GoĹÄ: wyjazdowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.08, 20:32 Południowo-zachodni Krym przetrzebiliśmy dosyć dokładnie, więc chętnie odpowiem na wszelkie nurtujące pytania, póki mam w głowie sporo informacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diafora Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 08.09.08, 23:25 Samolotem, pociągiem czy samochodem? To proszę o podanie cen noclegów u ludzi w trójkącie : Sudak, Sewastopol , Jałta. Jadę (z rowerem) już w sobotę i jestem ciekawa ile teraz kosztuje platzkartnyj z pościelą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wyjazdowiec Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 12:03 Z Przemyśla autobusem do Lwowa, ze Lwowa samolotem nach Symferopol:) Płaciliśmy za 3-pokojowe mieszkanie 250 uah w Ałuszcie od 15 sierpnia do konca pobytu (raz zmienialiśmy mieszkanie). Mieszkania w obydwu przypadkach bardzo czyste, ciepła woda poprzez grzejnik gazowy, żadnych robali, podwójne drzwi. 2 minuty od dworca/targu, ok. 15 min do promenady. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Beta Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 91.198.15.* 09.09.08, 08:49 hej, bardzo prosze o namiary na niezadrogie ale w miarę schludne kwatery ewentualnie inne pozyteczne informacje jutro z rana wyruszamy na Krym pozdrawiam betakos@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marwig Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 21:01 lecimy 22.09 na tydzień do Sudaku. Noclegi w hotelu Forum. Co warto tam zobaczyć, gdzie pójść, jakie sa ciekawe miejsca, co poleciłbyś ? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wyjazdowiec Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.08, 12:06 W Sudaku jest praktycznie tylko średnio ciekawa twierdza, jedźcie kawałek dalej do Nowego Świata, widoki jakich mało na tym świecie, śliczna promenada, małe i ciche miasteczko. Oprócz tego: Jałta, Ałuszta (chociaż to jest miejscowość zdecydowanie bardziej imprezowa, do zwiedzania nie ma nic ciekawego), Ałupka (Pałac Woroncowa- średnio ciekawy, ładny z zewnątrz, w środku dno), Sewastopol + Bakczysaraj (wycieczka 2-3 dniowa), Aj-Petri... jeździliśmy z przewodnikiem (książkowym), warto się z nim czasem skonsultować;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kudlaty Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.axelspringer.pl 10.09.08, 16:43 To moze sie zobaczym ? A standard jaki ? Trafic latwo ? ja wyjezdzam 19.09 pisz: marcin.woloszczak@efakt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukasz Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.116.233.199.wegrow233.tnp.pl 11.09.08, 16:19 Polecam teodozje jest tania w miare dobre plaze noclegi od 30 grywien a warunki super:)a tak to w jalcie mozna wynajac juz domek od 200 grywien za dobra na min 4 osoby. wrocilem 2 dni temu wiec moge udzielic troszke inforamcji czurak@onet.eu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: agnieszka Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.chello.pl 11.09.08, 21:30 ja byłam w Jałcie w drugiej połowie sierpnia. Potworna drożyzna i właśnie szokiem dla mnie były ceny owoców trzy razy droższe niż u nas. Poza tym całe jedzenie okropne i bardzo drogie. Ogólnie to ten urlop uważam za chyba najgorszy na jakim byłam. W Jałcie jest brudno, drogo, śmierdzi i za te pieniądze które tam wydałam miałabym super urlop w wielu cudownych miejscach na świecie. Odradzam Ukrainę i nie mogę czytać tych bzdur na tym forum jakie to fajne kwatery sa na Krymie za 20 zł. Chyba w chlewie lub oborze bo ja płaciłam za domek kempingowy w Jałcie 70 USD/dobę Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lukasz Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.mmpnet83.tnp.pl 11.09.08, 23:51 to zle trafilaś: po pierwsze nie jest drogo jak zna sie miejsca polecam retauracje na gorkiego za 96 czy jakos w okolicach jest nie droga mozna zjesc za jakies 15 zł np ziemniaki kotlet dewolaj i jakas sałatka. Co do noclegu to we wrzesniu ceny spadaja o połowę wiec nocleg na gorkiego jakies 10 min od deptaka a 15 od nabiereznej... co do jałty to brudna zgadzam sie ale sas inne miejsca gdzie mozna wybyc...ale ukraina jest spoko a dokladnie krym cos tanszego to ałupka, teodozja, zaoziorne i jeszcze pare innych mijscowosci. pytajcie jak cos... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisbis Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 03:11 Jaka turystka takie wrażenia i efekty.Kto waćpannę wysłał na Krym i to do 4 z najdroższych miejsc na Krymie i czego się oczekiwało to się okazało.Cieszyć się należy że już nigdy nie będziesz na Krymie tylko w wielkim świecie.Byłem 18 dni z żoną i wyszło nam full 2600 z dojazdem.Po pierwsze mało "żremy" po drugie nie jemy "mięsa po francusku"/to mamy w domu/ i po trzecie traktujemy mieszkańców Krymu jak ludzi.Prześlij w przyszłości pozdrowienia z tych cudownych miejsc na świecie gdzie będziesz wypoczywać taniej. ps. w 1992 r oceniłem ceny w jałcie jako trzykrotnie wyższe niż gdzie indziej na Krymie.Do tej pory tendencja cenowa wzrosła a czystość plaż Jałty o trzy razy się obniżyła Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 09:23 Oj sporo przesady w tym co piszesz,byliśmy przez 2 tygodnie września (z tego jeden tydzień w Jałcie) po pierwsze primo - owoce i warzywa droższe niż u nas, ale tylko te które nie są "wytwarzane na Krymie", i to wcale nie trzy razy, reszta sporo tańsza niż u nas po drugie primo - jedzenie tanie i smaczne, - w knajpkach i restauracyjkach można zjeść smaczne i niedrogie różnorodne jedzonko - trzeba tylko trochę poszukać, a nie wchodzić do pierwszej, jedliśmy prawie wszystko, tylko na sało się nie skusiłem, ale płow palce lizać, pielmieni miodzio, czieburieki również, przeróżne zupki mniammmm - poza tym czysto i schludnie (nawet zajrzałem w jednej knajpce do kuchni), po trzecie primo - kwatery w Jałcie podobno są droższe, ale kto Cię zmuszał na kemping (nawet wiem który ;-) ), wystarczy popytać miejscowych, którzy stoją z karteczkami i mają pełno przeróżnych kwater do wynajęcia, my wynajęliśmy super dwupokojowe mieszkanko za 300 UAH/dobę, niezależnie od ilości osób, przy bazarku, niedaleko plaża i centrum, czyste schludne, byliśmy tam w czwórkę, a spokojnie osób się tam mieściło, po prostu wystarczyło być uprzejmym tak jak tambylcy, porozmawiać potargować się, a nie wyjeżdżać z chlewem po czawrte primo i najważniejsze - każdy lubi to co lubi, chyba nikt Cię nie zmuszał to tego wyjazdu.... o cudowności innych miejsc można wiele dyskutować, więc się nie wypowiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 11:43 oczywiście jeśli komuś coś nie pasowało to nie powinien o tym pisać bo dostanie "postem" w twarz. piszą najmądrzejsi i doświadczeni bywalcy krymu o kulturze, nie robieniu chlewu itp itd zapominając o dobrym tonie swych wypowiedzi. podawajcie proszę adresy tych cudownych kwarter byście w przyszłości nie byli zmuszani czytać jak to kolejny turystyczny analfabeta nie potrafił sobie poradzić na krymie -ukraińskim raju wyłącznie dla ludzi rozumnych. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 12:11 Rozumiem Panie mops, że do mnie pijesz swoim kulturalnym postem w dobrym tonie :D Wynoszę to z kolejności wpisu na forum, nie z treści, która w zasadzie powinna mnie urazić, lecz czytając Pana wypowiedzi, wyładowujące swoje frustracje na innych, mam je serdecznie gdzieś. Co do kwater i innych informacji (oczywiście subiektywnych) wszystkim chętnym w miarę możliwości i swojej ograniczonej wiedzy udzielę. Kwatery czyste i schludne są - to nie ulega wątpliwości - to że Pan ich nie widział nie znaczy, że nie istnieją. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 12:24 to, że ktoś wywodem trafia w ślepą uliczkę oznaczać może wiele np. to, że zbłądzi;> Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 12:27 i to chyba Panu się przytrafiło... ale szukajcie, a znajdziecie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 12:32 "oj sporo przesady w tym co piszesz" a nawet jeszcze więcej. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 12:39 na szczęście Pana obiektywizm i chłodna ocena ratuje wszystkich wokoło:D I Pan na pewno lepiej wie ode mnie na jakiej kwaterze mieszkałem oraz co i gdzie jadłem. Kwestia podejścia, jedni widzą szklankę do połowy pustą inni pełną. Pomimo kilku niedogodności zapamiętam czas spędzony na Krymie bardzo udany. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 13:10 "na szczęście Pana obiektywizm i chłodna ocena ratuje wszystkich wokoło:D I Pan na pewno lepiej wie ode mnie na jakiej kwaterze mieszkałem oraz co i gdzie jadłem." nie wiem skąd te wnioski. nic na temat kwaterunkowej ani kulinarnej krymskiej przeszłości nie pisałem, ale tak się tworzy rzeczywistość jak widać. życzę dobrych snów w świecie iluzji oraz pozdrawiam wyrażając szacunek wobec twórczej postawy. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 13:30 faktycznie nic na ten temat nie było, zwłaszcza w wątku "krymski standard - nim wyjedziesz przeczytaj" :D a mój iluzoryczny żołądek czuł i wciąż się czuje dobrze po kuchni krymskiej, dla zainteresowanych polecam płow w Eupatorii w knajpce bodajże "Karaman" - obok wejścia do kenes karaimskich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 14:54 "na szczęście Pana obiektywizm i chłodna ocena ratuje wszystkich wokoło:D I Pan na pewno lepiej wie ode mnie na jakiej kwaterze mieszkałem oraz co i gdzie jadłem." wiem.sztuka zrozumienia tego co jest napisane wymaga wielu przypadkach mnóstwa wysiłku. to, że w innym wątku opisywałem jakąś sytuację nie ma nic wspólnego z przypuszczeniami z cytowanej wyżej wypowiedzi. jasno powtórzę tmk.pl -nic na temat twoich krymskich przygód nie pisałem. więc nadal życzę radosnego bytowania w świecie mgieł;> Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 15:19 zwłaszcza: ""oj sporo przesady w tym co piszesz" a nawet jeszcze więcej. tyle." nie odnosiło się do mnie, widać nie ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem Jesteś sfrustrowany, nie podobało Ci się - to nie znaczy, że inni nie mogą mieć swojego zdania Poza tym jakby nie było jesteśmy/byliśmy u kogoś i przyzwoitość nakazywałaby odrobinę grzeczności i akceptacji innych zachowań - a nie wyjeżdżać z chlewem i traktować innych z góry. Nie włazi się do cudzego domu i nie dyktuje się jak ma być, co jest lepsze, i w ogóle jest bez sensu. Nie podoba się - to po co się pchasz. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mops Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: 194.183.57.* 22.09.08, 15:48 słabo. słabiutko.jeszcze słabiej. zapadł wyrok -jestem sfrustrowany. przyznam się szczerze jestem też arabskim szejkiem i... nigdy nie byłem na krymie. po prostu mi się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tmk.pl Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) 22.09.08, 16:03 tak właśnie myślałem :P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asasas Re: Byłem 3 tygodnie na Krymie, chętnie pomogę:) IP: *.eastwest.com.pl 12.10.08, 19:48 tak, a podejrzewam ze nawet cyrylict nie potrafisz dziewczyno i po angielsku sie probowalas dogadac robiac z siebie idiotke, wiec mialas drogo i dobrze Ci tak Odpowiedz Link Zgłoś