Dodaj do ulubionych

jakie firmy są najlepsze- okna dachowe

04.01.09, 13:21
jakie okna są najlepsze- jakie firmy polecacie- Fakro, Velux a może jeszcze inne? ostatnio słyszałem o Rooflite... chciałbym wiedzieć które okna są lepsze... tzn trwalsze, gwarancja, użytkowanie itd. z góry dziękuje za pomoc!!
Obserwuj wątek
    • bunclik Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 08.01.09, 19:04
      VELUX moim zdaniem najlepsze drogie ale warte ceny
      • Gość: binek Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.09, 23:08
        Wszystkie są dobre.
        Jeśli Ci dobrze zamontują i nie będziesz w zimie pod nimi gotował zupy.
        Wybierz sobie te które Ci się wydają bardziej praktyczne (system otwierania)
        Velux i Roto to firmy z długą tradycją a reszta to ich podróbki (nie twierdzę,
        że nieudane)
        Z polskich firm masz Okpol, Dobroplast, Fakro, Oman.
        Jeśli szukasz ceny to tanie Fakro (pod inną nazwą handlową) są w Leroy Merlin i
        Praktiker; Okpol w Castoramie, Oman w Nomi.

Velux jest super jeśli chodzi o akcesoria i ma ogromny asortyment. Promuje górny
        system otwierania.
        Roto ma za to super okucia które można regulować nawet po latach (dach cały czas
        pracuje)
        Fakro, Okpol, Oman, Rooflite to podróbki Veluxa z tym że mają klamki na dole.
        Dobroplast to podróbka Roto.
        Między tymi producentami nie ma przepaści jeśli chodzi o jakość samych okien.
        Różnica tkwi czasem w szczegółach.
        Dlatego dobierz sobie okna nie kierując się propagandą producentów (czasem
        uciekają się do żenujących chwytów) tylko wymierz jak wysoko mają być, co chcesz
        przez nie widzieć, jak otwierać..
        A najlepiej przyślij mi mejla z rzutem połaci i poddasza z projektu w jpegu lub
        pdfie to spróbuję Ci pomóc
        dafe@dafe.nazwa.pl
        • Gość: greg1900 Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 20:36
          Najlepiej sprawdzi jakie okna kupić na super portalu www.infookno.pl,
          Oni wszystko wiedza naprawdę, a róznice są ogromne.
          • rafalryba Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 29.01.09, 21:17
            co sadzicie o oknach firmy LANGER chyba sa to okna czeskie. podobno
            sa cieple.
            • Gość: betalex Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: 212.160.172.* 24.03.09, 10:16
              mam okna langer - jestem zadowolona, jedynie co nie mam instrukcji
              montazu markiz i czekam na nią już ponad rok, okna są wspaniałe,
              bardzo duże wzięłam nie do osiagnięcia na naszym rynku- polecam :)
              • rafalryba Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 24.03.09, 18:41
                Gość portalu: betalex napisał(a):

> mam okna langer - jestem zadowolona, jedynie co nie mam instrukcji
                > montazu markiz i czekam na nią już ponad rok, okna są wspaniałe,
                > bardzo duże wzięłam nie do osiagnięcia na naszym rynku- polecam :)
                GDZIE KUPILAS TE OKNA ?
                • Gość: observer Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.96.80.3.telemedia.pl 31.03.09, 14:09
                  Też mam dachowe LANGER i ścienne z potrójnymi szybami - podobają mi
                  się, bo barwią na Złoty Dąb i dachowe i ścienne, nawet parapety - w
                  tym samym kolorze mam całą stolarkę! Dachowe montowali dekarze -
                  zdziwieni, bo pierwszy raz widzieli, ale jak się zorientowali, to
                  mówili, że montaż prostszy od veluxa:) rzeczywiście 12 okien w jeden
                  dzień. Ścienne montowali ludzie z Langera - w dwa dni 24 okna - i
                  nocowali na budowie, żeby nikt okien nie ukradł:) O nic się nie
                  musiałem martwić. Wszystko w porządku!
                  • rafalryba Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 02.04.09, 16:44
                    Witam gdzie kupiles te okna??
      • Gość: maniek Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 13:57
        Ja mam okna dachowe FAKRO i
        jestem zadowolony
      • minotalerek04 Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 16.01.13, 16:45
        Posiadam nowe okna velux 78x98 i 75x124 kilkanascie sztuk.cena malego na allegro ok.1tys zl u mnie 500zl cena duzego na allegro 1700zl u mnie 1tys zl.zainteresowanym podam model
    • Gość: Kordi Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.09, 16:42
      Warto zerknąć na strony portalu
      www.stolarka.org.pl
    • dach_lady Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 11.02.09, 11:47
      Jakość okien dachowych Velux i Fakro jest porównywalna, a więc proponuję obie
      firmy. Majac taki wybór najlepiej zwrócić uwagę na cenę. Fakro to nasz rodzimy
      producent, a więc ceny też z pewnością są niższe.

--
      Dachy, rynny, akcesoria dachowe
      Okna, drzwi, akcesoria okienne
      Ściany, bloczki, tynki, elewacje
    • Gość: icaz Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.09, 09:35
      Fakro mają znajomi i są bardzo zadowoleni. Ja mam roto - nie mam
      zastrzeżeń.
    • majlo776 Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 04.06.09, 23:27
      velux przedewszystkim roto i fakro porządne sprawdzone firmy.
    • Gość: greg1900 Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.09, 21:30
      Najlepsze okna to okna VIP - Najlepsze Okna i Drzwi.

www.infookno.pl

Bezpieczny i profesjonalna informacja o oknach i drzwiach
      • majlo776 Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 02.12.09, 13:45
        nie znam takiej firmy, ale stronka ciekawa sporo artykułów.
      • Gość: Wojtek Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.kimsufi.com 06.07.10, 11:24
        Właśnie dobiegła 3 edycja i pochwalę się jako pracownik, że firma Empol
        zdobyła dwie nagrody, jako jedyna na dolnośląska fabryka okien pvc.
        • Gość: Marta Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 13:07
          Ja uważam ,że najlepsze w dachowych są okna Fakro tak jak w fasadowych Oknoplast
    • goodidea Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 10.05.11, 14:25
      Obecnie produkowane okna - czy to z drewna czy PVC - zbliżone są pod względem jakości i trwałości,budowlane materiały. Najczęściej produkowane są okna jednokomorowe z szybami z powłoką nisko emisyjną i wypełnione specjalnym gazem, np. ksenonem lub argonem. Współczynnik przenikania ciepła wynosi przeważnie 1,1 w/(m2.K). W Polsce działa około 5000 producentów okien. Nie prawdą jest, że firmy zatrudniające kilka osób (tzw. garaż-owcy), produkują okna gorsze niż wielkie firmy. Ich koszty produkcji są niższe, nie muszą więc zaniżać jakości w celu obniżenia ceny. Produkują na lokalny rynek, więc bardziej też muszą dbać o jakość. Podstawowe maszyny do produkcji okien są takie same w każdej fabryce – dużej czy małej. Rada przy wyborze i zakupie każdego rodzaju okien jest jedna – należy żądać od producenta czy dystrybutora Certyfikatu bądź Deklaracji Zgodności z aprobatą techniczną.
      Można też wykorzystać katalog firm budowlanych.
      • dachyonline Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 17.06.11, 12:42
        Fakro i Velux to nie wątpliwie najlepsze i najpopularniejsze okna dachowe. Przede wszystkim mają one doskonałą reklamę, jakiej nie mają inne dobre marki produkujące okna dachowe. Dobre okna produkowane są przez firmę RoofLite, całkiem niedawno RoofLite wprowadził ulepszenie do swoich okien. Została zmieniona klamka, wprowadzono dodatkową uszczelkę, kolor ram jest taki jak w Veluxie, dodatkowo zmodyfikowana obróbka.
        • Gość: Elka Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.tvgawex.pl 17.06.11, 14:03
          Najlepsza firma z jaką się spotkałam jeśli chodzi o okna to firma Stolmar. Moja siostra wymieniała ostatnio i bardzo zadowolona) dlatego też i ja się zdecydowałam no i nie żałuję
          • dachyonline Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 17.06.11, 14:23
            Firma, o której Pani pisze nie zajmuje się produkcją okien dachowych, a temat forum dotyczy okien dachowych. Proszę czytać dokładnie posty;)
        • a.waldoch Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 16.09.14, 22:30
          może i popularne, ale sprzedaje okna od 10 lat i muszę przyznać że ROTO jednak są najlepsze. I tutaj dekarza z którymi współpracuję to potwierdzają. Fakt, czasami sa droższe a czasami nawet w tej samej cenie co Fakro czy Velux, ale obie te marki nie mają szans przy ROTO !! Pełno tu pseudo reklam. Mi jest obojętnie jakie okno sprzedam klientowi, ale jak ktoś chce mieć najlepszy produkt w przystępnej cenie to tylko ROTO. Bardzo dbają o szczegóły i jakość. Od lat są numerem jeden w oknach dachowych - ale towg. mnie i dekarzy którzy montują okna ( a mam ich około jedenastu). innych podróbek z Leroy, castoramy itp i nie polecam. miałem już wielu klientów co wracali po kilku latach aby wymienić okna. Okno dachowe musi być dobre jakościowo !!!!!
          Jeżęli ktoś wymienia okna stare z Velux, to dobrym i lepszym rozwiązaniem są okna RotoQ.
          Koszty wymiany i ewentualnych kosztów zalania na pewno nie należą do małych. Naprawdę warto dołożyć czasami 200 - 300 złotych do porządnego okna.
          Dla mnie numerem jeden to Roto. Potem długo nic i Velux i dalej dalej dalej Fakro. reszty producentów nie polecam
    • Gość: witold Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.147.141.12.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.07.11, 13:46
      Słuchajcie ja ostatnio tak troche przez przypadek trafiłem na taka stronke na temat okien dachowych.Co ważne cały ten system okna obrotowego,jego otwierania,zamykania strasznie mnie zaintereował,zwłaszcz kiedy bierzemy pod uwage i bezpieczeńbstwo i uwagę.Czy ktoś z Was moze wczesniej albo obecnie korzysta z takiego systemu Z-Wave ?
      Jak to sie sprawdza w praktyce ?
    • marecka.1 Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 31.08.11, 16:59
      Ja u siebie mam okna w systemie skandynawskim z Pol-Skone. Wybrałam drewno ze względu na trwałość i solidność , dodatkowo wyglądają bez porównania według mnie lepiej niż PVC. Cena też mi się podobała a już na pewno przy takiej jakości :)
    • antekantoni Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 24.09.11, 19:51
      Ja mam u siebie drewniane okna fakro i nie zamieniłbym ich na żadne inne. Zresztą to polski producent ;)
    • darecki_s Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 24.11.11, 10:53
      Ja myślę nad wyborem Fakro z dwóch przyczyn. Po pierwsze, słyszałem, że są dobre, a po drugie, bardzo podobają mi się systemy otwierania tych okien, np. tworząc balkon, albo uchylno-obrotowe
      • Gość: edek Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.205.3.60.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.12.11, 20:04
        Na rynek weszły okna dachowe jeszcze innej firmy, prezentują się nie najgorzej - warto przynajmniej poznać ich ofertę
        Keylite
        • Gość: Fonek Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.centertel.pl 06.12.11, 12:27
          Jeśli chodzi o firmy takie jak np. Velux, Roto czy Fakro to generalnie wybór między dobrym a dobrym - wszystkie okna tych marek są wysokiej jakości choć oczywiście mają swoje wady i zalety. Velux jest na rynku z 70 lat i tej firmie ufam chyba najbardziej - wypracowali sobie przez ten czas pewne standardy, roto ma bardzo dobre okucia (firma od lat produkuje okucia), Fakro też specjalnie nie da się nic zarzucić. Mniej ufałbym polskim firmom, więc jak masz kasę to pomyśl o renomowanych markach. Ceny mają w sumie porównywalne - nie wiem jak stacjonarnie ale w necie to np. w tym internetowym składzie możesz porównać, pewnie jakieś inne też da się wygooglować...może na stronce producenta..
    • Gość: inż. Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.11, 11:40
      Właściwie, to sam sobie odpowiedziałeś. VELUX i FAKRO to w tej chwili potantaci na rynku Europejskim (tak, tak polska firma FAKRO - jest bardzo ceniona na rynkach zachodnich) Po co eksperymentować z jakimiś nowościami w zamian za oszczędności na poziomie kilkuset złotych. Okno połaciowe to bardzo delikatny element i MUSI odznaczać się trwałością i jakością wykonania.
    • Gość: crowmell Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.adsl.inetia.pl 12.12.11, 13:13
      nalepszy wołomin ale potem musisz i tak jak każde okna zainpregnować je farbą szkutniczą, słuchajcie mnie ludzie bo inaczej żle będzie z wami. Zresztą tutaj sami imbecyle w większości udzielają rad, nie tak jak ja mistrz: crowmell

www.cromwell.blog.pl/
    • Gość: Paweł Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 18.07.12, 17:43
      Znajomy ostatnio korzystał z Solstro.pl, dają na okna dachowe 10 lat gwarancji, mają szybką dostawę. Myślę, że warto polecić.
      • Gość: cromwell Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 23.07.12, 18:42
        wszedlem sobie kubusiu na ich strone
        i co widze
        obszerny elaborat czego gwarancja nie obejmuje dotyczacy
        indywidyalnie lub ogolnie
        calego okna lub jego poszczegolnych czesci
        od ramy przez konierz i mechanizmy
        do
        nawet katownikow mocujacych okno
        takiego elaboratu dawno nie czytalem
        wcale nie dziwi mnie fakt
        ze daja 10 lat gwarancji
        rownie dobrze moga dac 15
        a nawet 20 lat
        to niczego nie zmieni
        prawnicy juz czekaja w parowozie pod para
        zeby jakis niezadowolony sie wychylil
    • Gość: qwert Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.home.aster.pl 11.08.12, 00:01
      Uwaga lepiej być ostrożnym przed zatrudnienie przy budowie Marcina Mazurka z Lublina lat ok.35 -pochodzi z Lublina ale obecnie ukrywa się w Dublinie i tam też pracuje jako budowlaniec + remonty i wykończenia wnętrz. W Polsce poszukiwała go też policja i liczni oszukani iwestorzy i hurtownie. To słaby niesolidny wykonawca budowlany- nie wywiązuje się z prac i zostają liczne usterki a na koniec pożuca budowę. Pracowałem z nim i ostrzegam bo nadużywa alkohol i nierozlicza się z kolegami. Obecnie nie odbiera telefonów, bo się ukrywa.
      • tomasztdi Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe 21.03.13, 21:17
        ktore okna dachowe najlepsze?
        zalezy dla kogo
        jak dla developerow to natansze i najgorsze tzw drewno obite blacha a po dwoch latach martw sie sam (rooflite i optilight)
        jak dla siebie to velux lub fakro tylko nie te najslabsze wersje, a i roto tez niezle wypada jakosciowo tylko drozsze
        jesli ktos jest chetny to pomoge zalatwic naprawde dobre ceny (najlepiej w mazowieckim ale w innych wojewodztwach tez damy rade tylko dojda koszty transportu)
        prosze przeslac zapytania na marzenasd@gmail.com
        • Gość: kryspon Re: jakie firmy są najlepsze- okna dachowe IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.06.14, 12:23
          Ja zamawiałem okna fakro w www.artmar-lublin.pl. Fakro to sprawdzona firma, po której wiadomo, czego można się spodziewać. Trzeba zwrócić uwagę na firmę, która montuje okna, żeby miała pojęcie o swojej pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka