Dodaj do ulubionych

Ławka na zewnątrz

04.05.16, 12:27
Witam.Zastanawiam się nad zrobieniem ławki..Chciałbym by była metalowa z listwami drewnianymi.Najpierw myślałem zrobić z kątownika,ale teraz myślę z rurek.Macie jakieś swoje oryginalne projekty ?
Obserwuj wątek
    • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 05.05.16, 16:05
      Jak chcesz ławkę zrobić,to przejdź się po parkach i po galeriach i zrób zdjęcia tych co Ci się podobają.
      • toptus Re: Ławka na zewnątrz 06.05.16, 11:28
        Dzięki za sugestie.Patrzyłem w parkach,ale o galeriach nie pomyślałem.W weekend się przejdę trochę po mieście Krk. I po galerach..
        • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 09.05.16, 13:25
          A w galeriach ławki są w nowocześniejszym stylu zrobione,na mieście to już różnie.
    • toptus Re: Ławka na zewnątrz 10.05.16, 10:46
      W weekend pospacerowałem po Krakowie,odwiedziłem sklepy budowlane,galerie handlowe.W mój gust wbiła się jakimś cudem forma sześcianu zwanego profil zamknięty.Z tych ławek,które oglądałem były takie całe metalowe i takie z wstawkami drewna jako siedzisko i oparcie.Sam nie wiem jak to ugryźć..Czy zrobić całą z profili i blachy dziurkowanej?
    • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 11.05.16, 11:38
      Chyba o tych ławkach koło MDA piszesz, ale metalowe siedzisko może się nagrzewać na słońcu,chyba że masz miejsce na ławkę w lekkim cieniu,.Fajne rozwiązanie bo nie wymaga konserwacji jeśli chcesz zrobić ze stali nierdzewnej. Można pomalować profile farbą matową i siedzisko z drewna zrobić.Teraz kwestia tego,czy będzie ci pasowało do tła (domu,ogródka,tarasu).
    • toptus Re: Ławka na zewnątrz 12.05.16, 19:24
      Tak o tej na MDA myślę ale taką zrobię na działkę,bo lekka będzie do przenoszenia.Na taras bardziej pasuje z kątownika w kolorze z deskami na oparcie i siedzisko.Musze rozejrzeć się za materiałami i uzgodnić ze spawaczem termin roboty.
    • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 13.05.16, 11:07
      Znalazłem kilka wzorów,które by Ci się przydało jeśli decydujesz się spawać z profili zamkniętych:
      www.parkaria.pl/images/djcatalog/lawka_stalowa_maja_z_oparciem.jpg
      www.parkaria.pl/images/djcatalog/lawka_stalowa_maja_z_oparciem.jpg
      www.fil-pol.pl/wp-content/uploads/2014/10/lawka-parkowa-5.jpg
      www.eko-arkady.pl/images/lawka_L65_parkowa_miejska.jpg
      i tutaj cała metalowa:
      www.cekar.pl/images/upload/fck/image/%C5%81awki/%C5%81awka.gif
      Zrobisz rysunek,wymiary i będziesz wiedział ile materiału potrzebujesz.
      Myślę,że pomogłem troszkę....

• toptus Re: Ławka na zewnątrz 18.05.16, 13:09
      Dzięki za te linki.Ławki są b.fajne.Ja rysunek i obmiar mam.Kolega stolarz drewnem się zajmie.tylko muszę gdzieś te profile zakupić i co gorsze jakoś przywieźć,a spawacz też na miejscu ??
      • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 18.05.16, 13:39
        Ja mogę powiedzieć,gdzie kupić profile,a co do spawacza to nie doradzę ...
        • toptus Re: Ławka na zewnątrz 19.05.16, 17:34
          :) to miała być uśmiech a wyszły dwa pytajniki...
          Spawacza mam ugadanego,a co do profili,to jeszcze nie wiem gdzie je będę kupował.Temat zakupu po niedzieli,więc możesz mi podesłać jakiś namiar,gdzie tanio jest.
    • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 20.05.16, 11:23
      Jeśli masz niedaleko giełdy samochodowej w Krakowie (dzielnica Rybitwy) BTH Import Stal ul Christo Botewa 16 jest to taka b.duża firma,która zajmuje się wszystkim co związane z hutnictwem.Jest tam tanio a i potną Ci na kawałki,by do auta się zmieściło.Tam kupisz nie tylko profile zamknięte,ale też rury,kątowniki,blachy.potrzebne do zrobienia tych ławek.
    • toptus Re: Ławka na zewnątrz 24.05.16, 12:16
      A wiesz,że akurat tam mam po drodze z pracy i się tam wybiorę w jeszcze w tym tygodniu.Mam nadzieję.że sprzedadzą mi te kilka sztuk...
    • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 25.05.16, 12:22
      Import Stal to nie tylko import i hurtownia,bo detalicznie tez kupisz materiały ze wszelkiego rodzaju stopów.Zrobisz też zamówienie wykonania pojedynczych elementów obróbki typu:cięcia: laserem,wodą,piłą,plazmą,polerowanie,szlifowanie,gięcie blach itd.
      Pojedziesz,popytasz,zobaczysz.
      • 1romek79 Re: Ławka na zewnątrz 03.06.16, 13:22
        W Import Stal-u kupuje od dawna,więc również sugeruję podjechać i kupić na wymiar w bardzo dobrej cenie
    • toptus Re: Ławka na zewnątrz 07.06.16, 12:34
      Dzięki za porady.Materiały zakupione,nie spodziewałem się że tak tanio wyjdzie-warto było podjechać kawałek do nich. Myślę,że przed weekendem będzie zrobiona.
      • machwiej Re: Ławka na zewnątrz 08.06.16, 11:07
        Cieszę się,że mogłem pomóc i "jest Pan zadowolony "
    • danej Re: Ławka na zewnątrz 15.06.16, 23:15
      Ławka z metalowych rurek czy też stalowych profili zamkniętych dobrze wygląda i szybko wysycha po deszczu,ale w chłodniejsze dni trudno na niej usiedzieć,bo jest po prostu zimno.Mnie spodobała się ławka,która miała siedzisko drewniane ,ale oparcie było zrobione z kutego artystycznie żelaza.
    • toptus Re: Ławka na zewnątrz 28.06.16, 17:02
      Ja preferuję raczej bardziej nowoczesny styl dlatego robiłem ławkę a nie kupowałem gotowych,które to nie wiadomo jak pospawać w razie uszkodzenia.Raczej stawiam na indywidualne wzory.Solidną ławkę zespawaliśmy i taniej wyszło,a przy okazji kolega co spawał mi ławki zakupy też zrobił.
      • danej Re: Ławka na zewnątrz 30.06.16, 21:50
        Jak się ma smykałkę do majsterkowania,to pewnie,że lepiej samemu zrobić sobie ławkę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka