Dodaj do ulubionych

16.02.2013 „Wino czerwone – Różne smaki miłości”

26.01.13, 09:28
XVI-wieczny KASZTEL - CHATEAU
Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna
ul. Ogrodowa 2 zaprasza
16.02.2013, godz. 18.00
WALENTYNKI! KONCERT NEW MARKET JAZZ BAND I DEGUSTACJA WIN:
„WINO CZERWONE – RÓŻNE SMAKI MIŁOŚCI”

Zapraszamy na degustację, która poprowadzi nas poprzez różne smaki wina czerwonego. Wybrane klasyczne szczepy pokażą nam różne style i charaktery twórców wina z 5 krajów i 3 kontynentów. Merlot, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Shiraz, Nebbiolo – odkryją różne temperamenty, rozległe skale pomiędzy lekkością a ciężarem wina. W wieczorze będą uczestniczyć:
Château Puy Servain Bergerac Rouge
AOC Bergerac, Francja
Szczepy: merlot (60%), cabernet sauvignon (20%), cabernet franc (20%)
Kolor głęboki, intensywny czerwony. W nosie aromaty czerwonych owoców. W ustach bogate, giętkie z dyskretnymi taninami.

Anta Banderas A4
Ribera Del Duero, Hiszpania
Szczep: tempranillo
Wino uderzające mocnymi, aromatami owoców, świeże, lekkie i sprężyste, znamionujące doskonałą jakość winogron. W ustach smaki owoców: porzeczek, jagód, jeżyn, malin i truskawek, wzbogacone nutą karmelu i toffi z delikatnym posmakiem przypraw. Dojrzewanie przez cztery miesiące w dębowych beczkach, dodało mu gładkości i elegancji.

Two in the Pouch
McLaren Vale, Australia
Szczepy: shiraz (70%), cabernet sauvignon (30%)
Rubinowa ciemna barwa, z fioletowymi refleksami. Aromaty jeżyn, truskawek, dojrzałych śliwek, gorzkiej czekolady i pieczonego ciasta. Na podniebieniu mocny smak ciepłych, słodkich jagód i porzeczek oraz truskawek i śliwek. Wino soczyste i długie, z dobrze zintegrowanymi taninami. Przy jego wytwarzaniu nie używano żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, może więc być odpowiednie dla osób stosujących dietę wegetariańską lub wegańską.

Fat Monk Merlot
Central Coast, Kalifornia
Szczepy: merlot (86%), cabernet sauvignon (10%), syrah (4%)
Dość potężne wino ujawniające potencjał odmiany merlot w dobrym siedlisku. Wino o wyrazistych aromatach dojrzałej śliwki, wiśni i czarnej porzeczki z nutami lukrecji i wanilii. W ustach łagodna tekstura młodego wina, z posmakiem owocowych konfitur, korzennego ciasta i kawy.

Langhe Nebbiolo Ciabot Russ
DOC Langhe Nebbiolo, Piemont
Szczep: nebbiolo
Najszlachetniejszy szczep Piemontu daje wina zdecydowane i eleganckie. Lżejsze niż barolo, z mocniejszymi nutami owocowymi, aromatami lukrecji, skóry i wanilii. W ustach solidne, średnio garbnikowe z wyraźnymi, ale łagodnymi taninami, lekko mineralne.


Degustację poprowadzi Bartłomiej Kuzak, Doradca ds. Win z firmy Winkolekcja.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka