GoĹÄ: kami IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 22:18 To nie specjalnie moje klimaty ale lubiłem sobie posłuchać jego spiewu pełnego pasji i życia.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: boss Re: Ray Charles nie żyje.... IP: *.wp.shawcable.net 10.06.04, 22:27 Zmarl geniusz , pozostala muzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Łeeeee... 10.06.04, 23:02 Ale nie będzie już więcej tej muzyki. Nie słucham jej zbytnio, ale fakna była... jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rufin_r Re: Ray Charles nie żyje.... 10.06.04, 22:30 smutne. tez go nie sluchalem. ale to nie zmienia faktu ze jak odchodza tacy ludzie, swiat ubozeje w pewnym sensie i robi sie smutno... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: smutny Re: Ray Charles nie żyje.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 23:10 To smutne, ze juz nigdy nie zobaczy piękna otaczajacego nas Świata.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: grimsrund Re: Ray Charles nie żyje.... IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.04, 23:52 Akurat tego piękna to on i wcześniej nie widział. Odszedł kolejny wielki twórca. Żegnaj, Mistrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
romb_mantyk Re: Ray Charles nie żyje.... 10.06.04, 23:29 on jest już nieśmiertelny jak wielu innych wielkich i to jest piękne Odpowiedz Link Zgłoś
peternurek1 Re: Ray Charles nie żyje.... 11.06.04, 00:23 Charles zmarł w swoim domu w Beverly Hills otoczony rodziną i przyjaciółmi" - poinformował jego rzecznik prasowy Jerry Digney. Ostatni publiczny występ piosenkarza miał miejsce 30 kwietnia w Los Angeles. Ray Charles urodził się w 1930 roku. W siódmym roku życia utracił wzrok, osiem lat później został sierotą. Był bardzo utalentowanym wokalistą, pianistą i saksofonistą. W swojej karierze zdobył aż dwanaście nagród Grammy, z czego dziewięć w latach 1960-1966. Miał na swym koncie wiele niezapomnianych przebojów takich jak chociażby: "Georgia In My Mind" (od 1979 roku oficjalny hymn stanu Georgia), "What'd I Say", "Hit the Road Jack", "I Can't Stop Loving You", "Busted". Piosenki Raya Charlesa nagrywali między innymi: Eric Clapton, The Animals, The Carpenters, Jerry Lee Lewis, Van Morrison, Elvis Presley oraz Stevie Wonder. Piosenkarz czasami bywał też aktorem, a wszyscy powinni go pamiętać z legendarnego filmu "Blues Brothers", gdzie wcielił się w sprzedawcę sklepu z instrumentami muzycznymi. za cgm.pl osobiście znałem jego twórczośc bardzo słabo , ale wiem że był geniuszem w tym co robił szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kubasa Re: Ray Charles nie żyje.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 01:15 Smutne jest to, ze wszyscy mowia, ze go prawie nie znali. Sluchalem dwoch jego plyt "Modern Sounds In Country and Western Music" oraz slynne "Ultimate Hits Collection". Dwie swietne, nastrojowe plyty, a moim faworytem pozostaje niesamowite "Mess Around". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Humbak Re: Ray Charles nie żyje.... IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 11.06.04, 09:51 No tak. Przygnębia mnie to, że poprawię się dopiero po Jego śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Ray Charles nie żyje.... 11.06.04, 10:44 Wlasnie sie dowiedzialam( Wspanialy muzyk, piekny glos, znalam jego muzyke, a "Hit the Road Jack", czy "Georgia..." to wizytowki, ktore mowia same za siebie. Zapale dzis swieczke i wlacze jego plyte! Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_mickiewicza Re: Ray Charles nie żyje.... 11.06.04, 18:27 "don't let the sun catch you cryin'... cryin' in my front door..." Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Ray Charles nie żyje.... 11.06.04, 21:02 Nie wiem czy wypada, ale ja potraktowalabym to jako komplement, jeden z moich ulubionych cytatow Toma Waitsa: "Milosc jest slepa, Bog jest miloscia: zatem Ray Charles musi byc Bogiem!" Odpowiedz Link Zgłoś