Dodaj do ulubionych

spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:)

09.09.11, 10:14
Teraz ich notki często mają zupełnie niewinne tytuły, np.:
opitruskilen.blox.pl/2011/09/Co-wynika-ze-slynnego.html
Obserwuj wątek
    • jan.szulc Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 09.09.11, 13:59
      Dużo mu to nie da, bo treść już gdzieś wrzucił.

Ale tylko powodzenia ;p
    • bartoszcze i następny:) 09.09.11, 17:46
      alalaturandot.blox.pl/2011/09/podyskutowac-o-wszystkim.html
      Prawda, że niepozornie?
      (mogłem wysłać maila ale tak mi wygodniej)
    • marrant Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 09.09.11, 18:14
      Jak na jakiegoś traficie - podeślijcie. Walczymy z tą plagą.
    • bartoszcze dwóch byłem właściwie pewien 09.09.11, 19:36
      katarastan.blox.pl/2011/09/wiedza-juz-wszystko.html
      parolestra.blox.pl/2011/09/droga-dla-pieszych.html
      a trzeciego nie
      rotolionek.blox.pl/2011/09/wrzesien-juz.html
      • bartoszcze a może moglibyście 09.09.11, 19:41
        wprowadzić coś na kształt przycisku kosza, który można zlikwidować tylko po pozytywnym zweryfikowaniu bloga?
        • s.z.y.m.o.n Re: a może moglibyście 10.09.11, 21:48
          Przycisk może niekoniecznie, ale jakiś formularz do zgłaszania zdecydowanie by się przydał.

Kolejny spamer (zasysa teksty z innych stron i okrasza pojedynczym linkiem) do kolekcji
          komputerxp.blox.pl
          • marrant Re: a może moglibyście 12.09.11, 11:36
            "kosz", to by była nowa funkcjonalność i raczej nie zastąpi interfejsu białkowego(admin) w najbliższym czasie.
            Mogę zaproponować ten wątek do zgłaszania. Powyższe usunęłam.
            Jeżeli traficie na takich pozycjonerów, to linkujcie. Staramy się usuwać na bieżąco
            • bartoszcze na multilinkowców też jeszcze nie macie narzędzia? 12.09.11, 13:44
              Bo tak wszedłem w Ostatnio dodane:
              ditinarma.blox.pl/html
              zisnonutleo.blox.pl/html
              anopymap.blox.pl/html
              hunrapavelch.blox.pl/html
              • marrant Re: na multilinkowców też jeszcze nie macie narzę 12.09.11, 18:29
                wyczyszczone.
                multinickowcow w sensie jeden autor, wiele blogów?
                • bartoszcze Re: na multilinkowców też jeszcze nie macie narzę 12.09.11, 23:37
                  Multilinkowców, czyli spamerów tworzących notki składające się z samych linkówsmile
                  Panda coś wspominał, że tworzycie jakąś broń na takich właśnie.

BTW był też inny model spamera-pozycjonera, tworzył notki o włoskich tytułach, o treści anglojęzycznej acz pozbawionej sensu, chyba chodziło o pozycjonowanie tagami, jak przyłapię to też wkleję.
                  • bartoszcze włoski numer 12.09.11, 23:43
                    Akurat się stadko italiańców pojawiło:
                    dasbebet.blox.pl/html
                    perreho.blox.pl/html
                    trafovhic.blox.pl/html
                    talepo.blox.pl/html
                    lindlenca.blox.pl/html
                    obopem.blox.pl/html
                    Ja w tym sensu nie widzę, nawet jeśli włoskim nie władam - ale za to tagi zawsze te same.
                  • marrant Re: na multilinkowców też jeszcze nie macie narzę 13.09.11, 15:52
                    Niestety na razie nic nie zapowiada takiego narzędzia.
                    • rozieblox Re: na multilinkowców też jeszcze nie macie narzę 30.09.12, 08:25
                      Rozumiem, że automat do wykrywania spamu, który napisałem i podesłałem, nie sprawdza się? Konkretnie to: rozie.blox.pl/2012/03/Automatyczne-wykrywanie-spamu-na-Blox.html

Jest też drugi projekt - zbieram adresy nowozakładanych blogów na Blox. Mam też narzędzie do sprawdzania występowania w ich treści określonych linków/treści. Bez problemu można automatem wykryć znane spamy i trzepać to np. raz na dobę.

Wada jest taka, że ktoś musi karmić regułami (czyli linki/frazy), musi to być zaufana osoba/osoby (do załatwienia login/pass) i dodawanie musi działać automagicznie (prosty formularz na stronie wystarczy).

Przy czym oba działają totalnie na około i zespół Blox może to zrobić w znacznie prostszy, szybszy i lepszy sposób.
            • s.z.y.m.o.n kolejna porcja linków 12.09.11, 21:17
              middbisedea.blox.pl
              chicagopainter.blox.pl
              mojprecel.blox.pl (jasno pisze, że będzie linkował)

blogi prowadzone pod nickiem alapanele
              alapanele.blox.pl
              zamowmycie.blox.pl
              taniechulaniec.blox.pl
              ksylitolmaizena.blox.pl
              stoiskowo.blox.pl
              kilka blogów o tym samym (lanie wody) - jak dla mnie mistrzmoto szykuje podłoże pozycjonerskie:
              quady24.blox.pl
              automotoimporter.blox.pl
              motoimport.blox.pl
              • brezly Re: kolejna porcja linków 13.09.11, 08:53
                taniechulaniec jest interesujacy jezykowo:

Te trzewiki przystoją nam dokonać sylwetki ciała we znamiennej pozycji, co dopuszcza bezpieczniej sprawiać osobiste trendy z całą czułością jak na przykład obeznany tancerz. Niniejsze trzewiki do tańca są też opracowane z propozycją o splendorze, wsparciu także specjalnej straży tancerza. Dodaj do tego barwa, styl także błysk, jaki bywa dostępny spośród tych butów oraz możesz aktualnie uchwycić sens, że idealne obuwie do tańca bezpośredniego są nadzwyczaj srogim szczegółem wszelkiej garderoby tancerzy. Będą one całkowaniem sukienki, jednakże przede wszystkim będą one wspierać Twój występ.
              • mojprecel Re: kolejna porcja linków 13.09.11, 10:52
                s.z.y.m.o.n napisał:

> mojprecel.blox.pl (jasno pisze, że będzie linkował)

Noo, widzę że mój precelek się tutaj znalazł smile
                Przeczytałem regulamin korzystania z blox i nie rozumiem, jaki punkt regulaminu niby taki blog łamie. Ktoś mi wyjaśni? Treść pisana przeze mnie, nie łamię praw autorskich, nie reklamuje usług ani podmiotów gospodarczych, nie łamie prawa polskiego itd. Więc? wink
                • s.z.y.m.o.n Re: kolejna porcja linków 13.09.11, 11:33
                  To tylko sugestia czytelnika, a o tym czy łamie regulamin zdecydują admini.

Sam przyznałeś, że piszesz tylko pod Google-a, aby się strony szybciej indeksowały. Dajesz linki do innych wpisów w tekście zupełnie z nimi nie związanymi - jak dla mnie to czysty spam.

Pisz teksty nawiązujące do linkowanych wpisów (zajawki?), a nie będzie to wyglądało jak śmietnisko. Biorąc pod uwagę, że obecną papkę tworzysz ręcznie nie powinno to być aż tak czasochłonne.
                  • mojprecel Re: kolejna porcja linków 13.09.11, 11:59
                    Nigdzie w regulaminie nie jest napisane, że linkowanie innych treści jest zabronione, jeśli te treści nie łamią regulaminu. A nie łamią. Bo wychodzi na to, że spamerskie blogi są usuwane za nic, tzn. bez uzasadnienia. A ja bym chciał poznać właśnie to uzasadnienie.
                    • bartoszcze Re: kolejna porcja linków 13.09.11, 12:48
                      Regulamin zakazuje naruszania Netykiety. Spamowanie narusza Netykietę. Wniosek już sam wyciągniesz?
                      • mojprecel Re: kolejna porcja linków 13.09.11, 13:01
                        Spam – niechciane lub niepotrzebne wiadomości elektroniczne. Istotą spamu jest rozsyłanie dużej ilości informacji o jednakowej treści do nieznanych sobie osób.

Spamowaniem byłoby wpisywanie komentarzy w innych blogach z tysiącem linków. Ale jeśli ktoś chce je założyć na własnym blogu, to już spamem nie jest. Nie narzuca się nikomu ani nie szkodzi. To tak, jakbyś sam sobie wysłał 1000 maili z samymi bzdurami - jest to dozwolone, bo robisz to sobie, a nie innym. Nie wiem gdzie tu widzisz naruszenie netykiety.

Czy może się mylę?
                        • brezly Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 14:04
                          § 7

1. Niedopuszczalne jest prowadzenie przez użytkowników blogów, których zasadniczym celem jest promocja podmiotów prowadzących działalność gospodarczą lub promocja towarów lub usług.
                          • mojprecel Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 14:10
                            brezly napisał:

> § 7
                            >
                            > 1. Niedopuszczalne jest prowadzenie przez użytkowników blogów, których zasadnic
                            > zym celem jest promocja podmiotów prowadzących działalność gospodarczą lub prom
                            > ocja towarów lub usług.

Tak, wiem, pisałem już o tym. Jednak linkowanie wpisów w darmowych katalogach czy preclach nie jest takim działaniem, ponieważ są one darmowe. Nawet jeśli pojawiają się na nich reklamy, głównym celem katalogów jest promocja stron, nie zaś towarów czy usług.
                            • brezly Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 14:27
                              A to czy promocja strony jest tozsama z promocja promocja podmiotów prowadzących działalność gospodarczą lub promocja towarów lub usług to chyba zalezy od tego co to za strony.
                              Tu niech sie prawnik wypowie, ale na moje wyczucie logiki: jezeli promujesz strone, ktora zarabia na reklamach - to promujesz podmiot prowadzacy dzialalnosc gospodarcza. W tym sensie, jak bedziesz robil to ze blog "Ala_ma_666_piekielnych kotow" bedzie rozpoznawany przez wyszukiwarki jako lepiej linkowany - to nie bedzie to promocja dzial.gosp. tylko wtedy, kiedy na tym blogu nie bedzie zadnych reklam. Jezeli bedzie jedna nedzna reklamka kociej karmy - to juz bedzie.
                              Jezeli na linkowanej stronie nie bedzie reklam, ale ona sama bedzie zarabial na linkowaniu innych stron - to to jest dzial.gosp.
                              Jezeli linkujesz do czegos co linkuje do czegos co zarabia - tez. Itd smile
                              • mojprecel Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 14:34
                                Rozumując w ten sposób każdy blog na tym portalu może zostać skasowany z tego powodu. Dlaczego? Ponieważ na każdym blogu jest odnośnik do strony głównej blox'a, na której znajdują się reklamy. Jeśli będziemy rzeźbić dalej i linki ze stron linkujących badać, możesz się z dowolnego bloga w ten sposób dokopać do prawie dowolnej strony w sieci.

Z drugiej strony na wielu stronach są reklamy, które nie przynoszą zysków właścicielowi - pochodzą np. z hostingu lub z domeny, czy innych miejsc.

Trzecia sprawa, to prowadzenie działalności gospodarczej. Nie trzeba jej prowadzić, aby móc zamieszczać reklamy i na nich zarabiać. Ba, nie trzeba być nawet pełnoletnim.

Może w końcu moje wątpliwości rozwieje jakiś moderator, administrator czy inna osoba z ogólnie pojętego szefostwa serwisu? smile
                                • brezly Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 14:37
                                  § 7

1. Niedopuszczalne jest prowadzenie przez użytkowników blogów, których zasadniczym celem jest promocja podmiotów prowadzących działalność gospodarczą lub promocja towarów lub usług.

Na tym to chyba polega. Ale faktycznie niech sie zaloga Bloxa wypowie.
                                  • mojprecel Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 14:44
                                    Jakie by w każdym razie moje pierwotne niecne cele odnośnie bloga nie były, obecnie cieszy się on nawet nikłą popularnością. Zapewne dzięki temu tematowi. Aż zaspamuję (chyba?) i polecę mojego bloga i ostatnią notkę, z zachętą do dyskusji smile

A gdyby się okazało, że moja twóczośc okaże się mniej wieczna niż zakładam i ktoś ją usunie, chciałbym aby było to uzasadnione na łamach forum wink

Ładnie proszę ^^
                                    • marrant Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 15:49
                                      brezly ma racje - element białkowy upośledzony nie jest i kasuje blogi, które ewidentnie naruszają regulamin. W wypadku ev wątpliwości blog jest blokowany. Dziwnym trafem żaden spamer się jeszcze nie upomniał o odblokowaniesmile
                                      Blox nie jest serwisem hostingowym tylko platformą blogową. Masowo zakładane blogi linkujące zawsze do jednego serwisu, czy zlepki słówek i tagów "pod googla" nie są mile widziane, a regulamin jasno określa zasady.
                                      Blogi takie jak precel, które traktują o pozycjonowaniu są traktowane raczej jak blogi hobbystyczno-tematyczne, a nie spamerskie.
                                      • mojprecel Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 13.09.11, 16:43
                                        marrant napisała:

> Blogi takie jak precel, które traktują o pozycjonowaniu są traktowane raczej ja
                                        > k blogi hobbystyczno-tematyczne, a nie spamerskie.

No to mogę już spać spokojnie smile
                                      • rozieblox Re: kolejna porcja linków/Regulamin Bloxa 30.09.12, 08:40
                                        > Blogi takie jak precel, które traktują o pozycjonowaniu są traktowane raczej ja
                                        > k blogi hobbystyczno-tematyczne, a nie spamerskie.

Z takim podejściem sukcesów nie wróżę. To tylko zamiana oczywistego syfu na syf mniej oczywisty. Bo oznacza, że wpis pociągnięty synonimizerem, z (w miarę) tematycznymi linkami (niekoniecznie do jednego serwisu) też nie jest (oczywistym) spamem. No i taki wpis na kilkudziesięciu różnych blogach. Ba, jak grupować, to spamer może jeszcze kilka zdjęć do każdej grupy dorzucić, żeby losowo były zamieszczone.

Jak już wielokrotnie pisałem - obecna platforma Blox jest bardzo atrakcyjna dla pozycjonerów - rozie.blox.pl/2012/02/Spam-na-Blox-czyli-jak-nie-implementowac-CAPTCHA.html Captcha nie istnieje, Google lubi blogi z domeny blox.pl, admini, jak widać powyżej, przymykają oko. Jakbym miał więcej czasu to sam bym się chyba zabrał za pisanie oprogramowania do pozycjonowania tu. wink
    • bartoszcze z nocnej szychty:) 13.09.11, 02:09
      Jeden rosyjski wielolinkowiec.

Parę bliźniaczych reklamówek:
      hotq.blox.pl/html
      hoty.blox.pl/html
      hote.blox.pl/html
      A Włochów było ze dwudziestu, więc może po prostu zanotujecie sobie jakieś ichniejsze tagi, i po tych tagach wybierzecie do odstrzału?

I dobranoc, bo nawet tenis mnie już nie utrzyma na nogachsmile
      • marrant Re: z nocnej szychty:) 13.09.11, 15:51
        Jakiś czas temu zagłębiłam się w bloxy i pokasowałam dotąd ignorowanych włochów. Najwyraźniej polubili bloxa, bo od tego czasu chcą nadrobić stratysmile
    • s.z.y.m.o.n nowe linki 15.09.11, 15:28
      mzvveezs.blox.pl
      pokerzetonypokerowe.blox.pl
      kicfovzos.blox.pl
      besttravel9.blox.pl (ukraiński nie jest moją stroną ale linki tylko do jednego biura podróży...)
      eafre.blox.pl
      wqyckas.blox.pl
      yqyjrokl.blox.pl
      srdvxgds.blox.pl
      xinyu.blox.pl
      knottypandora.blox.pl
      sdasdasdasdadasdada.blox.pl

william1152.blox.pl
      william1153.blox.pl
      william1160.blox.pl
      william1161.blox.pl
      william1162.blox.pl - liczę, że widać wzorzec?

Do obserwacji - jakieś takie ... podejrzane wink - w wolnym tłumaczeniu: nie chciało mi się czytać bełkotu (w większości anglojęzyczne)
      marvel68.blox.pl - nie analizowałem angielskojęzycznej treści (tytuł sugeruje tematykę wyprzedaży), ale daje masę linków do sklepów
      theorytest.blox.pl
      paymiewood.blox.pl
      tarajee.blox.pl
      congmari.blox.pl
      mbtwonderful.blox.pl
      classicpandora.blox.pl
      morrnetsre.blox.pl
      guirticob.blox.pl
      lebiri.blox.pl
      helpflamex.blox.pl
      xiaoxuxu53.blox.pl
      helpflamex.blox.pl
      payprivar.blox.pl
      qqwe1116.blox.pl
      ronaco.blox.pl
      seduflatiron.blox.pl
      wogold18.blox.pl
      ahiddencamera.blox.pl
      maferstu.blox.pl
      lefttheashei.blox.pl
      dflblrjf.blox.pl
      qifhhhuu.blox.pl
      benaijincg.blox.pl
      lincoln7.blox.pl
      tiffanyandcolove.blox.pl
      wangjiahuan89.blox.pl

Normalnie szok chyba tylko 1 na 20 (jak nie mniej) nowych blogów nie jest dziełem SEO spamerów.

Chyba przydałby się filtr zbanowanych linków dla nowych blogów - pierwsze 3-10 notek sprawdzane pod względem podejrzanych linków. W razie czego alarm i można szybciej usunąć śmiecia. Każde skasowanie spamera to automatyczna analiza linków i dodanie ich do filtru.
      • marrant Re: nowe linki 21.09.11, 18:37
        Ok - te już wycięte - jeżeli to nie problem, to linki by ułatwiły sprawę.
        Przydałoby się wiele rzeczy, ale na razie bym na to nie liczyła.
        Nowe blogi są monitorowane na bieżąco i powinny znikać (nie licząc weekendów) w ciągu maksymalnie 3 dni. Większy problem jest z takimi, które podał bartoszcze, bo nie zawsze daje się wyłapać wzorzec - pracujemy nad tym.
        • azw2 Re: nowe linki 02.10.11, 11:58
          brongumvigim.blox.pl/html
          clubraira.blox.pl/html
          cracbarbcaptchand.blox.pl/html
          excorpo.blox.pl/html
          amextho.blox.pl/html
          tisneusturland.blox.pl/html
          angsysas.blox.pl/html
          homeadehagk.blox.pl/html
          tingnogesib.blox.pl/html
          neypesi.blox.pl/html
          orovsan.blox.pl/html
          gocicafi.blox.pl/html
          loadownharm.blox.pl/html
          africankixl.blox.pl/html
          inapat.blox.pl/html
          roagapon.blox.pl/html
          pyouclamemroug.blox.pl/html
          lustquangdi.blox.pl/html
          hodgtaba.blox.pl/html
          zapubkong.blox.pl/html
          frusworsma.blox.pl/html
    • bartoszcze a na to zerknąłem w dobrej wierze:) 20.09.11, 18:05
      A tu zonk.
      llorantka.blox.pl/2011/09/Fizycy-wiedza-juz-wszystko.html
      Wzmocniłem więc czujność:
      nietroluika.blox.pl/2011/09/Przestal-sie-mnie-bac.html
      kolibnuter.blox.pl/2011/09/nie-ma-trolli.html
      zamiekalo.blox.pl/2011/09/To-nie-jest-linia.html
      chautikapa.blox.pl/html
      machatrin.blox.pl/html
      trophapinta.blox.pl/html
      magetotic1.blox.pl/html
      latamtamitu.blox.pl/html
      sigkeepilgsul.blox.pl/html
      landstitlyilo.blox.pl/html
      idealistamieszkania.blox.pl/html
    • bartoszcze nowe: 21.09.11, 08:45
      kolibnuter.blox.pl/2011/09/Bylem-na-zakupach.html
      ewangelitablis.blox.pl/2011/09/coraz-bardziej-pisza.html
      finlusteria.blox.pl/2011/09/Jak-kochac-meza.html
      munterlich.blox.pl/html
      netrowizjes.blox.pl/html
      pitrokenes.blox.pl/html
      alenumere.blox.pl/html
      mocniwprawie.blox.pl/html
      famanatruska.blox.pl/html
      otikonadine.blox.pl/html
      Przy czym nadmienię, że nie miałem już siły na zrobienie kompletu linków do naszych Włochów
      backtechkchi.blox.pl/html
      i innych zagramanicznych.
      fdsfsgfdsgfg.blox.pl/html
      bijiben.blox.pl/html
    • bartoszcze człowiek nie nadąża 21.09.11, 09:06
      gonosotra.blox.pl/2011/09/prostsze-od-rachunkow.html
      bluelouboutin.blox.pl/2011/09/In-her-own-ears-her-voice-sounded-tlzqm36-stilted.html
      akundopa.blox.pl/2011/09/Nic-tu-po-mnie.html
      short11.blox.pl/2011/09/the-chapter-gucci-wallets-for-men.html
      mirabelinkasasa.blox.pl/2011/09/Postulaty-Einsteina.html
      ploripotente.blox.pl/2011/09/Dzieci.html
      W każdym razie, w Szczecinie to ja długo nic nie kupiętongue_out
    • bartoszcze najbardziej zadziwia 21.09.11, 18:45
      jak spamer pozycjonuje frazę "gazeta wyborcza ogłoszenia"smile
      potorotonoto.blox.pl/2011/09/Postulaty-Einsteina.html
      acz nie tylko
      sutoija.blox.pl/2011/09/znow-sie-boi-bardziej.html
      dumbadam.blox.pl/2011/09/nie-chce-ale-musze.html
      utronesta.blox.pl/2011/09/Pierwsze-zbiory.html
      notorytablikon.blox.pl/2011/09/najuczciwiej-bezstronny.html
      • marrant Re: najbardziej zadziwia 21.09.11, 19:30
        Przetrzepałam na co popularniejsze frazy i tym przy okazji też się dostałosmile
    • Gość: jeszcze jeden Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 04:22
      xfoczki.blox.pl/html
      • brezly Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 30.09.11, 06:54
        Ciekawesmile
        "Dobre call girls w teraźniejszych czasach nie wysterczają już przy brudnych szosach. "

Jest w tym i gorzka swiadomosc jak wyglada zycie, ale i wiara w postep, ogolny optymizm i jeszcze do tego slowotworstwo. Piekne smile
    • bartoszcze Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 31.10.11, 10:48
      Wydawało mi się, że plaga zmalała, ale może nie śledzę zbyt uważnie. W każdym razie dziś to mi się wydało podejrzane, i słusznie:
      sobattery.blox.pl/2011/10/Where-are-the-handheld.html
      • mojprecel Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 01.11.11, 23:00
        W sumie to totalnie nie na temat pytanie, ale... czy blox udostępnia gdzieś statystyki odnośnie wejść z wyszukiwarek? Nie znam za dobrze tej platformy i nie potrafię ich znaleźć, jeżeli gdzieś są. Proszę o pomoc dzielnych anty-spam-rycerzy.
        • bartoszcze Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 02.11.11, 10:58
          Zainstaluj sobie Google Analytics.
          • mojprecel Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 02.11.11, 18:22
            Czyli mam rozumieć że platforma nie udostępnia statystyk jak np. blogger?
      • marrant Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 03.11.11, 14:31
        Tnę na bieżąco, ale przez święta się zebrało - poczyściłam, dziękismile
        • cmoscmos Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 04.11.11, 08:22
          Następny się trafił:
          pracawdomuoferty.blox.pl
    • bartoszcze Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 18.12.11, 12:02
      Ten tylko uprawia ogłoszenia:
      pozyskiwanieklientow.blox.pl/html
      Widziałem też ostatnio trochę włoszczyzny, ale nad tym zdaje się panujecie.
    • bartoszcze italiano 20.12.11, 18:12
      Chłopcy od tagu "auto da corsa" i podobnych ciężko pracują:
      henwari.blox.pl/2011/12/Vedi-che-non-si-pue-credere-alle-tue-parole.html
      To oczywiście tylko jeden, po tagach chyba ciąć łatwiejsmile
    • rozieblox Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 27.12.11, 08:41
      Algorytm wyszukiwania (ręcznego) jest trywialny. Ostatnio dodane wpisy, jeśli tytuł nie po polsku i więcej niż 3 wyrazy, to prawie na pewno spam. Z dziś:
      wpcflooring.blox.pl/html
      seawater.blox.pl/html
      uggboot701.blox.pl/html
      dawson.blox.pl/html
      wang4123.blox.pl/html
      monsterbeatsonlinee.blox.pl/html
      liferoom0.blox.pl/html
      cwenburh.blox.pl/html
      heqiaojuan1gtmj.blox.pl/html
      brti9t.blox.pl/html
      fio8r.blox.pl/html
      siunol.blox.pl/html
      dmiisie.blox.pl/html
      dsioc9l.blox.pl/html
      apoxiuc8.blox.pl/html
      nikeshoespas.blox.pl/html
      iuwad.blox.pl/html
      misoj.blox.pl/html
      78asil.blox.pl/html
      73duis.blox.pl/html
      7muis.blox.pl/html
      wushisui.blox.pl/html
      Inne przemyślenia: jakby była zakładka "ostatnio dodane blogi" (nie wpisy), to szukanie byłoby prostsze. Jakby nowe (np. istniejące poniżej 4 tygodni) blogi miały odgórnie i przymusowo wyłączone indeksowanie przez wyszukiwarki, to czas na reakcję byłby dłuższy na tyle, że spamer prawdopodobnie nie odnosiłby żadnej korzyści z założenia bloga. Proste wskaźniki typu ilość linków na wpis, ilość powtarzających się linków i powtarzających się słów kluczowych w linkach też mogą zdziałać cuda.
      • mojprecel Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 05.01.12, 13:49
        Generalnie takie zwalczanie blogów jest po prostu walką z wiatrakami. Spamerów nie kosztuje to wcale wielkich ilości czasu. Istnieje oprogramowanie, które samodzielnie zakłada blogi na platformach i mieli dla nich teksty z synonimami. Można włączyć program, pójść spokojnie do kina, a po powrocie cieszyć się z posiadania kolejnych 30 blogów z linkami. Inną kwestią jest to, że takie programiki są bardzo kosztowne.
        • 4cameroon Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 07.01.12, 10:59
          To, że są zakładane automatem nie oznacza, że takim samym automatem / półautomatem nie można ich kasować. Automat ma to do siebie, że może posiadać jedno IP, wtedy sprawa jest bardzo prosta. Może też pracować przez proxy, wtedy jest nieco gorzej, ale zawsze w takich automatycznych blogach będzie występował element powtarzający się, albo to w treści, albo w kodzie HTML. Złapanie takiego delikwenta jest banalne. Np. poniższa lista spamerskich blogów to dokładnie 3 minuty i 57 sekund: (zamieściłem ją już jakiś tydzień temu w innym poście)

tranin14.blox.pl/
          lpentigko37.blox.pl/
          presed56.blox.pl/
          amon56.blox.pl/
          bottmeskau57.blox.pl/
          tracecraj49.blox.pl/
          akreotown84.blox.pl/
          erpar9.blox.pl/
          snivnasor90.blox.pl/
          shwapint.blox.pl/
          bragacun10.blox.pl/
          mihou13.blox.pl/
          alci28.blox.pl/
          acvantumb71.blox.pl/
          lgatcheck91.blox.pl/
          ercosnya62.blox.pl/
          ulerin11.blox.pl/
          orecib27.blox.pl/
          alprec20.blox.pl/
          eceper50.blox.pl/
          acmanxo84.blox.pl/
          ciami79.blox.pl/
          choit.blox.pl/
          ineb72.blox.pl/
          inelan60.blox.pl/
          ayahku.blox.pl/
          tengshuo11.blox.pl/
          xiaocaimiaop.blox.pl/
          inyear.blox.pl/
          xiaocaimiaoq.blox.pl/
          cheapmonsterbeats.blox.pl/
          swisswatches1.blox.pl/
          worlpa83.blox.pl/
          backpackvacuum.blox.pl/
          lagenfi9.blox.pl/
          backreli4.blox.pl/
          roypomleu62.blox.pl/
          deals4you.blox.pl/
          ineasco9.blox.pl/
          miniugg.blox.pl/
          kasperbramyrolety.blox.pl/
          psychpendcha80.blox.pl/
          christialouboutin.blox.pl/
          vob5scold.blox.pl/
          bucpayme90.blox.pl/
          ghdmany.blox.pl/
          propmisri28.blox.pl/
          terte83.blox.pl/
          dimetve85.blox.pl/
          heartma56.blox.pl/
          unun53.blox.pl/
          presesmacong.blox.pl/
          renlesptassi.blox.pl/
          heartromacon.blox.pl/
          coaprecpajaz.blox.pl/
          taugladpybes.blox.pl/
          kingsombezhong.blox.pl/
          chusub60.blox.pl/
          aren71.blox.pl/
          schulkulo80.blox.pl/
          taeprentitab.blox.pl/
          sdernal74.blox.pl/
          ibensi62.blox.pl/
          cingvican13.blox.pl/
          hintbutifea.blox.pl/
          sonhsancuwel.blox.pl/
          reutroninom.blox.pl/
          Łatwiej można usunąć to wszystko po loginach:

poto43
          lemodap97
          ringreri91
          ovtempa93
          svizdeher39
          moafesto
          hicripho94
          membcour31
          papopa41
          handmoncchoo16
          inre61
          togi97
          membcour31
          hicripho94
          shijiananvip002
          xiaocaimiaop
          inyear
          xiaocaimiaoq
          cheapmonsterbeats
          swisswatches1
          geoho41
          vob5scold
          visusi75
          catenal5
          vacuumsdepot
          voityfo77
          uggtricky
          babbkicu35
          christialouboutin
          vob5scold2
          lacgaywa29
          realghd
          lankwhelbatt75
          berkpeta68
          travfia94
          playsucks
          geoho41
          visusi75
          makasupa
          fenlomabo
          ciatibnandper
          proserglucphit
          lessthecowa
          paynelighbat
          senroma56
          foxtbo16
          danpicomp68
          sichisaman
          softfecseataf
          penstac85
          cosabpass38
          exli85
          dilounwealthfa
          adroborco
          goegranangoo
          cleanliswhifo

Także jak widać nie jest to specjalny problem wink
    • drakaina Re: spamerzy pozycjonerzy się kamuflują:) 29.09.12, 17:08
      Wrzucam garść spamerskich adresów z ostatnich dwóch dni (posłałam też na forum bloxowe, bo nie wiem, który wątek ma większą czytalność i reagowalność ze strony adminów):

Kilka(naście/dziesiąt) spamerów z ostatnich dni (na ten drugi forumowy wątek, podany po drodze, też wrzucę, bo nie wiem, skąd szybciej dotrze do adminów, żeby wykasować):

verytool9348.blox.pl
      uczencodziennosci.blox.pl/2012/09/juz-nie-boli.html
      gonedoude2647.blox.pl
      istthis40.blox.pl
      istthis74.blox.pl
      lifedecor72.blox.pl
      lifelong67.blox.pl
      m.facebook.com/l.php
      makewayman01.blox.pl
      sofar91.blox.pl
      tooltim5481.blox.pl
      zenzhcn.blox.pl