Dodaj do ulubionych

Proto - Kaw - " Before Became After " - piękne !!!

26.05.04, 13:43
Zdobyłem tę płytę najzupełniej przypadkowo, nie znam się kompletnie na
zespole Kansas sad Ale najnowszy album " najpierwszego " kansasowego składu
jest po prostu zajebisty ! Jest tu chyba wszystko, co w progresywnym rocku
najpiękniejsze - długie, rozbudowane kompozycje, zapierające dech solówki (
gitara !!!! ale także flet, saksofon, Hammond... ), wspaniałe melodie...
Świetna rzecz, jak na razie jedna z świetniejszych w 2004 roku. Słyszeliście
może ? A propos, od czego proponowalibyście zacząć przygodę z Kansas ?
Narobili mi apetytu k.... smile))
Obserwuj wątek
    • Gość: As Re: Proto - Kaw - " Before Became After " - piękn IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 26.05.04, 15:51
      Nazwa z tytułu wątku nic mi nie mówi, ale ponieważ w tekście padło słowo
      Kansas, to pozwolę sobie coś napisać.
      Jestem w trakcie poznawania twórczości Kansas, i wszystkie 3 albumy jakie znam
      mogę polecić z czystym sumieniem: "Kansas", "Leftoverture", "Somewhere To
      Elsewhere". Ta druga jest moim zdaniem najbardziej udana - to właśnie z niej
      pochodzi słynny Kansasowy przebój "Carry On Wayward Son". Coś mi się wydaje, że
      zespół ten dołączy do grona moich ulubieńców jeśli chodzi o rock progresywny.
    • Gość: tegoslaw Re: Proto - Kaw - " Before Became After " - piękn IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 26.05.04, 15:54
      Prosze Panstwa Szanowny Pan ihopeyouwilllikeme zdał maturę na 5.
      • lostdog Re: Proto - Kaw - " Before Became After " - piękn 26.05.04, 16:32
        Tą płytę puszczał wczoraj Skarżyński w Muzycznych Pejzażach... nagrałem
        zupełnie przypadkowo i wymiękłem wink. Piękne!
    • Gość: Maciek Makowski Re: Proto - Kaw - " Before Became After " IP: *.acn.waw.pl 26.05.04, 16:35
      > Świetna rzecz, jak na razie jedna z świetniejszych w 2004 roku. Słyszeliście
      > może ?

Właśnie czekam, aż przyślą mi z Rockserwisu edycję specjalną. To co na razie
      słyszałem rzeczywiście kwalifikuje ten album na najlepszą spośród znanych mi
      płyt wydanych w tym roku.
      • Gość: kosiak Re: Proto - Kaw - " Before Became After " IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 17:16
        Proto-Kaw rzeczywiscie znakomity. A Kansas? Ja akurat uwielbiam, wiec majac
        polecic najlepsze plyty, zaczalbym wymieniac prawie wszystkiesmile Ale
        moze: "Leftoverture" i "Point Of Known Return" na poczatek? I KONIECZNIE ich
        DVD - kosmiczna REWELACJA!
    • vulture Re: Proto - Kaw - " Before Became After " - piękn 26.05.04, 20:11

Proto Kaw jest rzeczywiście fajne, a Kansas polecam - jak wyżej podpisany -
      zacząć o "Leftoverture". Jest tam mnóstwo świetnej muzyki plus znany hit "Carry
      On Wayward Son". Super!!!
    • joseph80 Re: Proto - Kaw - " Before Became After " - piękn 27.05.04, 13:26
      Niestety Porto-Kaw nie znam w ogóle. Ale jeśli chodzi o Kansas to koniecznie
      posłuchaj płyty Two For The Show, znakomity koncertowy album. Wersje utworów
      znacznie lepsze niż na płytach studyjnych, znacznie więcej solówek, pojedynków
      poszczególnych instrumentalistów, a w szczególności dużo moogów. Zresztą co tu
      dużo pisać albumy koncertowe (a w szczególności te dobre) są najlepsze na
      zapoznanie się z dokonaniami zespołu. Na płycie też wspaniała wersja Dust In
      The Wind.

pzdr
      Jos
      • Gość: As Re: Proto - Kaw - " Before Became After " - piękn IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 27.05.04, 17:14
        joseph80 napisał:

Zresztą co tu
        > dużo pisać albumy koncertowe (a w szczególności te dobre) są najlepsze na
        > zapoznanie się z dokonaniami zespołu.

Pozwolę sobie na niezgodzenie się z tą opinią (to, że koncertówki Kansas nie
        słyszałem nie ma nic do rzeczy).
    • Gość: Maciek Makowski Re: Proto-Kaw - "Before Became After" IP: *.acn.waw.pl 28.05.04, 21:53
      ihopeyouwilllikeme napisał:

> Świetna rzecz, jak na razie jedna z świetniejszych w 2004 roku. Słyszeliście
      > może ?

Mam już tę płytę, i niestety trochę się rozczarowałem. Po Kerrym Livgrenie
      spodziewałem się nieco więcej, również półminutowe sample, które słyszałem,
      zdawały się więcej obiecywać. Tymczasem jest trochę ładnych melodii, dobrej
      gitary, kilka ciekawych pomysłów rytmicznych, ale niewiele ponadto. "Heavenly
      Man" to jakiś dziwoląg: z jednej strony fajny pomysł ze zmianą metrum w
      refrenie, z drugiej straszliwe harmonie i kiczowate pochody akordów. Nie bardzo
      wiem, co o tym wszystkim myśleć
      • cze67 Kansas - która płyta? 03.06.04, 20:06
        W Media Markcie są dwie płyty Kansas - The Best i Kansas. Którą kupić,
        poradźcie znawcy onego zespołu.
        • Gość: tegosław Re: Kansas - która płyta? IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 03.06.04, 20:21
          o mnie chodzi?
        • Gość: As Re: Kansas - która płyta? IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 03.06.04, 20:46
          Najlepiej jakbyś kupił "Leftoverture". Ale uważam że "Kansas" powinna Ci
          przypaść do gustu,choć płytą wybitną nie jest.Chyba że wolisz składanki ...
          • cze67 Re: Kansas - która płyta? 03.06.04, 20:55
            Gość portalu: As napisał(a):

> Najlepiej jakbyś kupił "Leftoverture". Ale uważam że "Kansas" powinna Ci
            > przypaść do gustu,choć płytą wybitną nie jest.Chyba że wolisz składanki ...

Zależy jakie. Jeżeli ta reprezentuje zespół z najlepszej strony i są to
            najciekawsze utwory tej grupy to pewnie taką właśnie składankę bym wolał. Tym
            bardziej, że kompletnie nie znam grupy.
            www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&uid=UIDSUB040406021129301374&sql=Aiauh6jah71y0
            • Gość: As Re: Kansas - która płyta? IP: *.vline.pl / 217.98.54.* 03.06.04, 21:36
              Nie znasz "Dust in the wind" i "Carry on wayward son" ??
              • cze67 Re: Kansas - która płyta? 03.06.04, 22:10
                Gość portalu: As napisał(a):

> Nie znasz "Dust in the wind" i "Carry on wayward son" ??

Znam (i bardzo lubię) pierwszy, drugiego nie kojarzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka