Dodaj do ulubionych

Powiadomienia na jabbera - nowość do testowania

11.06.07, 16:52
Zapraszam:
www.blox.pl/html?page=pomocJabber
Proszę o opinie i uwagi.
Obserwuj wątek
    • mpieck powiadomienia - jak włączyć 11.06.07, 17:23
      Do powiadomień trzeba się zgłosić tu na forum lub mailem do olsa, bo na czas
      testów samemu nie ma możliwości ustawienia.
      • s.z.y.m.o.n Re: powiadomienia - jak włączyć 11.06.07, 23:44
        Nareszcie smile
        Możecie mnie od ręki wciągnąć na listę testujących.
    • sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 12.06.07, 10:17
      Czy to są testy konta na @jabber.gazeta.pl czy też testy różnych możliwości
      związanych z bloxem?
      Czy w związku z tym jest/będzie możliwość używania konta innego niż
      @jabber.gazeta.pl ?
      • mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 12.06.07, 11:00
        Na razie nie przewidujemy wysyłania powiadomień na inne serwery niż gazetowy,
        m.in. z tego powodu czekaliśmy na własny serwer. Wysyłanie powiadomień "w
        świat" stwarza pewne problemy, których na dzień dobry chcieliśmy uniknąć.
        • sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 12.06.07, 11:08
          OK.
          W takim razie dopisuję się do testów jabber.gazeta.pl
    • s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 13.06.07, 18:36
      > Proszę o opinie i uwagi.
      Ależ proszę bardzo.

Działa i to całkiem dobrze.

Uwagi:
      - Niepotrzebnie przesyła znaczniki HTML typu <br />
      - Wysyła niepotrzebnie powiadomienie o komentarzu, który sam pozostawiłem.

Tyle po dwóch dniach testów. Więcej po kolejnych praniach...
      • sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 10:44
        Moje spostrzeżenia (bo coś chyba poprawialiście od wpisu s.z.y.m.o.n.a):
        - zbędne znaczniki <br/> już nie są wysyłane
        - jest za to problem z kodowaniem polskich znaków (nie było go wczoraj)
        - nie przychodzą powiadomienia kiedy jestem offline
        (choć jakieś dwa dotarły, ale wyglądają na jakieś przypadkowe)

A co myślicie o takiej funkcjonalności: "możliwość śledzenia komentarzy na
        dowolnym blogu/wpisie (jak na jogger.pl)". To byłoby naprawdę przydatne!
        • s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 15:44
          Znaczniki wciąż są wysyłane, a ich wyświetlanie zależy zapewne od rodzaju
          komunikatora. Pod Linuksem (Pidgin) mam je wyświetlane, natomiast pod Windows
          (Miranda) już nie. Prawdopodobnie wynika to z faktu, iż (o ile się nie mylę)
          Miranda wyświetla rozmowy w formie HTMLa za pomocą kontrolki IE.
          • sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:06
            A ja w Mirandzie nadal widzę znaczniki <br/>, ale gdy to jakiś wielki problem to
            wolę już je widzieć niż nie mieć polskich znaków wink
            Działają natomiast powiadomienia offline.

Teraz naprawdę przydałyby się powiadomienia o komentarzach na innych blogach...
            • ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:11
              Musi być jakieś pole na tzw. rozwój, prawda? wink
              • s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:28
                W ramach "pola na rozwój" pozostawimy wam możliwość dodawania notek przez jabbera wink
                • mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:31
                  To jest możliwe, ale do przemyślenia jest sprawa, na którego bloga ma iść
                  notka, gdy user ma więcej niż 1. Trzeba by było podawać bloga w notce przy
                  pomocy tagów albo ustawić preferowanego bloga w zakładce personalizacji.
                  • s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 18:03
                    Może tak (choć to bardziej kłopotliwe) do bloga przypisać JID zgodny z jego
                    nazwą? U mnie byłby to testblog.blox@jabber.gazeta.pl.
                    Wystarczyłoby aby użytkownik dodał ten JID do swojej listy kontaktów i mógłby
                    pisać na kilka blogów tak samo jak do znajomych. Możliwość zalogowania się dla
                    takich kont byłaby zbędna - ot takie wirtualne adresy.
    • ucholife Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 15:03
      Ech nie można z innych serwerów? Po śmierci Chrome.pl nie nadążam ze zmienianiem
      jabberowego adresu w tysiącach katalogów, wizytówek itp. Ale cóż jeśli trzeba to
      trzeba, proszę o dodanie to grupy testującejsmile

wiezowce.blox.pl
      • ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 15:23
        Zostałeś dodany!
    • guslarka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 16:47
      To ja też poproszę. Bo póki co skonfigurowanie jabberowego klienta do łączenia
      z serwerem jabber.gazeta.pl kończy się fiaskiem na trzech klientach i tlenowej
      wtyczce też uncertain - wciąż krzyczy, że brak połączenia z serwerem - chyba że coś
      źle robię, ale z innymi serwertami takich schodów dawniej nie miałam.
      • ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 17:29
        Już możesz się podłączyć, dodaliśmy Cię do grona testerów.
      • mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 17:29
        Na stronie podanej przez olsa jest instrukcja konfiguracji Psi - próbowałaś?
        • guslarka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 23:30
          Tak, tylko link do strony PSI jest martwy.
    • ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 14:16
      Powiadomienia na dżabera już są, szczegóły w linku:
      blox.blox.pl/2007/06/Nowy-sposob-powiadamiania-o-komentarzach.html
    • purple_haze to ja zapytam głupio 19.06.07, 16:38
      co to jest jabber? nie miałam zdrowia przebijać się przez google, ale jak
      rozumiem, jest to rodzaj komunikatora? jeśli tak, to w czym jest lepszy od
      gg/icq/łotewer?
      • ols Re: to ja zapytam głupio 19.06.07, 16:45
        Jabber to protokół komunikacji, analogiczny do protokołu GG, ICQ czy whatever.
        Jego zaletą jest to, że jest darmowy i otwarty, dzięki czemu wspiera go wiele różnych komunikatorów (GoogleTalk, Spik, Psi, Miranda, Adium, JAJC, Konnekt, iChat i dziesiątki innych).
        Większość klientów Jabbera potrafi też korzystać z innych protokołów, dzięki czemu nie trzeba się żegnać z kontaktami korzystającymi wyłącznie z GG.
      • mpieck Re: to ja zapytam głupio 19.06.07, 16:46
        Jabber to protokół, z którego korzysta pewna grupa komunikatorów. Niestety ze
        względu na brak komercyjnych pleców nie jest tak popularny, jak np. gg.
        Komunikator jabberowy może być trudniejszy do skonfigurowania przez dzieci
        neostrady, co również nie przyczyniło się do jego popularyzacji. Więcej o
        Jabberze można przeczytać w wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Jabber
        • purple_haze ols, mpieck - dziękuję :) [b/t] 19.06.07, 16:53
    • visegrad Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 17:35
      a czy będzie (lub może już jest, o czym nie wiem) możliwość śledzenia
      skomentowanych przez siebie wpisów za pomocą RSSa?
      Zgadzam się, że powiadomienia o moich własnych komentarzach są dość irytujące -
      nie dałoby się czegoś z tym zrobić?
      Pozdrawiam
      • sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 20.06.07, 09:31
        visegrad napisał:

> a czy będzie (lub może już jest, o czym nie wiem) możliwość śledzenia
        > skomentowanych przez siebie wpisów za pomocą RSSa?

Taka możliwość już jest.
        Każdy blog ma oddzielny kanał zawierający ostatnie komentarze użytkowników, link
        do niego do nazwabloga.blox.pl/komentarze.rss . Ale akurat on jest mało
        użyteczny do śledzenia wpisów, bo zawiera komentarze chronologicznie dodawane do
        różnych wpisów na danym blogu.

Ale każdy wpis ma też źródło RSS z komentarzami odnoszącymi się tylko do niego.
        Link do takiego kanału można znaleźć pod komentowanym wpisem opisany jako "śledź
        komentarze (rss)". Wystarczy go skopiować do czytnika albo skorzystać z innych
        narzędzi do śledzenia komentarzy ->
        ols.blox.pl/2007/05/Jak-zapanowac-nad-komentarzami.html aby śledzić dyskusję.
    • trzydziestka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 21.06.07, 08:42
      To mnie proszę dodać do testujących. Uwielbiam takie nowości!
      • mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 21.06.07, 09:27
        Teraz już możesz to zrobić samemu w ustawieniach komentarzy.
    • guslarka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 26.06.07, 11:48
      To ja z innej bajki mam pytanie. Czy na gazetowym serwerze jabbera przewidywane
      jest udostępnienie (czy jak to się fachowo nazywa) transportów gg, tlena itd?
      • ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 26.06.07, 14:31
        Niewykluczone, że dodamy takie funkcjonalności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka