Gość: emo IP: 213.199.192.* 14.11.07, 13:36 Czy AZS to godna zaufania spółdzienia? Może znajdą się osoby znające temat ich nowej inwestycji przy ul Gęsiej??? Mam zamiar podpisać umowę rezerwacyjną, bardzo proszę o jakiekolwiek informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miki Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 14.11.07, 17:49 Oszuści!!! Trzeba uważać na ta spółdzielnie. Od 1,5 roku sprzedają tam mieszkania i do tej pory nawet łopaty nie wbili a kazali ludziom placić zaliczki po 50 kpln. Zrobili sobie darmowe kredytowanie spółdzielni. I w dodatku obiecują ludziom mieszkania po cenach ok 3000zł co jest zupełnie nierealne (oczywiście gwarancji ceny nie ma). W grudniu 2006 cena była 2600 i zaklinali sie że na 100% nie wzrośnie więcej niż 10%. Jak można kupować coś czego nawet nie ma na obrazku bez gwarancji terminu, ceny, standardu itp. To czyste szaleństwo. Proszę porozmawiać z tymi co od 1,5 roku czekają na jakieś info ze spółdzielni. Jak już sie wpłaci pieniądze to zupełny brak kontaktu ze spółdzielnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emo Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: 213.199.192.* 15.11.07, 14:24 dzięki za podpowiedź, ale chyba już za późno bo mój mąż wysłał pierwszy przelew, wprawdzie małą kwotę i spółdzielnia zapewnia że z umowy przedwstępnej można sie wycofać w każdej chwili. Ja jestem przeciwna tej inwestycji tym bardziej, że przedłużenie Jana Pawła nie jest wcale takie pewne, wiec co będzie za dwa lata? Mieszkanie w szczerym polu a do najbliższego przystanku dwa kilometry?? MOże ktoś jeszcze ma na ten temat informacje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torq Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.lublin.enterpol.pl 15.11.07, 14:54 Wczoraj w Dzienniku Wschodnim było omówienie planu budżetu na przyszły rok. Oto cytat a propos przedłużenia Jana Pawła: "Tu drogowcy zabiorą się za budowę nowego odcinka dwupasmówki, który ma biec od pętli autobusowej na os. Poręba aż do al. Kraśnickiej. Prace potrwają dłużej, niż rok, dlatego na przejazd nową drogą trzeba będzie nieco poczekać. Równocześnie z przedłużeniem ul. Jana Pawła II mają się też rozpocząć prace przy budowie nowej ulicy o roboczej nazwie ul. Wiadukt. Zacznie się w tym miejscu, gdzie teraz kończy się asfalt na Jana Pawła II i będzie skręcać łukiem w lewo w stronę doliny przy torach kolejowych. Jezdnia będzie biec wzdłuż os. Poręba." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.eranet.pl 23.11.07, 16:04 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapluty karzeł Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 02.12.07, 07:28 Zapraszam na spotkanie Rady Dzielnicy Czuby Południowe. Można się dowiedzieć czegoś więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emo Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.eranet.pl 10.01.08, 18:17 Już zaczęli podpisywać umowy, mają pozwolenie na budowę, główny wykonawca już na placu. Może to jednak nie jest taki najgłupszy pomysł budować z SM AZS. Ale dalej nie jest pewny los przedłużenia Jana Pawła, budżet miasta jest jeszcze nie uchwalony bo są jakieś przepychanki w ratuszu, miejmy nadzieję że wszystko się dobrze skończy, bo podobno AZS i Oaza budują najładniejsze budynki w Lublinie. A nie chciałabym mieszkać w jakimś "stworku", takim jak mieszkam teraz na Czubach, blok ma może 2 lata i naprawdę trudno znaleźć kąt prosty w tym mieszkaniu, kompletnie nieustawne, ktoś kto projektował to mieszkanie powinien sam w nim zamieszkać za karę. Może znajdzie się ktoś kto też będzie mieszkał na Gęsiej. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ro_m_ek Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? 18.01.08, 11:07 Mi troszkę przeszkadzało indywidualne ogrzewanie w każdym mieszkaniu ale niestety miasto nie zgodziło się na blok ze wspólną kotłownia=> klatki będą zimne i piecyk w każdym mieszkaniu. Ale pozatym chyba ok. A cena superowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 18.01.08, 16:50 Też jestem takiego zdania, cena rekompensuje niedogodności związane z piecykami w mieszkaniach. Co do zimnych klatek to bym nie przesadzała, obecnie mieszkam w bloku należącym do AZS-u i nie narzekam na zimno, chociaż na klatce jest tylko jeden kaloryfer przy wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 18.01.08, 20:30 To super, interesuje mnie szczegolnie ta cena. moze maja cos jeszcze do sprzedania, jeżeli wszystko wyglada OK to moze pokusze sie o kupno, wiem ze Oaza tam buduje ale juz dawno nic nie ma do sprzedania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Torq Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.lublin.enterpol.pl 18.01.08, 22:33 Ale wiecie, że AZS to spółdzielnia i nie gwarantuje ceny końcowej? Inwestycja będzie rozliczana po jej ukończeniu. To co podaje AZS to cena szacunkowa, wstępna, itp... generalnie nie wiążąca. A bloki mają być oddane pod koniec 2009r, czyli za 2 lata! Wiecie, co może się zdarzyć za 2 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 19.01.08, 13:39 Wiemy, ale inwestycja na Gęsiej nie jest pierwszą inwestycją AZS-u. AZS buduje już od ładnych kilku lat i z tego co wiem ostateczne rozliczenie ze spółdzielnią nie było zaskoczeniem np. po zakończeniu budowy na Rubinowej mieszkańcy dostali niewielki ale jednak zwrot środków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokemon Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.it-net.pl 20.01.08, 11:26 Chyba nie wiecie co robicie?? Spółdzielnia to jest maszynka do robienia pieniędzy przez prezesa i jego ekipę. Te ceny co obecnie podają są tylko zachętą. Przy tym co teraz się dzieje w Polsce (szalejąca inflacja) za 2 lata ta inwestycja bedzie kosztować min 50%-100% więcej. Oaza miała budować za 2600 a jak w 4000 - 5000zł sie wyrobi to cud będzie. Taki zakup to jak zakład w totolotka. Jeśli się okaże że zamiast np. 4000zł/m2 wyjdzie 8000zł/m2 to będziecie musieli zapłacić bez żadnego gadania. Wiem coś o tym bo sam budowałem ze spółdzielnią. Nie radzę patrzeć na to co było do tej pory bo przez ostatnie lata ceny były stabilne natomiast teraz przez następne lata czeka nas galopada cen materiałów i usług. Za ok 6 mies będzie dobry czas na zakup mieszkania w dobrej cenie , wybudowanego , od developera. I wtedy widzisz co kupujesz a nie jakiegoś kota w worku. Odpowiedz Link Zgłoś
ro_m_ek Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? 21.01.08, 16:07 Myślę że az tak źle nie będzie. Ok ceny nie są zagwarantowane ale myślę, że więcej niż jakieś 10% nie powinny się różnić. Wiadomo, że lepiej kupować gotowe. Z punktu widzenia kredytobiorcy- dużo niższy koszt kredytu. Przy zakupie gotowego podwyższone oprocentowanie, wynikające z braku wpisu na rzecz banku w księgę wieczystą, jest przez jakieś 3 miesiące. W przypadku budowy to cały okres budowy- nawet do 2 lat... Ale niestety sytuacja w polsce jest jaka jest. Nie mamy jeszcze sytuacji takiej że podaż mieszkań gotowych pozwala na przebieranie w ofertach. I raczej nieprędko tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokemon Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.it-net.pl 24.01.08, 19:16 Przebierać w gotowych to już można , tylko w Lublinie jest juz kilkaset pustostanów, niestety cena niezachęcająca. A co do 10% dopłaty to się mocno zdziwicie. Niestety jest tak że mimo iż spółdzielnia buduje teoretycznie po kosztach to cena końcowa często przekracza tą u developera. Spóldzielnie to eldorado przekrętów i niegospodarności. Za 2 lata ja to wybudują zapłacicie tyle ile będą kosztowały wtedy mieszkania na rynku pierwotnym. A to nie będzie raczej 10%. Z bajki o 1m2 w umowie 3500zł to mozna sobie odstawić, da się za tyle zbudować ale jaka firma budowlana się podejmie teraz budowy bez min 40% zysku?? Żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 26.01.08, 17:39 Z tym czarnowidztwem to chyba przesada, nie każda spółdzielnia specjalizuje sie w przekrętach. Z AZS-em mam do czynienia od 7 lat i jak do tej pory nie zaobserwowałam żadnych przekrętów itp. A więc wrzucanie wszystkich spółdzielni do jednego worka jest chyba przesadą.Zła sława roznosi się szybko i gdyby rzeczywiście AZS specjalizował się w świadomym naciąganiu klientów to wątpię żeby tak łatwo znalazł nabywców na kolejne budynki a z tego co wiem to takich problemów nie ma. Kolejna sprawa, kontakty ze spółdzielnią nie kończą się w chwili ostatecznego nabycia mieszkania a tak naprawdę to dopiero wtedy rozpoczynają się, moim zdaniem równie ważne jest to jak spółdzielnia zarządza tymi budynkami,remonty, zieleń, place zabaw itp. Po 7 latach wiem na co stać AZS i to był główny powód dla którego decydując się na zmianę mieszkania wybrałam AZS. Co do ostatecznej ceny, poczekamy, zobaczymy. Wątpię, żeby spełniły się proroctwa o wzroście ceny do 10tys.zł za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.it-net.pl 28.01.08, 19:12 To że spóldzielnia dobrze dba o lokatorów to jedno a to że robi kase na lewo to drugie. W AZS są najwyższe czynsze w Lublinie to mają z czego wydawać. To są już ostatnie chwile spóldzielni mieszkaniowych i za kilka lat nie bedzie po nich śladu, wszyscy się uwłaszczą. I prezesi o tym dobrze wiedzą że to ostatni moment na dorobienie. To lekkomyślność żeby podpisywać umowę bez żadnych gwarancji , ceny , terminu itp. To tak jak byśmy dali przypadkowemu człowiekowi na ulicy 200-300 tys zł i powiedzieli masz zbuduj mi dom. Nie mówię tego gołosłownie, właśnie odbieram mieszkanie w spółdzielni i troche poznałem mechanizmy ich działania. To jest grupa kolesi którzy się tylko poklepują po plecach. Jak chcesz wejść w papiery spóldzielni to same kłody pod nogi. Robią z kasą co chcą , zawyżone faktury, łapówki za zlecenia itd. A ty człowieku za to płać i płacz. Niech ktoś mi pokarze spóldzielnię która wybudowała mieszkania taniej niż deweloper!!!??? Nie ma takiej lub cena jest zbliżona. Zasada jest taka - początkowa cena zachęcająca a potem , płać, płać, płać. Niestety trzeba to w życiu przejąć żeby zrozumieć. Tak więc dobra wskazówka od "wójka dobra rada" - jak kupować to albo to co juz stoi albo z gwarancją ceny, w spóldzielni nigdy nie jest taniej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 29.01.08, 12:59 To jak tak fatalniez tymi spoldzielniami, to dlaczego nie ma juz od dawna mieszkan w AZS??? Wszyscy tacy naiwni?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.it-net.pl 29.01.08, 17:47 Możemy porozmawiać za 2 lata bo jak zwykle mądry Polak po szkodzie. Ludzie wykupili te mieszkania jak była gorączka mieszkaniowa w 2007r. Każdy kupował i nawet nie patrzył gdzie to będzie , jak bedzie wyglądało, ile będzie kosztowało. Teraz po gorączce nie ma już śladu. Można kupić gotowe nowe mieszkanie poniżej 5000zł/m2. To co podają oficjalnie to pobożne życzenia, w zależności od developera i konkretnego mieszkania upust od 10- 25%. Np "brzozowy park" oddanie na dniach, podobno najładniejsze nowe osiedle, ceny poniżej 5000zł a do kupienia za ok 4500zł. I mimo to 1/3 mieszkań nie sprzedana. Można kupiś i się od razu wprowadzać, i widać co sie kupuje. A w AZS jest jak w rosyjskiej ruletce. Żal mi ludzi którzy nie potrafią się szybko dostosować do sytuacji na rynku. Jeszcze raz powtórzę KONIEC GORĄCZKI MIESZKANIOWEJ!!! A ci co obiecują mieszkania za 2-3 lata niech po niewiadomych cenach niech się stukną w łepetynke. Jak kupować mieszkanie to tylko gotowe , poczekać 4-6 mies aż developerom zacznie się grunt pod nogami walić i dużo targować. Gwarantuję że AZS nie zbuduje tych mieszkań poniżej 5000zł/m2 a dochodzi do tego niepewność i zmarnowane 2-3 latka życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bert Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.lublin.enterpol.pl 30.01.08, 09:24 Pipi, nie denerwuj się. Jak mówi pradawne przysłowie "każdy ma święte prawo do zrujnowania sobie życia na własne życzenie" :) Jak ludzie chcą kupować kota w worku to niech kupują. Ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posejdo5 Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.ghnet.pl 04.03.08, 21:33 czy masz na myżli AZS czy Oaze? z kim masz do czynienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 14.01.08, 17:45 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 20.01.08, 00:56 Budynki AZS oraz rozklad pomieszczen w mieszkaniach sa OK. Duze balkony, ustawne pokoje, nikt nie zaglada sobie w okna. A przecież to jest bardzo wazne. Jedne z najladniejszych budynkow w Lublinie. Duzym minusem jest daleki termin oddania, 2 lata to kawalek czasu. No i ta Gęsia to troche zadupie i wygwizdow, no i nie jest do konca jasne kiedy podciagna tam Jana Pawla:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.08, 15:55 z tego co wiem to przedłużenie Jana Pawła II będzie najwcześniej pod koniec 2010 roku i do tego czasu nie będzie można zasiedlić budynku bo nie będzie dojazdu,kanalizacji,wody itp. A cena jeżeli nie jest gwarantowana to za 3 lata może przekroczyć 10tys.zł za m2 co jest bardzo prawdopodobne ze względu na to co będzie się działo z cenami materiałów budowlanych,robocizną,paliwem,energią elektryczną przed zbliżającymi się EURO 2012.W tej chwili jest tylko sens podpisywania umów z gwarantowaną ceną i czasem relizacji do końca 2008 roku,a takie możliwości w Lublinie jeszcze są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 29.01.08, 23:26 W dzisiejszych anonsach widzialam ogloszenie - sprzedam mieszkanie w budowie na gesiej, 4270m, tylko ze to oaza buduje, w umowie cena 3300 a oni oczywiscie winszuja sobie odstepne. W oazie juz od dawna nie ma miejsc nawet na listach rezerwowych, wiec moze ktos sie skusi. Tym bardziej ze ceny ofertowe mieszkan juz nie najnowszych sa jak z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.instalnet.com.pl 12.02.08, 13:12 Droga Ago to oferowane mieszkanie na Gęsiej to nie jest z Oazy a z AZS (można rozpoznać po planach ze strony z AZS). A cenę ofertową biuro już podniosło do 4650 m2. Zastanawia mnie kto to kupi a szczególnie w jaki sposób będą realizowane płatności jeśli cena nie jest gwarantowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 12.02.08, 17:25 Nie chodzio mi o mieszkanie oferowane przez biuro spoldzielni bezposrednio, ale o cesje umowy. Ktos podpisal umowe z Oazą np. rok temu na inwestycje, na ktora obecnie nie ma juz miejsc, i teraz jest gotow scedowac ta umowe na kogos innego, ale za tą przyjemnosc ta osoba policzyla sobie 40 tysiecy ekstra. Watpie czy znajdzie sie jakis desperat na ta oferte, chociaz wiem ze istnieje bardzo dluga lista rezerwowa na ta inwestycje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bert Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.lublin.enterpol.pl 12.02.08, 17:53 Bardzo długa lista rezerwowa na wirtualne mieszkania, które być może powstaną za 2 lata w niewiadomo jakiej cenie? Patrząc na setki wolnych mieszkań już wybudowanych (GalaDom - ponad 40 wolnych, Centrum Zana - ponad 40 wolnych plus inwestycje, które będą skończone w tym lub na początku przyszłego roku - kilkaset mieszkań) w cenach ok. 4300-4900) jakoś trudno mi uwierzyć, że ludzie stoją w kolejce do AZSu i Oazy. No chyba, że ktoś rzeczywiście jest na tyle (przepraszam) głupi, iż myśli, że zapłaci za metr 2800zł :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipi Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.it-net.pl 14.02.08, 10:54 Idzie megainflacja wszystko podrożeje a najbardziej robocizna i energia. A zatem jako pochodna tych 2 podstawowych czynników podrożeje wszystko. W tej chwili developerzy mają ponad 50% marże (oficjalna informacja z JWConstr. - Warszawa).Ceny już dużo nie wzrosną bo zrównały sie z zachodnimi ale koszty budowy na pewno wzrosną i zrównają się z zachodnimi. Tak jak teraz koszt budowy m2 to 3000 - 4000zł /m2 to juz za dwa lata zrówna się z kosztem zachodnoeuropejskim czyli ok 5000-6000zł/m2. I tyle zapłacą naiwni ludzie budujący w spółdzielni. Przecież spółdzielnia nie dołoży do interesu. A dochodzi jeszcze mnóstwo inwestycji do 2012r co pociągnie dodatkowo wzrost cen materiałów a szczególnie robocizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.instalnet.com.pl 18.02.08, 00:13 Że podrożeje to wiadomo ale aby koszt budowy dorównał zachodowi to i zarobki by musiały być porównywalne. Średni koszt budowy m2 według Reas Konsulting i redNet Consulting w roku 2007 przekroczył 3000 tylko w 2 miastach, to jest w Warszawie i Poznaniu. A mówimy tu koszcie budowy razem z gruntem i projektem a dochodzą do tego jeszcze apartamenty. Co do mieszkań w SM albo trzymać się już do końca albo od developera za kilka miesięcy gdy ich przyciśnie brak podaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.instalnet.com.pl 18.02.08, 13:56 Może źle określiłem, że biuro podniosło. Podniosła osoba sprzedająca lub samo biuro nieruchomości(nie chodziło mi o biuro spółdzielni). W tej cenie nikt normalny tego nie kupi jak może u developera prawie gotowe z ceną niższą i gwarantowaną. A to mieszkanie oferowane jest z AZS a nie z OAZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.08, 23:52 Kupowanie "kota w worku" to dobre określenie do kupowania mieszkań na Porębie do czasu wykonania przedłużenia Al.Jana Pawła II,a tego nikt w Urzędzie Miasta nie jest w stanie określić,mówią ,że może za 3-5 lat i to pod warunkiem jak Miasto otrzyma środki unijne które nie są zagwarantowane.Czarno to widzę.Obym się mylił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 01.02.08, 14:17 Inwestycyjny paraliż Lublina POLITYCZNE ROZGRYWKI MOGĄ SIĘ FATALNIE SKOŃCZYĆ DLA MIASTA Żadna nowa inwestycja nie będzie mogła ruszyć w przyszłym roku na terenie miasta – to skutek braku budżetu Lublina na 2008 r. Na razie możemy zapomnieć m.in. o przedłużeniu ul. Jana Pawła II do Kraśnickiej, nowym odcinku ul. Krańcowej do ul. Kunickiego czy pieniądzach unijnych na połączenia z przyszłą obwodnicą. – Jeśli szybko nie zostanie przyjęta uchwała budżetowa, to będziemy mieli rok w plecy – nie ukrywa Mirosława Puton, dyr. Wydziału Budżetu i Księgowości UM. Budżet Lublina miał być przyjęty w ostatni czwartek. Do debaty nad przygotowanym przez prezydenta planem dochodów i wydatków miasta jednak nie doszło. Radni PiS wnieśli o zdjęcie tego punktu z porządku obrad. I dopięli swego. – W obecnej sytuacji zablokowana jest np. procedura związana z szukaniem wykonawcy na przedłużenie ul. Jana Pawła II do al. Kraśnickiej. Z przetargiem na to zadanie mieliśmy ruszyć w styczniu, tymczasem bez budżetu nie możemy tego zrobić. Czekamy – stwierdza Marek Młynarczyk, zastępca dyrektora Wydziału Inwestycji UM Lublin. MY TEZ CZEKAMY, A CO BEDZIE ZA 2 LATA Z BUDYNKAMI NA GESIEJ JEZELI JEDNAK SIE NIE DOCZEKAMY???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.it-net.pl 01.02.08, 19:32 Ja 2 razy kupowałem mieszkanie raz stare i raz nowe. Nieco o tym nowym powiem dla przestrogi. Mieszkanie budowała spóldzielnia cena wstępna była atrakcyjna no i się nabrałem. Teraz tego bardzo żałuję bo to co musiałem dopłacić przewyższa nieco kwotę jaką bym zapłacił u developera w tamtym czasie. A więc zaniepokojony tym zacząłem nieco grzebać w papierach spóldzielni, robili same problemy ale co nieco dało się zobaczyć (mimo że mam pełne prawo wglądu w dokumentacje). I co się okazało... spóldzielnia wypisywała faktury za roboty o 20-40% wyższe niż max na rynku. Odwaliła budowę byle jak , zupełnie bez zaangażowania. Po prostu jak zobaczyłem za co , komu i ile płacili to się za głowę złapałem i powiedziałem sobie że już nigdy w spóldzielni mieszkania nie kupię. Niestety to jest Polska i kazdy każdego chce wykorzystać, nie ma mowy o uczciwości. Powierza się pieniądze prezesowi takiej spóldzielni a on robi z nimi co chce a cena końcowa jest taka jak u developera. A potem trzeba się jeszcze z taką spóldzielną użerać i czynsze płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 04.02.08, 15:11 a mozna wiedziec w jakiej spoldzielni kupiles mieszkanie, moze nie wszystkie sa tak samo zle?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.08, 09:20 Jedyna rada to tylko podpisywać umowy z ceną gwarantowaną.Co do przedłużenia Al.Jana Pawła II to jak będzie za 4 lata to będzie dobrze.Najpierw będzie wybieranie w trybie przetargowym wykonawcy co potrwa ok.roku uwzględniając protesty i odwołania,a budowa będzie trwała min.kolejne 3 lata.Bo żeby zasiedlić budynki to nie wystarczy przedłużenie samej drogi,ale trzeba wykonać od niej drogi dojazdowe do budynków,kilometry kanalizacji sanitarnej,deszczowej,wody gazu i linii energetycznych.I do tego czasu budynki będą stały niezasiedlone i w szczerym polu.Gratuluję tym wszystkim ryzykantom którzy kupują mieszkania na Porębie niezależnie czy w spółdzielni czy u dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 02.02.08, 16:53 To jakim cudem SM dostaly pozwolenia na budowe i juz zaczynaja budowac, jezeli tam nie bedzie przedluzenia JP przez kolejnych kilka lat?? To jakas chora sytuacja, zarowno spoldzielnie, ktore od dawna biora pieniadze od przyszlych mieszkancow, jak i wladze miasta nie sa uczciwe wobec tych setek rodzin, ktore maja nadzieje zamieszkac na Gesiej za 2 lata!!To jakas paranoja. Oczywiscie pracownicy SM twierdza, ze brak ulicy JP to nie problem, bo i bez tego oni moga zaczac budowe, no i oczywiscie mozna bedzie sie osiedlac!!. Paranoja! Ciekawe co na to przyszli mieszkancy, bo na razie wszyscy wydaja sie byc zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 02.02.08, 22:50 Tak?? oczywiście , bedzie sie można osiedlać?? co za bzdury!! Nie dojazd jest problemem bo on teoretycznie jest ul. Gesią ale media których tam nie ma, energia elektryczna , kanalizacja , gaz. W dodatku konieczne jest przesunięcie linii energetycznej WN, przy takim tempie prac to zrobią to może za 5 lat. Prezesa SM o to głowa nie boli , on tam mieszkał nie bedzie. To już lepiej w spółdzielni czuby się zapisać na mieszkanko przy Wilkinowej. Na dniach zaczynają zapisy a ceny 3500 - 4000zł/m2 i zawsze to w mieście a nie gdzieś na wsi. I szybciej wybudują niż na Gęsiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.08, 09:42 Cena 3500-4ooo zł/m2 brutto jest atrakcyjna pod warunkiem że będzie to cena ostateczna,a żeby się nie okazało że na koniec wyjdzie 7000-8000zł/m2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 05.02.08, 11:15 Wykonawca podobno wybrany - konsorcjum(PRDM,KPRD,Lubartow,PBDMMinski). Wiadomość ze strony: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=305147&page=89 A "ryzykantów" coraz więcej - zapisują się nowe osoby na jeszcze nowszą inwestycję Oazy w tym miejscu. Czyli razem z samej Oazy powstanie tam około 500 mieszkań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bert Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.lublin.enterpol.pl 05.02.08, 13:02 A pierwszą komercyjną inwestycją w tamtym rejonie będzie: "Józef Kowalski, Przeprawy Błotne: szybko i tanio przewieziemy Ciebie i Twoją rodzinę przez Morze Błota prosto do miasta" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro_m_ek Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 13:13 kurcze szkoda, ladne bloki budują ale faktycznie z dojazdem mogę być duże problemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 10.02.08, 21:51 Juz podobno rusza przedluzenie Jana Pawla, wycinaja juz drzewa i ruszaja z budowa!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.instalnet.com.pl 10.02.08, 23:40 Jest forum ludzi którzy wpłacili na mieszkania przy ulicy Gęsiej w OAZie. Mają podobne rozterki co do mieszkań przy JPII jak w AZSie. Dla zainteresowanych www.osiedleporebagesia.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 17.02.08, 22:08 Juz wycinaja drzewa na Jana Pawla, chyba ci wszyscy czarnowidze nie mieli racji!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 21:19 od wycięcia drzew do ukończenia budowy to jeszcze długa droga ok.3 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.instalnet.com.pl 05.06.08, 15:09 5.06.2008. Dodatkowe 7,4 miliona złotych ma trafić na budowę nowego odcinka ul. Jana Pawła II, który pobiegnie od pętli autobusowej przy os. Poręba do al. Kraśnickiej. - Dzięki temu będziemy mogli przejechać tym odcinkiem jeszcze tej jesieni - zapowiada Marek Młynarczyk, zastępca dyrektora Wydziału Inwestycji w Urzędzie Miasta. Wykonawca chce jak najszybciej uporać się z zadaniem, bo materiały budowlane stale drożeją. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to już w październiku drogowcy wpuszczą nas na drogę. Będziemy jeździć po przedostatniej warstwie asfaltu, wierzchnia by się pojawiła wiosną. www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080605/LUBLIN/450491199 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaaaaaa Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 07.06.08, 15:53 hurraaa!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.08, 09:20 Czy ma ktoś informacje na jakim etapie jest inwestycja,kiedy będzie oddany pierwszy budynek i czy będzie droga dojazdowa i wszystkie media.Jaka będzie cena ostateczna i czy jak się wycofam to dostanę zwrot pieniędzy natychmiast i z odsetkami ?Z tego co wiem to zamieszkać będzie można nie wcześniej jak w 2010 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 24.02.08, 16:10 Na pewno nie z odsetkami i na pewno nie natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.pronet.lublin.pl 14.03.08, 16:53 Czy orientujecie się czy w związku z tym, że zakończenie JPII---Kraśnicka planowane jest na 31.X.2010 - to czy pierwsze bloki na Gęsiej zamiast planowanego IVkw2009 oddane będą dopiero po 31.X.2010? W oazie jak rozmawiałem rok temu mówili, ze nie będzie zezwolenia na użytkowanie bez skończonej ulicy. Czy to prawda? Bo jeśli tak, to de facto pierwsze bloki oddadzą w 2011 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.08, 23:00 Tak będzie i jest to wariant optymistyczny ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Looblynn Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.08, 22:41 Ci wszyscy czarnowidze chyba zazdroszczą tym, którzy się zapisali do spółdzielni. Chyba tylko developerzy i ich sojusznicy twierdzą, że lepiej kupowac gotowe u developera, niż "kota w worku" od solidnej spółdzielni. w 2007 SM Czuby oddały mieszkania po około 2900zł za metr, SM Nałkowskich po 3300zł za metr. W tym samym czasie developerzy oferowali "ostatnie wolne mieszkania" po 5000-6000zł. I te same "ostatnie wolne" mają od wiosny ubiegłego roku. Jak ktoś ma ochotę tyle płacić - to niech płaci, ale niech nie wprowadza w błąd ludzi na forum. Lubelscy developerzy z ceną 6000zł przegięli pałę - to powyżej możliwości (gotówkowych czy kredytowych) przeciętnego lublinianina. Albo zejdą z ceny grubo poniżej 5000zł, albo zwolni się parę ekip budowlanych :) A solidna spółdzielnia jak pokazują powyżesze przykłady bez problemu zbuduje za 4000zł za metr - zobaczcie, za jakie ceny w przetargach chcą budować firmy budowlane - niewiele ponad 2000zł! A do tego wystarczy doliczyć koszty gruntu (przy blokach wielorodzinnych nie wychodzi to kosmicznie drogo) i dokumentacji. Dlatego solidna SM to jedyna realna szansa na własne M dla przeciętnego człowieka - bo i rynek wtórny dał się nakręcić tej gorączce. A przedłużenia Jana Pawła? Opóźni się oddanie mieszkań zaplanowanych na 2009, ale 2010 jest niezagrożony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.instalnet.com.pl 21.09.08, 16:48 Na forum OAZY powstała zakładka dotycząca AZSU: www.osiedleporebagesia.fora.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.nplay.net.pl 28.12.08, 13:35 Odświeżam stary wątek. No i co, wszyscy krakający czarnowidze?? Jana Pawła już od kilku miesięcy skończona, a nowe bloczki już stoją prawie gotowe. Do przystanku bliziutko, nowa ulica jak malowana. A o podwyżce cen i "galopującej" inflacji też ani widu ani słychu. Nie sprawdziły się czarne scenariusze, co. I po co było tak straszyć ludzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edaa Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 17:39 troche z innej beczki... a nazwa ulicy troche niebardzo..., jak to zmienic?? w ogole skad taki pomysl..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: li Re: AZS w Lublinie nowa inwestycja na Gęsiej????? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.05.09, 00:19 podobno bedzie zmieniona, to jest budowlana nazwa ulicy Odpowiedz Link Zgłoś