Dodaj do ulubionych

Czym i jak przykleić styropianowe listwy?

10.07.09, 09:19
Witam
Pytanie jak w temacie, chodzi o listwy styropianowe przysufitowe,
szer.3cm.Ściana jest wytapetowana, sufit pomalowany farbą emulsyjną.Czym
'przytrzymać je' po przyklejeniu, by nie odpadły, albo nie odstawały? Bardzo
proszę o radę jeśli ktoś to kleił, obawiam się wybrudzenia tapety
nieumiejętnym montowaniem na zasadzie prób i błędów.Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: lama Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 14:49
      Można przykleić do wytapetowanej ściany na mocną taśmę dwustronną.Mam tak
      zrobione i dobrze się trzymają
    • Gość: m Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: 80.94.16.* 29.07.09, 06:53
      Sa kleje do styropianu. Czesc z nich podlej jakosci ( nie trzymaja od razu mimo
      niklej przeciez wagi przyklejanego elementu ) ale mozna znalezc porzadne. Maja
      one tez ta zalete, ze w razie zabrudzenia, daja sie usunac wilgotna gabka.

No i ewentualnie rozwiazanie hardcore: klej montazowy. Bedzie trzymal od razu i
      na wieki wiekow, ale ostroznie z ewentualnym zabrudzeniem - moze pozostac na ten
      sam czas ;-)
      • brunon-0 Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 01.08.09, 20:12
        zwykły akryl w katuszach pistolet gąbka woda .akryl się zmywa
    • kernel_pl Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 02.08.09, 10:10
      Taśmą dwustronną listwy styropianowe kleić :/ Osobiście nie polecam.

Lepszym rozwiązaniem jest stosowanie materiałów do tego, do czego są
      przeznaczone. Dlatego do listew styropianowych najlepiej zastosować kleje dostyropianu. Jeśli chodzi o listwy to chyba najlepszym wyborem jest klej
      polimerowy. Trzeba tylko dobrze go zastosować. Nałożyć na całą długość listwy
      bardzo cienką warstwę, poczekać chwilkę aż klej zacznie wiązać (parę minut),
      przyłożyć i gotowe. Jeśli będziesz chciał od razu przykładać lub nałożysz zbyt
      grubą warstwę listwa będzie spadać i trzeba będzie ją długo trzymać w górze aż
      klej zwiąże lub jego nadmiar odparuje.

Pozdrawiam
      • cromwell1 Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 02.08.09, 12:50
        klej polimerowy
        najgorszy badziew na rynku
        mozna sie zalamac

tak miedzy wierszami
        wypad spamerze

pzdr.
        • kernel_pl Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 02.08.09, 23:16
          Badziew, jak się nie wie jak go używać :) Ale lepiej napisać 'wypad spamerze'
          • Gość: cromwell Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: 94.246.145.* 03.08.09, 18:33
            akurat ten ze sniezki to wyjatkowy badziew
            piszesz kretynie ze trzeba wiedziec jak uzywac klej za 5 zlotych
            dziwne
            producent podaje sposob uzycia na opakowaniu
            chyba ze jest jeszcze dodatkowa receptura dla wtajemniczonych

tak miedzy wierszami
            wcale sie nie dziwie ze spamujesz na forum szukajac roboty
            w szczycie sezonu
            czuc idiota na odleglosc

pzdr.
            • bunclik Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 05.08.09, 17:59
              tak jak cromwell napisał te kleje to nieporozumienie tak samo jak montażowy
              ja osobiście kleje na silikon ewentualnie na gorący klej a wykończenie akrylem
              • Gość: nechka narożniki IP: 62.29.172.* 03.10.09, 13:00
                Witam,
                wpadliśmy na szatański pomysł, żeby ścianę wykończyć podsufitową
                listwą styropianową - jakieś 10 cm szerokości, mają być mocowane do
                sufitu i do ściany. Wszystko pięknie tylko za nic w świecie nie
                dajemy rady rozwiązać problemu narożnika. Gotowych nie ma. Piłka
                jest, ale jak przyciąć te listwy, żeby faktycznie się łączyły? Za
                każdym razem wygląda na to, że musi być trójkąt, a nie proste
                łączenie. Jakaś podpowiedź? Wszystko co udaje nam się stworzyć to
                rama do obrazka, ale nic co mogłoby biec wzdłuż sufitu... Dodam, że
                między ścianą a sufitem jest zaokrąglenie. POMOCY!
                • Gość: cromwell Re: narożniki IP: 94.246.145.* 03.10.09, 14:56
                  pilka na nic sie nie zda
                  potrzebne ci narzedzie scierajace
                  najlepszy jest papier na szlifierse katowej
                  ewatualnie na klocku
                  odcinasz polmetrowe kawalki litwy
                  i pasujesz sam naroznik
                  baczac zeby krawedzie listew sie stykaly
                  nie powierzchnie ciecia
                  po dopasowaniu jednego rogu pokoju
                  pasujesz nastepny
                  tez polmetrowymi listwami
                  po dopasowaniu dwoch rogow
                  wypelniasz reszte sciany
                  tak
                  zeby najpierw dopasowac kawalek
                  a na koncu wkleic cala listwe z fabrycznymi cieciami

pzdr.
                • Gość: angegor Re: narożniki IP: *.152.141.119.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.08.12, 20:55
                  nic prostszego musisz te listwę ciąć pod katem 45 stopni ale tu jest taki trik ze musisz ja ciąć w takiej pozycji jak będzie przyklejana do ściany a nie na płasko trochę ciężko wytłumaczyć ale jak się ma w prawe to za 1 cieciem wychodzi wiekszosc rogów
        • aqwertz Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 15.09.10, 15:10
          cromwel leszczu - facet dał ci dobrą radę więc podziękuj a nie cwaniakuj. Nie widziałem nigdy żeby ktoś kleił listwy plastrami albo innymi taśmami. Tylko klej. Jeśli mocuje się dużo elementów lepiej użyć dobrego kleju montażowego (byle nadawał się do styropianu)
          • Gość: cromwell Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 15.09.10, 18:39
            nauka czytania ze zrozumieniem jest dla niektorych nieosiagalna
            dlatego nie bede cie obrazal
            tylko nalegam zebys jeszcze raz przeczytal co pisalem
            moze jakos skumasz
            jezeli nie
            naprowadze cie na trop
            nie potepiam klejow w czambul
            tylko klej polimerowy
            zwlaszcza ze sniezki

• Gość: Igor Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: 141.189.205.* 30.04.13, 15:06
          ...a to twoje "tak między wierszami" do czego mialo służyć??..chyba chodziło ci o "tak między nami" ty glupio-madry;)
    • Gość: Borewicz Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.raciborz.vectranet.pl 16.08.10, 23:17
      Sam się ostatnio zastanawiałem jak przykleić
      sztukaterię
      wewnętrzną
      a jak
      sztukaterię
      elewacyjną
      . Szukałem poradników itd... i znalazłem fajną stronkę o
      sztukaterii, mają dosłownie wszystko listwy styropianowe, gzymsy,
      bonie
      elewacyjne
      , listwy sufitowe, listwy przypodłogowe itd... Zdaje się że to
      była stronka www.wmb.pl Zadzwoniłem do gościa wytłumaczył mi co i jak w 3 min,
      nawet podał producentów klejów itd... a ja wcześniej 2 bite dni szukałem i czas
      traciłem i nic ciekawego nie znalazłem... Czasem wato zadzwonić ;) Pozdrawiam
      • jar.os Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 17.08.10, 14:45
        ja docinam na przyrżni elektrycznej ,nie strzępi ,nie szarpie ,i jeszcze nie
        zdarzyło się żebym czegoś nie dopasował żeby nie wiem jak porąbane było mieszkanie
      • Gość: Jacek Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.globalconnect.pl 14.10.10, 19:27
        Ja wszystkie mocuję na akryl i brzegi wykańczam także krylem.
        Polecam. Tanio i skutecznie !
    • Gość: felix Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 13:28
      najlepiej podobno trzyma na kocim gó...e!!!
    • Gość: darek11965 Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.chelm.mm.pl 09.10.10, 21:59
      jest specjalny klej do przyklejania listew styropianowych w opakowaniwch jak sylikon przyklejanie jest proste nanosi sie klej i przykleja trzyma sie bez problemunadmiar kleju trzeba sciagnac najlepiej palcem i przemyc gabka powodzenia
    • Gość: Przyklejacz Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: 78.9.43.* 08.02.11, 17:32
      Kąty umiem wyciąć jest to bardzo proste (trzeba trochę pomyśleć) gdy mamy piłkę (taką do cięcia pod kątem) ustawiamy kąt na 45 stopni po naszej lewej listwę układamy tak jak przyklejamy,czyli bokiem który kleimy do sufitu na płask do płaszczyzny na podstawce od piły ;) i tniemy! gdy obrócimy listwę wycięciem w lewą stronę, bierzemy drugą listwę, przestawiamy kąt na pile na naszą prawą stronę, od prawej wsuwamy listwę i tniemy,gdy dosuniemy to do kąta między ścianami (szpicem do dołu) to uzyskamy kąt 90 stopni. Listwy najlepiej na klej aDefix (P10 chyba, taki w tubce jak silikon) można nim kleić wypełniać szpary i da się go zeszlifować (można też nim "akrylować") . Na koniec pędzlem nakładamy Caparol na łączenia i narożniki (2 warstwy) i szlifujemy papierem ściernym. To jest bardzo proste trza tylko trochę wytężyć swój umysł i wyobraźnię. Schody zaczynają się wraz z pojawieniem się łuków na ścianie... nacinanie przybijanie podklejanie... OTÓŻ mam takie pytanie: Jak najlepiej, najprościej i najszybciej wykonać taki łuk przy montażu listwy styropianowej?? (człowiek uczy się całe życie) Proszę o odpowiedź fachowca, a nie kogoś kto klei listwy na kocie gó... ;)
      • Gość: zadowolony Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.tarman.pl 09.07.11, 16:21
        Kolego Przyklejacz masz całkowitą rację , nie wiem czy zaglądasz na to forum ,ale chciałem Ci podziękować .Dzięki tobie udało mi się zamontować listwy sufitowe w ten sposób ,co napisałeś . Wcześniej motałem się chyba z trzy godziny jak to przyciąć ,spijając chyba z sześć browarków i nic z tego .No a teraz listwy są na miejscu,żonka zadowolona więc wielkie dzięki!!!!!. Jak się kiedy spotkamy to masz u mnie wielkie PIWO.......
    • Gość: GOŚC Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.12, 10:15

klej do styropianu np. firmy DECORA
    • szp.wybraniec Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 03.11.12, 19:32
      Najlepiej to zrobić tak.
      Skrzynka uciosowa, piłka nóż coś co nie będzie robić zadziorów przy cięciu.
      gąbka,szmatka i teraz najgorsze klej. Ja kupiłem w leroy "DECOSA" i radze trzymać
      się z daleka od tego produktu. (fuga SOPRO od tego też daleko-kolorowy piach ktory unosi się na wodzie)
      Zużyłem kartusz a resztę oddałem do sklepu.
      Kupiłem atlasa do styropianu i tym dałem rade.
      Ale nie wiem co będzie jak ktoś zechce 10 cm listwę przymocować.
      Powodzenia
      Duża dokładność =100%efektu
      Dobre materiały =200%efektu i mniej nerwów

• Gość: Janek Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.grybow.net.pl 04.04.13, 12:48
        Sztukaterię styropianową możemy sami z łatwością przytwierdzić w zaplanowane miejsce, to jeden z czynników skłaniających nas właśnie do wyboru styropianowych, a nie gipsowych dekoracji (których montaż, właśnie z racji dużego ciężaru lepiej powierzyć specjalistom).
        Ważne jest użycie odpowiedniego kleju, zapewniającego trwałe i pewne umocowanie elementów. Ja swoją sztukaterię nabyłem u producenta – firma DECOSTYR – i w otrzymanej instrukcji montażu polecano zastosować klej do styropianu. Produkt tego typu musi posiadać dużą siłę spajania oraz właściwości bezpieczne dla struktury styropianu. Dlatego też najlepiej wybrać któryś z klejów przeznaczonych typowo do styropianu, powstaje tego na rynku coraz więcej np. klej 28A firmy Soudal, NMC, PRO, lub biały Atlas do styropianu. Osobiście kleiłem tym Soudal - jest niepalny, bez rozpuszczalników i może być stosowany do betonu, kamienia tynku oraz drewna. Należy pamiętać o odpowiednim przygotowaniu (dokładnym oczyszczeniu) klejonych powierzchni.
        Montaż gzymsów najlepiej zacząć od narożnika. Przyciętą na skos listwę przykładamy w miejscu, w którym ma być zamontowana w celu obrysowania obwodu (powierzchni styku), następnie klej do styropianu smarujemy na powierzchni gzymsu i przykładamy do ściany (sufitu) dopasowując do zakreślonych wcześniej linii i dociskamy. Na koniec przecieramy w celu usunięcia naddatku kleju, który może wypłynąć spod listwy.
        Słyszałem też o metodzie klejenia sztukaterii styropianowej z zastosowaniem kleju gipsowego montażowego (do płyt gipsowo-kartonowych) po zagruntowaniu podłoża lub silikonu akrylowego (konieczne pomalowanie, gdyż z czasem żółknie). Połączenia wypełnia się masą uszczelniającą poliuretanową bądź akrylową. Ja zgodnie z instrukcją DECOSTYR użyłem gładzi szpachlowej APF i formowałem wałkiem piankowym – wyszło cacy, nie musiałem użyć przygotowanego w razie czego papieru ściernego :).
        • Gość: hahaha Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.syriusz.net.pl 04.04.13, 13:51
          najlepiej wstaw jeszcze swój baner ....
    • Gość: dombud łączenia listew IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.02.14, 16:20
      Co do łączeń to ostatnio czytałem na ten temat na stronie www.gzymsy.zywiec.pl
      Mają wiele rzeczy wytłumaczonych, czego nie ma na żadnym portalu budowlanym.
    • Gość: Olo Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? IP: *.zrh4.computerline.net 16.02.14, 22:52
      Na akryl !
      • wasilew42 Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 12.08.14, 09:33
        jak chcesz to moge sie dowiedziec, bo moj kuzyn mi montowal listwy styropianowe. Dokladnie, to przysufitowe. Ale kazde, za ktorymi sie rozgladalem przyczepialo sie podobnie, jak nie tak samo. Moge podpytac. Tak czy inaczej, moze najlepiej wejdz sobie najpierw na stronke producentow sztukaterii, z ktorej ja zamawialem i zobacz czy o tym samym mowimy. perfectstyr.com.pl/ swoja droga musze Ci powiedziec, ze sztukaterie maja na szóstke. U mnie sie sprawdzila.
    • drogimex Jaki klej-wodny, rozpuszczalnikowy, poliuretanowy 30.04.15, 21:36
      Na rynku jest wiele klejów montażowych do różnych zastosowań. Nie warto jednak patrzeć zawsze wyłącznie na cenę. Należy dokładnie zapoznać się ze składem kleju i odpowiednio dobrać jego rodzaj do danych prac. Polecam stronkę z omówieniem popularnych rodzajów klejów montażowych zbudujmydom.pl/index.php?page=rodzaje-popularnych-klejow-montazowych
      Najbardziej wytrzymałe, ale i najdroższe, są kleje poliuretanowe. Do wielu prac z powodzeniem jednak wystarczą kleje wodne lub rozpuszczalnikowe.
      W przypadku kleju rozpuszczalnikowego ważne jest, aby po pierwszym złączeniu klejonych elementów szybko je rozłączyć i odczekać 30-60 sekund aż z kleju odparuje rozpuszczalnik. Proces ten znacznie zwiększy przyczepność i elementów i siłę sklejenia.
    • zielonabryza Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 27.01.16, 15:33
      Jeśli chodzi o korytko do cięcia pod kątem - z jakiego materiału polecacie zakupić? Widziałem różne opcje i nadal się zastanawiam nad wyborem. Pozdrawiam
    • krisliss Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 10.08.16, 10:18
      Do listew styropianowych polecam kleje do sztukaterii decorsystem.com.pl/kleje-do-sztukaterii,c71.html
    • majsterklepka12 Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 25.04.17, 09:30
      Są do tego specjalne kleje. Polecam ISUM INFINITY. Trzyma od razu nie trzeba kombinować i jest bardzo silny.
    • kristof201 Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 25.02.18, 20:04
      Przy montażu nie ma znaczenia czy to listwy poliuretanowe, czy styropianowe. Do tego są specjalne kleje. Łapią szybko, więc najpierw przymierzamy i dopiero smarujemy. Jeśli są problemy to śmiało możemy pisać do sklepu internetowego yourdecor.pl/ mi pomogli nie raz. Dodatkowo na blogu jest artykuł na temat montażu krok po kroku.
    • ewaaa.s Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 18.04.18, 11:09
      Dawno nikt się nie wypowiadał, ale dlaczego akurat listwy styropianowe?
      Podczas remontu zastosowaliśmy listwy z poliuretanu, w porównaniu do styropianowych są gładkie i bardzo pięknie się prezentują. Bardzo polecam
    • ekoparklomza Re: Czym i jak przykleić styropianowe listwy? 08.03.19, 12:00
      Mogę polecić stronę Wycinanka.pl
      Fachowo wykonują styropianowe listy pod każde indywidualne zamówienia.

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka