Dodaj do ulubionych

Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 20:32
Południowo-zachodni Krym przetrzebiliśmy dosyć dokładnie, więc chętnie
odpowiem na wszelkie nurtujące pytania, póki mam w głowie sporo informacji.
Obserwuj wątek
    • diafora Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 08.09.08, 23:25
      Samolotem, pociągiem czy samochodem? To proszę o podanie cen noclegów u ludzi w
      trójkącie : Sudak, Sewastopol , Jałta. Jadę (z rowerem) już w sobotę i jestem
      ciekawa ile teraz kosztuje platzkartnyj z pościelą.
      • Gość: wyjazdowiec Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 12:03
        Z Przemyśla autobusem do Lwowa, ze Lwowa samolotem nach Symferopol:)
        Płaciliśmy za 3-pokojowe mieszkanie 250 uah w Ałuszcie od 15 sierpnia do konca
        pobytu (raz zmienialiśmy mieszkanie). Mieszkania w obydwu przypadkach bardzo
        czyste, ciepła woda poprzez grzejnik gazowy, żadnych robali, podwójne drzwi. 2
        minuty od dworca/targu, ok. 15 min do promenady.
    • Gość: Beta Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 91.198.15.* 09.09.08, 08:49
      hej, bardzo prosze o namiary na niezadrogie ale w miarę schludne
      kwatery ewentualnie inne pozyteczne informacje jutro z rana
      wyruszamy na Krym pozdrawiam betakos@wp.pl
    • Gość: marwig Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 21:01
      lecimy 22.09 na tydzień do Sudaku. Noclegi w hotelu Forum. Co warto
      tam zobaczyć, gdzie pójść, jakie sa ciekawe miejsca, co poleciłbyś ?
      • Gość: wyjazdowiec Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 12:06
        W Sudaku jest praktycznie tylko średnio ciekawa twierdza, jedźcie kawałek dalej
        do Nowego Świata, widoki jakich mało na tym świecie, śliczna promenada, małe i
        ciche miasteczko. Oprócz tego: Jałta, Ałuszta (chociaż to jest miejscowość
        zdecydowanie bardziej imprezowa, do zwiedzania nie ma nic ciekawego), Ałupka
        (Pałac Woroncowa- średnio ciekawy, ładny z zewnątrz, w środku dno), Sewastopol +
        Bakczysaraj (wycieczka 2-3 dniowa), Aj-Petri... jeździliśmy z przewodnikiem
        (książkowym), warto się z nim czasem skonsultować;)
    • Gość: Kudlaty Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.axelspringer.pl 10.09.08, 16:43
      To moze sie zobaczym ?
      A standard jaki ?
      Trafic latwo ?
      ja wyjezdzam 19.09
      pisz: marcin.woloszczak@efakt.pl
      • Gość: lukasz Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.116.233.199.wegrow233.tnp.pl 11.09.08, 16:19
        Polecam teodozje jest tania w miare dobre plaze noclegi od 30 grywien a warunki
        super:)a tak to w jalcie mozna wynajac juz domek od 200 grywien za dobra na min
        4 osoby. wrocilem 2 dni temu wiec moge udzielic troszke inforamcji czurak@onet.eu
    • Gość: agnieszka Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.chello.pl 11.09.08, 21:30
      ja byłam w Jałcie w drugiej połowie sierpnia. Potworna drożyzna i
      właśnie szokiem dla mnie były ceny owoców trzy razy droższe niż u
      nas. Poza tym całe jedzenie okropne i bardzo drogie. Ogólnie to ten
      urlop uważam za chyba najgorszy na jakim byłam. W Jałcie jest
      brudno, drogo, śmierdzi i za te pieniądze które tam wydałam miałabym
      super urlop w wielu cudownych miejscach na świecie. Odradzam Ukrainę
      i nie mogę czytać tych bzdur na tym forum jakie to fajne kwatery sa
      na Krymie za 20 zł. Chyba w chlewie lub oborze bo ja płaciłam za
      domek kempingowy w Jałcie 70 USD/dobę
      • Gość: lukasz Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.mmpnet83.tnp.pl 11.09.08, 23:51
        to zle trafilaś:
        po pierwsze nie jest drogo jak zna sie miejsca polecam retauracje na gorkiego za
        96 czy jakos w okolicach jest nie droga mozna zjesc za jakies 15 zł np ziemniaki
        kotlet dewolaj i jakas sałatka. Co do noclegu to we wrzesniu ceny spadaja o
        połowę wiec nocleg na gorkiego jakies 10 min od deptaka a 15 od nabiereznej...
        co do jałty to brudna zgadzam sie ale sas inne miejsca gdzie mozna wybyc...ale
        ukraina jest spoko a dokladnie krym cos tanszego to ałupka, teodozja, zaoziorne
        i jeszcze pare innych mijscowosci. pytajcie jak cos...
      • zdzisbis Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 03:11
        Jaka turystka takie wrażenia i efekty.Kto waćpannę wysłał na Krym i
        to do 4 z najdroższych miejsc na Krymie i czego się oczekiwało to
        się okazało.Cieszyć się należy że już nigdy nie będziesz na Krymie
        tylko w wielkim świecie.Byłem 18 dni z żoną i wyszło nam full 2600 z
        dojazdem.Po pierwsze mało "żremy" po drugie nie jemy "mięsa po
        francusku"/to mamy w domu/ i po trzecie traktujemy mieszkańców Krymu
        jak ludzi.Prześlij w przyszłości pozdrowienia z tych cudownych
        miejsc na świecie gdzie będziesz wypoczywać taniej.
        ps. w 1992 r oceniłem ceny w jałcie jako trzykrotnie wyższe niż
        gdzie indziej na Krymie.Do tej pory tendencja cenowa wzrosła a
        czystość plaż Jałty o trzy razy się obniżyła
      • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 09:23
        Oj sporo przesady w tym co piszesz,byliśmy przez 2 tygodnie września (z tego
        jeden tydzień w Jałcie)

po pierwsze primo - owoce i warzywa droższe niż u nas, ale tylko te które nie są
        "wytwarzane na Krymie", i to wcale nie trzy razy, reszta sporo tańsza niż u nas

po drugie primo - jedzenie tanie i smaczne, - w knajpkach i restauracyjkach
        można zjeść smaczne i niedrogie różnorodne jedzonko - trzeba tylko trochę
        poszukać, a nie wchodzić do pierwszej, jedliśmy prawie wszystko, tylko na sało
        się nie skusiłem, ale płow palce lizać, pielmieni miodzio, czieburieki również,
        przeróżne zupki mniammmm - poza tym czysto i schludnie (nawet zajrzałem w jednej
        knajpce do kuchni),

po trzecie primo - kwatery w Jałcie podobno są droższe, ale kto Cię zmuszał na
        kemping (nawet wiem który ;-) ), wystarczy popytać miejscowych, którzy stoją z
        karteczkami i mają pełno przeróżnych kwater do wynajęcia, my wynajęliśmy super
        dwupokojowe mieszkanko za 300 UAH/dobę, niezależnie od ilości osób, przy
        bazarku, niedaleko plaża i centrum, czyste schludne, byliśmy tam w czwórkę, a
        spokojnie osób się tam mieściło,
        po prostu wystarczyło być uprzejmym tak jak tambylcy, porozmawiać potargować
        się, a nie wyjeżdżać z chlewem

po czawrte primo i najważniejsze - każdy lubi to co lubi, chyba nikt Cię nie
        zmuszał to tego wyjazdu.... o cudowności innych miejsc można wiele dyskutować,
        więc się nie wypowiem :)
        • Gość: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 11:43
          oczywiście jeśli komuś coś nie pasowało to nie powinien o tym pisać bo dostanie
          "postem" w twarz. piszą najmądrzejsi i doświadczeni bywalcy krymu o kulturze,
          nie robieniu chlewu itp itd zapominając o dobrym tonie swych wypowiedzi.
          podawajcie proszę adresy tych cudownych kwarter byście w przyszłości nie byli
          zmuszani czytać jak to kolejny turystyczny analfabeta nie potrafił sobie
          poradzić na krymie -ukraińskim raju wyłącznie dla ludzi rozumnych.
          • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 12:11
            Rozumiem Panie mops, że do mnie pijesz swoim kulturalnym postem w dobrym tonie :D

Wynoszę to z kolejności wpisu na forum, nie z treści, która w zasadzie powinna
            mnie urazić, lecz czytając Pana wypowiedzi, wyładowujące swoje frustracje na
            innych, mam je serdecznie gdzieś.

Co do kwater i innych informacji (oczywiście subiektywnych) wszystkim chętnym w
            miarę możliwości i swojej ograniczonej wiedzy udzielę.
            Kwatery czyste i schludne są - to nie ulega wątpliwości - to że Pan ich nie
            widział nie znaczy, że nie istnieją.

pozdrawiam
            • Gość: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 12:24
              to, że ktoś wywodem trafia w ślepą uliczkę oznaczać może wiele np. to, że zbłądzi;>
              • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 12:27
                i to chyba Panu się przytrafiło...
                ale szukajcie, a znajdziecie ;-)
                • Gość: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 12:32
                  "oj sporo przesady w tym co piszesz"
                  a nawet jeszcze więcej.
                  tyle.
                  • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 12:39
                    na szczęście Pana obiektywizm i chłodna ocena ratuje wszystkich wokoło:D

I Pan na pewno lepiej wie ode mnie na jakiej kwaterze mieszkałem oraz co i gdzie
                    jadłem.

Kwestia podejścia, jedni widzą szklankę do połowy pustą inni pełną.
                    Pomimo kilku niedogodności zapamiętam czas spędzony na Krymie bardzo udany.
                    • Gość: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 13:10
                      "na szczęście Pana obiektywizm i chłodna ocena ratuje wszystkich wokoło:D
                      I Pan na pewno lepiej wie ode mnie na jakiej kwaterze mieszkałem oraz co i gdzie
                      jadłem."

nie wiem skąd te wnioski. nic na temat kwaterunkowej ani kulinarnej krymskiej
                      przeszłości nie pisałem, ale tak się tworzy rzeczywistość jak widać. życzę
                      dobrych snów w świecie iluzji oraz pozdrawiam wyrażając szacunek wobec twórczej
                      postawy.
                      • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 13:30
                        faktycznie nic na ten temat nie było, zwłaszcza w wątku "krymski standard - nim
                        wyjedziesz przeczytaj"

:D

a mój iluzoryczny żołądek czuł i wciąż się czuje dobrze po kuchni krymskiej,

dla zainteresowanych polecam płow w Eupatorii w knajpce bodajże "Karaman" - obok
                        wejścia do kenes karaimskich.
                        • Gość: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 14:54
                          "na szczęście Pana obiektywizm i chłodna ocena ratuje wszystkich wokoło:D
                          jadłem."

wiem.sztuka zrozumienia tego co jest napisane wymaga wielu przypadkach mnóstwa
                          wysiłku. to, że w innym wątku opisywałem jakąś sytuację nie ma nic wspólnego z
                          przypuszczeniami z cytowanej wyżej wypowiedzi. jasno powtórzę tmk.pl -nic na
                          temat twoich krymskich przygód nie pisałem. więc nadal życzę radosnego bytowania
                          w świecie mgieł;>
                          • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 15:19
                            zwłaszcza:

""oj sporo przesady w tym co piszesz"
                            a nawet jeszcze więcej.
                            tyle."

nie odnosiło się do mnie, widać nie ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem

Jesteś sfrustrowany, nie podobało Ci się - to nie znaczy, że inni nie mogą mieć
                            swojego zdania

Poza tym jakby nie było jesteśmy/byliśmy u kogoś i przyzwoitość nakazywałaby
                            odrobinę grzeczności i akceptacji innych zachowań - a nie wyjeżdżać z chlewem i
                            traktować innych z góry.

Nie włazi się do cudzego domu i nie dyktuje się jak ma być, co jest lepsze, i w
                            ogóle jest bez sensu. Nie podoba się - to po co się pchasz.
                            • Gość: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 15:48
                              słabo. słabiutko.jeszcze słabiej.
                              zapadł wyrok -jestem sfrustrowany. przyznam się szczerze jestem też arabskim
                              szejkiem i...
                              nigdy nie byłem na krymie. po prostu mi się nudzi.
                              • tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 16:03
                                tak właśnie myślałem :P
      • Gość: asasas Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.eastwest.com.pl 12.10.08, 19:48
        tak, a podejrzewam ze nawet cyrylict nie potrafisz dziewczyno i po angielsku sie
        probowalas dogadac robiac z siebie idiotke, wiec mialas drogo i dobrze Ci tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka