Dodaj do ulubionych

Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt????

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 18:30
Przeczytałam wątek dotyczący Dead Can Dance i tak myślę, że z was d... a nie
miłośnicy muzyki. Nie wyobrażam sobie: nie pójść na koncert ulubionego
zespołu albo nie kupić premierowej, oryginalnej płyty. Ściąganie z netu to
kradzież! Wolałabym nie zjeść.
Kiedyś też mało zarabiałam, ale zawsze wyskrobałam parę groszy na muzykę. To
chyba kwestia podejścia do życia. Wiedziałam, że muzyka to moje hobby i muszę
dobrze zarabiać i udało mi się. Właśnie dlatego.
Obserwuj wątek
    • maniek.57 popieram!!! 21.11.04, 18:32
      Dokładnie! Okradanie ulubionych artystów to hańba! Nie wiem jak ludziom może
      być nie wstyd! Pewnie jak spotkaliby idola na ulicy, mizdrzyliby się do niego,
      a płyta z ruskiego bazaru!!!
      • stephanie_s Re: popieram!!! 24.11.04, 13:48
        popieram nie chce byc hipokrytką bo niektóre utwory sciagam z netu,ale nigdy w
        przypadku wykonawców szczególnie mi drogich..teraz mam troszke kasy i moge
        kupowac płyty kiedys po prostu kupowałam kasety jesli nie miałam na płyte
    • piotrek_63 odsylam do watku o Dead Can Dance 21.11.04, 18:37
      "Nie kupujemy bo sa Swieta i znajomi maja urodziny"
    • Gość: Kannalio Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 19:04
      nie kupujemy, bo nas nie stac. gdybym musial kupowac plyty, to nigdy nie poznalbym swietnej muzyki dcd. ceny plyt w polsce to zdzierstwo. porownaj je z cenami plyt amerykanskich na przyklad.
      • piotrek_63 jakie to proste 21.11.04, 19:14
        No tak, skoro cos jest drogie, nalezy to ukrasc. Nie stac mnie na Jaguara, to
        zap---le sasiadom. W koncu nalezy mi sie!
        • Gość: Kannalio Re: jakie to proste IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 20:02
          Co Ci się należy, to prztyk w nos. Złodziejem nie mniejszym ode mnie są firmy fonograficzne.
          • piotrek_63 Re: jakie to proste 21.11.04, 20:08
            Prztyknij sie w resztki mozgu i pomysl ze Twoi ulubieni wykonawcy niedlugo
            przestana nagrywac przez takich 'fanow' jak Ty.
            • Gość: Kannalio Re: jakie to proste IP: *.icpnet.pl 21.11.04, 20:19
              Moi ulubieni wykonawcy już dawno nic nie nagrywają i nie dlatego, że nikt nie kupuje ich płyt, oni już nie istnieją. A poza tym przestali nagrywać poprzez agresywną politykę wielkich koncernów fonograficznych, którym nie podobało się, że nie opanowali rynku muzycznego "moich ulubionych wykonawców", przez co nie mogli zarobić jeszcze więcej. Zniszczyli wiele małych wytwórni i teraz mogą dyktować swoje wygórowane ceny.
              Pozdrawiam
              • Gość: iksiksel Re: jakie to proste IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 24.11.04, 02:02
                to prawda ... wielkie wytwórnie pożarły te małe... które były skupione na poszczególnych nurtach w polsce...np.rock,funky, czy tez przez pewien czas tak bardzo popularna w naszym kraju poezja spiewana już w polsce nie istnieją...a dlaczego? dlatego, ze wielkie wytwórnie pożarły wszystko co oryginalne i dyktuja swoje warunki.... wbijaja, faszerują ludzi papką która dla przeciętnego muzyka, powinna być niestrawna... i mam nadzieje, że dla zwykłego zjadacza muzy też... Panie zlituj się nad nami... a zwłaszca nad gustem kierowników muzycznych w naszych wytwórniach,radiach...amen!!!!!!!!czy na prawdę wsztstko musi opierać się na kasie???
      • Gość: krysia w. Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:20
        Po pierwsze można więcej zarabiać (ja tak zrobiłam), po drugie płyty są tańsze
        w Media Markcie, Saturnie itd. Albo z czegoś zrezygnować. Kradzieży nic nie
        usprawiedliwia.
        • klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:51
          jak to zrobilas? tzn- zaczelas zarabiac wiecej? poznalas jakis sekret? bo
          tysiace ludzi, o ile wiem, ma z tym problemy...
          • Gość: krysia w. Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:53
            Jestem tłumaczką. Skończyłam romanistykę i iberystykę. Na początku pracowałam w
            szkole i było krucho, ale potem zrobiłam podyplomowe studia na prestiżowej
            ekonomicznej uczelni belgijskiej (wielkie wyrzeczenie, ale warto było) i od tej
            pory żadnych problemów z pracą nie mam.
            • klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 21:51
              och
              czyli szansa jakas dla mnie jest... bo tez jestem na romanistyce... ale
              przeciez jesli moim powolaniem jest praca naukowca i nauczyciela to i tak nie
              bede mogla kupowac plyt, bo nie bedzie mnie stac na studia na prestizowej
              uczelni... ergo- nigdy nie bede zarabiac wiecej... pozostaje wiec krasc..
            • Gość: johndoe Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.04, 13:57
              Gość portalu: krysia w. napisał(a):

> Jestem tłumaczką. Skończyłam romanistykę i iberystykę. Na początku pracowałam w
              >
              > szkole i było krucho, ale potem zrobiłam podyplomowe studia na prestiżowej
              > ekonomicznej uczelni belgijskiej (wielkie wyrzeczenie, ale warto było) i od tej
              >

a jak bylo krucho, to posiadalas moze komputer?
              i zaplacilas za wszystkie programy, ktorych uzywalas?

pzdr
        • maks15 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 09:28
          Można zarabiać więcej... Nie zauważyłeś, że jesteś śmieszny?
        • Gość: Lennon Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.devs.futuro.pl 25.11.04, 14:16
          Można po prostu więcej zarabiać? Gdzie ty żyjesz? No chyba, że jest się
          kapitalistycznym złodziejem!
    • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 19:22
      Oszalałaś? Kupować płyty po 60-120 zł? Kogo na to stać?

Denerwuje mnie taki pogląd, że gdyby nie było piratów, nagrywarek, Internetu
      itp., to muzyka by się lepiej sprzedawała. Nie sprzedawałaby się lepiej! Po
      prostu większość ludzi - tak jak teraz - nie mogła by sobie na nią pozwolić i
      wróciłyby stare dobrze czasy - lista przebojów PR 3 i wciśnięcie w odpowiednim
      momencie przycisku REC, albo - i to jest najbardziej prawdopodobne rozwiązanie -
      zrezygnowałoby z słuchania płyt (pomijam radio itp.).

Jeśli ktoś uważa, że cena 60 zł za płytę, która może się nie spodobać (jest
      takie prawdopodobnieństwo, dlaczego nie) jest przystępna, to niech sobie sam te
      płyty kupuje.

Gdyby płyty kosztowały 20-30 zł, to ja bym chociaż poszedł do sklepu i
      pooglądał co jest na półkach, a tak - nawet nie zachodzę.
      • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:24
        Trzeba ruszyc tylek i sprawdzic. Sa sklepy w ktorych plyty nie sa az tak
        drogie, sa sklepy netowe. Oczywiscie jak jest box to wiadomo ze bedzie drogi. A
        poza tym nie ma obowiazku posiadania wszystkich plyt swiata.
        • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 19:28
          Raz trafiłem w Makro na płyty Nosowskiej po 17,90. Kupiłem dwie bez namysłu.
          Ale nikt mnie nie zmusi do kupowania płyt po 60 zł.

Może i są tańsze płyty - ale jak to sobie wyobrażasz? Kupię sobie Tercet
          Egzotyczny za 20 zł, bo mnie nie stać na Metallikę za 80 zł?
          • Gość: krysia w. Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:34
            Metallicę kupiłam swojemu mężowi za 40 złotych. Są jeszcze przecież promocje w
            sklepach internetowych. Na internet macie?
            • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 19:37
              Ty kupiłaś Metallikę za 40 zł, ja kupiłem Nosowską za 17,80 zł. Ale to są
              wyjątki, czasem po prostu się uda.

Generalnie ceny płyt w zasadzie nie schodzą poniżej 60 zł i to jest chore.
              • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:40
                > Generalnie ceny płyt w zasadzie nie schodzą poniżej 60 zł i to jest chore

Samochody sa drogie dlatego bede je krasc bo mi sie nalezy. Ukradne tez drogie
                jedzenie z supermarketu i ciuchy z salonu bo tez mi sie nalezy.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 19:46
                  piotrek_63 napisał:

> Samochody sa drogie dlatego bede je krasc bo mi sie nalezy. Ukradne tez
                  drogie
                  > jedzenie z supermarketu i ciuchy z salonu bo tez mi sie nalezy.

Ha, ha, ha! Ale porównanie.

Mogę jeździć komunikacją miejską, a płytę mogę pożyczyć od kolegi, mogę
                  posłuchać radia, nagrać z radia i potem słuchać itp. itd.
                  • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:09
                    Moge pozyczyc auto od kumpla jak moje mi sie znudzi i plyte tez. Ale sobie nie
                    moge przywlaszczyc.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:11
                      Oczywiście. Autorem "Knockin On Heavens Door" zawsze będzie Bob Dylan. Nie
                      jestem w stanie sobie tego przywłaszczyć.
                      • piotrek_63 no co Ty 21.11.04, 20:12
                • Gość: que? Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 23:57
                  > Samochody sa drogie dlatego bede je krasc bo mi sie nalezy. Ukradne tez
                  drogie
                  > jedzenie z supermarketu i ciuchy z salonu bo tez mi sie nalezy.

przecież w tym porównaniu jest ogromniasty błąd logiczny. innymi słowy - co ma
                  piernik do wiatraka?
                  jeśli uważasz, że artysta traci na tym, że zamiast ściągnąć jego utwór w
                  postaci mp3, w ogóle go nie wysłucham to, przykro mi, ale jesteś w błędzie.
                  to nie jest jedyna alternatywa - kupić płytę/ściągnąć mp3.
                  tak, kradnę/pożyczam (bo czasem kasuję, jak mi się nie podoba) tyle, że muzyka
                  jest dobrem niewyczerpywalnym. nikomu nie ubędzie od tego, że sobie coś ukradnę
                  do wysłuchania.
              • t.o.m.e.k Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 24.11.04, 13:54
                Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Generalnie ceny płyt w zasadzie nie schodzą poniżej 60 zł i to jest chore.

?????????
                Co Ty piszesz, Piecyku? Przegrzało Ci się? O jakich płytach mówisz? O
                kolekcjonerskich wydaniach SACD? Czy rocznicowych boxach? Zajrzyj do Media
                Marktu, poszperaj w Merlinie, a nie tylko ten Empik i Empik (bo tam ceny są
                rzeczywiście chore).
                A poza tym - ciekaw jestem, jakie jeszcze rzeczy kradniesz, na które Cię nie
                stać?
            • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:39
              Dokladnie! Najlepiej stwierdzic "Przeciez i tak jest drogo" i krasc dalej. Kto
              pyta, nie bladzi. Sklepy netowe daja duze mozliwosci za niska cene. I nie
              trzeba byc zlodziejem.
              • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 19:48
                piotrek_63 napisał:

> Dokladnie! Najlepiej stwierdzic "Przeciez i tak jest drogo" i krasc dalej.

Wiesz ile kosztuje towar? (Chodzi mi o jedną z podstawowych zasad
                marketingowych).
                • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:00
                  Wiem ile kosztuje i kupuje tyle na ile mnie stac, jak mnie nie stac to trudno,
                  krasc nie bede.
                  • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:03
                    Widzę, że nie tylko koncerny muzyczne nie znają podstawowej definicji ceny
                    towaru...

Ja też kupuję tyle, na ile mnie stać.
                    • piotrek_63 chyba ty jeden znasz 21.11.04, 20:06
                      > Ja też kupuję tyle, na ile mnie stać.

Ale ja nie kradne i nie jestem zlodziejem...
                      • Gość: piecyk gazowy Re: chyba ty jeden znasz IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:07
                        Ja również nie kradnę.

Nie tylko ja - zapewniam Cię - znam podstawową zasadę dot. ceny towaru.
                        • piotrek_63 Re: chyba ty jeden znasz 21.11.04, 20:09
                          Wytlumacz to teraz wykonawcom - dlaczego nie dajesz im zarobic, sciagajac MP3 z
                          owocami ICH pracy, z ktorych TY korzystasz.
                          • Gość: piecyk gazowy Re: chyba ty jeden znasz IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:10
                            A Ty wytłumacz wszystkim nieartystom czym się różni piosenka ściągnięta z
                            Internetu od piosenki samodzielnie nagranej z radia i zapisanej do formatu mp3?
                            • piotrek_63 ===> 21.11.04, 20:12
                              Patrz nizej
      • Gość: Bleman Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 02:30
        Kupuj uzywane płyty w komisach na allegro, poluj na okazje w np. Media Markt
        itd.
    • Gość: As Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 21.11.04, 19:34
      Ja kupuję oryginalne płyty. Ale nie tak często jak bym chciał, gdyż są one za
      drogie. Dlatego lepiej jest ściągać mp3 z netu i kupować tylko te, które
      naprawdę są bardzo dobre lub wybitne. A kupowanie płyt w ciemno to idiotyzm -
      nie ma pewności że płyta się spodoba i że chce się ją mieć.
      • Gość: krysia w. Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:36
        Masz rację,sęk w tym, że ci ludzie w ogóle nie kupują oryginalnych płyt. I
        jeszcze mają pretensje, bo IM SIĘ NALEŻY.
        • Gość: killer queen Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.toya.net.pl 21.11.04, 19:45
          Krysiu, a może jakiś sponsoring? Ty mi będziesz kupować płytki, a ja ci umilę
          weekendy. Co ty na to?
          • Gość: krysia w. Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:49
            Spadaj, mam męża. Dobrze zarabia, jest przystojny, stać go na płyty.
            • klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:54
              krysiu, Ty bardzo szczesliwa jestes- maz ideal (chociaz nie wiemy nic o jego
              cechach charakteru...), Ty masz swietna prace i ciekawe hobby... ooch... jakze
              mi przykro... jestem pospolista zlodziejka. bo sciagam z netu plyty ktore
              kosztuja od 60 zeta wzwyz, ablo takie, ktorych w sklepach juz nie ma... ale
              coz. sztuka tylko dla wybranych. elyty. ooch
              • piotrek_63 do Klymenystry 21.11.04, 19:56
                Naprawde kochana nie musisz co drugi post podkreslac ze jestes zerem, wiemy o
                tym.
                • klymenystra Re: do Klymenystry 21.11.04, 21:52
                  och.
                  • klymenystra Re: do Klymenystry 21.11.04, 21:54
                    sie wyslalo wczesniej.

co do tego podkreslania- robilam to tylko dla Twojej przyjemnosci- widzisz, jak
                    juz bede na bezrobociu, albo za kratkami, to bede utrzymywana z Twoich
                    podatkow. wiec che zebys poczul sie lepszy i wyzszy.

btw- jesli w polsce pojawi sie e-tunes, to skorzystam. czemu nie. ale to tylko
                    takie tam dywagacje...
                    • piotrek_63 Re: do Klymenystry 21.11.04, 22:18
                      No wlasnie i tylko na tyle cie stac, doslownie i w przenosni.
                      • klymenystra Re: do Klymenystry 22.11.04, 18:44
                        skad ta przyjemnosc w obrazaniu nieznajomych?
                • Gość: szamanka Re: do Klymenystry IP: *.lodz.mm.pl 23.11.04, 23:18
                  nie zgrywaj burżuja, skoro tak bronisz orginalnych płyt to pewnie Cię na nie
                  stac więc sie nie mądrzyj i nie wyzwaj od złodziei ludzi, których nie znasz.
                  A juz wszyscy wiedzą że TY jasnie chrabia, nie jesteś złodziejem wiec nie musiz
                  sie powtarzać.
            • Gość: killer queen Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.toya.net.pl 21.11.04, 19:55
              To może się zwrócę do męża?
              • Gość: krysia w. Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 19:57
                Jest heteroseksualny. Chyba, że jesteś kobietą, ale bardzo ładną.
                • Gość: killer queen Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.toya.net.pl 21.11.04, 20:04
                  No, chyba się jednak dogadamy!
                  • Gość: que? Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 00:02
                    ja proponuję żeby to jednak krysia kupowała ci płyty, ot tak z dobroci serca. w
                    końcu to żaden problem dla niej. może po prostu zarabiać więcej. smile)))
    • klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:49
      podziwiam, zazdroszcze.
      teraz powinnam dac pare zdan w trybie przypuszczajacym, tylko po co, zaraz mi
      napisza ze nie jestem nic warta uncertain
      • klymenystra Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 19:50
        aha. a muzyka nie jest moim hobby tylko milym dodatkiem- nie znam sie na niej.
        slucham tego, co mi sie podoba. hobby mam inne.
    • braineater Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:03
      Nie kupuje bo:
      a) nie interesuje mnie utrzymywanie całego stada sekretarek, asystentek
      menadżera, speców od reklamy i marketingu, wizażystki, chrakteryzatorki i
      dietetyka danej gwiazdy
      b)90% tego czego słucham nie ma w polskich sklepach a jesli jest to w cenach
      typu 120-150 zet (patrz produkcje Zorna czy innych panów z sceny nowojorskiej)
      c) jesli zaś decyduję się na zakup (co wbrew bojowemu nastwieniu tego wpisu
      zdarza mi się dość często) to kupuje płyty małych niezależnych wytwórni, które
      przez takie działania jak ściąg internetowy mogą zostać doprowadzone do
      bankructwa
      Ot i cała filozofia - aut nie kradne, ciuchy kupuję w szmateksach, jem co
      popadnie - więc naloty na supermarkety i autosalony zalecane przez państwa,
      również w grę nie wchodzą. A jeśli was tak boli ta kradzież muzyki, to przecież
      są specjalne infolinie policyjne i nikt wam w końcu nie zabrania spełnić
      obywatelskiego obowiązku i śmiało możeci zakablować 90% społeczeństwa polskiego
      za naruszenie praw autorskich itp - najwyżej wyjdziecie po prostu na naiwnych...
      Pozdrowieniasmile
      • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:05
        A ja ci sie wlamie do mieszkania i ukradne wzystkie twoje meble i ciuchy. I
        dzwon sobie na policje. Plyty ci zostawie, bo piraty mnie nie interesuja.
        • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:06
          Nie odróżniasz kradzieży od łamania praw autorskich?
          • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:07
            Kradniesz pensje muzykow.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:09
              Ja kradnę?

Przy okazji pytanie: czym się różni piosenka ściągnięta z Internetu od piosenki
              samodzielnie nagranej z radia i zapisanej do formatu mp3?
              • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:11
                Tym ze ktos ja wpuscil w net i kazdy moze sobie ja sciagnac, nie placac za nia.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:12
                  Ale mam dwie mp3 z tą samą piosenką. Jedna z Internetu, druga z radia. Widzisz
                  jakąś różnicę? Jedną piosenkę mam legalnie a drugą nie, tak?
                  • piotrek_63 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 21.11.04, 20:13
                    No to za jedna powinienes zaplacic kare, a za druga nie - proste.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 21.11.04, 20:15
                      Ha, ha, ha, ha, ha!!! Rzeczywiście proste.

Dziękuję za rozmowę.
                      • piotrek_63 wzajemnie 21.11.04, 20:16
                        • bebiak Re: Drogie płyty :( 21.11.04, 20:34
                          Nie bardzo wiem od czego to wszystko zależy ale wiem, że płyty drogie są nie
                          tylko u nas. Dość często jeżdżę do Grecji i stamtąd przywożę sobie płyty ale za
                          dobrą płytę płacę tam w okolicach 20 euro [płyta greckich artystów z najwyższej
                          półki wydana specjalnie na Olimpiadę to 25 euro w sierpniu tego roku]. Mam
                          kilka przywiezionych z Anglii - ceny tych moich od 17 do 20 funtów. Nie wiem
                          jak jest w innych krajach bo nie doświadczyłam, ale wiem, że Stany są
                          wyjątkiem. Stamtąd kolega mi czasem płyty przysyła i kosztują doprawdy niewiele
                          w porównaniu z tymi trzema krajami Europy (Polską, Grecją i Anglią). Traktuję
                          to jako wyjątek - w Stanach wiele rzeczy jest znacznie tańszych niż w Europie.
                          A czy takie ceny to rozbój w biały dzień czy nie - to już zupełnie inny temat:
                          Polska nie jest tu wyjątkiem, ale nic nie usprawiedliwia kradzieży.
                          Pzdr. B.
                          • klymenystra Re: Drogie płyty :( 21.11.04, 21:57
                            we Francji rowniez jest drogo. mam jednak wrazenie, ze ceny sa proporcjonalne
                            do srednich zarobkow.
                            kradziez zniknie jesli pojawi sie w polsce e-tunes. tam sie placi za muzyke a
                            nie menadżerów i innych takich...
                            • piotrek_63 wstyd 21.11.04, 22:23
                              Masz taka mentalnosc, ze nie wierze zebys korzystala z e-tunes nawet gdyby byly
                              dostepne. Po prostu Tobie sie w glowie nie miesci ze za wytwor czyjejs pracy
                              sie placi. Jak Ci przestana wyplacac pensje w robocie, zrobisz karczemna
                              awanture, ale sama komu innemu odbierzesz chleb.
                              • klymenystra Re: wstyd 22.11.04, 18:46
                                nie robota a praca. pensja tez tego nie nazwe...sam sobie przeczysz, dobry
                                czlowieku, bo skoro pracuje to pewne rzeczy rozumiem, n`est-ce pas?
                                kolejna, jakze wnikliwa psychoanaliza wirtualna...
                                odbiore chleb! poddam sie aborcji! ukrzyzuje malego kotka! i kopne staruszke a
                                potem uciekne, szatansko sie smiejac...
                  • Gość: Andrzej Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 18:40
                    Witam piecyk gazowy.
                    Za tą z radia zapłaciła rozgłośnia radiowa (ZAIKS i takie tam podobne), za tą z
                    Internetu nikt nikomu nie zapłacił. chyba, że i-tunes i temu podobne, ale w tedy
                    i Ty płacisz.
                    Jeżeli kradanie jeden to źle, jeżeli kradnie 90% społeczeństwa to jest to prawo.
                    Pozdrawiam
    • Gość: Clean Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 21.11.04, 20:35
      Wlasnie ze milosnicy muzyki (a nie jakichs materialnych gadzetow). Nie
      wszystkich stac na oryginalne plyty (czy przez to dostep do tworczosci muzycznej
      maja miec tylko odpowiednio sytuowani???). A walke z piractwem propaguja przede
      wszystkim chciwe koncerny plytowe (zdzierajace kase zarowno z nabywcow plyt jak
      i artystow) - to one maja w tym wszystkim najwiecej do stracenia. Muzykom i tak
      wystarczy kasy na dostatnie zycie (koncerty, kontrakty medialne, czy i tak duza
      liczba sprzedanych oryginalnych plyt). A jesli sa z zalozenia zepolem
      "niekomercyjnym" to juz w ogole nie widze problemu.
      • Gość: dm_fan Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:40
        Dzięki takim jak ty mamy efekty w postaci remixów DM. Płyty słabo się
        sprzedają, to wydajmy gó.., może ktoś kupi a nam starczy na wódkę.
        • Gość: Clean Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 21.11.04, 20:48
          Remixy DM powstaly dzieki wspomnianej wczesniej chciwosci wytworni. Az tak
          bardzo Cie boli wydanie tej plyty? Przeciez nie musisz jej kupowac (uwazam, ze
          nawet nie warto sciagac).
          • Gość: dm_fan Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 20:51
            Boli mnie, bo już wiem, że nie wydadzą dobrej płyty (nie po tym teledysku i po
            tym pożal się Boże remixie). Konsekwencją nie kupowania płyt są bardzo drogie
            bilety na koncerty btw. A w ogóle nie wyobrażam sobie, żebym nie kupił płyt
            mojego ukochanego zespołu. Nawet tak beznadziejnych.
            • Gość: Clean Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 21.11.04, 21:03
              Akurat w tym projekcie muzycy DM w praktyce nie maczali palcow (remix ETS zrobil
              koles z... Linkin Park), teledysk na pewno tez nie jest autorstwa Gore'a wink. A
              obawy, ze nie wydadza dobrej plyty wiazalbym raczej z niezbyt powalajacym (w
              stosunku do poprzednich albumow) Exciterem i udzialem Gahana tworzeniu piosenek.
              • Gość: dm_fan Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 21:07
                To co piszesz to swoją drogą. Patrząc na teledysk mam wrażenie, że panowie po
                prostu przepili budżet i wzięli do zrobienia teledysku przechodnia z ulicy. O
                autorstwie LP wiem. No comments...
    • adam.michnig Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 22.11.04, 10:34
      buhehehe - kupując oryginalne płyty nabijasz kabze przeróżnym dupkom po drodze
      a najbardziej śmierdzącemu stadu pośredników, właściecielów sklepów, i bóg wie
      jescze jakiego tatałajstwa po drodze. twój ukochany artysta dostaje jakieś
      grosze. ty nie dojadasz, ale ktos sie obżera za wasze pieniążki i smieje sie z
      was, uczciwych nabywaczy płyt
      • Gość: Bleman Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 02:35
        Boże, typowa polaczkowata mentalnośc : "Kto niekradnie lub nie oszukuje ten
        frajer i nieudacznik"

• ari Droga Krysiu - pytanie do wszystkich... 22.11.04, 10:43
      Ja też generalnie nie lubie buractwa ściągającego mp3 bez umiaru i jeszcze
      nazywających uczciwych ludków frajerami. Uważam, że robi się w ten sposób
      krzywdę muzykom których się lubi i słucha. I nie zgadzam się z tymi, którzy
      mówią, że płyty za granicą są tańsze - bzdura, najczęściej są droższe.

Natomiast jedno poddałbym tylko pod rozwagę i jeżeli ktokolwiek z czytających
      zna odpowiedź, chętnie ją poznam. Jakim cudem kasety magnetofonowe (nawet
      jeżeli stanowią niewielką część rynku) mogą byc sprzedawane w cenie poniżej
      30złotych?!? Przecież ich wytworzenie kosztuje więcej niż CD, w tym samym
      stopniu powinno sie na nie dzielić koszty nagrania i promocji płyty, koszty
      administracji wytwórni etc. Nie chę mi się wierzyć, że wytwórnie dokładają do
      tego interesu - a jeżeli tak jest istotnie to by oznaczało, że i CD mogą byc
      tańsze. Co myślicie?
      • klymenystra Re: Droga Krysiu - pytanie do wszystkich... 22.11.04, 18:49
        tez mnie to zastanawia.
        smutne jest to, ze kasety sa juz prawie nieosiagalne, a na nie mnie bylo bez
        problemu stac, niewiele mam przegrywnaych.
        co do cen plyt, to pisalam o tym wyzej- ich ceny sa adekwatne do zarobkow.
        dlatego u nas powinny byc tak o jedna trzecia przynajmniej tansze.
        • humbak Re: Droga Krysiu - pytanie do wszystkich... 22.11.04, 21:44
          Ceny kaset były sztucznie obniżone. Na zachodzie kosztują tyle camo mniej więcej co CD. Koszt produkcji to zdecydowanie najmniejsza część kosztu CD. Pieniądze które dostaje artysta to też marna namiastka ceny (jakieś 10%). Reszta to koszty dystrybucji menagmentu itd. Przy okazji. Sciągam, ale kupuję ile mogę (niestety możliwości mam nieszczególne w porównaniu z zapotrzebowaniem). Nie sciągałbym wogóle gdyby nie to, co napisałem w 4. 5. i 6. zdaniu.
      • Gość: Bleman Re: Droga Krysiu - pytanie do wszystkich... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 02:38
        Ceny CD w polsce niemoga byc znacznie nizsze od cen na zachodzie ze wzgledu na
        niebezpieczeństwo kupowania cd w polsce przez np. niemców.

A co do ceny kaset w stosunku do cd to kasety sa juz reliktem, mało sie ich
        sprzedaje , pewnie za parenascie lat zostaną wycofane z rynku.
        Cd natomist sa głównym nosnikiem na który jest najwiekszy popyt.
        • klymenystra Re: Droga Krysiu - pytanie do wszystkich... 30.11.04, 19:49
          buaaaahahahaaaa... Niemcy nas wykupia.... peewnie...ciekawe, czy z tego samego
          powodu na Litwie sa ceny takie jak u nas, a ludzie zarabiaja mniej.... co za
          roznica, gdzie kupia plyty, mam wrazenie, ze koncenry sa miedzynarodowe...
          kasety zawsze byly tanie, pare lat temu, jak jeszcze plyty nie byly tak
          popularne nikt sie nie przejmowal ich cenami. a poza tym, moj drogi, to
          niestety, nie cd sa glownym nosnikiem, bo zauwaz, ze coraz wiecej nosnikow
          cyforwych, ktore w koncu wypra plyty. nosnikow, na ktorych nagrywa sie wlasnie
          mp3...
    • Gość: Anula Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 11:40
      Wkurza mnie taki pogląd jaki prezentuje autorka tekstu - a`la "Wy jestescie
      gorsi, bo nie słuchacie oryginałów" - to nic innego jak zwykły SNOBIZM. Droga
      Krysiu, nie masz prawa ani podstaw uważac sie za większa fankę danego zespołu,
      niż ktoś kto posiada te same nagrania w mp3. Kto ma kase na to , zeby kupować
      tylko oryginały??? Sa wazniejsze rzeczy - ja na przykład wolne pieniądze wole
      przeznaczać na cele charytatywne - czuje ze robię cos dobrego. Płyty kopiuje
      sobie od znajomych, co według prawa autorskiego nie jest przestępstwem - a
      znajomi nie biorą ode mnie mnie pieniędzy więc też sa w porzadku. Masz kasę,
      więc nie zrozumiesz tych, którzy jej nie mają, a kochają muzykę tak samo jak
      Ty albo i bardziej.
      P.S. Przechwalanie sie wykształceniem jest śmieszne.
      • ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 22.11.04, 12:13
        Co Ty wygadujesz?
        Możesz się nie zgadzać z autorką wątku, natomiast:
        1) Kupowanie oryginałów to wyraz szacunku dla artystów a nie snobizm. Owszem,
        ja uważam, że posiadanie oryginałów zamiast mp3 jednak bardziej pozwala nazywać
        się fanem danego artysty w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie chcę tu urazić
        kogokolwiek, kto nie ma kasy na całą dyskografię danego zespołu, natomiast
        fakt, że ktoś wybrał kupno płyty poswięcając w zamian co innego, świadczy o
        szacunku dla wykonawcy.
        2) Nie jestem prawnikiem, lecz chyba coś Ci sie pokręciło z tym kopiowaniem
        płyt. Bo na ile ja się orientuję, jest to proceder nielegalny. Płytę możesz
        POZYCZYĆ od znajomych, jej kopiowanie narusza już prawa autorskie.
        3) Pozostaje kwestia etyczna - świadomość, że piratując zespół, który lubię -
        np. Pogodno, utrudniam im dalszą działalność i zmniejszam szansę że nagrają
        kolejną fajną (albo w ogóle jakąkolwiek) płytę, wypędza węża z mojej kieszeni i
        grzecznie ide do sklepu płytowego.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Anula Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 12:34
          "fakt, że ktoś wybrał kupno płyty poswięcając w zamian co innego, świadczy o
          szacunku dla wykonawcy."

A jak ktoś nie ma juz czego poświęcać, bo pieniędzy starczy mu ledwo ledwo na
          jedzenie i rachunki? Snobizm autorki nie polega na posiadaniu oryginalnych
          płyt, lecz na przechwalaniu się tym, że teraz ja stac - czyli jest lepsza.
          Gdzies tam wyzej daje rady, co zrobic zeby stac nas było na kupno oryginałów -
          "zaczac lepiej zarabiac". Jakież to proste, prawda? Rzucic takie hasło...

"Nie jestem prawnikiem, lecz chyba coś Ci sie pokręciło z tym kopiowaniem
          płyt. Bo na ile ja się orientuję, jest to proceder nielegalny. Płytę możesz
          POZYCZYĆ od znajomych, jej kopiowanie narusza już prawa autorskie."

Otóz mylisz sie smile W ustawie o prawie autorskim powiedziane jest, że płyte
          możesz SKOPIOWAĆ na własny użytek - nie możesz jednak jej rozpowszechniac i
          czerpac z tego korzysci materialnych czyli sprzedawać. Zachęcam do zerknięcia w
          tekst ustawy.

" Pozostaje kwestia etyczna - świadomość, że piratując zespół, który lubię -
          np. Pogodno, utrudniam im dalszą działalność i zmniejszam szansę że nagrają
          kolejną fajną (albo w ogóle jakąkolwiek) płytę, wypędza węża z mojej kieszeni i
          grzecznie ide do sklepu płytowego."

I tu po części sie z Toba zgadzam smile- nadal jednak pozostaje problem tych
          ludzi, którzy naprawdę, ale to naprawdę nie mają pieniędzy. Oczywiscie
          PRAWDZIWY FAN według autorki watku powinien powiedzieć "Bedzie mnie gonił
          komornik, ale co tam...ten album po prostu musze mieć!!!"
          pozdrawiam
          • ari Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 22.11.04, 13:10
            > Otóz mylisz sie smile W ustawie o prawie autorskim powiedziane jest, że płyte
            > możesz SKOPIOWAĆ na własny użytek - nie możesz jednak jej rozpowszechniac i
            > czerpac z tego korzysci materialnych czyli sprzedawać. Zachęcam do zerknięcia
            w tekst ustawy.

Moim zdaniem ten zapis odnosi się do zrobienia kopii z juz posiadanego
            legalnego nosnika - innymi słowy: mam juz płytę, mogę sobie zrobic kopię
            bezpieczeństwa czy do słuchania w samochodzie.

> I tu po części sie z Toba zgadzam smile- nadal jednak pozostaje problem tych
            > ludzi, którzy naprawdę, ale to naprawdę nie mają pieniędzy. Oczywiscie
            > PRAWDZIWY FAN według autorki watku powinien powiedzieć "Bedzie mnie gonił
            > komornik, ale co tam...ten album po prostu musze mieć!!!"

Cieszę, się że tu się zgadzamy smile Pzdr.
            • Gość: Anulka Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 13:41
              > Moim zdaniem ten zapis odnosi się do zrobienia kopii z juz posiadanego
              > legalnego nosnika - innymi słowy: mam juz płytę, mogę sobie zrobic kopię
              > bezpieczeństwa czy do słuchania w samochodzie.

I tutaj wykładnia prawa daje duze pole do popisu smile Ja ufam doktorowi, z którym
              mamy zajecia (z prawa autorskiego własnie smile - jesli masz jedną kopię, a
              przegrałeś ją z oryginalnej płyty np. kolegi to wszystko ok smile.

> Cieszę, się że tu się zgadzamy smile Pzdr
              Ja tezsmile Amen smile Miłego dnia!smile
      • piotrek_63 sorry ale to sie robi zalosne 22.11.04, 15:51
        Przeznacz kase na cel charytatywny np na muzykow ktorych okradlas. Nie masz
        kasy to idz i zarob. To nie jest az tak trudne. Najlepiej to polska metoda
        siedziec na dupie, nic nie robic i spazmowac, ze Ci sie nalezy, bo jestes
        fanka. Co Ci sie nalezy? Nic Ci sie nie nalezy! Do roboty idz leniu smierdzacy!
        Mam nadzieje ze Ciebie ktos okradnie bo mu sie nalezy.

P.S. Wyksztalcenie jest zaleta a nie wada. Byc moze o tym nie wiesz, ale tak
        jest.
        • mallina Re: sorry ale to sie robi zalosne 22.11.04, 16:59
          piotrek_63 napisał:

> P.S. Wyksztalcenie jest zaleta a nie wada.

Kultura osobista, dobre wychowanie to tez zaleta.
          O czym Pan chyba czasem zapomina (sadzac po niektorych wpisach w tym watku)
          • piotrek_63 Szanowna Pani 22.11.04, 17:33
            Bedzie Pani uprzejma dowalic sie do wszystkich niekulturalnych wpisow w tym
            watku, nie tylko do moich. Niech nastanie demokracja. Pozdrawiam
            • mallina Re: Szanowna Pani 22.11.04, 19:11
              przykro mi, ale wlasnie Twoje zapamietalam po przeczytaniu tego watku jako
              napastliwe i niezbyt mile - do wiekszosci osob z ktorymi prowadziles rozmowe.
              jest to oczywiscie moje calkiem subiektywne spostrzezenie..
              a wspominam o tym dlatego, iz wydaje mi sie ze temat dyskusji jest na tyle
              interesujacy ze nie ma potrzeby stosowania argumentow typu "jestes glupia", gdyz
              jest stosunkowo duzo tych merytorycznych
              pozd
              • koteczkowa Re: Szanowna Pani 22.11.04, 19:32
                Wtrącę się, choć pewnie nie powinnam...

Pozwolę sobie zauważyć, że niezależnie od wszystkiego użytkowniczka/użytkownik
                o wdzięcznym nicku Sonic Nurse, jest o wiele bardziej wulgarny/a... przykłady
                poniżej, bo jakoś nie mam ochoty cytować.
                • Gość: mesydż Re: (nie)Szanow(a)na kiciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:29
                  > Wtrącę się, choć pewnie nie powinnam...

i widzisz kiciu masz przeblyski ale chwilowe i nieskuteczne, pozwol sobie
                  zauwazyc ze smiec o nicku pitrek_63 zaatakowal pierwszy i to w wualgrany i
                  chamski sposob, kiciu wracaj do kuchni, pa

p.s. a nick zapomnij, po co sobie zasmiecac glowke, przepisy na ciasto
                  pamietasz? wystarczy

pozdrawiam kiciu
                  • Gość: mesydż Re: (nie)Szanow(a)na kiciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:31
                    do koteczkowej oczywista to bylo, jakby wiecej piotrusiow sie znalazlo
                    (63trojek)
                    • koteczkowa no tak, to jest właśnie ten poziom (n/t) 22.11.04, 22:03
                      • Gość: sonic_nurse Re: no tak, to jest właśnie ten poziom (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:42
                        tak kiciu, ty, piotrus to jest rzeczywiscie dno
                        • Gość: sonic_nurse Re: no tak, to jest właśnie ten poziom (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 20:48
                          To znów ja. Przepraszam. Wczoraj po raz pierwszy widziałam duże miasto i
                          wzruszyłam się, stąd moje głupie wypowiedzi na forum.
        • arius5 sam jestes zalosny dupku wolowy 23.11.04, 23:02
          ja zapie..m po 10-12 godzin jak wol ale mam rodzine i nie stac mnie na plyty
          a dzieciaki chca roznych rzeczy, bo widza u kolegow i co, mam im zalowac ?
          wiec zamknij morde, pie..ny bucu, dopoki u nas mamy taki poje..y system
          gdzie rzadzi mafia i idioci, to bede kradl zeby przezyc.
          i tobie ch.. do tego
          • piotrek_63 strasznie brzydko mowisz 23.11.04, 23:34
            Jest rozwiazanie. Mozecie wyzdychac - ty i cala twoja halastra. Nikomu was nie
            bedzie zal i nie bedziecie musieli nikogo okradac, szczurki.
            • mama_piotrka_63 Re: strasznie brzydko mowisz 23.11.04, 23:42
              piotrus, wracaj do domu, nie siedz juz w tym internecie, nie zakladaj
              dodatkowych kont, przestan synku sie frustrowac i ponizac, zawsze toba
              pomiatali i musiales podstepami sie odgrywac. piotrus dosc, zrobie ci lewatywe
              tak jak lubisz, do domu!! ty moj piesku kochany.
              • Gość: sonic_nurse ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 23:55
                tak sie sklada ze kupuje oryginaly, gnoisz sie kimkolwiek jestes, haha zal dupe
                sciska jak czytam te wypociny. proponuje pozakladac konta dublujace wszystkie
                nicki ktore sa za sciaganiem mp3, moze to ci pomoze.
            • Gość: szamanka Re: strasznie brzydko mowisz IP: *.lodz.mm.pl 24.11.04, 00:07
              to ty jest hałastra, zachwujesz się jak jakiś piprzony faszysta, zabić tych
              którcyh nie stać na płyty, genialne. Życzysz komuś smierci... idź się leczyć
              człowieku, nie warto nic do ciebie pisać. Trzeba mieć jakś hierarchie wartości,
              ty wybrałeś chya: orginalna płyta albo zycie.
          • Gość: Bleman Re: sam jestes zalosny dupku wolowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 02:45
            > a dzieciaki chca roznych rzeczy, bo widza u kolegow i co, mam im zalowac ?
            Niekupuj im wszystkiego co sobie zachcą. Ja niemiałem wielu rzeczy które mieli
            koledzy i jakos nieczuje się skrzywdzony lub zaniedbany z tego powodu.

P.S.
            Dopuki w polsce będzie socjalizm doputy duża grupa ludzi będzie kiepso zarabiac
            (np. lekarze, nauczyciele itd.)
        • Gość: szamanka Re: A może jaśnie szanownie pan IP: *.lodz.mm.pl 23.11.04, 23:58
          raczy nam zdradzić jaka ma profesje i ile zarabie, człowieku co ty z marsa
          przyjechałeś, rozjrzyj sie myslisz że takie proste "wziąść sie do roboty",
          amoże niektórzy sie ucza i nie moga jednocześnie pracowac. Wielki obrońca etyki
          i moralności się znalazł a wyzywa obych ludzi o smierdzących leniów. Zachwujesz
          sie jak drobnomieszczński burżuj. Szanuje że masz zasady ale daruj sobie
          wyzwiska i takie puste oceny.
    • Gość: urzędniczka SNOBIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 12:09
      Cóż za snobizm autorki wątku!!! Przechwalanie się statusem społecznym jest
      typowe dla dorobkiewiczów, albo panien które "złapały" bogatego faceta. A
      gdybyś tak nie miała tylu pieniedzy, to co bys zrobiła? Nie nakarmiłabyś
      dzieci, tylko wolałabyś kupić sobie oryginalną płytkę, tak? Ludzie bez
      pieniedzy, a kochający muzyke nie maja wyboru - muszą ściagac mp3, albo
      przegrywac - to logiczne, więc nie wiem po co to głupie pytanie "Czemu nie
      kupujecie ORYGINALNYCH płyt????"
      • ari DEMAGOGIA!!!!! 22.11.04, 12:17
        Zgadzając się z Twoimi słowami, że nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi płyty
        kosztem dobra własnego (czy cudzego) dziecka, pozwolę sobie zwrócić uwagę na
        Twoją demagogię (skoro już wyrzucasz autorce snobizm). Uwaga o kupnie płyt nie
        jest skierowana tylko do ludzi gorzej sytuowanych - co z ludźmi, którzy nie
        kupuja płyt tylko ściągają, bo wolą wyskoczyć do pubu czy kupić sobie fajny
        ciuch?
        • Gość: urzędniczka Re: DEMAGOGIA!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 13:02
          Nie słyszysz tonu w jakim wypowiada sie autorka tektu? Radzę jeszcze raz
          przeanalizować jej wypowiedzi. Jesli nic Ciebie w nich nie razi, to widocznie
          jesteś taki sam - bez obrazy. Uwierz, ze nie pochwalam piractwa - uważam jednak
          ze prawdziwymi złodziejami są koncerny płytowe, bo do wykonawcy ze sprzedazy
          płyty trafia zaledwie kilka procent zysku.
          A ludzie "którzy nie kupuja płyt tylko ściągają, bo wolą wyskoczyć do pubu czy
          kupić sobie fajny ciuch" powinni sprawe rozważyc we własnym sumieniu i nauczyć
          sie sztuki wyboru. Na ten wybór nikt nie będzie miał wpływu - a w szczególności
          Pani Krysia ze swoim pytaniem i poglądami.
          • ari Re: DEMAGOGIA!!!!! 22.11.04, 14:37
            Nie bronię tonu autorki, myslę zresztą, że jej post miał charakter raczej
            prowokacyjny (skutecznie) bo wiadomo, iż ludzie będą w pierwszym rzędzie
            zaspokajać potrzeby biologiczne a później kupować płyty.
            Ja odnosiłem się do Twojej odpowiedzi która uderzała w ton sugerujący, że
            wszyscy ludzie ściągający mp3 to zmagający sie codziennie z losem bohaterzy
            noweli pozytywistycznych. Ponieważ w kolejnym poście uwzględniłaś buraków,
            którzy ściągają płyty głównie dlatego bo uważają kupowanie za frajerstwo,
            jestem kontent. Pozdrawiam.
            • devil_inside Re: DEMAGOGIA!!!!! 22.11.04, 15:32
              Nikt oczywiście nie podjął bardzo mądrej kwestii poruszonej przez Ariego.
              Jeżeli będziemy dobre, ambitne płyty ściągać z netu to wykonawcy wkrótce
              rozmienią się na drobne (ileż tu możnaby wyliczać). Proszę nie wyjeżdżać z
              hasłami typu: ambitny artysta to głodny artysta. Mają żony, dzieci i muszą z
              czegoś żyć. Nawet jeśli jest to ochłap rzucony przez wytwórnię. Co więcej-
              wielu alternatywnych artystów nagrywa w małych, dość niezależnych wytwórniach.
              Dobrze sprzedają się płyty artystów hiperkomercyjnych, nawet jeśli x mln ludzi
              ściągnęło płyty z netu, to y mln je kupiło, co zachęca wytwórnie do masowej
              produkcji koszmarów typu Britney.
              Myślę, że autorce chodzi o kult płyty z przeszłości. Kupowało się oryginalną, z
              trudem zdobytą (kiedyś z braku podaży, dziś z braku forsy) i celebrowało
              okładkę, teksty, grafikę. Myślę, że tu chodzi o szacunek do muzyki, którego
              ściągając się wyzbywamy.
              • piotrek_63 SCIAGAC! DARMO! TANIO! 22.11.04, 15:55
                "Okradne artyste bo nie mam na nowe buty! A jak mam to i tak go okradne bo
                bedzie TANIEJ! Oszczedze i bede mial wiecej kasy jak kogos okradne!"
                • humbak Re: SCIAGAC! DARMO! TANIO! 22.11.04, 22:05
                  Pomijając temat dyskusji, mógłbyś się uspokoić? Wściekasz się, jakby to mogło coś zmienić.
                  • humbak Re: SCIAGAC! DARMO! TANIO! 24.11.04, 15:25
                    Cofam to co powyżej napisałem... ale bagnosad
          • Gość: Lecho Re: DEMAGOGIA!!!!! IP: *.teleton.pl 22.11.04, 14:38
            Droga Urzędniczko, masz całkowitą rację. Reszta jest kwestią li tylko i
            wyłacznie zasobności portfela i uczucia, jakie żywisz do danego artysty. Jakoś
            nikt nie podnosi tematu, z czego gra 95% DJ-ów w tym kraju...oni robią to za
            kaskę...
      • przemas83 Debilizm urzędniczki 22.11.04, 15:38
        Co za debilizm autorki tej wypowiedzi. Typowy dla wioskowych kretynek, dla
        których argument: NIE KRADNIJ można storpedować kontrargumentem: A JA WOLĘ
        NAKARMIĆ DZIECKO. Zaraz, o jakich dzieciach tu mowa? Nie rozumiesz, co
        napisano? "Ludzie kochający muzykę"... K... mam nadzieję, że ktoś ci okradnie
        chałupę i zostawi notatkę, że kocha piękne rzeczy (o ile takie masz), a go nie
        stać, więc wziął za darmochę.
      • Gość: Bart Re: SNOBIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.server.ntli.net 23.11.04, 20:13
        a czy chleb w sklepie tez kradniesz????
    • morbid13 Re: Czemu nie kupujecie ORYGINALNYCH płyt???? 22.11.04, 13:51
      A propo etyki ściągania z netu to zapraszm na Moje blogi
      schorowany.blox.pl , schorowany.blog.onet.pl albo na bloga mojej
      koleżanki Igi Igol.blog.onet.pl gdzie ten temat jest poruszony
    • kuba1206 Re: GRATULACJE dla Pani Krysi w. 22.11.04, 14:12
      Chyba nigdy nie byś tak na prawdę głodna.
      Bo te "głodne kawałki" to możesz sobie wsadzić w buty.

Gdyby płyty były tańsze to niebyłoby problemu, ale jak ktoś dostanie 500 zł
      netto, a płyta kosztuje 50 zł to co innego robić jak je nie piratować.

Pani krysia może zostanie świętym Mikołajem co?
      • teddy4 Zdanie Teda 22.11.04, 14:51
        .. jeśli kogoś interesuje.
        1. Posiadam ponad 2000 płyt oryginalnych, których z gruntu nie kupuję po
        frajerskich cenach. Z prawie każdej podróży coś tam sobie przywiozę. Mam pełne
        dyskografie wszystkich swoich ulubionych wykonawców.
        2. Nie ściągam muzyki z netu, bo mi się nie chce - ale nie
        gardzę "wypalankami". Po prostu świat się zmienia i płyta z wolna staje się
        przeżytkiem. To też element wojny tych, którzy słuchają muzyki innej od tej
        lansowanej przez koncerny, z tymi koncernami. Niestety - ofiarami tej wojny
        często są wykonawcy niszowi. Ale i na to jest sposób (sprzedaż płyt na
        koncertach tychże np.)
        3. Generalnie mp3, nawet te nielegalne, wiele zmieniły w kwestii dostępności do
        muzyki. Na korzyść.
        4. Na początku XIX w. lokomotywę parową uznawano za narzędzie szatana.
        • devil_inside Re: Zdanie Teda 22.11.04, 15:35
          Nie wydaje Ci się jednak, że ludzie, którzy odmawiają kupna w sklepie (np.
          internetowym, gdzie jest znacznie TANIEJ) nie kupią płyty na koncercie (gdzie
          ceny są bardzo wysokie) ani też nie zamówią je u wykonawcy? To już powoli się
          tworzy kultura "kradzenia muzyki". Sądzisz, że ci ludzie, gdy już polepszą
          swoją sytuację życiową będą kupować płyty? Nie sądzę. Zawsze będą inne potrzeby.
          Doceniam mp3, to świetny sposób popularyzowania muzyki. Wolałabym jednak, żeby
          artyści nie wydawali kuriozalnych płyt, tylko dlatego, że ambitna płyta się nie
          sprzedała.
          • Gość: sonic_nurse Re: Zdanie Teda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:03
            devil_inside napisała

kultura "kradzenia muzyki"

technikum gastronomiczne zaliczone?
            • devil_inside Re: Zdanie Teda 22.11.04, 16:06
              Padam do nóg o przebaczenie. Kultura "kradzieży muzyki" lepiej? Skończyłam
              Liceum Zawodowe w Łomży.
              Najfajniejsze jest to, że jak się nie ma argumentów merytorycznych to wytacza
              się najprymitywniejsze działa.
              • piotrek_63 od razu widac jakie zera sie czepiaja slowek 22.11.04, 16:07
                • Gość: sonic_nurse Re: od razu widac jakie zera sie czepiaja slowek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:10
                  czlowieku internet na wsi to jeszcze nie powod zebys tu sral, zaloz forum
                  Rolnicy Tez Muzykalni, OŚLE nie badz MUŁEM
                  • piotrek_63 Re: od razu widac jakie zera sie czepiaja slowek 22.11.04, 17:32

Gość portalu: sonic_nurse napisał(a):

> czlowieku internet na wsi to jeszcze nie powod zebys tu sral, zaloz forum
                    > Rolnicy Tez Muzykalni, OŚLE nie badz MUŁEM

Dziekujemy juz, wracaj do obory.
                    • Gość: sonic_nurse Re: od razu widac jakie zera sie czepiaja slowek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:11
                      > Gość portalu: sonic_nurse napisał(a):
                      >
                      > > czlowieku internet na wsi to jeszcze nie powod zebys tu sral, zaloz forum
                      >
                      > > Rolnicy Tez Muzykalni, OŚLE nie badz MUŁEM
                      >
                      > Dziekujemy juz, wracaj do obory.

63 to twoje iq? tak myslalem. pozdrow mamcie, pewnie dalej robi laske w
                      dzieciom w przeszkolu za kanapki. trzym sie palancie
                      • piotrek_63 spadaj i spusc za soba wode 22.11.04, 18:17
                        • Gość: ołdy tajm Re: piotrek jestes zerem, to juz wiemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 18:37
                        • Gość: sonic nurse Re: spadaj i spusc za soba wode IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 21:41
                          Wiesz co, Piotrek? Może i jesteś cham, ale masz rację. To ja jestem prymitywem
                          i kretynką. Jeszcze raz przepraszam wszystkich.
                          • Gość: piotrek_63 Re: spadaj i spusc za soba wode IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:37
                            jestem zerem, wiem o tym, nie zrobilem sobie wczoraj lewatywy i stad moja
                            agresja. przepraszam za siebie
                            • Gość: sonic_nurse Re: pa piotrus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 14:50
                              w koncu piotrus sie przyznales, a teraz jazda lizac tylki w wytworni.
                              • koteczkowa pytanie do autora/autorki 24.11.04, 15:29
                                Może to nie jest do końca uzasadniona ciekawość, ale po co sobie sam(a)
                                odpisujesz na posty? Przecież to nie ma najmniejszego sensu...
                    • Gość: lenka DO PIOTRKA_63 I JEMU PODOBNYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:02
                      Patrząc na agresję twoich wypowiedzi wnioskuje, ze jesteś jakimś pucybutem w
                      wytwórni płytowej. Sorki, ale krew sie gotuje i nie da sie inaczej zareagowac,
                      więc chamstwem odpowiadam na twoje na chamstwo. Odwal się i nie sądź innych,
                      jeśli nie chcesz być sądzony. Podwójna moralnośc jak u księdza - pedofila,
                      grzmiącego z ambony.
                      • piotrek_63 Do dna - na pozegnanie 22.11.04, 22:13
                        W sumie jest mi obojetne, co ci sie gotuje. To i tak takie szczurzyny jak ty
                        beda mi czyscic buty, a nie na odwrot. Z taka mentalnoscia pozostaja tylko mp3
                        i 8 litrow zupy pomidorowej nagotowanej naprzod. Powodzenia w zyciu.
                        • Gość: lenka ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 22:44
                          Tylko na tyle cię stac ubogi człowieku - już czujesz sie lepiej. Jesteś
                          zboczony. Idź do psychiatry. Ładny przykład dajesz swojej córeczce - współczuje
                          jej takiego pałającego nienawiscia do ludzi ojca.
                        • Gość: szamanka Re: Do dna - na pozegnanie IP: *.lodz.mm.pl 24.11.04, 22:38
                          jesteś dorosłym facetem a piszesz jak ostatni gó..arz,jak chcesz żeby cie
                          traktowali poważnie to pisz poważnie i nie obrzucaj nieznanych ci ludzi błotem.
                          Jż wole byc nawet złodziejka choc nie jestem, niż takim wulgarnym popaprańcem,
                          który nie wie kiedy powiedzieć sobie dość i wyżywa sie na forum.
              • Gość: sonic_nurse Re: Zdanie Teda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:34
                devil_inside napisała:

> Padam do nóg o przebaczenie.

juz Cie lubie

Skończyłam
                > Liceum Zawodowe

kurde, jestem pod wrazeniem

>w Łomży.

ech, daleko

> Najfajniejsze jest to, że jak się nie ma argumentów merytorycznych to wytacza
                > się najprymitywniejsze działa.

nie biore udzialu w tej wielce zajmujacej dyskusji, jesli podejrzewasz mnie o
                pojazd pod innym nickiem.

• devil_inside Re: Zdanie Teda 22.11.04, 16:44
                  Podejrzewam wyłącznie o brzydkie intencje. Fakt, iż nieładnie jest kaleczyć
                  polską mowę, ale w pośpiechu i pod wpływem emocji zdarzyć się może.
                  • Gość: sonic_nurse Re: Zdanie Teda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 17:14
                    > Podejrzewam wyłącznie o brzydkie intencje

biednaś, ale rozumię rozumię

• mallina Re: Zdanie Teda 22.11.04, 16:16
            devil_inside napisała:
            >Sądzisz, że ci ludzie, gdy już polepszą
            > swoją sytuację życiową będą kupować płyty? Nie sądzę. Zawsze będą inne potrzeby

a ja sadze
            chocby na wlasnym przykladzie
            nie posiadam niestety tylu plyt co Teddy, ale tez mam ich nie malo
            wszystkie sa oryginalne
            och pardon, mam dwie wypalone- Supernova i Gegen die Wand
            pierwszej nie zdazylam jeszcze w PL znalezc, druga dostalam w dobrej wierze od
            kolezanki
            ale kiedys nie bylo mnie stac na to aby kupowac tyle plyt ile chcialabym
            mialam mase wypalonych
            obecnie mam troche mp3 na kompie, bo dlaczego nie?As slusznie napisal, iz nie
            kazda plyta musi mi sie spodobac, nie kazda muzyka ktora poznaje zachwycic
            sa mozliwosci zapoznac sie poprzez sciagniecie z netu i korzystam z tego
            winna sie nie czuje
            • devil_inside Re: Zdanie Teda 22.11.04, 16:25
              Każdy ma jakieś mp3 czy płyty wypalone od znajomych. Ja też. Wcale nie jestem
              krezusem. Martwi mnie postawa: "nie dam zarobić wytwórniom", "mam inne
              potrzeby" (oczywiście nie chodzi o głodne dziecko). Źle wróży to muzyce.
              A co do koncepcji, żeby zapoznać się z muzyką przed jej kupnem- to bardzo
              słuszna koncepcja smile))
        • ari Zdanie Teda, komentarz Ariego 22.11.04, 15:56
          > 3. Generalnie mp3, nawet te nielegalne, wiele zmieniły w kwestii dostępności
          do muzyki. Na korzyść.

Z tak postawioną tezą nie sposób sie nie zgodzić. Natomiast odrębna kwestią
          jest, czy ułatwiony dostęp do muzyki wyszedł na zdrowie artystom? Ja uważam, że
          nie. Mp3 są dobre dla nieznanych zespołów, żeby się wybić - w ciagu kilkanastu
          minut człowiek z innego zakątka świata może zapoznać się z muzyką zespołu z
          małej mieściny w Polsce. Odrębną kwestia jest wychowanie sobie publiki, która w
          ten sposób przyzwyczaja się, że muza należy jej się za darmo. I nawet jeśli
          zespół nam sie spodobał to po wydaniu przez niego oryginalnej płyty niewielu po
          nia sięgnie (oczywiście myslę o formie legalnej).