Dodaj do ulubionych

Jaka kostka brukowa najlepsza?

IP: *.dynamic.chello.pl 14.06.13, 13:09
Remontujemy z żoną działkę, którą mamy pod Krakowem. Chcemy zrobić grilla i do tego położyć jakąś ładną kostkę brukową i do tego kupić jakieś ogrodowe meble. Jaką kostkę polecacie? widziałem trochę fajnych zdjęć w internecie, ale wszystko wydaje się drogie i nie umiem się za to zabrać. Ogólnie to samemu kostkę można położyć czy specjalista jakiś jest potrzebny?
Obserwuj wątek
    • Gość: lete Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.13, 15:43
      Jeśłi chodzi o samo układanie kostek to osobiście polecam zatrudnienie specjalisty. To nie jest takie łatwe, bo trzeba zrobić odpowiedni podkład, by wszystko trzymało się ściśle i zwarcie. Popatrz sobie na te zestawienie: www.best-bruk.pl/Oferta-produktow,Kostka-brukowa-Bruk-Bet,3,55.html , wybierz co Ci się podoba. Producent akurat jest pierwszej ligi, to mogę zapewnić osobiście. Natomiast typ kostki to już Twój personalny wybór.
      • magda.grzelewska Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 19.08.13, 01:22
        Osobiście zgodzę się z użytkownikiem 82misiek. Również mam ich kostkę u siebie i jestem mega zadowolona. Wiadomo, że wybór jest szeroki, jednak w naszym kraju większość tego typu firmy, to oszuści, którzy na każdym kroku próbują nas oszukać. Kost-bet to zupełnie inna jakość.
        • Gość: Larysa Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.09.13, 14:24
          Szukam właśnie informacji na ich temat, bardzo dużo pozytywnych opinii znalazłam i kilka innych bardzo skrajnych. Ciekawa jestem czy tylko w układaniu kostki Kost-bet jest taki dobry, czy można zlecić im też inne prace.
      • Gość: kresekk Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.14, 13:04
        mi osobiście najbardziej podoba się kostka brukowa Babilon w jasnym odcieniu, takie trochę przeniesienie się w czasie do starożytnej Babilonii ;) świetnie komponuje się z zielenią roślin w ogrodzie
        • Gość: brukarz123 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.14, 12:39
          Na pewno nie polecam Libetu. Ich jakość na przestrzeni ostatnich 5 lat pogorszyła sie do tego stopnia że pomimo iż byli moim ulubionym producentem całkowicie zrezygnowałem ze współpracy z nimi. Dodatkowo czytałem że mają problemy finansowe co oznacza że może jeszcze bardziej obetną jakość.
        • Gość: rafal007 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.14, 12:54
          Wybór jest obecnie bardzo duży i firmy dysponują rozwiniętymi technologiami. Jednak wielkość nie jest gwarancją jakości. Libet na przykład jest bardzo dużą firmą a na przestrzeni kilku ostatnich lat ich jakość spadła na łeb na szyję. Ukladam kostke juz od 10 lat i bardzo lubiłem tego producenta jednak przez ostatnie 3 lata całkowicie straciłem do nich zaufanie.
      • Gość: Janek Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 11:38
        Od siebie mogę polecić np. kostkę brukową od Jam-Pol
        • rodi11 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 31.08.16, 21:02
          A ja jestem właśnie bardzo zadowolony z kostki Libet. Profesjonalnie położona, genialnie wygląda. Znajomi mi polecili. Ale to moje zdanie. Osobiście polecam Libet deco anticol merano piaskowy beż. Genialnie wygląda.
    • 82misiek Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 07.08.13, 10:00
      A ktoś może korzystał z takiego rozwiązania?
    • Gość: gość Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: 186.249.79.* 29.08.13, 09:20
      Zobaczcie tą wyszukiwarkę. Jest tu duży wybór produktów z ich opisem, w tym kostki brukowe. tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/kategoria/kostka-brukowa-betonowa-498/?page=2
      i produkty do czyszczenia powierzchni tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/kategoria/preparaty-do-czyszczenia-powierzchni-2065/
      • arttu.pl Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 26.09.13, 16:02
        Libet??
        • Gość: Furmi Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.13, 09:15
          Wiele osób na nich jechało, podobno po zimie sporo problemów było z tą kostką. Najlepsze jest to, że to wcale nie jest tania kostka. Osobiście nie miałem okazji sprawdzić, ale skłaniałbym się bardziej do wspominanego wyżej Kost-Betu, właśnie ze względu na trwałość.
          • Gość: Cartman Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.11.13, 13:28
            Też mi się wydaje, że Kost-bet będzie najlepszym wyborem. Co prawda kiepsko znam produkty konkurencji, ale wiem, że KB robi naprawdę świetne rzeczy ze swojej kostki, która potrafi naprawdę wiele znieść.
    • 82misiek Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 26.09.13, 13:09
      To prawda. Niestety ludzie w naszym kraju nie do końca zdają sobie sprawę z tego, że jeśli coś ma być dobre i służyć nam przez lata, to niestety, ale będzie to kosztowało więcej. Tak tez jest w przypadku Kost-betu.
    • Gość: Julo Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.10.13, 11:11
      Też mam tą kostkę brukową od kost-betu i również bardzo mocno ją sobie chwalę. Zastanawiam się jednak w jaki sposób, o nią dbać, aby móc jak najdłużej się nią cieszyć. Sporo czytałem, że kostka bardzo wytrzymała, że super materiał i jestem w stanie w to uwierzyć, ale chciałbym zadbać o nią jeszcze bardziej. Poradzicie coś?
    • Gość: kresekk Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.play-internet.pl 24.03.14, 19:13
      ja zdecydowałem się na kostkę Tegula, nikt w okolicy nie ma tego rodzaju kostki, prezentuje się dosyć ciekawie, co wazne fugowałem kostkę, zamiast po prostu układać ją ściśle, według mnie to trwalsze rozwiązanie
      • moblister Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 25.03.14, 15:41
        A powiedzcie mi, fugujecie kostkę? Ja zamówiłem już Creativ, ale nie wiem co z fugami? Jedni mówią, że jak najbardziej tak, inni, że nie ma sensu...? A waszym zdaniem?
        • Gość: krakenOP Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.04.14, 12:40
          W temacie fugowania sie nie wypowiem, najlepiej wziąć specjalistyczną firmę, tak jak pisali przedmówcy. Gdyby ktoś z Pabianic i okolic potrzebował, to mogę polecić tych państwa (klik!).
        • Gość: tryb Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.wroclaw.mm.pl 22.04.14, 15:07
          Kostkę fuguj bezwzględnie ale zgodnie z zaleceniami producenta.
          Chcesz robić sam? A jesteś w stanie zrobić wszystko dokładnie, wyrównania, spadki, odwodnienia, zagęszczenie...
          www.buszrem.pl/content/83/Kostka_brukowa.html
    • Gość: brukmistrz Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.ip.netia.com.pl 16.04.14, 12:45
      Co do kładzenia samodzielnego to jeżeli nie masz żadnego doświadczenia to raczej odradzam. Jeżeli chcesz mieć dobrze wykonana pracę i spokój na dłuższy czas to lepiej zatrudnić fachowca. Co do kostki to na pewno nie polecam Libetu. Ich jakość na przestrzeni ostatnich 5 lat pogorszyła sie do tego stopnia że pomimo iż byli moim ulubionym producentem całkowicie zrezygnowałem ze współpracy z nimi.
      • Gość: marek Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.14, 16:05
        Zgadzam sie z przedmówcą. Libet pogorszył jakość i to mocno. Kostka brukowa to nie jest tania sprawa. Jak juz wydawać pieniądze to nie po to żeby po 3 latach trzeba było kłaść nowy.
      • Gość: stefcio Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.leaseweb.com 22.04.14, 19:45
        oj ktoś tu chyba chce zaszkodzić Libetowi... te negatywne opinie wyglądają trochę podejrzanie... sam do niedawna zajmowałem się układaniem kostki i do libetu nie trzeba było nikogo specjalnie namawiać, bo bronił się solidnością wykonania... żadnego spadku jakości nie zauważyłem.. no chyba że ktoś czołgiem po niej jezdzi, to wiadomo że sie pokruszy... z kolei z innymi producentami to bywa bardzo różnie.. to troche jak kupowanie kota w worku.. zainteresowanym proponuje obejrzec gdzieśna żyw o kostki różnych producentów i przekonać sie samemu jak jest na prawde...
        • azga1 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 11.09.14, 10:29
          Libet sam sobie szkodzi...
          niestety jestem naiwną klientką, która kupiła 22 palety takiego badziewia, co kruszy się pod palcami, nie trzeba czołgiem iv.pl/images/30643351973690481643.jpg
          Zakładam nowy temat, aby ostrzec naiwnych, tam więcej zdjęć i opis.
          Niestety, przed wydaniem mnóstwa $$$ nie poczytałam w necie i teraz pluję sobie w brodę.
    • parawi Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 24.04.14, 21:50
      Polecam model Promenada (z bruk betu). Długo się nie mogłem zdecydować, na początku podobał mi się inny wzór, ale koniec końców zdecydowałem się właśnie na to. Kształtem kostki przypominają cięte i gładkie płyty kamienne o lekko nieregularnych, prostych krawędziach, połączone między sobą wąskimi spoinami. Wielkość jest zróżnicowana i to nadaje temu swego rodzaju dynamiczny wygląd. Jest bardzo oryginalna, to trzeba przyznać!
    • Gość: lemmy Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.06.14, 14:05
      Ja to polecam chyba kostkę granitową, mi najbardziej przypadla do gustu- mam z niej podjazd do garażu zrobiony. A z Krakowa i okolic (Skawina) to polecam bardzo porządną firmę Polbruk - zajmują sie sprzedażą i układaniem kostki rownież - i tu odpowiedz na ostatnie pytanie-tak, lepiej zeby to ulozył ktoś obeznany, niz sie bawic w to samemu i jeszcze psioczyć.że cos nie wychodzi , a wiadomo,ze zawse jakas taka sytuacja sie zdarza ;)
      • Gość: Max Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.14, 18:04
        czytam to i płaczę ze śmiechu...nawet jednej osoby która ma o tym pojęcie....żebyście mieli świadomość producentów kostki brukowej w Polsce jest ok 500 firm...pierwsza liga to na dziś 4 firmy...reszta to garazowicze na starych maszynach i podkupionej półtechnologii....Libet stracił na jakości? troszkę tak, ale dalej bije wszystkich na głowę...dlaczego? dlatego że kostka ma poleżeć te 20 lat i poleży, bo wygląd wszyscy producenci mają podobny ale najważniejsze z czego kostka jest zrobiona, czyli piach kruszywo chemia barwniki i wiele innych oraz jaka forma i wibroprasa. DObry brukarz wam powie....przetnij kostkę na pół i wszystko jasne...albo dobre kruszywo albo piach i kamienie....Jakościowo Semmerlock zbliżył sie do libetu ale od 2 lat też jedzie w dół (tak jak wszystkie firmy spadły na jakości) Polbruk nawet ok kostki płukane mają dobre....miejcie świadomosć że jedna opinia nie stanowi opinii o producencie...skoro firma się rozwija i sprzedaje coraz wiecej to znaczy ze słabnie i ma zły produkt bo ktos napisał post na forum? ...mówię obiektywnie, nie sprzedaję kostki nie układam ani nie pracowałem w żadnej z tych firm, ale znam firmy z tej branży i branżę doskonale:) z ogólnopolskich graczy odradzam Jadar, Buszrem Budokrusz, Bruk-Bet...za 5 lat będziecie płakać...polecam Libet szczególnie colormixy, Polbruk szczególnie płukane i Semmerlock też kilka niezłych produktów...do producentów garażowych dajcie sobie spokój...na kostce nie oszczędzajcie 2-3 zł bo warto czasem dopłacić...inwestycja 200 m2 po 3 zł do m2 to 600zł przy całym nakładzie 20.000 to żadne pieniądze....lepiej się zastanówcie nad ważniejszymi sprawami....czy brukarz was nie orżnie na metrażu, czy beton policzy wam jaki przyjechał a nie liczy B-4 a przyjeżdża piach, podbudowa, kliniec wszystko to się liczy bo kostka jest akurat z tego wszystkiego najtańsza. zawsze umawiajcie się za całość roboty z materiałem, znam firmy co za ustawienie kibla na budowie liczą 1500zł, najlepiej cena za wszystko od wejścia na podwórko do pozamiatania. znam firmę co za odebranie pustych palet bierze kaucję a potem je przyjeżdża i zabiera...nic dziwnego w tym nie ma, ale bierze 30 zł za kilometr jak nie kaucja przepada a palety wsadź sobie w d....cena za układanie 10 zł/m2? nie ma sprawy, obrzeża ustawią i zabetonują 5 razy drożej.....jeszcze tysiące takich przykładów jak ludzi walą na kasę a dla ludzi najważniejsze dalej ze kostka jest 3 zł na metrze tańsza....ale ogólnie w tej branży bryndza, więc ceny są przyzwoite i zawsze można negocjować...u mnie ok 18-25 zł za m2, do tego materiał, jak ktoś ogarnięty to znajdzie za 70-80- zł za m2 na gotowo (oczywiście zależy jaka podbudowa ile betonu i cena kostki, przyjąłem 40zł)
        • Gość: senny Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.wroclaw.mm.pl 30.06.14, 19:44
          Nie sprzedaję kostki i nie układam, nie pracowałem u żadnego producenta – ale znam doskonale.

Te firmy są „cacy”, a tamte „be”.

Tak, tak. Wiemy, wiemy
          Rozumiemy
          Jeszcze coś o futbolu, medycynie i polityce w ten deseń poproszę.
        • steffer Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 01.12.15, 21:28
          Zgadzam się, to fakt, producentów jest wielu ale jakość jest różna. Dobrymi produktami jest kostka firmy pebek - pebekdesign.com/produkty-kategoria/3/kostka-brukowa ze świdnicy - znana i polecana przez wiele firm brukarskich.
    • Gość: Janek Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.adsl.inetia.pl 16.06.14, 11:37
      Ja osobiście polecam poradzić się profesjonalnej firmy, która taką kostkę będzie układać - z pewnością poradzą lepiej niż ludzie na forum. Polecam tą firmę jam-pol.eu/PL/oferta/kostka-brukowa-torun-bydgoszcz
      • Gość: matueszon Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.14, 15:36
        nie radzę oszczędzać na takich materiałach , samo wykonanie tj. ułożenie kostki musi być wykonane prawidłowo i starannie, inaczej nie będzie długo służyć. Jeśli nie ma się do tego ręki, lepiej skorzystać z pomocy specjalistów, nam kostkę zakładała firma www.zubdebowski.pl/ - jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu końcowego.
        • Gość: gość Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.07.14, 09:16
          Ja kupowalem kostkę libet u lokalnego dystrybutora. Szukałem poprzez serwis www.producencibetonu.pl. Często pomiędzy jedną firmą a drugą w tej samej okolicy jest duża różnica cenowa.
    • Gość: karek999 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.06.14, 20:48
      Ja zdecydowałem się na jeszcze inne rozwiązanie. I tam gdzie kostka to kostka, ale alejki wysypałem kruszywem i też wygląda to bardzo dobrze. Kruszywo można kupić tu www.ekoprod.pl/
    • deltaforce7 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 11.07.14, 12:51
      Jakiej kostki byście nie wybrali, musicie pamiętać żeby o nia odpowiednio zadbać. Czyścic i impregnować aby służyła wam na lata. Idealnie z tych zadań wywiazuja się produkty marki PERFECT. Można bez problemu kupić je przez internet pod adresem: www.budowlana-chemia.com.
      • estera1538 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 05.10.15, 21:28
        Producentów kostki brukowej trochę jest na naszym rynku. Czasami lepiej skorzystać z oferty mniejszej firmy, bo wtedy też większa gwarancja, że może im po prostu zależeć na dobrej jakości wykonania. Mój brat ma wokół domu taką trochę dziwną kostkę jak na tym zdjęciu http://brukgarden.pl/images/galeria/68.jpg - mi się akurat średnio podoba, ale on jest tym zachwycony. Kwestia gustu.
    • janikowitch00 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 04.11.15, 14:49
      Korzystałem z usług i produktów joyline-brukarstwo.pl/ i ich kostka brukowa była świetna.
    • radekjuszczak2 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 11.12.15, 13:27
      Witaj, korzystam z kostki brukowej marki joyline-brukarstwo.pl/ i nigdy nie moge na nia narzeka, solidna i trwala, a zaleta jest to, ze prawie nie ma plam po 2 latach korzystania.
    • dychu898 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 12.02.16, 13:20
      W sumie ja zleciłem ułożenie łącznie z zakupem kostki brukowej firmie Joyline joyline-brukarstwo.pl/. Nie mam na co narzekać, fajnie wygląda i nie niszczy się w ogóle.
      • michalijowicz Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 13.02.16, 15:56
        Zapoznaj się z kostką brukową od tych panów, mają ciekawe wzory i projekty.
    • maciek.ce Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 19.02.16, 13:58
      Hej moim zdaniem warto zainwestować w dobrego fachowca i w dobry jakościowo materiał. Przecież to są inwestycje na lata. Jak przeliczysz sobie ile lat będziesz miał spokój i nie będziesz się musiał o nic martwić to przestajesz niektóre inwestycje widzieć jako drogie. Dlatego ja u siebie położyłem granit. Z czystym sumieniem mogę wam polecić tego producenta www.kamieniarski.pl/
    • mirex1950 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 23.10.16, 13:42
      Polecam Libet. Trzy razy musiałem wymieniać kostkę innego producenta. Odkąd mam Libet mam spokój, a ogrodem zachwyceni byli znajomi, bo super go nam zaprojektowali. Oczywiście zachęcam do kostki premium. Nie wiem jak inne firmy ale ta niby największa, czyli P*****k do beznadzieja....
      • dankowicka Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 23.10.16, 15:48
        Firma Libet wstrzeliła się u mnie w 100 % moich potrzeb. Polecam ich produkty bo są najepsze jakościowo. Przyjaciółka mnie przekonała żebym wybrała ich i polecam dalej. Danka
    • forcenkader Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 30.11.16, 22:51
      Ja długo zastanawiałem się nad wyborem kostki brukowej. Wybrałem kolekcję stare miasto od Superbruk. Jest ciekawa, kostki wyglądają super łatwe w utrzymaniu czystości.
    • gryton25eduniatrak15 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 05.12.16, 22:06
      Zobacz ofertę Superbruk mają ciekawe rozwiązania mój kolega jest brukarzem i zachwala tego producenta.
    • marcin_marc Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 18.08.17, 10:18
      Jak na grilla to kostka 4-6cm powinna być odpowiednia. Czy samemu, czy firmie? Jak potrafisz to samemu, jak boisz się, a nie chcesz przepłacać to sprawdź koniecznie ceny na wycenione.pl/cennik-uslug,p1?page=1&special_101_from=1&miejscowosc_lat=&miejscowosc_lng=&miejscowosc=&miejscowosc_km=100&Search=Search&id=0 moze uda Ci się kogoś znaleźć, albo po prostu będziesz miał rozeznanie na rynku cen.
    • adamasda Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 26.02.18, 11:14
      Zdecydowanie klasyczna kostka. Najtaniej wyjdzie, a styl ma. Pamiętaj tylko, aby znaleźć jakąś jakościowo dobrą. Poradniki znajdziesz tutaj www.polskiinzynier.pl/jaka-kostke-brukowa-wybrac/
    • minow343 Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 27.03.18, 16:08
      Osobom ze Skierniewic mogę polecić firmę Ped-Bruk, która zajmuje się brukarstwem i stabilizacją gruntów. Swoją robotę wykonują porządnie. Oczywiście kostkę można też położyć samemu, ale narobisz się jak wół, a po pracy zamiast spędzać czas z rodziną będziesz zasuwał na ogrodzie.
    • nietoperzz Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 13.04.19, 08:36
      Jak się chce to wszystko można ale nie wszystko się powinno jak mawiał mój dziadek ;) My mamy kostkę brukową Drogbruk, dobrze się prezentuje, praktyczna. Producent robi darmowy projekt to też nie ukrywam było nie bez znaczenia dla nas przy wyborze. Oceniam na piątkę.
      • deuskosmateus Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 17.04.19, 10:50
        kostka od drogbruku jest chyba niezniszczalna. szwagier ma na podjeździe w firmie i cały czas wygląda tak samo dobrze. a to się często nie zdarza
        • domaszkkk Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 26.05.19, 12:30
          czytalem ze dobra ale macie taka z coverem?
    • rafson Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 30.09.19, 15:23
      Moim zdaniem najlepsza jest świecąca kostka brukowa. Sam mam taką i doskonale prezentuje się w dzień - nie wyróznia się od zwykłej, a w nocy doskonale i efektowanie oświetla.
      • jestemza Re: Jaka kostka brukowa najlepsza? 07.08.20, 15:48
        Ja proponuję po prostu kostke granitową, ale w kolorz czerwonym. Fajnie kontrastuje z zielenią trawnika. Mają taka w strzegomskim Pakalu. Cena rozsądna i transport do Katowic był bez problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka