Dodaj do ulubionych

Trasa Transfogarska - którędy dojechać?

IP: *.play-internet.pl 12.03.18, 10:57
czy jadąc od strony Hajduszoboszlo i Oradei i chcąc dotrzeć do trasy transfogarskiej (nocleg w miejscowości Sybin i od rana ruszam w trasę transfogarską), lepiej jechać drogą przez Klusz, czy też przez Devę - maps.google pokazuje, ze przez Devę krócej o godzinę (choć ta sama odległość HAjduszoboszlo - Sybin - 400 km), ale jechałem przez Devę (wprawdzie 10 lat temu, więc drogi mogły się zmienić) i pamietam, ze droga była masakryczna - wąskie serpentyny i straszny ruch - jechało się 30-40 km/h - ktoś wie, jak to wygląda obecnie?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 12.03.18, 17:41
      akurat wąskie serpentyny jak jedziesz na Transfogaraską powinny cieszyć :)

nie wiem dlaczego google od razu za Oradeą każe jechac na południe, być może jest to związane z tym że dalej kawałek Oradea - kluż jest głownie w przebudowie i wtedy dopiero srednia to 40/godz - tak było jakies 2-3 lata temu. Ja zawsze wolałem trasę przez Kluż ale teraz przy godzinie róznicy bym sie łamał. Aha i pamietaj że w weekendy transfogaraska jest mocno zatłoczona

a może wolisz Transalpine? od ok 5 lat cała wyasfaltowana a na pewno zapewnia wiecej emocji niż transfogaraska. No i z Hajdu masz tam 5 h i 350 km a potem lepszą drogę na Bukareszt
      • wojtkras Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 12.03.18, 19:01
        oj, dzięki Trypel za sugestię - przepraszam za amatorskie pytanie - Transfogarska a Transalpine to różne drogi?, myślałem, że to różne nazwy tej samej trasy i nawet nie sprawdziłem mapy- skoro już wiem od Ciebie, że nie, to mógłbyś w wolnej chwili przybliżyć, czym różnią się widokowo? Jadę docelowo do Primorska, a po drodze chcemy wiele zobaczyć - Braszów, Vielkie Tyrnowo, Sigishoara itp. oraz oczywiście najciekwaszą trasę przez góry w Rumunii - będę wdzięczny za sugestię i jeszcze raz dzięki za odpowiedż.
        • trypel Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 12.03.18, 19:17
          transalpina to trasa 67c, od Sebes w dół na południe, pl.wikipedia.org/wiki/Transalpina wspina sie wyzej niż transfogaraska 7c. Jest tam mniejszy ruch, super widoki ale jedzie sie wolno bo droga nie jest najlepsza (ale motocyklem nawet mocno szosowym da rade bez problemu). Warta zobaczenia.

Transfogaraska jest super ale w tygodniu jak jest pusta, w weekend sa tam tłumy w lecie a że prawo rumunskie pozwala na obozowanie na dziko to te tłumy robia pikniki, rozbijają namioty itd... dla mnie za dużo ludzi. Transfogaraską warto robic z pólnocy na południe (robi wieksze wrazenie)

Ty możesz zrobić kółko, jadąc tam zaliczyć Transfogaraską a po drodze Sighisoare i Brasov (ja spałem zawsze w Sighisoarze albo okolicach i stamtąd rano skrótem przez Apold i Agnite do Transfogaraskiej + fajna droga bo bardzo lokalna - prawdziwe niemieckie wsie z dawnych czasów siedmiogrodzkich :)

a wracając przez Wielkie Tyrnowo dalej aż do Widynia (nowy most na Dunaju i zero korków) i pokonać transalpine od południa. Troche naokoło ale duzo do zobaczenia. Jeszcze obok Hunedoara... albo żelazne wrota na Dunaju. Czad
          • wojtkras Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 12.03.18, 20:44
            Bardzo dzięki za info - zdecydowałem, że zrobię Transfogarską z północy na południe tak jak radzisz - czy jest szansa, że jeżeli koło 9 rano wyjadę z Sybin, to jednego dnia bez pośpiechu (kilka przystanków widokowych plus pałac Drakuli) przejadę Transfogarską podziwaijąc widoki i dojadę na wieczór do Braszow?
            • trypel Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 13.03.18, 08:19
              jeszcze raz - zależy w jaki dzień. W tygodniu z 3 przystankami przed i za tunelem oraz na zaporze spokojnie robisz trasę w 3 h podziwiając widoki, zamek Poenari (prawdziwy zamek Vlada Palownika) wyglada dobrze tylko z dołu i drapać sie nie warto, potem jak rozumiem skręcasz w Curtea na Bran i Rasnov? Bran mimo że bardzo skomercjalizowany to wart jest odwiedzenia, Rasnov zupelnie inny ale też robi wrażenie. Nie pamietam do której ale Bran jest dość wczesnie zamykany (cały teren z parkiem) wiec lepiej sprawdzic.
              Ogólnie jak Twoje przerwy beda po 15-30 min a nie po 2 h to na luzie dasz radę zrobić wszystko w jeden dzień.
              Pamietaj że obok Brasova masz Sinaie :)
    • Gość: tom Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.18, 22:17
      mapa z utrudnieniami. i.imgur.com/7hTdbBT.png
      Nie polecamy DN76
      • trypel Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 13.03.18, 08:19
        dzieki, czyli jednak kluż?
    • jodla01 Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 18.03.18, 10:21
      Przez Deve to masakra droga jest w remoncie od 5lat jedziesz jak po oranym co chwila ruch wahadłowy nie polecam
      • wojtkras Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 18.03.18, 10:39
        dzięki Jodla01 - w 2017r. były te remonty?
        • Gość: tom Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? IP: 95.49.52.* 18.03.18, 21:06
          ro-ro.facebook.com/drumulnational76/
        • jodla01 Re: Trasa Transfogarska - którędy dojechać? 19.03.18, 19:10
          Tak były

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka