Dodaj do ulubionych

Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne

05.04.11, 14:28
Trzeba odszczekiwac dla kazdego blogu z osobna, ze sie nie chce dostawac powiadomienia. Nikt nie wpadl na pomysl guziczka "Dajcie mi z tym spokoj w ogole"?
Jak ktos ma faze komentowania na zaprzyjaznionych blogach to skrzynka sie zapycha bezsensownym majlami.
Obserwuj wątek
    • miskidomleka Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 05.04.11, 16:55
      Popieram, że to niedopracowany pomysł.

CO GORSZA zdjęliście automatyczne odświeżanie listy komentarzy, które dużo lepiej się sprawdza na obficie komentowanych blogach.

Wiem, nie zawsze działało, ale nie lepiej naprawić zamiast wyrzucać do kosza? To była JEDYNA cecha bloxa jaka wyróżniała go in plus w porównaniu do innych platform blogowych.
    • elpanda Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 05.04.11, 18:25
      Hej, dzięki za uwagę - nie zakładaliśmy, że od razu będzie idealnie - ważne natomiast, że zmiany w powiadomieniach są już dostępne - teraz będziemy mogli robić kolejne na podstawie opinii wynikających z użytkowania bloxa.
      • ojciec.karmiacy Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 06.04.11, 18:08
        kiedyś po dodaniu komentarza przerzucało do listy komentarzy, albo na bloga (była opcja "po dodaniu komentarza wróć na blog" chyba), teraz automatycznie wraca na bloga - czy można liczyć na powrót opcji powrotu na liste komentarzy? Nie jest to nic szczególnie irytującego, ale przyzwyczajenie to...wink Pozdrawiam
      • harry122 Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 06.04.11, 20:20
        Dodatki owszem może i przyjemne, chociaż lekko gadżeciarskie.
        Ja osobiście prosiłbym o powrót możliwości "samoodświeżania" komentarzy, bo DO CHOLERY JA NIE SIEDZĘ WCIĄŻ NA POCZCIE, gdy z kimś dyskutuję w komentarzach, to po pierwsze.
        Po drugie przychylam się do wypowiedzi poniżej, że po wpisaniu komentarza powinien być powrót do okna komentarzy, gdy chce się odpisać na następny i gdy się oczekuje komentarzy w jakiejś dyskusji. Gdy tego nie ma to trzeba bawić się w niepotrzebne dodatkowe kliki, a to chyba maja być UŁATWIENIA, nie utrudnienia.
    • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 06.04.11, 21:10
      Powrót na stronę wpisu bywa o tyle wkurzający, że kieruje na samą górę, więc człowiek się naprzewija... i naprzewija... żeby choć zobaczyć, czy literówki w komciu nie zrobił. wink

Poza tym ideę mailowych powiadomień bardzo popieram. Co prawda sama używam wyłącznie rss-a, ale on wydaje się za trudny dla przeciętnego usera. uncertain
      • brezly Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 09:36
        OK, Radzido, ale niech sie to da wylaczyc. Bo na razie sprawia wrazenie upiornie upierdliwego. Mam wrazenie ze wylaczenie dziala tylko wobec konkretnego blogu.
        • bartoszcze Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 10:19
          > Mam wrazenie ze wylaczenie dziala tylko wobec konkretnego blogu

Ja mam wrażenie, że i to nie.

Ogólnie to ja się w mniej więcej 100% z przedpiścami zgadzam, a na dodatek zapytam, po co opcja powiadomień o notkach, skoro można:
          - założyć subskrypcję, jeśli bloger uważa to za potrzebne,
          - wrzucić blog na blogroll i dostawać powiadomienia na Bloksie,
          - użyć RSS.
          Wróćcie do tego co było, bo śledzenie dłuższej dyskusji stało się niestrawne, zwłaszcza że nawet opcję ręcznego odświeżenia też skasowaliście (tak, wiem, mogę odświeżyć przeglądarkę - i załadować wszystko od nowa...)
          • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 11:35
            bartoszcze napisał:

> po co opcja powiadomień o notkach, skoro można:
            > - założyć subskrypcję, jeśli bloger uważa to za potrzebne,
            > - wrzucić blog na blogroll i dostawać powiadomienia na Bloksie,
            > - użyć RSS.

A ja uważam to za bardzo dobry pomysł. O rss-ie już wspominałam (mimo wielu wysiłków chyba nie udało mi się nikogo z nowicjuszy do tej formy zachęcić, za trudne). Poza tym wielu z odwiedzających i komentujących nie ma własnego bloga, więc i blogrolla też.
            Taka "ptaszkowa subskrypcja" to decyzja podejmowana pod wpływem chwili, ot, widzisz wpis znaleziony w sieci - komentujesz go i masz wszystko przy okazji podane na talerzu, nic nie trzeba szukać i nigdzie chodzić, więc dla autora bloga może przynieść tylko korzyści.
            • bartoszcze Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 13:45
              Ujmę w ten sposób: jeśli te powiadomienia mają być w zamian za to, co było, to ja poproszę jednak o powrót.
              Na blogi, które mnie same nie informują o nowych notkach, zaglądam przez zakładki, i żyję.
              • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 18:40
                bartoszcze napisał:

> Na blogi, które mnie same nie informują o nowych notkach, zaglądam przez zakład
                > ki, i żyję.

Ja, ja, ja... Ty to nie świat. smile Nie mówimy tu o zasiedziałych bloxowiczach, którzy wiedzą jak się po tym wszystkim poruszać, ale o gościach, zagladających i komentujących od przypadku do przypadku.
                • bartoszcze Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 20:47
                  Pewnie, że nie jestem całym światemsmile ale jednak zauważ, że dość parę osób tutaj ma podobne refleksje do moich, bo zabrano im coś pożytecznego, a przynajmniej możliwość wyboru, dając w zamian coś zupełnie niepraktycznego.
                  Tu uwaga dodatkowa: po sprawdzeniu maila, i tak trzeba się odrębnie zalogować do bloksa, bo nie ma wspólnego punktu logowania, czyli dodatkowa upierdliwość.
                  • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 10:21
                    bartoszcze napisał:

> Pewnie, że nie jestem całym światemsmile ale jednak zauważ, że dość parę osób tuta
                    > j ma podobne refleksje do moich, bo zabrano im coś pożytecznego, a przynajmniej
                    > możliwość wyboru, dając w zamian coś zupełnie niepraktycznego.

Tych parę osób tutaj to nie jest ani większość użytkowników i gości, ani nie ma powodu przypuszczać, by ich poglady były dla tej większości reprezentatywne.

> Tu uwaga dodatkowa: po sprawdzeniu maila, i tak trzeba się odrębnie zalogować d
                    > o bloksa, bo nie ma wspólnego punktu logowania, czyli dodatkowa upierdliwość.

?? Nie rozumiem. Po co gość komentujący wpis miałby się "odrębnie logować do bloxa"? Loguje się przy wpisywaniu komentarza.
                    • bartoszcze Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 11:43
                      > Tych parę osób tutaj to nie jest ani większość użytkowników i gości, ani nie ma
                      > powodu przypuszczać, by ich poglady były dla tej większości reprezentatywne.

No sorki, ale uważasz, że Twoje indywidualne zdanie jest w tej sytuacji bardziej reprezentatywne?

> ?? Nie rozumiem. Po co gość komentujący wpis miałby się "odrębnie logować do bl
                      > oxa"? Loguje się przy wpisywaniu komentarza.

Ktoś, kto śledzi komentarze będąc zalogowanym do bloksa, nie musi się logować przy wpisywaniu komentarza. Ktoś, kto śledzi komentarze przez skrzynkę mailową, musi się zalogować przy wpisywaniu komentarza. Czego nie rozumiesz w tej różnicy?
                      • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 12:16
                        bartoszcze napisał:

> > Tych parę osób tutaj to nie jest ani większość użytkowników i gości, ani
                        > nie ma
                        > > powodu przypuszczać, by ich poglady były dla tej większości reprezentatyw
                        > ne.
                        >
                        > No sorki, ale uważasz, że Twoje indywidualne zdanie jest w tej sytuacji bardzie
                        > j reprezentatywne?

Gdzie tak napisałam? Przeciez też należę do tych "kilku osób".

> > ?? Nie rozumiem. Po co gość komentujący wpis miałby się "odrębnie logować
                        > do bl
                        > > oxa"? Loguje się przy wpisywaniu komentarza.
                        >
                        > Ktoś, kto śledzi komentarze będąc zalogowanym do bloksa, nie musi się logować p
                        > rzy wpisywaniu komentarza. Ktoś, kto śledzi komentarze przez skrzynkę mailową,
                        > musi się zalogować przy wpisywaniu komentarza. Czego nie rozumiesz w tej różnic
                        > y?

Od początku naszej dyskusji wypowiadam się tylko na temat skrytykowanej przez Ciebie możliwości otrzymywania mailowych powiadomień o nowych wpisach.

Siedzenie i gapienie się na odświeżające sie komentarze przerasta moją wyobraźnię, więc na ten temat w ogóle się nie wypowiadam. Poza tym mój FF sam wpisuje za mnie login i haslo, nic robić nie muszę.
                        • bartoszcze Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 12:32
                          radzido napisała:

> Gdzie tak napisałam? Przeciez też należę do tych "kilku osób".

Muszę Ci tłumaczyć pojęcie "kontekst", czy sama prześledzisz wcześniejsze wpisy?

> > Ktoś, kto śledzi komentarze będąc zalogowanym do bloksa, nie musi się log
                          > ować p
                          > > rzy wpisywaniu komentarza. Ktoś, kto śledzi komentarze przez skrzynkę mai
                          > lową,
                          > > musi się zalogować przy wpisywaniu komentarza. Czego nie rozumiesz w tej
                          > różnic
                          > > y?
                          >
                          > Od początku naszej dyskusji wypowiadam się tylko na temat skrytykowanej przez C
                          > iebie możliwości otrzymywania mailowych powiadomień o nowych wpisach.
                          >
                          > Siedzenie i gapienie się na odświeżające sie komentarze przerasta moją wyobraźn
                          > ię, więc na ten temat w ogóle się nie wypowiadam.

Tylko że tak się właśnie pechowo składa, że w tej chwili wypowiadasz się na temat zlikwidowania użytkownikom opcji śledzenia komentarzy, której być może nigdy nie używałaś, ale która dla osób śledzących rozbudowane dyskusje pod notkami była bardzo praktyczna.
                          Być może dla kogoś, kto łazi na ciche i spokojne blogi, i chciałby wiedzieć, czy po miesiącu ktoś mu odpowiedział na komcia, to opcja powiadomienia mailowego jest praktyczna, ale w przypadku blogu, na którym pojawia się 20 komentarzy w ciągu godziny, to robi się to głęboko niepraktyczne. A takich blogów jest jednak sporo.
                          • bartoszcze PS. 08.04.11, 12:37
                            Żeby nie bazować wyłącznie na własnych słowach - polecam komentarze z wczoraj od 18:54
                            gazetasportowa.blox.pl/2011/04/Kubica-na-pewno-nie-sfustrowany.html
        • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 11:25
          brezly napisał:

> OK, Radzido, ale niech sie to da wylaczyc. Bo na razie sprawia wrazenie upiorni
          > e upierdliwego. Mam wrazenie ze wylaczenie dziala tylko wobec konkretnego blogu
          > .

Dziś już nie widzę ptaszków, więc chyba dało się wyłączyć. I o to chodziło, niech każdy sobie sam wybierze czy chce info mailem czy nie.

Więc w gronie upierdliwości pozostał już tylko brak możliwości wyboru - czy chcesz wracać na stronę wpisu, czy zostać na stronie komentarzy.
          • brezly Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 12:21
            radzido napisała:

> Więc w gronie upierdliwości pozostał już tylko brak możliwości wyboru - czy chc
            > esz wracać na stronę wpisu, czy zostać na stronie komentarzy.

Och, jak idzie o upierdliwosci na Bloxie, to imie ich legionsmile Szczegolnie te zwiazane z naglym wywaleniem cie z blogu na strone glowna Bloxa, tak chimeryczne, ze wydaje sie nie wynikac z zadnych prawidlowosci.

No i, poza tym uwazam ze Kartagina powinna zostac zniszczona, glowna strona Bloxa. Z ktorej dopiero, malym druczkiem mozna wejsc na "Twoje blogi", za to pysznia sie na caly ekran "Najnowsze wpisy". Kto, na wszystkie bostwa Afryki, wchodzi na jakis blog, dlatego ze akurat glowna strona Bloxa anonsuje ze na jednym z prawie 300 000 blogow ktos opublikowal cos nowego. Tak jakby ksiazka telefoniczna Szczecina w internecie pokazywala na glownej stronie numery tych, co wlasnie przed chwila gdzies dzwonili. Obled smile)
            • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 18:43
              brezly napisał:

> radzido napisała:
              >
              >
              > > Więc w gronie upierdliwości pozostał już tylko brak możliwości wyboru - c
              > zy chc
              > > esz wracać na stronę wpisu, czy zostać na stronie komentarzy.
              >
              > Och, jak idzie o upierdliwosci na Bloxie, to imie ich legionsmile Szczegolnie te
              > zwiazane z naglym wywaleniem cie z blogu na strone glowna Bloxa, tak chimeryczn
              > e, ze wydaje sie nie wynikac z zadnych prawidlowosci.

Miałam na myśli "nowo wprowadzone upierdliwości". wink
              Poza tym nigdy mnie z niczego nie wywalilo, więc nie stanowię potwierdzenia Twoich doświadczeń.

>
              > No i, poza tym uwazam ze Kartagina powinna zostac zniszczona, glowna strona Blo
              > xa. Z ktorej dopiero, malym druczkiem mozna wejsc na "Twoje blogi", za to pyszn
              > ia sie na caly ekran "Najnowsze wpisy". Kto, na wszystkie bostwa Afryki, wchodz
              > i na jakis blog, dlatego ze akurat glowna strona Bloxa anonsuje ze na jednym z
              > prawie 300 000 blogow ktos opublikowal cos nowego. Tak jakby ksiazka telefonicz
              > na Szczecina w internecie pokazywala na glownej stronie numery tych, co wlasni
              > e przed chwila gdzies dzwonili. Obled smile)

Nie jesteś całym światem. Różni ludzie mają różne preferencje.
              • brezly Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 07.04.11, 23:19
                radzido napisała:

> Poza tym nigdy mnie z niczego nie wywalilo, więc nie stanowię potwierdzenia Two
                > ich doświadczeń.

Przykro mi, zawsze lepiej miec stronnikow smile

> Nie jesteś całym światem. Różni ludzie mają różne preferencje.

Fakt. Ale, w tym konkretnym przypadku, tak znaczaca wiekszosc az tak dziwne? smile
                Szczerze powiedziawszy, doswiadczenie podpowiada ze inkryminowana strona glowna nie jest odbiciem preferencji blogerow z Bloxa, a raczej efektem dzialania praw Muprhy'ego. Ze szczegolnym uwzglednieniem tego, co mowi ze najdluzej trzymaja sie prowizorki.
                • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 10:27
                  brezly napisał:

> radzido napisała:
                  >
                  > > Nie jesteś całym światem. Różni ludzie mają różne preferencje.
                  >
                  > Fakt. Ale, w tym konkretnym przypadku, tak znaczaca wiekszosc az tak dziwne? :-
                  > )

Gdzie widzisz tę większość? No chyba nie tutaj. Tutaj odezwało się raptem parę osób, a na dodatek doświadczenie wskazuje, że "głos dają" głównie ci, którzy są przeciw.

> Szczerze powiedziawszy, doswiadczenie podpowiada ze inkryminowana strona glowna
                  > nie jest odbiciem preferencji blogerow z Bloxa, a raczej efektem dzialania pra
                  > w Muprhy'ego. Ze szczegolnym uwzglednieniem tego, co mowi ze najdluzej trzymaja
                  > sie prowizorki.

Mało się stronie głównej przyglądam, więc własciwie jest mi obojętne czy wygląda tak, czy inaczej.
                  • brezly Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 11:44
                    radzido napisała:

> Gdzie widzisz tę większość? No chyba nie tutaj. Tutaj odezwało się raptem parę
                    > osób, a na dodatek doświadczenie wskazuje, że "głos dają" głównie ci, którzy są
                    > przeciw.

Radzido, piszesz najpierw ze reprezentuje (ja) swoja odosobniona opinie (nie jestem calym swiatem). Ja to pokornie akceptuje, po czym wyrazam swoje zdziwienie ze domniemana przez ciebie wiekszosc akceptuje cos tak niezwyklego jak wyglad glownej strony forum. Zatem pytanie "gdzie widzisz te wiekszosc?" jest raczej pytaniem nie do mnie, a do ciebie. Ja akceptuje swoja sytuacje sarkajacej mniejszosci. smile

> Mało się stronie głównej przyglądam, więc własciwie jest mi obojętne czy wygląd
                    > a tak, czy inaczej.

To czemu od kilku postow w ogole o tym dyskutujemy? smile)
                    • brezly Poprawka 08.04.11, 11:44
                      "Glownej strony Bloxa"
                    • radzido Re: Powiadomienie majlem o komentarzach/genialne 08.04.11, 12:27
                      > radzido napisała:
                      >
                      > > Gdzie widzisz tę większość? No chyba nie tutaj. Tutaj odezwało się raptem
                      > parę
                      > > osób, a na dodatek doświadczenie wskazuje, że "głos dają" głównie ci, któ
                      > rzy są
                      > > przeciw.
                      >
                      > Radzido, piszesz najpierw ze reprezentuje (ja) swoja odosobniona opinie (nie je
                      > stem calym swiatem). Ja to pokornie akceptuje, po czym wyrazam swoje zdziwienie
                      > ze domniemana przez ciebie wiekszosc akceptuje cos tak niezwyklego jak wyglad
                      > glownej strony forum. Zatem pytanie "gdzie widzisz te wiekszosc?" jest raczej p
                      > ytaniem nie do mnie, a do ciebie. Ja akceptuje swoja sytuacje sarkajacej mniejs
                      > zosci. smile
                      >

Zbyt dużo wyobraźni wkladasz w czytanie moich prostych słów. smile
                      Powtórzę: różni ludzie mają różne preferencje. Jednym się coś podoba, innym się nie podoba, a jeszcze inni mają to wszystko w nosie. Doświadczenie życiowe wskazuje, że tych trzecich jest najwięcej, natomiast najbardziej głośni są drudzy.

>
                      > > Mało się stronie głównej przyglądam, więc własciwie jest mi obojętne czy
                      > wygląd
                      > > a tak, czy inaczej.
                      >
                      > To czemu od kilku postow w ogole o tym dyskutujemy? smile)

To Ty dyskutujesz, własciwie sam ze sobą. wink Ja się tylko nieopatrznie dałam wkręcić w rozważania o większościach i mniejszościach, ale już naprawiam ten błąd i sobie stąd idę. Pozdrawiam. smile
    • elpanda Powiadomienia (odpowiedz zbiorowa do wszystkich :) 07.04.11, 15:23
      Hej,
      głównym motywem zmiany była możliwość otrzymywania informacji na pocztę o nowych komentarzach - nie ma co ukrywać, RSSy nie są i raczej nie zostaną masowo używanym sposobem powiadamiania. To co po drodze wyparowało - było robione "przy okazji" - coby odchudzić stronę z dużej ilości pól i opcji - nie spodziewaliśmy się, ani nie mieliśmy zbytnio możliwości sprawdzić, że jest to aż tak wykorzystywane.
      To co teraz będziemy robić to:
      -na pewno powrót na stronę notki będzie kierował do komentarza.

natomiast przywrócenie opcji pozostania na stronie komentarzy/odświeżania będzie brana pod rozwagę - tutaj nic nie mogę jeszcze obiecać. możliwe, że przywrócimy, przy czym domyślną akcją będzie jednak powrót na stronę notki - osób które prowadzą przeciągłą i zażartą dyskusję chyba nie ma jednak aż tak wiele (chociaż tu pewnie np TTDKN się nie zgodzi smile
      • bartoszcze Re: Powiadomienia (odpowiedz zbiorowa do wszystki 07.04.11, 15:56
        Nie wiem, jak to robi większość, ale ja info o nowych komentarzach i notkach uzyskuję przez Twoje blogi i profil. Ostatnie 10 linków na profilu to ponad 250 komentarzy. Szczerze powątpiewam w praktyczność czytania tych komentarzy pocztą, nie mówiąc o odpowiadaniu, ale to tylko moje zdanie.
        Pozostanie na stronie komentarzy miało też tę zaletę, że strona była zredukowana do plain txt - a jak się ma ochotę dyskutować, to nie po to, żeby po każdym komciu wczytywać całą stronę blogu, w tym zacinające się widgety. Spróbujcie na notce z 200 komciami, jak to fajnie, i najlepiej z laptopa przez dostęp komórkowy w jakiejś dziurze (mam wrażenie, że bliskość serwera pogarsza percepcję punktu widzenia użytkownika).
        Nie wiem na ilu blogach po przenosinach Kominka widzicie zażarte dyskusjesmile ale na porządniejszych sportowych przy każdej dobrej okazji dyskusja bucha (Stec, Raj, Czado, Supergigant..).
        • elpanda Re: Powiadomienia (odpowiedz zbiorowa do wszystki 07.04.11, 16:47
          słuszne argumenty. co do percepcji, to bloxa używam też prywatnie i niektóre bolączki nie są mi obce smile (chociaż 503 jeszcze mnie nie zaskoczył). co do dyskusji, to te bardzo komentowane blogi - przyznaję - rządzą się swoimi prawami, staraliśmy się natomiast wesprzeć te mniej komentowane blogi, gdzie dyskusja toczy się wolniej - w ich przypadku pojedyncze maile z przypomnieniem mogą ją podtrzymać.
          podsumowując - wprowadzone zmiany nie są ostateczne - raczej chcieliśmy zobaczyć jak się to przyjmie i jakie będą uwagi - wiadomo, że szansa iż za pierwszym razem od razu będzie to strzał w środek tarczy jest raczej mała - ale teraz sobie przycelujemy, poprawkę na wiatr weźmiemy i pójdzie lepiej :]
          • radzido Re: Powiadomienia (odpowiedz zbiorowa do wszystki 07.04.11, 18:45
            Panda, gdyby co, to macie mój głos za takimi zmianami, żeby tylko upierdliwości nie było wink i możliwośc wyboru gdzie tylko się da. smile
      • harry122 Re: Powiadomienia (odpowiedz zbiorowa do wszystki 07.04.11, 19:10
        ELPANDA tu nie chodzi nawet o zażartą dyskusję, tylko o to, że aby się dowiedzieć, że został wstawiony nowy komentarz trzeba mieć otwartą pocztą. Tak wystarczyło mieć "ptaszka" na ODŚWIEŻANIU i strona sama się odświeżała z nowym komentarzem.
        Poza tym powrót na stronę notki wymusza kolejne zbędne kliknięcia, aby znowu móc skomentować. To marnowanie czasu i kliknięć, chyba, że w ten sposób chcecie wymusić sztuczny ruch, aby sie pochwalić ile to razy były odpalane strony bloga. Dla mnie zbędne. Uważam, że powinna być opcja dająca możliwość powrotu do dalszego komentowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka