Dodaj do ulubionych

Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc?

03.12.08, 23:00
Wiem,że to zależy od wielu czynników(np. od tego czy dom jest ocieplony),ale
chciałabym wiedzieć tak orientacyjnie(ile trzeba spalić,żeby ogrzać
ok.120m2).Słyszałam,że ok 1 tony na miesiąc...czy to prawda?Podzielcie się
swoim doświadczeniem,proszę.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin79 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 04.12.08, 09:54
      z praktyki wiem, że wielkość żużycia groszku na miesiąc zależy od
      wielu czynników i nie da się powiedzieć ile dokładnie będziesz
      spalał węgla
      po pierwsze ważna jest kubatura budynki i jego izolacja
      (powierzchnia jest mało swoistym parametrem, np. ja mam 190 m2 a
      sąsiad 126 m2, ale kubatura jest prawie identyczna

ważne jest też to jaką temperaturę chcesz utrzymywać w domu i czy
      będziesz groszkiem ogrzewał wodę

mam nowy dom zbudowany z porothermu, kryty dachówą ceramiczną,
      dobrze zaizolowany, okna o niskim współczynniku przemarzania, 50 m2
      podłogówki (żałuję, ze nie więcej bo podłogówka chodzi na niskich
      temperaturach 35-40 oC a więc zużywa mniej paliwa i daje dużo ciepła)
      w domu w dzień temperatura 22-23 oC, noc 21 oC, plus gorąca woda
      24h, dziennie zuzywam 21 kg groszku, czyli ok 650 KG miesięcznie (w
      cieplejszych okresach 15-18 kg dziennie), w lato na ogrzanie wody
      miesięcznie zużywam ok 100 KG (bojler 120 l)

zajęło mi dwa miesiące żeby dojść do takich ustawień, które dają
      odpowiednią temperaturę w domu i małe zużycie, na początku, jak
      jeszcze nie rozgryzłem pieca palił nawet ok 35 kg dziennie (czyli
      ponad tonę na miesiąc)

jeśli masz dobrą izolację to więcej niz 4 tony nie spalisz
      • Gość: ekogroszek! Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.08, 18:06
        witam ja właśnie odpaliłem swój piec Ciechewicza na ekogroszek i w
        pierwszych 24h spalił mi prawie pół zasobnika czyli ok:75kg a w domu
        małe piekiełko było :-))
        tez teraz próbuje go ustawić tak aby w domu była normalna
        temperatura i miej palił!!
        • Gość: hala Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 04.11.11, 21:56
          mam dom 134 m w tym 20m garażu/ garaż też ogrzewam/ piec kw 15 pleszew spalam ok.3 tony eko- groszku od 15.pażdziernika do +_ 15 kwiecień, jeden rok 2,7 tony mrożna zima 3,3 czy mogę jeszcze oszczędzić
          • Gość: mario68 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 213.199.246.* 03.01.12, 21:27
            czy mogę prosić o dane ustawienia na piecu bo spalanie rewelacja pozdrawiam
            • giermi76 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 25.01.12, 15:16
              Witam, czy ktoś posiada piec firmy SKAMET Pleszew EKO-RETORT 25kw ze sterownikiem TATAREK RT-09 PID.
              Mama problem ze zużyciem groszku bo na chwilę obecną przy nastawie na temp zadaną 56st a minimalną 52st. temperatura obniża się nawet do 46st. a zuzycie to jest 100kg na ok 60 godzin.
              Ustawienia na piecu to; - podawanie paliwa 50 sek;
              - przedłużenie pracy dmuchawy 80 sek;
              - min. czas przerwy 4 min;
              - max. czas przerwy 20min;
              - podtrzymanie 15 min;
              - histereza 1 st.
              - temp. załączenia pompy CWU 52st
              - temp. załączenia pompy CO 56 st
              Pomimo tego piec podaje paliwo co 4 min 3 razy i dopiero robi dłuższą przerwę.
              posiadam dom o pow. 165m2 z ogrzewaniem podłogowym 65m2.
              Grubość ścian to ; max 28,8 + 10 styropian, okna 3 komorowe.
              Pozdrawiam i proszę o jakąś radę

• Gość: Matix Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.biz.ipv.net.pl 15.02.12, 13:20
                zmniejsz temperaturę załączania pompy CO na 36 stopni C
              • Gość: Teddy Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 31.135.164.* 21.11.13, 18:40
                Na pewno jest za wysoka temperatura wlaczania pompy CO. Moim zdaniem powinna byc ok.35 st. bo po co czekac az rozgrzeje sie woda do do 56 st. Przeciez moze ogrzewac juz od 30-35st, wydaje mi sie ze jest to strata,co do innych ustawien to nie bede sie wypowiadal bo to zalezy od wielu czynnikow.pozdrawiam
              • Gość: tt Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.13, 00:06
                Witam,
                1. masz przewymiarowany kocioł
                2. Złe nastawienia temp załączania pomp dla CO - 34 st dla CWU 50 st
                3. czas pracy podawania ekogroszku 15 sek
                4. czas przerwy podawania 40 sek
                5 podtrzymanie 5 min
                6 histereza 2 st
                Pozdrawiam
                • Gość: Damian Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.itcomp.pl 10.12.13, 14:26
                  Napiszę jeszcze raz zapytanie ze szczegółami i prosiłbym o podanie waszych propozycji jak byście ustawili ten piec i jeśli już coś to jakimi parametrami byście regulowali żeby dopracować jak najlepsza wydajność.
                  . Dom 170m2 ocieplenie poddasza jest ocieplenia elewacji nie mam. bud z pustaka max. Okna wysokiej jakości. Cały dół podłogówka + grzejnik w garażu a na górze podłogówka łazienka plus reszta grzejniki. na dole 5 regulatorów temperatury plus 1 w łazience na górze.
                  Grzeje tylko na dole + łazienka na górze czyli jakieś 90-100m2 na dole dzienna 21st nocna 19 st
                  Aktualnie mecze się od 2 miechów z ustawieniami i jest masakra ze spalaniem! Ekogroszek KWK Wesoła więc z wysokiej półki! Spala mi 35-50kg/doba przy temp od -2do 5 st. Przy tych parametrach i ilości do ogrzania powinien spalać w granicach 8-20kg max w ciągu doby.
                  Podaje wszystkie moje ustawienia i proszę o podanie ustawień, które według Was były by najlepsze. Piec 18KW Żywiec moder duo sterownik compit R531.
                  zawór czterodrozny ustawiony między 4 a 5
                  1. TZ - Temperatura zadana - 68st
                  2. temp. załączenia pomp 40st
                  3. czas podawania - 11sek
                  4. czas przerwy 49sek
                  5. wentylator ustawiony na 90%
                  6. odsłonięcie wentylatora około 35-40%
                  7. CWU równolegle - 42 st
                  8. czas pracy podajnika w trybie podtrzymania 15sek
                  9. czas przerwy po osiągnięciu temperatury zadanej 35 min
                  10. obroty wentylatora w trybie podtrzymania 30%
                  11. wyprzedzenie went tryb podtrzymania 20 sek
                  12. opóźnienie went tryb podtrzymania 10 sek
                  13. Czas pracy went przed podaniem w trybie podtrzymania - 7 sek
                  14. Czas pracy went po podaniu w trybie podtrzymania - 7 sek
                  15. Załączenie CO co 90 sekund (po wyłączeniu danej strefy bo osiągnęła temperaturę) - co 5 min
                  16. Czas przerwy miedzy dodatkowymi przedmuchami w czasie podtrzymania - 5 min
                  17. czas trwania dodatkowego przedmuchu - 20 sek
                  18. Histeryza kotła 3st
                  19. histeryza ładow cwu 4st
                  20. nadwyzka co do ład cwu 0
                  21. czas wybiegu pompy 3 min
                  22. czas detekcji 1 wygaszania 90 min
                  23. czas detekcji 2 60 min

Czekam na Waszą pomoc w kwestii ustawień lub jakichś podpowiedzi jak ograniczyć spalanie
                  aktualnie kopiec na palniku jest prawidłowy prócz spieków jakie się tworzą a są niemałe:(

Z tego co wyczytałem na wielu forumach itp za dużo na pewno powietrza daje i dlatego sa spieki i piec tez się wolniej przez to grzeje itd itp. Będę się bawił z ustawieniami ale czekam na Wasze propozycje konkretnie co byście zmienili w tych ustawieniach co podałem w każdym punkcie :)
          • Gość: Gość Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.tktelekom.pl 24.12.12, 10:16
            Witam > mam dom 130 m nieocieplony /piec 25kw Reis posiadam go od września jak dotąd spaliłam już około 3,5t .Ostatnio kupiłam na próbę 100 kg tańszego eko groszku spalił go w ciągu doby czy to normalne ? ... przy ustawieniach- czs podawania 25s przerwa 1,55 histeryza 1 siła nadmuchu 5
          • Gość: Ilosia Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.tktelekom.pl 16.01.13, 21:45
            Witam. Mam piec od Rejsa 25kw dom stary1981 nieocieplony 130m od pół roku próbujemy ustawić piec,bez skutku. W tej chwili spala nam 100kg na dobę.Czy możliwe jest mniejsze spalanie w moim przypadku. moje parametry- histeryz 1
            -czas podawnia19s
            -przerwa 1minuta
            -nadmuch na 5 biegu
            -czopuch zamkniety
            Proszę o radę bo piec doprowadzi nas do bankructwa.
            • Gość: luki Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 81.219.118.* 04.03.13, 18:04
              POLECAM:
              PRACA:
              -czas podawnia 8s
              -przerwa 55sek
              -nadmuch na 5-10 biegu

PODTRZYMANIE:
              - czas 3 min
              - dmuchawa 10
            • Gość: Teddy Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 31.135.164.* 21.11.13, 18:46
              Mozliwe ze piec jest za duzy w stosunku do potrzeb.jak robilem u siebie to rozni fachowcy sie wypowiadali ale ogolnie zgadzali sie ze 1 kw pieca powinien wystarczyc na 10 m2 powierzchni. ale jezeli dom niedocieplony to moze tak duzo potrzebowac opalu a pali na pewno za duzo, jeszcze trzeba probowac poustawiac. pozdrawiam
            • Gość: nowy2326 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.play-internet.pl 04.12.13, 08:29
              Witam. Mam podobny piec i ustawiłem 8 s podawanie, 18 s przerwa nadmuch 3s, nadmuch otwarty. Spalania Ok tony na miesiąc co wydaje mi się, że zbyt dużo. Ogrzewanie Ok 180 m 2.
              • Gość: Damian Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.itcomp.pl 06.12.13, 14:18
                Witam Mam prośbę o pomoc w ustawieniach
                Proszę o podanie ustawień jakie uważacie że byłyby najlepsze bo na chwile obecna jest tragedia w spalaniu. Dom 170m2 ocieplenie poddasza jest ocieplenia elewacji nie mam. bud z pustaka max. Okna wysokiej jakości. Cały dół podłogówka + grzejnik w garażu a na górze podłogówka łazienka plus reszta grzejniki. na dole 5 regulatorów temperatury plus 1 w łazience na górze.
                Grzeje tylko na dole + łazienka na górze czyli jakieś 90-100m2 na dole dzienna 21st nocna 19 st
                Aktualnie mecze się od 2 miechów z ustawieniami i jest masakra ze spalaniem! Ekogroszek KWK Wesoła więc z wysokiej półki! Spala mi 35-50kg/doba przy temp od -2do 5 st. Przy tych parametrach i ilości do ogrzania powinien spalać w granicach 8-20kg max w ciągu doby.
                Podaje wszystkie moje ustawienia i proszę o podanie ustawień, które według Was były by najlepsze. Piec 18KW Żywiec moder duo sterownik compit R531. Dodam, że bojler grzeje się wystarczająco grawitacyjnie :
                zawór czterodrozny ustawiony między 4 a 5
                TZ - 70st
                temp. załączenia pomp 55st
                czas podawania - 11sek
                czas przerwy 49sek
                wentylator 90%
                odsłonięcie wentylatora około 35-40%
                tryb podtrzymania 15sek
                czas przerwy po osiągnieciu TZ 35 min
                obroty went tryb podtrzym 30%
                wyprzedzenie went tryb podtrzym 20 sek
                opuźnienie went tryb podtrz 10 sek
                Histeryza kotła 3
                histeryza ładow cwu 3
                nadwyzka co do ład cwu 0
                czas wybieguu pompy 3 min
                czas przerwy wen.B tryb podtrzym 5 min
                czas pracy wen.B tryb podt off
                czas detekcji 1 wygaszania 90 min
                czas detekcji 2 60 min

Czekam na Waszą pomoc w kwestii ustawień lub jakichś podpowiedzi jak ograniczyć spalanie
                aktualnie kopiec na palniku jest prawidłowy prócz spieków jakie się tworzą a są niemałe:(
                • Gość: Solek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.13, 22:46
                  Witam,

palę już na piecu z groszkiem od 8 lat może uda mi się pomóc.
                  Ustawiłem jeden z pieców przy 150m2 mieszkania tak, że przez cała zimę spalił niecałe 3T groszku. Po roku dopracowania 2,5T.
                  Obecnie nowy dom, kolejny piec i spalanie podobne.
                  Zdecydowanie za wysoka temp. zadana. Podanie samych parametrów nie do końca pomoże.
                  Trzeba ocenić ilość wyrzucanego paliwa oraz to jak się wypala / ma to znaczenie w przypadku podmuchu /. Ustaw tak:
                  TZ - 52st
                  > temp. załączenia pomp 35st
                  > czas podawania - 12sek
                  > czas przerwy 55sek
                  > wentylator 30%
                  > odsłonięcie wentylatora około 70-80%
                  > tryb podtrzymania 15sek / jak to rozumieć? Każdy piec ma inaczej /.
                  > czas przerwy po osiągnieciu TZ 35 min
                  > obroty went tryb podtrzym 30%
                  > wyprzedzenie went tryb podtrzym 20 sek

Spieki mogą być spowodowane ogromnym przedmuchem.
                  jest też dość istotny parametr w wielu piecach tj. Czas podawania w trybie podtrzymania oraz czas przerwy, masz coś takiego?
                  Zobacz i daj znać jak piec się zachowuje.
                  • Gość: gość Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.252.37.208.internetia.net.pl 12.12.13, 22:19
                    posiadam piec na eko groszek 16KW Kostrzewa Farmer bio przy 90m kw. brak ocieplenia zewnętrznego nie moge poradzic sobie z ustawieniami dmuchawa chodzi nono stop na pełnych obrotach....
                    • Gość: Solek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.promax.media.pl 22.12.13, 15:30
                      Witam,

moim zdaniem zmniejsz obroty dmuchawy na 1/3 i zobacz jak będzie się zmieniała temp. na piecu. Podaj więcej obecnych ustawień z pieca to może uda się coś zaradzić.
                  • swidruxxx Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 03.12.14, 09:10
                    thxd2@wp.pl 604154991 Nadal mam problemy ze spalaniem itp. Jeżeli miałbyś czas pomóc odezwij się :)
                  • swidruxxx Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 03.12.14, 09:14
                    Witam. Cały czas mam problem ze spalaniem i ustawieniami. Jeżeli masz chwilkę aby pomóc proszę o kontakt thxd2@wp.pl lub tel 604154991. Lub jeżeli ktokolwiek wie jak dobrze ustawić piec byłbym wdzięczny za kontakt :)
          • Gość: julek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.ip.netia.com.pl 20.02.13, 19:39
            witam tez posiadam piec z pleszewa na sterowniku titaniu czy mozesz podac swoje ustawienia jak mozesz
      • Gość: hg Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 11:56
        Śmierdzielu - jak możesz latem palić w piecu i zatruwać środowisko .
        • Gość: well do hg IP: *.zdnet.com.pl 25.12.08, 23:06
          po co mordę otwierasz jak nikt cię o zdanie nie pyta, zjeżdżaj do
          swojej klity kupionej na kredyt, już zacierram rączki i czekam jak
          ci komornik do dupy zajrzy
        • Gość: jola Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 14:45
          w lato na ogrzanie wody
          miesięcznie zużywam ok 100 KG (bojler 120 l)

Faktycznie latem palić w piecu to trzeba być kretynem .
          • Gość: Joga Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.tktelekom.pl 07.01.09, 14:44
            EKOCENTR 15KW Dom ok. 100-110m2 sterownik GECO G-403-P02, Euroster
            (temp nocna od 23 do 7 rano 18oC, temperatura dzienna od 7 do 23
            22oC) Bojler 140L, ocieplony tylko strop i podłogi, budynek z lat 60-
            tych, palone pierwszy sezon, przy temperaturach +10oC na zewnątrz
            piec spala ok 500 kg z woda bojle. na miesiąc, teraz gdy temperatury
            od -10oC do -20oC ok 1 tony groszku). Niby dużo pali ale wiadomo to
            pierwszy sezon budynek się dogrzewa, do tego metody prób i błędów.
            Co wazne ekogroszek suchy podstawą dobrego palenia i zeby to był
            groszek a nie tylko z nazwy. Ceny w tej chwili u mnie od 600zł
            bardzo drobny groszek( pali się dobrze), do 790zł bardzo dobrej
            jakości. Sumując piece na Ekogroszek niby nie takie oszczędne ale
            praktycznie bezobsługowe u mnie raz na dwa trzy dni zasypanie kosza
            i wyczyszczenie popiołu. Raz na miesiąc gruntowniejsze czyszczenie
            wnętrza pieca. Całą reszte obsługuje ślimak, dmuchawa, komputer.
            • Gość: radek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.net.pbthawe.eu 21.11.09, 11:34
              ja mam prawie 200m2 nieocieplony temperatura jest dokładnie
              niepowiem bo na piecu stale mam 60 stopni ustawione a w mieszkaniu
              tylko temostatami przy grzjnikach reguluje a ze nieprzepadam zbytnio
              za goraczka tomam gdzies około 20-21 i wychodzi mi gdzies 1,5 tony
              ale mysle ze jakby miało byc 22-23 i wcałym mieszkaniu bo mam 1pokuj
              nieuzywany i tam jest stale 18 .to pewnei 2 tony trzeba liczyc jak
              nic obecnie owsem pale 400 zl tona wiec kalorycznie 2tony to jest
              odpowiedni 1,4 okogroszku wiec kalkulacja jest 800zl na miesiąc
              wiegiel skolei 1400 zł miesiecznie
              ale skolei strasza ze piec zardzewieje mi szybko bo owies ma chlor
              ale znowyuzaoszdzedze rocznie prawie 3000 wiec przez 3 lata stej
              ruznicy moge kupic 2 piec hehe
              • Gość: dzof Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.v40.interkam.pl 07.04.13, 17:29
                piec na groszek ile powinien palic powiem krotko jezeli wszystkie wymogi so spelnione odnosnie budowy domu izolacji a grzejniki majo mniejszo pojemnosc 80% od pieca pojemnosci to taki piec spala malo do 500 kg miesiecznie a zeby spalil duzo mniej nalezy wymieszac drobne zrobki debowe z groszkiem tylko wysuszone no i dobre ustawienie parametrow poieca i zima mrozna nie bedzie straszna, ja tak pale na calo zime 1,5 do 2 ton i czyszczenie pieca co tydzien piec zachowa swojo sprawnosc wtedy bedzie zuzywal mniej groszku jest duzo czynnikow co stanowi mniejsze zuzycie np.siatkowe grzejniki wosko przeplywowe no i jeszcze wiele trzaby pisac to tyle pozdrawiam.
            • Gość: kasia Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 83.168.89.* 27.12.10, 17:24
              witam czy moze pan podac ustawienia pieca jak dla mni malo pan pali prosze o dane na meil katarzynakliszewska@wp.pl dziekuje
              • Gość: rr ratunku IP: *.belchatow.msk.pl 28.12.10, 00:09
                witam
                posiadam piec eko-karbon o mocy 35kw i sterownik geco-403-p02. i już nie mam do niego siły. pale w nim od początku października i spaliłem już prawie 3,5 tony groszku.nie może osiągnąć zakładanej temperatury 56 stopni, a jak już ją złapie po około 20 minutach to bardzo szybko wystyga ( około 6 minut) i tak w koło macieju.dom ma 300 metrów. czy zna ktoś optymalne ustawienia takiego pieca, żeby tyle nie palił, albo co muszę zrobić? informacje proszę na mail-a: rafalski1@interia.pl
                • Gość: FRYHO Re: ratunku IP: 88.199.103.* 05.10.11, 15:22
                  mam ten sam problem z tym kotłem tylko 25kW i 200m2
                  porównując z innymi kotłami o tej mocy stwierdziłem, że eko-karbon ma zbyt mały płaszcz wodny np. w moim kotle jest 65litrów a konkurencja ma przy 25kW 90 litrów dlatego przy mrozach szybko się wystudza
                  I RATUNEK:
                  1) ZAWÓR CZTERODROGOWY 1/3 NA GRZEJNIKI 2/3 POWRÓT
                  2)TEMPERATURA WYLOTOWA 20-25 STOPNI WIĘCEJ NIŻ NA GRZEJNIKACH
                  3)OTWORZYĆ CZOPUCH DO KOMINA O 1/3
                  4)PRZEPUSTNICA NA WENTYLATORZE 2/3
                  6)PODAWANIE 15s
                  7)NADMUCH 55-60 s
                  8)WĘGIEL Z KOPALNI PIEKARY LUB JULIUSZ KAZIMIERZ
                  II RATUNEK:
                  1)INNY PIEC
                  • Gość: darek Re: ratunku IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 14:19
                    Zmień piec.Polecam KociołKAPID.Ogrzewam 180 kwadratowych(dom nieocieplony-komunistyczny bunkier) + bojler 120 litrów.Sezon trwa cały rok-spalanie 4tony eko groszku.
            • Gość: moniczka Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 12:08
              witam mam pytanie jak nastawia sie piec na ekogroszek,poniewaz bardzo zle wegiel spala i nie chce osiagnac ntemperatury. prosze o rady. pozdrawiam
            • Gość: moniczka Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.play-internet.pl 14.10.11, 12:13
              witam mam pytanie jak nastawia sie piec na ekogroszek,poniewaz bardzo zle wegiel spala i nie chce osiagnac ntemperatury. prosze o rady. pozdrawiam mniemczycka@wp.pl
            • Gość: RAFAŁ Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.12, 08:24
              czy możesz mi napisać jakie masz ustawienia na tym piecu .
              Posiadam podobny piec.
          • Gość: gość Re:Do Jola IP: *.centertel.pl 08.01.09, 17:26
            A Ty kobito myjesz się latem w zimnej wodzie???Nie... pewnie mieszkasz w bloku i
            myślisz,że ciepła woda,która płynie z kranu ogrzewa się samoczynnie...Pomyśl
            zanim cokolwiek napiszesz...
            • Gość: jola Re:Do Jola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.09, 12:31
              Pomyślałam wcześniej . Jak większość cywilizowanego społeczeństwa
              {każdy z sąsiadów } mamy elektryczne podgrzewacze wody .
              I nikt latem nie pali w piecu - może to inna cywilizacja .
              • Gość: ja Re:Do Jola IP: *.centertel.pl 09.01.09, 16:08
                A wiesz jak powstaje prąd???To poczytaj trochę na ten temat...Używając prądu
                również pośrednio spalasz węgiel...no chyba,że masz własny wiatrak na
                podwórku,albo elektrownie wodną???
              • Gość: pink Re:Do Jola IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.09, 20:02
                tak bardzo madrze i ekologiczni podgrzac pradem z elektrowni weglowej, bo innych
                w polsce nie ma !!!
                No wyjatkowo ekologicznie !!!
          • Gość: pink Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.09, 20:00
            kretynem to trzeba byc jesli sie ma piec a w lecie myje sie w zimnej wodzie, czy
            ktos juz kiedys nagrzal z was wody pod pierzyna
          • Gość: ja Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.dip.t-dialin.net 25.12.11, 16:23
            sam jesteś kretynem matole. a jak myślisz elektrownie produkują prąd? a w blokach skąd cieplą woda? z geotermii? idioto trzeba węglem zagrzać
          • Gość: as Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.glinik.pl 25.01.12, 15:59
            kretynem to trzeba byc aby nie wiedziec ze pali sie tylko do ogrzania cwu a nie do co baranie i glabie zarazem
          • Gość: odp Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.09.13, 18:03
            a co lepiej placic z prad 350 zl miesiecznie ??
            • Gość: Mamuśka 40 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.14, 18:55
              Czytam, czytam i myślałam poczytać o u stawieniach, dmuchawach, czasie podatnika, a tu równo leci o kretynach Może ktoś poda swoje nastawienia?
        • Gość: Piotr M. Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.skranetcan.pl 31.03.10, 17:50
          Nie moja sprawa ,ale nie wytrzymałem jak przeczytałem taką debilną wypowiedź.
          Śmierdzielu???!!! Pewnie jesteś nim na co dzień jak puszczasz bąki !!! A może
          dofinansujesz wszystkim drogi gaz ???!!! hahaha
        • Gość: maciej Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 23:15
          jakja lubie takich glupkow jak ty co daja sobie mowic byle gowno ekologia hehe a eko eko groszek to co a elektrownia to na co chodzi
        • Gość: Stanisław Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.12, 21:18
          Posłuchaj faktów Ekologiczny Paranoiku. Mieszkam w gdańsku od 50 lat. Kiedyś było tu 100 tyś dymiących od węgla kominów, dziś pozostało ich 5% (dane od kominiarzy) a smród trującego smogu jest 100x większy(odczucie własne). Dalej uwarzasz, że to wina palących węglem? Przyczyna smogu to spalanie śmieci przez domki jednorodzinne z powodu zbyt wysokich (nieekologicznych) opłat za ich wywóz. Nie czepiaj się więc pretekstów tylko uderz w sedno czyli w zbyt wysokie opłaty nałożone przez pazernych urzędników którzy to ekologicznie wyprali ci mózg.
      • Gość: robert Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 15:37
        Podłogówka chodzi na niskich temperaturach - na piecu ustawisz niska temperature
        czy uzyzkujesz przez zawory termostatyczne?
        • Gość: miro Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.12, 11:29
          podłogówka biega na niskich poprzez specjane do tego celu zawory termiczne montowane na wyjściu z podłogówki,w przeciwnym wypadku popękała by podłoga
      • Gość: marcin Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.erydan.net 20.10.09, 22:37
        możesz podać ustawienia jakie masz
      • Gość: Artek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.11.09, 19:43
        Proszę podaj jakie masz ustawione parametry i temperaturę pieca
      • Gość: Arek79 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.10, 08:55
        Witam,
        Mam piec od paru miesięcy i mam parę problemów z jego ustawieniem. Może będziesz mógł mi coś podpowiedzieć. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
        Spala mi dużo bo szybko schodzi płomień w dół. Przepustnica na dmuchawie jest, ale nie odcina całkowicie dopływu powietrza. Nie wraca do pozycji zamknięcia w momencie wyłączenia.
        Producent pieca twierdzi, że przepustnica w ogóle nie jest potrzeba i nie powinien ogień wracać.
        Twierdzi, że wpływ może mieć za duży ciąg komina.

Jeżeli jesteś w stanie coś podpowiedzieć to proszę o kontakt aszczesniak@poczta.fm.

Tak apropo palenia w piecu latem to nie bardzo rozumiem komentarze do twojego postu. Rozumiem, że lepiej żeby dymiła elektrownia i lepiej płacić opłaty przesyłowe i inne?
        Chyba lepiej mieć sprawy w swoim ręku.

Pozdrawiam
      • ewunia_in1 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 07.10.10, 18:35
        witam kupiłem sobie też taki piec czy mógłbyś podać namiary ustawienia jakie masz na swoim piecu bo nie mogę dojść do tego jakie ustawić parametry bo żre jak szalony
      • Gość: asia Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 94.254.210.* 07.10.10, 22:37
        Pytanie do Marcina 79. W ramach tych eksperymentów z ustawieniami, do jakich optymalnych ustawień Pan doszedł? Proszę podzielić się tą cenną wiedzą. Ja niestety zostałam z piecem sama i to w I sezonie grzewczym. Teraz jest ponad +10 st. na dworze , a spala mi 30 kg/ dobę. Chyba trochę za dużo. Mam zawory termost. więc własciwie na wszystkich grzejnikach jest co najwyżej 2. Woda też jest oczywiście grzana. Na piecu temp. zadana to 60 st.
        Piec Zębiec 25
        ustawienia aktualne (bo kombinacji było już wiele):
        podawanie 5 s(zmniejszyłam z 7s, bo węgiel mi się nie dopalał, przy wystarczającym nadmuchu). Nadmuch wystarczający to dla mnie taki, który daje prawidłowy płomień, bo to jest podobno dobry wskaźnik. Zatem płomień żółty, stojący,(ale nie taki jak z palnika), lekko rozchodzi się na boki. Wypróbowałam całą skalę mocy dmuchawy oprócz 100%.
        Teraz moc dmuchawy to 40%(bo to jest przecież wydajność tylko a nie obroty)
        min. obr. dmuchawy to 20%, max. to 42% (tak mi zlecił pan "pomoc techniczna" z Elstera, na tym jego porady się skonczyly)
        przerwa w podawaniu 50 s (kiedy miałam krótszą, retorta była wręcz zawalona węglem)
        Wraz z wydłużeniem przerwy zmniejszyłam oczywiście nadmuch, własnie do 40%.
        temp. załącz. pompy 30 st
        zakres regulacji 5 st(było 4, ale chciałam zeby piec wczesniej "wyhamowywał" przed wejsciem w temp zadaną. Bo:przy częstym podawaniu, dużym nadmuchu węgiel spalal się najlepiej, szybko nabijał 60 st, zaraz potem 63 i....... wchodził w nadzór. A ja tego nie chcę, bo więcej zżera, niz jak cały czas jest w trybie praca. Groszek jest suchy i podobno bardzo dobry. Trochę to haotyczne, wiem. Ale cóż, jestem tylko kobietą.....a obsługa pieca to raczej domena mężczyzn. Choć powiem nieskromnie, że wiem na temat tego pieca więcej niż niejeden facet. hehe. Pozdrawiam i czekam na cenne uwagi.
        • Gość: asia Re: do Marcina 79 (zapomniałam dodać) IP: 94.254.210.* 07.10.10, 23:17
        • Gość: kriss Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 194.242.62.* 25.01.14, 23:19
          to włąśnie chodzi o to by piec był w stanie nadzoru jak najdłużej, wtedy nie pobiera paliwa. Jeśli stale jest w trybie praca to ciągle pobiera paliwo - moim zdaniem za długi czas przedmuchu a zaz mały czas podawanie= długo nie osiąga zadanej temperatury,
          Jaka histareza na kotle ?
          Jak za duża to kocioł sięzbyt mocno wychładza i długo pracuje potem w trybie praca.
          Trochę już palę EKO (7 lat) i też nie zawsze mi to wychodzi dobrze :-)
      • Gość: master Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.11, 21:35
        Ja mam kocioł Merkury Zębca i palę pelletem na groszek. W tym sezonie grzewczym palę głównie pelletem i przez miesiąc zeszło mi około 750 kg. Podejrzewam że groszku zeszło by coś koło 680 kg ale pellet mam ze swojej słomy to taniej wychodzi.
        • Gość: andrzej Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.12, 18:42
          witam. mam tez piec zebiec merkury.do tej pory palilem eko groszkiem od dzis pale palletem . prosze o podanie mi ustawien w trybie nadzory z gory dziekuje, pozdr andrzej. kwiaciarnia.azalia@wp.pl
      • Gość: ada2007_00 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.182.29.23.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.02.12, 16:50
        Witam mozesz podac ustawienia pieca ze tak malo ci spala prosze adakossakowska@poczta.fm
      • Gość: jackzak Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 10:55
        Witam
        Proszę o podanie przybliżonych ustawień sterownika , chodzi o oszczędne spalanie ekogroszku.
        Pozdrawiam Jacek.
      • Gość: pawel Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.radom.vectranet.pl 20.10.13, 14:17
        Proszę o informację jakie ma Pan ustawienia pieca?
      • slawek_snopek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 13.01.15, 12:28
        możesz opisać jakie masz ustawienia na lato, że tylko 100kg Ci idzie na miesiąc? i jakie na zime?
    • Gość: tabor Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 14:54
      Posiadam od roku piec retortowy HEF eko plus 25 kW. Mój dom 200 m2 kotłownia
      oddalona od domu 20 m i mieści się w garażu,dom ocieplony okna PCV 4 letnie,
      temperatura w domu 21-22 C*obecne spalanie 650 kg ekogroszku miesięcznie bez
      grzania wody.
      • Gość: groszek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.centertel.pl 08.12.08, 22:54
        My mamy w domu Hef-a 20kw,dom 110m2,niestety jeszcze nieocieplony(ani stropy ani
        ściany),na niekorzyść jest również to,że to stary dom z kamienia(grube 60 cm
        mury) i dodatkowo jest to dom parterowy,w kształcie tzw.wagonu(stoi w granicy i
        wszystkie okna ma na jedną stronę).Kotłownia w odległości ok. 20 m od
        najbardziej odległego pomieszczenia.Dom od dawna nieogrzewany,my mieszkamy od
        kilku miesięcy(lato było super:)),jeszcze cały czas "walczymy" o ustawienie
        optymalnych parametrów na piecu...ale póki co niestety wychodzi nam ok.tony
        miesięcznie:( (łącznie z wodą;bojler 120l)...Mamy nadzieje,że po
        ociepleniu,które planujemy na lato,będzie lepiej;)
        • Gość: poll Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.171.102.190.static.crowley.pl 09.12.08, 14:28
          A jaki pec tj ile kilowatów ma? Może jest za duży. Ja mam 25 kw i
          pali mi ok 1 tony na 230 m2 + zasobnik 2płaszczowy 140 l.
          • Gość: jaa Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 17:14
            Ja zasypuję mniej więcej co tydzień 3 worki ok. 30kg.
            Ekogroszkiem ogrzewam dom ok. 170m Temp. parter-podłogówka - 22stC,
            piętro kaloryfery - 18st.C, + woda gorąca 24h, wydawało mi się, że
            dużo pali, ale jak się okazuje - ma dobre wyniki.
            • Gość: agaa100 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.ver.airbites.pl 09.12.08, 22:19
              A mozesz zdradzić jaki masz piec - jaki producent i ile kW ?
              • Gość: Marcin79 do jaaa.. IP: *.252-81.static-ip.oleane.fr 10.12.08, 10:49
                18 stopni ??/ u mnie jak wszystkie grzejniki sa zakręcone jest przy
                obecnych pogodach 19 stopni
                jakbym utrzymywał takie niskie temperatury w domu to spalałbym ok
                pół tony miesięcznie
                więc jak widac wszystko zależy od tego jakie chcemy mieć temperatury
                w domu
                • Gość: jaa Re: do jaaa.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 16:10
                  No tak jak zamkniesz okna to 19 moze i bedzie.
                  Ja piętro "używam" tylko do spania, więc prawie cały dzień okna są
                  otwarte wieczorem zamykamy i wlaczamy kaloryfer tak, żeby było ok 18-
                  19 st.
                  W częsci dziennej mam w zaleznosci od pom. od 21,5 do 22,5
                  • Gość: martarm Re: do jaaa.. IP: 151.68.110.* 15.12.08, 14:20
                    a ile kosztuje tona groszku.na razie mam ogrzewanie gazowe , w
                    przyszlym roku planujemy cos dodatkowego lub wrecz zastepczego.
                • Gość: hg Re: do jaaa.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 12:04
                  Marci - śmierdziel napisał .

> 18 stopni ??/ u mnie jak wszystkie grzejniki sa zakręcone jest przy
                  > obecnych pogodach 19 stopni
                  > jakbym utrzymywał takie niskie temperatury w domu to spalałbym ok
                  > pół tony miesięcznie
                  > więc jak widac wszystko zależy od tego jakie chcemy mieć temperatury
                  > w domu
                  • Gość: well hg ty skończony kretynie spieprzaj z forum IP: *.zdnet.com.pl 25.12.08, 23:02
                    hg ty skończony kretynie spieprzaj z forum
      • Gość: WOJTEK >D Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.proxnet.pl 04.11.09, 19:47
        Witam,posiadam taki sam piec,napisz prosze jakie masz ustawienia.
        Pozdrawiam
    • Gość: krzysztof Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.sta.asta-net.com.pl 16.12.08, 21:52
      Posiadam od miesiąca piec na ekogroszek Galmet 17 kW.przy obecnej
      pogodzie 150 kg na 8 dni.125m2 (dwa budynki wolnostojące częściowo
      ocieplone 98 i 27 m2 oraz wymiennik 100l. Temperatura w domu 19-
      20oC.)W stosunku do gazu mam ponad 40%oszczędności mimo że węgiel w
      workach kupiłem drogo po 850 zł/t.
      • Gość: aga Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 12:13
        również zastanawiam sie nad zakupem pieca na ekogroszek firmy Galmet
        25kW. mam około 155m2 powierzchni domu. Okna drewniane i dom nie
        jest ocieplony. Obecnie palę w zwykłym piecu na węgiel
        1tona /miesiąc zimą.
        Zastanawiam się ile zużyłabym na miesiąc ekogroszku.
      • Gość: mariusz Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.bph.pl 17.02.10, 10:20
        Krzysztof podaj proszę swoje wszystkie ustawienia pieca, bo mam taki
        sam a żre jak cholera. Dzieki.
        • Gość: EWA181973 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 212.160.172.* 24.02.10, 15:41
          CZEŚĆ MARIUSZ,
          CZY DOSZEDŁES DO JAKIS ROZSADNYCH USTAWIEŃ.
          PYTANIE JAKI MASZ DOKŁADNIE PIEC GALMETU 17 ???
          JA MAM 17 Z OBROTOWA RETORTA I STEROWNIKIEM EKSPERT I TEŻ WALCZĘ
          BYŁO SPALANIE 0,5 TONY NA M-C PO WYMIANIE STEROWNIKA JEST 800KG A
          NIE MA MROZÓW.
          • Gość: janusz Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.adsl.inetia.pl 26.09.10, 20:22
            na miesiąc spala 1 tonę a zimę nawet 1.5 tony
      • Gość: paweł Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 19:34
        Krzysztof proszę o pomoc. Odpaliłem pierwszy raz w ten sezon piec tej samej firmy, jak z ustawieniami?? Mógłbyś mi podesłać najbardziej optymalne. Na dworzu 10-12 st na + w nocy około 0 grzejniki praktycznie w dzień zakręcone, wymiennik 140l dwupłaszczowy 24/h a ta cholera pali około 30 kg na dobę. wydaje mi się że trochę za dużo liczyłem około 20 kg. Piec Galmet 24 kW sterownik Expert
      • Gość: kris Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.183.252.11.dsl.dynamic.t-mobile.pl 23.12.11, 15:07
        WItaj
        Jesli mozesz napisz ustawienia do tego pieca.BO BEDE ODPALAŁ PO SWIETACH TAKI PIEC.
        dZIEKI.
      • Gość: rafal909 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.konin.mm.pl 10.11.13, 05:48
        prosze cie o dane jak macie ustawiony piec mam taki sam gelmet 16kw.PS>jestem nowym uzytkownikiem takiego pieca i jestem naprawde zielony.Dom 150 mkw dobrze ocieplony
        • Gość: Mireczek2 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.13, 13:35
          ja zastanawiam sie wlasnie nad piecem na ekogroszek, jaki warto kupić? Mam do ogrzania dośc duży dom
          • Gość: Leoś Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.13, 14:28
            jeśli nie jesteś pewien co wybrac, to luknij na artykuł www.budnet.pl/Kociol_na_paliwo_stale_Rady_podczas_wyboru,Kotly_grzewcze,118687-czytaj.html
            są tam dobre rady i kwestie wyboru sa dobrze uzasadnione
            • Gość: marcin22i1 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.13, 15:14
              ja mam piec per eko i worek ktory kupilem za 19,99 zl w jednym z marketów + odrobinke drewna starcza mi na 3 doby na youtobe wpisz worek ekogorszku na 3 doby w roznych prt jest na allegro wystawielm swoje ustawienia łacznie z opisem instalacji kubatura mieszkania ok 100 m nie ocieplone wychodzi ok pol tony na 2 miesiace i temp w domu ok 21,2 tyle ja mam tyle mi starczy tak mam na regulatorze. Nie rozumiem jak wam moze palic 20 kg na dobe jak sa mrozy to 20 kg na 2 doby ale to juz musi byc min -10 do -15 . Ponadto jak macie 2 pompy tez zle nie dobrze meic jedna do wody druga do c.o. Jest duzo sztuczek na co wpływa spalanie. Ja za same justawienai an starcie keidys zaplacilem 100 zl + porady i moj czas ponad 3 lata teraz zasypuje wyjmuje co trzeba + konfiguracja + 3 razy schodze w celu podrzucenia okraglego drewienka 35 cm rano przed praca ok 8 po pracy 16 i z psem jak wracam ok 23 i lajt. Jak komus pokazuje swoja kotlownie to jest lekko w szoku , i kazdy mowi a to tak masz zrobione jednak mozna. zapraszam do kontaktu ze mna - moge osobiscie udowodnic spalanie moge dojsc do 3,5 doby . Na worku 25 kg. 883 736 731
              • Gość: wiola Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.ip.netia.com.pl 10.12.13, 15:07
                to aż niemożliwe. My mamy z mężem piec galmet 17 kw. Sterownik expert PID Dynamic i pali nam 19 kilo na dobę obecnie. Korekcja powietrza ustawiona 0, temperatura na kotel 51, spada dość szybko i potem długo czasu mija zanim osiągnie znowu maksimum. 18 sekund podawanie, podtrzymanie 600 sekund. Chcemy też zmniejszyc ale już szału dostajemy i nie wiemy jak to zrobić. Moc ustawiona dla pieca 90 %.
          • pawel.tkacz Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 22.11.13, 10:15
            Gość portalu: Mireczek2 napisał(a):

> ja zastanawiam sie wlasnie nad piecem na ekogroszek, jaki warto kupić? Mam do o
            > grzania dośc duży dom

hm, ja korzystam obecnie z kotła na eko groszek z podjanikiem Matix, spala sie bardzo ładnie, prawie nic nie zostaje i nie ma syfu w kotłowni. Ale w sprawie wyboru konsultowałem się ze specjalistami, polecili mi firmę Kołton, niedaleko Rabki, tam dobraliśmy kocioół o średniej mocy (mam dokm jednopiętrowy).
            • Gość: František Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 213.151.215.* 26.11.13, 17:56
              Mam kotol Kolton Duox 25kw. Ile dať podawanie ekogroszku a ile przerwa - palenie. Dienkuje.
      • Gość: krzysztof Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.13, 19:06
        Krzysztof jakie ustawienia dałeś że tak mało co spala,Mariusz,mam galmet 17kw i sterownik experet.
        • Gość: marcin22i1 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.11.13, 22:08
          po 1 musisz miec regulator pokojowy po 2 wez pod uwage to ze 3 razy podrzucam drewno co dzieki temu moge wydluzyc czas podtrzymania z 5 na 7 minut rekord moj to na worku 3,5 doby drewna malo idzie zadzwon do mnie to ci powiem co i jak albo napisz smsa a oddzwonie po 16 moj numer 883 736 731 bez regulatora zapomnij o rekordach a jak masz ocieplenie to wogole bajka sa i minusy tego mojego oszczednego spalania ale da rade to obejsc jak narazie wiecej plusow i duzo ludzi dzwoni pyta jestem otwarty - pozdrawiam
    • Gość: tomasz Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.wieszowanet.pl 23.12.08, 21:08
      Już drugi sezon walczę z moim piecem i jestem bliski rozpaczy! Mam piec marki
      wistal z pleszewa i sterownik argon 2, ogrzewam dom prawie 200m2 dobrze
      izolowany,i nie mogę dobrać odpowiednich ustawień. Czy ktoś może podpowiedzieć
      mi jak ustawi sterownik, jaki optymalnie powinien być czas przerwy itp.
      • Gość: robert Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 15:49
        Też mam sterownik argon 2 (piec na eko groszek 25kw) - drugi sezon, nie mieszkam
        tam jeszcze, wiec tylko jak jest chłodniej to tam palę, dom ma całkowitej pow.
        około 170m, ile kubatury to nie wiem. Jak napalę w zimnym domu, to pierwsze dwie
        doby czesto się załącza ze stanu nadzoru do pracy. Na piecu mam ustawiona temp.
        50 stopni. Jak narazie, wydaje mi się, że najlepsze wyniki mam po ustawieniu
        ustawień fabrycznych. Ogrzewanie tylko kaloryferami, hydraulik mi podlogowe
        odradził. Myślę nad montażem głowic termostatycznych przy grzejnikach - podobno
        to daje oszczedność i nie mamy za gorąco w pomieszczeniu. Jak ktoś chce cos
        poradzić, lub zapytać sie o coś to moje gg 5081596
        • Gość: Martin Re: Piec na eko-groszek - ekogroszek 270zł IP: *.centertel.pl 18.06.09, 18:39
          EKOGROSZEK 270zł BRUTTO/TONA locco kopalnia Czechy

wymiar ziarna 8-25mm
          ciepło spalania (Qsdaf) 28-29MJ
          kaloryczność stan analityczny (Qia) 26-27MJ
          kaloryczność stan oryginalny (Qir) 22-23MJ
          popiół 4,8%

Transport cała Polska cena w zależności od odległości od kopalni
          KONTAKT 888-551-191
    • Gość: ???? Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 21:17
      piec Cichewicz 25kw
      -dom 150m + podłogówka 70m+ woda
      -dom nie zamieszkamy
      -częściwo ocieplony
      spala zasobnik w 3 dni (ok200kg) trochę dużo :-)
      • Gość: gabikoo Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.chello.pl 16.01.09, 19:43
        witam mam podobny problem piec spala mi 125kg ekogroszku w dwa dni.to wychodzi
        1,8 tony na miesiąc
        wydaje mi się że to stanowczo za dużo. dom mam bardzo dobrze ocieplony o
        powierzchni 160m2 niestety doradca doradził mi piec 35kw (jak się dowiedziałem
        troszkę za duży) ocieplam pierwszy sezon. temperatura na piecu ustawiona
        35stopni bo nie mam termostatów

- czy w następnym sezonie będzie mniej?
        -jeśli tak to o ile?
        -co radzicie?
    • renuarda Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 18.01.09, 12:14
      Ja mam peic Walendrowskich 25kw na 120m2 (uważam że to za duży piec)
      spalam na dzien 2 worki.Temperatura w domu poniżej 20
      stopni.Dogrzewam kominkiem.Od połowy listopada spaliłam 4 tony
      groszku i mam dość.Chcę wymienić ten piec na zwykły węglowy i
      mniejszy 15KW.Mój spec od pieca wcisnął mi taki duży i dlatego tak
      idze groszku.Temp na piecu 53 stopnie mam zasobnik 300l ale
      uruchamiam pod niego panele solarne.
      • Gość: poll Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.171.102.190.static.crowley.pl 19.01.09, 11:31
        25 kw to stanowczo za duży piec. 15 kw w zupełności wystarczy. Nie
        mniej piece te dzięki sterownikom mają pewien zakres mocy. Ja mam z
        Pleszewa 25 kw i w instrukcji jest napisane, że ma zakres reg. od
        5kw do 25 kw. W samym sterowanku mam parametr "moc" który można
        ustawiać w % od 1 do 100. I przy regulacji np 60% zmniejsza się
        ilość powietrza i wydłuża czas między podawaniami.
      • Gość: gappi lubin Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.11, 12:16
        witam...
        mam piec galmet 17KW bez rotorty obrotowej z podajnikiem na ekogroszek...
        dom ma powierzchnie 220m2 i pali 3,5 - 4 ton za sezon .
        ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni + woda 120L.
        moje ustawienia są proste podawanie przy mrozach (-5<) 7-10s na 65s czas wstrzymania 1200s. pracuje na 55-60 stopni C. temp. w domu 22-23 stopnie C. przy większych temperaturach na zewnątrz zmniejszam do 4-5s z tym że zostawiam czas na 65 s.
        ekogroszek tylko polski około 30KW 750zł/tona.
        do takich ustawień doszedłem po jakiś 2-miesiącach spędzonych w kotłowni.
        ważne żeby ogień w piecu nie był jak z palnika tylko ma się rozlewać po całym piecu :)
        przy nadmuchu jest klapa regulująca ilość wpadającego powietrza, ja w okresie zimowym mam ją zamkniętą w 95%
        w razie pytań proszę pisać na gappi@o2.pl
    • Gość: natan Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 21:51
      5 ton na rok kalendarzowy
      • Gość: kij Re: ekogroszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.09, 23:16
        Węgiel nazywany EKOGROSZKIEM
        to jak napis na bramie AUSHWITZ BIRKENAU

PRACĄ DO WOLNOŚCI
        • Gość: tomek Re: ekogroszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 22:14
          Nie oszukujmy sie przy cenach dorego Eco ( Pieklorz) lub Julian

Pieklorz worki 25 kg 26 kj> cena 750
          eco julian 730 26kj>

jak bym miał mozliwosc zalozył bym ogrzewanie gazowe ziemne koszty grania takie
          same wyliczone przez fachowców do cen gazu i eco

niestety ja mam

Rekuperacje dospela
          Kominek + rozporowadzenie ciepla mechaniczne
          piec na eco z podłaczonym termostatem pokojowym

Fakt że mam temp 27 -26 stopni bo mi sie piec nie włancza na grzejniki ale

jak mam ustawiony priorytet CWU to piec jak dogrzeje wode do 45 stopni to
          reszte oddaje na dom na grzejniki
          Ukrop

dom ocieplony 8 cm steropianu i izolacja super

a i tak żre frania z 25 kg na dobe zasobnik 3 worki po 25 kg 3-4 dni
          • Gość: x Re: ekogroszek IP: *.152.153.172.dsl.dynamic.eranet.pl 10.01.10, 17:54
            piec Hef 20kW dom 150m + 30m garaż (ogrzewany) + 300litrów zbiornik z wodą, spalanie:
            - październik - 320kg (~10kg/doba)
            - listopad - 320kg (~10kg/doba)
            - grudzień - 560kg (~18kg/doba)
            w domu: pokoje 21-22C, łazienki 23-24C, garderoby 20C, garaż 10-14C,
            piec czyszczony co 3 tygodnie, sterownik GECO, na grzejnikach głowice, pół roku zabawy z nastawami :) na razie jestem zadowolony
            od kiedy mam odkurzacz do pyłów - czyszczenie pieca to bajka :)
            • Gość: ina Re: ekogroszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 13:54
              możesz mi zdradzić swoje ustawienia na sterowniku?
              • Gość: tomek Re: ekogroszek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 19:44
                Ustawienia dla Pieca Termo-Tech 17 kw

czas podawania 22 sek
                czas przerwy ok 1,45

wiatrak na 1 (ważne klapka na wiatraku zakryta zostawić strzelinke na palca )

sam spedzilem wekend w kotlowni dopiero moj znajomy serwisant wyjasnil o co
                chodzi z nawiewem na wiatraku
                myslałem ze jak bedzie wiecej powietrza bedzie super sie palic a tu BUła

powiedział mi że jak zabardzo sie dmucha w komorze spalania to piec moze mieć
                rdnosci z otprowadzeniem spalin do komina i następuje tzw PRZYGASZENIE piec
                poprostu przygasi retorte tak było w moim przypadku

przestawiłem tylko wiatrak z 6 na 1 i aż miło
            • Gość: doś Re: ekogroszek IP: 212.244.90.* 24.02.10, 10:52
              ćmam taki sam piec proszę nich pan poda nastawy bo mój pali o wiele
              więcej
    • Gość: anita Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 195.116.127.* 20.01.10, 15:51
      Witam. pomóżcie mi proszę bo pójde z torbami! mam piec per-eko 25KW
      i prawie dwa worki dziennie ida po 25 kg! pali mi ponad tone na
      miesiąc, za którą płace 800 zl! nie mogę ustawić tego całego
      programu żeby mało palił, a odpowiednio długo był na podtrzymaniu,
      czy ktoś wie jakie powinny być parametry U???
      • Gość: Kaśka Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.perfopol.com.pl 21.01.10, 09:20
        Witaj,
        mój brat też ma ten piec per-eko o mocy 25 kW i spala 4 tony na cały sezon grzewczy !!! Temperatura 23 stopnie w domu o bardzo dużej kubaturze. Nie znam się na ustawieniach, ale wiem, że kilka dni kombinował zanim znalazl najwłaściwsze ustawienia. Doradzali mu też chyba panowie instalatorzy czy serwisamci z tamtej firmy. Brat wiele razy chwalił piec, wiec jak coś to mogę się go zapytać jakie ma ustawienia. Albo jak nie dajesz rady to najlepiej zadzwoń do producenta niech Ci podpowiedzą.
        • Gość: adams Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.net.pbthawe.eu 25.01.10, 11:45
          witam mam 3 rok piec 25 kw gielniak z sterownikiem ognik
          ogrzewam 200 metr no i niestety tyle co sie nczytałem i nakombinowałem z ustawieniami to podobnie mi wychodzi 1.5tony na miesiąc jak nie lepiej .
          ale :) wtym roku daje zrobic wymiennik ciepła spalinowy ktury bedzie podłoczony do tego pieca bo co zauwazyłem ze np piece 25kw a 40kw to sie niczym nie ruznia maja ten sam palnik itp ale sa o jeden kanał dłuszy spaliny musza jeszcze przeleciec przez cała wysokosc pieca na duł i dogury
          a niestety komin umnie jest ciepły za bardzo podejrzewam ze 40% wiekszosc ludzi ma straty na kominie byłem raz na dachu to uwiescie mi kolo komina było cieplej jak w mieszkaniu
          teraz jakbym kupował piec to bym kupił 50 kw zatko by sie załaczał i by niemial kiedy sie nawet nagrzac komin

muj pla to 2 rury zakupi 15-25 na ktura wejdzie 2 rura 20-30 o długosci 130cm i 50 cm bo bedzie sie nawracac 2 czesc wymienika obliczłem ze powiezchnia tego bedzie 17m wiec 15 kw no ja tak licze ze napewno odzyskam te 12 kw woda wypłwajaca z wymienika podłocze do pica otwrem powrotnym
          wyniesie mnie to gdzies okolo 1500 zł bo sam bede to robił ale mysle ze 30% mniej bede spalał no i smiał bede mugł zwikszyc nawiew wiatru bez obawy ze ucieknie mi ciepło kominem

CO MYSLICIE OTYM
          bynajmnie w kominkach to stosuja
          • Gość: cromwell Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.163.246.94.artcom.pl 24.02.10, 17:55
            ciezko sie ciebie czyta
            cieply komin oznacza straty ciepla
            zanim przekombinujesz przymknij wylot spalin z kotla
            na czopuchu powinna byc przepustnica regulijaca ciag
            na poczatek radze przymkna o polowe
            jezeli kociolek nie dymi
            przymknij jeszcze
            zwezenie przekroju pozwoli na lepsze spalanie ogrzanego powietrza
            wolniejszy przeplyw spalin przez wymiennik co za tym idzie oddanie wiecej ciepla

wymiennik wg twojego pomyslu to mina
            rura w rurze owszem
            tylko czeste zmiany temperatury powoduja zmeczenie spawow
            wiec latwo o przeciek
            czym grozi wylanie w nocy kilku m3 wody w kotlowni sam mozesz sobie wyobrazic

pzdr.
        • Gość: greg Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.10, 11:28
          Ja mam galmeta 17KW dom o powierzchni 130m2 parterowy bez poddasza.do dnia 23
          marca od początku sezonu spaliłem 2,2 tony-dom szkielet drewniany. Srednio co
          sobotę zasypuje po około 100kg nikt mi nie chce wierzyć ale w domku mam temp ok
          22stopnie. Zastanawiam sie czy nie przejsc na gaz. Czy ktoś może wie ile te
          piece pobierają węgla na samo utrzymanie płomienia?
    • Gość: Jacek Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 213.5.11.* 20.10.10, 08:28
      Mam piec 16 kw sąsiad ma 38kw ustawienia mamy prawie jednakowe bo 30 sek. podajnik 90 sek. pauza i mało powietrza bo czym więcej powietrza tym większe straty ciepła , zamiast grzać piec ciepło idzie w komin i uwaga pale czeskim groszkiem do naszego czarnego groszku trzeba zmienić ustawienia około 15 -20 sekund podajnik . Pozdrawiam
    • Gość: and Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.xdsl.centertel.pl 24.10.10, 15:39
      witam wszystkich na forum. Ja kupiłem piec z podajnikiem zębiec 19 kw i u mnie pali ok 20 kg dziennie mam 120 m plus piwnice. w obecnej chwili palę węglem eko groszkiem z Czech jest to wegiel brunatny i na piecu nie mogę otrzymać temperatury 55 stopni. piec pali non stop i w domu mam temp od 23-25 stopni. jak paliłem w tym piecu na zwykłym ruszcie to napaliłem np do 60 st wieczorem w domu miałem 23 a rano 20-21stopni. Latem ociepliłem dom styropianem 12.jak na razie oprucz piwnic Na piecu paląc podajnikiem mam ustawione temp zadana 60 , podajnik co 60 sek razy 7 sek czas podawania nadmuch 50. Fakt że wszystko zależy od ilości załączonych grzejników. u mnie przy osiągają ok 20kw dlatego dopuki nie ocieplę piwnic nie osiągnę odpowiedniej mocy ale i tak po przeliczeniu na węgiel kamienny to wychodzi mi ok 10-13 zł za ogrzanie domu za węgiel nie licząc prądu do napędu pieca
      • Gość: Art Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.10, 09:46
        Witam wszystkich smoluchów ;)
        Mam 220mkw calkowitej pow. którą ogrzewam. Podłogówka ok 80mkw. Piec tłokowy 17kW. Dom mam ocieplony styro 15cm na ceramice 24cm; dach 15+10 wełna skalna, okna 1,1 (jest ich wiele). Kominek 12kW (raczej dekoracyjnie - czasami 3-4 ćwiartki brzozy wieczorem), rekuperator Berluff 350 - wentylacja w części użytkowej tj. 180mkw. Nie otwieram okien, jest przyjemne i świerze powietrze przy ok 20% mocy reku średnio/dobe.
        Temperatura w domu nie może być niższa niż 21st. C, wieczorem musi być 23st. C - to parametr zadany przez moje kobiety i nie mogę go zmieniać :).
        Na piecu mam 50st. w trybie auto. Wyswietla mi (PID) podawanie 38s i przerwa 3600 i nawet nie wiem jak to przestawić :) Powietrze miałem długo na 50% (fabrycznie), teraz mam 20%.
        Przy obecnych temperaturach zewnetrznych - w nocy do -2 w dzien ok 8st. C spalanie mam na poziomie 60kg/tydz. - przy ilości powietrza 50% spalanie było 75kg, ale wnetrze pieca bylo mniej okopcone - czyściłem raz na 3 tygodnie, teraz widzę, że będzie trzeba to robić częściej. Zdecydowanie mniej dymu leci z komina i jest on bardziej biały. Nie wiem jak będzie się to przekładało na zanieczyszczenie kanału kominowego - ale tak na logikę: więcej sadzy w piecu, mniej spalanego węgla, to mniej sadzy w kominie (ale tego jeszcze nie wiem :) Ekogroszek też zostawia inny popiół - przy powietrzu 50% był drobny popiołek, teraz zostają brylki, ale rozpadają się przy kolejnym podawaniu. W tłokowcu nie ma chyba takiego znaczenia parametr spiekania jak w retorcie, dlatego kupuje ekogroszek 27-28MJ. Kilka worków trzymam przy piecu - taki dwutygodniowy zapas, żeby sobie przesychał (leży w foliowych workach). Jak wsypuje jest wilgotny, ale wysycha w podajniku w kilka godzin - jest doprowadzone cieple powietrze z pieca do zasobnika.
        Przy zimie jak 2009/2010 i całorocznym podgrzewaniu wody zużycie ekogroszku za 800pln/tone wynosi 4T/rok. Wiem, że przy zmianie parametru ilości powietrza zużycie to spadnie do ok 3,5T.
        Ważną cechą pieca na którą proponuję zwrócić uwagę, to możliwość jego czyszczenia bez wygaszania. Ja nie lubię rozpalać...
        Pozdrawiam
        • Gość: Marpic Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.telpol.net.pl 28.11.10, 21:51
          Witam..Posiadam nowy piec Zywca 22KW (bałem sie tego zakupu bo malo sie o nim pisze w necie .Zdecydowałem sie bo instalatoer go bardzo polecal i nie zawiodłem sie.W porównaniu do niektorych osob które wyżej piszą piec mój pali malutko.....DOM 240 metrów Ocieplony 15 styro, sciany Poroton 24.Obecnie pale drugi miesiac (dom nie wygrzany) i juz teraz pali na dobe ok.20kg temperatura na parterze 20C na gorze 18C ,temperatura na zewnatrz -6 do plus 2 w dzien (podłogówka parter 90 metrów reszta grzejniki X2 Kermi-polecam).. Mysle ze jak postoje przy piecu jeszce kilka dni i dom za 1 miesiac juz pownien sie wygrzac to zejde do 15 kg w mrozy co chyba jest wykonalne.....
          • Gość: pandzik Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 87.207.4.* 29.11.10, 15:15
            @marpic

A co to za temp 18 stopni? Toż to lodówka. Jak się siedzi przy kompie czy przed telewizorem to jest to raczej nieprzyjemne. Dół i góra na 21, łazienka 24, w nocy odpowiednio mniej.
            • Gość: and Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.xdsl.centertel.pl 29.11.10, 17:43
              pandzik ma racje. Jak poprzednio pisałem to paliłem węglem czeskim-brunatnym i jak przeliczałem to piec palił przez całą dobę ok 20-25kg węgla ,ale jak wszyscy z nas jesteśmy na etapie doświadczeń i prób więc warto było przeczytać wszystkie rady i stwierdziłem że przy węglu brunatnym dobrze jest ustawienie na częstsze podawanie węgla przy mniejszym nadmuchu powietrza to ładnie się wypalał i w domu non stop miałem nawet 25 stopni musiałem przykręcać kaloryfery. Potem przez kilka dni rano przed wyjściem do pracy wyłączałem piec a rozpalałem ok godz 18 i grzałem do rana aby mieć też ciepłą wodę i w tym czasie wyłączałem dogrzewanie wody prądem co robię przez okres letni . UWAGA przy paleniu węglem brunatnym bardzo mocno zanieczyszcza się komin dzisiaj czyściłem i mogę śmiło powiedzieć że od lata kiedy czyściłem zebrałem wiadro ok 15 litrowe sadzy, Obecnie od kilku dni palę węglem kamiennym i zmniejszyłem długość podawania na 5 sek a nadmuch pow na 80-90 temperaturę na piecu utrzymuję 55stopni a w domu 24-25 w każdym pokoju i w łazience piec na dobę pali ok 25 kg , jak jest cieplej to wyłączam piec i tylko co ok 2 godz na chwilkę załączam dla utrzymania ognia ,a wieczorem zostawiam na noc piec uruchomiony w ten sposób palę ok 15 kg na dobę . Przy dobrze ocieplonym domu jak zauważycie w dzień temp w domu spadnie przez cały dzień ok 2-3 stopni co jak u mnie i tak jest ciepło. mam nadzieję że ktoś opisze swoje metody warto je poprubować POZDRAWIAM
              • mita128 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 11.01.11, 18:55
                Wszystko fajnie, ale ja mam masakrę. Mam piec 25 kW Białek z Pleszewa, sterownik Ognik plus... Jak go ustawic ?, bo bankrutuję. Dom 140 m, styropian 15, wełna na dachu 15 i spala mi ok. 2 (słownie dwie) tony miesięcznie... Ratunku!!
                • Gość: monter co Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.11, 19:57
                  nie mam kotła na eko groszek ale zdaża mi się je montować , uruchamiać lub poprawiać wykonaną instalację prze innych.
                  Jeśli ktoś zechce może skorzystać z moich uwag
                  Kocioł na tzw eko groszek powinien pracować w układzie ze sprzęgłem hydraulicznym , od strony kotła do sprzęgła być wyposażony w pompę obiegową .Za sprzęgłem powinny być pompy obiegów co -jeśli jest jeden jedna pompa jeśli jest kilka to więcej , każdy z obiegów można wyposażyć w zawór mieszający np do podłogówki (trójdrogowy ) . co to daje kocioł pracuje na tzw krótkim obiegu kocioł -sprzęgło kocioł na temperaturze nie niższej niz 55*C
                  a układy grzewcze poprzez pompę lub pompy pobierają ciepło do obiegów po drugiej stronie - jeśli wyposażymy każdy obieg pompowy w sterownik strefowy np euroster 2000 i ustawimy na nim temperaturę 20 *C w strefie tyle będziemy mieli w określonym czasie , jeśli będzie miał obnizyć w strefie temperaturę tzw. nocna na 17 będzie 17 -jeśli wyłączą się wszystkie obiegi grzewcze krótki obieg będzie utrrzymywał na kotle gotowość czyli temperatura nie spadnie poniżej wymaganej przez producenta kotła -kocioł będzie zużywał mniej paliwa .Przy pomocy odrobiny automatyki - jeden lub kilka przekażników można spowodować zatrzymanie całkowite kotła i wtedy będzie przepalał się tylko dla podtrzymania płomienia.
                  Lub mając tylko jeden obieg i pompę jednego obiegu wyposażyć kocioł w zawór czterodrogowy z siłownikiem i sterownikiem sterować dostawą ciepła do pomieszczeń w sposób kontrolowany utrzymując również na kotle temperaturę zalecaną przez producenta kotła tj 55*C i nie przegrzewać pomieszczeń
                  Niestety obydwa te sposoby kosztują w fazie inwestycji i pewno w wielu wypadkach nie są stosowane
                  Pozdr. monter co
                  • Gość: gość Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 13:44
                    Osobiście nie stosowałbym sprzęgła wodnego. Starałbym się też nie montować kotła w instalacji zamkniętej - wymogi gwarancyjne producenta i bezpieczeństwa zawarte w normach.
                    Zawór 4D sterowany siłownikiem, dobry sterownik PID i regulator pokojowy. W porównaniu z układem sterowanym ręcznie i bez reg. pokojowego oszczędność dochodzi do ok. 30% na zużyciu paliwa w skali miesiąca.
                    W moim "systemie" pracuje Auraton 2020, Tatarek RT09 PID i Euroster E11M w połączeniu z siłownikiem Womix MP06.
                    Rezultat : przy temp. do -15*C spalanie z grzaniem CWU 18kg ekogroszku.
                    • Gość: monter co Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.11, 19:43
                      Osobiście nie stosowałbym sprzęgła wodnego. Starałbym się też nie montować kotł
                      > a w instalacji zamkniętej - wymogi gwarancyjne producenta i bezpieczeństwa zawa
                      > rte w normach.
                      norma dopuszcza montaż urządzeń na paliwo stałe w układzie zamkniętym wszakże pod pewnymi warunkami - norma zmieniła się w zeszłym roku .Są również kotły z palnikiem retortowym - na paliwo stałe które spełniają wymogi normy ./ZAWÓR BEZPIECZEŃSTWA , WĘŻOWNICA SCHŁADZAJĄCA ITD. I OCZYWIŚCIE ŚWIADECTWO DOPUSZCZAJĄCE URZĄDZENIE DO PRACY W UKŁADZIE ZAMKNIĘTYM / jest również sprzęgło z wymiennikiem wewnątrz - zastrzeżone wzorem użytkowym w urzędzie patentowym . A jeśli kocioł nie jest przystosowany do pracy w układzie zamkniętym - nie posiada odpowiedniego certyfikatu to można fgo włączyć przez wymiennik i wtedy nie potrzebny jest zawór czterodrogowy gdyż wymiennik przy pracującej pompie zapewnia odpowiednią temperaturę na kotłe po stronie otwartej i pełne sterowanie np. za pomocą eurostera 2000 w pomieszczeniach .
                      pozdr monter co
                  • Gość: gość Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.play-internet.pl 03.02.12, 22:06
                    witam pana "montera"
                    proszę o kontakt na GG 49726
                    lub proszę o podanie emaila
                    potrzebuję pomocy w sprawie co

pozdrawiam
                    MAXIO
                • Gość: jack Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 94.40.84.* 22.11.11, 15:31
                  podajesz 5 sek podawania powiedz mi ile paliwa piec ci dosterczy za 5 sek by potem trzymac pewnie tem przez przynajmniej 40 min nie to jakis żart pozdrawiam
          • Gość: czeslaw.zaleski@wp Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.cdma.centertel.pl 10.03.11, 18:54
            widze normalnego goscia ja mam piec z kuczborka 18 Kw budynek 8 x 10 mb. w tym piwnica parter gora tj ok.160 mb przy duzych mrozach jeden zasyp to jest okolo 175Kg wystarcza min 12 do14 dni popiolu jest okolo 3o kg ten piec posiada retortowy podajnik i dodatkowy ruszt na drewno mam budynek ocieplony 15 cm styropianu bardzo wazne jest nie zalowac pianki przy osadzianiu oken i dzwi pozostale szczegoly sa ujawnienia
    • Gość: Ewa181973 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: 212.160.172.* 23.03.11, 14:10
      Witam,
      posiadam piec Galmet 17 ekspert z obrotową retorta, dom typowy klocek - ocieplony ściany 10 dach 15 tek zimy grzanie + woda ( non stop ciepło ok 23 C ) zakupilam 3 tony z czego do tej pory pozostało mi ok 300 kg.
      Rachunek jest prosty!!!
      W ubiegłym roku nie było ocieplonego dachu to z ogrzewaniem wyszło ponad 3,5 tony.
      pozdrawiam
      • Gość: Ryś Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.14, 19:30
        To mam prośbę mam stary dom 128m2 proszę o ustawienia piec galmet 17Kw jak ustawić by wchodził w podtrzymanie
    • aga0234 Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 25.03.11, 14:04
      Witam, reprezentuję zespół badawczy działający w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej. Przeprowadzamy krótkie (10 minut) badanie dotyczące intuicji społecznej i wnioskowania na podstawie ograniczonej liczy informacji. Zwracamy się z uprzejmą prośbą o udział w badaniu. Badanie jest anonimowe.

Link do badania:

lab.swps.edu.pl/badania/index.php?sid=46376&newtest=Y〈=pl
    • altaner Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 01.04.11, 18:05
      Myślę, że koło 750 KG
      • przemasboss Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 03.05.11, 21:03
        Ja mam kocioł od Zębca na groszek, na powierzchnię około 130 metrów kwadratowych i w tym sezonie co był zeszło mi około 700 kg na miesiąc. Ale w tym piecu i tak można palić wszystko.
      • Gość: ree Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.12, 18:54
        Zadając pytanie ile kocioł retortowy spala na miesiąc, trzeba też wziąć pod uwagę, o który miesiąc chodzi, powierzchnię domu, ocieplenie.
        U mnie 120 m2+60m2 piwnice, średnio ocieplony. Październik 2011 - 320 kg, listopad-grudzień po 500kg/na miesiąc, luty 2012 (-25st.) - 35kg/dobę tj. ok. 1050kg/ na miesiąc.
        • Gość: ree Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.12, 18:57
          Dodam, że średnia za sezon 2011-2012 to 500/kg za miesiąc
    • goodidea Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 04.05.11, 10:38
      Kocioł z paleniskiem retortowym
      Do spalania eko groszku stosuje się kotły co z paleniskiem retortowym. Są to nowoczesne urządzenia, bardzo wygodne w obsłudze. Praca kotła może przebiegać bez przerw w całym okresie grzewczym. Spalanie jest praktycznie bezdymne hydrauliczne usługi.
      Atutem tego typu ogrzewania jest również łatwość utrzymania czystości, co oznacza, że kotłownia wcale nie musi znajdować się w piwnicy. Eko groszek jest dostarczany w workach, co umożliwia przechowywanie tylko takiej ilości paliwa jaka jest potrzebna.
      Kocioł może służyć do zaopatrzenia w ciepłą wodę użytkową w ciągu całego roku.
      Są również produkowane kotły z dodatkowym rusztem, który pozwala na pracę urządzenia w razie awarii lub przerwy w dostawie energii elektrycznej. W tym wypadku można spalać drewno lub inne paliwa. Opcję tę należy jednak stosować tylko doraźnie, w sytuacjach awaryjnych.
      Budowa kotła
      Zestaw składa się części grzewczej (kotła) oraz zasobnika na opał. Obie części połączone są podajnikiem ślimakowym (lub rzadziej szufladkowym), który transportuje paliwo do paleniska retortowego.
      W układzie spalania znajduje się również wentylator, który poprzez układ dysz dozuje powietrze do paleniska. Całością zarządza sterownik elektroniczny.
      W celu podniesienia poziomu bezpieczeństwa podczas pracy i obsługi instaluje się czujniki sygnalizujące awarię podzespołów i, jeżeli wymaga tego sytuacja, wygaszające kocioł. Wygaszenie może być konieczne gdy np. w wyniku awarii podajnika palący się węgiel „wchodzi” wgłąb rury łączącej podajnik z kotłem.
      Deflektor spalin Deflektor spalin
      Nad paleniskiem retortowym zawieszony jest deflektor spalin, który dopala szkodliwe związki chemiczne powstające w wyniku spalania paliwa, a tym samym zapobiega wydostaniu się tych związków na zewnątrz.
      Ponieważ, minimalna temperatura wody w kotle nie powinna być niższa niż 55-60°C w układzie wodnym kotła, instaluje się zawór trój lub czterodrożny, który chroni kocioł przed niskotemperaturową korozją – tym samym wydłuża żywotność urządzenia.
      Aby zoptymalizować pracę kotła można do sterowania dodatkowo podłączyć regulator pokojowy, który umożliwia ustawienie stałej temperatury w pomieszczeniu. Istnieje możliwość programowania temperatury w czasie np. dzień-noc oraz w ciągu tygodnia. Regulacja pogodowa nie jest konieczna, ale warto ją zainstalować. Łącznie z termostatem w pokoju gwarantuje ekonomiczną pracę kotła.
      Zasada działania
      Sterownik kotła Sterownik kotła
      Użytkownik ustawia żądaną temperaturę na sterowniku i zwykle na tym kończy się jego zadanie (istnieje możliwość zmiany kilku innych parametrów kotła, które mogą poprawić proces spalania, jednak zwykle nie jest to konieczne).
      Sterownik uruchamia podajnik ślimakowy w pewnych odstępach czasu na określony czas. Jednocześnie włączany jest wentylator. Po uzyskaniu zaprogramowanej temperatury kocioł przechodzi w stan podtrzymania, w którym podajnik i wentylator załączane są bardzo rzadko (np. co 20 minut), budownictwo tak, aby utrzymać ogień, który rozpali się na dobre dopiero wtedy, gdy temperatura wody w kotle spadnie 3 stopnie poniżej zaprogramowanej. Taki cykl się powtarza.
      Kolejna porcja paliwa podanego przez podajnik spycha automatycznie powstały popiół do pojemnika na popiół.
      Obsługa
      Obsługa polega na napełnianiu zasobnika paliwem, oraz okresowym usunięciu popiołu i oczyszczeniu kotła. W zależności od wielkości zasobnika pracę w kotłowni wykonuje się maksymalnie dwa razy w tygodniu katalog firm budowlanych.
      Raz na jakiś czas należy również oczyścić kocioł używając specjalnie do tego celu przygotowanych otworów.
      Kotły z paleniskiem retortowym posiadają możliwość płynnej regulacji mocy w zakresie od 30 do 100%.
      Kotły co na eko groszek to urządzenia warte polecenia do stosowania w ogrzewaniu. Są ekologiczne, oszczędne, bezpieczne i wygodne w obsłudze.
      • Gość: karolina Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.play-internet.pl 19.06.11, 13:29
        Mgspaw.polecam ich kotły.Bardzo wysoka jakość za rozsądną cenę.www. www.mgspaw.pl
        • Gość: andzia Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.12, 22:43
          o tych myślałam z mężem ale czytałam czyjeś opinie że serwis to tragedia a kotły awaryjne i w końcu zdecydowaliśmy się na Zębca i nie żałuję
    • Gość: Tadeusz Poznań Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.play-internet.pl 19.06.11, 14:52
      kocioł firmy Constalex spali ci około 23 do 25kg groszku na dobę.mam taki piec i jestem bardzo zadowolony.Nie ma awarii i łatwo się go czyści.Posiadam model MoNster-W ten serii wysokiej i każdemu go z czystym sumieniem mogę zaproponować.
      pozdrawiam Tadziu
    • Gość: Gościu Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.11, 01:02
      Jeżeli kupujecie piec na ekogroszek ze starą instalacją CO to zwracajcie uwagę przede wszystkim na pojemność wodną kotła. Większość pieców ma pojemność wodną około 30 - 50 litrów. Jeżeli w instalację wchodzi prawie metr sześcienny wody to taki piec będzie maił wielkie trudności z jej dogrzaniem i spalanie będzie strasznie duże. Trzeba szukać pieca z pojemnością wodną minimum 100 litrów, a jak ktoś już kupił to niestety czeka wymiana instalacji.
      • buderus-serwis Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? 27.12.11, 11:12
        Tak czy siak, zbyt pojemną instalację grzewczą należy wymienić.
        • Gość: reee Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.12, 18:47
          Większa pojemność wodna nie wiąże się z większym spalaniem, ale z bezwładnością. Takimi instalacjami trudniej jest sterować. Duża ilość wodna w instalacji bardzo dobrze sprawdza się w starszych domach i wszędzie tam, gdzie nie zachodzi potrzeba dynamicznej regulacji w pomieszczeniach.
      • Gość: tda Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 13:45
        Nie pisz głupot ,nie wprowadzaj w bląd ,pojemność instalacji nie wpływa na zużycie opału///
        • Gość: konrad Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.jmdi.pl 27.11.12, 20:02
          przy dynamicznych duzych zadanych roznicach T w pomieszczeniach cholernie ma znaczenie
    • Gość: rogerro Re: Piec na eko-groszek - ile spala na miesiąc? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12,