Dodaj do ulubionych

Jak dobrać napęd do bramy

21.03.16, 08:46
Przy doborze automatu do bramy garażowej, skrzydłowej lub przesuwanej należy na początku odpowiedzieć sobie na pytania:
1. Ile razy średnio na dobę planuję otwierać bramę?
2. Czy mam dostępny prąd i przewody w miejscu, gdzie zamierzam zautomatyzować bramę?
3. Jakie wymiary oraz szacunkową wagę ma moja brama?
4. Jakie funkcje sterownika naprawdę będą mi potrzebne?
5. Czy cena płacona za dany automat jest adekwatna do jego wartości?
6. Na co jeszcze zwrócić uwagę przy doborze automatu?

Odpowiedzi na te pytania znajdziecie tutaj:
www.elektrobim.pl/jaki-automat-lub-naped-do-bramy-6-przydatnych-odpowiedzi/
Obserwuj wątek
    • jaceknowy59 Re: Jak dobrać napęd do bramy 21.03.16, 23:31
      Artykuł przydatny, można samodzielnie coś pokombinować przy dobrze bramy. Ja powiem, że warto zwrócić uwagę na możliwość podłączenia w przyszłości napędu do systemu inteligentnego domu, może w przyszłości się bardzo przydać. Ja sam mam napęd BFT i obsługuję go smartfonem.
      • ondrzejs Re: Jak dobrać napęd do bramy 16.06.16, 19:32
        W napędach najważniejsze parametry to moc, awaryjność. Na dalszym planie znajdują się takie bajery jak zabawa smartfonem czy wygląd. BFT dobre jest w mocy czy niskiej awaryjności, zarówno jeśli chodzi o bramy wjazdowe jak i garażowe, mają też dobry serwis. NICE jest bardzo popularny jeśli chodzi o napędy do bram przesuwnych, a CAME widzę ciągle szlabany. Jest jeszcze kilka marek, które produkują takie urządzenia, najważniejsze jest jednak podeście do produktu, na pewno solidność to pierwsza rzecz którą należy się kierować
        • mangusten Re: Jak dobrać napęd do bramy 25.11.21, 14:16
          Oj tu się nie zgodzę - sterowanie smartfonem to nie bajer a wygoda. Zwłaszcza, że BFT można skonfigurować tak, ze będzie się automatycznie otwierać gdy będziesz wracać z pracy ;)
    • gamer27 Re: Jak dobrać napęd do bramy 27.09.16, 10:13
      Też uważam jak ondrzejs, że Nice jest bardzo popularny jeżeli chodzi o napędy. Sam korzystam z napędu Spin 40 Nice. Bardzo wygodny w użytkowaniu oraz bardzo dobra opcja, czyli amperometryczny system wykrywania przeszkody. Raz wykrył przeszkodę w postaci szafki z narzędziami (pracowałem akurat na zewnątrz i moje młodsze dziecko złapało pilota i wcisnęło zamykanie bramy) i brama w momencie wykrycia przeszkody zmieniła swój kierunek pracy :)
    • www_eltrox_pl Re: Jak dobrać napęd do bramy 28.09.16, 09:02
      Warto pamiętać również o szerokości słupka i materiale z jakiego jest on wykonany, gdyż różne systemy automatyki bram będą pasować do różnego rodzaju słupków. Najlepiej poinformować o tym sprzedawcę, który na pewno dobierze odpowiedni sprzęt do potrzeb.
      • elcotraa Re: Jak dobrać napęd do bramy 04.10.16, 14:42
        Ja uważam, że nice nie jest dobrym napędem miałem styczność z napędem bodajże SPIDO, ciągle zacinał się, nie chciał otwierać bramy, mega głośno pracował - kończyło się ciągłym wzywaniem serwisu.
        Teraz mam napęd Ditek TOP603H i jak na razie jestem bardzo zadowolony - cicho pracuje, jest szybki, fajny design, prowadnica z paskiem - polecam nie żałuje wyboru.
        • 6rolka Re: Jak dobrać napęd do bramy 19.10.16, 20:43
          Ja wybrałam www.nice.pl/Produkty,121/Automatyka_do_bram
          jestem zadowolona,nic się nie zacina, nie skrzypi i nie obciera,jak miało to miejsce z innymi produktami,które do tej pory trafiały w moje ręce.Teraz wiem,że kiedy trafi się na produkt dobrej i solidnej jakości, problemy znikają.
    • pawciooo235 Re: Jak dobrać napęd do bramy 11.01.17, 23:27
      Z czystym sumieniem polecam pełną game napędów firmy FAAC
      przy wyborze trzeba zwrócić uwagę że wielu sprzedawców na portalach aukcynych
      oferuje napędy tej firmy nie przeznaczone na Polski rynek tylko Czeski lub Węgierski
      który odbiega jakością . Zapraszamy www.all-mont.com.pl doradztwo montaż
    • phu_bemex Re: Jak dobrać napęd do bramy 25.01.17, 13:29
      Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w sklepie internetowym - www.sklep.phubemex.pl
      Szeroki wybór asortymentu, m.in napędy do bram garażowych, dwuskrzydłowych a także przesuwnych.
      Sprzedaż, montaż oraz fachowe doradztwo

Zapraszamy PHU BEMEX

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka