Dodaj do ulubionych

Hurtowa poprawa URLi po przeniesieniu na WordPress

01.05.19, 19:39
Najwidoczniej tylko blog wo.blox.pl zasłużył na normalne przekierowania, a reszta blogerów dostała smutną protezę w postaci strony na której obok dziesiątków linków do artykułów na gazeta.pl i reklam gdzieś jest nowy adres bloga. Równi i równiejsi, ale czegóż się można było spodziewać?

Aby nie odsyłać naszych czytelników na stronę, z której ciężko będzie im trafić do właściwego wpisu, polecam zaktualizować URLe do naszego bloga w treści przeniesionych wpisów. Szczegółowy opis znajdziecie we wpisie o przenoszeniu bloga z Blox na Wordpress (UPDATE2) - i zdecydowanie polecam się z nim zapoznać, zanim popsujecie sobie bazę. Tak pokrótce chodzi o:

update wp_posts set post_content = regexp_replace(post_content, 'adresbloga.blox.pl/20(.*?).html', 'example.com/20\\1');
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Hurtowa poprawa URLi po przeniesieniu na Word 02.05.19, 10:57
      Nie wiem jak WO sobie to załatwił, ale odkąd otworzył własną witrynę to już nie dało się wejść na starego Bloksa i poszukać starych dyskusji w komentarzach..
      • rozieblox Re: Hurtowa poprawa URLi po przeniesieniu na Word 02.05.19, 17:16
        Jak załatwił to można się domyślać, a technicznie jest to przekierowanie po stronie serwera Blox kodem 301, dla poszczególnych wpisów na blogu, czyli tak, jak powinno być zrobione. Skutek uboczny jest taki, że stare miejsce jest nieosiągalne, stąd miałeś efekt j.w.

Przez moment się łudziłem (nie tylko ja, patrz komentarze w kwik-maz.blogspot.com/2019/03/wybloksowani-bez-mydla.html ), że - choć to sprzeczne z pierwotną zapowiedzią - wszyscy tak dostaną, a blog WO poszedł na pierwszy ogień w ramach testów. Ale nie, poziom został utrzymany. wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka