Dodaj do ulubionych

Zamknięcie serwisu Blox.pl

25.02.19, 10:43
zamknięty
Drodzy użytkownicy,

Bardzo nam przykro, 29 kwietnia 2019 Blox.pl zostanie zamknięty.

Wasze blogi, to kawałek Waszego życia i jeżeli chcecie kontynuować pisanie i publikowanie, to udostępniamy Wam możliwość pobrania Waszych treści lub przeniesienia bloga na Worpressa

Przenieś bloga i pisz dalej - zobacz nasz poradnik.

Nie chcesz przenosić bloga w nowe miejsce - zaloguj się i ściągnij wszystkie treści notek i zdjęcia.

Zobacz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

Serdecznie dziękujemy za spędzony z nami czas i mamy nadzieję czytać Cię dalej w innych miejscach Internetu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kas Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl IP: 185.172.210.* 25.02.19, 11:20
      zamknięty
      Pobrałam ale folder "Resources" mam pusty co jest dziwne bo na blogu mam wpisy
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.02.19, 11:38
        zamknięty
        W folderze "Resources" znajdują się tylko opublikowane i hostowane na waszym bloxie pliki i zdjęcia. Nie wszyscy korzystali z tej możliwości, więc niektórzy będą mieć ten plik pusty. Wpisy znajdziesz w pliku "blog" i "Wordpress".

• Gość: A Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl IP: 185.172.210.* 25.02.19, 11:46
          zamknięty
          I ktory plik mam importować na worpdress?
          • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.02.19, 12:11
            zamknięty
            @A wszystkie dokładne informacje znajdziesz tutaj Stworzyliśmy dla Was specjalny poradnik, w którym krok po kroku przeprowadzamy Was przez ten proces
            • ptasia Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 18:44
              zamknięty
              Ok, zimportowałam wpisy, ale zdjęcia były wklejane jako miniatury z plików/zasobów bloxa. Wpisy zimportowane do Wordpressa ich nie zawierają, tzn. są zamiast zdjęć puste miejsca. Czy dobrze czuję, że muszę ściągnąć osobno zdjęcia i teraz ręcznie je uzupełnić [facepalm]?
              • ptasia Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 19:14
                zamknięty
                Super. Próbowałam zimportować media hurtem na Wordpress i dostałam jakiegoś bana [podwójny facepalm].
      • quba Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 17.07.19, 16:58
        zamknięty
        Skasowaliście wszystkie blogi to po diabła piszecie, że bardzo wam przykro.
        Nie każdy potrafi pobrać sobie własnego bloga, a te treści to nie tylko nasze życie, ale także nasze prawa autorskie. Dużo za późno poinformowaliście nas o zamknięciu bloxa.
    • Gość: Aaaaa Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl IP: 185.172.210.* 25.02.19, 12:04
      zamknięty
      Pobierze wszystkie wpisy z bloga ze wszystkich lat?
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.02.19, 12:18
        zamknięty
        @Aaaaa Zostaną pobrane wszystkie wpisy do daty wygenerowania pliku. Po zalogowaniu się na swoje konto i wejściu w zakładkę "usługi", przy nazwie swojego bloga możesz sprawdzić datę, kiedy plik został wygenerowany
      • Gość: a Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl IP: 185.172.210.* 25.02.19, 12:44
        zamknięty
        Można prosić o jeszcze jedno wygenerowanie pliku aby pobrało wszystkie wpisy a nie tylko ich częśc?
        • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.02.19, 16:19
          zamknięty
          Pliki blogów, które miały nowe wpisy będą wygenerowane raz jeszcze, ale tylko jednokrotnie i w późniejszym czasie. Podejrzewam, że w przeciągu dwóch tygodni. Ogłosimy jak to nastąpi.
    • bartoszcze Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.02.19, 13:50
      zamknięty
      A co z komentarzami pod notkami?
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.02.19, 14:10
        zamknięty
        Zaglądajcie przede wszystkim tutaj. Na wiele pytań już przygotowaliśmy odpowiedzi. Komentarzy niestety nie można eksportować
      • rozieblox [...] 26.02.19, 18:57
        zamknięty
        Treść postu jest niedostępna.
        • marrant Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 20:50
          zamknięty
          Oczywiście, że jest to technicznie możliwe. Nie udostępniamy tej możliwości ze względów prawnych. Odbieranie autorom prawa do dysponowania swoimi treściami podchodzi pod naruszanie praw autorskich. Spróbuj może do tego nie namawiać.
          • rozieblox Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 08:03
            zamknięty
            ROTFL, jakie bzdury.
            1. Blox nigdy nie dawał możliwości "dysponowania swoimi treściami" w przypadku komentarzy umieszczonych na cudzym blogu, nawet dla zalogowanych użytkowników. W szczególności zalogowany użytkownik nie mógł edytować czy usunąć swojego zamieszczonego na cudzym blogu komentarza.
            2. Komentarze umieszcza się na konkretnym blogu, nie na platformie. Autor komentarza ma nadal możliwość kontaktu z właścicielem bloga.
            4. Blogi mogą mieć własne licencje czy zasady jawnie doprecyzowujące kwestię komentarzy, skoro w regulaminie serwisu nic sensownego nie udało się zawrzeć.
            5. Widzę, że Agora bawi się już nie tylko w cenzora, ale już i sądy zastępuje? Robi się gorąco pod beretem...
            6. Komentarze w wielu przypadkach są nierozłączną częścią bloga.

Więc ja migrację z Blox na Wordpressa z komentarzami przeprowadziłem tak zakr.es/blog/2018/03/migracja-z-blox-na-wordpressa-howto/ Liczba pozwów nadal zero.
            • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 10:36
              zamknięty
              Nie każda kradzież cudzych treści kończy się pozwem. Co nie zmienia faktu, że jest to naruszenie prawa autorskiego.
              Między innymi Twoje zachęcanie do usunięcia reklam przyspieszyło zamknięcie bloxa, a teraz namawiasz do takich rzeczy. Pozostawię to bez dalszego komentarza.
              • rozieblox Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 19:59
                zamknięty
                > Nie każda kradzież cudzych treści kończy się pozwem. Co nie zmienia faktu, że j
                > est to naruszenie prawa autorskiego.

1. Oczywiście, że nie każda kradzież kończy się pozwem...
                2. ...ale prawo autorskie nic nie mówi o kradzieży. Jedynie o publikacji. Eksport to nie publikacja.
                3. Komentarz jako utwór objęty prawem autorskim to dość... wesoła interpretacja.
                4. Nie jest to naruszenie prawa autorskiego...
                5. ...ale w państwie prawa orzeka o tym sąd. Agorze bliżej jak widać do standardów państw totalitarnych - po co dawać swobodę ludziom, skoro można działać z pozycji siły?

> Między innymi Twoje zachęcanie do usunięcia reklam przyspieszyło zamknięcie > bloxa, a teraz namawiasz do takich rzeczy. Pozostawię to bez dalszego
                > komentarza.

ROTFL ponownie.
                1. Nie zachęcanie, a opisanie dozwolonej regulaminem możliwości technicznej.
                2. W dodatku IIRC jednorazowe, nie licząc reakcji na cenzurę wpisów na forum.
                3. Z gotowca skorzystało w sumie kilka blogów na krzyż. Porównywalna ilość wyniosła się zupełnie z platformy Blox reklam w ogóle, a mówię tu tylko o tych na które zaglądam.

Widzę, że bardzo chcecie zrzucić na kogoś odpowiedzialność za własną indolencję, więc niech będzie:
                Moja wina, że prace nad nowym panelem utknęły w połowie.
                Moja wina, że prace nad nowymi szablonami nie zostały ukończone.
                Moja wina, że platforma była niestabilna (okresowo notoryczne 502).
                Moja wina, że nikt nie reagował na zgłaszane na forum problemy.
                Moja wina, że Blox tonął w spamie.
                Moja wina, że były problemy logowaniem.
                Moja wina, że były problemy z zamieszczaniem postów i komentarzy.
                Moja wina, że statystyki się zepsuły.
                Moja wina, że reklamy były oczojebne i utrudniały korzystanie z blogów.
                Moja wina, że użytkownicy woleli się wynieść, niż robić za podstawkę pod reklamy.
                Więcej grzechów nie pamiętam, a forum nie chce mi się przeglądać. Po prostu napisz do czego jeszcze mam się przyznać. big_grin
                • rozieblox Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 20:02
                  zamknięty
                  > Porównywalna ilość wyniosła się zupełnie z platformy Blox reklam w ogóle, a
                  > mówię tu tylko o tych na które zaglądam.

Powinno być: "wyniosła się z zupełnie z platformy Blox z powodu reklam w ogóle".
              • bartoszcze Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 21:47
                zamknięty
                W jaki sposób jest to naruszenie prawa autorskiego? Wskutek przeniesienia komentarza nie następuje przypisanie sobie jego autorstwa. Jeśli potraktować to jako "zwielokrotnienie" to każde zacytowanie komentarza gdziekolwiek również jest "zwielokrotnieniem". Nie wspomnę, że brak możliwości usunięcia własnego komentarza jest naruszeniem prawa autora komentarza do decydowania o formie utworu w większym stopniu niż opublikowanie go w innym miejscu niż pierwotnie (miejsce opublikowania komentarza nie ma charakteru twórczego).

Oczywiście, nie mam złudzeń że zmienicie zdanie i udostępnicie przynajmniej zarchiwizowane komentarze w formie hurtowej.
              • wsfch Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 28.02.19, 22:33
                zamknięty
                Czy mogę prosić o dopisanie mnie do winnych klapy blox.pl ?
                To ja, od roku, na końcu każdego wpisu zamieszczałem:
                "Reklamy zamieszczane na tle bloga są sprzeczne z klauzulą sumienia autora. Blog jest tworem bezwzględnie niekomercyjnym. Właściciela platformy nie stać na stosowny komunikat o braku związku bloga z reklamami".
              • wsfch Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 01.03.19, 14:32
                zamknięty
                To mogę w swoim CV blogera i w swoim portfolio zamieszczać informację, że wespół przyczyniłem się do zapaści blox.pl?
    • bartoszcze pytanie techniczne 25.02.19, 22:26
      zamknięty
      Czy dobrze rozumiem, że po zalogowaniu się do Wordpressa trzeba najpierw założyć tam stronę (bloga) a dopiero potem importować zawartość z Bloxa?

Bo kliknięcie na "moja witryna" przenosi do ekranu "Nie masz jeszcze żadnych witryn".
      • bertbertbert Re: pytanie techniczne 26.02.19, 12:45
        zamknięty
        @bartoszcze dokładnie tak. Po założeniu konta, trzeba założyć własną witrynę blogową i dopiero na tę witrynę importować pobrane pliki. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją, którą dla was przygotowaliśmy. Gdybyście napotkali na jakieś problemy piszcie na blox@agora.pl. Zakładając konto na Wordpress w kilku krokach zakładacie od razu także własną witrynę.
    • srk76 Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 09:45
      zamknięty
      Plik tekstowy nie zawiera pełnej treści wpisu tylko jego część familijny.blox.pl Jaka może być przyczyna?

Adam Okuń
      • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 09:57
        zamknięty
        Prześlij proszę plik na blox@agora.pl i powiedz o który wpis chodzi.
        • srk76 Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 13:25
          zamknięty
          Teraz się przyjrzałem, że notatnik mi nie zawija dłuższej treści big_grin Stąd moje wrażenie, że wpis był niecały. Sorki za zamieszanie.Wszystko jest w porządku.

pozdrawiam
    • paulinabaczyk Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 09:58
      zamknięty
      Witam, chciałam przenieść bloga ale po kliknięciu "Usługi" NIE wyświetla mi się ta tabelka z "zarchiwizowane treści bloga", jak mam pobrać zawartość mojej strony ???
      • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 10:08
        zamknięty
        Ten login nie ma przypisanego bloga. Pliki znajdują się na koncie, które zakładało bloga lub jest jego administratorem.
    • krolowa.mieczy Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 13:45
      zamknięty
      Niestety, linki podane wyżej w ogóle nie otwierają się (nie odnaleziono serwera). uncertain
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 14:58
        zamknięty
        @krolowa.mieczy linki powinny działać bez zarzutu. Gdybyś nadal miała problem z otwarciem tych stron pisz do nas na blox@agora.pl - sprawdzimy co się dzieje

Przenieś bloga i pisz dalej - zobacz nasz poradnik.

Nie chcesz przenosić bloga w nowe miejsce - zaloguj się i ściągnij wszystkie treści notek i zdjęcia.

Zobacz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.

• krolowa.mieczy Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 28.02.19, 18:23
          zamknięty
          Niezbyt sprawnie działa mi DNS i niektórych stron nie odnajduje (poradziłam sobie inaczej). Dziękuję smile
    • lemon-granita Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 13:48
      zamknięty
      no dobra. przerzuciłam i ja. pierwsze wrażenie jest ok. tylko, że przerzucone wpisy zaczynają się od tych dwa tygodnie temu. mam na piechotę dodać, te które były od tego czasu? Czy zaczekać aż będzie to ponowne wygenerowanie i jakoś dodać?
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 15:07
        zamknięty
        @lemon-granita tak jak napisała marrant - pliki blogów, które miały nowe wpisy będą wygenerowane raz jeszcze, ale tylko jednokrotnie. Dostaniecie informację, kiedy to nastąpi. Tylko od Ciebie zależy czy poczekasz i zrobisz ponowny import bloga, czy już teraz uzupełnisz wpisy ręcznie
        • fanta-girl Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 16:15
          zamknięty
          ok, ok smile Ale czy ja mogę już w nowym miejscu pisać? I jak zrobicie ten ruch z wygenerowaniem to one mi się wrzucą zgodnie z kolejnością?
          Czy one będą na samej górze?
          I chronologia runie?

I KIEDY to będzie? smile)
          Ogólnie to bardzo miło ze strony bloxa, że dajecie takie wsparcie przy przenosinach.
          Pamiętam dawno temu likwidowano gadu-gadu i wtedy poleciało wszystko. Zimportowałam na wykop i w życiu tam nic nie napisałam.
          • fanta-girl Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 16:51
            zamknięty
            zresztą nieważne. damy radę
    • Gość: Marta Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl IP: 185.172.210.* 26.02.19, 19:07
      zamknięty
      Ja nadal nie wiem jak przenieść komentarze. Bloga już przeniosłam ale komentarzy nie potrafę ;/
      • rozieblox Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 20:05
        zamknięty
        Używałem swojego skryptu do eksportu, on umie przenosić komentarze.
      • Gość: Marta Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl IP: 185.172.210.* 26.02.19, 21:42
        zamknięty
        Nie każdy jest informatykiem i potrafi napisac taki skrypt. Nie każdy wie jak go napisac i jak go zrobić sad Fajnie, że Ty potrafisz - wiesz jak go napisać i jak wkleić w odpowiednie miejsce. Pozazdrościć
    • moonfairy Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.02.19, 21:49
      zamknięty
      A chyba jeszcze w styczniu pisaliście, że absolutnie nie będzie zamykania. I po co było wtedy kłamać???
    • fanta-girl Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 15:35
      zamknięty
      a nie ma planu b? może warto zrobić płatną opcję jak na wordpresie? ta wersja tam bezpłatne to takie zupełnie nic.
      • sentymentalistka Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 18:42
        zamknięty
        Jeśli chodzi o bezpłatne możliwości, Blogspot daje więcej możliwości
        • bialeem Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 18:46
          zamknięty
          Tiaaa. Tyle, że chodzą ploty, że planują jego zamknięcie. Takie dość wewnętrzne ploty.
    • lemon-granita Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 15:56
      zamknięty
      a dobra, jeszcze jedno. nie kopiują się zdjęcia, które były w pamięci bloga. skopiowały mi się tylko te, które wklejałam na fotoforum.
      Fotoforum zostaje?????
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 16:37
        zamknięty
        @lemon-granita Zamykany jest jedynie serwis Blox.pl

Jeśli masz jakieś problemy z importem swojego bloga pisz do nas na blox@agora.pl
      • rozieblox Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 20:05
        zamknięty
        > Fotoforum zostaje?????

Nie pytaj czy zostaje, pytaj do kiedy. wink Pewnie zaraz zauważą, że Instagram robi to lepiej, a z reklam za mało kasy...
    • fg2002 Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 27.02.19, 22:21
      zamknięty
      Czy Agora nie może pozostawić bloxowiska jako płatne ? Ja bym płacił. - A bloxy tych co nie zechcą płacić, usunąć. Bo im nie zależy.
      - A może chodzi o to, że bloxowisko jest już tak sknocone, że jest nienaprawialne ?
    • bartoszcze migracja zdjęć nie całkiem działa 28.02.19, 07:59
      zamknięty
      Tzn. po migracji niby są w notkach linki do zdjęć w miejscach, które powinny, ale same zdjęcia nie pojawiają się w zasobach Wordpressa i w konsekwencji także w notkach.
    • iridal Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 01.03.19, 10:45
      zamknięty
      Czy możecie podpowiedzieć, co zrobić ze zdjęciami/obrazkami z wpisów? Czy trzeba zaimportować plik "resources" na Wordpressa i zdjęcia wskoczą na swoje miejsce? Czy też trzeba je ręcznie dodawać do każdego wpisu?
    • gofer73 Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 01.03.19, 12:08
      zamknięty
      Czy możemy uzyskać odpowiedź co ze zdjęciami????? Jak je zaimpoprtować wraz z treścią? Chyba nie oczekujecie że będziemy te zdjęcia uzupełniać ręcznie sad((
    • free.mind Instrukcja przeniesienia bloga wraz ze zdjęciami 01.03.19, 15:14
      zamknięty
      Witam, chciałbym pomóc tym, którzy mają problem ze zdjęciami podczas przenosin bloga na platformę Wordpress. Nie trzeba zdjęć dodawać ręcznie do wpisów przeniesionego bloga, można to zrobić automatycznie. Obszerność tej instrukcji może sugerować jakąś długą i żmudną procedurę, ale zapewniam, że cała operacja przenosin bloga wraz ze zdjęciami zajęła mi mniej czasu niż napisanie tego tekstu.

Po rozpakowaniu pliku zip z zawartością naszego bloga widzimy plik z rozszerzeniem txt (nie wiem, do czego może się przydać, ja z niego nie korzystałem), plik z rozszerzeniem xml oraz folder o nazwie resources, w którym znajdują się zdjęcia z naszego bloga.

Jeśli już założyliśmy naszego nowego bloga na platformie Wordpress, najpierw przeniesiemy do niego wszystkie zdjęcia z folderu resources. W kokpicie bloga znajdujemy w lewym menu opcję Media i klikamy Dodaj. Otworzy się okienko, w którym znajdujemy folder resources na dysku naszego komputera, po czym zaznaczamy wszystkie zdjęcia i klikamy Otwórz, wysyłając w ten sposób zdjęcia do biblioteki mediów nowego bloga. Gdy już wszystkie znajdą się w tej bibliotece, klikamy na miniaturkę dowolnego zdjęcia, a następnie na przycisk Edycja. Otworzy się okno edycji, w którym po prawej stronie znajdujemy adres URL tego zdjęcia. Kopiujemy ten adres i wklejamy do edytora tekstu lub Notatnika.
      Na moim blogu adres zdjęcia ma taką postać:
      kkpp.info/wp-content/uploads/2019/03/sondaz6_religia.jpg
      Usuwamy z tego adresu nazwę pliku i pozostaje nam:
      kkpp.info/wp-content/uploads/2019/03/
      To jest ścieżka dostępu do wszystkich zdjęć, które przeniosłem do biblioteki mediów mojego nowego bloga. Za chwilę ją wykorzystamy. Mam zainstalowany blog Wordpress we własnej domenie, dlatego składnia tej ścieżki różni się od od składni na darmowych blogach w domenie wordpress.com - ale zasada jest ta sama.

Teraz zajmiemy się plikiem xml, który zawiera wpisy z naszego bloga na blox.pl. Zanim wyślemy go do Wordpressa, zmienimy w nim starą ścieżkę dostępu do zdjęć na nową. A zatem potrzebny nam będzie program do edycji tego rodzaju plików. Ja wykorzystałem w tym celu bezpłatny program Notepad ++
      Linki do pobrania:
      Wersja 64-bitowa
      notepad-plus-plus.org/repository/7.x/7.6.3/npp.7.6.3.Installer.x64.exe
      Wersja 32-bitwa
      notepad-plus-plus.org/repository/7.x/7.6.3/npp.7.6.3.Installer.exe
      Gdy zainstalujemy ten program, otwieramy za jego pomocą plik xml. W menu programu klikamy Szukaj. Gdy otworzy się okienko, wybieramy zakładkę Zamień. W wierszu Szukany tekst wpisujemy z ukośnikiem: resources/. W wierszu Zamień wklejamy ścieżkę dostępu do zdjęć na nowym blogu, czyli w moim przypadku kkpp.info/wp-content/uploads/2019/03/
      Klikamy Zamień wszystko, a następnie zapisujemy plik xml pod nową nazwą, np. wordPress2.xml

Teraz pozostaje nam już tylko wyeksportować ten plik do nowego bloga wg instrukcji zamieszczonej pod tym linkiem:
      pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,24471444,blox-pl-przenies-bloga-i-pisz-dalej-zobacz-nasz-poradnik.html
      Jeśli wszystko pójdzie dobrze, na nowym blogu pojawią się wszystkie wpisy ze starego bloga wraz ze zdjęciami. Zachowane zostają również tagi (jeśli ktoś ich używał), które możemy pokazać w chmurze tagów w menu, tak jak ja to zrobiłem.
      Rezultat moich działań można obejrzeć tutaj:
      kkpp.info
      Jeśli są jakieś niejasności w mojej instrukcji lub pojawią się problemy podczas jej wykonywania - proszę pytać, chętnie pomogę.
      • gofer73 Re: Instrukcja przeniesienia bloga wraz ze zdjęci 03.03.19, 19:00
        zamknięty
        Tą metodą po imporcie pojawiło mi się dosłownie jedno zdjęcie. sad
        • free.mind Re: Instrukcja przeniesienia bloga wraz ze zdjęci 04.03.19, 02:08
          zamknięty
          POPRAWKA DO INSTRUKCJI
          Do mojej instrukcji zakradł się błąd, którego nie zauważyłem, a który polega na tym, że podane przeze mnie przykładowe ścieżki dostępu nie mają http (https).
          Gdy pisałem tę instrukcję, podałem pełne ścieżki, ale mechanizm komentarzy na tym forum działa w ten sposób, że automatycznie zamienia te adresy na linki, ukrywając http.
          Bardzo przepraszam za ten błąd.
          A więc jeszcze raz: przy zamianie ścieżek dostępu w pliku XML używamy PEŁNEJ ścieżki, czyli z http (https).
          • gofer73 Re: Instrukcja przeniesienia bloga wraz ze zdjęci 04.03.19, 20:59
            zamknięty
            Tak też się działo od samego początku, ścieżkę kopiowałam z zasobów wordpressa gdzie w adresie zdjęcia jest:
            • gofer73 Re: Instrukcja przeniesienia bloga wraz ze zdjęci 04.03.19, 21:01
              zamknięty
              Https://
      • negresca Re: Instrukcja przeniesienia bloga wraz ze zdjęci 07.03.19, 09:00
        zamknięty
        Bardzo bardzo dziękuję za jasną i dokładną instrukcjęsmile wszystko zadziałało!
    • brumming Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 02.03.19, 18:39
      zamknięty
      Proszę o pomoc.
      Działam, jak pokazano w poradniku, jednak nie mam wcale ramki zatytułowanej "zarchiwizowane treści bloga"
      pod komunikatem "masz aktywnego co najmniej jednego bloga" mam pusto. Być może ma to związek z tym, że musiałam odświeżyć pocztę gazetową, jednak i login i hasło zostało zachowane.
      brummig.blox.pl
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 04.03.19, 14:52
        zamknięty
        @brumming

Twój blog brummig.blox.pl zarejestrowany jest na login "brummblogging". Zaloguj się tym loginem na konto i będziesz mógł pobrać zasoby swojego bloga
        • brummblogging Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 04.03.19, 23:45
          zamknięty
          Bardzo dziękuję za pomoc!
    • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 05.03.19, 15:10
      zamknięty
      UWAGA! Poniższa instrukcja dotyczy możliwości migracji całego bloga wraz ze zdjęciami. Import zdjęć wymaga Waszej ręcznej ingerencji w plik XML dostępny na koncie. Aby importować hurtowo wszystkie zdjęcia na nowy blog należy je importować na WordPress PRZED importem treści.

Po ściągnięciu kopii bloga (zip) na dysk ( istrukcja znajduje się pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,24471444,blox-pl-przenies-bloga-i-pisz-dalej-zobacz-nasz-poradnik.html) wstrzymaj się przed importem i przeczytaj poniższą instrukcję jak osadzić zdjęcia ze swojego bloxa na nowym blogu

1. Po zalogowaniu na blog na wordpress.com wybierz "dodaj" w sekcji "media".
      2. Ze ściągniętego wcześniej pliku ZIP rozpakuj i zawartość folderu resources dodaj do zasobów.

Uwaga, co prawda na wordpress.com jest dostępne 3GB miejsca, ale sugerujemy dodawać mniejszą ilość plików na raz. Chwilę to potrwa, nawet jeżeli macie tylko kilkadziesiąt MB. Jeżeli pliki zostaną przesłane będą widoczne ich miniatury.

3. Otwieramy ściągnięty plik XML w notatniku (może być notatnik++/notepad++) ale nie otwierajcie tego ani w Wordzie, Wordpadzie czy innym procesorze tekstu.
      Wcisśnij kombinację klawiszy CTRL+H - pojawi się okno "zamienianie".
      W polu "znajdź" należy wprowadzić src="resources/
      W polu "zamień na" nową ścieżkę do zdjęć np. src="bagienny.wordpress.com/2019/03/
      gdzie bagienny.wordpress.com -> to adres Waszego bloga, a 2019/03 -> to rok i miesiąc dodania zdjęć, jeżeli dodacie zdjęcia np. w kwietniu adres będzie wyglądał tak src="bagienny.wordpress.com/2019/04/
      następnie kliknij "zamień wszystko" i zapisz zmiany.
      4. Na koniec należy zaimportować plik XML wg instrukcji pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,24471444,blox-pl-przenies-bloga-i-pisz-dalej-zobacz-nasz-poradnik.html
      • almetyna Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 09.03.19, 21:09
        zamknięty
        Zrobione. Jednak nie wiedziałam tego wcześniej, czyli przed migracją zrobioną według Waszego poradnika. Potem trafiłam na instrukcję na blogu Bagiennego, no ale wystąpiła kolizja edycji.
      • boruta_wwa Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 10.03.19, 13:51
        zamknięty
        przenosiłem swoje blogi zgodnie z powyższą instrukcją i blog o zawartości 385 plików przeniósł się i opublikował jak należy, niestety mój najważniejszy blog który ma w swoich zasobach prawie 4 tysiące zdjęć przeniósł tylko treść co w fotoblogu wygląda karykaturalnie sad
        Ktoś ma jakiś pomysł jak to naprawić?

Boruta
        • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 12.03.19, 14:00
          zamknięty
          @boruta_wwa w sprawie wszelkich problemów z przenoszeniem bloga piszcie do nas na blox@agora.pl Każdy przypadek będziemy rozpatrywać indywidualnie
      • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 21.03.19, 12:58
        zamknięty
        Wordpress wprowadza regularne zmiany, więc aktualizowaliśmy dla Was naszą instrukcję.

To jak edytujecie swój plik XML jest zależne od tego, czy założyliście blog w domenie .home.blog, czy wordpress.com dlatego zachęcamy do wnikliwego zapoznania się z instrukcją:
        pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,24471444,blox-pl-przenies-bloga-i-pisz-dalej-zobacz-nasz-poradnik.html
    • pinkcake Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 08.03.19, 11:47
      zamknięty
      Dlaczego w instrukcji, którą udostępniacie, nie zamieściliście prawidłowego sposobu importowania obrazów?
      Co należy zrobić, jeżeli najpierw zaimportowało się treści, zgodnie z waszą instrukcją, a obrazy zaimportowano dopiero później?
      Ponowne załadowanie treści w zmodyfikowanym xml nie rozwiązuje problemu, bo zdjęcia się nie zaciągają.
      • bartoszcze Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 08.03.19, 18:36
        zamknięty
        Pewnie można skasować wpisy na wordpressie i potem załadować całość od nowa - ale nie próbowałem.
        • pinkcake Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 12.03.19, 23:21
          zamknięty
          A w jaki sposób skasować wszystkie wpisy? Bo w helpie pokazują jakieś Bulky Actions a u mnie w ogóle się nie pojawia taki panel.
        • ikroopka Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 15.03.19, 09:09
          zamknięty
          No własnie nie można - ma być jakiś panel masowego usuwania, ale go nie masad
          • pinkcake Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 16.03.19, 20:29
            zamknięty
            @ikroopka, musisz do adresu bloga dopisać /wp-admin
            Wtedy pojawia się zaawansowane menu.

• bartoszcze kiedy można się spodziewać 08.03.19, 18:51
      zamknięty
      tego ponownie wygenerowanego pliku do eksportu, z później zrobionymi wpisami?
      • marrant Re: kiedy można się spodziewać 12.03.19, 16:03
        zamknięty
        Wykryliśmy kilka rzeczy które utrudniają import do WordPressa niektórym blogom. Poprawiamy je. Nowe pliki będą wygenerowane jak skończymy. To może niestety chwilę potrwać.
        • bartoszcze Re: kiedy można się spodziewać 12.03.19, 19:38
          zamknięty
          OK. W sumie już i tak zdecydowałem, że stare i nowe będzie obok, a nie razem smile
    • ikroopka Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 15.03.19, 12:15
      zamknięty
      Ale dlaczego nie mozna skopiowac komentarzy? przecież one stanowią część, często b.ważną, bloga!
      Poziom lekceważenia swoich blogerów i czytelników, który osiagnęliście, jest szczytem szczytów, nie bójmy sie tego słowa, chamstwa sad
      • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 16.03.19, 23:54
        zamknięty
        Ponieważ treści komentarzy należą do ich autorów. Blox nie ma do nich praw innych niż prawo do publikacji. Autorzy blogów także tych praw nie mają. Staramy się jednak nie naruszać praw naszych użytkowników. Rozumiem, że można to odebrać jako "chamstwo".
    • pinkcake Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 16.03.19, 20:41
      zamknięty
      Kiedy można się spodziewać ponownego wygenerowania plików eksportowych pozbawionych błędów?
      Bo załadowałam treści i zdjęcia zgodnie z instrukcją. Treści przeszły, zdjęcia nie. Ponadto wstawianie zdjęć ręcznie powoduje, że pojawiają się i znikają, nie ładują się we wpisach na FB, a ponowna próba edycji nie pokazuje w ogóle tych zdjęć w zasobach, choć były.
      Zakładam zatem, że coś jest nie tak w samych wpisach, skoro odrzucają zdjęcia zarówno zaciągnięte z bloga jak i wstawiane ręcznie.
      • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 22.03.19, 15:30
        zamknięty
        Bywają problemy z zapisem formatu pliku. To powinno zostać poprawione przy kolejnej iteracji eksportu. Kolejne pliki powinny być wygenerowane do końca miesiąca.
    • felietony_nba Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 22.03.19, 15:18
      zamknięty
      Mam podobny problem jak pozostali. Moja archiwizacja wpisów nie jest kompletna w sensie rozumiem, że nie jest do dnia ściągnięcia, jednak poczatek nie jest z maja 2007 w moim przypadku. Coś z tym można zrobić?
      • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 22.03.19, 15:28
        zamknięty
        Z tego co widzę, to sam plik jest wyeksportowany w całości. Po czym poznajesz, że nie jest z maja?
        • felietony_nba Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 24.03.19, 15:42
          zamknięty
          Owszem wpisy są wszystkie. Natomiast brak pierwszego i też nie ma wszystkich zasobów zapisanych (grafiki)
          • marrant Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 24.03.19, 18:43
            zamknięty
            eksportowane są jedynie OPUBLIKOWANE zasoby.
        • felietony_nba Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 24.03.19, 17:26
          zamknięty
          PS. Najnowszy wpis w backupie mam do lutego. Będzie update przed zamknięciem?
          • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 25.03.19, 16:53
            zamknięty
            @felietony_nba Zasoby waszych blogów zostaną wygenerowane jeszcze raz - po raz ostatni.

Część z Was ma już dostępne ponownie wygenerowane zasoby, pozostali otrzymają je wkrótce.

Kiedy zasoby wszystkich blogów zostaną wygenerowane zostaniecie o tym poinformowani w oddzielnym wpisie, tutaj na forum o Blox
            • felietony_nba Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.03.19, 04:00
              zamknięty
              Dzięki!

bertbertbert napisała:

> @felietony_nba Zasoby waszych blogów zostaną wygenerowane jeszcze raz - po raz
              > ostatni.
              >
              > Część z Was ma już dostępne ponownie wygenerowane zasoby, pozostali otrzymają j
              > e wkrótce.
              >
              > Kiedy zasoby wszystkich blogów zostaną wygenerowane zostaniecie o tym poinformo
              > wani w oddzielnym wpisie, tutaj na forum o Blox
              • bertbertbert Re: Zamknięcie serwisu Blox.pl 26.03.19, 11:57
                zamknięty
                Gdyby pojawiły się jakieś problemy z prawidłowym importem bloga do Wordpressa pisz do nas na adres blox@agora.pl, będziemy pomagać, aby wszystko działało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka