Dodaj do ulubionych

Okna - które wybrać?

29.05.16, 14:20
Do nowo budowanego domu poszukuję okien w miarę energooszczędnych. I mam kilka wycen. Proszę, pomóżcie ocenić które warto.

1. Dako na profilu Brugman DPB-82 (to chyba Blue Evolution?)
szyba 0,5 w/m2K 4x18x4x18x4
mikrowenrtylacja
zaczep antywłmaniowy w skrzydle RU
blokada obrotu klamki z podnośnikiem RU
profil 6-komorowy 82mm
trzy uszczelki TPE
Współczynnik przenikalności okien U=0,7-0,9 (w zależności od okna)
Cena kolor obustronny 15981,81zł

2. Drutex
pofil IGLO 5 CLASSIC
pakiet 3-szybowy (nie napisali nic więcej)
okucia MACO
U okien nie podano
Cena kolor obustronny 13450zł

3. Oknoplus
profil SALAMANDER ARTPLUS
Głębokość zabudowy ramy 73mm a skrzydła 84mm
okucia UR RC activPilot
U okien ok 1,0-1,2 ( w zależności od okna)
Kolor obustronny 17544,19zł

4. Veka 2 Perfectline
Okucia RU STD NM
Szyba 4/12/4/12/4
U=1,0-1,13
Cena białe 10288,54 (nie mam wyceny koloru niestety)

5.
6-komorowe ELITE ENERGY
skrzydło 90mm
pakiet 3-szybowy U=0,5
Cena kolor obustronny 15400zł
okucie ROTO NT

Wszystkie ceny z montażem.
Najbardziej skłaniam się ku pozycji pierwszej (nie wiem czy słusznie) e względu na współczynnik U (ale jak wiadomo, duużo zależy tez od montażu).
Wiele dobrego słyszałam o OKNOPLUSIE, jedna k cena prawie 1,5 tys. zł wyższa, a U ma gorsze parametry.
Nie chcę przepłacać, wiadomo, ale też nie chcę żałować.
Nie wiem już zupełnie jak porównywać okucia, czym się różnią itp. Dla mnie to czarna magia
Obserwuj wątek
    • 8kosa Re: Okna - które wybrać? 12.06.16, 07:01
      2 lub 5. Ja osobiście wybrałbym 5
    • rosolektrew Re: Okna - które wybrać? 18.07.16, 09:20
      ja mogę powiedzieć, że ja skorzystalem z usług drutex i jestem zadowolony. wiec tak, polecam pozycje nr 2
    • 80sanart Re: Okna - które wybrać? 21.07.16, 11:22
      Wybór dako jak najbardziej rozumiem, to solidna firma a cena ktora podałeś nie jest jakaś zatrważająca. Oknoplus odpada, za cene niższa dostajesz okna, które co prawda nie pozwola jakos na wielki spadek temperatur ale już za bardzo zblizona cene dostaniesz okno Prolux z Oknoplastu, które zjada wymieniony model na śniadanie. Veka to wybór odpowiedni w
    • maciek_fraus Re: Okna - które wybrać? 26.07.16, 10:25
      Ja Ci polecam bardzo pojechać sobie do salonu EUROCOLOR w Poznaniu, mają tam taki konkurs, w którym można wygrać tysiaka rabatu do wyceny. Oni mają najlepsze okna na rynku, technologię super spacer, okucia niemieckiego producenta rehau, okna idealne dla domów zeroenergetycznych i pasywnych. Ja mam od nich okna synego, produkt rewelacja a montaż solidny. Polecam sprawdzić tez na stronie: www.eurocolor.com.pl/pl/news/116
      • viewiorka Re: Okna - które wybrać? 30.07.16, 10:38
        Do poznania mi za daleko. Wydam na paliwo a nie wygram rabatu i będę kilka stówek w plecy ;)
        Wybór padł na vekę softline za bardzo przyzwoita cenę (ten sam sklep co z 4 pozycji. Wycenili mi tez alphaline, ale te sa brzydsze jak dla mnie, niewiele lepsze parametry niz softline).
    • graduuula Re: Okna - które wybrać? 03.08.16, 14:53
      Okna Drutex to dobra decyzja, plus za trwałość i szczelność. Do tego jakbyś pomyślał o MOWO od Illbrucka to masz rewelacyjną termoizolację i szybki montaż (na blogu www.piankisklep.pl/ znajdziesz trochę informacji o montażu i zaletach).
      • gregorek127 Re: Okna - które wybrać? 19.08.16, 09:12
        Ja jakiś czas temu zakupiłem okna www.budvarcentrum.pl/produkt/okna-pcv-t-passive-slim-ad-md-polski-producent-budvar-centrum Dzięki takiemu rozwiązaniu mam więcej światła w domu . Jak komuś zależy na większej powierzchni szklanej to polecam.
    • olsenka90 Re: Okna - które wybrać? 29.08.16, 18:19
      ja sie skupialam na szczelnosci i montazu, bo wolalam nie placic wiecej za ogrzewanie ze wzgledu na straty ciepla, ja mam okna z drutexa, ale byly tez inne dobre okna, wybór jest na szczescie duzy
    • erzecznikknauftherm Re: Okna - które wybrać? 31.08.16, 02:54
      Nawet najlepsze okno może nie spełnić wymogu energooszczędności, jezeli zostanie nieprawidłowo zainstalowane w ścianie budynku. Obecny standard budynków niskoenergetycznych, preferuje montaż okna w warstwie ocieplenia. Knauf Therm przygotował w swoim serwisie internetowym, schemat takiego ciepłego montażu wraz z gotową specyfikacją niezbędnych materiałów izolacyjnych.
    • ewek87 Re: Okna - które wybrać? 15.10.16, 21:56
      Polecam okna firmy Stolmar, posiadają nowoczesne serie profili. Dodatkowy atut to zróżnicowana szerokości powierzchni w profilach okiennych oraz odmienność głębokości zabudów umożliwia wybór rozwiązania idealnego dla wybranego budynku. Znana firma z Bydgoszczy. Tutaj więcej informacji: stolmar24.com/okna-pvc/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka