Dodaj do ulubionych

w rankingu 50 najpopularniejszych...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 11:49
czy wiecie jak to jest z rankingiem 50 najpopularniejszych? przegladalem
sobie przed chwila. zauwazylem ze np. na (strzelam teraz)20 miejscu jest
blog, ktory ma powiedzmy 10.000 odwiedzin, a blog który jest wyzej w
rankingu dajmy na to na 12 miejscu ma lacznie np. 7.000 odwiedzin... czyli
blog ktory jest na wyzszej pozycji ma mniej odwiedzin...
jak wiec ukladany jest ten ranking? czy np. wg. licznika dziennych wejsc na
bloxa? wiadomo ze ktos moze prowadzic bloga od roku, i w miedzyczasie uzbiera
powiedzmy 10.000 wejsc i miec kazdego dnia malo odwiedzin... a ktos kto ledwo
zalozyl ciekawego bloxa, moze miec lacznie 500 odwiedzin, ale w ciagu jednego
dnia wchodzi do niego np 100 osob.
wiec jak to jest? jak ustala sie ten ranking 50 najczesciej odwiedzanych?
Obserwuj wątek
    • eela Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 11:54
      Ustawia automat na bieżąco, zmiany są co tydzień w nocy z niedzieli na poniedziałek.
    • tebe Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 12:06
      A skąd bierzesz tę liczbę odwiedzin?
      • Gość: pytajnik Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 12:14
        skad liczba odwiedzin? niektorzy maja zalozone statystyki typu stat 4u czy
        Micro cos tam. (inna kwestia czy te staty dzialaja prawidlowo) poprostu
        zauwazylem ze niektorzy z wieksza iloscia odwiedzin sa nizej w rankingu... stad
        moje pytanie o system powiedzmy obliczania rankingu.

a wiec aktualizuje sie to z niedzieli na poniedzialek? no ok, ale nadal nie
        wiem czy brana jest pod uwage liczba wszystkich odwiedzin czy jakas srednia
        tygodniowa...
        pozdrawiam
        • tebe Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 12:25
          Tygodniowa, tych zewnętrznych nie bierz pod uwagę. Sami mierzymy i wkrótce
          zapewne udostępnimy własne coś do pokazywania na blogu.
    • kataryna.kataryna Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 15:45
      Coś musi być nie tak z tymi top 50 bo na przykład ja spadam a mam strzałkę w
      górę. A taki na przykład blog Komętaże był bardzo wysoko, chyba w pierwszej
      trójce i w tydzień spadł na 48.
      • kataryna.kataryna Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 15:46
        kataryna.kataryna napisała:

> Coś musi być nie tak z tymi top 50 bo na przykład ja spadam a mam strzałkę w
        > górę.

Tu jest coś pomylone ze strzałką bo jak się spada w rankingu to strzałka musi
        być w dół a nie zawsze jest.
        • tebe Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 16:47
          Niby tak, ale wyobrażam sobie taką możliwość, że spadasz, a liczba
          odwiedzających Ci rośnie. Niemniej sprawdzimy.
          • kataryna.kataryna Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 01.06.05, 17:03
            tebe napisał:

> Niby tak, ale wyobrażam sobie taką możliwość, że spadasz, a liczba
            > odwiedzających Ci rośnie.

Mało prawdopodobne, żeby mi rosła liczba odwiedzających bo piszę rzadko.

> Niemniej sprawdzimy.

Moj przypadek to drobiazg, Komętaże warto sprawdzić, bo spadł w jeden tydzień
            chyba o ponad 40 pozycji co jest bardzo dziwne bo to jeden z fajniejszych
            blogów i niedawno był na pierwszym miejscu.

• Gość: T-800 Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.06.05, 23:02
      Najważniejsze, że mój blog jest w pierwszej „pięćdziestątce”. wink
    • Gość: pytajnik Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 15:16
      a ile odwiedzin dziennie, tak średnio ma blox z gornej i dolnej cześći listy
      najlepszej 50tki?
      • quentiin Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 02.06.05, 15:40
        Czub to jakieś 1500 dziennie (wg wewnętrznych statystyk), środek koło 300, a
        końcówka sto parę.

Q
        • Gość: pytajnik Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 15:43
          to nic tylko zakładać bloxa i ścigac się w wyścigu o czytelników smile hehehee
        • kataryna.kataryna Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 02.06.05, 16:40
          quentiin napisał:

> Czub to jakieś 1500 dziennie (wg wewnętrznych statystyk), środek koło 300, a
          > końcówka sto parę.
          >
          > Q

Skąd wiesz? Ja 1500 nigdy nie miałam, nawet wtedy kiedy byłam na drugim
          miejscu. A może nie umiem czytać tych statystyk.
          • Gość: rakss Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:44
            1500? na dzień? Albo i nawet 'tylko' 1000 odwiedzin dziennie? no...jesli tak
            jest to naprawde sa to bloxy bardzo popularne!
            zastanawiam sie tylko co mysla o tym sami autorzy? jesli jest sie ciekawym
            czlowiekiem lub kiedy ciekawie sie pisze, lub kiedy temat jest przyciagajacy
            uwage innych uzytkownikow bloxa (albo wszystko to na raz!)? ciekawe czy wtedy
            pisze sie wlasnie dla owej popularnosci? czy to jest jakis smaczek w tym calym
            pisaniu? ciekawe czy jesli niektorzy autorzy piszacy po kilka notek dziennie
            mieli by znikoma liczbe odwiedzajacych - to tez by tak zawziecie pisali?

no tak czy inaczej.... takie statystyki jak np 50 najpopularniejszych dodaje
            rumiencow takiemu serwisowi blogowemu, i takie statystyki byc powinny, i fajnie
            ze tu sa smile
          • quentiin Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 02.06.05, 18:08
            Tydzień, tygodniowi nierówny - raz trzeba mieć tyle, a innym razem tyle - to
            akurat jest chyba płynna granica. A skąd wziąłem dane do swojego posta? Z
            jedynie możliwego źródła czyli ze statystyk swojego bloga. Najwyżej byłem
            czwarty albo piąty i wtedy miałem właśnie w okolicy 1500 wejść na dzień. A teraz
            mam około 200 i to wystarcza "ledwie" na trzecią dziesiątkę. No, a 400-500
            powinno styknąć na drugą dziesiątkę. Tak czy siak jestem prawie pewny, że mniej
            niż 1000 nie wystarczy na pierwszą piątkę.

Pzdr

Q
            • anonim001 Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 02.06.05, 18:35
              Swego czasu byłam chyba w czwartej dziesiątce (42, 38 - ?) i miałam wejść coś
              powyżej setki dziennie
              • quentiin Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 02.06.05, 18:37
                Co jak najbardziej pasuje do mojej teorii wink

Pozdrawiam A

Q
                • anonim001 Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 04.06.05, 00:55
                  tak, tak, oczywiście. Mój wpis był na poparcie Twojej teorii smile))
                  • quentiin Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 04.06.05, 11:45
                    Mam dla Ciebie propozycję Anonimowa! Chodź założymy SB (Stowarzyszenie Badaczy)
                    i ogłosimy wszem i wobec, że zainicjowaliśmy naukowe badania na temat ilość
                    wejść na bloga/miejsce w statystykach. No i że dla dobra nauki teraz każdy
                    przynajmniej dwa razy dziennie musi klikać na nasze blogi żebyśmy mieli materiał
                    do badań, których wyniki oczywiście opublikujemy. Wszystko jak wspomniałem dla
                    dobra nauki oczywiście! smile)

Q
    • paprotka1 usuwac wejscia z google. 03.06.05, 08:49
      proponuje usuwac wejscia z google, bo to bardzo falszuje statystyki. Wystarczy
      cos popularnego wpisac w notke.
      Wogole uwazam, ze troche te statystyki sa falszowane.
      • quentiin Re: usuwac wejscia z google. 03.06.05, 19:49
        Od wpisania czegoś popularnego w notkę do wejścia na blog z google'a, jak
        sądzę, daleka droga. Stąd takie dziwy jakie można znaleźć, gdy się zainstaluje
        jakieś inne statystyki zliczające szukane frazy. Prędzej się
        znajdzie "wszystkie wiadomości o państwie Haiti, i jak tam się ubierają ludzie"
        niż "barely legal teen sex" smile))

Q
        • paprotka1 Re: usuwac wejscia z google. 03.06.05, 22:28
          No nie taka daleka jak ci sie wydaje. bawiałam sie w szukanie blogow na
          googlach.
          Przyklad:
          wpisz, w wyszkuwanie polskie na google.pl hasło "sex" - 12 blogiem od gory jest
          blog www.sex.blox.pl.
          Moze troche oklepany przyklad, ale prawdziwy.
          • quentiin Re: usuwac wejscia z google. 03.06.05, 23:29
            No to pozostając przy Twoim przykładzie - załóż sobie nowego bloga, napisz notkę
            ze słowem "sex" i sprawdź czy tak łatwo będzie znaleźć przez google tego nowego
            bloga (oczywiście trzeba też wziąć poprawkę na to, że mówię o treściach notek,
            tak samo jak i ty mówiłaś na początku, a nie o tytule bloga, bo to ciut inna
            historia).

Nadal uważam, że wielką sztuką jest świadome napisanie w notce takiej frazy,
            którą google wypluwałoby w pierwszej kolejności z odnośnikiem do konkretnego
            bloga, na którym była ta notka. Większość takich wejść to jakieś dziwne zlepki
            wyrazów, bardzo często połączone z fragmentów kilku (a nie tylko jednej) notek.

Q
            • Gość: lis statystyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 16:41
              a gdyby tak wycofac te statystyki to bylby przynajmniej spokoj wink nie bylo by
              wydziwiania i pisania notek tych samych kilka razy, nie bylo by wrzucania
              badziewstwa na bloga tylko po to by miec 10ta notke w tym samym dniu - bo
              przeciez kazda notka to kilka (kilkanascie) wejsc wiecej...
              chyba liczy sie jakosc a nie ilosc?
              no chyba ze sie myle?
            • Gość: lis raz jeszcze statystyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 16:45
              ale biorac poprawke na to co napisalem... to fakt, ze jedni pisza tak dla
              siebie by pisac a inni picza bo szukaja popularnosci.. (chyba najlepszym
              rozwiazaniem jest zlaczenie tych dwoch spraw?) smile jesli statystyki stwarzaja
              jakies emocje wsrod bloxowiczow..no to niech sobie kurcze sa wink to takiejakby
              wyscigi... zawody... heh smile aaa w sumie fajnie.
              jak zaloze sobie bloxa i wymysle jakis extra oryginalny temat...to bez problemu
              trafie do pierwszej 10tki smile a co! smile)

• paprotka1 Re: usuwac wejscia z google. 06.06.05, 08:59
              faktycznie masz racje, ale jednak zcasem to jest kilkanascie, albo dziesiac
              wejsc dziennie. jednak nie tu lezy problem. Najprosciej to chyba kilka w
              osotnio dodanych kazdego po kilka albo i kilkanascie razy diennie. Ponad polowa
              ze statystyk kliknie na twojego bloga. Jak sie uprzesz to i po 200 wejsc tak
              naklikasz.
              • Gość: baks ILE WYJSC W TYM TYGODNIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 09:07
                Ile srednio wejsc dziennie w zeszlym tygodniu mialy blogi z ostatnich miejsc
                rankingu? ile trzba bylo miec aby zalapac sie na koncowke 50tki?
        • Gość: jozefina40 niezdrowa rywalizacja... IP: *.elex.pl / *.elex.pl 09.06.05, 20:42
          Nie rozumiem tych emocji. Na top liście miały być blogi, które są najchętniej
          czytanie i cieszą się największą popularnością i tak chyba jest.
          Niezdrowa rywalizacja może wywoływać wrzody żołądka...więcej luzu ...
          Pozdrawiam...
    • istraj Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 07.06.05, 23:34
      Witam.Niestety,nie jestem w stanie powiedzieć z czego wynika ranking.Z ciekawości załozyłam sobie statystykę.Niestety,to co ona pokazuje,czyli:wejścia,odsłony,przekierowania z róznych stron w zadnym punkcie nie zgadza się z tym,co pokazują satystyki bloxa.Nie ma żadnego punktu odniesienia.Nie ma wspólnych cech.Nie ma żadnego porównania.
      Pozdrawiam
      Istra

• tebe Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 08.06.05, 14:28
        Dostępu do statystyk, na podstawie których budowany jest Top po prostu nie masz.
        To się zapewne zmieni wkrótce.
        A zewnętrznych nie uznajemy.
        • istraj Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 08.06.05, 18:47

Moja odpowiedź bazuje na tym co wiem.Przykład:
          w statystykch mam w godz 15-16 108 wejść,wiem z jakiej strony są przekierowania,dokładnie ile wejść odsłon,skąd ile itd.W tym samym czasie na bloxie mam wejść 42.Wejscia czy odsłony,strony z których było przekierowanie nie pokrywają się ze statystykami.(chyba tylko 2 sie pokryły)Dlatego twierdzę,że nie ma zadnego odnosnika waszych statystyk do tych profesjonalnych.
          Pozdrawiam
          Istra
          • eela Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 08.06.05, 18:57
            Tu jest wyjasnienie
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=8&w=24139633&a=24139633
            • istraj Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 08.06.05, 19:17

Elusmile))
              Nie jest to wytłumaczenie.Jeżeli w statystykach pokazane jest że w godz 15-16,było wejście ze strony XYZJL a wtm samym czasie blox pkazuje ze było ale ze stron tylko AB...to nie da sie tego niczym wtłumaczyc.smile)
              Nie ma dla mnie to większego znaczenia.Ciekawiło mnie tylko
              Miłego wieczoru
              Istra
          • tebe Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 10.06.05, 13:14
            W jakim sensie one są "profesjonalne"?
            Przyjrzymy się statystykom i coś "dostarczymy" w końcu.
            • istraj Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 12.06.05, 09:18
              Profesjonalne,to takie,gdzie dokładnie są monitorowane wejścia,odsłony i linki z przekierowaniami.Ale ja już wiem dlaczego jest taka różnica w ststystyce.Na istraj.blox.jest więcej wejść bezpośrednich,niż wykazują wasze statystyki ogółem w ciągu całego dnia.Pozdrawiam.
              Istra

• tebe Re: w rankingu 50 najpopularniejszych... 13.06.05, 13:03
                Cieszę się, że to odkryłaś, bo specjalnie sobie założyłem mystata, żeby
                wyśledzić różnicę. Zmontujemy coś podobnego, choć dużo prostszego i bez
                rejestracji pewnie.
                Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka