youser
08.05.18, 04:20
Zaciekawiło mnie z jakiego zakątku Polski pochodzi piosenka weselna, w której zwrotka zaczyna się słowami ,, A kto się w [nazwa miesiąca] urodził, ma wstać, ma wstać, ma wstać", a w każdym refrenie jest ,,Jak żeś wypił, to se nalej,
a butelkę podaj dalej".
W czasie zwrotek jest wybijany charakterystyczny takt ,,um-caca, um-caca" tak jak w poniższej rusińskiej piosence ze Słowacji.
Styl śpiewania we zwrotkach piosenki ,, A kto się w... urodził" też mi się wydaje jakiś taki słowacki po porównaniu do fragmentu innej Rusińskiej piosenki, który na powyższym filmiku zaczyna się od 4:59.
Natomiast melodia w refrenach brzmi jak słowacka polka.
Monika Boras, która śpiewa piosenkę ,,A kto się urodził w..." w załączonym filmiku, wg informacji na goldenline.pl mieszka w Brochowie w woj. mazowieckim, a wg profilu na facebooku pochodzi z Woli Polskiej (Mazowsze) i mieszka aktualnie w Warszawie.
Teraz nie wiem czy piosenka pochodzi z Beskidu Żywieckiego albo Śląska Cieszyńskiego czy może pochodzi z zupełnie innego regionu albo nawet Mazowsza tylko została wykonana w takiej aranżacji przez Monikę Boras i jej zespół.