Dodaj do ulubionych

Zupełnie nowy szablon

09.03.10, 01:29
Wśród ostatnio wprowadzonych zmian jest jedna szczególnie ważna - zupełnie nowy szablon HTML bloga.
Zapraszamy do testowania go i bardzo prosimy o opinie na jego temat.
Obserwuj wątek
    • irytek05 Re: Zupełnie nowy szablon 10.03.10, 13:42
      Przeczytałam, cytuję: "Stare szablony są niekompatybilne z nowym HTMLem. Będziemy utrzymywać dwa równoległe systemy szablonów, ale niedługo nowe blogi będą jako domyślny miały ten nowy."
      Chciałam zapytać, skoro nowe blogi jako domyślne będą miały ten nowy HTML, a jest on niekompatybilny ze starym, to co stanie się z ogromnym zbiorem dotychczas zrobionych szablonów? Setki szablonów (tak, tak), niektóre opublikowane kilka tygodni, dni temu.
    • poecile Re: Zupełnie nowy szablon 18.03.10, 18:52
      Tak się złożyło, że właśnie zamierzałam zmienić szablon, więc uznałam, że zrobię go od razu na nowym HTML-u.

      Duży plus za sensowne i intuicyjne nazwy elementów, no i za brak tabel. Podoba mi się też uporządkowanie informacji pod notką.

      Do testowania nowego szkieletu strony zachęciło mnie to, że ma "znacznie większe możliwości stylowania". W czym się przejawiają te większe możliwości? Nie pytam ironicznie; zadaję takie naiwne pytanie, bo nie mam dużego doświadczenia w HTML-u i CSS-ie i nie wiem, czy wszystko rozumiem. Wcześniej wyobrażałam sobie, że będzie się dało użyć jakichś nowych rozwiązań, które wcześniej nie były możliwe; teraz rozumiem, że chodzi o wprowadzenie klas takich, jak "kontener" czy "boks", które dają możliwość definiowania wyglądu grup elementów, ale każdy z tych elementów można też opisywać osobno. O to chodzi?

      Jeśli chodzi o szczegóły techniczne, to dlaczego zniknęło rozróżnienie na komentarze nieparzyste i parzyste? Wiele osób z tego korzystało. No i jeszcze może przy okazji moglibyście wprowadzić możliwość wstawiania w nagłówku bloga obrazka, który w całości byłby odnośnikiem do głównej strony bloga. To też przydałoby się wielu osobom. Takie postulaty się już zresztą pojawiały. No i moja osobista, mała prośba jest taka, żeby wszystkie bloki z bocznej szpalty mogły być wyświetlane nie tylko na głównej stronie, ale też na stronach wpisów i podstronach. Wszystkie bloki, czyli też archiwum, kategorie i cała reszta. Właściwie dlaczego teraz tak nie jest?

      Jedna rzecz nie działa. Na stronie głównej bloga pod notkami tagi wyświetlają się poprawnie, ale na stronie konkretnej notki podpis głosi: "Tagi: brak". Nie wiem, czy tak jest dalej, bo nie mam w tej chwili ustawionego na blogu tego kodu; było tak parę dni temu, kiedy go załadowałam na próbę.

      Nowego HTML-a zastosuję na swoim blogu, kiedy zostanie ogłoszona wersja finalna.
    • anilewe89 Kiedy wersja finalna? 30.03.10, 13:43
      Witam,
      Mam zamiar zmienić wygląd bloga i chciałam skorzystać z nowego
      szablonu z nowym html, ponieważ jak widzę daje on więcej możliwości,
      ale obecna wersja zawiera jeszcze sporo błędów, mam problem między
      innymi z dorobieniem trzeciej szpalty (takiej jaką mam na moim blogu
      teraz). Chyba poczekam z pracą nad nowym wyglądem na finalną wersję
      tego szablonu i tu pojawia się pytanie: kiedy mogę się jej
      spodziewać? Bo jeśli ma to być dopiero za parę miesięcy, to chyba
      jednak zrobię na starym wink Prosiłabym o termin przynajmniej w
      przybliżeniu. Z góry dziękuję za odpowiedź smile
      • irytek05 Czy można nadal testować? 05.05.10, 13:51
        Dlaczego, kiedy próbuję cokolwiek zmienić w arkuszu CSS, szablon pokrywa się niebieskim półprzezroczystym tłem. Nawet drobna ingerencja, jaką jest zwiększenie czcionki, powoduje przykrycie szablonu dziwną powłoką. Po przywróceniu wcześniejszego zapisu w arkuszu, właściwy obraz szablonu niestety nie powraca. Dopiero kliknięcie w klawisz "Przywróć domyślny wygląd" załatwia sprawę.
        Korzystałam z różnych przeglądarek, w każdej było podobnie.
        Poza tym zauważyłam, że tagi pod notką choć są na stronie głównej, na stronie komentarzowej nie pokazują się. Obok słowa "Tagi" widnieje napis "Brak".
        Natomiast nazwa kategorii pod notką, na stronie komentarzowej powiela się, za każdym wejściem na tę stronę.

        I jeszcze jedno pytankosmile Kiedy będzie obiecana "instrukcja" do arkusza nowego szablonu?smile
        • s.z.y.m.o.n Re: Czy można nadal testować? 05.05.10, 16:49
          Na instrukcję jeszcze chyba za wcześnie. Wciąż jest to wersja produkcyjna.
          Zresztą ma tak nawalone klas, że te same rzeczy można robić w różny sposób.

          Szablon w zeszłym tygodniu zaliczył kilka drobnych poprawek. Mam nadzieję, że to
          jeszcze nie koniec, bo wciąż widzę w nim sporo rzeczy do ulepszenia.

          Jak potrzebujesz pomocy napisz na gazetowego maila, w wolnej chwili postaram się
          pomóc.
      • irytek05 Re: Zupełnie nowy szablon 11.05.10, 02:00
        S.z.y.m.o.na wersja jest bardziej przyjazna, bardziej czytelna i zrozumiała. Gdybym mogła wybrać, nie zastanawiałabym się ani przez moment. Cenię sobie jak najprostsze rozwiązania i jasną drogę do celu.
        Szkoda, że autor tej wersji nie przedstawił przykładowego arkusza css, to z nim blogowicze mają do czynienia i to właśnie ten arkusz przemawia za wersją s.z.y.m.o.n.a.
        A w dodatku oprócz body ma okalającego divasmile
        • s.z.y.m.o.n Re: Zupełnie nowy szablon 13.05.10, 12:29
          Przyjazność - tutaj to raczej kwestia obycia. Szablony tworzy tylko ułamek użytkowników i to im trzeba sprawę ułatwić.

          Moja wersja ma może nieco wyższy próg wejścia (tylko minimalnie), ale pozwala na ustalenie pewnych wzorców kodowania podstawowych rzeczy. Ograniczyłem liczbę klas i dzięki temu zmniejszyła się liczba kombinacji dla selektorów wskazujących ten sam element.

          W przypadku mojej wersji łatwiej można by wprowadzić standardy kodowania CSS typu: dla nagłówka selektor taki, a inny dla wpisu. Można to zrobić choćby w podstawowym prostym szablonie z dużą liczbą komentarzy przy stylach. Ot taki żywy tutorial.

          Odnośnie obecnej wersji oficjalnej zastanawiam się, czy autor miał okazję nieco dłużej popracować z blogiem na tej platformie?
          Jak wspominałem we wpisie ma ona dziwne bugi typu:
          * Kategoria konkretnego wpisu na liście (po co? przecież może być TYLKO jedna dla wpisu). Pomijam już fakt jej dublowania po odświeżeniu strony wpisu.
          * Brak jakiegokolwiek elementu informującego o podzieleniu wpisu. Przy linku do wpisu oddzielonym blokiem szczegółów wygląda to jak jakiś błąd podczas generowania strony.

          Ogólnie, jak na drugie podejście, sporo jest tych dziwnych niedoróbek.

          Szkoda, że na większą dyskusję nie mamy co liczyć. Raptem kilku użytkowników na krzyż wie co się naprawdę dzieje i o czym my tutaj rozmawiamy uncertain
      • s.z.y.m.o.n Re: Zupełnie nowy szablon 26.05.10, 20:01
        Nie ma komu dopracować nowy kod, a Ty wymagasz opisu na wiki.

        Według administracji wiki mamy tworzyć My - użytkownicy. Chyba tylko opis API, z oczywistych powodów, wyłamuje się spod tej reguły.
        Zatem póki nie napiszesz owego opisu, to go nie będzie wink
    • s.z.y.m.o.n Re: Zupełnie nowy szablon 19.06.10, 11:25
      Pracujecie jeszcze nad tym nowym kodem HTML czy już odtrąbiliście sukces?

      Jakiejś szczególnej poprawy nie widać.
      Nadal straszy kupa kodu HTML, który potem w 99% będzie ukrywany (brudne to wasze SEO).
      Naprawdę nie potraficie wydzielić tej litanii skryptów JavaScript do oddzielnego pliku? Przecież to nie jest aż takie trudne, a i na wydajność wpłynie pozytywnie.
      • irytek05 Zauważone braki 04.07.10, 02:30
        Kiedy dzieli się notkę na wstęp i treść, na stronie głównej nie pokazuje się odsyłacz do pozostałej treści na stronie komentarzowej.
        Sam wstęp nie dzieli żaden margines od części informacyjnej pod notką.
        Poza tym nie udaje się zastosować blockquote, bo nawet jeśli w edytorze jest widoczny, to po opublikowaniu notki na blogu go nie ma.
        Kiedy wybierze się na blogu opcję archiwum, to sposób ostylowania tytuł tego boxu różni się od tytułów pozostałych boxów w częsci pobocznej-tresc.
        Zaważyłam, że blogujący pobierają ten szablon, a nie każdy sobie dopisze w CSS.

      • irytek05 Re: Problem ze wstępem 18.09.10, 13:23
        W dalszym ciągu jest problem z notką z wydzielonym wstępem. Pod tekstem nie ma żadnego dopisku kierującego do dalszej części na innej stronie. Nie doszukałam się niczego odpowiedniego w źródle. Co należy dopisać w CSS, aby ukazała się odpowiednia informacja? Lub co należy zrobić? Proszę o pomoc.
        • s.z.y.m.o.n Re: Problem ze wstępem 20.09.10, 16:13
          Wygląda na to, że obecny stan jest finalnym, a tego błędu (i innych) nikt nie traktuje jako problematycznego. Był on przecież zgłaszany jakieś 3-4 miesiące temu, tak przez Ciebie jak i przeze mnie. Czas na poprawki zatem był.

          Zresztą wątek ten traktowany jest chyba nieco po macoszemu, bo jakoś trudno tu o odpowiedź kogoś kompetentnego w temacie. Moje pytanie odnośnie stadium prac nad szablonem (pytałem czy to już wersja finalna) od bodajże dwóch miesięcy nie doczekało się odpowiedzi sad

          Co do samego problemu. to nie zauważyłem jakichś opcji w ustawieniach bloga. Zresztą powinny one przełączać się automatycznie przy dzieleniu notki.
          Z wykorzystaniem CSS-u też będzie trudno, ze względu na zmienne wymiary bloku ze szczegółami wpisu (autor, tagi itp). Mam jednak pewien pomysł, który może wypalić ale wymaga solidnego przetestowania.

          Jak znajdę dłuższą chwilę czasu to pobawię się z tym i dam znać, a rozwiązanie opiszę na blogu.
    • kate_mac Re: Zupełnie nowy szablon 20.09.10, 15:05
      spośród wielu rożnych drażniących mnie właściwości tego kodu w tej chwili brakuje mi najbardziej głównego kontenera zawierającego wszystko co na blogu

      teraz są dwa: z częścią tytułową i z zawartością bloga

      chciałabym w części tytułowej umieścić coś z części z zawartością, to może baner reklamowy sponsora, lista kategorii, czy stworzone przeze mnie menu - w gruncie rzeczy "co" w tej chwili nie ma znaczenia, istotne jest, że kod tego czegoś znajdować się będzie w części w zawartością bloga

      mogłabym w tym celu wykorzystać pozycjonowanie absolutne i korzystając z ujemnego określenia miejsca położenia dałoby radę przesunąć element

      position:relative; byłoby przy klasie kontener albo przy identyfikatorze tresc co daje podobny efekt czyli umieszcza element względem kontenera opisanego tymi słowami

      mój przenoszony element miałby position:absolute; top:-200px; left:0px; (200px to wysokość mojej części tytułowej)

      wszystko w teorii wygląda nawet przyzwoicie ale szpalty główną i poboczną ustawiłam korzystając z float i pojawił mi się problem z tłem całości bloga (#tresc)
      pływające elementy nie "rozciągają" kontenera w którym się znajdują więc nie mogę dać temu kontenerowi ani ramki ani tła
      aby móc to zrobić muszę "wyczyścić" element; teoretycznie mogłabym to zrobić dając cechę clear:both; elementowi, który będzie się znajdował pod obiema szpaltami - ale takiego elementu nie ma; jest treść główna i poboczna a potem już tylko bloksowe skrypy;

      lepszym rozwiązaniem do czyszczalnia elementu jest użycie overflow przy kontenerze #tresc (tym z tłem, który zawiera zawartość bloga za wyjątkiem tytułu) ale w moim przypadku to rozwiązanie zupełnie nie nadaje się ponieważ potrzebuję aby elementy "wychodzące poza kontener" były widoczne a właściwość overflow:visable; chociaż zapewnia mi "widzenie" tych elementów to nie wpływa na mój problematyczny kontener #tresc

      więc moje pytanie brzmi jak w takiej sytuacji umieścić cokolwiek w części tytułowej bloga???

      drugie pytanie do autora kodu: dlaczego nie ma głównego kontenera?
      • s.z.y.m.o.n Re: Zupełnie nowy szablon 20.09.10, 16:44
        > moje pytanie brzmi jak w takiej sytuacji umieścić cokolwiek w części
        > tytułowej bloga???

        Spróbuj tak:

        1) nagłówkowi nadaj stałą wysokość w px oraz pozycjonuj absolutnie z z-index:2;
        2) elementowi #tresc .kontener nadaj dopełnienie górne (padding) dobierając wartość tak by nagłówek nie przykrywał treści.
        3) Pozycjonuj swoje menu lub reklamy (czy co tam chcesz) absolutnie nadając mu wyższy z-index niż nagłówkowi.

        Rozwiązanie wyssane z palca ale powinno zadziałać.

        > drugie pytanie do autora kodu: dlaczego nie ma głównego kontenera?

        Obawiam się, że autor kodu tutaj nigdy nie zaglądał. Reszta administracji ten wątek też raczej przegląda pobieżnie o ile jeszcze tu ktoś zagląda.
        • kate_mac Re: Zupełnie nowy szablon 20.09.10, 18:43
          > Rozwiązanie wyssane z palca ale powinno zadziałać.

          Zadziałało rewelacyjnie; kilka razy dzisiaj wracałam do z-index ale wygląda na o, że nie wiedziałam jak wykorzystać stos właściwie wink bo to rozwiązanie, chociaż teraz oczywiste, nie przyszło mi do głowy (mieszałam kontekst stosu więc nie dziwiło mnie, że nie całkiem działa)

          zastanawiam się jednak co zrobić z IE6; grafika tytułowa zasłania tam moje "dodatki" (one tam są; bez grafiki tytułowej widoczne doskonale);
          z tego co rozumiem to powszechny błąd ale nie bardzo rozumiem jak go rozwiązać; natrafiłam m.in na radę, którą zrozumiałam tak, że muszę przypisać też z-index elementowi o pozycji relative (albo jemu nadrzędnemu - tutaj pojawia się pierwsza niejasność)
          w moim przypadku pozycję relatywną ma #tresc i tutaj też jest moje problematyczne tło
          dodawałam tu z-index:1 ale to niczego w IE6 nie zmienia a biorąc pod uwagę FF raczej szkodzi a więc źle musiałam zrozumieć tą radę

          mogłabym Cię prosić abyś wyjaśnił mi jak rozwiązać ten problem? nie jest to tragedia bo IE6 jest mniej więcej na poziomie niespełna 4%
          bardziej irytuje mnie, że nie umiem zrozumieć...


          > Obawiam się, że autor kodu tutaj nigdy nie zaglądał. Reszta administracji ten w
          > ątek też raczej przegląda pobieżnie o ile jeszcze tu ktoś zagląda.

          Ktoś ponoć miał poprawiać kod... i niektóre elementy się zmieniły ale mam wrażenie, że jest w nim kilka fundamentalnych problemów... sposób w jaki trzeba budować kombinatory aby cokolwiek opisać jest cholernie męczący;
          to że klasy i identyfikatory używają jako nazw tych samych słów bywa mylące nie mówiąc już o tym, że pewne rzeczy są klasami chociaż wydaje się, że pojawiają się tylko raz albo elementy korzystają z tej samej klasy mimo iż niewiele mają ze sobą wspólnego
          (choćby klasa etykieta, której z całą pewnością nie rozumiem bo jest to tytuł Trackback ale już nie tytuł Komentarze, jest to tytuł z pojedynczego trackbacka i login i data komentarza, jest to każda etykieta w wąskiej szpalcie za wyjątkiem słowa Archiwum, są to wszystkie te autor: i czas: w informacjach pod notka ale już nie słowa Szczegóły czy Opcje... niby widzę wzór ale chyba brak mu konsekwencji...)
          dobra, koniec marudzenia

          Szymon, dzięki wielkie
            • kate_mac Re: Zupełnie nowy szablon 21.09.10, 15:38
              ok,
              I'll take a rain check on that big_grin
              w trakcie gdy z frustracją próbowałam coś poprawić, sporo naśmieciłam w moim kodzie więc najpierw troszkę posprzątam żeby się upewnić że to nie te moje "śmieci" powodują problem i pozwolę sobie dać znać na gazetowego maila w ciągu kilku dni

              jeszcze raz dzięki za pomoc, jak widać jesteś niezastąpiony
    • s.z.y.m.o.n BŁĄD po edycji domyślnego arkuszu CSS 21.09.10, 15:30
      Zauważyłem, że korzystając z domyślnego arkuszu CSS dla nowego kodu HTML pojawia się dziwny problem po jego edycji.

      Wystarczy dodać choćby pojedynczą nową linię, a pojawia się problem z obejmowaniem przez kontenery floatowanych elementów. Niby jest właściwie ustawiony overflow ale wygląd się sypie. Sprawdzałem w IE, FF, Chrome i Operze.

      Gdy ten sam kod CSS zaaplikować za pomocą Firebug-a w Firefoksie, to wszystko jest OK (w Chrome i Operze to samo). Zresztą czemu miałoby być inaczej, skoro arkusz jest poprawny.

      Podejrzewam, że coś po stronie serwera idzie nie tak. Niestety nie mam czasu bawić się w dochodzenie co.
      • s.z.y.m.o.n Re: BŁĄD po edycji domyślnego arkuszu CSS 26.09.10, 20:40
        Przyjrzałem się problemowi i faktycznie skopaliście kochani.

        Przyczyna błędu jest jednak nieco inna niż początkowo przypuszczałem. Sprawa rozbija się o ścieżki do plików graficznych. Gdy edytujemy kod CSS nowego szablonu HTML, to adres arkusza zostaje zmieniony, a ścieżki względne pozostają niezmienione. Skutek łatwy do przewidzenia - mamy 404 dla obrazków i blog wygląda nieciekawie.

        Należałoby zatem dodać funkcję aktualizującą ścieżki do plików lub zmienić je na bezwzględne.
        • irytek05 Problem z pobieraniem szablonu 27.09.10, 16:35
          Dzisiaj trzykrotnie próbowałam stworzyć szablon na kanwie New_age, niestety po kliknięciu w miniaturkę na blogu pojawia się szablon ThemeA, jak również jego kod css. Aby pobrać szablon z nowym kodem html, trzeba zrobić to w edycji bloga, przechodząc z Theme A na New_age.
          Korzystam z Opery 10.62.
          • s.z.y.m.o.n Re: BŁĄD po edycji domyślnego arkuszu CSS 28.10.10, 19:50
            Jak się już zabierzecie za niego ponownie, to zajrzyjcie również do poprzednich postów. Znajdziecie tam przynajmniej 2-3 elementy, które należałoby koniecznie poprawić. Ot choćby poprawę wyglądu dzielonych notek, którym brakuje linku czytaj dalej ze starej wersji.

            Będziemy również wdzięczni jeżeli dacie znać, gdy ten kod będzie ukończony - tj. jego rdzeń, bo nie mówię o dostosowaniu do przyszłych zmian w platformie. Obecnie nadal większość, łącznie ze mną, uważa go za betę.
      • s.z.y.m.o.n Re: Zupełnie nowy szablon 17.10.10, 18:40
        rainboweyed napisał:
        > W kodzie występują selektory klas ze spacjami!

        Piszesz trochę nieprecyzyjnie, ale może chodzić jedynie o dwie możliwości:

        1) Jeżeli chodzi Ci o kod HTML to spacja oznacza, że danemu elementowi przypisano dwie (lub więcej) klasy. Przykład:

        <dd class="opcja czas">

        Jest to jak najbardziej poprawne i oznacza, że element dd ma dwie klasy: opcja i czas.

        2) W kodzie CSS oznacza to, że szukamy zagnieżdżonych elementów, co również jest poprawne.
    • myszka.org Jak wkleic HTML? 16.11.10, 11:09
      Czy ktos moze mi powiedziec jak uzywac HTML na Bloxie?
      NIenawidze CSS... mialam bloga na innym portalu i tam moglam wstawic wlasny szablon ktory robilam w HTML.
      Czy jest taka mozliwosc tutaj?
      Nie znajduje jej...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka