ols 11.06.07, 16:52 Zapraszam: www.blox.pl/html?page=pomocJabber Proszę o opinie i uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpieck powiadomienia - jak włączyć 11.06.07, 17:23 Do powiadomień trzeba się zgłosić tu na forum lub mailem do olsa, bo na czas testów samemu nie ma możliwości ustawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: powiadomienia - jak włączyć 11.06.07, 23:44 Nareszcie Możecie mnie od ręki wciągnąć na listę testujących. Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 12.06.07, 10:17 Czy to są testy konta na @jabber.gazeta.pl czy też testy różnych możliwości związanych z bloxem? Czy w związku z tym jest/będzie możliwość używania konta innego niż @jabber.gazeta.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 12.06.07, 11:00 Na razie nie przewidujemy wysyłania powiadomień na inne serwery niż gazetowy, m.in. z tego powodu czekaliśmy na własny serwer. Wysyłanie powiadomień "w świat" stwarza pewne problemy, których na dzień dobry chcieliśmy uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 12.06.07, 11:08 OK. W takim razie dopisuję się do testów jabber.gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 13.06.07, 18:36 > Proszę o opinie i uwagi. Ależ proszę bardzo. Działa i to całkiem dobrze. Uwagi: - Niepotrzebnie przesyła znaczniki HTML typu <br /> - Wysyła niepotrzebnie powiadomienie o komentarzu, który sam pozostawiłem. Tyle po dwóch dniach testów. Więcej po kolejnych praniach... Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 10:44 Moje spostrzeżenia (bo coś chyba poprawialiście od wpisu s.z.y.m.o.n.a): - zbędne znaczniki <br/> już nie są wysyłane - jest za to problem z kodowaniem polskich znaków (nie było go wczoraj) - nie przychodzą powiadomienia kiedy jestem offline (choć jakieś dwa dotarły, ale wyglądają na jakieś przypadkowe) A co myślicie o takiej funkcjonalności: "możliwość śledzenia komentarzy na dowolnym blogu/wpisie (jak na jogger.pl)". To byłoby naprawdę przydatne! Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 15:44 Znaczniki wciąż są wysyłane, a ich wyświetlanie zależy zapewne od rodzaju komunikatora. Pod Linuksem (Pidgin) mam je wyświetlane, natomiast pod Windows (Miranda) już nie. Prawdopodobnie wynika to z faktu, iż (o ile się nie mylę) Miranda wyświetla rozmowy w formie HTMLa za pomocą kontrolki IE. Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:06 A ja w Mirandzie nadal widzę znaczniki <br/>, ale gdy to jakiś wielki problem to wolę już je widzieć niż nie mieć polskich znaków Działają natomiast powiadomienia offline. Teraz naprawdę przydałyby się powiadomienia o komentarzach na innych blogach... Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:11 Musi być jakieś pole na tzw. rozwój, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:28 W ramach "pola na rozwój" pozostawimy wam możliwość dodawania notek przez jabbera Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 16:31 To jest możliwe, ale do przemyślenia jest sprawa, na którego bloga ma iść notka, gdy user ma więcej niż 1. Trzeba by było podawać bloga w notce przy pomocy tagów albo ustawić preferowanego bloga w zakładce personalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
s.z.y.m.o.n Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 18:03 Może tak (choć to bardziej kłopotliwe) do bloga przypisać JID zgodny z jego nazwą? U mnie byłby to testblog.blox@jabber.gazeta.pl. Wystarczyłoby aby użytkownik dodał ten JID do swojej listy kontaktów i mógłby pisać na kilka blogów tak samo jak do znajomych. Możliwość zalogowania się dla takich kont byłaby zbędna - ot takie wirtualne adresy. Odpowiedz Link Zgłoś
ucholife Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 15:03 Ech nie można z innych serwerów? Po śmierci Chrome.pl nie nadążam ze zmienianiem jabberowego adresu w tysiącach katalogów, wizytówek itp. Ale cóż jeśli trzeba to trzeba, proszę o dodanie to grupy testującej wiezowce.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 15:23 Zostałeś dodany! Odpowiedz Link Zgłoś
guslarka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 16:47 To ja też poproszę. Bo póki co skonfigurowanie jabberowego klienta do łączenia z serwerem jabber.gazeta.pl kończy się fiaskiem na trzech klientach i tlenowej wtyczce też - wciąż krzyczy, że brak połączenia z serwerem - chyba że coś źle robię, ale z innymi serwertami takich schodów dawniej nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 17:29 Już możesz się podłączyć, dodaliśmy Cię do grona testerów. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 17:29 Na stronie podanej przez olsa jest instrukcja konfiguracji Psi - próbowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
guslarka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 14.06.07, 23:30 Tak, tylko link do strony PSI jest martwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 14:16 Powiadomienia na dżabera już są, szczegóły w linku: blox.blox.pl/2007/06/Nowy-sposob-powiadamiania-o-komentarzach.html Odpowiedz Link Zgłoś
purple_haze to ja zapytam głupio 19.06.07, 16:38 co to jest jabber? nie miałam zdrowia przebijać się przez google, ale jak rozumiem, jest to rodzaj komunikatora? jeśli tak, to w czym jest lepszy od gg/icq/łotewer? Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: to ja zapytam głupio 19.06.07, 16:45 Jabber to protokół komunikacji, analogiczny do protokołu GG, ICQ czy whatever. Jego zaletą jest to, że jest darmowy i otwarty, dzięki czemu wspiera go wiele różnych komunikatorów (GoogleTalk, Spik, Psi, Miranda, Adium, JAJC, Konnekt, iChat i dziesiątki innych). Większość klientów Jabbera potrafi też korzystać z innych protokołów, dzięki czemu nie trzeba się żegnać z kontaktami korzystającymi wyłącznie z GG. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: to ja zapytam głupio 19.06.07, 16:46 Jabber to protokół, z którego korzysta pewna grupa komunikatorów. Niestety ze względu na brak komercyjnych pleców nie jest tak popularny, jak np. gg. Komunikator jabberowy może być trudniejszy do skonfigurowania przez dzieci neostrady, co również nie przyczyniło się do jego popularyzacji. Więcej o Jabberze można przeczytać w wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Jabber Odpowiedz Link Zgłoś
visegrad Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 19.06.07, 17:35 a czy będzie (lub może już jest, o czym nie wiem) możliwość śledzenia skomentowanych przez siebie wpisów za pomocą RSSa? Zgadzam się, że powiadomienia o moich własnych komentarzach są dość irytujące - nie dałoby się czegoś z tym zrobić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sgk Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 20.06.07, 09:31 visegrad napisał: > a czy będzie (lub może już jest, o czym nie wiem) możliwość śledzenia > skomentowanych przez siebie wpisów za pomocą RSSa? Taka możliwość już jest. Każdy blog ma oddzielny kanał zawierający ostatnie komentarze użytkowników, link do niego do nazwabloga.blox.pl/komentarze.rss . Ale akurat on jest mało użyteczny do śledzenia wpisów, bo zawiera komentarze chronologicznie dodawane do różnych wpisów na danym blogu. Ale każdy wpis ma też źródło RSS z komentarzami odnoszącymi się tylko do niego. Link do takiego kanału można znaleźć pod komentowanym wpisem opisany jako "śledź komentarze (rss)". Wystarczy go skopiować do czytnika albo skorzystać z innych narzędzi do śledzenia komentarzy -> ols.blox.pl/2007/05/Jak-zapanowac-nad-komentarzami.html aby śledzić dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
trzydziestka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 21.06.07, 08:42 To mnie proszę dodać do testujących. Uwielbiam takie nowości! Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 21.06.07, 09:27 Teraz już możesz to zrobić samemu w ustawieniach komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
guslarka Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 26.06.07, 11:48 To ja z innej bajki mam pytanie. Czy na gazetowym serwerze jabbera przewidywane jest udostępnienie (czy jak to się fachowo nazywa) transportów gg, tlena itd? Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Powiadomienia na jabbera - nowość do testowan 26.06.07, 14:31 Niewykluczone, że dodamy takie funkcjonalności. Odpowiedz Link Zgłoś