Dodaj do ulubionych

Tramwaje jeleniogórskie

IP: *.malopolska.mw.gov.pl 22.07.03, 10:36
Czy żałujecie i jak bardzo,że nie ma dziś tramwajów w mieście i okolicy?
Czy bezpowrotnie znikła ta największa ozdoba miasta ,dodająca mu splendoru i
wielkomiejskości?
A może uważacie ,że decyzja likwidacji z lat sześćdziesiątych była słuszna?
Wg mnie,nie ma nic piękniejszego jak (zwłaszcza stary) tramwaj.
Miasto bez tramwaju jest całkiem inne,już nie ten klimat i koloryt.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.icpnet.pl 22.07.03, 12:31
      To za rządów pana Daroszewskiego, który naówczas był przewodniczącym
      MRN a mieszkał na Klonowicza, zlikwidowano tramwaje, a wprowadzono kopcące,
      ciasne, niewygodne autobusy (sany)rodzimej produkcji.Za takie pociągnięcie
      itp zaraz potem awansował do województwa (Wrocław).Od tego chyba czasu
      następowała degręgolada miasta, nie pomógł mu już (nawet) awans na województwo.
      A tramwaje to przecież symbol wielkomiejskości...
    • Gość: JMA Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.malopolska.mw.gov.pl 23.07.03, 15:24
      Tu można sobie poczytać ( niestety a może i "stety" po czesku) i pooglądać
      jeleniogórskie tramwaje.
      Cała strona jest ciekawa i można tam zobaczyć oprócz jeleniogórskich również
      tramwaje w innych polskich miastach.
      spvd.cz/index.htm
      spvd.cz/pl_krknose.htm
    • Gość: JMA Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.malopolska.mw.gov.pl 23.07.03, 15:29
      Drugi podany link nie działa.
      Może teraz będzie lepiej.
      spvd.cz/pl-krknose.htm
    • Gość: Andrzej Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.icpnet.pl 25.07.03, 22:53
      Paryż wraca do tramwajów po kilkudziesięcioletniej przerwie !
      Skoro braliśmy(Daroszewski)przykład właśnie z innych przed ponad
      30 laty likwidując linie, tym bardziej w XXI wieku przed wejściem
      do UE, też spójrzmy na Paryż i przywróćmy, odtwórzmy, odbudujmy,
      tramwaje, które kanalie- patrz wyżej nawias zlikwidowali i za taką
      politykę miejską jeszcze ich nagradzano.
      Jerstem za powołaniem komitetu obywatelskiego, może "tramwajem do UE"
      na rzecz restytusji tego środka komunikacji miejskiej.
      • Gość: basia Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.piechowice.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 15:30
        jestem jeleniogórzanką od urodzenia.Pamietam tramwaje i oczywiście uważam, że
        decyzja o ich likwidacji była mocno nieprzemyślana. (decyzja p.Daroszewskiego -
        niestety już ś.p.).przecież inne miasta też mają tramwaje i jakoś sobie radzą.
        chyba bardziej ekologiczne niż te śmierdzące autobusy, na które jesteśmy
        skazani.najbardziej malownicza była linia do Podgórzyna.moje dzieci jakoś nie
        mogą sobie wyobrazić w krajobrazie Jeleniej tramwajów.Pozostały tylko stare
        fotki i wspomnienia.zresztą takich nieprzemyslanych decyzji było więcej np.
        wyburzenie zabytkowych kamienic (naprawdę były piekne-tajemnicze-wymagały tylko
        remontu) przy ulicy Kopernika w obrębie Kościoła.Ale u nas najlepiej wyburzyć,
        zrównać z ziemią i postawić blokowisko.Ja pamiętam jeszcze Cmentarz przy ulicy
        Morcinka, zadbany, z dużą ilością zieleni, pieknych drzew - ale chyba
        przeszkadzały mogiły Niemców, byłych mieszkańców. Więc "sru" i jest osiedle
        mieszkaniowe.Moja ciocia, która mieszka poza granicami Polski mieszkała w
        Jeleniej w czasie wojny (praca przymusowa) i póżniej do końca lat 50-tych.I
        właśnie na tym cmentarzu miała pochowane swoje jedyne dziecko.Jak przyjechała
        chciała odwiedzić ten grobek - to co jej miałam powiedzieć - że głupota ludzka
        nie ma granic?.pozdrawiam.Niech ktoś się odezwie - "dawnej" Jeleniej.
    • Gość: Andrzej Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.icpnet.pl 19.08.03, 23:09
      Tramwaje oddano, sprzedano, a najlepiej przekazano - Grudziądzowi; miasto
      mniejsze a myślące perspektywicznie; do dzisiaj chyba tramwaje ma.
      Bilet, chyba ulgowy, bo dojeżdżałem do szkoły, kosztował 15 gr nieraz nie
      mogłem się doczekać na resztę 5 gr(miałem monetę 20 groszową)a tu już trzeba
      było wysiadać. Konduktor chodził po wagonie, często wsiadało się do drugiego,
      nie zawsze zdążył przejść...
      • Gość: Janusz Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.dami.pl 28.08.03, 22:55
        > Tramwaje oddano, sprzedano,

Kilka jednak zostało np ten:
        tramwaj w Podgórzynie

• Gość: JMA Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.malopolska.mw.gov.pl 29.08.03, 12:50
          Ten akurat nigdy nie jeździł w Jeleniej Górze.Sprowadzono go niedawno dla
          upamiętnienia faktu,że kiedyś tramwaj do Podgórzyna docierał.
        • Gość: Andrzej Re: Tramwaje jeleniogórskie IP: *.icpnet.pl 29.08.03, 21:16
          Ale bym się dał wprowadzić w błąd, gdyby nie JMA, bo ja o żadnym wagonie
          zatrzymanym nie słyszałem i wielce się zdziwiłem, że w Podgórzynie jest...
          Widocznie jesteś młody albo napływowy, ale dobrze, że chociaż jest ktoś,
          kto tramwaje ma na sercu....? Ale inni czujni SĄ !!!
          • sarmiento Doroszewski to byl rzadki kretyn 29.09.03, 18:53
            a to ze nie zyje nie zmienia faktu. Rok przed smiercia przyjechal do JG
            obejrzec swoje gospodarstow. Pewnie dlatego umarl jak zobaczyl co zrobiono po
            jego smierci. Mial dwoch kretynow synow. Boze, co to byla za kanalia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka