Gość: piotr IP: *.net-serwis.pl 26.11.08, 17:13 Kupujcie szybko, bo zabraknie!!! Ps. Po przeczytaniu tytułu obstawiałem, że to dzieło MW;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: quido Zabraknie małych mieszkań? IP: *.t-mont.net.pl 26.11.08, 17:45 Pogięło Was? Piszecie artykuł na podstawie raportu z czerwca 2008? No rzeczywiście, nic się do tej pory nie zmieniło... Ciekaw jestem artykułów pisanych na podstawie raportów z czerwca 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spinacz Biurowy Tam w redakcji to już nie pijcie więcej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 19:20 Bo kto na trzeźwo by takie kretynizmy wypisywał?! Bryndza na rynku to próbujecie takim sposobem kota ogonem odwrócić. Puk puk! Mamy listopad 2008. Straszenie, że zabraknie mieszkań już nie działa! Jak ma zabraknąć, jak deweloperzy mają niesprzedane kwadraty nie licząc tych co się buduje na fali boomu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris382 Zabraknie małych mieszkań? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.08, 21:18 Nie rozumiem. Deweloper za grubą kasę zleca analizę firmie REAS po czym dzieli się nim ze wszystkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Zabraknie małych mieszkań? 26.11.08, 21:32 "Obecnie na stołecznym rynku istnieje nadpodaż nieruchomości we wszystkich segmentach. Nabywcy nie mają problemu z kupnem gotowych do zamieszkania dużych (przekraczających 100 m2) i mniejszych mieszkań (35 - 70 m2) w centrum oraz w dzielnicach peryferyjnych. Według raportu REAS poważna zmiana na rynku nieruchomości przewidywana jest na II kwartał 2009 roku, kiedy obecna nadpodaż zostanie wyeliminowana i zapotrzebowanie na nieruchomości przewyższy ilość mieszkań i domów oddawanych do użytku." Po pierwsze, dobrze, że państwo napisaliście, że na stołecznym rynku nieruchomości mamy do czynienia z nadpodażą mieszkań - inaczej nigdy bym na to nie wpadł. Po drugie, chciałbym zapytać, bo tego też nie jestem pewien: czy te kategoryczne prognozy co do kształtu rynku nieruchomości na przełomie II i III kwartału 2009 r. przygotowali ci sami eksperci, którzy do niedawna przewidywali nieustanne wzrosty cen co najmniej do Euro 2012? Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Zabraknie małych mieszkań? 26.11.08, 21:34 I jeszcze jedno: jak pogodzić wnioski z tego artykułu z niedawnym artykułem pana Marka Wielgi pt. "Mieszkania popularne wchodzą na rynek", z którego płyną wnioski wręcz przeciwne? Przecież i tu, i tam analiz dokonywali pracownicy dobrze znanej for(um)owiczom "firmy doradczej" REAS. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amatorski_analityk Re: Zabraknie małych mieszkań? IP: *.chello.pl 26.11.08, 23:58 Taka wybiórcza to mądrość etapu. Odpowiedz Link Zgłoś
kilimall Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 15:40 nie wiem czy dobrze sie wczytałem, ale z tego co tu wynika to to, ze zabraknie mieszkań najmniejszych czyli typu małe kawalerki, dwupokojowe? to mi sie wydaje ze jest to jakos tam uzasadnione, w końcu takie mieszkania chyba sa najpopularniejsze co sie wiąże z jakimś tam niedoborem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk_amator Re: Zabraknie małych mieszkań? IP: *.chello.pl 27.11.08, 15:50 Słyszałeś o kryzysie finansowym i gospodarczym? Odpowiedz Link Zgłoś
sloumotion Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 15:57 Z moich obserwacji rynku wynika że faktycznie trochę zapomniano o takich mieszkaniach, a w ostatnich latach budowano dużo apartamentów, które w najbliższym czasie będą stały puste, zresztą nie tylko apartamentowce,bo przecież developerka nie spuszcza z tonu i marzy dalej o jeleniach zamiast zabrać się do sprzedaży żeby nie stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
mithrandir12 Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 16:22 informacje lekko przestarzale, zmiana na rynkach nastapila juz dawno, wszyscy tylko mysla ze jest jak dawniej Odpowiedz Link Zgłoś
dareczquu Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 16:54 no spuszczenie z tonu musiało nastąpić, bo kto na dłuższą metę wytrzymałby takie ceny, kryzys zrobił swoje, to fakt, ale te ceny niezależnie od tego musiały zjechać w dół, musiały, no i zjechały. Odpowiedz Link Zgłoś
promptere Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 17:13 Jak to marzy o jeleniach? Przeciez zdarzaly sie oferty przelotow balonem czy wycieczek zagranicznych do mieszkania, tylko ze po co to? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.dretwus Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 17:44 moim zdaniem to teraz zrobilo sie przejrzyscie, widac komu zalezy na utrzymaniu sie w siodle, a kto kombinuje. kolega z pracy byl w biurze sprzedazy ostoi wilanow i co sie okazalo? ano dostal oferte kupna mieszkania z para garazy w gratisie, rynek jest stabilny i sam pokazuje kto sobie radzi na nim a kto nie Odpowiedz Link Zgłoś
3lulali Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 17:58 popularność małych mieszkań to się dopiero zacznie jak pokolenie singli z impetem wejdzie na rynek, zobaczycie. Po co takim ludziom większe mieszkania? Będą kupować kawalerki albo coś małego, oszczędnego i nie myśleć wcale o rodzinach... Odpowiedz Link Zgłoś
frajter Re: Zabraknie małych mieszkań? 27.11.08, 20:00 Po co im rodzina? Z reszta jak beda chcieli to sobie wieksze kupia i bedzie po problemie Odpowiedz Link Zgłoś