Dodaj do ulubionych

Niewinna ofiara administracyjnej blokady

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 08:08
Jedna osoba, która komentowała mojego bloga od dawna, często i konstruktywnie, od wczoraj nie może tego czynić, ponieważ zablokowano domenę jej IP (nie wiem, czy tak się to nazywa, tak czy siak chodzi o *sbcglobal.net). Bardzo nam obu z tego powodu smutno. Czy dałoby się coś z tym zrobić? Pytanie do administracji blox. smile
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 14.12.10, 12:27
      Niestety zostaliśmy zaspamowani z tej domeny, dlatego została wycięta, czy możesz wskazać przykładowy komentarz tej osoby, sprawdzę czy można zmodyfikować filtr pod bardziej dokładny adres.
      • Gość: thekfile Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.10, 14:15
        Na przykład pierwszy tutaj.
    • chihiro2 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 14.12.10, 17:26
      Mam podobny problem. Czytelnik mojego bloga, który dawno nie komentował moich wpisów, próbował dziś wstawić komentarz (logując się na gazecie, po czym - w efekcie niepowodzenia - bez logowania). Nie udało mu się, w dodatku system powiadomił go, iż zablokowałam mu IP, co nie jest prawdą (sprawdziłam dla pewności).
      Co można z tym zrobić i jaka jest przyczyna tej sytuacji?
      • dorotus76 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 14.12.10, 23:43
        Też tak u mnie mieli czytelnicy ..
        • Gość: thekfile Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 07:01
          Blokowanie całej domeny z powodu spamera to trochę, jak widać, krzywdzące dla niewinnych komentatorów, którzy przypadkiem piszą z tej samej. Może administratorzy powinni nieco bardziej zawęzić blokady?
    • Gość: artdeco1 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.lightspeed.rcsntx.sbcglobal.net 15.12.10, 06:59
      to przestaje byc zabawne, jestem zalogowana i nie moge odpowiedziec na komentarz na wlasnym blogu sad
      • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 15.12.10, 11:57
        Zdjąłem blokadę z sbcglobal, niemniej nie mogę obiecać że problem nie powróci. Obecnie mamy za mało danych o tym providerze, żeby skutecznie zawęzić blokadę do wybranego użytkownika, może się okazać, że nie jest to możliwe, bo adresy są u was przydzielane dynamicznie.
        • tranikowa Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 15.12.10, 18:33
          u mnie na blogu jest podobnie.
          ropaitran.blox.pl
          wyglada na to, zezablokowani sa glownie komentujacy z usa. nie moga komentowac jesli sie loguja, ani bez logowania.
          moge podac przykladowych uzytkownikow. moze moglbys sprawdzic ich ip?
          dziekuje za pomoc
        • obiezy_swiatka Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 16.12.10, 22:23
          I u mnie nie mogą komentować Czytelnicy ze Stanów, domena comcast.net.
          Może by się dało coś z tym zrobić? Bo tak, to im po prostu zatrzaśnięto drzwi przed nosem.
          O.
    • kasiah24 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 15.12.10, 20:37
      comcast tez chyba blokujecie. sbcglobal.net to wlasciwie at&t wiec w ten sposob blokujecie mnostwo osob w Stanach.
      • Gość: LA Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.12.10, 14:31
        sbcglobal.net to bardzo popularna domena, z której korzystają miliony ludzi.
        Blokując hurtowo takie domeny uniemożlwia się kontakt wielu osobom (pod pozorem walki ze spamem wylewa się dziecko z kąpielą).
        Okazuje się, że nawet maila nie można przesłać Gazecie mając w adresie sbcglobal.net

stb
        • Gość: LA Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.hsd1.il.comcast.net 16.12.10, 14:34
          O, widzę, że blokowana jest także domena comcast sad
          PS. Comcast to nie at&t - jesli się nie mylę.
          scbglobal.net - chyba tak, podobnie jak yahoo.com
          • wfele Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 17.12.10, 02:37
            Drodzy administratorzy - troszkę "poszliście" z tym blokowanie SBC i Comcastu - zapewnie 30% USA nie może dodawać konentarzy na blogach. Na przykład ja nie mogę odpowiedzieć na komentarze przy moich własnych wpisach!!

Rozumiem, że to odpowiedź na spamowanie, ale taka "odpowiedzialność zbiorowa" to duża przesada.

Znajdźcie PROSZĘ jakiś bardziej inteligentny sposób przeciwspamerski!
            • kasiah24 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 17.12.10, 05:50
              Widac, ze administratorzy z blox albo maja nas gdzies, albo nie wiedza jak odkrecic to co zakrecili. Niektorzy moga komentowac z USA - inni nie. Ja nie moge i juz mnie to zaczyna bardzo denerwowac.
              comcast to inna domena niz at&t=sbcglobal.net=yahoo, ale tez bardzo tutaj popularna.
      • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 18.12.10, 15:25
        Odblokowałem comcast, kto jeszcze nie może komentować?
        • obiezy_swiatka Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 18.12.10, 16:20
          Dziękuję smile
        • miskidomleka Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 06:09
          Ja nie mogę komentować, proszę o odblokowanie.
    • evita_duarte Re: przeniescie sie 17.12.10, 06:08
      Ja też nie mogę komantowac na bloxie: Nie możesz dodawać komentarzy do tego blogu. Twój login lub adres IP został zastrzeżony przez autora blogu / administrację serwisu.

Może to znak dla WAs, że trzeba się gdzieś przenieśc.
    • evek Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 17.12.10, 06:19
      to trzeba być "geniuszem", żeby poblokować całe domeny!!! ludzie w gazecie - puknijcie się w głowę!!! albo zatrudnijcie kogoś, kto się zna na tym, co robi!!!

ja sie przenoszę na swój własny serwer.

--
      ew@
      • dorotus76 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 17.12.10, 23:01
        Wiecie co, to jest cholernie przykre. Nie ma teraz dnia, by do mnie ktoś nie pisał z wyrzutem, dlaczego go zablokowałam. Zróbcie z tym coś, pliss.
        • evek Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 18.12.10, 02:24
          nic nie zrobią, bo się nie znają. pora na przeprowadzkę na profesjonalne platformy blogowe! smile

--
          ew@
          • Gość: thekfile Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.10, 15:20
            Albo zacząć blokowanie spamu od nowa: wyczyścić listę i stworzyć bardziej dokładną, taką, która nie będzie krzywdzić niewinnych użytkowników. Nie mam ochoty się przenosić.
            • kasiah24 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 18.12.10, 16:46
              My tu sobie piszemy a blox.pl nie robi nic. Czy ktos z administracji blox moglby nam dac jakas odpowiedz?????????
              • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 18.12.10, 17:39
                forum.gazeta.pl/forum/w,8,119845441,120015089,Re_Niewinna_ofiara_administracyjnej_blokady.html
                • milgord Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 19.12.10, 14:03
                  Ja tak samo nie mogę komentować wpisów, nawet na swoim blogu: www.milgord.blox.pl. Wyskakuje komunikat: Nie możesz dodawać komentarzy do tego blogu. Twój login lub adres IP został zastrzeżony przez autora blogu / administrację serwisu. Można coś z tym zrobić? Zablokowano chyba mój adres IP, bo z drugiego konta na gazeta.pl (mily77) też nie mogę komentować sad
                  • dr_ewa999 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 19.12.10, 23:32
                    u mnie jest podobnie, komentujacy z USA nie moga wpisywac komentarzy chodzi o:
                    71.250.0.12
                    router - 192.168.1.1
                    • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 11:55
                      nie blokujemy 71.250.*
                      • miskidomleka Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 13:07
                        A co ze mną, zgłosiłem blokadę kilka godzin temu i nadal nie jest zdjęta.
                        • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 13:22
                          już odlokowane
                          • miskidomleka Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 15:09
                            Dzięki -

Ale comcast, at&t, verizon, mój provider? Przepraszam za język, ale pogięło Was, całe USA zamknęliście? W zemsty wikileaksowe się bawicie?
                            • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 16:18
                              Toczymy wojnę ze spamerami i jak na każdej wojnie zdarzają się ofiary wśród ludności cywilnej (kto jak kto, ale mieszkaniec USA powienien wiedzieć o co chodzi suspicious)
        • Gość: cutie-pie Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.nycmny.fios.verizon.net 20.12.10, 04:15
          ja tez mam ten sam problem. nie moge nawet komentowac swojego wlasnego bloga (mieszkam w Stanach). a co najlepsze, to komentowac lub pisac bloga z pracy nie mam zadnego problemu wink
          • Gość: thekfile Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 09:55
            W pracy masz inne, NIEZABLOKOWANE IP. wink
          • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 13:23
            verizon tez odblokowany
            • kasiah24 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 15:51
              Ja mam w pracy comcast i wlasnie probowalam skomentowac i nic - dalej zablokowane. W domu mam sbcglobal.net. Jaka informacje mam Wam przekazac zebyscie mnie odblokowali? Moje IP?
              • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.12.10, 16:22
                Teraz nie ma już żadnego adresu z domeny comcast.net w filtrach administracyjnych.
                • kasiah24 Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 20.01.11, 16:53
                  minal miesiac a ja nadal nie moge komentowac, nie moge z komputera przez comcast, nie moge tez z iPhone. To o co teraz chodzi bo juz nie rozumiem? Czy powinnam zmienic moj login?
                  • mpieck Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 24.01.11, 19:26
                    Bo ty piszesz z comcastbusiness.net a nie comcast.net, teraz już powinno być ok.
                    • olensia Re: Niewinna ofiara administracyjnej blokady 30.01.11, 14:55
                      I u mnie blokada trwa juz od miesiaca sad. Moj IP 75.190.187.205. Prosze o pomoc!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka