wilhelm4 28.02.07, 20:56 Ludzie listy pisza: miasta.gazeta.pl/katowice/8,78932,3932575.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sibeliuss Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 02.03.07, 19:09 Kiedy Ślązacy zrozumieją, że Zgorzelec leży na Łużycach? Zgorzelec - miasto powiatowe o statusie gminy miejskiej, w polskiej części Górnych Łużyc na prawym brzegu Nysy Łużyckiej, w Obniżeniu Żytawsko-Zgorzeleckim. /wikipedia/ Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.eni Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 02.03.07, 21:46 Wiemy o tym dobrze i nawet o tym pisałam, ale gdyby nie goście ze Śląska byłoby tu pusto jak w .... ;) Więc niech sobie piszą, co tam... Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 04.03.07, 19:46 Tylko gdzie ci Luzyczanie ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio No Serbołużyczn wybili niemcy 10.03.07, 16:36 pozostała ich już tylko garstka w okolicach i w samym Budziszynie Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.eni Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 10.03.07, 21:29 poglodzio napisał: > pozostała ich już tylko garstka w okolicach i w samym Budziszynie Oczywiście. A my, podobnie jak wszyscy mieszkańcy ziem "wyzyskanych" jesteśmy zbieraniną z całej przedwojennej Polski. Ja np. jestem w 1/4 Ślązaczką, 1/2 Kielecczanką i 1/4 ??? :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 12.03.07, 14:50 użył bym raczej słowa odzyskanych co raczej nie pasuje do Zgorzelca, co do pochodzenia to mam podobnie tylkoże pół na pół ( krakus i góral) Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 11.03.07, 02:21 To co ? "Bracia-Slowianie" byli tepieni przez Polaków ? Albo bardziyj kochali Niemców ? A moze jedno i drugie ? No, czamu ich niy ma "na polskich Luzycach" ? :) Waszo logika je zabawno. Pjyrwy ich wytukli, a teroski sie z nimi idyntyfikujom. :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 12.03.07, 14:49 bo jak byś nie wiedział wybili ich niemcy szczegónie w czasach III Rzeszy Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 12.03.07, 22:10 bzdury Jak juz to ruski ich w pierwszych(ostatnich) dniach zmasakrowali, bo "slowianscy zdrajcy" na terenie rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 14.03.07, 15:57 Bzduryy??? niemcy stopniowo wybijali serbołużyczan podobnie jak polaków przez wieki ( mamy tu przykład polskiej lubuszczyzny) w dodatku byli oni przesiedlani i germanizowani a w 1945 roku było już tylko 250 tysięcy serbołużyczan z czego 200 tysięcy w podliżu budziszyna a kolejne 50 w czechach Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 15.03.07, 01:46 > WYBIJALI .... przez wieki pseudohistoryczne bzdury > jak Polaków tez dobre :) A w "lubiskim", to akurat preto-Polacy jako tzw.pacholki wybijali(sic!) - na zlecenie markgrafów(margrabiów) ....i to wcale nie Luzyczan ! :)))))) Obywatelu, zabawny jestes. Albo zaslepiony. Chyba jedno i drugie. Zaslepiony kompleksami i nienawiscia. Chyba jednym i drugim. Ale ja lubie 'pewnych siebie' facetów. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 15.03.07, 16:55 no lubuszanie utrzymali się jedynie na wschodzie, co do łużyczan to zapraszam na spotkanie koła piastów śląskich gdzie zapraszamy historyków serbołużyckich a łużyczan wybijali niemcy poczytaj sobie historię zgorzelca i okolic szczególnie tą z 16 i 15 wieku Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 17.03.07, 05:49 > spotkanie koła piastów śląskich To jednak Zgorzelec = Slask ????! Ej Wy póznokresowscy pseudoluzyccy komedianci ! :))))))) Parodia. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 17.03.07, 12:41 No Zgorzelec to łużyce a to koło rozciąga się administracyjnie a nie geograficznie a na spotkania serdecznie zapraszam zresztą nie jestem kresowiakiem ani łużyczaninem ( bo nikt z nas nim nie jest) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 18.03.07, 08:24 Jestem Polakiem z Małopolski pół krakus z Jury a pół góral z podhala Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 19.03.07, 19:04 No to witamy Lajkoniku-Harnasiu na naszej Slaskiej Ziemi. :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: No Serbołużyczn wybili niemcy 20.03.07, 14:21 no łużyce to chyba oddzielna kraina geogrficzna niż śląsk,zreszta płynie też we mnie troche śląskiej krwi ale w nikłym procencie Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Do wszystkich... 20.03.07, 16:54 fyrlokow i seifenoper: przestancie wcielac Luzyce do Slaska, bo Slask od czasow Piastow do niejakiego Friedricha (notabene niewatpliwie wielkiego dobroczyncy Luzuc)konczyl sie i konczy na rzece Bobr! Zamiast rzucania epitetami w "Wasserpolnisch" i toczenia piany zrobcie wyjatek, wybierajac sie poza granice swojej wsi, tudziez gminy (w koncu raz sie zyje!) i odwiedzcie Budziszyn. W tamtejszym Instytucie Serbskim ( Bahnhofstraße/Dwórnišćowa 6), mozecie sie dowiedziec wielu ciekawych rzeczy, ktorych nijak nie mozna dopasowac do waszego belkotu o polskim zaklamaniu, polskiej propagandzie etc. Poczytajcie troche o szkole w Chroscicy, o sytuacji Serbow w Chosiebuzu, odwiedzcie serbskiego Sokola, a pozniej stawajcie do rzetelnej i opartej na faktach dyskusji, miast toczenia piany i przesciganiu sie w retoryce, godnej notabene mentalnosci Obersturmbannfuehrerer z Lasu Bawarskiego... Nie mam ochoty po raz wtory rzucac perel przed wieprze (przepraszam za slowa, ale rece juz opadaja). Koncze zatem wypowiedza mojego dobrego przyjaciela Mercina Waldy z ww. instytutu: Przezylismy Bismarcka, przezylismy III Rzesze, a za "demokracji" legalnie wyginiemy... Dobrze, ze jeszcze humor wam dopisuje kochane "slonzoki"... Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 21.03.07, 08:14 właśnie teraz ginie najwięcej serbołużyczan gdyż są przesiedlani w rejony przemysłowe gdzie są łatwo germanizowani a na miejscu ich domów powstają nowe kopalnie węgla brunatnego Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Wow... 27.03.07, 00:06 Kolego Siegmundzie : Jestem co 2 tygodnie w Görlitz, moi najlepsi przyjaciele tam od lat mieszkaja i pracuja (wysocy urzednicy). Wspólnie mamy dzialke rekreacyjna w Niesky. Jezdze sluzbowo duzo po Europie, nie tylko na linii Slask-Frankfurt. Znam wiecej jezyków, niz Ty w ogóle slyszales. Znam sie troche na historii Srodkowej Europy. "Kwestia luzycka" tez mi jest swietnie znana. To mnie tu nie p. - no, nie pouczaj. I nie upraszczaj tak wszystkiego. No i specjalnie dla Ciebie Brata Slazaka nazwalem sie SEMPERFREI - ino niy godej, ze niy kapewu, lo co idzie. WSTYD! (Poglodzio zaprasza do Slaskiego Klubu Historycznego - karnij sie.) A od jezyka/gwary/dialektu sie odwal - bo Wy "wurzellose turysty" nigdy niy pokapujecie, ze mozna to traktowac jako lokalnopatryjotyczny szpil, abo jako integrujonco frajda i kultywowac jako "identitätsstiftende, kollektive Lokalfrequenz" - a przy tym miec jednak kilka fakultetów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Wow... 02.04.07, 14:43 porpstu jest tak że ślązacy to częśc narodu Polskiego a kiedys uważano podobnie z łużyczanami ( przykłady mamy za Zygmunta Starego) Serbołużyczanie raz uważali się za czechów, raz za Polaków zależy który stan. Zresztą łużyce to oddzielna kraina geograficzna Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Wow... 05.04.07, 22:44 > porpstu jest tak że ślązacy to częśc narodu Polskiego Haha, hehe, Polok "mysli", hihi - za innych. > a kiedys uważano Kto ? > podobnie z łużyczanami Twierdzenie. > Serbołużyczanie raz uważali się za czechów, raz za Polaków Pierdzenie. > Zresztą łużyce to oddzielna kraina geograficzna Oddzielny - od czego ? I to niby na "dowód", ze sie (podobno) uwazali za.... sasiadów ?! A Slask nie jest >>oddzielna<< kraina ?? I co automatycznie mo "oddzielny" geograficzny region z "oddzielna" narodowoscia,tozsamoscia,kultura ? Ales naiwny i niewiedzacy i niepojmujacy zlozonosci i zawilosci tych okreslen, tych uczuc i emocji. Historia, no i terazniejszosc takze, nie jest taka prosta. Ale logika, Hopie, idz sie wyspac (abo leczyc) ! Logika jak karuzela, az sie idzie obalic. :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Wow... 08.04.07, 12:54 po prostu widac że nie jesteś z tąd łużyce to oddzielna kraina geograficzna, lud tu zamieszkujący to serbołużycznie ktoś kompletne inny niż polacy czy niemcy, i pojawiają się też fakty że nie znasz tutejszej historii nawet od panowania w zwiazku sześciu miast korwina, co do ślązaków to zobacz że sa to Polacy, piszemy tym samym alfabetem, mowimy tym samym językiem, nawet gwara jest podobna do Polskiego, wspólna historiia,tradycje,kultura zaś proby robienia narodu ze slązakow podejmuje mała grupka ktora na swoją stronę zaciągneła w większości ludzi biednych ktorzy sytuacji na śląsku już wytrzymac nie mogą Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Przyjacielu - tu kilka wyraznych zyczliwych slów 27.03.07, 00:23 Sorry, ale to wlasnie (tylko) niektórzy z Was sa czasami takimi prowincjalnymi, ograniczonymi wiesniakami, o których piszesz. Tyle tylko, ze nie z PGRu, tylko z mocno odrapanego muzeum o nazwie "Zgorzelec", o romantyce stacji benzynowej przy wjezdzie do Mexico. Dobra, nie chce byc brutalny. Dobrzy Ci Przygraniczniku w Przejazdowni zycze. Doceniam, ze masz kompleksy. Bo wiekszosc u Was nawet nie wie - jak to ("w duchu") farmerzy - co to jest. Ale kompleksów, które otrzymales w spadku, nie wyleczysz: 1) opluwajac nasza wspaniala i tak dla Ciebie goscinna Slaska Ziemie. 2) sztucznie nad- i prze-interpretowaujac (ciekawa) tematyke luzycka 3) na chama i wlasne dowartosciowanie osmieszajac 'pauszalnie' Górnoslazaków (a np. "prostego","elastycznego","kosmopolitycznego" Szwejka itp. podziwiajac). Wiem, ze - tym Myslacym wsród Was (a do takich nielicznych byc moze nalezysz) - jest czasami troche ciezko, tak bez "dywanu" pod nogami albo nawet "ziemi". Ale wierz mi: nie tedy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Drogi Przyjacielu... 27.03.07, 18:43 Nie miejsce to i czas na dyskusje nt. walorow krajobrazowych "obdrapanego muzeum o nazwie Zgorzelec". Nie wspominajac juz o tym, ze niniejsze forum, uzywane przez Ciebie dotychczas jako tzw. "smietnik emocjonalny", nie jest ani rozmowa kwalifikacyjna, ani tez zadnego rodzaju oswiadczeniem majatkowym itd. itp. Rozumiem jednak zrodlo Twojego postepowania, i z przykroscia stwierdzam, ze Twoje wyksztalcenie, tudziez posiadany przez Ciebie majatek, nie przyczynily sie w zadnym stopniu do wyzbycia sie kompleksow (podejrzewam) natury osobistej (choc pochodzenie odgrywa tutaj rowniez duza role, swiadcza o tym min. Twoje czeste i niestety chybione "projekcje", ale o tym za chwile). Gdyby tak bylo, nie siegal bys z pewnoscia do ww. "srodkow" ugruntowania swojego zdania, opinii etc. na temat Luzyc i tematyki o ktorej dyskutujemy. Niemniej jednak, cieszy mnie fakt, ze po postach cyt: "Ale pieprzycie" i innych podobnych kwiatkach, o (smiem twierdzic) watpliwej wartosci merytorycznej, potrafiles docenic kontrahenta, czego dowodem sa Twoje ostatnie wypowiedzi. Dziekuje. Ok, obiecalem, ze wroce do projekcji. Wlasciwie to (mowiac kolokfialnie) zwisa mi serdecznie, co o mnie myslisz, za kogo mnie uwazasz i jakie wlasciwosci intelektualne mi przypisujesz, bo swiadczy to tylko i wylacznie o Tobie, moj drogi semperfrei (bitte, versuch in deinen weiteren Beiträgen von derartigen Belehrungen abzusehen. Danke im Voraus). Niemniej jednak mam do Ciebie w zwiazku z tym mala prosbe: Nie pisz prosze o "naszej Slaskiej Ziemi", bo pomimo poprawy z Twojej strony (szcegolnie w drugim poscie), nie ma miedzy nami druzby, i choc brzydze sie uogolnianiem (bo kto to jest wedlug Ciebie to "my"?), to z racji uczestnictwa mojego sp. pradziadka we wszystkich trzech Powstaniach Slaskich, czuje przynaleznosc do tej pieknej ziemi, co jednak nie znaczy, ze identyfikuje sie z ludzmi Twojego pokroju. Wybacz, ale nie stanowisz o prawie do bycia Slazakiem, pisz wiec w swoim imieniu. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Drogi Przyjacielu... 28.03.07, 01:33 > trzech Powstaniach Slaskich tzw."powstaniach" - >polskich< na Slasku tez jestem zdania, ze PIEPRZYSZ Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Drogi Przyjacielu... 28.03.07, 01:37 ty nie jestes ani nie czujesz sie Slazakiem czyli dziadzio tez nie byl i sie nie czul ale w "postaniach" (podobno) bral udzial i smiesz nazywac je "slaskimi" z tego podowu czujesz "przynaleznosc" a zadnym tam Slazakom nie dasz prawa "stanowic", kto jest Slazakiem male pytanie: bierzesz narkotyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Drogi Przyjacielu... 28.03.07, 01:42 Przylezli z Iwanolandii, Slask pod nogami i naokolo odrzucaja i chca sie przylaczyc do Wielkich Luzyc (zeby je ratowac, oczywiscie). :)))))))))))))))) Naprawde nie dziwie sie, ze z Wami Polakami sa zawsze i wszedzie ino problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Takimi wypowiedziami... 04.04.07, 17:01 sami sie marginalizujecie. Wyrazajac temu podobne opinie (w dodatku utrzymujac je w dotychczasowej warholsko - nacjonalistycznej konwencji) nie znajdziecie poparcia (a tym mniej zrozumienia) ani w Polsce, ani w Niemczech, tym bardziej, ze nie wszyscy dadza sie "zaszczekac", tak jak biedny poglodzio (pzdr.). Zaczynam sie zastanawiac o co tak naprawde Wam chodzi, i coraz czesciej dochodze do wniosku, ze chyba sami sobie z tego tak do konca nie zdajecie sprawy. Takie tam zwykle polskie bicie piany, aczkolwiek doskonale wkomponywujace sie w IV RP i ideologie rozglosni o. Rydzyka. O tempora! O mores! Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Takimi wypowiedziami... 05.04.07, 09:29 Szanowny Pofyrtancu: ino nie motlej Sprawy Slonskiej z papom rydzykiem ! To Wy atakujecie, obrazacie, osmieszacie Slazaków i negujecie, "interpretujecie", "patryjotycznie" manipulujecie co do tutejszej historii. A o nasze uznanie tzn. uznanie nas, to Ty sie nie martw. My u nas jestesmy fest zakorzenieni,zakotwiczeni,stabilni,mocni, a w - nie tylko - Czechach, Polsce i Niemczech mamy swoich ludzi. W koncu, jak sam piszesz, nie jestes ani Slazakiem, ani nawet Sorbem. To Ty jako Polak raczej martw sie o rydzyka i ta cala egzotyczna, szkodliwa bande. Bo w Europie nikt Was nie pojmuje, dlatego tez nie uznaje jako powaznych. "Polski fenomen" (ja bym nazwal: choroba), to juz przyslowie...... Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Takimi wypowiedziami... 08.04.07, 12:58 nie dałem się zaszczekać tylko mialem popsuty komputer przez dłuższy czas:) co do tej niby narodowości śląskiej to jej niema gdyż ślązacy to Polacy wskazują na to podobne obyczaje,gwara itd. już na miano oddzielnej narodowości bardziej zasługują górale, co do łuzyc znow to powtórze że to oddzielna kraina geograficzna spytajcie się geografów lub etnografów Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Przyjacielu - tu kilka wyraznych zyczliwych s 02.04.07, 14:47 Trzeba przyznać jedno że górnoślązacy i dolnoślązacy to bracia tylko że ci drudzy albo już dawno zgineli albo przeniesli się bardziej na wschód i wrócili tu po 1945 lecz zapominając już swoją gwarę, ja bardzo lubie ślązaków i jestem jak najbardziej za tym że jeżeli wejdzie wychowanie regionalne tu w Zgorzelcu uczyli nas śląskiego Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Przyjacielu - tu kilka wyraznych zyczliwych s 05.04.07, 22:52 Slask byl, jest i zawsze bedzie lwowski ! A Slazacy, to zupelnie obcy element !! Jacys importowani osadnicy-szpiedzy (ale tylko kilku) !!! No i Prapraprapolacy-zdrajcy !!!! Niech zyja zachodnie Kresy, niech zyje dolnoslaska Ukraina !!!!! PS: Niech zyja wszechpolscy Luzyczanie !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Przyjacielu - tu kilka wyraznych zyczliwych s 08.04.07, 12:49 chcesz się zapisać do Mlodzieży Wszechpolskiej??? jak tak to zapraszam na spotkania w każdy poniedziałek o 17 na ulicy warszawkiej 1 pokój 302, lub możesz się zapisac do stowarzyszenia Polsko-Łużyckiego do którego też należę Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Przyjacielu - tu kilka wyraznych zyczliwych s 09.04.07, 12:05 > Mlodzieży Wszechpolskiej??? fuj Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 08.04.07, 12:59 widac nie znasz problematyki serbołużyczan jeżeli chcesz ją poznać to zapraszam do polsko-łużyckiego stowarzyszenia pro lusatia Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 09.04.07, 16:50 po prostu nie jestes z tąd i nigdy jak mniemam tu nie mieszkałeś, nie jesteś nawet serbołuzyczaninem na siłę wciągacie ich do śląska, może bysmy się na to zgodzili ale w czasach kiedy ślązacy chcą separacji jest to niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Do wszystkich... 10.04.07, 00:37 > po prostu nie jestes z tąd Slazoki sa stad ! > nie jesteś nawet serbołuzyczaninem A Ty ? > może bysmy się na to zgodzili A co Wy w tym kontekscie mocie do pedzenio ? Padej ino, fto Wos pytou ? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 10.04.07, 10:54 łużyce to nie śląsk śląsk kończy się o w obecnym powiecie bolesławieckim i do tego rejonu mieszkali Polacy za czasów piastów,serbołużyczaninem nie jestem ale jestem polakiem i mieszkańcem tych ziem, źle zrozumiałaś kontekst, chodziło o to że może bysmy się zgodzili że łużyce leżą na śląsku ale na to nie ma zgody, podobnie jest u serbołużyczan którzy są niestety na wymarciu bo mieszka ich juz jedynie 60 tysięcy i sa najmiejszym narodem słowiańskim, Polacy bodajże sa 3 po rosji i ukrainie Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Do wszystkich... 10.04.07, 12:24 > i do tego rejonu mieszkali Polacy za czasów piastów Za czasow Piastow ? Kiedy ?? No i jacy tam "Polacy" ? Ostroznie z "Piastowie" = "Polacy". Wtedy ani takich uczuc ani nawet takiego slowa nie znano. Abstahujac od tego, to ci "Polacy" wtedy mowili po czesko-morawsku i pisali po niemiecku, a modlili sie po lacinie. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 10.04.07, 12:55 piastowie do dynastia polska, a tereny śląska czy lubuszczyzny były zamieszkiwane przez polaków nie przez czechów, czesi weszli na te ziemie w czasach mieszka II i potem zostali wygnani, wcześniej mieszkali tam Polacy mówili oni po polsku pisac nie pisali bo nie umieli a jak umieli to po łacinie a modlili się po łacinie bo taka była ich wiara do połowy XIX wieku (1826) Polacy na dolnym sląsku stanowili ponad 50 procent a ich mowa wyglądała tak "Przy wsyskim, co cynią, rozmyślay, co za koniec ta rzec weznie". "Kto chce mądrym być, musi się pilnie ucyć". "Maó i módy cowiek zwie się dziecie". "Módy gburski karlus" (młody kmiecy chłopak). "Suchey rodziców i naucicielów, bo oni są twoią piersą zwierzchnością". była szczerze powiedziawszy bardzo podobna do gwary krakowskiej, polska mowa cofneła się ostatecznie do lini Syców-prudnik- głubczyce oczywiście zachowały się też enklawy bardziej na zachód szczególnie przy pograniczu śląsko-wielkopolskim Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 10.04.07, 12:58 w latach 1900 jedynie w okolicach kątów wrocławskich 20-25 procent ludnosci posługiwało się językiem polskim Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Do wszystkich... 10.04.07, 23:54 Prowincjalny zdezorientowany nacjonalisto - czytej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=60465321&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Do wszystkich... 10.04.07, 23:47 > Polacy na dolnym sląsku stanowili ponad 50 procent haha Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Do wszystkich... 11.04.07, 15:40 takie sa własnie fakty a całe wyzwiska i brak edukacji pokazują twoją małość Odpowiedz Link Zgłoś
professorski Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 11.04.07, 00:57 209.85.129.104/search? q=cache:qyYiZXZwKnMJ:www.haus.pl/pl/pdf/04.pdf+sigmund+karski&hl=de&ct=clnk&cd=1 9&gl=de Odpowiedz Link Zgłoś
professorski Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 11.04.07, 00:59 tinyurl.com/2tzjwg Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci.... 11.04.07, 13:26 ... "wasi ludzie" w Czechach, Niemczech i Polsce? Co do Czechow, to chcac "zredukowac" mniejszosc niemiecka u siebie, wprowadzili oni tzw. obywatelstwo slaskie. Chytre bestyje :) Ale oni tak zawzdy. Niemcy natomiast nie uznaja zadnej "narodowosci slaskiej". Dla nich sprawa jest nader klarowna: albo Waszmosci jestes Schlesier (sprich Deutscher), albo Wasserpole, czyli Polak. Konsens w tej sprawie panuje we wszystkich srodowiskach z ta tematyka zwiazanych. Od chadekow po Sozis... Wiem cosik o tym, bo od lat przewodze AK Auslandspolitik bei den Jusos. Nie wiem do prawdy marylciu, co sklania Cie do negowania polskosci Slaska za czasow Piastow (czyzby ci tajemniczy "ludzie"? A moze przywolywani przez Ciebie "pewni siebie faceci"? :)) A podobno to Polacy manipuluja historia... Z uwagi na fakt, ze nawet sami Niemcy, co najmniej od czasow Brandta, kiedy to wypociny Bismarcka i innych kompetentnych inaczej wyszly z mody, nie maja z tym zadnych problemow, zastanawiam kim Ty wlasciwie jestes. Dla przypomnienia dodam, ze ja nie jestem ani Slazakiem, ani Sorbem. W razie watpliwosci zapytaj fyrloka, lubo semperoper, posiadajacego monopol na przyznawanie tozsamosci. Nie jestem Ci niestety w stanie powiedziec ktorego dokladnie, gdyz myla mi sie ich wypowiedzi. Takie one do siebie podobne. Wiadomo: co dwie glowy to nie jedna... Wroc Ty lepiej marylciu do swoich kurantow. Spiewanie o zielonych kamykach i reklamowanie lodow wychodzi Ci duzo lepiej, niz uprawianie kiepskiej indoktrynacji. Z "farmerskim" pozdrowieniem Sigi Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 11.04.07, 15:42 freund dobrze mówisz po prostu negują polskość sląska bo jej się boją Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 11.04.07, 17:57 Tak, boja sie polskich osadników i ich propagandowego osadu. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 11.04.07, 17:48 > Co do Czechow, to chcac "zredukowac" mniejszosc niemiecka u siebie, > wprowadzili oni tzw. obywatelstwo slaskie. Zabawne, gdzie tu juz czytalem podobne bajery. Ale chodzilo o to, ze Czesi "chcieli 'zredukowac' mniejszosc POLSKA u siebie" :)) Pseudonaukowosc. Propaganda. Hobbydyletantyzm narodowo-szowinistyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 11.04.07, 17:50 > Wasserpole, czyli Polak Nie zgadza sie. "Wasserpolnisch" jako tzw.regio- nalna "gwara" tak, ale "Wasserpole" = Polak ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 11.04.07, 17:54 > Wiem cosik o tym, bo od lat przewodze AK Auslandspolitik bei den Jusos. Wodzu: Jusos, to som lostatnie dupki. Szczegolnie co do takich materii. Blaznuja regularnie wlasnie w takich tematach. To wlasnie oni, tak jak Zieloni, byli za skresleniem Preambel Grundgesetzu. Wstyd do dzisiaj. No i ze do takiego Arbeitskreisu wpuszczaja takich akurat gosci jak Ciebie, to tez symptomatyczne. To tak jak zrobic "niem." Turka ambasadorem Niemiec w Istambule. :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 11.04.07, 20:07 zgodze się z toba wilhelm w kilku sprawach, w sprawie wprowadzenia narodowości śląskiej w czechach która miała ograniczyc narodowość polską głównie na śląsku cieszyńskim bo w czasach międzywojennych o ten rejon toczyły się spory, oraz w tzw. wasserpolnisch które oznaczało rzeczywiście regionalnego polaka, z podziałem na regiony zawsze wychodzili niem,cy w stosunku do polaków czy to w stosunku do polaków ze śląska górnego czy dolnego,czy tez górali,czy kaszubów a jeszcze dawniej także mazurów Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 12.04.07, 05:42 oraz w tzw. wasserpolnisch które oznaczało rzeczywiście regionalnego polaka, z podziałem na regiony zawsze wychodzili niem,cy w stosunku do polaków czy to w stosunku do polaków ze śląska górnego czy dolnego,czy tez górali,czy kaszubów a jeszcze dawniej także mazurów --------- Sorry, ale czysto tekstowo (a moze tez logicznie?) malo co kapuje z tych Twoich linijek. Wytlumacz jeszcze raz, ale sformuluj inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: A czym, jesli wolno spytac, zajmuja sie ci... 12.04.07, 15:17 zwykle niemcy nazywali nas od regionów, rosjanie przeciwnie. To niemcy wymyslili goralenvolk, kaszubów nazywali oddzielnie wymyślili również podlasian,waserpolaków itd. ogolnie chcieli podziału na regiony/dzielnice często po to by osłabić jednośc kraju lub po to aby łatwiej orientowac się w pochodzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 W porzadku... 13.04.07, 18:57 ... Nie zmienia to jednak faktu (bo w tym iscie tkwi sentencja mojej wypowiedzi), ze Czesi wprowadzajac "narodowosc slaska" nie robili tego ani z sympatii do Slazakow, ani tez z pobudek narodowosciowo - historyczno - hmm, powiedzmy antropologicznych; czy jak to tam fyrloki, seifenoper i im podobni, nie pomijajac oczywiscie owych tajemniczych "ludzi" (czyzby sleeper? Apropos, uprzejmie ponawiam pytanie) sobie tlumacza. Co do Jusos: mojzesty wilhelmie! Teraz mam przynajmniej pewnosc, ktos zacz! Natomiast Twoje insynuacje na nasz temat to dla mnie jakby komplement, i nie w ostatku dowod na to, ze sprawa z banda krzykaczy (badz co badz poczciwych), ktorzy sami siebie juz nie tylko marginalizuja, ale stawiaja w kregach dalekich od demokracji i pluralizmu. Mam wrazenie, ze wchodzicie Panowie na droge, z ktorej nie ma powrotu (pytam ponownie, po co i w imie czego?!). Moze przyswieca Wam jednak jakis cel, ktorego moje farmersko - pseudonaukowe (co tam, porzucmy pozory piszac nastepnym razem otwarcie) oczy nie dostrzegaja? P.S. Rozumiem, ze podstawowym warunkiem asymilacji na obczyznie, jest odrzucenie wartosci i tozsamosci wyniesionej z kraju pochodzenia. Ok, Twoja sprawa. Pamietaj tylko o jednym rybenko (i pomimo tego pieszczotliwego okreslenia, mowie calkiem serio). Niemieckosc (a tym bardziej "slaskosc") nie koniecznie musi isc w parze z antypolskoscia. Staraj sie to przemyslec. P.P.S. Chelpisz sie, piszac o "niem" Turku, zapominajac o tym, ze dla kregow politycznych, z ktorych niewatpliwie czerpiesz swoja "nowa" tozsamosc, zwasze bedziesz tylko Wasserpole. Spotykajac sie z ludzmi Twojego pokroju przychodza mi na mysl listy kochanicy Bismarcka, piszacej do swojego milusinskiego, ze Pomorze Zachodnie, jest zaiste piekne, choc dookola szczekaja psy... i Kaszubi... A niemieckie CSU tak ich przeciez teraz uwielbia... Pozdro i milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: W porzadku... 13.04.07, 19:37 Dr.Frojdowski (nomen est omen), kompleksy to ty tu sam udowadniasz, przemawiaja z ciebie jak wodospad. :) Wlasnie: szczekanie. Ale nie mecz sie, mysmy juz zrozumieli, na jakim klinicznym oddziale twoje miejsce. A Jusos to pryszczate "möchtegerny", znom kilka takich, w tym przypadkowo nawet szefa jednego pld.-zach. landu. :) Realpolitycznie naiwne, chorobliwie "ambicjonalne" dyletanty. No, ale tukej idzie o Zhorjelec. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: W porzadku... 14.04.07, 17:05 prawda freund taie było zamierzenie czechów przez wprowadzenie narodowości śląskiej, mianowicie ograniczenie ludności polskiej co im się nie udało Odpowiedz Link Zgłoś
freud1 Re: W porzadku... 17.04.07, 19:35 Jak juz wspominalem, jakakolwiek dyskusja (a bodaj i na jakikolwiek temat, chocby i o pogodzie) to rzucanie perel przed wieprze (tyle ze szczekajace). Dziekuje w kazdym badz razie za potwierdzenie moich slow. "Kompleksy przemawiaja ze mnie jak... wodospad"? Prawda, "wyscie (Wasserpolen? Preussen? Slazacy? Kto?) juz zrozumieli" (sic!), w koncu co elokwencja, to elekwencja. Apropos diagnozowania: przeczytaj sobie moja wypowiedz odnosnie projekcji :) P.S. Prosbe mam do Ciebie (chyba nie odmowisz dr. Frojdowskiemu?). Zadzwon kiedys do Radyjka, dyskusja z ojcem prowadzacym bedzie iscie przednia :) Last, but not least: Przestaje mnie powoli bawic prowadzenie monologow, albowiem wypociny tej garstki frustratow, procz osobistych wycieczek, tudziez oswiadczen majatkowych i innych "ciekawych" (niestety tylko zawodowo) wypowiedzi, niczego nowego do tematu nie wnosza. Jak dla mnie, pyskowke mozemy owszem kontynuowac, tyle ze na bardziej wyrafinowanym poziomie . Przeciez kolejne warianty mojego nicka, lubo tworzenie wizji swiata rodem z Matrix braci Wachowskich (lubie si-fi, tyle ze dobre), na dluzsza mete moga stac sie malo atrakcyjne, zeby nie powiedziec nudne. Tym bardziej dla ludzi, dla ktorych fora internetowe sa okazja do wymiany pogladow, a nie jedyna mozliwoscia kanalizowania wlasnych niepowodzen i wlasnego niedowartosciowania. Pzdr. Dr. Frojdowski, vel farmer, alias freud1 Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: W porzadku... 23.04.07, 17:42 No, te Wasze forum jest, dokladnie tak jak twierdzisz, piekne, zywe, ciekawe, zaangazowane, na wysokim poziomie itd. Gratuluje. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 11.04.07, 15:42 powstania opisują niemcy którzy byli w tym powstaniu wrogami - żenada, i jeszcze jedno jaka górnosląska tożsamość na czym ona polega?? Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 23.04.07, 17:40 > niemcy którzy byli w tym powstaniu wrogami - żenada Chlopaczku, ulituj sie, co Ty wiesz o "powstaniach" slaskich ? Naprawde poczytaj troche. Bo kolportujesz prosciutka propagande. Gdyby to bylo takie latwe, bialo-czarne, my-oni, to by pamiec o tych "powstaniach" nie byla po 100 latach taka zywa, znacznie zywsza niz o I. albo II. wojnie. > jaka górnosląska tożsamość na czym ona polega?? Na tym, ze jest i ma sie dobrze. Pytanie: na czym polega np. polska tozsamosc ? Prosze wytlumacz nam. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 04.05.07, 09:24 śląskiej tożsamości nie ma propaguje ją grupka potomków volksdeutschów, polska tożsamość polega na wspólnej tradycji,kulturze,religii,historii i języku choć gwary są różne. Na temat powstania czytałem wiele i nawet czytałem wspomnienia powstańców jak i rozmawiałem ich potomkami na górze św. Anny 2 maja Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 05.05.07, 09:09 > śląskiej tożsamości nie ma pierdolisz Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 05.05.07, 09:39 no bo nie ma jest jedynie tożsamośc regionalna a pojęcie śląskiej narodowości powstało w Polsce na początku 21 wieku zaś sami ślązacy uważają się za polaków co pokazał spis powszechny Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 07.05.07, 17:54 kilka milionów ludzi 1000 lat historii i "nie ma" :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 10.05.07, 14:38 kilka milionów ludzi - gdzie??? "mniejszośc śląska" w Polsce powstała na gruzach niemców 1000 lat historii - jakiej ??? nigdy nie było śląskiego państwa Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 12.05.07, 19:45 poglodzio wspôlczuje ci a raczej twoim rodzicom Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 13.05.07, 12:38 współczuje ci maryla że jesteś odporna na argumenty poczytaj troche jak powstało pojęcie mniejszości śląskiej ( choćby na wikipedi) i potem wróć Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 12.05.07, 20:17 poglodzio napisał: > kilka milionów ludzi - gdzie??? "mniejszośc śląska" w Polsce powstała na > gruzach niemców Nie,przed gruzami niemieckimi i polskimi żyli tu Slązacy(?) > 1000 lat historii - jakiej ??? nigdy nie było śląskiego państwa Prawda,ale było Wielkie Księstwo Sląskie,też Sląsk,a w tym Zgorzelec nigdy nie należał do polskiej Korony. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 13.05.07, 12:37 cały śląsk należał do polski przed rozbiciem dzielnicowym później już tylko jego skrawki, zaś reszta śląska była we władaniu polskich książąt. Co do samej narodowości to ślązacy w Polsce się do niej nie przyznają podobnie jak kaszubi ( u kaszubów procent uznajacy się za oddzielny naród wynosi 1) Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 13.05.07, 15:32 Gdyby glupota bolala (jej "wlasciciela"), to musialbys brac 3x dziennie morfium. A moze juz bierzesz ? Tak na to wyglada.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 14.05.07, 14:48 taka jest prawda, wogóle nie wiem jak możecie uważać że reprezentujecie ślązkaów skoro tylko garstak z nich uznaje ta narodowość Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Ludzie listy pisza - o (G.)Slasku 14.05.07, 17:55 Zapewniam Cie, ze 80procent Slazaków jest "swiadoma". Pod warunkiem, oczywiscie, ze mówimy o Slazakach. Odpowiedz Link Zgłoś
kutz.kazimierz do pokludzionego obywatela poglodzia 13.05.07, 19:48 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=62312317&v=2&s=0 pyrsk z Gornego Slonska zyczymy gibkiygo wyzdrowiynio Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: do pokludzionego obywatela poglodzia 14.05.07, 14:49 Zgorzelec śląskim miastem?? HAHAHA kto was uczył geografii?? Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Tak żebyśmy się już nie kłócili 14.05.07, 14:54 bo do porozumienia nie dojdziemy bo ja mam swoje poglądy a wy macie swoje, może zorganizujemy małą debate w zgorzelcu o tym czy zgorzelec jest miastem śląskim i ogólnie o polakach i "ślązakach" Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 14.05.07, 17:57 Synek - to jo przyniosa moje papiury = prawie 400 lot na G.Slonsku (minimum). Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 15.05.07, 14:23 ja mam prawie 600 lat ( minimum) w małopolsce, można powiedzieć że regionalnie jesteśmy sąsiadami bo ja z olkusiego a ty z górnego śląska Odpowiedz Link Zgłoś
golas1 Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 06.06.07, 01:06 Tylko nie pisać mi tu głupot wsadzająć do wspólnego worka polskich górali z przedstawicielami słowiańskiej narodowości Kaszubskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 07.06.07, 15:11 dlaczego nie skoro nawet jeżeli kaszubi to inna narodowość to i tak to słowianie Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 06.06.07, 09:05 "sasiad", idz sie leczyc ty z twoimi malymipolskimi "pogladami" i wejs ze soba freuda Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 07.06.07, 15:13 to są poglądy większośći, ogólnie ludzie myślą że ci ślązacy ( narodowościowo) to potomcy volksdeutschów - złe wspomnienia Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 08.06.07, 06:40 ale macisz i krecisz i mam nawet wzazenie, ze w to wierzysz biedny pultoniu-pultoku-boroku Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 08.06.07, 09:44 nie potrzebujemy debili w dyskusji więc uprzejmie nie zabieraj głosu Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 08.06.07, 23:36 Synek, ty naprowdy mosz 16 lot ? minisynek, mamisynek To mje jusz niszt niy dziwuje, haha! Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Tak żebyśmy się już nie kłócili 09.06.07, 08:09 przynajmniej wiem więcej od was Odpowiedz Link Zgłoś