GoĹÄ: mick IP: *.komster.pl 05.01.09, 21:02 Ciekawe czy jak za rok frank spadnie do np. 1,5 zł czy bank zwróci Panu Mariuszowi hipotekę działki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Kris To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich weźmie IP: *.chello.pl 05.01.09, 22:05 Tak mu zwrócą tą hipotekę jak poobniżali raty po cięciu stóp w Szwajcarii, czyli na święte nigdy. To jest państwo w państwie!!! A od kiedy to zmienia się warunki po podpisaniu umowy??? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Warto czytać co się podpisuje 05.01.09, 22:49 Przecież warunki znasz od początku... są w ustawie Prawo Bankowe. Taki już urok kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Ciekawe gdzie sie podziala nina... 06.01.09, 08:26 ...z ktora dyskutowalem ponad rok temu? Pisalem wtedy na forum ze taka ewentualnosc istnieje, ze banki beda to robily, jak wartosc mieszkan zacznie spadac - a ona utrzymywala, ze to absolutnie niemozliwe :) Ciekawe co teraz maja do powiedzenia wszyscy ci, ktorzy jeszcze rok temu klocili ze ze mna, ze steadym, mara, swoboda i paroma innymi osobami, ktore ostrzegaly przed zakupem mieszkania na gorce. Bardzo jestem ciekaw co maja do powiedzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Włodek z Poznania Rok temu pisałem do red.Wielgo w tej sprawie, by G IP: *.icpnet.pl 06.01.09, 11:23 Gazeta przyjęła odpowiedzialną polityke informowania o kryzysie w nieruchomościach, który - dla przypomnienia - zaczął się od czerwca 2007, czyli trwa już 19 miesięcy. Zarysowałem fundamentalne podłoże tego kryzysu i zaapelowałem do sumienia ze względu na ludzi, którzy stracą mieszkania nie mogąc spłacać kredytów i nie mając dodatkowego zabezpieczenia. W efekcie Gazeta przestała publikować swoje analizy, które co czwarty artykuł były alarmujące, reszta pozytwyna w stylu "na nieruchomościach się nie traci" i od tej pory Gazeta zaczęła publikować wyłącznie przedruki innych redakcji, co nie zmieniło nic w tym, że Gazeta nie podjęła się analizy ekonomicznej sytuacji, a pojawiały się euforyczne "analizy" pośredników, lecz żadnego porzędnego głosu analityków inwestycyjnych spoza branży opartej na nieruchomościach (np. z banków). I niestety pan Wielgo też będzie współodpowiedzialny za dramaty pesymistycznie przewiduję kilku tysięcy rodzin, które brały kredyty dłuższe niż 25-30 lat, które brały kredyty na więcej niż 1/3 dochodu netto. IMHO po prostu WSTYD! Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Kryzys to mamy od listopada 2008 i 1/10 kredytów 06.01.09, 11:35 Włodek niestety dziś muszę sie z Tobą bardzo nie zgodzić 19 miesiecy temu to się wiesz co zaczęło? Nic, po prostu ceny były na górce, przegrzanie rynku i możliwości jeleni, wytrzebione wolne "zdolnosci kred" więc ceny zaczęły spadać. Ale na miłość boską, jak możesz mówić o kryzysie gdy: w 2007r udzielono rekordową wtedy ilośc 311 tys kredytów na 60mld, a w Twoim już "srodku kryzysu" czyli I połowie 2008 165 tys kredytów na kwotę 36mld zł???? A cały rok szacowany na 68mld??? Kryzys sie zaczął od listopada 2008. 10-krotny zjazd ilości udzielanych kredytów - to dopiero będzie prawdziwy kryzys na polskim rynku nieruchomości. Na razie miałes zatrzymanie rynku (cen) na chorym poziomie powyzej mozliwości juz. A kryzys to własnie sie zaczyna Jeśli banki jeszcze parę miesiecy tak beda przykrecać srubę kredytów jak teraz (a nie mają specjalnie wyjscia) to prawdziwy kryzys dopiero zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Witek waw teraz wmawia się ze mieszkania nieco tanieją bo... IP: 217.96.70.* 06.01.09, 12:01 Prawda jest taka że mieszkania tanieją od wiosny 2007. Wtedy zatrzymały się ceny ofertowe a sprzedający (osoby prywatne i deweloperzy) w obliczu przedłużającego się czasu sprzedaży zaczęli być skłonni po 2-3 latach przerwy do negocjowania ceny i upustu. Wtedy kredyt był najtańszy (50 lat spłaty, 0% prowizji, 0.8% marży) a o kryzysie nikt nie mówił. Prawda jest taka że zabrakło już potencjalnych kupców z pieniędzmi lub zdolnością kredytową. Obecnie gdy kredyt bardzo podrożał a jego dostępność zmalała oraz w obliczu wzrostu bezrobocia należy się spodziewać bardzo dużego (25- 35%) spadku cen w tych miejscowościach w których kapitał spekulacyjny oraz psychoza rosnących cen do nieba były szczególnie silne. Należy pamiętać ze w budowie jest 730tys mieszkań a budownictwo indywidualne szacuje się na 250tys domów. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: teraz wmawia się ze mieszkania nieco tanieją 06.01.09, 12:19 Cały czas powtarzam - ZMIANA TRENDU to nie kryzys. Jak na giełdsie masz spadek przez rok o 10-20% to nikt nie mówi o kryzysie. Jak w kwartał masz zjazd o 50% to TO JEST KRYZYS. 2007 roku kryzys? A to ciekawe: 2006 - kredyty za 30 mld 2007 kredyty za 60 mld (!) - kryzys??? 2008 kredyty za ok 68 mld (szacowane) czyli ciągle ponad 5mld miesiecznie. A w listopadzie 2008 600 mln!!! TO JEST PRAWDZIWY KRYZYS. Jego "dzien dobry w Polsce" Rynek nieruchomosci nie bedzie spadał tak szybko - od razu zastrzegam. Ale po raz kolejny twierdze ze do tej pory mieliśmy do czynienia z przegrzaniem i spadkiem cen dostosowujacym sie do rynku, zmiany o 5-30%, a w przypadku płyty do 40%. Krysys bedzie dopiero teraz - wystarczy ze banki przez pół roku udzielą kredytów na 5mld zamiast poprzednich 36mld! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Włodek z Poznania przed chwilą Ci odpowiedziałem trochę niżej :-) IP: *.icpnet.pl 06.01.09, 12:39 i wywiodłem jakich czynników nie bierzesz pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: przed chwilą Ci odpowiedziałem trochę niżej : 06.01.09, 14:40 A oto potwierdzenie moich słow, szybciej niż sie spodziewałem: Prezesi PKO BP i PKO SA, dwóch największych banków w PL "Nie można zatem wykluczyć, że wzrost kredytów w polskim sektorze bankowym może zmniejszyć się z około 145 mld zł do zaledwie 40 mld zł, co byłoby kwotą o 20 proc. mniejszą niż wartość kredytów udzielonych w 2008 r. samym tylko przedsiębiorstwom. Realizacja takiego scenariusza - przy innych czynnikach niezmienionych - oznaczałaby załamanie popytu w gospodarce." Jeśli ilośc kredytów spadnie ze 145 do 40, to jak zmieni sie ilość kredytów hipotecznych (w 2008 jakies 68, może kilka mld mniej)? I komu banki chętniej pożyczą? Sorry ale jestem przekonany że - O ILE nie nastapią jakieś administracyjne hocki-klocki z podaża pieniądza, podtrzymywaniem popytu itp to w 2009 wielkość kredytów hipotecznych może być na poziomie 10, może 20mld zł. Dokładając odpływ z rynku kilku mld zł (fundusze inv) w 2009 możemy mieć ZAPASC i bardzo mizerny popyt na rynku dev. Wiec i ceny polecą w dół (transakcyjne). A ci z developerów którzy mają kredyty a tego nie widzą wkrótce beda składać wnioski o upadłośc. Tępy upór kosztuje. Chyba ze nie wiem, taniej bedzie przepłacić rząd do jakiegos nadzwyczajnego dodruku pieniadza. Tylko po ile wtedy bedą cechaefy? Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: przed chwilą Ci odpowiedziałem trochę niżej : 06.01.09, 14:41 Jeszcze link... www.manageria.pl/manageria/1,85811,6125281,Prezesi_PKO_BP_i_Pekao__Zwiekszyc_podaz_pieniadza.html Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania rzecz w tym... 06.01.09, 16:10 że jak Ci napisałem obok, tego popytu o którym piszesz JUŻ nie ma. Popyt trzeba zawsze odnieść do podaży, a ta jest rozdmuchana pieniędzmi, których już nie ma. Deweloperzy dali się nabrać, już od roku "sponsorują"/lobbuja analizy w prasie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemamsyfa Jak dla siebie .. to nic ze spadlo z 300 na 100 06.01.09, 17:49 Kupiles za 300- 400 splacasz 300-400- a to ze warte jest 100 a za chwle bedzie waret 50 tys- nie szkodzi . Ty dalej masz do splacenia 400 tys PLN albo ciagle 200 tys frankow - nawet jesli za cwile bedzie to 700 tys PLN. Glowa do gory - bo krach dopiero nadchodzi - bedzie huczek :( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Włodek z Poznania Zgadza się! Kredyty to tylko jeden z wskaźników IP: *.icpnet.pl 06.01.09, 12:38 Kryzys zaczął się już wcześniej, o czym świadczą liczby sprzedaży. A te jeśli szczyt zimą 2006/07 byłby 100% to lato 2007 to już 50%, rok temu 07/08 to 40, a latem 35%, zaś od jesieni spadek nabywców był tak duży, że sprzedaż to nawet nie 10%. @Znajomy_jennifer Wczoraj czytałem Twój komentarz w krakowskiej Gazecie, więc widziałem przytoczone dane. Ale pamiętaj, że one nie uwzględniają 3 rzeczy: - większość (wartościowo i liczbowo) kredytów idzie na budownictwo jednorodzinne, w przeważającej większości budowane metodą gospodarczą - to znacznie zmniejsza realny rynek nieruchomości, który trzeba brać do analiz, po dane wystarczy sięgnąć do Rocznika GUS; - faktu, że ceny w Polsce wyznacza tak naprawdę sytuacja w Warszawie (45% rynku mieszkań na sprzedaż, ale znacznie mniej, poniżej 10% udziału w liczbie budowanych domów mieszkalnych ogółem). Jeśli zmiana zostanie potwierdzona w 2 z 4 dalszych największych aglomeracjach, na które wszyscy patrzą, to tworzy się z tego ogólnopolski trend, który nawet w mniejszych miastach wojewódzkich może pojawiać się z nawet rocznym opóźnieniem. A 1/3 wszystkich budowanych nieruchomości buduje się poza 8 największymi aglomeracjami - podejrzewam, że to tam zaciągano ponad proporcjonalnie więcej kredytów w 2007, ale oczywiście nie mam danych; - solidnych kwot pozakredytowych wpompowanych w rynek przez inwestorów zagranicznych. Widziałem szacunki, że było to od 2004 roku 5, 8 i 11 mld PLN. Jak dyskutowałem z kilkoma znajomymi ze środowiska inwestycyjnego przy tej głębokości rynku już 2,3 mld PLN wystarczyłyby do wywołania takiej bańki, jaką obecnie obserwujemy. Jeden z nich powiedział mi, że bank się takiego scenariusza nie spodziewał. Oczywiście w analizach strategicznych zakładano taki scenariusz, ale wszyscy byli optymistami. Bankowcy inwestycyjni! Wciąż powtarzam swoje oczekiwanie cenowe dla poziomu równowagi na poziomie 20-25% powyżej cen z 2004. Natomiast latem 2007 przewidywałem mocny spadek cen na początek 2009. Przeliczyłem się. Radykalny spadek nastrojów sprzedających, a tym samym dołek cen osiągniemy za 12-18, gdy już niestety dojdzie do bankructw deweloperów (już ponad 100 wniosków deweloperów jest w sądach, w Gdyni jeden z największych deweloperów wystawia ponad 100 mieszkań w promocyjnych cenach 3600-4200 w różnych trójmiejskich lokalizacjach), bankructw konsumentów, zajęć komorniczych mieszkań (na rynku wtórnym poznańskim ceny wywoławcze się trzymają, ale coraz więcej cen w ofertach na poziomie 3500-4000, w Łodzi nie dochodzi już na rynku wtórnym do transakcji powyżej 3500). Niestety (tym razem) prawo rynku jest takie, że ktoś musi zostać dramatycznie przyciśnięty, by ci którzy mają zjeść swoją stratę się na tę niesmaczną żyburę zdecydowali. Kupili działki po kosmicznych cenach i ktoś z nimi zostanie, ktoś się wyłoży. Ale popytu po wyższych cenach nie będzie, gdyż nie ma skąd być. Kryzys finansowy jedynie przyspieszył, skatalizował otrzeźiwienie. Kryzys finansowy nie jest czynnikiem fundamentalnym w tej kryzysowej sytuacji, a czynnikiem odchylającym. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Zgadza się! Kredyty to tylko jeden z wskaźnik 06.01.09, 13:46 Chyba mylisz pojęcia. Więc zacznijmy od edukacji: pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys Krysys: okres przełomowy, rozstrzygający, objawiający się zazwyczaj silnym pogorszeniem się sytuacji w danej dziedzinie w ekonomii: okres załamania gospodarczego. Immamentną cechą kryzysu jest SILNA/ZNACZNA ZMIANA. A na razie mieliśmy do czynienia ze spowolnieniem, przegrzaniem rynku. Ceny spadły o 5-30%, liczba kredytów wzrosła, wartość nawet dwukrotnie (w stos do 2006 - a piszesz ze po tym rolu zaczął sie kryzys) itd itd. Dlatego uważam że to co sie działo w 2007-2008 to była cisza przed burzą, przegrzanie rynku plus wychodzenie z inwestycji niektórych funduszy inv, pierwsze obniżki cen, a na koniec 2008 w końcu, prawdziwe, a nie udawane, przykręcenie korka i zaczęcie traktowania ryzyka przez banki na serio. Dlatego powtórze: "nie chce Was straszyć ale zobaczycie sami że najciekawsze dopiero przed nami". Spadło z 6000zł na 5000zł/m2. Yoż to żarty jakies, kryzys spowoduje zjazd cen takich mieszkan nawet do 3000 "Apartamenty" we Wrocławiu/Krakowie/Trojmiescie kupowane po 8000stan sur+1000wykonczenie bedą po 4500 gotowe czekały na kupców. Ceny +25% z 2004r? Mozliwe, ale nie zdziwie sie jesli w 2011 osiągną POZIOM cen z 2004r. Dlatego ze wtedy mielismy juz prosperity, a w 2011 diabli wiedzą co, jesli megakryzys to beda nie +25% a +0%. Szkoda tez że nie przytaczasz danych: na twarde dane że w 2007 pożyczono o 100% więcej (!) niż w 2006 podajesz tylko mgliste "podejrzewam" i "zakładając". Sorry. Do tej pory prawie ZADNE developer nie padł, nie nastepują gwałtowne zmiany, przejecia firm, licytacje komornicze, bezrobocie, kilkukrotny wzrost liczby złych kredytów - dlatego - PRAWDZIWY KRYZYS DOPIERO PRZED NAMI. Zresztą to powoli akademicka dyskusja. Ty uważasz że kryzys nalezy liczyc od 2007 roku, ja uważam że poniekąd tak, bo od tego momentu mamy zjazd cen ale prawdziwy kryzys czyli GWAŁTOWNE ZMIANY (zgodnie z def. kryzysu) bedziemy miec dopiero teraz jak banki zakręciły kurki kredytowe bo ktokolwiek chcąc sprzedac mieszkanie bedzie musiał ostro zjechac z ceny. Walczyć na śmierc i zycie o gotówke tych którzy jeszcze chcą/mogą kupować. (Oczywiscie kto nie musi moze nie sprzedawac, moze wystawic cene 10 000$/m2 i czekac.) ps. Swoją droga ma ktoś może dostęp do pełniejszych danych struktury kredytów hipotecznych udzielanych w latach 2000-2008. Może pan Wielgo by cos wygrzebał od ZBP zamaist przepisywac jakies farmazony. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Spór mocno akademicki,ale chyba gdzieś zgodzimysię 06.01.09, 16:01 znajomy_jennifer_lopez napisał: > Chyba mylisz pojęcia. Więc zacznijmy od edukacji: > pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys > Krysys: okres przełomowy, rozstrzygający, objawiający się zazwyczaj silnym pogo > rszeniem się sytuacji w danej dziedzinie > w ekonomii: okres załamania gospodarczego. > > Immamentną cechą kryzysu jest SILNA/ZNACZNA ZMIANA. > A na razie mieliśmy do czynienia ze spowolnieniem, przegrzaniem rynku. > Ceny spadły o 5-30%, liczba kredytów wzrosła, wartość nawet dwukrotnie (w stos > do 2006 - a piszesz ze po tym rolu zaczął sie kryzys) itd itd. Dziękuję za edukację :-) Niczego nowego się jednak nie dowiedziałem. Ale nie chcę rozstrzygać sporu pojęciowego, gdyż nie jest to istotne dla meritum. Choć dla mnie inspiracją było słowo z definicji Kopalińskiego "przełom". Między kwietniem, a czerwcem 2007 nastąpiło gwałtowne załamanie popytu. Liczba sprzedawanych mieszkań w ciągu kwartału spadła o połowę. Czy nazwiemy to kryzysem, czy nie, jest mi obojętne. I od tego czasu topnieje wiara inwestorów rynku mieszkaniowego w wyjście bez bólu z tego dołka. Ale tyle to trwało i są to ruchy bardzo ostrożne. > Dlatego uważam że to co sie działo w 2007-2008 to była cisza przed > burzą, przegrzanie rynku plus wychodzenie z inwestycji niektórych > funduszy inv, pierwsze obniżki cen, a na koniec 2008 w końcu, > prawdziwe, a nie udawane, przykręcenie kor > ka i zaczęcie traktowania ryzyka przez banki na serio. Zgoda, banki do tej pory - o czym pisałem wyżej - miały w szufladach analizy negatywnych scenariuszy, ale wolały ze strachu ich nie rozpatrywać. We wrześniu ludziom nagle zadzwoniły budziki. Cena jest elementem psychologicznej gry stron popytu i podaży, dlatego mimo załamania popytu nie było dużych zmian. Co więcej nabrałem przekonania, że potrwa on jeszcze dłużej. Kolejne 18 miesięcy. Być może odbije się o ceny z 2004. Mnie się wydaje, że ustabilizuje się na poziomie o którym wspominałem, gdyż na to wskazuje fundament kalkulacyjny. Do tego nałoży się spadek cen nieruchomości poza ścisłymi centrami miast. Ale, przez brak podatku katastralnego, dziury w siatce urbanistyczniej nie bądą tak szybko znikać jak w ostatnich kilku latach. > Dlatego powtórze: "nie chce Was straszyć ale zobaczycie sami że najciekawsze do > piero przed nami". Nie neguję tego. Dla wielu prawdziwe okaże się przekleństwo życia w ciekawych czasach. Sam nie wyczekałem momentu. Ze względu na wzrost rodziny chciałem zmienić mieszkanie na większe, ale widząc co się dzieje sprzedałem w doskonałej dzielnicy, w starym bloku z cegły zimą 2006/07 za 4,5 tys/m2 (latem 2005 można było uzyskać 2,3-2,9 tys.), ale mogłem uzyskać jeszcze nawet i 6-7 tys. Obecnie ceny w tej starej, tradycyjnej dzielnicy znów spadły do 5-5,5 tys. Ale z zakupem jeszcze poczekam, choć śledzę już oferty by wiedzieć jak długo wiszą. Jednak drożej niż 4 tys. nie zapłacę. Rok wynajmu mieszkania o interesującej mnie powierzchni, to 0,25 tys pln/m2 nawet w tej dobrej dzielnicy. > Ceny +25% z 2004r? Mozliwe, ale nie zdziwie sie jesli w 2011 osiągną POZIOM cen > z 2004r. Dlatego ze wtedy mielismy juz prosperity, a w 2011 diabli wiedzą co, > jesli megakryzys to beda nie +25% a +0%. Nie wykluczam tego jak wyżej pisałem. Co więcej, zgadzam się z Tobą, że duże spadki cen D O P I E R O przed nami. Bardziej interesuje mnie poziom równowagi wg podłoży fundamentalnych. Dopiero potem mozna ten poziom odkształcać innymi czynnikami. > Szkoda tez że nie przytaczasz danych: na twarde dane że w 2007 pożyczono o 100% > więcej (!) niż w 2006 podajesz tylko mgliste "podejrzewam" i "zakładając". Sor > ry. Nie szukałem, choć śledzę. Dla mnie ważniejsze jest ile mieszkań sprzedano, a nie ile udzielono kredytów. Wiesz dlaczego? Pisałem już. Mieszkania to w Polsce zdecydowanie mniej niż połowa nieruchomości, na które zaciąga się kredyty hipoteczne, a mieszkania w dużych miastach to też tylko jakaś część rynku kredytów hipotecznych. Do tego rynek mieszkaniowy (a nie budownictwa z domami jednorodzinnymi włączenie) został rozbuchany przez pieniądze z zagranicy, które już się w większości wycofały. Cała Europa czekała na wejście 10 krajów do UE. Wszystkie wiedziały, że ceny wzrosną. Więc... A Polacy mają najwiekszą skłonność do kupowania nieruchomości na własność. W 2004 roku 78% Polaków mieszkało we własnym domu. Odsetek taki powyżej 70% jest tylko w UK, Irlandii i Danii. Drugi biegun to Austria i Niemcy, gdzie mniej niż połowa populacji mieszka przez jakikolwiek moment swojego życia we własnościowym mieszkaniu. Średnia w UE waha się między 55 a 65%. Czyli Polska musiała być najlepszym celem do zyskownej akcji - relatywnie głęboki rynek, wart wiele, kilka rynków lokalnych, czyli możliwa akcja falą (tu już sprzedam i za te pieniądze jeszcze kupię w innym mieście). Dlatego jest bardzo możliwe, że rynek mieszkań w głównych aglomeracjach siadł, ale jeszcze rok trwała akcja kredytowa. Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że na budowę domu kredytu udziela się fazami, na zakup działki, a dopiero potem na budowę. > Do tej pory prawie ZADNE developer nie padł, nie nastepują > gwałtowne zmiany, pr > zejecia firm, licytacje komornicze, bezrobocie, kilkukrotny wzrost > liczby złych > kredytów - dlatego - PRAWDZIWY KRYZYS DOPIERO PRZED NAMI. Powtarzam - zgadzam się. Choć ze zdziwieniem w Dzienniku przeczytałem z tydzień temu, że padło 40 deweloperów (po wyroku), a w całej Polsce złożono już do rozpatrzenia 130, czy 140 wniosków o upadłość. > Zresztą to powoli akademicka dyskusja. Ty uważasz że kryzys nalezy liczyc od 20 > 07 roku, ja uważam że poniekąd tak, bo od tego momentu mamy zjazd cen ale prawd > ziwy kryzys czyli GWAŁTOWNE ZMIANY (zgodnie z def. kryzysu) bedziemy miec dopie > ro teraz jak banki zakręciły kurki kredytowe bo ktokolwiek chcąc sprzedac miesz > kanie bedzie musiał ostro zjechac z ceny. Walczyć na śmierc i zycie o gotówke t > ych którzy jeszcze chcą/mogą kupować. Nie. W tym się nie różnimy. Ale dla Ciebie oznaką kryzysu będzie dramatyczny spadek cen, a dla mnie jest nią spadek popytu na mieszkania, a nie kredyty hipoteczne. Jak pisałem już w tym wątku, duży Trójmiejski deweloper właśnie wystawia 110 mieszkań w cenach 3600-4200/m2. Do tej pory roczny popyt w Trójmieście to 3-4 tys. mieszkań. Obecny spadek popytu tam sięga 10% wcześniejszego, więc tych mieszkań wystarczy teoretycznie na kilka tygodni, ale nie kazdy chce u każdego,w każdej lokalizacji. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waniliax Re: Zgadza się! Kredyty to tylko jeden z wskaźnik IP: 62.29.248.* 07.01.09, 16:09 ta struktura kredytów od roku 2000 to koniecznie z wysokością oprocentowania - tak dla poszerzenia horyzontów. Jest dość istotna różnica w tej kwestii. W 2000 - 2002 oprocentowanie kredytów hipotecznych było dwucyfrowe, w pewnym momencie w niektórych bankach nawet powyżej 19%, co teraz pewnie niektórym się w głowach nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Witek waw Teraz wmawia się ze mieszkania nieco tanieją bo... IP: 217.96.70.* 06.01.09, 12:03 Prawda jest taka że mieszkania tanieją od wiosny 2007. Wtedy zatrzymały się ceny ofertowe a sprzedający (osoby prywatne i deweloperzy) w obliczu przedłużającego się czasu sprzedaży zaczęli być skłonni po 2-3 latach przerwy do negocjowania ceny i upustu. Wtedy kredyt był najtańszy (50 lat spłaty, 0% prowizji, 0.8% marży) a o kryzysie nikt nie mówił. Prawda jest taka że zabrakło już potencjalnych kupców z pieniędzmi lub zdolnością kredytową. Obecnie gdy kredyt bardzo podrożał a jego dostępność zmalała oraz w obliczu wzrostu bezrobocia należy się spodziewać bardzo dużego (25- 35%) spadku cen w tych miejscowościach w których kapitał spekulacyjny oraz psychoza rosnących cen do nieba były szczególnie silne. Należy pamiętać ze w budowie jest 730tys mieszkań a budownictwo indywidualne szacuje się na 250tys domów. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bogulo2 Re: Ciekawe gdzie sie podziala nina... 06.01.09, 08:58 Nie mają czasu na forum...tyrają na ratę kredytu Poczekaj...oni się obudzą i powrócą naganiać ponownie. Pamieć bankierów jest ulotna i za parę lat znowu przyjdzie czas na zaciąganie się po uszy. Jak tylko jelenie popłacą kredyty (część nie spłaci, a część spłaci szybciej) to się zacznie ponownie. I znowu polaczki będą mądrzejsze po szkodzie...eh Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: trik Re: Ciekawe gdzie sie podziala nina... IP: *.netpoint.pl 06.01.09, 11:25 No właśnie, dlatego zastanawiam nad refinansowaniem. Chciałbym podpisać taka umowę, która nie dawałaby bankowi prawa do "aktualizowania" zabezpieczeń. Rozważam kilka banków z tej listy: kredyt-refinansowy.poxtrade.com/ Które z nich nie wyznaczają później takich dodatkowych zabezpieczeń? Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Ceny (transakcyjne) zjadą o 20-30% juz w 2009? 06.01.09, 11:25 Pisałem o tym jakiś czas temu. O ile nie spodziewam sie gwałtownych ruchów banków na kredytach już udzielonych (choć faktycznie jesli wejdzie taka rekomendacja może sie to zmienic) natomiast na pewno dotyczyć bedzie nowych kredytów. W listopadzie banki udzieliły ok 2500 kredytów, pisałem że jesli taka sytuacja sie utrzyma jeszcze miesiąc dwa (a nie widać wielkich zmian) ceny polecą na pysk (transakcyjne, nie ofertowe) i wtedy banki będa MUSIAŁY przy udzielaniu kredytu uwzględnić że wartośc mieszkania (zabezpieczenia) spadnie za pół roku-rok np o 15-30%. Co to oznacza dla banku? Konieczność dodatkowego zabezpieczenia lub wymóg wkładu własnego. Kredyty bez wkładu własnego na poziomie 20% odejdą do lamusa, może teraz (rek. T ma być wprowadzona w marcu) troche to rozkręci rynek "żeby zdążyć" ale jesli rek.T ma dotyczyć też już udzielonych kredytów to oznacza że "popyt w czarnej d... na lata" mamy już, a nie za pare miesiecy. Nikt z tych pismaków sie nie pokusił o analizę i zebranie prostych danych Liczba kredytów hipotecznych 2002 ok 130 tys kredytów wartosci 8-9 mld 2005 202 tys kredytów wartosci ok 24 mld 2006 280 tys kredytów na ponad 30 mld 2007 311 tys kredytów na ok 60 mld I połowa 2008 165 tys kredytów wartosc 36 mld (szacuje sie 68mld w całym) w listopadzie 2008 udzielono ok 2500 kredytów na kwote 600mln (uwzgledniając rózne inne dane może to być do ok 1mld ale nie wiecej) 2009??? Uważam że może być koło 50-100 tys kredytów na 10-20 mld. I to dostępność kredytów - restrykcyjna - wyznaczy ceny. Jeśli bedziemy mieć do czynienia z duzym spadkiem ilosci i wartosci kredytów spadek może być bardzo duży (oczywiscie cen transakcyjnych, nie marzycielskich) Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Ceny (transakcyjne) zjadą o 20-30% juz w 2009 06.01.09, 14:35 znajomy_jennifer_lopez napisał: > Pisałem o tym jakiś czas temu (..) > Liczba kredytów hipotecznych > 2002 ok 130 tys kredytów wartosci 8-9 mld > 2005 202 tys kredytów wartosci ok 24 mld > 2006 280 tys kredytów na ponad 30 mld > 2007 311 tys kredytów na ok 60 mld > I połowa 2008 165 tys kredytów wartosc 36 mld (szacuje sie 68mld > w całym) w listopadzie 2008 udzielono ok 2500 kredytów na kwote > 600mln Wartościowe dane. Ja szacowałem wartość kredytów hipotecznych branych w dewizach na równowartość ok. 50mld zł i wiele się nie pomyliłem. A ten spadek z 60 mld PLN do kilku mld PLN wpływających rocznie dewiz na rynek wymiany walutowej dobrze tłumaczy ostatnie tąpnięcie złotego. Spadek wartości złotego maksymalny z 3.20zł/eur do ok. 4.06zł/eur, czyli spadek maksymalny wartości złotego o 21%. Choć faktem jest, że umocnienie do 3.20zł/eur nie trwało długo a bardziej uśredniona wartość to pewnie ok. 3.45zł/eur. Co i tak daje do dziś spadek kursu złotego o 15%. Licząc eksport polski na ok. 110 mld Euro, to owe dodatkowe ponad 50 mld PLN, czyli wg kursu 3.45zł/eur równowartość dodatkowych dewiz 14.5 mld Euro na rynku wymiany podbijała wartość złotego o kilkanaście procent. W całości ten jeden czynnik nie tłumaczy spadku kursu złotego, ale w ... "niemal całości". Czyli udowodnione niniejszym, że ten jeden czynnik jest odpowiedzialny za większość wartości spadku złotego. Eksporterzy powinni się modlić, aby nie zaczął się znowu run na kredyty we frankach i innych dewizach. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Ceny (transakcyjne) zjadą o 20-30% juz w 2009 06.01.09, 15:10 O cenach w Trójmieście, to pierwsza oferta na mieszkania poniżej 4 tys/m2. Niby tylko 110 szt., ale przy obecnej sprzedaży to zasysci rynek nawet na dwa miesiące. www.hossa.gda.pl/?ids=28#0 A tak naprawdę to balon, czy chodzi tylko o ceny, czy o faktyczne zmniejszenie wolumenu rynku. Bardzo ciekawa konkluzja walutowa. Dodatkowo od lata niemal stanął eksport dóbr konsumpcyjnych na rynki zachodnie, czyli mebli, elementów z drewna, elementów wykończeniowych z tworzyw sztucznych oraz komponentów do przemysłu samochodowego, których Polska jest dużym producentem. Myślę, że to też nie bez znaczenia. I choć konkurencyjność eksportu wzrasta, oraz zbankrutowało kilka firm meblarskich, to gwałtownego ożywienia tak szybko nie będzie, jak te branże w Zachodniej Europie nie ruszą. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Ceny (transakcyjne) zjadą o 20-30% juz w 2009 06.01.09, 15:41 Widzisz Włodku, Ty zobaczyłeś w podanym linku 110 mieszkań a ja zobaczyłem że jest 1 mieszkanie i 109 dziur w ziemi. W połowie 2010 developera może już nie być. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Ceny (transakcyjne) zjadą o 20-30% juz w 2009 06.01.09, 16:03 :-) To przeoczyłem. Mea culpa. W takim razie niewiele z tego sprzedadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Ceny (transakcyjne) zjadą o 20-30% juz w 2009 06.01.09, 16:06 wlodekzpoznania napisał: >Bardzo ciekawa konkluzja walutowa. Dodatkowo od lata niemal stanął >eksport dóbr konsumpcyjnych na rynki zachodnie No z tym ustaniem eksportu to raczej nie przesadzałby. Nie sprawdzałem danych o ile spadł eksport, jeśli jednak spadł np. o 10% to jest to już sporo i daje dodatkowy czynnik spadku kursu złotego. Co ciekawe, jednak na spadku eksportu towarów wysokoprzetworzonych (na skutek spadku popytu globalnego) bardziej od Polski może ucierpieć wiele innych krajów europejskich. I to tak dużych jak tym bardziej małych. Dużych, jak Niemcy, którzy mają wśród dużych państw bodaj największy udział eksportu do PKB (eksport też mają głównie z towarów wysokoprzetworzonych). I małych, które zwykle mają silniejszy eksport i import w relacji PKB z racji małej skali gospodarki. Z tych małych wystarczy wymienić Słowację czy Czechy. Nie wspomnę już o krajach nadbałtyckich, gdzie np. kredyty dewizowe zachwiały całością jak liściem na wietrze (niczym w Islandii). Najciekawiej jest wg mnie na Słowacji. Bardzo wysoki udział eksportu samochodów w relacji do PKB. Zapewne eksport też siadł. Z dnia na dzień nie ma cudów wzrostu wydajności pracy, a tu "prezent" mają w postaci euro, no i relatywnie wyższych płac w euro (relatywnie w porównaniu z regionem, bo nawet u bogatszych Czechów umocnienie waluty w regionie nie było tak silne jak u Słowaków). Ceny zapewne już 20% niższe w Polsce jak na Słowacji, niechby tylko milion Słowaków wybrało się na zakupy do Polski - to jedna piąta narodu i spadek sprzedaży krajowej mają jak w banku. Ciekawe czy dojdzie do masowych obniżek płac w Słowacji. Faktem jest, że mieli średnio podobne płace jak w Polsce, ale teraz wg przelicznika euro mają przecież nagle jakieś 25% wyższe płace. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 chyba jednak przesadzasz z wplywem kredytow 06.01.09, 16:07 hipotecznych na zmiane kursu. Zaponiales jeszcze, ze wycofane zostaly z polskiego rynku miliadry dolarow i funtow z anglosaskich funduszy emerytalnych i hedingowych, bo pieniadze byly potrzebne gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: chyba jednak przesadzasz z wplywem kredytow 06.01.09, 16:25 mara571 napisała: >hipotecznych na zmiane kursu. W czym przesadzam ? Przecież oszacowałem, że równowartość jakichś 14.5 mld euro rocznie wpływających z kredytów dewizowych na rynek wymiany dewiz na złotówki w relacji do ok. 110 mld euro rocznie przychodów eksportowych miało siłę podbijania kursu złotego parunastu procent w relacji do tej z wpływów eksportowych. Owszem warto dodać jeszcze wpływy inwestycji zagranicznych w Polsce, dotacji z EU, wpływów od emigrantów zarobkowych - czynniki, które wywołują deficyt handlowy. Oczywiście te wymienione nie spadły nagle lecz idą często w niezmiennej wartości. Dlatego warto byłoby bardziej porównywać z importem pewnie ok. 130 mld euro. To nadal było ponad 10% "siły umacniającej" wartość złotego z tytułu owych kredytów dewizowych. >Zaponiales jeszcze, ze wycofane zostaly z polskiego rynku miliadry >dolarow i funtow z anglosaskich funduszy emerytalnych i hedingowych, >bo pieniadze byly potrzebne gdzie indziej. To był czynnik krótkoterminowy. Niechby tzw.kapitałów spekulacyjnych zagranicznych było na polskiej giełdzie (i nie tylko) choćby nawet w miliardach euro (nie wiem ile było). Niechby to wszystko uciekło w ciągu miesiąca, to nadal tłumaczy spadek w ciągu jednego miesiąca a nie w ciągu kilku miesięcy. Oczywiście, tzw. kapitały spekulacyjne nie są wycofywane po to "bo są potrzebne gdzie indziej", a po to, bo prognozy mówią, że gdzieś indziej da się więcej zarobić na takim kapitale spekulacyjnym. Lub nazywając precyzyjniej: "bo gdzieś indziej da się aktualnie mniej stracić".. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Hallo Kretynofil, 06.01.09, 14:10 ludziom mlodym ostrzezenia nie pomoga, bo oni jesli czegos chca to musza miec. A banki to umozliwily. Mnie interesuje, co zrobia teraz. Osobiscie jestem zdania, ze poczty od banku nie dostana, ci ktorzy swoje raty wplacaja regularnie. W koncu z kazda wplacona rata wielkosc zadluzenia sie zmniejsza zlizajac sie do obecnej wartosci mieszkania. Ale w polskiej specyfice problem moga miec wlasciciele szczegolnie atrakcyjnych nieruchomosci. Przy olbrzymiej korupcji w Polsce istnieje niebezpieczenstwo, ze dla niektorych wysoko postawionych pracownikow bankow bedzie to dobra okazja, aby zdobyc tanio mieszkanie dla czlonkow rodziny i znajomych krolika, ktore jest szczegolnie atrakcyjne i bylo drogie ze wzgledu na metraz i lokalizacje. Ciekawe tez co zrobia banki, z "apartamentami" o standarcie mieszkan socjalnych, kiedy mlodzi kredytobiorcy straca swoja pierwsza prace. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Hallo Kretynofil, 06.01.09, 14:54 mara571 napisała: > ludziom mlodym ostrzezenia nie pomoga, bo oni jesli czegos chca to musza miec. Jak MUSZĄ i MIEĆ, no to trudno. Wg mnie ani nie muszą ani nie mają ale OK. > A> banki to umozliwily. > Mnie interesuje, co zrobia teraz. > Osobiscie jestem zdania, ze poczty od banku nie dostana, ci ktorzy swoje raty> wplacaja regularnie. Generalnie jestem podobnego zdania. W koncu z kazda wplacona rata wielkosc zadluzenia sie> zmniejsza zlizajac sie do obecnej wartosci mieszkania. Hehe, niekoniecznie synu/córko - jak masz kredyt w CHF to jego złotowa wartość może rosnąc mimo że bedziesz spłacac po dwie raty miesięcznie. > Ale w polskiej specyfice problem moga miec wlasciciele szczegolnie atrakcyjnych> nieruchomosci. Przy olbrzymiej korupcji w Polsce istnieje niebezpieczenstwo, ze> dla niektorych wysoko postawionych pracownikow bankow bedzie to dobra okazja, I tak i nie. Banki tak robią, ale w detal sie nie bawią. Za to jesli byłoby to powiedzmy 10-100mln to mozna sie schylić. Polecam analizę gospodarki niemieckiej i jej uzależnienie od banków i zwłaszcza prześledzenie w jaki sposób banki stawały sie "udziałowcami" firm. Cała gospodarka niemiecka siedzi w kieszeni banków. Te "wzorce" próbują naśladować niektóre nasze banki - dziwnym trafem zwłaszcza te z włascicielem niemieckim np BRE. > aby zdobyc tanio mieszkanie dla czlonkow rodziny i znajomych krolika, ktore jes> t > szczegolnie atrakcyjne i bylo drogie ze wzgledu na metraz i lokalizacje. Jacy członkiwie rodzin? To detal. Żaden bank sie po to nie schyli. A pojedynczy bankier z okienka tak nie zrobi bo takie decyzje zapadają ciut wyżej. > Ciekawe tez co zrobia banki, z "apartamentami" o standarcie mieszkan socjalnych> ,> kiedy mlodzi kredytobiorcy straca swoja pierwsza prace. Tak wiec jako detalista mozesz generalnie spać spokojnie jesli spłacasz. Ale jesli nie to bank może sie jednak "zdenerwowac" Odpowiedz Link Zgłoś
wlodekzpoznania Re: Hallo Kretynofil, 06.01.09, 15:19 znajomy_jennifer_lopez napisał: > mara571 napisała: > > Hehe, niekoniecznie synu/córko - jak masz kredyt w CHF to jego > złotowa wartość może rosnąc mimo że bedziesz spłacac po dwie raty > miesięcznie. O to przecież w tym artykule chodzi. Dlatego w końcu redukowano - przy głośnym pomstowaniu tu na forum - dostępność kredytów walutowych przy przewartościowaniu PLN wobec EUR i CHF. > Polecam analizę gospodarki niemieckiej i jej uzależnienie od > banków i zwłaszcza prześledzenie w jaki sposób banki st > awały sie "udziałowcami" firm. Cała gospodarka niemiecka siedzi w > kieszeni banków. > Te "wzorce" próbują naśladować niektóre nasze banki - dziwnym > trafem zwłaszcza te z włascicielem niemieckim np BRE. Powiem szczerze - to był świadomy krok do profesjonalizacji biznesu w Niemczech. Od lat 90-tych ten proces rozpoczął się w drugiej europejskiej gospodarce stojącej medium i small biznesem, we Włoszech. I to właśnie wzorem Niemiec. Przedsiębiorstwa właścicielskie działają pełną parą przez pierwsze 20-30 lat, potem tracą ekspansywność. Najpierw starzejący się właściciel się nad wszystkim trzęsie, ale firmę trzyma żelazną ręką. A potem po jego odejściu okazuje się, że firma nie ma w sobie rozumiejących ją godnych założyciela następców. Jeśli patrzysz na to bardzo krytycznie, to polecam poszukać inspiracji u Grainera w fazach rozwojowych przedsiębiorstw. Do tego publikował empiryczne dane o fazach bankructw i ich związku z fazą rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 Hallo znajomy 06.01.09, 15:43 to tylko przypuszczenie, ale zapominasz, ze banki to nie tylko zarzad i prezes w centrali, najczesciej w Warszawie. To takze struktury terenowe, gdzie pewne osoby moga podejmowac samodzielnie decyzje. To tak jak w administracji panstwowej: Sejm uchwali ustawy, rzadowi i prezydentowi wydaje sie, ze rzadza, ale de facto przecietny obywatel ma do czynienia z urzednikiem nizszego szczebla i jak sie ten uprze to duzo wody w Wisle uplynie zanim obywatelowi zostanie przyznana racja przed NSA. Bardzo dlugo mieszkam w Niemczech i realia niemieckiej gospodarki znam dobrze. Masz tylko czesciowo racje piszac, o "jej uzależnieniu od banków i zwłaszcza prześledzenie w jaki sposób banki stawały sie "udziałowcami" firm." Prawda jest, ze Siemens i Deutsche Bank sa scisle powiazane i to od ich zalozenia przez dwoch braci. Gigantyczne pakiety akcji niemieckich firm posiadaja nie banki, ale niemieckie towarzystwa ubezpieczeniowe, ktore w calym okresie powojennym lokowaly w akcjach skladki z ubezpieczenia na zycie obywateli niemieckich. To byla i nadal chyba jest najpopularniejsza forma oszczedzania na stare lata. Notabene b. czesto stosuje sie ubezpieczenie na zycie jako zabezpieczenie kredytu hipotecznego. Prawda jest tez, ze w XXI wieku nastapilo gwaltowne "zblizenie" pomiedzy towarzystwami ubezpieczeniowymi i bankami. Provinzial byl zawsze spolka corka Sparkass, ale Alianz kupil swiadomie Dresndner Bank (teraz musi sprzedac ponizej ceny zakupu). Jesli jednak moje przypuszczenia sie potwierdza zobaczymy na pewna pierwszego poszkodowanego w b.popularnym prgramie pewnej histerycznie krzyczacej p. redaktor w polskiej telewizji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
mara571 zapomnialam napisac, 06.01.09, 15:47 ze kreydt hipoteczny, wziety na budowe domu(przy 50% udziale wlasnym) splacilismy 20 lat temu. Mialo byc 20 lat, spalcilismy po 8 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: saq zmiana % i zabezpieczeń IP: 195.85.249.* 06.01.09, 08:56 - co do zabezpieczeń - niestety bank ma prawo do dodatkowych zabezpieczeń i to jest zapisane w umowie. jedyne pocieszenie to fakt iż jeśli bank miałby żądać od większości klientów, którzy wzięli kredyt na 100% dodatkowych zabezpieczeń - mógłby sam na siebie sprowadzić kłopoty - bo niewielu ma dodatkowe zabezpieczenie a podniesienie i tak wysokiej marży może spowodować kłopoty z płatnością rat zatem i kłopoty dla banku. - co do % - zazwyczaj % oparte jest o wibor3m/libor3m zatem zmiany oprocentowania kredytu (tj stawki libor/wibor) powinny pojawić się najpóźniej za 3 m-ce (u mnie zmiana będzie widoczna z ratą marcową) howgh. S. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: areq Re: zmiana % i zabezpieczeń IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 06.01.09, 10:25 <(u mnie zmiana będzie widoczna z ratą marcową)> W zależności od regulaminu danego banku,ale LIBOR w większości liczony jest kwartalnie /stawka w ostatnim dniu kwartału/ i już styczniową ratę powinieneś mieć mniejszą /jeśli brałeś w CHF/ Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yuki Re: zmiana % i zabezpieczeń IP: *.maius.am.poznan.pl 06.01.09, 11:41 mBank aktualizuje libor 3m co miesiąc w dniu płacenia raty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: areq Re: zmiana % i zabezpieczeń IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 06.01.09, 12:33 Jakby aktualizował LIBOR3m co miesiąc to byłby LIBOR1m??? Nie znam się,tylko tak sobie myślę:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: RM Re: zmiana % i zabezpieczeń IP: 199.64.72.* 06.01.09, 15:27 Niekoniecznie. Moglby to nadal byc LIBOR 3M Odpowiedz Link Zgłoś
tata_ok Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 10:10 To jest niewolnictwo w czystej postaci. Banki swoim istnieniem napompowały ceny nieruchomości do niebotycznych rozmiarów, teraz żądają dodatkowych gwarancji. Biorąc za przykład przypadek z artykuły, oprócz mieszkania otrzymują również prawa do działki. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 10:14 >To jest niewolnictwo w czystej postaci Daliscie sie mamic na kolorowe swiecace koraliki to teraz trzeba na plantacjach zap....rzac. Pamietaj oni wtedy mieli niewielki wybor. Wy ten wybor sami podpisaliscie. Odpowiedz Link Zgłoś
tata_ok Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 12:58 To prawda, niewolnicy w USA nie mieli wyboru. Obecne niewolnictwo jest bardziej wyrafinowane, Ale wyjścia wiele osób biorących kredyt nie miało jeżeli chciało żyć normalnie, Nie wyobrażam sobie planować założenie rodziny, posiadanie dzieci i mieszkanie pod mostem lub na wynajętej kawalerce razem z kumplami ze szkoły. Inaczej by było jakby banków nie było. Wtedy ceny nieruchomości były dużo niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 10:24 Od dawna mówię, że kredyt konsumpcyjny to zło. A kredyt hipoteczny jest właśnie kredytem konsumpcyjnym. Gdyby nie ciągła podaż pieniądza to większość artykułów była by realnie 2x tańsza. Nieuzasadniona podaż pieniądza doprowadza do chwilowych rozgrzań gospodarki a następnie długich okresów zapaści gdy "niewidzialna ręka rynku" przywraca równowagę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczus (Tomek) Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.dialog.net.pl 06.01.09, 10:27 Sam kredyt - nawet konsumpcyjny nie jest złem, po prostu to narzędzie, tyle, że łatwiej nim sobie zrobić krzywdę... Młotek też przecież nie jest złem, a że niewłaściwie go używając możesz sobie stłuc palce, albo nawet jakąś większą krzywdę zrobić, to już zupełnie inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 10:38 tak jest narzędziem ... ale są też narzędzia, które służą tylko do robienia krzywdy. Młotek raczej nie jest dobrym przykładem, trafniej było by wspomnieć o garrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczus (Tomek) Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.dialog.net.pl 06.01.09, 10:43 Tu bym się nie do końca zgodził, kredyt konsumpcyjny może byc poniekąd kredytem inwestycyjnym, kwestia jest taka, że nie na każdą inwestycje łatwo dostać kredyt... Dlatego, mimo, że jeśli pamiętasz sam odradzałem, jeśli nie było jakiejś niebagatelnej okazji zakupy mieszkań z rok temu, o tyle nie uważam kredytu konsumpcyjnego jako zło. Po prostu - jest to narzędzie, tyle, że trudniejsze w obsłudze i nie powinno być wszędzie i przez każdego wykorzystywane. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 10:49 ale kredyt to nie jest tyko sprawa biorącego to także sprawa całej społeczności, która w ten sposób zostaje dotknięta wirtualnym popytem. Dobra, które powinny kosztować x kosztują 2-3x. Co z tego, że kredytobiorca w ostatecznym rozrachunku płaci 4x ... jeżeli my wszyscy także płacimy z tego powodu więcej? Poza tym jak wcześniej wspomniałem "rozdawanie pieniędzy" wprowadza cykliczne wahania na rynku co także jest bardzo niepożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 12:00 Ja sie zgadzam z lavą71 bo wiem o co mu chodzi. Oczywiście każdy kredyt moze byc inwestycyjny itp itd i być dobrem dla jednostki. Ale jest złem dla ogółu. Dlaczego? Prosty przykład 100 ludzików dostaje mozliwośc wydania swoich 5-10-15 letnich zarobków w jeden rok. Chcą kupić to samo - co sie dzieje z ceną? Jesli wczesniej na dobro było chetnych 5? Ceny szybują. Wiec ludziki nie płaca po 2zł a po 8zł Producent: produkował sobie spokojnie 5 cegieł. Ale nagle popyt jest na 50cegieł, na dodatek ceny szybują, opłacalnośc rosnie jak dzika. Inwestuje, zakłada jeszcze 3 nowe cegielnie. Produkuje prawie 40cegieł dziennie. zyski niebotyczne O... ku....... bo jak wszyscy zwiekszyli moce to nagle sie okazało ze nastepne 100 ludzików nie dostanie do reki 15letnich zarobków, nie kupują skutek? Ludzik przepłacił plus przez 15 lat nie wyda na nic kasy (jest dla gospodarki "stracony) nie pojdzie do fryzjera, knajpy kina bo spłaca te wzięte 15 letnie zarobki. Producent ma 4 cegielnie a nawet dla jednej nie ma zbytu, zwalnai ludzi ale i tak bankrutuje (przy opłacalnosci produkcji na poziomie 50% myslał ze duzy kredyt 15% mu niestraszny). Bezrobocie, zapaść, na dodatek prace straci którys z tych 100 ludzików - samonakręcająca sie spirala. Wierz mi że ludek wolałby kupić to samo za 5letnie zarobki a nie 15 letnie, a i producent od "fuksów" woli stabilny wzrost - normalny producent przedsiebiorca jest zainteresowany PROWADZENIEM dochodowego biznesu, a nie łapaniem fuksów itp - to lubią spekulanci. O to jest niestety tragiczne. A nie ma pomysłu na zatrzymanie spekulacji. Któregoś dnia fundusze inwestycyjne tak zaspekulują że skonczy sie jakąs kontynentalną biedą np w Afryce/potęzną wojną półświatową Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczus (Tomek) Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.dialog.net.pl 06.01.09, 12:46 Ale jednocześnie - ktoś ma świetny pomysł na świetny wyrób, powiedzmy, że posiada 50% środków by rozpocząć jego produkcję, posiada też dom, który jest skłonny zaryzykować i zastawić, czy to źle że weźmie kredyt i zacznie produkcję? Przykład który podałeś strasznie śmierdzi UPRowskimi uproszczeniami. O ile główne kierunki tego co twierdzili były właściwe, o tyle często uzasadnienia, oraz pomysł jak to zrealizować było właśnie zbytnim uproszczeniem. A jak ktoś kiedyś powiedział że wszystko należy robić tak prosto jak to się da, ale nie prościej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pepe Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 94.254.236.* 06.01.09, 13:32 > Ale jednocześnie - ktoś ma świetny pomysł na świetny wyrób, powiedzmy, że > posiada 50% środków by rozpocząć jego produkcję, posiada też dom, który jest > skłonny zaryzykować i zastawić, czy to źle że weźmie kredyt i zacznie produkcję > ?\ a jak odroznisz jednych od drugich? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczus (Tomek) Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.dialog.net.pl 06.01.09, 13:34 A jak odróżnisz, czy kupujący wiertarkę w sklepie potrafi ją obsłużyć, i czy kupuje dla siebie, czy dla brata? Odpowiedz Link Zgłoś
tata_ok Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 13:22 Zgadzam się w 100%, tak to wygląda Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 212.160.172.* 06.01.09, 15:19 Zależy jaką spólką były te cegielnie, bo w okresie prosperity mógł odpowiednio zabezpieczyć swoje przychody a w okresie kryzysu zawiesić działalność lub ogłosić upadłość. Na swoje i tak wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zab Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.shell.com 06.01.09, 12:22 Kredyt konsumpcyjny na pewno nie jest kredytem inwestycyjnym. To dwie różne sprawy, ale żeby o tym wiedzieć trzeba znać podstawowe informacje na temat obiegu okrężnego w gospodarce. Konsumpcja to zużycie dóbr i usług w gospodarstwie domowym natomiast inwestycja najogólniej mówiąc ponoszenie nakładów na wytworzenie bądź zwiększenie wartości majątku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczus (Tomek) Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.dialog.net.pl 06.01.09, 13:02 A to juz zależy od sytuacji. Podam przykład z zamierzchłych lat - kolega miał na giełdzie trochę pieniędzy - na studiach potrzebował kupić komputer - początek lat 90-tych. Na zakup wziął kredyt, bop wycofując pieniądze z giełdy kupiłby dużo gorszą konfigurację. Kredyt był konsumencki, jednak jemu komputer posłużył 1) do nauki 2) do zarabiania pieniędzy, ponieważ zaczął pisywać artykuły do pism komputerowych... Po roku czasu - dzięki temu, że na giełdzie zarabiał również, spokojnie spłacił komputer. Jest to przykład z rzeczywistości, gdzie kredyt konsumencki poniekąd był inwestycyjnym. Zauważ, że nie napisałem, że był to standardowy kredyt inwestycyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 10:49 Sam kredyt nie. Tak samo z mlotkiem. Ale jak w telewicji i gazetach by glosili ze nie ma zadnego niebezpieczenstwa nawet jak wysoko podrzucisz ? I codzienne hasla "rzucaj wysoko, nic sie nie stanie" Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 11:48 Ha! Czy kredyt hipoteczny to konsumpcyjny Mieszkanie 500 000zł, kredyt typowy 30 lat, 100% gołe odsetki przez 4 lata to 160 000zł czyli ok 3000zł miesiecznie za przyjemnośc mieszkania w bankierskim domku i tu mamy do czynienai z konsumpcją - płacimy za "konsumpcję" Ale Mieszkanie warte 250 000zł, kredyt typowy 30 lat, 100% gołe odsetki przez 4 lata to 80 000zł Dochód z najmu 0 - 100 000zł I np wzrost wartosci mieszkania po 4 latach do 500 000zł I tu mamy do czynienia z inwestycją i lewarowaniem biznesu. Tyle ze wiekszosć kredytów w Polsce była konsumpcyjna i rozwala mnie jak ktoś pisze że "jest na swoim" i że "spłaca" Polecam pierwszy z brzegu kalkulator np na millenet.pl Kredyt 250 000zł, 30 lat 4 lata: rata średnio 1700zł, w tym 200zł prawdziwej spłaty (kapitału) Mamy 4x12x1500=72 000zł odsetek i 4 x 12 x 200=niecałe 10 000zl kapitału. Zabuliłeś żuczku kredytowy ponad 80 000zł ale nawet 10 tys z tego nie poszło na spłate kwoty kredytu (kapitału) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 212.160.172.* 06.01.09, 12:40 Ha! Zależy jak na to spojrzeć, u mnie np. brałem kredyt na mieszkanie w 2003 roku we frankach i płaciłem za franka 2,88. Dostałem kredyt 120 tys (około 41 tys. franków) na 25lat. Obecnie jestem praktycznie po kredycie zostało do spłaty 10 tys w zł. Duża część kredytu spłaciła się sama. Przewalutowałem na zł po 2,14. A wahania cen mieszkań są mało istone bo w nim mieszkam i nic nie zmieni czy będzie kosztowało 180 tys jak kupowałem czy około 500 tys jak są w sprzedaży. Jakby nawet nie patrzeć to i tak wartość nie spadnie poniżej jej zakupu. Druga strona medalu jest taka że nieruchomości w długiej perspektywie będą drożały ponieważ jest inflacja i wzrost wynagrodzeń co prowadzi do zwiększenia cen wartości nieruchomości, dzieł sztuki itp itd. Fakt jest taki że nie można kupować czegoś nie mając wkładu własnego lub jakiegokolwiek zabezpieczeia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaczus (Tomek) Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.dialog.net.pl 06.01.09, 13:07 Jest tez spadek populacji, a mieszkania jak wszystko się zużywają, więc czy będzie rosło - w ogóle wzrosty będą, ale i spadki - kwestia co będzie większe... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 81.210.48.* 06.01.09, 15:46 Nieruchomosci drozeja w miastach w ktorych przybywa ludzi a traca na wartosci gdzie ubywa w długiej perpsektywie czasu. Inflacja i wzrost wynagrodzeń w dłuższej perspektywie znoszą się. Rosnąca wydajność pracy niestety nie przekłada się na tańsze mieszkania m.in. dlatego że nieruchomość jest niepowtarzalna w przeciwieństwie do usług i towarów w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: atx Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 12:45 Problem niestety polega na tym, ze mieszkac gdzies trzeba. To nie jest nowy telewizor czy samochod, ktory mozesz sobie darowac. Alternatywy sa nastepujace: kupno, wynajem, mieszkanie pod mostem. Trzecia dla mnie odpada, pozostaja dwie, z ktorych kazda wymaga pewnej sporej kwoty. Wiec tak naprawde nawet wiedzac, ze z 1700 raty 1600 to odsetki, nie mam wielu alternatyw. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 12:56 >Wiec tak naprawde nawet wiedzac, ze z 1700 raty 1600 to odsetki, nie mam wielu alternatyw. Dziwnie patrzysz. Widzisz tylko czarne badz biale. Nie dostrzegasz calej gamy szarosci. A rozwiazanie w postaci 2-letniego wynajmu a nastepnie kupna nie wchodzi w gre ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: waku Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 81.210.85.* 06.01.09, 13:03 wynajem nawet małego mieszkania w miescie to niewiele mniej niz rata kredytu. trzeba jeszcze miec dosc duze zarobki aby odlozyc w 2 lata ok 100 tys (20% wkladu wlasnego). wiekszosc kredytow na 100 procent brali ludzie ktorzy mieli dosc duze ale nie bardzo duze zarobki. a przez 2 lata ceny nieruchomosci nie spadna az tak bardzo (20-30% to od 500 tys nadal 350-400 tys) a banki i tak cos wymysla aby zarobic na kliencie Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 13:12 Zapominasz o waznym czynniku jesli mieszkania spana to mieszkanie ktore cie interesuje nie bedzie kosztowalo 500 tys a i banki zniza wklad np do 15 % po przejsciu kryzysu. Ale wybacz, jesli nie stac cie zeby odlozyc 15% z 200 tysiecy to nie stac cie na mieszkanie. Poza tym dlaczego z marnymi zarobkami masz ambicje do duzych i drogich mieszkan ? Bo na kredyt i tych pieniedzy nie widac. Zeby nie bylo watpliwosci nie mowie ze spadnie z 500 na 200. "Stac" to oznacza placic wysokie raty przez 30 lat a nie miec zdolnosc naciagana przez lichwiarza kredytowego. Jesli cie nie stac wynajmuj male i odkladaj na male. A nie wynajmuj duze i zglaszaj pretensje do duzego. Proste i prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 13:22 Tym bardziej nie warto kupowac teraz mieszkania Wynajem np 1500zł Rata 1900zł w tym całe 200zł spłaty kapitału Przez 4 lata na wynajem wydasz 1500x12x4 Na gole odsetki wydasz (1900-200)x12x4 PLUS spadek wartości chaty o 20-65% (zalezy co to i za ile wziete) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 212.160.172.* 06.01.09, 13:49 Uważam,że warto ale po cenie jaka nas interesuje :) Wiadomo że duża część mieszkań ma zawyżoną cenę co do wartości. Ale jest też okazja kupić w chwili obecnej tanio mieszkanie. Ja np. kupiłem ziemię w cenie w jakiej bym jej nie kupił jeszcze 3 miesiące temu. Fakt naszukać się trzeba i trafić na osobę potrzebującą pieniędzy. Dużo osób kupiło mieszkanie w celach inwestycyjnych z nadzieją na szybki zysk więc od nich można kupić taniej. Od dewelopera obecnie bym uważał i dziury w ziemi bym ne kupił, jak już to mieszkanie tylko do wydania i transakcja kupno od razu z aktem notarialnym. Drugim powodem jest wysoki kurs walut i tu może być szansa na dodatkowe benefity. Na rynku wtórnym ceny za dużo nie spadną bo my nie jesteśmy skłonni do opuszczania cen. Inna sprawa to rzekome ogromne spadki na rynkach nieruchomości na zachodzi ( w tym USA). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Leszek Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 212.160.172.* 06.01.09, 15:22 Ale takie napędznie przez kredyty konsumpcyjne ma też drugi koniec - zwrost płac. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w 06.01.09, 15:28 Mhm, tak, wzrost płac o 20%, a co gorsza o 50% a potem bezrobocie. Im kto dostał wieksza podwyżke w stosunku do swojej wydajności (dochodowości) tym szybciej poleci na bruk. Pracodawca dobry człek i tego nie chce? Może nie mieć wyjścia. Od skoków lepsza stabilna praca, dla wiekszości przynajkmiej. Założe sie że jakby tu na forum ktoś dał wybór: Masz synu prace na rok za 3x tyle co teraz a potem se radz i Masz synu tu prace, ile chcesz, może byc do końca zycia, ale dostaniesz tylko 70% tego co teraz to 90% osób wybrałoby drugą opcję Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Mam kredyt w CHF Re: To banda złodziei .. kiedy ktoś się za nich w IP: 213.129.10.* 06.01.09, 13:07 Ale o co Ci chodzi? Cięcie stóp w Szwajcarii było. LIBOR spadł. Zgodnie z umową miałem aktualizację oprocentowania 1 stycznia i rata kredytu spadła z 380 CHFów na 270 CHFów (spłacam kredyt na 35 lat w ratach równych i jestem w 4 roku spłaty. Do spłacenia pozostało około 74 tys. CHFów, marża banku wynosi 1,9% - brane przed boomem, więc nie było warunków marża 0,8). Policz sobie wszystko się zgada !!! Więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
oro-max Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 05.01.09, 22:11 i co dalej z tymo zabezpieczeniami ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: piter Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.aster.pl 05.01.09, 22:53 A są jakieś przesłanki ekonomiczne aby tak się stało? 1.5 zeta. Marzenie.... To jest przestroga dla tych którzy uważają że najważniejsza jest tylko wysokość raty w danej chwili. Okazuje się że kwestia kapitału jest bardzo ważna dla banku, a to on udzielał tego kredytu..... dojdzie do tego że trzeba będzie wykupować dodatkowe ubezpieczenie kredytu co jakby podbije koszt kredytu w CHF. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: henrywigo Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.157.122.123.Dial1.Boston1.Level3.net 06.01.09, 06:00 Modliliscie sie o obcy kapital; to teraz go macie po gardlo,mdlo wam sie robi na mysl ze oni znalezli na was sposob bez bicia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: luc1979 Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.echostar.pl 06.01.09, 08:22 Drodzy Klienci Banków...otóż Banki niewiele mogą wam zrobić. W szczególności spadek realnej wartości zabezpieczenia nie może być przyczyną wypowiedzenia umowy kredytowej - vide 268 klauzula abuzywna w rejestrze UOKiK: wyrok z dnia 29.12.2004 roku, w sprawie Prezesa UOKiK vis Kredyt Bank (sygnatura XVII Amc 92/03)- poniżej zakwestionowana klauzula :"„Bank może wypowiedzieć umowę kredytu w całości lub w części, w szczególności z powodu: 1) niespłacenia w terminie należności, o których mowa w § 13 ust. 1, 2) zagrożenia terminowej spłaty kredytu z powodu złej sytuacji finansowo majątkowej Kredytobiorcy, 3) znacznego obniżenia się realnej wartości złożonego zabezpieczenia lub utraty tego zabezpieczenia, 4) niedotrzymania innych warunków umowy kredytu” - zwracam uwagę na punkt 3. Dla bardziej zainteresowanych - nie ma do tego wyroku uzasadnienia, bo Kredyt Bank o nie nie wystąpił. Banki o tej klauzuli wiedzą, ale myślą że nie wiedzą o niej ich klienci...to niech się dowiedzą. Klienci ponoszą ryzyko kursowe i ryzyko stopy procentowej, a Banki ponoszą ryzyko spadku rynkowej wartości zabezpieczenia. Oczywiście inne Banki mogą mieć podobne "kwiatki" zapisane w inny sposób, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Tajemniczy punkt trzeci 06.01.09, 08:55 A wystarczy zajrzeć do Prawa Bankowego - po co bankowi klauzule umowne skoro ma art. 75 (niedługo pewnie stanie sie szerzej znany): Art. 75. 1. W przypadku niedotrzymania przez kredytobiorcę warunków udzielenia kredytu albo w razie utraty przez kredytobiorcę zdolności kredytowej bank może obniżyć kwotę przyznanego kredytu albo wypowiedzieć umowę kredytu. 2. Termin wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, o ile strony nie określą w umowie dłuższego terminu, wynosi 30 dni, a w razie zagrożenia upadłością kredytobiorcy - 7 dni. 3. Wypowiedzenie umowy kredytu z powodu utraty przez kredytobiorcę zdolności kredytowej lub zagrożenia jego upadłością nie może nastąpić, jeżeli bank zgodził się na realizację przez kredytobiorcę programu naprawczego. 4. Przepis ust. 3 stosuje się przez cały okres realizacji programu naprawczego, chyba że bank stwierdzi, iż program naprawczy nie jest w sposób należyty realizowany i jeszcze na deser Art. 74. W czasie obowiązywania umowy kredytu kredytobiorca jest obowiązany przedstawić - na żądanie banku - informacje i dokumenty niezbędne do oceny jego sytuacji finansowej i gospodarczej oraz umożliwiające kontrolę wykorzystania i spłaty kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 4g63 Re: Tajemniczy punkt trzeci IP: 213.77.0.* 06.01.09, 10:35 oj, zaczyna się analizowanie i czytanie punktów umów kredytów których się nabrało, prawo w tym zakresie itd, brawo, w samą porę... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TG Re: Tajemniczy punkt trzeci IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 06.01.09, 10:41 Tylko to się ma nijak do klauzuli o obniżeniu wartości zabezpieczenia. Tu chodzi o brak możliwości spłaty zadłużenia lub jego ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Tajemniczy punkt trzeci IP: *.ipartners.pl 06.01.09, 10:56 Bardzo dobrze przeczytałeś klauzulę, którą bank wpisał do umowy, nie przeczytałeś, że UOKiK stwierdził, że taka klauzula jest nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: TG Re: Tajemniczy punkt trzeci IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 06.01.09, 22:12 Ja tam to wiem, ten wyżej nie - razem z tobą powinien trafić na kurs czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek7 Re: Tajemniczy punkt trzeci 06.01.09, 12:46 rydzyk_fizyk napisał: > A wystarczy zajrzeć do Prawa Bankowego - po co bankowi klauzule umowne skoro ma > art. 75 (niedługo pewnie stanie sie szerzej znany): > > Art. 75. > 1. W przypadku niedotrzymania przez kredytobiorcę warunków udzielenia kredytu a > lbo w razie utraty przez kredytobiorcę zdolności kredytowej bank może obniżyć k > wotę przyznanego kredytu albo wypowiedzieć umowę kredytu. Cóż. Oczywiście stanowi to poważny punkt zaczepienia. Niemniej poszukajmy dziury w całym (nie wypowiadam się tutaj jako ekspert od prawa bankowego). Jak rozumiem nie może tu chodzić o utratę zdolności kredytowej, ponieważ kredyt już został udzielony. Poza tym zgodnie z art. 70 prawa bankowego „Przez zdolność kredytową rozumie się zdolność do spłaty zaciągniętego kredytu wraz z odsetkami w terminach określonych w umowie.”, czyli nie odnosi się ona do zabezpieczenia. Pozostaje zatem niedotrzymanie przez kredytobiorcę warunków udzielenia kredytu. Jeśli cena rynkowa nieruchomości zabezpieczonej hipoteką spadnie z np. 400 tysięcy do 300 tysięcy, a kredytobiorca nie przyczynił się w jakikolwiek sposób do obniżenia tej wartości (co mogłoby chyba polegać tylko na umyślnym niszczeniu budynku), to trudno mówić o jakiejkolwiek formie „niedotrzymania” warunków przez kredytobiorcę, bo to niedotrzymanie powinno oznaczać jakiś przejaw zależnych od kredytobiorcy działań lub zaniechań. Zresztą sama konstrukcja przepisu powołuje się na przypadek „niedotrzymania przez kredytobiorcę warunków udzielenia kredytu”, czyli siłą rzeczy na kwestię uregulowaną/potwierdzoną w umowie kredytu. Czyli żeby w ogóle mówić o możliwości żądania dodatkowego zabezpieczenia, w umowie powinien się znaleźć zapis o treści np. takiej, że kredytobiorca zobowiązuje się w okresie obowiązywania umowy do zapewnienia zabezpieczenia kredytu w określonej wysokości lub oczywiście można napisać wprost o obowiązku uzupełnienia zabezpieczenia w razie obniżenia ceny rynkowej nieruchomości. Niemniej bez takich wyraźnych postanowień art. 75 na niewiele się chyba zda (oczywiście w zakresie omawianego problemu). Tak na marginesie, to z przepisu wynika wyłącznie prawo do wypowiedzenia umowy (obniżenie kredytu pomijamy), czyli bank żądając uzupełnienia zabezpieczenia nie tyle realizowałby wprost swoje uprawnienie wynikające z ustawy, tylko stosowałby szantaż – jeśli nie dasz zabezpieczenia, to wypowiemy ci umowę. Swoją drogą ciekawe co bank zrobiłby w sytuacji, gdyby spłacający sumiennie kredyt kredytobiorca odmówił udzielenia nowego zabezpieczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 06.01.09, 10:34 a niby co mowi pkt 3? 3) znacznego obniżenia się realnej wartości złożonego zabezpieczenia lub utraty tego zabezpieczeni zabezpieczeiem jest dom jezeli wartosc spadnie z 400tys na 200 to nie ma zabezpieczenia na 200 hehe Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.ipartners.pl 06.01.09, 10:57 Bardzo dobrze przeczytałeś klauzulę, którą bank wpisał do umowy, nie przeczytałeś, że UOKiK stwierdził, że taka klauzula jest nielegalna. Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 08:24 Pompowanie cen nieruchomości + udzielnie kredytów hipotecznych "dla ubogich" + przecena w dół wartości nieruchomości + wzrost rat kredydu = kryzys hipoteczny po polsku. Najgłupsze w tym wszystkim jest to, że powtarzamy prawie bez zmian scenariusz zaczerpnięety z amerykańskiego kryzysu hipotecznego sprzed kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alus Re: Kryzys hipoteczny po polsku IP: *.wincor-nixdorf.com 06.01.09, 08:30 Coś Ci się kolego pomyliło. Tutaj dłużnik odpowiada całym majątkiem w USA można oddać klucze i nie ma długu... Różnica jest zasadnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Re: Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 08:40 Tym gorzej dla polskiego dłużnika. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: p Re: Kryzys hipoteczny po polsku IP: *.warszawa.mm.pl 06.01.09, 10:03 tak. W takiej Ameryce, za naciąganie klientów płacą banki, bo kolo mówi - mam to w d. idę do urzędu i korzystam z prawa do bankructwa (nie jest to takie proste - ale istnieje wyjście). U nas: bank ściga klienta do końca życia, ściga rodzinę, krewnych "w dół" i "w górę". Więc generalnie jak się bierze kredyt to trzeba patrzyć na to bardzo racjonalnie. Ale szansa na kryzys tez jest minimalna. Jak ktoś zaszalał i kupił 50m^2 mieszkanie w bloku za 400 tys, to jego problem. Znaczy się: "mam duużo pieniędzy i szastam". p Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: areq Re: Kryzys hipoteczny po polsku IP: *.171.65.147.static.crowley.pl 06.01.09, 10:33 < kupił 50m^2 mieszkanie w bloku za 400 tys, to jego problem> Jak kupione za swoje to wara nam od komentarzy.Koleś może tylko żałować,że kupił drogo. <Znaczy się: "mam duużo pieniędzy i szastam"> Mam dużą zdolność i szastam.A to jest spooooora różnica.:):) Wierz mi,jakby ktoś ciężką pracą zarobił w naszym kraju 400tys to by nie szastał!!!A nawet jakby mu się udało i zarobił to w "lżejszy" sposób to też pilnowałby każdą złotówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 10:39 to nazywasz szastaniem? 8-10ty za metr normalna cena w waRSZAWIE szastali to ci co kupowali takie lokum za 1mln czy wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 10:43 normalne to jest gdy 1mkw = średniej miesięcznej zarobków w danym miejscu (netto). Jeżeli w Wawie średnia jest 8-10k to jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz Re: Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 11:06 zalezy jak definiujesz słowo normalny w moim znaczeniu oznaczało standardowa cena m2 w warszawie to ze jest to zawyzone to juz inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 10:51 >8-10ty za metr normalna cena w waRSZAWIE normalna tylko dla nienormalnych ktorzy wierza ze w brudnym zatloczonym miescie bez wiekszych perspektyw ceny moga byc wieksze niz w wiekszosci duzych miast europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: swoboda_t Wawa jak Wiedeń :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 11:02 Wczoraj czytałem raport dotyczący rynku nieruchomości (nie tylko meiskzalnych) w Wiedniu (tak, tym Wiedniu, co to jest stolicą Austrii, jednego z najbogatszych państw świata). Otóż zgodnie z raportem w ciagu ostatnich dwóch lat austriacki rynek dotknął "gwałtowny wzrost cen mieszkań", a konkretnie to... dwudziestoprocentowy :) Średnie ceny lokali mieszkalnych w tymże Wiedniu to 2300 euro za metr kwadratowy (rynek wtórny niespełna 2000, pierwotny 2500), najtańsze dzielnice mają średnie ceny w okolicach 1000 euro. Średni czynsz najmu (ok. 3/4 wiedeńczyków wynajmuje mieszkania) to 9,32 euro/m2. Czyli ceny porównywalne z warszawskimi. Jakość życia, zarobki - hmmm..... Co ważne - Austria też miała swoją bańkę nieruchomościową. Na przełomie lat 80/90 ceny gwałtownie rosły, by ok. 94 roku zacząć spadać. Po 15 latach wciąż nie odzyskały tamtych poziomów :) Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Kryzys hipoteczny po polsku 06.01.09, 12:21 Lepiej dla banków i systemu - większa motywacja do spłacania. W USA zapominamy o sprawie i to bank ma problem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janek Re: Kryzys hipoteczny po polsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 08:51 w USA 95% bierze kredyt na stały procent kto by sie zgodzil na kredyt ze zmiennym procentem? szaleju sie napiles? Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Gzie oni są, ci wszyscy nasi przyjaciele? 06.01.09, 10:28 Gdzie są doradcy i eksperci, którzy przekonywali, że ceny nieruchomości będą rosły w nieskończoność, ze na zakupie mieszkania nawet za horrendalne pieniądze nie można stracić, że mieszkanie w razie czego "samo się spłaci" z wynajmu? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: anal-i-ty-k... Re: Gzie oni są, ci wszyscy nasi przyjaciele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 10:37 Piją drinki i rżną tajskie piękności za pieniądze podarowane przez jelonków zasuwających na 40-metrowe apartamenty w betonowych szuflandiach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kk Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: 195.42.249.* 06.01.09, 08:30 to są jakieś wierutne bzdury! kilka lat temu brałam kredyt w euro (wówczas kurs wynosił 3.59)i jak wzrósł kurs do 4.9 to nikt z banku mnie nie zapraszał na rozmowy o dodatkowym zabezpieczeniu. W przypadku kredytów w walucie zagranicznej bank ma ustanowioną hipotekę kaucyjną, która chyba wynosi 150% kredytu. Jeżeli klient brał kredyt na 100% wartości mieszkania to ma podniesioną stosownie marżę banku, aż nie uzyska przynajmniej 20% wkładu własnego. Jak zwykle trzeba coś napisać i trochę podenerwować ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil A ceny wtedy spadly o 20% i lecialy dalej? 06.01.09, 08:36 Bo wiesz, tutaj jest pies pogrzebany - spadki o "kilka nawet kilkanascie procent" to nadal pobozne zyczenia sprzedajacych. Realnie, zeby cokolwiek sprzedac, trzeba zejsc z ceny o 20% w stosunku do cen z gorki - i jesli ktos na niej kupil, to jego nieruchomosc jest juz o 20% mniej warta; do tego wzrost kursu franka i niektorzy "niegolodupcy" co "nie mieszkaja z mamusia" maja cieplutko. Szkoda ich, ale skoro chcieli byc najmadrzejsi - dostana za swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 06.01.09, 08:51 Widzisz ... tu nie chodzi o zmiany kursu waluty a zmianę w wartości zabezpieczenia hipotecznego czyli zakupowanej nieruchomości. Przez ostatnie kilka lat występowały tylko wzrosty więc o żądaniach dodatkowego zabezpieczenia mowy być nie mogło. Teraz jednak lecimy w dół a więc banki sięgają do "zapisów małym druczkiem". Współczuję ludziom, którzy dali się jak owce zagonić do kredytu hipotecznego. Nie dość, że wygenerowali wirtualny popyt to jeszcze teraz będą spłacać przewartościowane nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 06.01.09, 15:45 lava71 napisał: > Współczuję ludziom, którzy dali się jak owce zagonić do kredytu hipotecznego. > Nie dość, że wygenerowali wirtualny popyt to jeszcze teraz będą spłacać > przewartościowane nieruchomości. Taaa, samo współczucie w Twoich postach. Kredyt jest dla ludzi. Trzeba tylko umieć liczyć. A. Odpowiedz Link Zgłoś
areq1971 Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 06.01.09, 17:10 > Kredyt jest dla ludzi. Trzeba tylko umieć liczyć. < Właśnie!!! Trzeba umieć liczyć,a większość ma jednak problemy. Przeciętny/czytaj średniozarabiający/ człowiek w wieku 30lat kupuje przewartościowaną o dobre 30% nieruchomość na 100% kredytu z ratą sięgającą 50% dochodu rodziny na 45lat,we frankach po kursie 2,0zł???? Czy taki ktoś liczył z głową?Wątpię.Zakładali,że pensje będą rosły powyżej wsk.inflacji tak jak i ich kupione za 100%kredytu mieszkanka.Żeby to jeszcze pół biedy w złotówkach gdzie można założyć stały stosunek wzrostu oprocentowania=inflacji=wynagrodzenia. Co z tego że Libor spadł jak przy wzroście kursu wysokość kredytu wzrosła o 30%?!A co będzie jak szwajcarzy podniosą oprocentowanie do 4% a franek podskoczy na 3,5zł?A w pracy syf i zwolnienia.. Powiedzmy że taka sytuacja potrwa dwa lata Chleb z pasztetową i dziurawe skarpety...wakacje u cioci na działce lub w ogóle. BTW wszystko jest dla ludzi z głową tyle że trzeba mieć łeb na karku... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: 195.117.255.* 06.01.09, 08:35 Witam Mam kredyt w GE. dostalem info o zmianie oprocentowania....z 3.7 mam 3.18 ...cp dalo obnizke o 31chf w moim przypadku. Dostaliscie od GE takie info???? Ile Wam zjechali?????? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uncle-e Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.tvk.torun.pl 06.01.09, 08:47 Z millenium jeszcze nic nie przyszło....taaa jak przychodzi do zmniejszania odsetek to sie nie kwapia... Ale wracając do tematu , to chyba temu "mariuszowi" przedstawiono jakąś opinie eksperta/rzeczoznawcy co do aktualnej ceny mieszkania, bo chyba nie wezwali go dlatego, że "...chodza słuchy , ze pana mieszkanie staniało ostatnio bardzo, a przypadkiem frank jest drogi..... " Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pawel Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: 77.79.228.* 06.01.09, 09:12 Witam, spłacam od 02.2007. Od poniedziałku mam zmniejszony procent z 4.35 na 2.06 marża ok 1.3. Stosunek kapitał/odsetki zmienił się z 0,31 na 0,5 :). Cały przyrost raty od lipca'08 został zniwelowany :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bulgot Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.artnet.pl 06.01.09, 09:20 Oprocentowanie mojego kredytu w CHF spadlo wczoraj z 4,10% do 1,81% Nie wyglada to najgorzej przez nastepne 3 miesiace :). Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy uncle wątpi ze ceny cena poddaje to watpliwości 06.01.09, 12:10 o uncle-e! czy nadal szukasz dowodów i potwierdzeń na spadki o których wszyscy piszą i będziesz poddawał watpliwości oczywiste fakty? Czy może zrozumiałeś, że pewne rzeczy miały miejsce i teraz odnosisz to do swojego kredyciuku i sytuacji? Hm, a jak tam uzywane mieszkanko na osiedlu Kołłataja kupione w kredycie w CHF na samiutkim szczycie za 5 tysia/ metr?:) Trzyma cene hehe? a ratka wzrosła? dajesz rade? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uncle-e Re: uncle wątpi ze ceny cena poddaje to watpliwoś IP: *.tvk.torun.pl 06.01.09, 12:26 jasne, że daje rade! bo brałem na niecałe 50% wartosci mieszkania. a rata za kredyt 150.000 jest smiesznie niska. Jeszcze czekam na korekte oprocentowania w Millenium , po obnizce stóp w Szwjcarii. Powiem ci szczerze ze tylko w zeszłym miesiącu zapłaciłem rate RÓWNĄ tej wyliczonej przy umowie przez bank ...do tej pory płaciłem sporo mniejsze raty...w pzryrodzie musi byc równowaga , co nie ? ;) A kupowałem w marcu więc nie nazwałbym tego szczytem..... Mimo wszystko pozdrawiam cie dziecko_cassidy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kid_cassidy Re: uncle wątpi ze ceny cena poddaje to watpliwoś 06.01.09, 13:04 fajnie, że taki zuch z ciebie i na wszystko masz optymistyczne samowytłumaczenie:) ja jednak wciąz pamietam o linkach do ofert, które ci podsyłałem, wskazujacych ze 2 ulice od ciebie można aktualnie kupić, za 80% tego, co ty połozyłes no ale i to nie zmaci twojego dobrego samopoczucia śmiej się wiec szeroko bo dobry interes zrobiłeś Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: uncle wątpi ze ceny cena poddaje to watpliwoś 06.01.09, 20:16 Jeśli kupował dla siebie to nie problem. Decyduje tu za dużo czynników by generalizować. Co innego z zabawą w ynwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: uncle-e Re: uncle wątpi ze ceny cena poddaje to watpliwoś IP: *.tvk.torun.pl 07.01.09, 10:43 Jasne, że kupowałem dla siebie! Nie wiem czemu wiekszosc pieniaczy uwaza , że wszyscy kupuja na handel. A co do twojego zainteresowania Kid_Casssidy co do mojej wydolnosci ratalnej to zmartwisz sie.....wczoraj Millenium obnizyło oprocentowanie kredytów CHF ....mam 80 chf mniejsza rate. Płace misiu po 180 chf miesiecznie i śmieje sie z takich panikarzy jak Ty. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kaz Kliencie, daj coś jeszcze. IP: 193.138.110.* 06.01.09, 08:46 Banki są tak pazerne, że w sumie mnie to nie dziwi. W Polsce nie ma problemu z kredytami subprime, bo jakoś szkodowość specjalnie nie wzrosła ponad stan. Może jest problem z pozyskaniem pieniądza, ale oczywiście kto za to zapłaci? Ten Pan, ta Pani, ci Państwo..... W pierwszej kolejności instytucje państwowe wleją w banki kupę naszych pieniędzy, a wszystkie dodatkowe koszty i tak banki przeleją na klientów. Suma summarum: wszytko idzie z naszych kieszeni. A prezesi banków dalej będą brać taką kasę, że aż się w głowie kręci. I wymyślą sobie następne służbowe samochody, jachty i co tam wymyślą..... A na samym dole kasjerka w okienku będzie zarabiać coś koło najniższej krajowej ciesząc się, że pracuje w tak renomowanej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Kpisz czy o droge pytasz? 06.01.09, 08:55 > W Polsce nie ma problemu z kredytami subprime Ja przepraszam, ale jesli ktos bral kredyt we frankach, kiedy CHF/PLN oscylowalo wokol 2,00 a jego zdolnosc kredytowa zostala policzona przez cudotworce z banku tak, ze po splacie kredytu zostalo mu 300 PLN na zycie na osobe w rodzinie - to jak sadzisz? Byl to kredyt subprime czy nie? A zapewniam Cie, ze sporo takich kredytow bylo. Pamietam jak mi wyliczali zdolnosc kredytowa - uwzgledniajac tylko moje zarobki (zona pracowala na umowe zlecenie, wiec odpadala z kalkulacji) w wysokosci okolo 4300 netto, byli w stanie dac mi kredyt z rata do 2500 PLN. Do tego dochodza stale swiadczenia, okolo 800 PLN (telefony, Internet, woda, prad, zaliczki dla administracji, karty miejskie itd.) i na jedzenie, ciuchy, kosmetyki i przyjemnosci zostaloby nam po 500 PLN na osobe. Jestes pewien ze to nie subprime? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nikt To takie "halfsubprime". Dlatego, że w USA taki IP: 195.116.43.* 06.01.09, 09:25 kredyt byś dostał mówiąc jak w reklamie BPH... nie mam umowy o prace, nie powiem ile zarabiam itp. Ty jednak masz stałą pracę i tylko Twoja pensja została wzięta pod uwagę przy wyliczaniu zdolności kredytowej. Zatem zgadzam się z Tobą, że problem w Polsce jest, ale jest on znacząco mniejszy niż w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: michałłłł Re: Kpisz czy o droge pytasz? IP: 62.29.169.* 06.01.09, 09:33 Cytat: "A zapewniam Cie, ze sporo takich kredytow bylo. Pamietam jak mi wyliczali zdolnosc kredytowa - uwzgledniajac tylko moje zarobki (zona pracowala na umowe zlecenie, wiec odpadala z kalkulacji) w wysokosci okolo 4300 netto, byli w stanie dac mi kredyt z rata do 2500 PLN. Do tego dochodza stale swiadczenia, okolo 800 PLN (telefony, Internet, woda, prad, zaliczki dla administracji, karty miejskie itd.) i na jedzenie, ciuchy, kosmetyki i przyjemnosci zostaloby nam po 500 PLN na osobe." Heh, dokładnie. Ja brałem kredyt w 2005 r., w CHF na 100% inwestycji. Byłem wtedy jeszcze studentem, zatrudnienie na UoD, nieuregulowany stosunek do służby wojskowej. I co? I dostałem kredyt:) A bank wyliczał moje koszty stałe miesięczne na 400 zł... (a sam wynajem mieszkania mnie wtedy kosztował 1000 zł). W moim akurat przypadku jest OK, bo rata to może 1/5 zarobków moich (a są jeszcze zarobki żony). Pytanie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rympał Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 08:57 he he art jakby napisany na zamówienie kretynofila, stediego, arkaszki i jeszcze paru innych specjalistów. pewno chłopaki siedzą teraz napuszone jak pawie, że przewidzieli, że mówili, że ostrzegali, ale nikt ich nie słuchał, a teraz płacz i lament. historia oczywiście wyssana z palca (na razie) po to tylko aby tłuszczy rzucić temat bo kryzys teraz na topie. "Mariusz nie ubezpieczył niskiego wkładu własnego bo mu się nie chciało" - no jasne, he he, a bank pewno powiedział "trudno, ale i tak ci damy kredyt" Odpowiedz Link Zgłoś
nroht Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 06.01.09, 09:07 heh wlasnie od jakiegos czasu pojawiaja sie na gazecie artykuly typu "mariusz cos tam", "dorota cos tam" itp itd. Brzmi to jak z jakies "Porady Ciotki Dorotki" z tiny czy innego bravo. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Art Tokle Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę IP: *.connecta.pl 06.01.09, 09:15 Artykuł debilny a postaci w nim występujące wyssane z palca. "Pan Mariusz" - to jeszcze ew. mogę zrozumieć ;) Ale już "doradca dzwoniący z banku i zapraszający na rozmowę" - co za bzdura - w razie jakichkolwiek problemów bank wysyła raczej pisma a nie telefonuje doradca :] A już najlepszy jest "anonimowy przedstawiciel jednego z największych polskich banków" :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eryk Niektórzy chyba nie zrozumieli o co chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.09, 09:51 bo wypisują jakieś teksty jak to im oprocentowanie spada. Temat jest poważniejszy , bo dotyczy postępującego spadku cen nieruchomości (jest to dopiero poczatek) i problemów kredytobiorców z tym związanych - czyli znacznego zabezpieczenia kredytów. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Niektórzy chyba nie zrozumieli o co chodzi 06.01.09, 09:56 i calosc problemu kwituja "nooo ale mi kryzys no a mie rata spadla ostatnio o 45 PLN!!! :)) " Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Niektórzy chyba nie zrozumieli o co chodzi 06.01.09, 10:00 ... co niestety wskazuje na stan niskiej świadomości tego co się dzieje. Co z tego jak im oprocentowanie spada ... trochę ... i płacą mniejsze raty, jak za chwilę bank może ich poprosić o wpłacenie jednorazowej transzy równej 20-30% zaciągniętego kredytu? (lub wskazanie mienia o takiej wartości, które będzie dodatkowym zabezpieczeniem). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a Re: Niektórzy chyba nie zrozumieli o co chodzi IP: *.ipartners.pl 06.01.09, 11:02 Na podstawie czego bank poprosi, żeby mu dać takie 100k pln? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Na podstawie umowy kredytowej, ktora podpisal? 06.01.09, 12:22 Na takiej podstawie :) Bank musi miec zabezpieczenie kredytu i ma prawo sie domagac dodatkowego zabezpieczenia jesli dodatkowe stracilo na wartosci. Tak to dziala, przeczytaj artykul jeszcze raz. A potem jeszcze raz. I jeszcze raz. A potem zastanow sie co by bylo, gdyby "pan Mariusz" nie mial dzialki - otoz wtedy bank daje mu trzy mozliwosci: - wypowiedzenie umowy kredytowej (i wtedy ma 30 dni na zwrot CALEJ kasy po DZISIEJSZYM kursie franka - ale to przeciez proste, wystarczy sprzedac mieszkanie :P), - wplata zabezpieczenia w gotowce w terminie 30 dni (tu masz swoje 100KPLN), - podpisanie dodatkowej umowy ubezpieczeniowej, ktora de facto podniesie wysokosc raty o jakies 200 PLN. Zrozumial, czy trzeba jasniej? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Na podstawie umowy kredytowej, ktora podpisal 06.01.09, 12:26 W teorii - racja w całej rozciągłości. W praktyce - bank zabezpieczy się tam, gdzie to możliwe, w innych sytuacjach raczej odpuści - w polskich realiach egzekucja z nieruchomości to ryzyko także dla banku. Uwali kredytobiorcę i sam sobie strzeli w stopę. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: Na podstawie umowy kredytowej, ktora podpisal 06.01.09, 12:38 Dokładnie, dlatego uważam że osoby które wzięły kredyt i grzecznie spłacają moga raczej spać spokojnie. Egzekucja długu itp to mordęga i koszty, na pewno jednak zwiększy sie liczba. Zamiast 1-2% umów kredytowych, taki epilog bedzie miało np 5%. To dużo a jednocześnie "tyle co nic" dla ogólnej masy jelonkowej. Myśle jednak że banki będa dużo restrykcyjniej podchodzić do nowych kredytów - uwzględniając możliwośc 20-30% obniżki cen co spowoduje... niską dostępność kredytów co spowoduje... dalszy spadek cen itd. Aż do kolejnego obrotu tego rollercoastera Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Chcesz odpowiedz co zrobia banki? 06.01.09, 12:48 Odpowiedz masz tutaj: "Po trzecie powyższe działania mogłyby zostać uzupełnione przez długookresowe (2 - 3-letnie) wsparcie płynnościowe sektora bankowego przez bank centralny pod zabezpieczenie zdrowych aktywów bankowych (np. wierzytelności kredytowe)." www.manageria.pl/manageria/1,85811,6125281,Prezesi_PKO_BP_i_Pekao__Zwiekszyc_podaz_pieniadza.html Czyli: banki teraz sprzedadza swoje kredyty do NBP za dodatkowy zastrzyk pieniadza :) I kto za to zaplaci, ze zacytuje klasyka? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arfer Re: Chcesz odpowiedz co zrobia banki? IP: *.238.82.2.ip.airbites.pl 06.01.09, 13:25 Nowi Klienci. I Ci kredytobiorcy, którzy zawarli umowy, w których bank wprost przyznaje sobie prawo do np. podwyżki marży w przypadku niemożności ustanowienia dodatkowego zabezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Pan zaplaci, Pani zaplaci :) 06.01.09, 14:11 Jesli bank ma dostac gotowke pod zastaw kredytow hipotecznych to tak jakby je sprzedal NBP - a to oznacza, ze ta dziure bedzie trzeba zalatac pieniedzmi podatnikow. Rozumiesz? NBP pozycza pieniadze ING PL pod zastaw hipotek, potem ING PL "wplaca te pieniadze na lokate" w ING NL i tyle ta kase widzieli. Nikt niczego nie oddaje - ale jest ok, bo przeciez NBP ma zabezpieczenie w postaci hipotek. Problem w tym, ze te nie sa warte funta klakow. I tak, zupelnie legalnie, mozna wytransferowac pieniadze z NBP na ratowanie ING NL (to tylko przyklad), ktory zarobil na wzroscie wartosci nieruchomosci w PL dwa razy - raz jako kapital spekulacyjny, drugi jako sprzedawca wierzytelnosci. Pomyslowe, co? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zbylut Re: Na podstawie umowy kredytowej, ktora podpisal IP: *.chello.pl 07.01.09, 12:17 Ty zas zacznij czytac ustawe o nieruchomosciach i rozporzadzenia dotyczace eksmisji :) W Polsce eksmisja z wlasnego mieszkania jesli jest sie w nim zameldowanym, ma sie rodzine (dzieci) jest PRAKTYCZNIE niemozliwe. Praktycznie gdyz wlasciciel hipoteki (czyli bank) musi zapewnic mieszkanie socjalne tejze rodzinie. Znasz choc jeden taki przypadek w Polsce ? Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Kliencie, daj coś jeszcze pod hipotekę 06.01.09, 09:38 Gość portalu: rympał napisał(a): > he he > art jakby napisany na zamówienie kretynofila, stediego, arkaszki i > jeszcze paru innych specjalistów. pewno chłopaki siedzą teraz > napuszone jak pawie, że przewidzieli, że mówili, że ostrzegali, Tylko ze my drodzy ynwestorzy nie wlozylismy w ten artykul nawet zlotowki. Nie placicie za swoje bajki to zaczynaja wreszcie cos bardziej prawdziwego plesc. Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Hehehe, ubawiles mnie ;) 06.01.09, 10:11 > art jakby napisany na zamówienie (...) Cos Ci sie pomerdalo, synek. Jak napisal Steady - deweloperzy przestali placic za artykuly, to sie wreszcie pisze o "ciemnej stronie" kredytu hipotecznego i konsekwencjach spadku wartosci mieszkan. > pewno chłopaki siedzą teraz napuszone jak pawie, że przewidzieli, że mówili, że ostrzegali, ale nikt ich nie słuchał, a teraz płacz i lament. I zebys wiedzial, ze siedze napuszony - bo o tych problemach, ktore teraz odkryli "eksperci" z mediow, pisalem juz ponad rok temu. Juz sam fakt, ze moje prognozy sie sprawdzily daje mi powod do dumy, bo jakos zapowiedzi wszystkich "madrych glow" jakos sie nie sprawdzaja - a ja nawet nie mam wyksztalcenia ekonomicznego... Jedyne co mam to gugiel i troche zdrowego rozsadku. > historia oczywiście wyssana z palca (na razie) po to tylko aby tłuszczy rzucić temat bo kryzys teraz na topie. Widzisz, nawet jesli historia jest wyssana z palca, to swoje zrobi - uswiadomi niedzielnym inwestorom ze sa na granicy powaznej wtopy (nie dosc, ze sprzedac nie moga, to beda musieli swoja "inwestycja" obciazyc hipoteke wlasnego mieszkania/domu) - a to tylko przyspieszy i poglebi spadki cen. I slusznie. Zreszta, jak dwa lata temu wszystkie media trabily o gwaltownych podwyzkach cen, to dzialalo - ludzie sie na to lapali. Masz nadzieje ze teraz nie podziala? To sie zdziwisz :) > "Mariusz nie ubezpieczył niskiego wkładu własnego bo mu się nie chciało" - no jasne, he he, a bank pewno powiedział "trudno, ale i tak ci damy kredyt" Ano tak. Tak banki dawaly kredyty jeszcze calkiem niedawno. Konkurencja byla ostra, kazdy chcial wyciac jak najwiekszy kawalek tortu i tak dawano kredyty ponad rzeczywista zdolnosc kredytowa, na umowe o dzielo i inne cuda. Jakby mu w tym banku nie dali bez ubezpieczenia, to by przeszedl sie do innego banku za rogiem - i tam by dostal. Konkurencja i chciwosc wpedzi banki w klopoty, tak jak w Stanach. Rzecz w tym, ze tak jak tam, tutaj tez za to zaplaci ostrozny i przezorny podatnik... Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez [...] 06.01.09, 12:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Szarak Ty sie tak nie pusz ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 15:13 Sorry chlopie ale obecna sytuacja byla czytelna juz ponad rok temu i to dla niezbyt rozgarnietych ekonomicznie. Tak wiec sie nie pusz tak :) Brak myslenia magicznego nie jest jeszcze powodem do dumy - to standard i norma. Odpowiedz Link Zgłoś
steady_at_najx Re: Ty sie tak nie pusz ;) 06.01.09, 15:19 Ta ? A gdzie byles rok temu ? Kiedy my zmagalismy sie z argumentami naganiaczy na tym forum ? Teraz to kazdy moze powiedziec "tez tak myslalem". Nie liczy sie jednak ze tak myslales (jesli wogole tak myslales) tylko to ze opinie wypowiada sie kiedy jest ona niepopularna choc sluszna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dzambo przypominam sie i serdecznie polecam :) IP: *.chello.pl 11.01.09, 16:19 26.03.2007: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=769&w=59712637&a=59765796 07-09.2007: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=70108864&a=70157538 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=69061954&a=69098593 Pozdrawiam cierpliwych :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zły I co dzambo, wykrakałeś a teraz się tym chwalisz ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 05:45 Odpowiedz Link Zgłoś