Dodaj do ulubionych

jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ?

01.06.09, 09:53
Borykam się nad wyborem drzwi do nowego mieszkania, w sumie chodzi o
3 sztuki. Podobają mi sie z porty w drewnianej okleinie, ale za tą
cenę (ok.1500 zł za sztukę) moge mieć dzrzwi sosnowe od stolarza
bejcowane kolorem jaki chcę. Tak więc cenowo wygląda sprawa podobnie
w związku z tym pytanie co będzie solidniejsze,trwalsze itd. Proszę
o porady bo słyszałam różne opinie, jedni mówią, że drewno może się
wypaczyć, no i że sosna jest miękka, co myślicie?

Obserwuj wątek
    • vladip Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 01.06.09, 10:36
      drzwi sosnowe (rozumiem że chodzi o drzwi wewnętrzne) są w marketach
      budowlanych po ok 300 - 500 zł, trzeba je tylko samemu zabejcować i
      polakierować, co w sumie kosztuje grosze.
      my do siebie wybraliśmy właśnie tę opcję, co więcej świadomie
      wybraliśmi drzwi z sękami a nie idealnie gładkie i moim zdaniem
      wyglądają znacznie lepiej niż takie z okleiną.
    • Gość: Kłobucki Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 213.192.88.* 01.06.09, 11:03
      stolarz stolarzowi nierówny.
      mam takie tanie drzwi i widzę niedoskonałości, nie mają uszczelek, są
      niedokładnie wyszlifowane, brak regulacji na zawiasach, drzwi piwniczne pełne
      rozeschły się a płycina odwrotnie, napuchła.
      • Gość: kamyk1979 Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.pila.vectranet.pl 01.06.09, 23:00
        Piszesz o drzwiach drewnianych, czy z okleiny? (te które ci napuchły)
        • Gość: Kłobucki Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 213.192.88.* 02.06.09, 08:29
          pisze o moich doswiadczeniach z drzwiami drewnianymi. Ale to był zakup sprzed 10
          lat, teraz moze jest juz inaczej?
          • Gość: adam Re: jakie drzwi lepsze ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.06.09, 11:20
            Zdecydowanie gotowe, sam posiadam kilka modeli porty która się w tym wszystkim świetnie specjalizuje, drzwi są dobrej jakości a co ważniejsze jest spory wybór więc tak naprawdę bez problemu można coś wybrać, popatrz sobie bo wiem że wyszło parę nowych wzorów, może coś Ci przypadnie do gustu, pozdrawiam adam
          • majlo776 Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 08.06.09, 21:56
            niestety teraz nie jest inaczej a nawet gorzej dawniej nie dawano
            uszczelek bo nie było takiej technologii drzwi jak porządnie nie
            klapnęły to nie były drzwi, ponadto stolarze sa różni i nie każdy ma
            sprzęt i umiejętności żeby wyfrezować szczelinę pod uszczelkę,
            kolejna sprawa to suszenie dawniej drzewo było sezonowane teraz jest
            suszone efekty są tego różne zalęzy jak wyjdzie dlatego uważam że
            płytowe drzwi są pewniejsze a twój zakup wcale nie był taki zły
            napewno są lepsz eniż to badziewie z marketu powinno się nazywać
            dopóki mi senki nie wypadną, czyli niedługo. Trochę długa ta nazwa
            ale jaka prawdziwa.

pzdr.
    • majlo776 Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 08.06.09, 21:58
      porządne drewniane drzwi kosztują 2.500 za 1.500 trudno powiedzieć
      co tak naprawdę dostaniesz pozadto sosna jest bardzo podatna na
      wilgoć na twoimmiejscu kupiłbym portę i się nie martwił mieszanka
      drewna z płytą napewno jest dużo lepsza niż lita sosenka.

pzdr.
    • janfachowy Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 24.06.09, 09:45
      Witam,
      Pytanie o to jakie drzwi są lepsze: gotowe, czy od stolarza, przypomina trochę
      pytanie o to, jaki garnitur lepszy: gotowy, czy szyty na miarę. Z przedstawionej
      przez Panią alternatywy mimo wszystko wybrałbym Portę. Nawet najlepszy
      stolarz nie zrobi cudu z sosny,
      która chłonie wilgoć jak gąbka i takie drzwi wypaczą na pewno. Poza tym o ile
      pamiętam, Porta dobierze kolor okleiny jaki będzie Pani chciała.
      Pozdrawiam,
      J.F
      • majlo776 Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 21.10.09, 00:06
        no prawie Porta ma bardzo szeroką ofertę oklein więc wymyślić sobie nie można
        ale za to jest w czym poprzebierać i mahoń będzie miał wygląd mahoniu anie
        sosany w ciemnym kolorze.
        • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.centertel.pl 12.10.10, 17:05
          No ja miałem podobny problem. Ze stolarzami jest różnie. Pewnie że fajnie mieć prawdziwe drewno, ale nie ma co się napinać jak fundusze ograniczone. Ja mam wspomnianą portę i nie cierpię. Drzwi to drzwi...nie popadajmy w skrajności:)
          • Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 12.10.10, 19:31
            dokladnie
            nie popadajmy w skrajnosci
            jak mozna porownac lite drewno z jajczanymi wydmuszkami

pzdr.
            • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.centertel.pl 13.10.10, 14:10
              Ty kiedyś miałeś w dłoniach wydmuszkę??? Z drugiej strony na jakim świecie ty żyjesz twierdząc, że lite drewno (każde) jest lepsze? Przejdź się po stolarzach i zobacz jak przechowują i obrabiają drewno lite :) Przepracowałem 10 lat w dużym zakładzie stolarskim...robiłem meble postarzane sosnowe...nawet nie wyobrażasz sobie ile było zwrotów. I to nie tak, że systematycznie, ale raz na jakiś czas wracało wszystko....bo drewno było do d....py. Bo się robiło na pośpiech i później owoce. I co z tego że sosna, że ładnie wyglądała po obróbce? Zwykła sklejka była momentami bardziej trwała niż ta sosna. Jak nie potrafisz tego załapać to idź na spacer do lasu. Rachunek jest tu prosty: nie stać cię na porządne drzwi od rzemieślnika albo renomowanego zakładu, to nie kupuj drewna. Ja mam wspomnianą portę i naprawdę uważam, że jest to zdecydowanie lepszy produkt niż drewno pana stasia.
              • Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 13.10.10, 16:29
                10 lat zbijales palety
                i nagle stolarz sie znalazl
                robmy zatem z wydmuszek meble czy instrumenty
                taki tekturowy fortepian to musi byc cos
                albo tekturowe skrzypce
                • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.centertel.pl 14.10.10, 14:19
                  Nie zbijałem 10 lat palet: składałem meble sosnowe, począwszy od obróbki materiały, przechodząc przez woskowanie, skończywszy na fizycznym składaniu elementów. Tyle co ja tej sosny przerzuciłem przez te lata, to ty takiego lasu pewnie nie widziałeś w życiu. Palety były, fakt. Na nie układaliśmy zapakowane meble w kartonach.

W domu mam 4 gitary i nie są z wydmuszek z oczywistych względów. No widzisz. Jeżeli na drzwiach musielibyśmy grać, to pewnie byłyby zrobione wyłącznie z drewna. Ani ja, ani nikt z moich znajomych drzwi do takich celów nie używa...NIE MA POTRZEBY, przy dzisiejszym rozwoju technologii, ograniczać się do produkcji drzwi tylko z drewna i uważać to za jedyny słuszny materiał. Zresztą nie musiałbym pisać tego wszystkiego, gdybyś doczytał uważanie do końca a nie podniecał się jak nastolatek. Nie neguję wysokiej jakości produktów wykonanych z drewna, ale podkreślam, że to kosztuje. W biznesie nie ma takich okazji. Moi znajomy z firmy rzeźbią drzwi za 1000 zł, ale uwierz mi że byś nie chciał czegoś takiego mieć na zawiasach. Mając więc do wyboru pseudo drewno i pseudo fachowca, wolę kupić "wydmuszkową" portę. I nie zgrywam tu mądrego tylko mam takie drzwi w domu i nic złego się nie dzieje. Jesteś jakimś mitomanem.

Idąc twoim tropem, ludzie nie powinni:
                  posiadać instalacji lpg w samochodach
                  xerować książek
                  budować drewnianych domów, bo tylko cegła, pustak są w stanie zapewnić godne życie
                  nie kupować zamienników leków, części samochodowych
                  nie korzystać z ofert last minute itp, itd.....mimo wszystko mam wrażenie, że i tak nie zrozumiesz mojego toku myślenia. pozdrawiam.

• Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 14.10.10, 14:57
                    czy stolarz z prawdziwego zdarzenia ogarnia wszystko?
                    raczej watpie
                    tematem jest wpis matki zalozycielki
                    cytuje:
                    Borykam się nad wyborem drzwi do nowego mieszkania, w sumie chodzi o
                    3 sztuki. Podobają mi sie z porty w drewnianej okleinie, ale za tą
                    cenę (ok.1500 zł za sztukę) moge mieć dzrzwi sosnowe od stolarza
                    bejcowane kolorem jaki chcę. Tak więc cenowo wygląda sprawa podobnie
                    w związku z tym pytanie co będzie solidniejsze,trwalsze itd. Proszę
                    o porady bo słyszałam różne opinie, jedni mówią, że drewno może się
                    wypaczyć, no i że sosna jest miękka, co myślicie?

stolarzu od palet za wydmuszki w okleinie trzeba zaplacic w porcie poltora tysiaka
                    ile wg ciebie kosztuja drzwi drewniane u stolarza?
                    czy w u wasz na fabryce tez produkowano drzwi z litego drewna wypaczajace sie?
                    jak dobrze poszukasz znajdziesz drzwi z litego debu za te cene

pzdr.
                    • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 178.56.72.* 19.10.10, 11:47
                      w zakładzie w którym pracowałem nie produkowaliśmy drzwi....zresztą pisałem, że robiliśmy meble...a drzwi chyba trudno do nich zaliczyć. Stajesz jakiś nerwowy i nudny zarazem. Nie widziałem tych drzwi sosnowych, więc trudno mi się odnieść. Widziałem za to ładne dębowe drzwi u siostry. Do pokoju 3000 zł, do łazienki 2000 zł. I to są drzwi które wyglądają naprawdę nieźle. Widzisz tak to sobie możemy udowadniać i wieki. Chodzi o to, że ludzie nie mają czasu szukać, a jak napisałeś trzeba dobrze żeby znaleźć dębowe za 1500zł. Ja wręcz uważam, że bardzo dobrze szukać. Moim zdaniem, lepiej kupić dostępne i o niebo ładniejsze drzwi w Porcie niż biegać po stolarzach i prosić o wycięcie skrzydła. Zresztą odpuszczając stolarza masz o niebo większy wybór modeli. Poza tym naprawdę ładne drzwi w okleinie można kupić znacznie poniżej 1000 zł. Wiesz na czym polega twój problem...na siłę próbujesz udowodnić, że drzwi w okleinie są do dupy, gorsze od drewnianych. Wcale tak nie jest, szczególnie w określonych pułapach cenowych. I jeszcze raz podkreślę: mi się bardzo podobają drzwi drewniane i nie jest ich przeciwnikiem. Jednak na świecie jest tylu "fachowców" oferujących okazję, że wole brać siły na zamiary. Jak ktoś lubi okazje, niech korzysta na zdrowie.
                      • Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 19.10.10, 19:13
                        ludzie tyraja ciezko na chleb
                        wiec wg mnie sa w stanie poswiecic kilka godzin w tygodniu zeby nabyc solidne drzwi
                        za cene jajczarskiej wydmuszki
                        szybko to sie pchly lapie kolego
                        i tak ze wszystkim przy budowie domu
                        twoje pieniadze
                        twoja brocha
                        mozna sie zdac na deva
                        mozna na firmy budujace i instalacyjne
                        zaprawde powiadam ci
                        ze panskie oko konia tuczy
                        zona ma 2 kolezanki w trakcie budowy
                        jednej to lata
                        druga pyta sie o takie szczegoly ze normalnie wymiekam
                        znaczy szanuje swoje pieniadze

pzdr.
                        • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 178.56.117.* 27.10.10, 12:46
                          Widzisz jaki ty jesteś :) uparcie swoją tezę chcesz udowodnić. Musisz być nieszczęśliwy żyjąc w świecie jednej prawdy. Nie wiem skąd ty te teksty bierzesz, ale pieprzysz jak potrzepany :) o wydmuszkach, pchłach i innych takich. Człowieku zejdź na ziemię i zobacz że dzisiaj ludzie nie palą w piecach tylko rąbanym drzewem. A niby taki się wydajesz rozwinięty....z internetu korzystasz...ach. zapewne jeszcze coś odpiszesz, no bo inaczej to byś zniósł jajko :)
                        • Gość: Ada Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 195.149.64.* 28.10.10, 14:11
                          Cromwell, nieco przesadzasz z opinią o drzwiach z okleiną. Może kiedyś fakt, że to był badziew ale dzisiaj to wygląda zupełnie inaczej. Zresztą mi się nie podoba, że piszesz o dużej liczbie użytkowników, że mają wydmuszkę na zawiasach. Cieakwe czy swojej teściowej byś to powiedział? Ja mam Portę zakupioną rok temu i pasuje idealnie do wnętrza. W tej cenie nie było po prostu drzwi drewnianych ktore by pasowały, wiec dałam sobie spokój.
                          • Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 28.10.10, 16:52
                            dalas sobie spokoj bo nie chcialo ci sie szukac
                            stolarze to taka nacja ze nie oglaszaja sie w necie
                            nie maja swoich stron
                            bo po jaka cholere
                            skoro ludzie wala do nich wspomnianymi drzwiami i oknami

pzdr.
                            • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.centertel.pl 29.10.10, 15:46
                              O mój ulubiony Cromwell się uaktywnił :) kto wali ten wali ;) to po pierwsze....jakby tak wszyscy chcieli mieć z drewna to by sami stolarze na świecie byli strugający skrzydła...po dwa: stolarze ogłaszają się w necie, po trzy: nie jesteś w stanie przyjąć, że są ludzie którym po prostu podobają się nie-drewniane drzwi :) ale ty jesteś uparciuch. Dam ci dobry przykład:

oświadczam, że mam portę i jestem z niej bardzo zadowolony ale gdybym znalazł za 300 zł drzwi wewnętrzne przeszklone z drewna, to kupiłbym drzwi z drewna ;) ;) ;) hehe. Wydaję mi się że jeszcze coś napiszesz ku mojej uciesze :)
                              • Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 29.10.10, 17:02
                                trzeba bylo tak od razu...
                                kupiles drzwi po 3 stowy i zabierasz glos
                                przeczytaj jeszcze raz watek bo cos ci umknelo
                                matka zalozycielka z pewnoscia widziala drzwi za 3 stowki
                                sklania sie jednak do drzwi z porty za poltora tysiaka
                                a za poltora tysiaka moze kupic drzwi drewniane
                                stad dylemat
                                zamiast wyladowywac na forum swoje frustracje
                                radze zapisac sie do klubu sportowego
                                nie wiem
                                moze karate albo boks
                                juz oni ci wytrzepia z glowy zalegajace poklady zawisci

pzdr.
                                • Gość: larry Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 178.56.117.* 31.10.10, 14:46
                                  Tak kupiłem takie, bo takie mi się podobały i pasowały do mojego mieszkania. Co to ma wspólnego z tym że udzielam się w temacie drzwi? Każdy mechanik serwisu Jaguara jeździ nowym XJ? Bez sensu....chyba Tobie świeże powietrze jest bardziej potrzebne niż mi. Frustracja :) Czy ja Twoim zdaniem jestem sfrustrowanym człowiekiem? Polecam słownik PWN :) Jeszcze raz Ci napiszę wielkimi literami co próbuje Tobie powiedzieć: DRZWI Z DREWNA SĄ OK! ALE ZNALEZIENIE DOBRYCH DRZWI Z DREWNA ZA 1500 ZŁ TO MOIM ZDANIEM WIELKA SZTUKA. Dyskusja z Tobą jest mało merytoryczna i schodzi na manowce :) do klubu sportowego zapisywać się nie będę, bo po co? Wystarczy, że 3 razy w tygodniu chodzę na basen i 2 raz biegam po lesie. Mimo wszystko ja Ciebie lubię i szanuje. Ciebie na to nie stać, tylko dlatego że wybrałem drzwi porty z okleiny i udzieliłem się w wątku że to w określonych przedziałach cenowych bardzo dobra decyzja. pozdrowienia śle.
                                • Gość: my&my Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.lomza.vectranet.pl 31.10.10, 17:55
                                  bardzo zaciekawil mnie ten watek poniewaz 2 miesiace wstecz mialam podobny problem,,,czy drewno czy okleina. Znalazlam 2 stolarzy i mieli dla mnie wstepna oferte za 1400 i 1800...i dalam sobie spokoj z dwoch powodow

- za dlugi czas oczekiwania
                                  - wyglad, zwyczajnie mi sie nie podobaly

ostatecznie zrezygnowalam z drewnianych, kupujac porte i placac 1200 za jedna sztuke. jestem zadowolona. cromwell, w twoich radach jest troche sensu ale praktycznie rzecz ujmując to farmazony pleciesz...
                    • Gość: Adamus Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.dynamic.chello.pl 26.08.13, 00:08
                      Mam od 99r w mieszkaniu drzwi sosnowe ojciec mówi że najtańsze jakie były sklejka sosnowa ale już polakierowane 10 par, przyznam że nieco lepiej wykonane niż drzwi radexa które oglądałem niedawno.
                      Sosna to dosyć miękkie drewno ale jak się uderzy to nie ma dziury tylko lekkie wgniecenie na które się nie zwraca uwagi(jeśli były bezbarwnym lakierowane lub bejcowane jeśli nie to trzeba od nowa maznąć pędzlem.Drzwi nigdy od początku nie były idealnie równe i nie przylegały idealnie do ościeżnicy ale naturalny wygląd rekompensował straty i nie było nigdy tak że trzeba było w nie pier..nąć same się zamykały,nie opadły jeśli się zniekształciły to nawet nie zwracam uwagi i nie odczuwam tego, ale nigdy nie uwierzę w to że drzwi sosnowe są mniej trwałe od okleinowych bo to brednie, wiele przeszły naprawdę 2jkę dzieci,psa i duży ruch.
                      U kumpla skrzydło za 300zł klamka wypadła po miesiącu - nowe od sracza a zamek lata :)
                      Ze stolarzami jest różnie jeden robił mi drzwi rok temu po budżecie do domku na wsi i takich bym w mieszkaniu nie chciał :) na wsi owszem mają klimat.Podejrzewam że jakbym mu zapłacił 1500-2000zł to zrobiłby mi takie które mógłbym chcieć mieć w domu.
                      Dobry stolarz zrobi lepsze drzwi niż fabryka i kwestionować to mogą tylko idioci.
                      Mogę się zgodzić z tym że ciężko trafić na fachowca i w niskim budżecie mogą się okazać słabe czyt(nie równe) w porównaniu do okleiny.
                      Czytam niektóre komentarze to takiego pier..lenia na prawdę żal czytać, dużo tutaj komentarzy nie wyedukowanych montażystów po podstawówce.
                      Czasem mam wrażenie że jakieś gnojki tam piszą z nudów a kretyni w to wierzą.
      • Gość: adam Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: 82.177.57.* 20.05.11, 14:22
        witam, lepiej (taniej) wyjdzie jak sie kupi nowe drzwi gotowe juz. ja np tak zrobilem. kupiłem drzwi w sklepie internetowym w gotowych juz wymiarach. najlepiej dopasowac otwór niz drzwi do otworu. Taniej wyszło niz bym przygotowywal drzwi do otworu. Kupiłem drzwi na www.outlet-drzwi.pl i jestem z nich bardzo zadowolony. Super wzory ja mam wl10b. świetny wybór, bo znajomi jak wchodzą są zachwyceni. Polecam.
    • mj.agh Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 02.11.10, 20:30
      kamyk1979 napisała:
      > Borykam się nad wyborem drzwi do nowego mieszkania, w sumie chodzi o
      > 3 sztuki. Podobają mi sie z porty w drewnianej okleinie, ale za tą
      > cenę (ok.1500 zł za sztukę) moge mieć dzrzwi sosnowe od stolarza
      > bejcowane kolorem jaki chcę.

Drzwi od stolarza też nie równe drzwiom od stolarza.
      Do mieszkania robił nam drzwi stolarz – taki, który zajmuje się tylko drzwiami (nie takimi drewnianymi ala góralskie ale fornirowanymi). Wybraliśmy oklejanie fornirem dębowym lakierowane takim lakierem jak parkiet (kolor morski). Kupowaliśmy 2 pary drzwi i jedną futrynę bez drzwi. Problem w przypadku drzwi standartowych pojawiał się przy jednych drzwiach ze względu na różne kolory z obu stron – co jest jeszcze za odpowiednią dopłatą do zrobienia. Ale największy problem był z ościeżnicami – w samej futrynie i jednych drzwiach trzeba było po jednej ościeżnicy zrobić krótszej (normalne nie zmieściłaby się) a w kolejnych drzwiach ościeżnice wewnętrzne nie były równoległe do skrzydła drzwi ale pod kontem 45 stopni. Pomijam już fakt, że zamówione drzwi kosztowały nas nieco ponad 4tys a podobne (włoskie) z salonu wyceniono nam na 8 tys. Drzwi już funkcjonują u nas od 6 lat i sprawdziły się na tyle, że do domu będziemy również zamawiali u tego pana.

• Gość: cromwell Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 03.11.10, 17:36
        wybacz mj
        ale piszesz jak gimnazjalista
        nijak ciebie skumac nie mozna

pzdr.
        • mj.agh Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 06.11.10, 10:52
          Gość portalu: cromwell napisał(a):
          > wybacz mj
          > ale piszesz jak gimnazjalista
          > nijak ciebie skumac nie mozna

Rozumiem, że podwójnie złożone zdania są zbyt skomplikowane, szczególnie jeszcze ze znakami interpunkcyjnymi. Następnym razem postaram się pisać prościej, jak w podstawówce ;)

• maki-chan Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 25.05.11, 19:56
      jeśli stać cię na drzwi od stolarza to polecam takie.lite drewno zawsze jest lepsze niż sklejka.
      • Gość: Kubutek Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.11, 15:08
        Moi rodzice mają drzwi sosnowe 12 lat.0 problemu.Ja mam 3 lata 0 problemu.Drzwi po 600 zł bejcowane i woskowane.Uważam,że przepłaciłem,bo można takie drzwi kupić obecnie po 150-200zł "surowe".Koszt impregnacji jest śmieszny.Fakt za 1500zł mogę kupić dębowe "na wypasie" (rzeźbione i co tam wymyślę).Drzwi "porta" itp. mogę "niechcący" połamać jednym za mocnym trzaśnięciem.Drewno to drewno,a wióry to wióry.
        • robert_antczakxyz Re: jakie drzwi lepsze-od stolarza czy gotowe ? 30.06.11, 23:53
          Co kraj to obyczaj, co człowiek to inne spojrzenie.

Nie chce nikogo krytykować, ale sprzedawałem trochę drzwi drewniane i nie mam do nich zaufania zwłaszcza do tanich. Dobry surowiec nigdy nie jest tani, a odpowiednio wysuszone drewno kosztuje. Dla mnie drzwi płytowe są bezpieczniejsze, dzięki mieszanym materiałom takim jak ramiak z klejonki są odporniejsze na wypaczenia, a niektóre laminaty są odporniejsze na ścieranie niż drzewo.

Pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka