Dodaj do ulubionych

Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.10, 14:49
Byliście zadowoleni? Jaki poziom usług? Byliście z jakimś biurem czy
samodzielnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.10, 15:19
      Z usług samego sanatorium nie korzystałam, ale toaleta to niezapomniane
      przeżycie...
      • Gość: kosc Aniu cieszy mnie, że to toaleta to dla Ciebie... IP: *.betanet.pl 26.02.10, 19:42
        niezapomniane przezycie, ale twoja odpowiedz jest bardzo nie na temat.
        • zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 27.02.10, 17:44
          Pisałem na tym forum parę lat temu. Bywam w Truskawcu od pewnego
          czasu co dwa lata. Tylko raz byłem z biurem podróży. Dalsze pobyty
          to telefoniczne z wyprzedzeniem ponad miesięcznym zamawianie terminu
          w wybranym sanatorium.
          Sanatoria: już ponad 20, pensjonaty chyba 26 jeszcze kwatery
          prywatne.

W Truskawcu leczy się następujące schorzenia:
          wątroby, drogi żółciowe ze skłonnością do tworzenia się kamieni
          żółciowych
          kamicę nerkową, choroby dermatologiczne, choroby przewodów
          moczowych, choroby
          reumatyczne i kręgosłupa, schorzenia stawów, schorzenia układu
          krążenia i serca,
          dolegliwości ginekologiczne, prostatę, choroby gardła, oskrzeli i
          płuc, otyłość, cukrzycę wyczerpanie nerwowe, paradentozę, hemoroidy
          NAFTUSIA unikalna woda, jest to niskomineralizowany wodorowęglan
          magnezowany o
          wysokiej zawartości organicznych związków ropopochodnych o lekkim
          zapachu siarkowodoru i posmakiem nafty (stąd nazwa NAFTUSIA). Jej
          komponenty oddziałowywują na komórki hormonalne produkujące enzymy
          żołądka i jelit.
          Woda ta gwarantuje likwidację zjawisk zastojów w drogach żółciowych,
          normalizuje
          skurczliwość pęcherzyka żółciowego. Normalizuje koncentracje
          bilirubinu i wydalanie drobnych kamieni i piasku z dróg moczowych,
          pracę przewodu pokarmowego, trzustki i regeneruje komórki wątroby.
          Normalizuje przemianę materii, szczególnie u chorych na cukrzycę,
          Zapobiega odkładaniu się kamieni nerkowych. Reguluje zawartość
          cholesterolu we krwi..
          Ilość dobową spożycia ściśle określa lekarz.
          MARIA zawierająca chlorek i siarczan sodowy, zmniejsza wydalanie
          soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci łagodzi procesy
          zapalne, reguluje i poprawia pracę wątroby.
          JÓZIA to źródło urody. Dzięki zawartości substancji pochodzenia
          glicerynowego odmładza skórę, nadaje jej naturalny odcień i
          elastyczność.
          ZOSIA zawiera chlorek i siarczan sodowy, skuteczne przy leczeniu
          układu trawienia, pobudzając pracę żołądka.
          BRONISŁAWA skutecznie działa przy leczeniu chronicznych chorobach
          gardła i oskrzeli.
          W Truskawcu do leczenia stosowane są jako jedyne w Europie okłady z
          OZOKERYTU /rodzaj błota
          składającego się z glinki naftopochodnej i parafiny/ Pomaga na
          schorzenia reumatyczne i kręgosłupa.
          W sanatoriach i w pensjonatach leczą ludzi chorych i generalnie
          jedzenie jest nie szkodzące na układ trawienny /dużo dużo kaszy
          gryczanej/ oprócz tego dietetycy mogą jeść posiłki dietetyczne wg
          wskazań lekarza. Jedzenia dużo, może na bazie kuchni ukraińskiej ale
          specyfika leczenia
          wymaga mało soli i całkowity zakaz ostrych przypraw. w większych
          sanatoriach można wykupić żywienie „szwedzki stół” jak mało to są
          kawiarnie gdzie serwowane są potrawy kuchni
          ukraińskiej i rosyjskiej /godne polecenia "plemiaszki" naleśniki z
          bananem,placki ziemniaczane z sosem grzybowym, super szaszłyki/na
          węglach/,bliny, otbiwnoje i inne
          W kafe i restauracjach wokół deptaku można zamówić i zjeść
          praktycznie wszystko po europejsku
          • Gość: viki Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.kielce.vectranet.pl 28.02.10, 18:27
            A jakie są ceny w tych sanatoriach ?
            Czy można jechać na kilka dni ?
            • zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 02.03.10, 19:09
              Ceny w sanatoriach zróżnicowane w zależności od standartu obiektu i
              standartu pokoju/apartamentu/W sanatoriach o niższym standarcie
              pokój dwuosobowy z łazienką 1 miejsce 210-300 hrywien/wg ceny
              obowiązującej do końca kwietnia/W cenie pobyt,jedzenie 3 posiłki
              dziennie zabiegi zlecone przez lekarza prowadzącego/do 8
              zabiegów/.Jest możliwość wykupu zabiegów dodatkowych z różnych
              przyczyn płatnych.Większość sanatoriów przyjmuje na pobyt min 12-
              dniowy.
              • Gość: tzynk Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.10, 15:00
                A dlaczego zrezygnowałeś z usług tego biura?
                Samodzielnie to do którego sanatorium jeździsz? Rozumiem, że całość płatna jest
                na miejscu, po przyjeździe. No i czym dojeżdżasz?
                • zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 04.03.10, 01:16
                  A dlaczego zrezygnowałeś z usług tego biura?
                  Proste zmniejszyłem koszty.
                  Byłem w Prykarpaciu/teraz to super-eksklusiv/w CSKA,w Perlinie
                  Prikarpacia.Kieruję się wydajnością kieszeni.Płatność na miejscu w
                  sanatorium.Raz byłem swoim chrabąszczem ale jest za delikatny na ich
                  niektóre drogi.Dojazd do Lwowa autobusem/można koleją/z przed dworca
                  kolejowego autobusy typu marszrutka/106 km/
                  info:truskavets-city.gov.ua/index.php
    • Gość: jw Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.multi-play.net.pl 02.03.10, 21:55
      Sanatoria w
      Truskawcu

• zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 06.03.10, 00:21
        Na tej stronie znajdziesz namiary sanatorii i innych obiektów
        Teuskawca.Możesz zamówić pobyt bez pośredników.
        info:truskavets-city.gov.ua/index.php
        • zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 06.03.10, 00:27
          truskavets-city.gov.ua/index.php
          • Gość: Marzena Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: 80.72.44.* 12.03.10, 15:03
            Jeżeli chodzi o kilkudniowy wyjazd do sanatorium to bardziej się opłaca jechać
            do sanatorium w Druskiennikach na Litwie. Bylam w zeszłym roku za pośrednictwem
            Biura Kalinka w Warszawie tel 624-82-32
            W zeszłym roku mieli też w ofercie Truskawiec. Ale trzeba byłoby sprawdzić. Jak
            porównywałam z innymi biurami to mieli konkurencyjne ceny. Co do samego serwisu
            biura to jak najbardziej w porządku.
            • zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 13.03.10, 17:24
              Aktualne min ceny do końca kwietnia ok 240 hr.Żeby leczenie coś
              przyniosło to każdy zabieg powinien być powtórzony 7-10 razy.
              Do sanatorium jedzie się z określonymi dolegliwościami i sanatoria
              specjalizują się w ich leczeniu.Co leczą w Truskawcu napisałem na
              tym forum.
    • Gość: boards_of_warsaw Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.centertel.pl 03.04.10, 20:55
      Moja babcia była jeszcze przed wojną :-) Do śmierci w wieku 98 lat
      mówiła, że Truskawiec w 1934 roku tak ją postawił na nogi :)))
    • Gość: gosiale Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.10, 12:23
      Dwa lata temu w Truskawcu była moja mama i powiedział, ze było super
      przede wszystkim nie ma co porównywać z cenami w kraju a i opieka jest
      dużo lepsza. Może i warunki w niektórych miejscach jak u nas za prl-u
      ale warto było. wtedy była z polskiego biura podróży a w tym roku
      jedzie już bezpośrednio od rezydentki. ale poleca wszystkim, którzy się
      pytali wróciła jak nowo narodzona. POLECAM WSZYSTKIM :)
      • Gość: Ania Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.04.11, 20:19
        Byłam w Truskawcu w ubiegłym roku . Okreslam to jako katastrofa korupcja do potegi entej dasz lrkarzowi przepisze zabiegi nie to plać prywatnie do tego wmówią Ci milion chorób zparoponuja super leczenie po cenach duuuuzo wyzszych niz w Polsce . Jedzenie kapusta i kwaszone buraki ziemniaki i kasza rozgotowana a mieso najwyzej połowa skrzydełka z kurczaka . W pokojach bród i smród oczywisci jezeli zapłacisz to dostaniesz papier i np telewizję kablowkę. Hmmm słowem jedno wielkie zero . Jak juz ie wybierasz to bezpośrednio nie przez biuro podżózy Joanna bo trafisz w same gó... .
        • zdzisbis Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 25.04.11, 20:34
          Ania pracujesz w konkurencji ale uderzasz poniżej pasa.Wszystkie podane palce są wyssane z palca czyli trzecia prawda ks.Tischnera.W Truskawcu może i byłaś ale nie w sanatorium.Nie korzystałem z biura Joanna ale rok temu spotkałem grupę osób która była z tym biurem po raz czwarty.Wybierając się w tym roku martwią mnie wzrosty cen na Ukrainie które mogą wpłynąć na na ilość zabiegów nie płatnych/np.masaże/Jedzenie jest dostosowane do leczonych dolegliwości.
          Spotkana kuracjuszka z Polski w pierwszym zdaniu oznajmiła że była w kilkunastu polskich sanatoriach i nigdzie tak nie żywią jak w Truskawcu/nie chodziło o jakość a o ilość/
    • Gość: Anna Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.13, 00:42
      Witam. Byłam w uzdrowisku Schodnica na Ukrainie, bardzo blisko Truskawca. Trafiłam tam przypadkowo, podróżując po kresach. Spędziłam 4 dni w pensjonacie „DiAnna”. Jestem pod wielkim wrażeniem usług leczniczych jakie oferuje ten obiekt. W cenie pobytu była konsultacja lekarska oraz masaże. Bule w kolanach znikły po kilku masażach. Polecam wszystkim ten pensjonat. Anna z Wrocławia
    • Gość: Marian Po prostu tragedia IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.09.13, 17:54
      Byłem tam jakiś rok temu.

Warunki mieszkalne jak w PRL-u, jak chcesz lepiej to tylko super-exlusive za niebotyczne pieniądze.
      Pokoje brudne, łazienki zagrzybione na maxa. Lekarz przepisuje minimalną ilość zabiegów, jak chcesz więcej płacisz łapówkę, jak źle zarezerwujesz pokój albo wyjazd się opóźni płacisz łapówkę na oczach ludzi :) Żadnej porządnej fizjoterapii czy zajęć rekreacyjnych, zero basenu, jedyny ruch to spacery i dancingi :) Ceny w sklepach wyższe niż w Polsce, tylko wódka i papierosy są tańsze :)

Należy uważać na swoje bezpieczeństwo w parkach i po zmroku.

Ogólnie to nie polecam wyjazdu tam, chyba że ktoś lubi pić wodę o smaku nafty :) od której psują się bardzo zęby (tak wiem większość emerytów ich nie ma :), ja osobiście nie mam zamiaru tam wracać.
      • Gość: kaja Re: Po prostu tragedia IP: *.broadband.greenlan.pl 18.11.13, 23:51
        Powiedz, szczerze to piszesz? Mamy zamiar jechać na koniec tego roku do sanatorium w Truskawcu. Mamy już "swoje lata", a jeśli warunki są tak straszne, to nie wiem, co robić?
      • twarija-1 Re: Po prostu tragedia 08.01.16, 16:03
        Na dancingach mozna spotkać coś ciekawego co by sie prawdziwej choroby nie nabawić???
    • Gość: Barbara Jestem na Ukrainie w Truskawcu w sanatorium Poludn IP: *.volia-lviv.com 25.09.15, 17:36
      Jezeli sie ktos z zdecyduje raz to bedzie wracal nie co roku ale 2 i wiecej Rewelacja. mozna by pisac duzo ale tutaj kazda godzina jest cenna jak wroce to opisze.
    • skala5507 Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 17.12.15, 19:15
      Wróciłem z Truskawca 4 dni temu. Było fantastycznie. Już zarezerwowałem miejsca na drugą połowę lutego i organizuję grupę na ten wyjazd. Na początku roku powstała w Truskawcu nowa atrakcja. Działa tam Delfinarium,a oprócz pokazów tresury delfinów prowadzą tam delfino-terapię dla dzieci. Ogólnie jest super.
      • twarija-1 Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 08.01.16, 16:04
        Możesz podpowiedzięć gdzie byłeś i co i jak ???
    • barbara160 [...] 09.01.16, 13:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Mr_D Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.kielce.vectranet.pl 01.02.16, 00:25
      Byłem 2 tygodnie w 2015 wielkanoc, w sanatorium południowy, p. Larysa Komarenko załatwiła.
      Super było, tanio, warunki - późny gierek :) ale czysto i o.k. Lekarz, badania O.K. USG jakość EU.
      Ceny :) jade w tym roku z rodziną ...
    • Gość: Lena Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.16, 10:33
      Byłam w Truskawcu san. Południowy kwiecień 2016 r jestem zadowolona z zabiegów, z opieki lekarskiej z obsługi. Stan budynku bardzo dobry / po remoncie/ standard jak w Polsce. Ważne ze dużo taniej i opieka Pań z gabinetów zabiegowych o niebo lepsza niż w Polsce. Nasze pielęgniarki to chodzące królewny w czepkach .A tu są miłe usmiechnięte i dbają o kuracjusza. Nie strofują kuracjusza dbają o dobre samopoczucie. Woda "naftusia" daje zdrowie i dobre samopoczucie. Życze wszystkim skorzystać z takiego leczenia.
      • Gość: Marzena Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: 217.153.38.* 01.06.16, 16:38
        witaj Lena proszę kontakt jestem zainteresowana wyjazdem do san Poludniowy proszę o kontakt mruda@op.pl będe wdzięczna Pozdrawiam-
    • 77gosc Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 25.03.18, 23:24
      Bylem samodzielnie sanatorium karpaty jak dla mnie same plusy .Opieka medyczna o niebo lepsza niz w Polsce do tego basen sauna silownia i jedzenie jak w 5 gwiazdkowym hotelu chyba ze ktos ma diete .Informacje znalazlem na fb wpiszcie sanatoria truskawiec i szukajcie Orecta jest menadzerem na sanatoria podany jest numer telefonu i email reszte dogadacie mowi i czyta po polsku.Cena zdecydownie przystepna taniej niz przez biura choc snatorium karpaty nalezy do tych lepszych polecam Tomasz
    • 132street Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? 28.06.18, 00:53
      Byłem z grupa około 50 osób .sanatorium znajduje sie powyżej Truskawca , trzeba przejść do wód zdrojowych około 10-15 minut na główny deptak co dobrze ci zrobi bo przed posiłkiem należy spacerować pijąc wodę ale jak nie lubisz chodzic to zródełko zanajduje się na terenie sanatorium. obsłóga przyjemna I mówi po polsku, zabiegi przepisuje lekaż dodatkowo możesz zamówić sobie więcej jak jesteś "obłożnie chorowity" masarze bicze szkodzkie etc, pokoje wzgledne to zależy co się spodziewasz , jest czysto I schludnie , Wyżywienie ; wybierasz sobie z listy a raczej zaznaczasz to co bedzie Ci odpowiadało
      na następny dzień,np. dodatkirm jest zupa mleczna rano płatki owsiane kaszka manna czy ryż na mleku. a jak to Ci nie odpowiada do zjesz to co zaznaczyłeś na liscie poprzedniego dnia bułka serek pomidor kefir czy ser biały lub zółty,
      pamiętaj że nie jedziesz do sanatorium by przytyć I nie spodziewaj się rarytasów ale napewno nie bedziesz głodny.
      Polecam restauracje Truskawa Właścicielka sanatorium zbiera grupę ludzi na występ zespołu ( koncery z tancami)
      wrzuce filmik na You Tube pt Truskavec 2017 . polecam także wesele ukrainskie ,bilety na to sprzedawane są przed wejściem na stołówkę na kilka dni przed tą imprezą rozprowadza bilety bardzo sympatyczna ukrainka ,dowóz na miejsce
      z tym że trzeba zejść do głównej drogi na oznaczoną godzinę ,tz .od głównej ulicy odchodzi ulica do sanatorium o długości około 200 metrów .Osobiście byłem zadowolony, każdy ma inne wymagania. Dowóz do sanatorium . ze Szczecina z GOLD TURE na Ukraine bez problemów ,ale spowrotem kierowcy omijali autosyrady płatne I to była mordęga ,po wertepach
      po Holera go wie jeszcze jakich dziurach po prostu było niezbyt przyjenbie zwlaszcza że aytobus miał twarde siedzenia,
      Pozdrawiam I mam nadzieje że mniej więcej odpowiedziałem z błędami na Twoje pytanie rozwiewając wątpliwości
    • Gość: marta68 Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.adsl.inetia.pl 20.07.18, 09:29
      Zadowolona nawet bardzo, ja rezerwowałam przez biuro Bezkresy www.bezkresy.pl które ma w swojej ofercie sanatoria w bardzo różnym standardzie. Ja polecam 4* bardzo przystępne cenowo a poziom wysoki. Ceny zaczynają się od jakichś śmiesznych kwot typu 600 zł za tydzień.... wybrałam biuro bo wysłałam 1 maila z terminem i nie musiałam się martwić o transport, czy na pewno będzie, co będzie jakby coś... lubię mieć spokojną głowę. W tym roku wybieram się ponownie ale chyba na jesieni
    • Gość: Adam Re: Czy był ktoś w sanatorium w Truskawcu? IP: *.datapacket.com 03.08.21, 15:03
      Nie wiem jak kiedyś ale po remoncie jest sanatorium Szachtar w Truskawcu. Sporo informacji na polskiej stronie szachtar.pl. 12 dniowy pobyt z przejazdem i ubezpieczeniem ~ 2100 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka