toptus 04.05.16, 12:27 Witam.Zastanawiam się nad zrobieniem ławki..Chciałbym by była metalowa z listwami drewnianymi.Najpierw myślałem zrobić z kątownika,ale teraz myślę z rurek.Macie jakieś swoje oryginalne projekty ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 05.05.16, 16:05 Jak chcesz ławkę zrobić,to przejdź się po parkach i po galeriach i zrób zdjęcia tych co Ci się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 06.05.16, 11:28 Dzięki za sugestie.Patrzyłem w parkach,ale o galeriach nie pomyślałem.W weekend się przejdę trochę po mieście Krk. I po galerach.. Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 09.05.16, 13:25 A w galeriach ławki są w nowocześniejszym stylu zrobione,na mieście to już różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 10.05.16, 10:46 W weekend pospacerowałem po Krakowie,odwiedziłem sklepy budowlane,galerie handlowe.W mój gust wbiła się jakimś cudem forma sześcianu zwanego profil zamknięty.Z tych ławek,które oglądałem były takie całe metalowe i takie z wstawkami drewna jako siedzisko i oparcie.Sam nie wiem jak to ugryźć..Czy zrobić całą z profili i blachy dziurkowanej? Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 11.05.16, 11:38 Chyba o tych ławkach koło MDA piszesz, ale metalowe siedzisko może się nagrzewać na słońcu,chyba że masz miejsce na ławkę w lekkim cieniu,.Fajne rozwiązanie bo nie wymaga konserwacji jeśli chcesz zrobić ze stali nierdzewnej. Można pomalować profile farbą matową i siedzisko z drewna zrobić.Teraz kwestia tego,czy będzie ci pasowało do tła (domu,ogródka,tarasu). Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 12.05.16, 19:24 Tak o tej na MDA myślę ale taką zrobię na działkę,bo lekka będzie do przenoszenia.Na taras bardziej pasuje z kątownika w kolorze z deskami na oparcie i siedzisko.Musze rozejrzeć się za materiałami i uzgodnić ze spawaczem termin roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 13.05.16, 11:07 Znalazłem kilka wzorów,które by Ci się przydało jeśli decydujesz się spawać z profili zamkniętych: www.parkaria.pl/images/djcatalog/lawka_stalowa_maja_z_oparciem.jpg www.parkaria.pl/images/djcatalog/lawka_stalowa_maja_z_oparciem.jpg www.fil-pol.pl/wp-content/uploads/2014/10/lawka-parkowa-5.jpg www.eko-arkady.pl/images/lawka_L65_parkowa_miejska.jpg i tutaj cała metalowa: www.cekar.pl/images/upload/fck/image/%C5%81awki/%C5%81awka.gif Zrobisz rysunek,wymiary i będziesz wiedział ile materiału potrzebujesz. Myślę,że pomogłem troszkę.... Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 18.05.16, 13:09 Dzięki za te linki.Ławki są b.fajne.Ja rysunek i obmiar mam.Kolega stolarz drewnem się zajmie.tylko muszę gdzieś te profile zakupić i co gorsze jakoś przywieźć,a spawacz też na miejscu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 18.05.16, 13:39 Ja mogę powiedzieć,gdzie kupić profile,a co do spawacza to nie doradzę ... Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 19.05.16, 17:34 :) to miała być uśmiech a wyszły dwa pytajniki... Spawacza mam ugadanego,a co do profili,to jeszcze nie wiem gdzie je będę kupował.Temat zakupu po niedzieli,więc możesz mi podesłać jakiś namiar,gdzie tanio jest. Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 20.05.16, 11:23 Jeśli masz niedaleko giełdy samochodowej w Krakowie (dzielnica Rybitwy) BTH Import Stal ul Christo Botewa 16 jest to taka b.duża firma,która zajmuje się wszystkim co związane z hutnictwem.Jest tam tanio a i potną Ci na kawałki,by do auta się zmieściło.Tam kupisz nie tylko profile zamknięte,ale też rury,kątowniki,blachy.potrzebne do zrobienia tych ławek. Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 24.05.16, 12:16 A wiesz,że akurat tam mam po drodze z pracy i się tam wybiorę w jeszcze w tym tygodniu.Mam nadzieję.że sprzedadzą mi te kilka sztuk... Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 25.05.16, 12:22 Import Stal to nie tylko import i hurtownia,bo detalicznie tez kupisz materiały ze wszelkiego rodzaju stopów.Zrobisz też zamówienie wykonania pojedynczych elementów obróbki typu:cięcia: laserem,wodą,piłą,plazmą,polerowanie,szlifowanie,gięcie blach itd. Pojedziesz,popytasz,zobaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
1romek79 Re: Ławka na zewnątrz 03.06.16, 13:22 W Import Stal-u kupuje od dawna,więc również sugeruję podjechać i kupić na wymiar w bardzo dobrej cenie Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 07.06.16, 12:34 Dzięki za porady.Materiały zakupione,nie spodziewałem się że tak tanio wyjdzie-warto było podjechać kawałek do nich. Myślę,że przed weekendem będzie zrobiona. Odpowiedz Link Zgłoś
machwiej Re: Ławka na zewnątrz 08.06.16, 11:07 Cieszę się,że mogłem pomóc i "jest Pan zadowolony " Odpowiedz Link Zgłoś
danej Re: Ławka na zewnątrz 15.06.16, 23:15 Ławka z metalowych rurek czy też stalowych profili zamkniętych dobrze wygląda i szybko wysycha po deszczu,ale w chłodniejsze dni trudno na niej usiedzieć,bo jest po prostu zimno.Mnie spodobała się ławka,która miała siedzisko drewniane ,ale oparcie było zrobione z kutego artystycznie żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
toptus Re: Ławka na zewnątrz 28.06.16, 17:02 Ja preferuję raczej bardziej nowoczesny styl dlatego robiłem ławkę a nie kupowałem gotowych,które to nie wiadomo jak pospawać w razie uszkodzenia.Raczej stawiam na indywidualne wzory.Solidną ławkę zespawaliśmy i taniej wyszło,a przy okazji kolega co spawał mi ławki zakupy też zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
danej Re: Ławka na zewnątrz 30.06.16, 21:50 Jak się ma smykałkę do majsterkowania,to pewnie,że lepiej samemu zrobić sobie ławkę. Odpowiedz Link Zgłoś