Gość: Klaudia IP: *.mtk-tv.pl 18.07.11, 10:09 Wczoraj wróciłam z Sozopola, wakacje były ekstra więc jak ktoś też się tam wybiera i ma jakieś pytania to chętnie odpowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sowa_hu_hu Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.07.11, 10:16 Ja się wybieram. Może ogólnie jak wrażenia? Jaka była pogoda? o - jakie ceny leżaka i parasola na plaży? jakieś fajne knajpki które warto odwiedzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 18.07.11, 11:00 wrażenia ekstra, pogoda dopisała było wręcz upalnie, codziennie dobrze ponad 30 stopni. Na jednej plaży ceny leżaka i parasola po 5 leva, na drugiej między starym a nowym Sozopolem po 6. Ogólnie woda trochę zabrudzona różnymi glonami przy brzegu ale jak się wejdzie troszkę głębiej to już jest czyściutka :) Co do knajp to byliśmy w różnych i jakoś specjalnie nas nie zachwyciły poza jedną - Gwiezdny Raj, ceny mają dobre, jedzenie przepyszne i porcje konkretne tak więc przez większość pobytu chodziliśmy tylko tam i jeszcze dla polaków mają 10 % zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.07.11, 11:10 A gdzie konkretnie szukać tego gwiezdnego raju? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 18.07.11, 11:41 Gwizdny Raj jest jak idziesz z nowego Sozopola(koło postoju taksówek) na stary, przed takim rozwidleniem ulicy są schody, około 100 w takim średnim stanie ;) jak wejdziesz po nich na góry to jest fajny widok na stary Sozopol, i dalej idziesz chwilę w górę ulicą, i po lewej stronie są dwie knajpki, Gwiezdny Raj jest drugi wchodzi się po niego po schodach ale już ok 10 ;) A i jeszcze zapomniałam tam masz też menu po polsku i z obsługą też możesz spokojnie pogadać po polsku :) A ty kiedy się dokładnie wybierasz? I jedziesz z biura czy autem? Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.07.11, 13:24 5tego sierpnia ,z biura :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.11, 14:50 Faktycznie! Dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatawawryniuk Re: właśnie wróciłam z Sozopola 28.07.15, 14:23 Ja też niedawno wróciłam i całą swoją podróż dokładnie opisałam tutaj: podrozezwroclawia.blogspot.com/search/label/Bu%C5%82garia Oprócz Sozopola opisałam też najbliższe atrakcje, które warto zobaczyć. Serdecznie zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.07.11, 12:17 Witaj. A pamiętasz może ceny? W sklepie w barze? Będę wdzięczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mops Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.pharma.netia.com.pl 18.07.11, 16:03 jak knajpy to tylko i wyłącznie w starej części miasta i to te na klifie. obiad czy kolacja na tarasie z widokiem na morze, wyspę i zachodzące słońce to prawdziwa przyjemność. ceny są takie jak wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_hu_hu Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.07.11, 18:25 O tym właśnie marze :D a w południe kawka właśnie z widokiem na morze... mmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 19.07.11, 13:02 Na prawdę fajne są te knajpy i warto tam zjeść z pięknym widokiem, ale czy ceny takie jak wszędzie to bym się do końca nie zgodziła, bo zazwyczaj jest drożej, może nie jakaś kolosalna różnica ale jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ruella Re: właśnie wróciłam z Sozopola 21.06.12, 14:55 OK, czyli że ceny tzw. turystyczne :) czyli dla bogatych, albo na wyjątkową kolację, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 19.07.11, 13:01 W sklepie przykładowo: woda 1.5 l od 0.80 do 1.10 leva chociaż na deptaku osiągają cenę nawet 1.5 leva cola, pepsi 2l ok 2.5 leva pyszne soki owocowe 1l - 2-2.5 leva piwo np kamenitza 2.26 l ok 2.7 leva lody od ok 0.50 takie wodne do 2 leva na patyku bądź w kubeczkach różnego rodzaju bułki świeżutki z piekarni od 1 leva no jakiś precelki z sezamem czy bułki z serem, ok 1.5 leva bułki z parówką, ok 2-2.5 leva takie jak by mini pizzerki na gorąco z serem, szynką dość konkretne i można spokojnie pojeść jogurty z danona do picia, bardzo popularne ok 1.1-1.3 leva chleb ok 1-1.5 leva brzoskwinie, nektarynki 2.2-2.5 leva za kg arbuz ok 0.60 leva pomidory od 1.80 do 3 leva truskawki 5 leva kukurydza w sklepie ok 1 leva, na deptaku ciepła, gotowana 2 leva na deptaku: cały kurczak pieczony - 7 leva kebab średni 3.5 leva, duży 4.5 leva duży kawałek pizzy 2.5 leva naleśniki z dżemem bądź czekoladą - 2 leva im więcej różnych składników tym cena wyższa do 5 leva. co do restauracji to pamiętam trochę cen z Gwiezdnego raju bo tam byliśmy najczęściej, bo jednak porównując jakość jedzenia do innych restauracji to wychodzili dużo lepiej, i tam np: Sok cappy - 2.2 leva Piwo - 2.2 leva frytki 2.8 leva frytki z serem 3.2 leva sałatka szopska - 3.8 leva fapryki faszerowane - 4 leva ser żółty, biały zapiekany - 5 leva bakłażan zapiekany - 4 leva zapiekanka z mięsem, warzywami - 4 leva spaghetti - 4.8 leva jakiś stek z kurczaka ok 8-9 leva Danie gwiezdny raj ( kurczak, frytki, sałatka) 14 leva ale to jest na dwie osoby bo jedna nie da rady tego przejeść ;) Sacz ( z kurczaka bądź wieprzowiny, brokuły, kukurydza, groszek, z sosem, wszystko zapiekane z serem) mały 13.50 leva, duży 16.50 leva ale też na dwie osoby bo dla jednej za dużo pocztówki 0.60 leva magnesy z widoczkiem 2-3 leva tradycyjne przyprawy bułgarskie w słoiczkach 3-4 leva breloczki 3 leva różne wyroby z róży np kremy do rak od 2 leva Nie wiem co by Cię jeszcze interesowało, jak by co to pytaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:50 Witaj - mam pytanie. Gdzie jest ta restauracja o której piszesz - Gwiezdny Raj. Gdzie mieszkałaś? Czy na początku deptaka nadmorskiego dalej pieką jagnięcinę na grillu?:) Chodzi mi o taką knajpkę na początku deptaka, od strony morza, dość duża, serwują też pizze. Ile kosztuje w tym sezonie piwo nad samym morzem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 19.07.11, 14:42 Jak dojść do restauracji opisałam kilka postów wyżej, mam nadzieję że w miarę dokładnie :) Na deptaku cały czas coś dobrego grillują i o ile mówimy o tej samej knajpce to codziennie było pełno różnego grillowanego mięsa ale czy jagnięcinę to Ci nie powiem bo za bardzo nie zwracałam uwagi na to co się tam dokładnie piecze :P i jeszcze co do piwa to tez się średnio orientuję jakie są ceny przy samym morzu bo zawsze kupowaliśmy w jakimś markecie wcześniej na zapas :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 19.07.11, 16:37 Dzięki Klaudia. Chciałem po prostu porównać z ubiegłym rokiem. czyli tragedii nie ma. Już niedługo wyjazd 03.08...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 19.07.11, 16:42 Ja tam byłam ostatnio 2 lata temu, i faktycznie jakieś dużej zmiany nie ma tylko jakieś nie liczne małe podwyżki, ale to się można było spodziewać :) A jedziesz z biura czy sam? Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 19.07.11, 18:56 Jedziemy całą rodziną tzn. ja, żona i dzieciaki. Zastanawiałem się w zeszłym roku, czy nie jechać z biura, ale zaryzykowaliśmy wyjazd sami i muszę powiedzieć, że do Bułgarii tylko samemu i bez wyżywienia. Kwater mnóstwo, ceny jedzenia sama doskonale opisałaś. Nic tylko cieszyć się wspaniałą wodą, słońcem i tzw. beztroską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 19.07.11, 23:05 My dwa razy byliśmy z biurem ale właśnie myślimy że jak pojedziemy następnym razem to już swoim autem bo jednak dużo więcej można zwiedzić i nie jest się uzależnionym od środków transportu a z jedzeniem to zawsze tylko na własną rękę bo tak jest najlepiej :) A jeszcze jak mogę zapytać to jak jeździcie? Jaką trasą, przez Serbie czy Rumunie? I ile mniej więcej Was wynosi podróż, i ile się jedzie? Bo już tam może na przyszłość się zacznę orientować :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 12:51 Wystarczy tylko dodać, żę 1 leva = 2,20 PLN. Ja odwiedzałem restaurację Diament i Błękitna Laguna. Ceny średnio za obiad to 15 leva danie plus dodatki plus picie. Wg mnie to tani był tylko alkoholo ale w Cerfurze:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatawawryniuk Re: właśnie wróciłam z Sozopola 28.07.15, 14:28 Ceny jedzenia były sporo niższe niż w Polsce, w zwykłej knajpie spokojnie zjesz obiad za 15zł, w lepszej za 30zł zjesz spagetti z owocami morza :) Ceny zwiedzania w Sozopolu opisałam dokładnie tutaj: podrozezwroclawia.blogspot.com/2015/06/bugaria-sozopol.html A ceny aktakcji pod Sozopolem tutaj: podrozezwroclawia.blogspot.com/2015/07/poudniowe-wybrzeze-bugarii-czyli.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Róża Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.net132.okay.pl 20.07.11, 14:16 Witam, Czy ktoś mógłby mi polecić jakąś sympatyczną i niedrogą kwaterę w Sozopolu dla rodzinki 2+1 (dziecko nieco ponad roczek;). Chcemy lecieć we wrześniu. Z góry dzięki! mój mail: ziemba.roza@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: 82.160.125.* 20.07.11, 15:19 Co się opłaca brać euro czy dolary ? wszyscy krzyczą euro, a mi zostało dużo dolarów z poprzednich wyjazdów i chciałbym je wykorzystać . Czy lepiej dokupić euro ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 20.07.11, 16:20 Ja z chłopakiem wzięłam euro, z kolei kolega z dziewczyną wzięli dolary bo tez im zostało i jak tak przeliczaliśmy to lepiej się opłacało euro ale minimalnie. Była różnica zaledwie kilka leva. Tak więc spokojnie możesz wziąć dolary jak masz :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 19:02 Tak jak pisałem wcześniej - jazda samochodem to dobry wybór, przynajmniej dla mojej rodziny. Trasa do Bułgarii: Bydgoszcz - Łódź - Cieszyn - Bratysława - Budapeszt - Niś - Sofia - Sozopol. Z powrotem Sozopol - Ruse - Trasa Transfogarska - Arad - Szeged - Budapeszt - Bratysława- Cieszyn- Łódź - Bydgoszcz. Winiety ok. 45 euro. W Budapeszcie i Sofii hotele za ok. 45 euro ze śniadaniem. Z powrotem też dwa hotele jeden w Budapeszcie drugi jeszcze nie wiemy. No i koszt paliwa. W zeszłym roku jechałem Oplem Vectrą z gazem. Spalanie ok. 9 l/100 km. Gaz dostępny wszędzie. W sumie zrobiliśmy ok. 4500, więc wyszło ok. 900 zł.. Więc zależy ile pali samochód i na co jedzie można sobie obliczyć.Wakacje wyszły nas ok. 1000 euro bez szaleństw, ale też bez "sknerowania". Tyle miałem i tyle mogłem wydać, a na prawdę wróciliśmy bardzo zadowoleni. Można obniżyć koszty - nie jadąc po autostradach i nie spać w hotelach.... Ale to już indywidualny wybór. Pozdrawiam Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 20.07.11, 21:18 Dzięki bardzo za odpowiedź :) na przyszły rok wszystko dokładniej zaplanujemy i chyba się wybierzemy autem. Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 22:11 nie pożałujesz......my wracamy 18.08. jak coś to pytaj rafcio1970@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 12:56 Opłaca się brać Leva, bo to jest obowiązująca waluta w tym kraju, ewntualnie płacić kartą. W kantorach i bankach żądają pokazania dowodu osobistego przed wejściem strażnikowi ale można udać że się go nie rozumie i "olać" gościa:). Każdy kto ma mundur jest tam baaardzo ważny jak za PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: 82.160.125.* 20.07.11, 20:17 Dzięki. Chyba zabiorę właśnie dolary i daruję sobie kupowanie euro. Odpowiedz Link Zgłoś
igorek2308 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 20:38 Właśnie wybieram się z rodziną na wakacje do Bułgarii, proszę o wskazówki czy łatwo znaleść kwaterę i jaki koszt? Odpowiedz Link Zgłoś
igorek2308 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 20:52 Gość portalu: Klaudia napisał(a): > Wczoraj wróciłam z Sozopola, wakacje były ekstra więc jak ktoś też się tam wybi > era i ma jakieś pytania to chętnie odpowiem :) Wybieram się z rodziną do Bułgarii i chcę wiedzieć jak jest z kwaterami czy można coś znależć bez rezerwacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 20.07.11, 21:19 Ja jechałam z biura to pensjonat miałam wcześniej zarezerwowany. Ale jak chodziłam po mieście to w kilu kwaterach były wywieszone informacje, że nadal mają miejsca wolne. Tak więc znaleźć się coś na pewno znajdzie zawsze ale nie wiadomo jakie warunki i jaka cena. Odpowiedz Link Zgłoś
igorek2308 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 21:24 Dzięki, a jak plaża? Ja wybieram się z dziećmi samochodem pierwszy raz więc nie wiem na co mogę liczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 22:12 możesz liczyć na fajny wypoczynek.... Odpowiedz Link Zgłoś
igorek2308 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 22:35 Ile waluty i jaką zabrać ze sobą jadąc na 7 dni z dwójką dzieci (tzn.2+2)? Odpowiedz Link Zgłoś
igorek2308 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 20.07.11, 22:40 rafcio 1022 a Ty kiedy planujesz ten wyjazd? My chcemy 23 lipca wyjechać i chętnie podróżowalibyśmy na dwa samochody to zawsze rażniej Odpowiedz Link Zgłoś
rafcio_1022 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 21.07.11, 10:52 My dopiero 03.08. A ile pieniędzy? Ciężko określić. Ceny paliw są znane, ceny winiet, ewentualnych hoteli na trasie też. Zależy po ile będzie kwatera w Bułgarii i jakie chcesz tam prowadzić życie. W tym wątku, który zapoczątkowała Klaudia na pewno sobie obliczysz. Oczywiście nie co do grosza....miłego wypoczynku!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klaudia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.mtk-tv.pl 21.07.11, 11:20 Plaża w porządku, czysto, morze cieplutkie tylko trochę glonów z brzegu pływało ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ellada Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.pansa.pl 22.07.11, 17:43 Warto się także wybrać na plażę Arkutino (ok 15 km na południe w stronę Primorska) ,jest tam w miarę spokojnie,piękne wydmy i krystaliczne morze.W zeszłym roku bylismy w Sozopolu i często tam jeździliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ricardo Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 09:04 zwiedziłem to miasteczko jest piękne i bardzo klimatyczne :) www.youtube.com/watch?v=6qfqO_uCImk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.11, 09:20 Te rudery są piękne ??????????? oj chyba kolega nie zna innych miejsc na wypoczynek ! Odpowiedz Link Zgłoś
maranka Re: właśnie wróciłam z Sozopola 24.08.11, 14:35 Naprawdę fajny film. Nazwanie, w jednym z najstarszych i najpiękniejszych nadmorskich miast , budynków- domów - ruderami to naprawdę ignorancja z niewiedzą w pełnym wydaniu . Jak się nie rozumie gdzie się jest i dlaczego okolica tak wygląda to lepiej nie zaśmiecać forum infantylnymi wypowiedziami ... chociaz pisać kazdy może...eh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelma81 Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.xdsl.centertel.pl 26.08.11, 07:44 Nie wiem po co na forum Bułgaria ludzie, którzy nie chcą tam jechać i są tylko po to żeby krytykować, miałam się nie odzywać na ten temat, ale naprawdę mnie to wkurza. Jeśli ktoś woli wakacje w zamkniętym ośrodku w Turcji, Egipcie itp., niech siedzi na forum tych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
big.maruda Re: właśnie wróciłam z Sozopola 26.08.11, 08:48 troll musi ujadac, niekoniecznie z sensem pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie Gość portalu: szelma81 napisał(a): > Nie wiem po co na forum Bułgaria ludzie, którzy nie chcą tam jechać i są tylko > po to żeby krytykować, miałam się nie odzywać na ten temat, ale naprawdę mnie t > o wkurza. > Jeśli ktoś woli wakacje w zamkniętym ośrodku w Turcji, Egipcie itp., niech sie > dzi na forum tych krajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.11, 10:43 Nie wiem po co na forum Bułgaria ,ludzie którzy sa naganiaczami lub wieśniakami w słomianych butach którzy nigdzie nie byli za granicą tylko w Bułgarii krytykują ludzi którzy się rozczarowali i opisują prawdę , miałam się nie odzywać na ten temat, ale naprawdę mnie to wkurza. Jeśli ktoś wybiera wakacje w zacofanej Bułgarii z lat 70-tych i brudzie ., musi się niestety dowiedzieć prawdy , a naciągacz niech siedzi w swoim biurze i sprzedaje bilety, forum powinno być dla tych co tam byli lub się udają w to miejsce , naganiacze maja własne strony to niech tam piszą swoje bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 12:43 Bułgaria: Sozopol 2011 Martinez +piękne widoki, ciepłe morze, piaszczysta plaża, ładny hotel nad samym morzem -bałagan, brudno, bajzel -wyjatkowo niemili ludzie, zarówno obsługa w hotelu jak i na ulicy -oszukują jak się da, gdzie się da i kiedy się da (sklepy, stragany) itp -zachowanie na drodzę poniżęj krytyki, podobnie jak Rumunia (pokochałem Polskich kierowców) Ogólnie poza enklawami nowych hoteli kraj wygląda jak Polska'89 i nie jest dużo taniej, nawet trochę nie jest. Na ulicy 1/4 Polacy, 1/4 Niemcy i reszta, więc dziwi mnie (Polacy odwiedzali Bułgarię od niepamietnych czasów) brak komunikacji w języku polskim. Polecam wszystkim, którzy narzekają na nasz piękny kraj i fajnych ludzi. Aha śniadanie w Martinezie: duży wybór teoretycznie bo większość niesmaczna i codziennie to samo. Poza basenem na zewnątrz, wszystkie przyjemność płatne. Jedynie panie w bawialni dla dzieci, przyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarownica2 Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.btc-net.bg 02.09.11, 15:22 W wielu miejscach w Sozopolu menu w j. polskim, moze z bledami ale zrozumiec mozna. Bulgarzy moim skromnym zdaniem to sympatyczni i usmiechnieci ludzie. Bylam w Sozopolu kilkakrotnie i nikt nigdy mnie nie oszukal , ani w sklepie czy gdzies w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelma81 Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.xdsl.centertel.pl 04.09.11, 17:32 Właśnie wróciłam z Sozopolu i nie jestem żadnym naciągaczem i nadal dziwię się ludziom, którzy narzekają, zanim gdziekolwiek pojadę ( a jeżdżę dużo) czytam, więc jak można rozczarować się Bułgarią, przecież nie oczekuje się w Europie Wschodniej - Europy Zachodniej. Było naprawdę bbbb. miło, byłam z 2 letnim dzieckiem, w hotelu Verona - hotel żadna rewelacja, ale nie był też drogi, a w cenie były śniadania ( b. dobre) i obsługa mega sympatyczna, więc wybaczam nieprzyjemny zapach z łazienki. Oprócz tego b. sprawna komunikacja z lotniska w Burgas oraz z samego Sozopolu, jechaliśmy do Nessebyru. Ludzie bbbb. uprzejmi, oczywiście trafiły też się gbury, ale nawet na tym forum są;) Pogoda wymarzona ok 30 st, wiaterek i b. ciepła woda. No cóż estetami to Bułgarzy nie są, ale na ulicach czysto, na plażach oprócz petów też nic nie znalazłam. Fakt, myślała, że będzie trochę taniej, chodzi mi o wakacyjne przyjemności np. lody, ale dramatu też nie było. Więc reasumując tydzień spędzony tam z dwulatkiem, który zachwycony był ciepłą wodą i piaskiem na plaży, ja z mężem korzystałam z dobrego wina i kulinarnych przyjemności uważam za udany. Ale ja dużo jeżdżę po Europie Wschodniej i nie oczekuję tam luksusów, tylko miłych wrażeń. Acha nikt nas nigdzie nawet nie próbował oszukać, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 04.09.11, 17:37 Gość portalu: szelma81 napisał(a): > Acha nikt nas nigdzie nawet nie próbował oszukać, wręcz przeciwnie. Nie rozumiem. Wy ich próbowaliście? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szelma81 Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.xdsl.centertel.pl 04.09.11, 17:43 Wręcz przeciwnie, zawsze pomagali nawet nie proszeni, np. moje dziecko uwielbia ziemniaki, więc chciałam mu zamówić zupę ziemniaczaną, ale nie było w menue, więc zamówiłam inną, a kelner przyniósł mi do tego puree ziemniaczane na osobnym talerzyku, i mała wsunęła całą zupkę z tym puree. Tego typu zachowań z ich strony było bbb. dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 04.09.11, 18:19 Gość portalu: szelma81 napisał(a): > Tego typu zachowań z ich strony było bbb. dużo. Oczywiście! Jak człowiek się zachowuje normalnie to oni też! Odpowiedz Link Zgłoś
jujka1313 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 17.02.12, 10:29 Bylabym wdzięczna za info. Chodzi mi o hotel Apollonia Beach. Podobno znajduje się przy plaży kavatsite ale patrząc na zdjęcia ze strony internetowej wyglądają raczej na wizualizację i ciężko wyczuć jak ten hotel wygląda naprawdę. Może widziałaś albo coś słyszałaś o tym hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.04.12, 17:01 Witam mam pytanko,czy ktoś był w apartamentach Apolon Apartment Complex (wybieram się tam z rodzinką i znajomymi apartament 6 i 3 os.),prosze o szczegółowe informacje dotyczące apartamentowca(czy daleko czym jeżdzić na plazę ,do miasta?) i samego Sozopolu(bankomaty,knajpki,sklepy taxi,dojazd z lotniska itp),dzięki za pomoc pozdrawiam adres mail pawel.kucinski@diversey.com Odpowiedz Link Zgłoś
angeelka Re: właśnie wróciłam z Sozopola 06.04.12, 20:13 Ja tam jeżdzę dwa razy do roku.. Moje ulubione miejsce na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.12, 20:52 Proszę o coś więcej o Apolon Complex Angeelka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PABLO Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.tvsat364.lodz.pl 18.04.12, 15:03 Witam! Wybieramy się ze znajomymi (4 rodziny) do SOZOPOLA lub PRIMORSKA. Mam w związku z tym prośbę. Czy ktoś może dysponuje jakimś bezpośrednim kontaktem (telefon, mail itp.) do prywatnych kwater, lub dobrego rzetelnego pośrednika. Może też ktoś był w obu miejscowościach i potrafi doradzić, która lepsza na wakacje z dziećmi w wieku 10 lat? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja_sk88 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.04.12, 18:07 Witam, czy mogłabyś wypełnić dla mnie ankietę konieczną do napisania pracy magisterskiej na temat wyjazdu do Bułgarii? można ją pobrać z linka: odsiebie.pl/lc99343ct7kk/ankieta.docx.html, a wypełnioną już proszę o przesłanie na mój adres email patrycja_sk@vp.pl, ewentualnie proszę o kontakt na ten adres mailowy, wtedy prześlę ankietę osobiście. Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.12, 14:54 Jedziemy tam z żoną (57-55 lat) w drugiej polowie czerwca (15.06. - 01.07.) z biura podróży Jaguar II (kolega nas zachęcił, był tam parę lat temu, ale leciał samolotem, w tym roku nie ma takiej opcji i musimy się tułać autokarem -samochodem zdecydowanie za drogo). Będziemy mieszkać w hotelu Kamea - którą plażę polecasz?. Czy byłaś na jakichś wycieczkach? W opcjach jest Istambuł - warto?. Bardzo proszę o jakieś rady, wskazówki jak Ci sie nasuną...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junior Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: 213.158.223.* 18.07.12, 13:46 Witam ! Wróciłem z Sozopola 14.07.2012 i mjest mega falnie ! Należy zwrócić uwagę żeby nie wpaść w alkoholizm;) Piwo Zagorka(doskonałe !!!) dwulitrowa kosztuje 2.99 leva, czyli 6 pln. Wycieczki do Istambułu są organizowane. My jeczhaliśmy na dwa dni 93 euro. Nocleg w naprawdę dobrym hotelu ! No i zobaczeć Istambuł nocą !!!!!!! Firma turystyczna która to organizuje mieści się w starym Sozopolu przy deptaku. Nie pamiętam jej nazwy aleidąc deptakiem w momencie gdy mijamy biały kośćiół po prawej stronie, należy wejść w uliczkę w lewo. Są tablice dwóch agencji turystycznych. Należy wybrać tą z lewej strony. Właścicielka ma na imię Krasi. Jeśli się nastawiamy na zwiedzanie Istambułu to należy pamiętać żę np. pałac Topkapi jest zamknięty we wtorki a Błękitny Meczet w poniedziałki. Istambuł nie jest tani ! Uwaga na sprzedawców na Wielkim Bazarze, są chamscy !!!! W Sozopolu polecam restauracje Tivoli nada samym brzegiem morza oraz Wiatrna Melnica ,oba przy ul.Morska Skali. Jest także Divalli. W razie pytań proszę śmiałlo pisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tekla Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 16:47 Witam Można wiedzieć w jakim hotelu byłes zakwaterowany i czy byly z tym jakies problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junior Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.147.243.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.07.12, 20:12 To były kwatery prywatne . Nic nadzwyczajnego ale czyste z klimatyzacją( działającą) oraz ze wszystkim co potrzebne do funkcjonowania.TV,kuchnia itd. Sprzątanie co trzy dni. Właściciel miał na dole sklep . Apartamenty były na pierwszym i drugim piętrze. Właściciel to człowiek przesympatyczny !!!!! Budynek jest ściana w ścianę z pocztą. Po drugiej stronie jest piekarnia czynna od chyba piątej a 10metrów dalej jest następna (turecka). Polecam na "zapchanie" żołądka , bułkę ,dużą z parówką w środku za 1.5 lewa czyli 3 pln. Duża i doba:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magma Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 21:43 hejka wyjeżdżamy 24 do Sozopolu będę mieszkać ok 4 km i mam pytanie można w Sozopolu wypożyczając rowery albo auto i jakie ceny a i czy wycieczka do Istambułu była z polskim przewodnikiem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: junior Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.146.166.127.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.07.12, 15:26 Tak wycieczki są z przewodnikiem mówiącym po polsku. My mieliśmy turczynkę mówiącą po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milena Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.toya.net.pl 15.06.12, 16:17 Witam Najlepsze wakacje w Bułgarii tylko z Gandalf Travel. Super hotel Zdravec*** po generalnym remoncie, położony w Czajce, cichej i spokojnej części Złotych Piasków, oddalony 20 minut spacerkiem od ścisłego centrum. Ceny zaczynają się od 699 zł poza sezonem za 10 dni (9 noclegów ze śniadaniami!!!) z przejazdem autokarem klasy lux i opieką rezydenta. Dodatkowo trzeba doliczyć tylko ubezpieczenie i opłatę klimatyczną na miejscu. Najbliższy wolny termin to 27.06 za uwaga 1199 zł, a ostatni 25.09 właśnie za 699 zł!!!!!!!!!! Bardzo często są różnego rodzaju promocje czy last minute, także gorąco zachęcam do odwiedzenia strony internetowej gdzie znajdziecie wszelkie informacje dotyczące wyjazdów Odpowiedz Link Zgłoś
valdi49 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 19.06.12, 09:39 Ale się wcinasz z tą reklamą Gandalfa - prawie na każdym poście. To jest forum dla turystów a nie reklama BP! Gość portalu: Milena napisał(a): > Witam > Najlepsze wakacje w Bułgarii tylko z Gandalf Travel. Super hotel Zdravec*** po > generalnym remoncie, położony w Czajce, cichej i spokojnej części Złotych Piask > ów, oddalony 20 minut spacerkiem od ścisłego centrum. Ceny zaczynają się od 699 > zł poza sezonem za 10 dni (9 noclegów ze śniadaniami!!!) z przejazdem autokare > m klasy lux i opieką rezydenta. Dodatkowo trzeba doliczyć tylko ubezpieczenie i > opłatę klimatyczną na miejscu. Najbliższy wolny termin to 27.06 za uwaga 1199 > zł, a ostatni 25.09 właśnie za 699 zł!!!!!!!!!! > Bardzo często są różnego rodzaju promocje czy last minute, także gorąco zachęc > am do odwiedzenia strony internetowej gdzie znajdziecie wszelkie informacje dot > yczące wyjazdów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.home.aster.pl 15.06.12, 19:26 Witaj, mam prośbę, czy nie wypełniłabyś mi ankiety do pracy magisterskiej dotyczącej wyjazdów do Bułgarii, jeżeli miałabyś ochotę to napisz maila na patrycja_sk@vp.pl, wtedy prześlę wzór ankiety, Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona M. Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.xdsl.centertel.pl 20.06.12, 19:18 Witam. Wybieramy się 26.06. do Sozopola. Proszę powiedzieć jak tam z pogodą? Co warto kupić i na co uważać? Gdzie najlepiej wymieniać walutę i jaką? Lecimy do hotelu Martinez ale niestety z lotniska na własną rękę musimy się tam dostać. Orientuje się pani w jakiej cenie są taksówki? Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam. Iwona M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.ip.netia.com.pl 01.11.13, 17:07 poproszę Pani Iwono opinię o Martinezie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koss Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.169.70.86.rev.sfr.net 18.07.12, 22:00 pochwal się gdzie jeszcze byłaś oprócz wakacji w Bułgarii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.prnet.pl 19.07.12, 10:20 Każdego jadącego do Sozopola i planującego spędzić dużo czasu na plaży warto ostrzec o fatalnych warunkach do kąpieli. W połowie lipca woda w całej zatoce do kilkudziesięciu metrów w głąb morza jest pełna glonów, w zasadzie nie ma miejsca wolnego od grubej warstwy zielonego kożucha. Kąpać się w tym ciężko bez obrzydzenia, dodatkowo w związku z tym w wodzie unosi się dużo śmieci. Słabo to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: właśnie wróciłam z Sozopola 19.07.12, 10:33 No to pięknie - jesteśmy tam od 31 lipca :( Czy w takim razie poprawi sytuację przejazd na plażę gdzieś na południe od Sozopola, bo to przecież już końcówka zatoki. Jakieś rady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujo Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.prnet.pl 19.07.12, 11:26 Pisałem o plaży w centrum Sozopola. Tej położonej między starym a nowym miastem. Byłem tam dokładnie 14 lipca na jeden dzień i byłem w szoku. W Słonecznym Brzegu w samym centrum w tym samym czasie też było trochę glonów ale już na obrzeżach SB blisko Neseberu w ogóle nie było tego problemu. Pewnie jest to spowodowane wyjątkowo ciepłą wodą w tym roku oraz większym jej zanieczyszczeniem w zatokach niż na otwartym morzu. Czy do końca lipca się coś poprawi trudno wyczuć. Niech się wypowiedzą stali bywalcy Sozopola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.intercars.eu 23.07.12, 17:16 Ja wróciłem w połowie lipca 2012. Trochę zdjęć i informacji jest już na moim blogu konstruowanym specjalnie z tej okazji :) Zapraszam chętnych do zapoznania się z zawartością i zadawania pytań w komentarzach - postaram się odpowiedzieć jak najszybciej na łamach bloga. link do bloga www.2012sozopol.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kologab Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.232.140.104.rudna-net.pl 28.08.12, 22:37 witam, mniej więcej wiem jak tam jak jest , byłam 4 razy, ale teraz jadę z moimi małymi dzieciaczkami, jak ceny - m.in. obiad reatsuracja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.nplay.net.pl 30.08.12, 10:54 też byliśmy z mężem było super i już planujemy jak dobrze wszystko pójdzie wyjazd na drugi rok polecamy wszystkim jeżeli chcecie wypocząć bez hałasu i nie macie w planach dyskotek i takich tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna O. Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.dynamic.mm.pl 18.09.13, 11:43 W tym roku jeszcze nikt się nie wypowiedział, więc zrobię to ja ;) Pierwszy raz zamiast zachodu wybraliśmy wschód i... są różnice, ale też jesteśmy bardzo zadowoleni. Sozopol to czyste miasto, jedyne co raziło w oczy to papierosowe pety na ulicach i publicznej, bezpłatnej plaży (płatna – czyściutka, codziennie rano sprzątana). Wczasy wybraliśmy w bp Jaguar II, miła Pani organizator i przemili państwo w biurze w Sozopolu. Ze względu na błąd hotelu, nasze pokoje zostały zdublowane, zostaliśmy przeniesieni z Tabanov Beach do Flagmana (hotele położone w sąsiedztwie). Jakie wrażenia? Średnie. Hotel nie piękny, ale ładny, dostaliśmy mini apartament (pokój dzienny, łazienka, sypialnia), co do obsługi – nie była najmilszą, jaką dane było nam spotkać, za to sprzątaczki fajne – za mały napiwek (1-2lv) potrafiły utworzyć cuda z pościeli. Jedzenie (w ofercie mieliśmy tylko śniadania, na szczęście ;) ) – najczęściej zimne, nie ważne czy przychodziliśmy na samym początku posiłku, w środku, czy pod koniec, no i codziennie to samo. Na obiady najczęściej chodziliśmy do Gwiezdnego Raju, który oczywiście jak najbardziej polecamy! Pierwszego dnia, jak dostaliśmy zamówione dania, mało nam oczy z orbit nie wyszły! Porcje nie do zjedzenia (polecane jeść we dwoje), pięknie podane, i przede wszystkim tanie. Cała obsługa mówi po polsku, menu po polsku, więc knajpa niesamowicie przyjemna. Polecamy również „Zajebisty kebab” – knajpę położoną przy tej ulicy przy plaży, od razu rzuca się w oczy, nie tylko ze względu na polskie szyldy z ręczników, ale na panów sprzedawców, bardzo pozytywni ludzie, od razu przyciągają wzrok. Ceny też fajne od 3 do 7lv. Wielki minus tej wycieczki? Na takiej trasie jazda autokarem bardzo męczy, chociaż mieliśmy szczęście i na granicy Serbskiej czekaliśmy tylko chwilkę. Następnym razem wybieramy samolot! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
berciunia1 Re: właśnie wróciłam z Sozopola 18.09.13, 19:43 tez byliśmy z Jaguarem 5-21 lipca pensjonat alfa vita' super biuro wszystko zgodnie z umową, żadnych niemiłych niespodzianek. super autokar, baaardzo szybki dojazd tam w 24 i powrót 23 godziny , bardzo mili kierowcy i Pani pilot. Super opieka rezydentów- są naprawdę baardzo mili i pomocni- Pani Marina zrobiła nam nawet spacer po Sozopolu -miała pokazać kilka najbliższych miejsc a zawędrowalismy aż na starówkę (całą drogę opowiadała o historii, zwyczajach tutaj panujących itp) zajebisty kebab - zajebisty:) polecam też knajpkę SUNNY- mają fajny kącik zabaw dla dzieci i można spokojnie zjeść itp. alva vita- bardzo fajny pensjonat, widok na morze, winda, czysto, cicho i spokojnie, do plaży 3 minuty, właścicielka mówi po polsku- jedynie jedzenie nam tam nie podpasowało , ale byliśmy bez wyżywienia dlatego nie jest to żaden minus. za rok mamy plan jechać również z Jaguarem :) Pozdrawiamy całego JAGUARA - Robale:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.13, 08:24 Witam. szukam informacji o hotelu Martinez w Sozopolu. Chcemy zrezerwować pobyt z tui w 2014 roku czerwiec/lipiec. będę wdzięczna za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.dynamic.mm.pl 21.03.14, 11:16 Byliśmy w Sozopolu w ubiegłym roku. Mieszkaliśmy w domu wakacyjnym z novasol, bardzo dobre warunki i całkiem samodzielne mieszkanie. Byliśmy ze znajomymi i kosztami wynajmu podzieliliśmy się po połowie, ale nawet jakbyśmy byli sami wyszłoby taniej jak w hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szefszefow Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.centertel.pl 06.05.14, 14:47 zamiast sunny polecam gwiezdny raj położenie trochę bliżej starego miasta ale bardzo miła obsługa po polsku, duże porcje (chyba największe w sozopolu) i całkiem dobre z ostrzeżeń to trzeba uważać co się zamawia tzn wielkość porcji itp bo czasem można zamówić danie za np 35lewa i dostać kawałek mięsa i 2 frytki dlateog lepiej chodzić do sprawdzonych miejsc oprócz tego kebaby i kurczaki całkiem niezle, te kurczaki na początku mnie trochę przerażały bo pieką je w pełnym słońcu ale schodzą na pniu tak wiec sa w miare swieże ;) aha i UWAGA NA SKLLEP CBA (duży supermarket niedaleko biura jaguara) strasznie tam oszukują i na cenach produktów a już szczególnie przy kasie przy wydawaniu reszty najlepiej płacić zgodnymi bo te złodzieje bułgarskie wrzucają pieniądze odrazu do kasy i jak sobie potem policzycie to już nic nie ugracie bo tam zawsze kolejka itp pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.14, 15:41 Sunny jest na plaży, natomiast do Gwiezdnego trzeba pod górkę, pod górkę i jeszcze raz pod górkę......ale każdy ma możliwość wyboru. ..... zjeść jak się jest głodnym, czy też po spacerze... To co oszukują w Gwiezdnym , czy co? ...za 35 lewa kawałek mięsa i 2 frytki... A złodzieje są wszędzie..... po co aż tak brzydko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szedszefów Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.centertel.pl 15.05.14, 10:08 w sunny nie oszukują i jest miło i całkiem przyjemnie tak jak napisałem natomiast trzeba uważać w innych nieznanych knajpkach piszę żeby ostrzec a nie zniechęcić :):) wszędzie kradną natomiast w CBA kradną na potęge większość ludzi nie wzraca uwagi czy w drodze na plaże za butelke wody i coś do przegryzienia zapłaci 2,50 czy 3,40 i oni z tego korzystają .... jak ktoś lubi być okradany na wakacjach to może nie czytać moich postów i pod koniec wakacji zaksięgować sobie 100 lewa staraty na zakupach w cba :) grunt żeby było miło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.14, 13:07 Nie, nie wszędzie kradną..... może gdzieś tam się zdarzyć .......jak wszędzie. Mnie nie okradli na szczęście nigdy. To chyba jakaś antyreklama.... nie rozumiem czemu i komu ma służyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: właśnie wróciłam z Sozopola IP: *.multimo.pl 27.03.14, 14:50 Witam! czy warto tam pojechac odpocząc jak jest poza osrodkami taki sam bałagan jak w pozostałych miejscowościach pozdrawiam Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś