Gość: mirek IP: *.bcs.ru 19.11.08, 16:04 W najbliższych dwóch latach chcę się przenieść do większego mieszkania. Chciałbym nadal mieszkać w centrum Warszawy. Ciekawe, czy kupowac teraz, czy trochę poczekać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arspen No i jest nasz Reas :) 19.11.08, 16:05 I jego średnia cena z kosmosu - czyli 8878 :) Tęskniliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
arkaszka1 Re: No i jest nasz Reas :) 19.11.08, 17:42 Niesamowite, już nie ma 8500 zł i taniej być nie może, bo koszty nie pozwalają. Za parę miesięcy spadną do poziomu 5000-6500 zł/m2 i wtedy ruszy popyt, za 10000zł/m2 już jelonków nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany uff to aby przetrwac do 2010 a potem hoop do gory IP: *.aster.com.pl 19.11.08, 17:57 mam brata w expanderze i mowi ze to chwilowa stabilizacja juz w przyszlym roczku rozpoczyna sie marsz w gore, najdalej w 2010 bedzie 2 cyfrowe przyspieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokoman A to mnie uspokoiłeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 18:05 > mam brata w expanderze i mowi ze to chwilowa stabilizacja > > juz w przyszlym roczku rozpoczyna sie marsz w gore, najdalej w 2010 bedzie 2 cyfrowe przyspieszenie Uff, bo już się trochę martwiłem, ale tak poważny post bezinteresownego anonima na forum, gdzie aż roi się od naganiaczy uspokoił mnie. Poczekam ze sprzedażą swojego apartamentu w wielkiej płycie za 15000/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
qusz Re: A to mnie uspokoiłeś 19.11.08, 18:45 Masz rację spokoman, chociaż ja się wstrzymuję do Q1 2010. Liczę, że osiągnę w mojej wielkiej płycie (9p/16) ok. 20 tyś/m2. W końcu to tylko 20min. dojazdu do centrum Wawy (Tarchomin):-)))) Tak swoją drogą to już czasami nie wytrzymuję. Wszystkie ogłoszenia to oferty sprzedaży apartamentów (gdzie się podziały w tym kraju normalne mieszkania??!!). Poza tym w Warszawie, WSZYSTKIE lokalizacje to maks. 20 min drogi od centrum. Ja już na prawdę nie wiem, jak ci ludzie jeżdżą do śródmieścia... chyba pasami dla busów :(( Pozdrawiam > > mam brata w expanderze i mowi ze to chwilowa stabilizacja > > > > juz w przyszlym roczku rozpoczyna sie marsz w gore, najdalej w 2010 bedzi > e 2 > cyfrowe przyspieszenie > Uff, bo już się trochę martwiłem, ale tak poważny post bezinteresownego anonima > na forum, gdzie aż roi się od naganiaczy uspokoił mnie. Poczekam ze sprzedażą > swojego apartamentu w wielkiej płycie za 15000/m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu W Poznaniu ceny o f e r t o w e w wielkiej pły... IP: *.icpnet.pl 19.11.08, 19:38 płycie spadły już do 4 tys/m2. Ofertowe! Patrz Os. Kopernika, Rataje (Boh. II Wojny Światowej, Tysiąclecia), Winogrady (Zwycięztwa, Kosmonautów, Pod Lipami). A jeszcze rok temu mogłeś przebierać...za 7 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej 8870? Ha ha ha, a ja kupię za 3500 założycie się? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.08, 12:01 8870? Ha ha ha, a ja kupię za 3500 założycie się? Kupię za gotóweczkę, żadnego kredytu nie zamierzam brać, umiem dodawać. Spokojnie poczekam, mam gdzie mieszkać. PZDR PS. Radzę się pospieszyć z obniżaniem cen, ponieważ te moje 3500 też się może obniżyć (będę potrzebował na meble) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek jezdza miedzy 2 a 4 w nocy IP: *.128.33.219.static.crowley.pl 19.11.08, 20:20 wtedy mozna w 20 min przejechac samochodem z Kabat na Bielany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Grunwaldu Jest REAS, jest demagogia IP: *.icpnet.pl 19.11.08, 19:34 W tekście pada "średnia cena" i "mozna uzyskać". Ale to jest KŁAMSTWO! To są ceny wywoławcze z ofert, których średnia ze średnią cen sprzedaży, cenami transakcji NIE ma NIC wspólnego. Lokale tańsze sprzedawane są z kilkunastoprocentowymi i większymi zniżkami. A jak jest w wyższym segmencie, tego nie wiem. Ale nie ma to znaczenia dla średniej, gdyż oferty apartamentów stanowią 20-25% oferty, a transakcje ilościowo oceniane są na 8-10%(wartościowo nie wiem), powierzchniowo zaś na 20-25%. Jednak ilość transakcji w tym segmencie dla relacji cen mieszkań popularnych sprawia, że nie należy ich w ogóle badać. Na swojej stronie REAS zaś publikuje kolejny tekst, w którym podaje kilka danych i wyciąga z nich "święty" wniosek "taniej być nie może". Najbardziej uderza zrzucanie spadku cen na obecne załamanie kredytowe. Nieśmiało przypominam tym "analitykom" z REAS, że załamanie sprzedaży trwa od ponad roku, od końca II kwartału 2007. media.reas.pl/PressOffice/PressRelease.109163.po?changeLocale=PL Mam wrażenie, że REAS jest już tylko agencją PR. Ja zaś wyciągam inne wnioski - nie ma prawa być znacząco drożej niż trzy-cztery lata temu. A wystarczy od obecnych cen odjąć 30-40% marży (MARŻY, nie narzutu!!!!!!), czyli hipotetycznie w warszawskich mieszkaniach po 7-9 tys, marża sięgała 2,1-3,6 tys/m2!!!!! Wracając do realiów rynku firmy są w stanie przy 10% marży, czyli nastoprocentowym narzucie zejść z cenami tych samych mieszkań do 5,5-6,0 tys/m2. W W a r s z a w i e!!! Co więcej to są mieszkania budowane przy cenach materiałów budowlanych droższych o 30% (znacznie potaniały wobec boomu 2006) i stawkach robocizny z 2006/07 (też spadły o 20). Dlatego nie widzę fundamentalnego powodu, dlaczego przeciętne, wcale nie tanie mieszkanie w Wawie miałoby kosztować drożej niż 4,0-5,0 tys. PLN/m2 zależnie od lokalizacji. Rozumiem, że deweloperzy nabrali się i nakupowali ziemii na zapas (vrak podatku katastralnego) i drogo (brak podatku katastralnego), ale to wcale nie powód, by konsumenci mieliby dawać sobie łatwo narzucać kosmiczne ceny mieszkań. To prezesi firm powinni za lekkomyślność odpowiedzieć. Warto wydać nieco pieniędzy na PR, co nie? A Gazeta powinna dla zachowania reputacji zrezygnować z ekspertów. Jakikolwiek spoza świata analityków bankowych. Odpowiedz Link Zgłoś
12jarek12 haha "zapotrzebowanie na mieszkania jest ogromne" 19.11.08, 16:18 haha "zapotrzebowanie na mieszkania jest ogromne" wciskajcie sobie tą ciemnotę i budujcie, budujcie !!! oj postoją te pustostany ładnych kilka lat aż trza będzie odgrzybiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojny Sprzedaż poniżej kosztów - wreszcie otwarcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 16:48 "Zdaniem prezesa spółki Ekolan Andrzeja Biernackiego, w najbliższych miesiącach lokale mogą być sprzedawane nawet poniżej kosztów ich budowy, ważny jest bowiem nie tylko zysk, ale zachowanie płynności finansowej firmy." Wreszcie ktoś to otwarcie przyznał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a_lyzka_na_to Niemożliwe. IP: *.aowc.propagation.net 19.11.08, 17:07 Ja słyszałem, że nikt nie sprzeda poniżej kosztów ani ceny nabycia i dlatego ceny nigdy nie spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Niemożliwe. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 19.11.08, 17:20 Komornik sprawe za ciebie zalatwi - o nic sie nie musisz martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Re: Niemożliwe. IP: *.eranet.pl 22.11.08, 17:50 Też pokładam wiarę w klalifikacje komorników :). Poczekam w Warszawie jeszcze z dwa miesiące. Jeśli ceny wynajmu nie spadną, wtedy przenoszę się do innego miasta. I w ten sposób Warszawka straci jednego, co to płaci kilkanaście stówek co m-c. za wątpliwą przyjemność mieszkania w tym ponurym mieście pełnym skwaszonych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracz od 1993 Re: Sprzedaż poniżej kosztów - wreszcie otwarcie IP: *.chello.pl 19.11.08, 17:08 Poniżej kosztów? Czyżby przewidywał, że ceny w Warszawie spadną o 60-70%? Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 "zapotrzebowanie na mieszkania jest ogromne" 19.11.08, 21:10 "zapotrzebowanie na mieszkania jest ogromne" Zgubili .. " po 2000zł/m..." ... Jakby bylo przy obecnych cenach to by nie spadaly a sprzedaz by nie lezala... Choc generalnie ja dosc kiepsko widze zapotrzebowanie na mieszkania w kraju w ktorym spada liczba ludnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: *.dublin.corp.yahoo.com 19.11.08, 17:05 Polska jest krajem, w którym "zapotrzebowanie na mieszkania jest ogromne" - mówiła prezes spółki Nickel Development Dagmara Nickel. dagmarko - przestan sie puszczac z niemcem czy innym obcokrajowcem i zacznij myslec, to ze na wsi kazdy chcialby miec lexusa nie znaczy ze na wsi jest wielkie zapotrzebowanie na lexusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: 80.48.71.* 19.11.08, 17:55 Ależ jak najbardziej jest popyt na Lexusy... najlepiej darmowe (+ 2 lata tankowania za darmo), ewentualnie w cenie mocno przechodzonego cieńko-cieńko. Cieszy mnie "spadek naganiactwa" i upartego zaklinania rzeczywistości... Z 2 strony ciekawi mnie, czy za rok-dwa nie będzie mnóstwa przesadzonych artykułów w 2 stronę: "spadkom cen nie będzie końca", "sprzedaj mieszkanie póki możesz", "Mieszkania ciągle tracą na wartości, zainwestuj w kawałek lasu i namiot" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xi0 Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 19.11.08, 18:29 Nie bój żaby, kto miałby finansować takie 'ekspertyzy' ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
qusz Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 19.11.08, 18:50 Banki?? Jak na gazecie zobaczę art. pt.: sprzedaj mieszkanie bo drożej już nigdy nie będzie, można rozpocząć poszukiwania własnego "m". Gość portalu: xi0 napisał(a): > Nie bój żaby, kto miałby finansować takie 'ekspertyzy' ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej W Polsce brakuje ok. 3 mln Ferrari IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.11.08, 12:08 W Polsce brakuje ok. 3 mln Ferrari. Myślę o budowie takiej fabryki, przecież jak brakuje to ludzie będą kupować. Najwięcej kupią TESTAROSy w promocji za 999k EURO. PZDR Całuski dla developerów. Kocham was:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Niedoszacowałeś danych. IP: *.eranet.pl 22.11.08, 17:54 Moim zdaniem niedoszacowałeś danych nt. brakujących Ferrari. Mi samemu brakuje dwóch takich samochodów: czerwonego i navy. Dlatego myślę, że w Polsce brak jest przynajmniej 5 mln. Ferrari. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Osiągnięcie równowagi. 19.11.08, 17:18 "Osiągnięcie równowagi na rynku mieszkaniowym, w ocenie ekspertów, będzie możliwe najwcześniej w 2010 roku pod warunkiem, że banki powrócą do kredytowania zakupu mieszkań." Dodajmy, że będzie to równowaga przy cenie sprzed bańki. Jeleń już przetrzebiony, drodzy SBec.., upsss, developerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
clepsydra Re: Osiągnięcie równowagi. 19.11.08, 17:54 Deveoperka placi za teksty w gazecie a pod nim 100 komentarzy wytykajacych klamstwa oraz bledy - marnujecie pieniadze panowie, jak cos to zrobcie trick, by mozliwosc dodawania komentarzy byla zamlokowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsądny Re: Osiągnięcie równowagi. IP: *.izacom.pl 20.11.08, 21:00 Ja myślę, że mieszkania będą w 2010 roku kosztować maksymalnie 1000zł/m2. Bardzo mnie to cieszy, gdyż mieszkając z rodzicami (i dzięki temu nie płacąc za wynajem) przez ostatnie 10 lat odłożyłem już jakieś 120 tysięcy złotych. Powinno wystarczyć mi na wypaśny 100m2 apartament :) Pozdrawiam wszystkich czekających :) Odpowiedz Link Zgłoś
leszlong Spadły ceny mieszkań w Warszawie 19.11.08, 18:40 "Największe szanse na sprzedaż będą miały małe mieszkania o niższym standardzie, budowane na obrzeżach miast. Jednak takie lokale kupowane są zwykle przez mniej zamożne grupy ludzi lub osoby młode. Dotychczas ich zakup był finansowany głównie z kredytu." To te dotychczasowe mieszkanka z aneksem kuchennym w dużym pokoju były mieszkaniami o podwyższonym standardzie?? To jakieś brednie. Właśnie jak mieszkanie ma aneks zamiast porządnej kuchni jest mieszkaniem o obniżonym standardzie. Hehe, apartamentowiec o powierzchni 30m2 z aneksem to był szczyt wyrafinowania developerów. To ciekawe jak wg nich ma wyglądać małe mieszkanie na obrzeżach miast? 20m2 z klitką pełniącą rolę łazienki, ubikacji i kuchni (jak w czasach renesansu w Augsburgu w Fuggerei*). Developerzy muszą zapomnieć o wciskaniu kitu, bo coraz mniej ludzi jest naiwnych. *była to dzielnica dla biedniejszych mieszkańców tego miasta, położona poza murami miasta. Mieszkanie miały powierzchnię 60m2. Więcej na pl.wikipedia.org/wiki/Fuggerei Odpowiedz Link Zgłoś
kropotkinek Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 20.11.08, 16:49 No dokładnie, nikt mi nie wmówi że to co do tej pory wciskało się ludziom to w ogóle był jakiś standard. Stan developerski za kosmiczne pieniądze, dobrze że to już się skończyło i ceny są na stabilnym poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
mlekolaczek Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 20.11.08, 17:17 co wy mi sie tu bedziecie wymadrzac, jak chcecie to sobie mieszkajcie w tych augsburgach czy gdzie, taniej juz nie bedzie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ubiqany Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 20.11.08, 19:40 Ha ha. Człowieku, nie naganiaj bo nie dasz rady. Nawet dzisiejsze ceny da się negocjować na mieszkania w Ostoi Wilanów da to się zrobić bez problemu, trzeba tylko spróbować. Tylko bez paniki a rozsądnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sparkiey Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 21.11.08, 12:45 najlepsze to jest to ze ludzie kupowali te mieszkania z aneksami i zachywcali sie jakie to nowoczesne rozwiazania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: *.dialog.net.pl 21.11.08, 13:12 dalej są tacy... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=87499741&a=87500082 Odpowiedz Link Zgłoś
operatator Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 21.11.08, 13:44 Bo to jest nowoczesne rozwiazanie, tylko ze pod wzgledem oszczednosci miejsca a nie podwyzszania standardu. Troche logiki i samokrytyki :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawciula Re: Spadły ceny mieszkań w Warszawie 21.11.08, 14:32 a te obrzeża to gdzie? w ożarowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 18:45 Czy ktos zna moze wiargodne opracowanie dotyczace potrzeb mieszkaniowych Polakow? Oczywiscie poza wynikami spisu powszechnego bo to juz jest raczej malo aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Spadną. Wystarczy policzyć. IP: *.rtr.bait.pl 19.11.08, 20:02 Ceny materiałów na nasze mieszkanie + ziemia wszystko * dwa i się okaże że 60 m mieszkanie powinno kosztować około 300000 tys zł. Porozmawiajcie z budowlancami. Ludzie chcieli płacić 10000 za metr to trudno bylo sprzedawać dalej. Moja siostra w sprzedaży mieszkań znanej firmy budowlanej w W-wie zarabiała 17 tys na miesiąc teraz 2 tys. @ tys za siedzenie 8 godz przy Internecie to chyba starczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczus (Tomek) Re: Spadną. Wystarczy policzyć. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 20:30 W Łodzi można już spotkać oferty nowych mieszkań 60 metrowych ponizej 300 tys zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Spadną. Wystarczy policzyć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.08, 20:46 Powiem więcej, 4.000 zł/mkw gdy wykladasz gotówkę na stół. Koszt budowy 2.800 + działka z infrastrukturą 200/mkw + VAT 7% = 3.210 brutto. Zysk developera i tak wychodzi 25%. W której branży jest jeszcze taki zysk? To są oczywiście koszty minimalne (ale realne). Bo można znaleźć bez trudu durni którzy kupili nawet w Łodzi działki po 3.000 zł/mkw z intensywnością zabudowy do 50% a następnie wymyślali granity, Otisy, baseny, solary, siłownie, ogrody itd. bo im się wydawało, że w najbiedniejszym mieście jednego z najbiedniejszych państw EU jest mnóstwo krezusów tylko czekających żeby zapłacić 8-9 tys./mkw. Jest trochę bogatych, ale są bogaci właśnie dlatego że nie szastają pieniędzmi. Jeśli już, to na Lazurowym Wybrzeżu, w ostateczności w Juracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: *.gprs.plus.pl 19.11.08, 20:05 Najlepiej wstrzymać się jak najdłużej z kupnem mieszkania (nawet kilkanaście miesięcy ) Developerzy zostaną zmuszeni do obniżenia cen (już nie będą zarabiać 50%), większość developerów musi płacić kredyty, które zaciągnęły na budowę więc nie mając teraz dochodu muszą obniżyć albo popłyną :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei Jak kształtują się ceny łąk i pastwisk? 19.11.08, 20:14 Czy za hektar łąki ciągle można kupić apartament w Londynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Jak kształtują się ceny łąk i pastwisk? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 20:59 Żeby łąki... w szczycie bańki nieruchomościowej deweloperzy kupowali zachaszczone pogórnicze doły, glinianki, hałdy nasypów i błotniste wertepy (np. LC Corp w Katowicach i Gdańsku) za ceny typu 100 milionów złotych, co wówczas stanowiło ponad 40 milionów dolarów. Nie wiem jaki apartament (prędzej penthouse) można kupić w Niu Jorku lub Los Angeles za 40 milionów zielonych, ale podejrzewam że raczej niebrzydki. A tzw. eksperci i tzw. analitycy uznawali to wszystko za oczywistość i ceny rynkowe oraz wieszczyli dalsze wzrosty!! Ha ha ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g57 Spadły ceny mieszkań w Warszawie IP: *.rtr.bait.pl 22.11.08, 17:30 w zębach przyniesiecie klucze iwłasnośćhipoteczną s/syny developerzy Odpowiedz Link Zgłoś