haszym79 20.06.06, 13:50 Mój "fachowiec" strasznie pobrudził glazurę silikonem. Czy macie jakiś dobry sposób na zmycie silikonu? Skrobię, drapię, nic nie pomaga... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarecki_2 Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 20.06.06, 14:01 rozpuszczalnik lub spytać w sklepie lub producenta czym najlepiej to załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: asia Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.06, 08:50 proponuje zmywacz do paznokci. Odpowiedz Link Zgłoś
haszym79 Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 21.06.06, 14:27 Dzięki, spróbuję zmywaczem, ale czarno to widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.syty Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 09:18 silikon zmywamy preparatem HG do zmywania silikonu Pozdrawiam Jan tel 606444868 Odpowiedz Link Zgłoś
jan.syty Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 09:23 jan.syty napisał: > silikon zmywamy preparatem HG do zmywania silikonu > Pozdrawiam > Jan > tel 606444868 Jestem w szoku czytając propozycje czyszczenia silikonu od szpachelki po papier ścierny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: k Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.adsl.inetia.pl 23.06.06, 10:38 heh każdy próbuje jak może... bo zapytać to za proste by było ;) polak zawsze mądry jest... z drugiej strony nie każdy musi to wiedzieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dyfre Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: 83.168.96.* 24.06.06, 23:40 płyn do naczyń z rozpuszczalnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ana Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.06, 14:49 Cilit do kamienia i rdzy jest nie zły. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: klapslock sa specjalne preparaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:22 W sklepach popytaj... ja kiedys w (uwaga kryptoreklama) castoramie kupilem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emeryt Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.06, 23:24 nic tego dziadostwa po zaschnięciu nie rozpuszcza, Pozostaje jedynie zrobić ostrą szpachelkę z osadzonej w patyku żyletki i cierpliwie sciągać . Z powierzchni gładkich zejdzie ,z szorstkich tylko można zdrapać wierzchnią warstwę. Silkon przed zaschnięciem można próbować zmywac octem.,ale tylko przed zaschnięciem. Rozpuszczalników na to nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dwalb@o2.pl Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.chello.pl 23.06.06, 00:05 kup środek do usuwania silikonu marki TYTAN Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gamaliel Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 00:14 Najpierw posyp prosszkiem do prania i spóbój zmyć wodą mocno pociąrając jakaś szmatką (granulki zdrapią większe fragmenty) a potem benzyna ekstrakcyjna. Pracowałem w firmie która produkowała częsci silkonowe i tak myłem ręcę:P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marta Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:55 delikatnie zyleteczka sobie poskrobac,tak zeby nie zarysowac,jedyne lekarstwo,ja tez to przechodzilam Odpowiedz Link Zgłoś
wjas1 Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 00:18 Niewiele jest rozpuszczalników dających sobie radę z silikonem, szczególnie z utlenionym, czyli takim, który już pewien czas był wystawiony na działanie atmosferyczne. Nieprawdą jest natomiast, że NIC silikonu "nie rusza".Jestem chemikiem praktykiem i mam na co dzień do czynienia m.in. z silikonami. W Twoim przypadku rzeczywiście najlepiej jak najwiecej zeskrobać, a do usunięcia resty użyć n-heptanu. Firma MERCK sprzedaje ten odczynnik w cenie ok.130 zł netto za 2,5 litra, ale może znasz jakiegoś chemika, który Ci pomoze zdobyć z pół litra. Uwaga! n-heptan jest lotny, łatwopalny, ma zapach lekko drażniący; pomieszczenie, w którym się go używa musi być dobrze przewietrzane. Pozdrawiam! Wojciech Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: markus Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 01:44 silikon daje się zmyć. skuteczny środek to preparat do usuwania silikonu firmy HG 100ml za 48zł50gr. Są i inne ale ten spełni swoją funkcję i nie śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zawodowiec Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.chem.uu.nl 23.06.06, 10:43 Po co drogi heptan jak wystarczy benzyna ekstrakcyjna, wlasciwosci chemiczne te same a duzo tansza :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
5zet Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 12.07.17, 02:56 Są gotowe preparaty do usuwania silikonu, właśnie z tym związkiem chemicznym. Za kilkanaście zł. Kilka miesięcy temu kupiłem taki preparat (firma ta robi też kleje) i jest ok, zaschnięty już ( nie za bardzo) silikon, po kilkuminutowym namaczaniu tym preparatem- schodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tutejszy Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 00:38 Benzyna do zapalniczek "Ronson" w kiosku za 6zl. Ja upaskudzilem drzwi za 3,5tys zl, myslalem ze zona mnie zabije , na szczescie ta benzyna dala rade. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fredek Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 00:46 Dziś jest już 23.06.06r. a więc mija trzy dni od Twojego pytania i być może zdrapałaś już ten nieszczęsny silikon. Jeżeli jeszcze się męczysz nad nim, to radzę potraktować go, ale tylko silikon, octanem. Ktoś wcześniej napisał, octem. Po części ma rację, ale ocet 10% jest zbyt słaby chemicznie, zwłaszcza do utwardzonego już silikonu. Tylko octan ze sklepu chemicznego, lub zaprzyjażnionego galwanizera. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cool_ewula Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.ipt.aol.com 23.06.06, 01:14 sprawdzony w 100%- tylko i wylacznie- zmywacz do paznokci!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eric Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.chi-04.cvx.algx.net 23.06.06, 05:14 Namoczyc go w Mineral Spirits potem on sie "rozpusci - zrobi sie guma" i mozna go skrobac nawet paznokciem Odpowiedz Link Zgłoś
haszym79 Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 08:05 Witam ponownie, dziękuję za wszystkie rady. Dopiero jutro będę miała czas na ich wypróbowanie. W poniedziałek dam znać, jakie są wyniki eksperymentu. Przekonuje mnie bardzo szpachelka zrobiona z żyletki:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Antoni Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 08:28 Witam. W sklepach technicznych z mat. budowlanymi są preparaty do usuwania silikonu (koszt- kilkanaście zł.). Żadne zmywacze, ani żyletki. Preparatem smaruje się silikon i po krótkim czasie, delikatnie usuwa się go szpachelką. Kwas octowy mógłby zdać egzamin, jednak jest niebezpieczną substancją. Odpowiedz Link Zgłoś
cienie_w_ogrodzie Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 09:10 Trzeba być bardzo przezornym w środkami oferowanymi w sklepach mniejszych, czy dużych. W Castoramie można kupić fiolkę do zmywania. Ale żaden producent tego napisze, tymczasem w swoim czasie czytałem opracowanie, z którego wynikało, że chemia, którą można zmyć silikon, jest rakotwórcza. Może człowiek nie dostanie raka od półgodzinnego kontaktu z takim czymś, ale zawsze jeśli można uniknąć kontaktu, to lepiej to zrobić. Czyli najlepszy sposób to cierpliwe nie zmycie, a zdrapanie z glazury. Najwygodniej kupić stalową szpachelkę. Ale to skuteczny sposób tylko z glazury płaskiej jak szkło. Można też pomóc sobie papierem ściernym, zaczynając od grubego. Ale tu też trzeba być ostrożnym, bo glazury są różnej twardości i te miększe mogą się po prostu porysować, zmatowić. Słowem - szpachelka, albo bardzo ostrożnie z wdychaniem przy pracy z chemią. :) Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 10:54 cienie_w_ogrodzie napisał: > Trzeba być bardzo przezornym w środkami oferowanymi w sklepach mniejszych, czy > dużych. W Castoramie można kupić fiolkę do zmywania. Ale żaden producent tego > napisze, tymczasem w swoim czasie czytałem opracowanie, z którego wynikało, że > chemia, którą można zmyć silikon, jest rakotwórcza. Może człowiek nie dostanie > raka od półgodzinnego kontaktu z takim czymś, ale zawsze jeśli można uniknąć > kontaktu, to lepiej to zrobić. Czyli najlepszy sposób to cierpliwe nie zmycie, > a > zdrapanie z glazury. Najwygodniej kupić stalową szpachelkę. Ale to skuteczny > sposób tylko z glazury płaskiej jak szkło. Można też pomóc sobie papierem > ściernym, zaczynając od grubego. Ale tu też trzeba być ostrożnym, bo glazury są > różnej twardości i te miększe mogą się po prostu porysować, zmatowić. Słowem - > szpachelka, albo bardzo ostrożnie z wdychaniem przy pracy z chemią. :) ======================================= Czy np.wannę też szorujesz papierem???? To co piszesz to najlepszy sposób na zniszczenie właśnie położonych płytek !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 23.06.06, 10:52 Kup zmywacz do pianki budowlanej w sprayu.U mnie zadziałał bezbłędnie.Zmywa wszelkie takie chemiczne świństwa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 12:27 nie można mówić "mój fachowiec, mój pracownik" bo czsy niewolnictwa już się skończyły a określenie "mój" wskazuje na prawo własności a tak na pewno w tym przypadku nie jest.Można powiedzieć: "moja żona , moja kochanka, mój pies, moje majtki"etc.a o fachowcu powiemy: fachowiec, który u mnie coś tam robi lub pracownik mojej firmy. To tyle na temat poprawnej polszczyzny, bo przewcież "chodzi o to, aby język giętki..." a co do silikonu - śmierdzi octem jak się go kładzie to pewnie ocet jest wtym przypadku rozpuszczalnikiem, kwestia tylko czy silikon nie jest zbyt wyschnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ziut Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 23.06.06, 13:15 A jak myślicie, czy coś się stanie z gresem (na balkonie), jeśli potraktuje się go papierem ściernym? Ten cholerny silikon.... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dr inż. Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: 156.17.95.* 23.06.06, 13:38 ACETONEM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bk Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 23.06.06, 17:19 Zwykłym octem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: spongia Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 24.06.06, 20:02 ocet? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gaosc Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: 87.239.176.* 25.06.06, 13:04 A zmyj denaturatem ,ja tak robie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: miki Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 15:40 Wszystko to zawracanie glowy.Rozpuszczalnika do silikonu najzwyczyjniej jeszcze nikt nie wynalazlJesli ktos wynajdzie,to stanie sie natychmiast multimilionerem.Chocby dlatego ze pozwoli to reperowac szyby zespolone,ktore dzisiaj sie wyrzuca.na smietnik,i dzieki silikonowi nie mozna ich przetopic w hucie szkla.A wiec zyletka i cierpliwosci.A temu ktory pobrudzil wystaw rachunek.Na wymiane glazury. Odpowiedz Link Zgłoś
toop.toop Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 26.06.06, 15:34 Hmmmmm.... a ja reperowałam stare okna ( odpadł kit więc je silikonowałam) i szyby były okropnie zapaćkane silikonem, a ze upał był, to wszystko szybko zaschło. Płyn do szyb+ szmatka poradziły sobie bez problemu. To poprosze tego Nobla... Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 27.06.06, 12:12 Ostrzegam, będzie śmierdzieć - ocet + denaturat. Skuteczne ale śmierdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
zelmar WD40 - zmywa żywice i smołę - może silikon też! 28.06.06, 08:58 jak wyżej... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tedgar2016 Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 17.03.17, 16:14 proszę spróbować TED-Silikon-OUT Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_rumecka Re: silikon - czy można to czymś zmyć?! 22.07.17, 13:33 Ja w różnych takich nietypowych zabrudzenich zawsze zaczynam od próby zastosowania szarego mydła. Uwierzcie mi, że to jest bardzo skuteczny środek do czyszczenia. Nie ma też obawy, że coś uszkodzisz domy.blogi.pl/comments/szare_mydlo Warto tego spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś