Dodaj do ulubionych

A kto się urodził w..ma wstać-z jakiego to regionu

08.05.18, 04:20
Zaciekawiło mnie z jakiego zakątku Polski pochodzi piosenka weselna, w której zwrotka zaczyna się słowami ,, A kto się w [nazwa miesiąca] urodził, ma wstać, ma wstać, ma wstać", a w każdym refrenie jest ,,Jak żeś wypił, to se nalej,
a butelkę podaj dalej".

W czasie zwrotek jest wybijany charakterystyczny takt ,,um-caca, um-caca" tak jak w poniższej rusińskiej piosence ze Słowacji. Styl śpiewania we zwrotkach piosenki ,, A kto się w... urodził" też mi się wydaje jakiś taki słowacki po porównaniu do fragmentu innej Rusińskiej piosenki, który na powyższym filmiku zaczyna się od 4:59.
Natomiast melodia w refrenach brzmi jak słowacka polka.

Monika Boras, która śpiewa piosenkę ,,A kto się urodził w..." w załączonym filmiku, wg informacji na goldenline.pl mieszka w Brochowie w woj. mazowieckim, a wg profilu na facebooku pochodzi z Woli Polskiej (Mazowsze) i mieszka aktualnie w Warszawie.

Teraz nie wiem czy piosenka pochodzi z Beskidu Żywieckiego albo Śląska Cieszyńskiego czy może pochodzi z zupełnie innego regionu albo nawet Mazowsza tylko została wykonana w takiej aranżacji przez Monikę Boras i jej zespół.

Obserwuj wątek
    • Gość: anurdraw Re: A kto się urodził w..ma wstać-z jakiego to re IP: *.host.pobb.as13285.net 17.05.18, 14:45
      Nie wiem, skąd pochodzi, ale na mazowszu jest bardzo popularna (na weselach oczywiscie)
    • Gość: ksdkjhfsjkihfk Re: A kto się urodził w..ma wstać-z jakiego to re IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.23, 18:49
      Monika Boras - to ja. Pochodzę z Warszawy, nie z Woli Polskiej. Mieszkam w okolicach Błonia. Owszem przez kilka lat nasze studio znajdowało się w gm. Brochów. Piosenka nagrana była, w związku z zapotrzebowaniem firm fonograficznych na muzykę weselno - biesiadną. Płyty cieszyły się dużą sprzedawalnością, W nawiązaniu do pochodzenia utworu, nie pomogę, bo nie zagłębiałam się w temat, natomiast aranżację do piosenki wykonał mój mąż - Dariusz Boras, wzorując się na wcześniejszych wykonaniach tego utworu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka