony lasu...
              • Gość: impreza Re: Tychy - murapol - 4 pory roku IP: 109.95.204.* 08.11.11, 17:05
                Jest jeszcze co sobotnie posiedzenie przed klatką w budynku nr 4 w sąsiedztwie bud. nr 5 nie wiem jaka to klatka chyba 143. I wspólne śpiewanie o 1 w nocy. Oczywiście impreza na parterze. (tak mi się wydaje). Kiedyś bywały też w 145 na piętrze 2 lub 3 ale przyjazdy policji również ostudziły imprezowiczów na długie miesiące. Także dzwońcie śmiało.
                • Gość: gość kupujący IP: *.dynamic.chello.pl 09.11.11, 13:22
                  Witam wszystkich. Planuję kupić mieszkanie na tym osiedlu, jednak mam wątpliwości co do tego, jak jest mierzone mieszkanie. Na planie wymiary mieszkania podane są bez tynków i ścian działowych, jak to później wygląda przy obiorze mieszkania. Wyczytałem że różnica w metrarzu może wynieść około 7% a to już jest kilkanaście tyś złotych. Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
                  • Gość: peny Re: kupujący - obmiar mieszzkania IP: 109.95.204.* 09.11.11, 20:19
                    bip.umtychy.pl/jednostki-organizacyjne-um/sprawy/70
                    Tutaj można zobaczyć - co Murapol zgodnie z przepisami powinien, mierzyć mieszkania zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów. Praktyka jest taka - Murapol podpisuje umoę i mierzy według tzw. "starej normy" w świetle niewytynkowanych ścian. A w zasadzie nic nie mierzy, tylko bierze wymiary z projektu. Czyli jak ściany się wybudują inaczej niż w projekcie - to kapa. Zażądaj obmiaru komisyjnego, jak ci się uda wg przepisów, rozporządzenia o zakładaniu ksiąg wieczystych oraz ewidencji gruntów i budynków. A w tych przepisach jak byk podstawą jest obmiar wg definicji z ustawy o ochronie praw lokatorów. Ale jak znam życie - Murapol nie będzie chciał się zgodzić. Jeśli już umowę przedwstępną podpisałeś - wpisz żądanie obmiaru lokalu do protokołu usterek. Bądź przy tym obmiarze i podpisz protokół, zachowaj kopię z podpisami przedstawicieli Murapolu.
                    7% różnicytoprzesada, ale na samych tynkach traci się 2 - 3%, zależnie ile jest ścian i jakie jest duże mieszkanie. Do powierzchni z mocy przepisów nie liczy się balkonu, antresoli.
                    Nie dawaj sobie wciskać kitu, poczytaj sam odpowiednie rozporządzenia. Powodzenia!
                    • Gość: nav Re: kupujący - obmiar mieszzkania IP: 109.95.204.* 10.11.11, 07:32
                      I pamietaj Murapol jest miły dopoki nie zaplacisz calej kwoty potem beda miec cie gdzies...
                      • Gość: penny Re: kupujący - obmiar mieszzkania IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.11.11, 20:55
                        Z tym, że po zapłaceniu całej kwoty deweloper ma gdzieś klienta to jest normalka. Tu Murapol nie odbiega od ogółu.
                        • Gość: est Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 11.11.11, 13:04
                          Mam pytanie do osob ktore posiadaja miejsca parkingowe w garazu ktory czyszcza tynki itp.. Trzeba wystawic samochod czy za ten czas ktory samochod nie stoi na miejscu parkingowym placi Murapol?
                          • Gość: koniuszko Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 11:56
                            Tak. W dukatach złotem.
                            • Gość: est Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 14:28
                              wypowiedz godna podziwu ile nad nia siedziales pol dnia?
                              • Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 14:55
                                a jakiej sie spodziewałeś?
                                mnie murapol nie oddal jeszcze za cieknącą wodę do jednego z pomieszczeń (z dachu). A ty chcesz kaske za wykończenie garażu
                                • Gość: est Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 16:41
                                  Tylko sie pytam i nie oczekuje durnych wypowiedzi typu "Tak.W dukatach złotem"
                                  • Gość: tre Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 17:33
                                    Jakie pytanie taka odpowiedź.
                                    Możesz napisać pismo do murapolu o stratach własnych i żądać rekompensaty tudzież odszkodowania.
                                    Papier jest cierpliwy, wszystko zniesie.
                                    • tichauer Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu 12.11.11, 21:04
                                      Nie słyszałem jeszcze, żeby Murapol za cokolwiek dobrowolnie zapłacił.
                                      • Gość: elim Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 12.11.11, 22:42
                                        @est

Pytanie, które zadałeś szanowny forumowiczu, było tak obezwładniająco naiwne, że innej odpowiedzi nie mogłeś się spodziewać. Witamy w 4PR.
                                        • Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 22:59
                                          Dokładnie. Bo ja się pytam k... ...ć kiedy dostane jakaś kaske za to ze zalalo mi pół pokoju zimą . Nadchodzi nowa zima i tym razem ubezpieczę się podwójnie od zalania. Bo tak jak już tu kilku mówiło - dopóki nie zapłacisz ostatniej transzy w murapolu to jesteś "Gość" a potem to mają Cię za .......... (cenzura) i żadne pisma (w moim przypadku kilka lub kilkanaście) nie pomoże .
                                          Witaj w 4PR. Pozdro.
                                          • Gość: 145 C Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 13.11.11, 12:30
                                            A tak apropos czyszczenia gazrazu.
                                            Mieszkam w 145 C czyli dalej 1 wjazd do garażu ale przejeżdzając widziałem chyba( piszę chyba nowe drzwi - bramę ) bo pamiętam ze cos z nimi było nie tak totalnie usyfione przez pył.

Mogę się mylić bo widziałem tylko przejazdem.

jedno jest pewne - taka rolowana brama to koszmarny wydatek jeszcze jest to najlepsza marka w bramach i ekipa nijak nie okleiła tej bramy.

no serce się kraje jak takie coś widzę kur....a częsći tych matołów ktorzy robią ten remont nigdy nie bedzie stac na poł takiej bramy a oni po prostu ja zniszczą nie mówiąc o mechanizmie wewnętrznym.
                                            Nie chodzi tu o jakośc ekipy remontującej tylko o logiczne myślenie.
                                            Tak się składa ze jestem włascicielem podobnej bramy duzo mniejszych rozmiarów i wiem ile pracy trzeba włożyc aby utrzymac ją w dobrej formie aby nie piszczała i gładko chodziła.

ludziska zwrocic tym pajocom uwagę bo zdemolują całe osiedle.
                                            Schody koło bramy w końcu wyglądają na dobrze wykonane czyli są palisady na 20 cm wysokości i moze ekipa dodała cementu aby ustabilizować grunt pod kostką.
                                            • Gość: brama Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 13.11.11, 16:49
                                              Co do bramy to mnie zastanawia jedno. Widzę takie bramy na co dzień tyle, że innej marki i chodzą płynnie i bez pisku a te bramy nowo wstawione chodzą na sucho. Rolki i prowadnice nie mają ani grama smaru. Jak to jeszcze się przesuwa to mnie zastanawia. A do kolegi martin mam pytanie, bo też mi mieszkanie zalewa z dachu. Jak załatwiasz tą sprawę i co na to murapol?
                                              • Gość: Bat Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 199.107.26.* 14.11.11, 09:44
                                                W moim przypadku po dluuuuugim pisaniu i dzwonieniu Murapol przysłał ekipe remontową która wszystko naprawila, wygładziła i pomalowała. Troche to trwało ale sie doczekalem.
                                                • Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 19:11
                                                  Witam.
                                                  W sprawie cieknącego dachu. Wyegzekwowałem ogrzewanie kosza dachowego, który to był powodem zbierania się lodu a przy ociepleniach nadmiar lądował pod dachówkami i w moim pokoju.
                                                  Co do remontu mojego pokoju to się nie doczekałem (choć biorąc pod uwagę całkowity brak estetyki w układaniu płyt gips karton na moich sufitach ) - naprawiłem to we własnym zakresie.
                                                  Sprawdzimy czy w tym roku ogrzewanie kosza sie tez sprawdzi.
                                                  Dachy (kosze) są źle zaprojektowane - tzn. prawidłowo jeśli są na nich ogrzewane kosze i rynny. A tu murapol zaoszczędził. W nowym bloku z tego co widziałem założone są już na etapie dachu.
                                                  • Gość: Lokator CPR Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 14.11.11, 21:06
                                                    Tak BTW ekipy szlifującej garaże: to banda półgłówków, którzy pracują bez nadzoru. Kiedy zwróciłem uwagę aby agregat prądotwórczy wynieśli na zewnątrz, bo w garażu nie ma czym oddychać (spaliny), powiedzieli, że mają za krótki kabel... Poskutkowała dopiero interwencja w Murapolu.
                                                    i jeszcze jedno: Murapol pisze, że wyczyści posadzkę. A ściany, elementy instalacji wentylacyjnej, brama, o której już tu pisano? Pewnie skończy się jak zawsze..
                                                  • Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 21:27
                                                    Witam.
                                                    Ja mam jeszcze inny problem - może ktoś się z tym spotkał. Mieszkam tu pierwszy rok i wg mnie zainstalowano mi nie właściwy kaloryfer. pokój ma 22 m2 i jest wysoki na 3-4 metry a kaloryfer wg karty katalogowej ma 650W, wg norm jest o 3-4 razy za słaby. Interweniować w murapolu o wymianę? czy tak jak z tym zalewaniem mnie nic nie da?
                                                  • Gość: karambol Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 82.177.192.* 14.11.11, 22:57
                                                    Jeśli masz 3-4 metrowy pokój, to rozumiem, że jest to mieszkanie na poddaszu i skoro zamówiłeś/wykonałeś antresolę, to jest zasadnicza różnica między mieszkaniem 2,5 metrowym.
                                                    Grzejniki zostały zaprojekotwane dla mieszkania "normalnego" i jest oczywiste, że przy 3-krotnie większej kubaturze będą nieefektywne.
                                                  • Gość: martin20023 Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.11, 23:10
                                                    Pokój tej jest w wersji bez antresoli - jest to pokój na 4 pietrze (wg projektu). Jest to wersja z tymi śmiesznymi oknami trójkątnymi w bloku 135.
                                                  • Gość: 145C Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 15.11.11, 15:58
                                                    Dla 22 m pomieszczenia musisz przyjąc 70 W na metr czyli grzejnik powinienes miec 1500 W.
                                                    70 W na metr to wartosc w dobrze ocieplonym domu.
                                                    u mnie jest 30 cm wełny na dachu plus dom z ytonga 30 cm plus 15 cm styropianu i to mi wystarczy aby podłogowka nagrzała pomieszczenia do 17 st C zapodając wodę do instalacji na poziomie 23 stopni.
                                                  • Gość: 145C Re: Czyszczenie tynkow itp w garazu IP: 109.95.204.* 15.11.11, 16:05
                                                    Pamiętaj też ze nie wazne ile dostarczysz energi do pomieszczenia tylko bardziej wazne ile z niego ubędzie tego ciepła.
                                                    Ja na wstępie w miom mieszkaniu na murapolu zapianowałem pianą wszystkie dziury w miejscu gdzie idą przewody do kontaktu (puszki) popatrz tez na miejsce gdzie wychodzą rurki od ogrzewania do kaloryfera - umnie nie wiem dlaczego czuc było wyraznie dmuchanie zimnym powietrzem. Do tego stopnia tak miałem ze koło kontaktów mam czarne smugi na scianie od zimnego powietrza. bierze sie to stąd ze rurki są w peszlu a nie w izolacji ipomiedzy rurką a peszlem jest przerwa. tak czy siak zaizolowałem te miejsca i jest wyczuwalnie cieplej dostarczając tyle samo ciepła z grzejnika.
                                                  • Gość: alt Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 18.11.11, 17:47
                                                    Czy moglbys nie stawac kolo wjazdu na osiedle kolo bramy glownej gowno widac jak sie wyjezdza
                                                  • Gość: . Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 19.11.11, 12:09
                                                    Gwoździa nie masz?
                                                  • Gość: y Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.11, 14:36
                                                    Ja mam gwodzia i trotyl tylko kolega chce najpierw polubownie - nie widzisz roznicy ?
                                                    czasy kamienia łupanego jakis czas temu sie juz skonczyły jak bys nie zauważył.
                                                    pozdro
                                                  • Gość: gość Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 19.11.11, 21:40
                                                    Kartkę za szybę włóżcie;) Może internetu gość nie mieć ;)
                                                  • Gość: Lokator CPR Re: Do kierowcy Kredyty Chwilowki IP: 109.95.204.* 20.11.11, 11:50

Potwierdzam, to nie jest dobre miejsce na parkowanie samochodów a zwłaszcza dostawczych. To samo tyczy się właścicieli takich samochodów, którzy parkują na normalnych miejscach i ich pojazdy wystają 1,5m na ulicę poza obrys miejsca...
                                                  • Gość: wku...ony Re: Do idioty ze 145 III lub IVp. IP: 109.95.204.* 20.11.11, 15:02
                                                    Nie ma to jak wiertarka i młotek w niedzielne popołudnie! Jak chcesz idioto wypoczywać przy takich odgłosach to wybierz się w głęboki las albo zrób sobie pomieszczenie dźwiękoszczelne!
                                                  • Gość: 145c Re: Do idioty ze 145 III lub IVp. IP: 109.95.204.* 21.11.11, 00:54
                                                    Taaak też go słyszałem
    • Gość: pomidoro Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 82.177.192.* 21.11.11, 18:17
      Witam,

Chciałbym wstępnie zapytać, czy są wśród mieszkańców osiedla osoby zainteresowane złożeniem wspólnego wniosku do Urzędu Miasta Tychy Wydział Komunikacji i do Miejskiego Zarządu Dróg i Mostów w następującej kwestii.

Wzdłuż alei Bielskiej od wjazdu na osiedle do skrzyżowania jest zrobiony przez Murapol chodnik. Jest to normalny dobry chodnik, z którego wszyscy w jakimś stopniu korzystamy. Natomiast po przejściu skrzyżowania z ulicą Sikorskiego idąc wzdłuż Bielskiej w kierunku sklepu Obi i real natrafiamy na straszne wertepy, błoto, rumowisko i i brak możliwości cywilizowanego przejścia czy choćby przejechania rowerem. Chcę zebrać listę osób z podpisami pod wnioskiem o to, by miasto zrobiło na tym krótkim odcinku normalny, godny człowieka i tego miasta chodnik. Ponadto powinno być także zrobione przejście dla pieszych na uliczce, która skręca z Bielskiej w prawo w stronę parkingu przed Realem,
      www.zumi.pl/trasa.html?xs=18.974156&ys=50.10588&xk=18.976016&yk=50.107176&v=true&utf=1
      • Gość: Snowman Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 21.11.11, 20:17
        Przecież ta trasa to po ulicy jest?
        • Gość: pomidoro Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 82.177.192.* 21.11.11, 20:41
          Nie potrafiłem inaczej jej zaznaczyć. Oczywiście chodzi o trasę wzdłuż ulicy. To co jest koło tej łąki po prawej stronie drogi idąc od osiedla do reala.
          • Gość: elim Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 21.11.11, 22:28
            @Snowman

Gratuluję niebywałej lotności umysłu.

@pomidoro

Jeśli akcja z podpisami ma realne szanse na powodzenie (jakieś doświadczenia?), to nie ma co debatować, tylko ustalać logistyczne szczegóły.
            • Gość: sąsiad 143 Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: *.telexispl.com 22.11.11, 08:39
              proponuję aby w takim postulacie umieścić dodatkowe przejście dla pieszych z osiedla w stronę sklepu biedronka bo na dzień dzisiejszy żeby legalnie przejść na druga stronę trzeba dojść aż do świateł przy skrzyżowaniu czego większość mieszkańców (razem ze mną) nie czyni i tym samym naraża się na mandat
              • Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 10:04
                te dodatkowe przejscie nie przejdzie...w Tychach chca jak najwiecej przejsc zlikwidowac co mozna bylo przeczytac w gazecie jakies pol roku temu...
                • Gość: m Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 15:25
                  Jak wszyscy to wszyscy. I ja chciałbym dorzucić jeden postulat. Mianowicie osiedle jest już nieźle zaludnione. Mieszka tu sporo osób a nie ma żadnej komunikacji miejskiej poza 1 przystankiem z którego odjeżdża 1 linia autobusowa do Kobióra i Mikołowa - linia 157. Przydałoby się i pismo do MZK Tychy w tej sprawie. Osiedle jest totalnie nieskomunikowane z resztą miasta. Ludzie nie posiadający samochodów, dzieci podczas dojazdów do pracy, szkoły mają nie lada problem. Najbliższy sensowny przystanek to Tychy Skałka czyli dobre 2 km dalej piechotą.
                  • Gość: Ptaki Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 16:25
                    Tak BTW wiecie jak wykurzyć/wykończyć te cholerne gołębie zasrywające całe balkony? Upodobały sobie jak widzę belki pod dachem i tak siedzą kilka(naście) godzin dziennie uroczo obsrywając wszystko. Zabiłbym ale jak i czym!!!
                    • Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 22:15
                      www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100518/DOM/881612215 golebie :D
                      • Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 22:30
                        allegro.pl/kruk-odstraszacz-ptakow-golebi-ptak-duzy-real-i1928750287.html moze pomoze cos taniego :) a jak nie to elektroniczny odstraszacz koszt z 200zl
                        • Gość: nav Re: Propozycja - Wniosek do UM TYCHY IP: 109.95.204.* 22.11.11, 22:38
                          jeszcze cos takiego znalazlem podobno dziala...www.agrecol.pl/389-srodki-odstraszajace/270-plyn-odstraszajacy-na-golebie
                          • Gość: est Garaze 145b/c IP: 109.95.204.* 23.11.11, 11:41
                            No to zaczeli robic garaze ktos moze pytal jak dlugo to potrwa mniej wiecej?
                            • Gość: Ptak Re: Garaze 145b/c IP: 109.95.204.* 23.11.11, 15:10
                              Garaż to już kolego robią 2 w kolejności. Pierwszy robili 2 tygodnie. Dzięki za pomoc nav w sprawie gołębi. Coś trzeba będzie kupić. Albo hodować sokoły.
                          • Gość: Lookator Re: Propozycja - gołąbki IP: 109.95.204.* 23.11.11, 19:27
                            Ja tam lubię gołąbki - na talerzu. Kryzys idzie. Ktoś próbował rosołu z gołębia?
                            • Gość: nav 145C IP: 109.95.204.* 24.11.11, 11:04
                              Witam mam pytanie odnosnie kanapy i wanny pod schodami bedzie to usuniete bo niby mialo byc do 21-ego? czy trzeba to zrobic na wlasna reke?
    • Gość: Mieszaniec Temperatura ciepłej wody w 143 IP: 109.95.204.* 25.11.11, 22:20
      Czy też zauważyliście, że ciepła woda ma dużo niższą temperaturę niż kiedyś?
      • Gość: xavier Re: Temperatura ciepłej wody w 143 IP: 82.177.192.* 26.11.11, 00:04
        Woda z kranu nigdy nie będzie już taka ciepła, nigdy.. nie będzie...
        a wódka taki zimna i pożywna.
        www.youtube.com/watch?v=4sJ7Cgi8eLk
        • Gość: blokers Murapol BRawo!!! IP: *.play-internet.pl 04.12.11, 15:21
          Czy zauważyliście że na tym najnowszym bloku 137 równoległym do Sikorskiego w którym wlaśnie robią elewacje i dach. Jest łaciaty dach !! Ciemno-grafitowa dachówka w pewnym momencie się kończy a zaczyna brązowa. No tak dachówki w tym kolorze brakło i nie dowiozą na czas. a estetyka mało ważna , Ciekawe co na ten temat będzie miał do powiedzenia Miejski Architekt
          • Gość: Snowman Re: Murapol BRawo!!! IP: 109.95.204.* 04.12.11, 18:26
            Tam zaraz dramat, pewnie to na prośbę mieszkańców, bo grafitowy za mocno przyciąga słońce i na poddaszach jest za ciepło. Brązowy kolor lepszy. A jak bedzie trzeba - pomaluje się na grafit. Na rok czasu jak znalazł. :-)
          • Gość: grafitowydach Re: Murapol BRawo!!! IP: 82.177.192.* 07.12.11, 20:02
            Niektórym się nudzi. Zazdroszczę - chciałbym mieć takie problemy. "Architekt miejski" pewnie już u prokuratora w tej sprawie interpeluje....
            • Gość: martin20023 znak-telefony wskazane IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 20:20
              Witam.
              Jeśli ktoś nie zauważył, postawiony został zna na naszej osiedlowej drodze.
              uprawnia on do dzwonienia w sprawie źle zaparkowanych samochodów.
              tak więc polowanie na ww candy czas zacząć.
              Pozdrawiam.
              • Gość: nav Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 07.12.11, 23:01
                nie musza byc obydwa znaki tj i D-40 „strefa zamieszkania” i D-46 „droga wewnętrzna” ?
                • Gość: martin20023 Re: znak-telefony wskazane IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 23:08
                  D-40 Strefa zamieszkania

Znak oznacza wjazd do strefy zamieszkania.
                  Informuje ponadto, że umieszczone w strefie urządzenia i rozwiązania wymuszające powolną jazdę mogą nie być oznakowane znakami ostrzegawczymi (znak A-11a).
                  W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.
                  Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h. Zabrania się postoju w strefie zamieszkania w innym miejscu niż wyznaczone w tym celu.

I tyle tego dobrego :)
                  • tichauer Re: znak-telefony wskazane 07.12.11, 23:30
                    No i dobrze. Popieram.
                    • Gość: znaki Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 08.12.11, 00:18
                      No to świetnie! Na to czekałem od przeprowadzki tutaj! W końcu można na legalu tępić buractwo i cwaniactwo. Oświadczam wszech i wobec, że jestem zdeterminowany do dzwonienia na 997 i 986 dla każdego palanta który parkuje swój złom tam gdzie nie trzeba. Sam posiadam samochód i to duży ale parkuję zawsze tak aby nikomu nie utrudniać, nie blokować i nie łamać przepisów. Da się? DA SIĘ!!
                      • Gość: Baru Re: znak-telefony wskazane IP: 199.107.26.* 08.12.11, 07:46
                        Na początek porponuje zgłosić tego forda ktory namietnie staje przy wyjezdzie spod klatki 143c
                        • Gość: gość Re: znak-telefony wskazane IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 13:58
                          Znak "strefa zamieszkania" owszem pojawił się ale Murapol nawet to spieprzył i osiedle nadal jest źle oznakowane. A mianowicie ustawili znak "strefa zamieszkania" co generalnie rozwiązuje nam wszystkie problemy z burakami parkującymi gdzie popadnie ale nie ustawili znaku "koniec strefy zamieszkania" co jest wymagane aby taka strefa mogła obowiązywać. Pan ze Straży Miejskiej poinformował mnie, że dopóki taki znak nie zostanie ustawiony to strefa zamieszkania nie obowiązuje i służby nie mogę interweniować. Straż Miejska już poinformowała Murapol o konieczności ustawienia brakującego znaku. Ciekawe jak długo im to zajmie i czy znowu będziemy na to musieli czekać miesiącami ? Z drugiej jednak strony ciekawi mnie fakt dlaczego ten znak, który już stoi nie postawili na wjeździe do osiedla czyli obok budy Murapolu ? Wtedy całe osiedle byłoby objęte strefą zamieszkania. Teraz ona zaczyna się przy klatce 143, nie wiadomo gdzie się kończy. Miejmy nadzieję, że Murapol to szybko poprawi a wtedy można dzwonić na Straż Miejską i skutecznie wyleczymy wszystkich tych co parkują wg własnego widzimisię.
                          • Gość: do matołka Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 09.12.11, 14:36
                            A kto ci matołku naopowiadał, że to murapol ten znak ustawił?
                            • Gość: elim Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 09.12.11, 16:04
                              Jak wiesz coś więcej od poprzednika, to błyśnij wiedzą i pisz do rzeczy, a nie ulewaj bezsensownie i obraźliwie.
                              • Gość: nav Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 10.12.11, 10:35
                                panautko.blox.pl/2011/09/Strefa-zamieszkania-co-i-jak.html
                                • Gość: abc Re: znak-telefony wskazane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 11:00
                                  Trzeba tylko dopilnować aby ktoś to poprawił. Znak "strefa zamieszkania" i "koniec strefy zamieszkania" postawił przy budzie Murapolu bo to obecnie jedyny wjazd i wyjazd na/z osiedla.
                                  • Gość: nav Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 10.12.11, 14:01
                                    w sumie beda dwa wyjazdy jak skoncza kiedys...chyba ze ktos ma inny plan
                                    www.filesonic.com/file/4158744425/plan_osiedla.pdf
                                    • Gość: murapol_mi_płaci Re: znak-telefony wskazane IP: 82.177.192.* 10.12.11, 14:56
                                      Szanowni Państwo,

Znak został ustawiony przez jednego z zarządców nieruchomości działających na osiedlu. Straż miejska zgłosiła problem do biura Murapol s.a. i przekazano tę sprawę zarządcy.
                                      • Gość: . Re: znak-telefony wskazane IP: 109.95.204.* 10.12.11, 19:20
                                        Z jakiej racji tylko pół osiedla jest oznaczone strefą? A co z tą długą brukowaną uliczką wzdłuż budynków 4 i 5?? Tam pełno frajerów parkuje nie tam gdzie trzeba. A są i okazu zastawiające wyjazdy z garaży. Tam nie obowiązuje strefa?
                                        • tichauer Parkowanie tam gdzie popadnie 10.12.11, 20:50
                                          Z doświadczenia wiem, że warto pogadać z osobami, które parkują gdzie popadnie. Mieszkańcy budynku 137 (3A+3B) w ogóle nie bedą mieli miejsc postojowych w hali garażowej.