Dodaj do ulubionych

Piractwo czy kradzież?

04.08.07, 21:40
Jest taka strona webowa
www.art.unmods.pl/category/blogi/
która od pewnego czasu zbiera każdy nowy wpis na moim blogu i umieszcza go na
swoim "wordpress" omijając moje imię i źródło. Są tam inne blogi, także bez
możliwości sprawdzenia, skąd i kto je napisał. Admin tej stronz nie pdoaje
swego adresu ale moje blogi maja jego "copyright". Ciekawy jestem czy ktoś
inny ma/miał podobne doświadczenie piractwa-kradzieży treści blogu? Napisałem
o tym dziś na moim blogu Klechdy i ten pomyleniec już wpajstował ten wpis na
swoją stronę. Jego komentarz na ten wpis jest bezsensowny.
Obserwuj wątek
    • wsypialniipoza Re: Piractwo czy kradzież? 05.08.07, 13:52
      antrim napisał:

> Jest taka strona webowa
      > www.art.unmods.pl/category/blogi/
      > która od pewnego czasu zbiera każdy nowy wpis na moim blogu i umieszcza go na
      > swoim "wordpress" omijając moje imię i źródło. Są tam inne blogi, także bez
      > możliwości sprawdzenia, skąd i kto je napisał. Admin tej stronz nie pdoaje
      > swego adresu ale moje blogi maja jego "copyright". Ciekawy jestem czy ktoś
      > inny ma/miał podobne doświadczenie piractwa-kradzieży treści blogu? Napisałem
      > o tym dziś na moim blogu Klechdy i ten pomyleniec już wpajstował ten wpis na
      > swoją stronę. Jego komentarz na ten wpis jest bezsensowny.

Kradzież, czyli plagiat.
    • ols Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 09:44
      Mała uwaga do tego co napisałeś na blogu - nie da się "skasować opcji RSS", ona jest zawsze dostępna (i bardzo dobrze).

Natomiast co do postępowania, którego stałeś się ofiarą: nie wolno przepublikowywać całych wpisów z innych blogów, nawet podając oryginalnego autora. Owszem, można cytować część zawartości, ale podając wtedy źródło.

Półtora roku temu serwis IDG miał z tego powodu pewne problemy, zachęcam do zapoznania się z wpisem na blogu Marka Futregi: www.futrega.org/stek/2006/03/27/rss_idg_prawo_autorskie.html
      • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 14:38
        Wiesz ols, to chyba poważniejszy problem jest i dotyczy nie tylko tego
        jednostkowego przypadku. Ja też znlalazłem swoje posty wklejone w tym samym
        miejscu, widzę tam też przynajmniej jeden post z muzzik.blox.pl (ten sam, który
        dziś linkujecie na głównej portalu). Wszystkie widać tutaj:
        www.art.unmods.pl/category/muzyka/ Wygląda na to, że ktoś regularnie
        kopiuje wpisy publikowane na blogach blox.pl.
        • ols Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 15:02
          Skontaktowałem się już z właścicielem domeny. Mam nadzieję, że ten serwisik zakończy wkrótce swoją działalność.
          • wsypialniipoza Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 15:15
            I to się nazywa skuteczność! Brawo!
            • ols Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 15:39
              Skuteczność to będzie jak faktycznie się zamknie wink
              • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 15:53
                Jak się nudzisz, to jeszcze jednego mądralę mogę Ci podlinkować - zacząłem
                przeglądać swoje Technorati i znalazłem takowego tutaj:
                www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/category/kategoria-ogolna/
                i mój konkretny wpis tutaj:
                www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/07/29/zawieszenie-dzialalnosci-kilka-slow-o-pp-for-those-about-to-rock/
                Są teksty od Dominika Kaznowskiego, z Supergiganta, sporo innych jeszcze... Ci
                tutaj przynajmniej podają tytuły blogów, skąd wzięli teksty (choć rzecz jasna
                bez linków).
              • wsypialniipoza Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 18:22
                Póki co jest szybka reakcja. A w tym kraju i to jest cenne jak diabli smile
              • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 19:27
                No to 50% skuteczności już masz smile Na jednej z tych stron wykasowano już wpisy z
                Blox.pl. W zasadzie to chyba wszystko skasowali, bo poza layoutem nie ma żadnej
                zawaertości smile
                • ols Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 22:14
                  heh, wystarczył jeden zdecydowany mail wink
                  Pierwszy coś się nie odzywa, chyba muszę wyciągnąć mocniejsze
                  argumenty.
                  • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 22:49
                    Heh, tylko nie rób mu krzywdy big_grin Za bardzo big_grin
                  • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 09.08.07, 01:01
                    Ten pierwszy zmienił podejście, teraz wygląda to tak
                    www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/category/kategoria-ogolna/
                    Już trochę lepiej, linki do oryginałów są widoczne jak się wejdzie na konkretną
                    notkę. Twoim zdaniem teraz jest poprawnie? Z ciekawości pytam, jako laik w tych
                    kwestiach smile

Aha, quentiin - nie szukałem, nie analizowałem big_grin Sam mi się pokazał w Technorati wink
                    • ols Re: Piractwo czy kradzież? 09.08.07, 09:57
                      Wg mnie tak jest zgodnie z prawem. Może nie dokońca moralnie słusznie i w ogóle, ale w praktyce nie ma się do czego przyczepić.
                      • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 09.08.07, 10:10
                        Toteż i się nie czepiam smile Skuteczność uber alles smile
          • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 15:35
            BTW "Życie Warszawy" (AFAIK) też coś kombinuje w podobnym temacie
            prawdopodobnie. Jakiś czas temu miałem sporo wejść z takich adresów jak poniżej,
            potem była przerwa a dzisiaj znowu:

www.blogbox.com.pl/blog/mundialowo/post/kilka-ladnych-bramek-na-dobranoc/
            Wygląda na jakieś testy czy coś.
            • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 16:04
              Twój tekst też znalazłem pod tym drugim linkiem, co go nieco wyżej olsowi
              podesłałem -
              www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/08/02/shah-rukh-khan-metalowy-quentin/
              quentin.blox.pl/2007/08/Shah-Rukh-Khan-metalowy.html
              Prawda, że podobne? Tylko bez obrazków. Możesz się czuć jak najbardziej w
              temacie tego wątku.
              • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 16:14
                Czuję się. Choć jest mi to w zasadzie obojętne dopóki te "serwisy" wyglądają tak
                jak wyglądają czyli na tworzone przez co najwyżej tępego robota bez rozumu. Co
                innego podpisywanie się pod cudzymi notkami itp. A tutaj? Ktoś postawił bota i
                kopiuje bezmyślnie notki na serwis, którego i tak nikt nie zna (chyba).

Drugi mój blog też widzę jest:
                www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/08/03/bramki-ameri-tbilisi-pge-gks-belchatow-20-po-mundialu/
                Poza tym podają adresy blogów, więc nie bardzo wiem o co szum w tym konkretnym
                przypadku smile Jakoś Blox jest pełen blogów, w których nie ma nic poza
                skopiowanymi newsami z netu i nikt nie krzyczy, żeby je zlikwidować.
                • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 16:19
                  Nazwa bloga nie zawsze jest równoznaczna z jego adresem, co jednak ma znaczenie.
                  Mnie nie robi różnicy czy ktoś skopiuje cały mój tekst, czy tylko jego fragment
                  i nie domagam się natychmiast likwidacji serwisu wraz z właścicielem big_grin Ale
                  byłoby miło, gdyby umieścił tam link do mnie jako autora cytowanego tekstu.
                  • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 16:27
                    A tam będziemy się patyczkować. Zamknijmy Internet! Może nas nawet na jakich
                    ministrów od czegoś wezmą smile
                    • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 16:29
                      Taaaa, ja proponuję ministrów do spraw informatyzacji big_grin Nie wiem tylko co ols
                      na to powie big_grin
                      • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 16:32
                        Nic nie powie. Zaraz po nominacji ministerskiej skompromitujemy Go w wypowiedzi
                        dla telewizji i powiemy, że napisy do divix-ów robił. Zanim zdąży cokolwiek
                        powiedzieć będzie siedział za "Morderstwo w Orient Expressie" big_grin
                • ols Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 18:34
                  > Poza tym podają adresy blogów, więc nie bardzo wiem o co szum w
                  > tym konkretnym przypadku smile

Podawanie adresu nie daje rozgrzeszenia. Gdyby tak było, tobym wydawał sobie na xero Harrego Pottera i na okładce dawał dopisek "Źródło: Powieść Haryy Potter i cośtam".
                  • wsypialniipoza Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 18:39
                    Nie do końca się zgodzę, ols. A naukowe prace przeglądowe? Facet cały tekst
                    składa z cytatów innych prac, podaje źródła i wydaje pod swoim nazwiskiem jako
                    przeglądówkę.
                  • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:01
                    ols napisał:
                    > Podawanie adresu nie daje rozgrzeszenia.

To kiedy zaczynacie kasować blogi typu:
                    pollhat.blox.pl/html
                    (Sorry, Bonlef, innych podobnych adresów nie znam tak na szybko wink )
                    Nie widzę różnicy w "naganności" postępowania autorów blogów takich jak ten
                    powyższy a stron takich jak ta wspomniana przez rkdeey'a.

Żeby nie było niedomówień. Nie jestem anty nastawiony do sprawy i doskonale
                    rozumiem, że ktoś może sobie nie życzyć, żeby to, co pisze (nawet z podanym
                    adresem) znajdowało się na innych stronach i chce do tego nie dopuścić, ale po
                    prostu ciekawi mnie ta subtelna różnica.

rkdeey podał adres, Ty zgadzasz się, że tak być nie może i robisz, co w Twojej
                    mocy, żeby strona została zlikwidowana. Tymczasem są na Bloxie blogi, które
                    działają na identycznej zasadzie - nic własnego wkładu, 100% newsów skopiowanych
                    z innych portali i to nikomu nie przeszkadza, a co więcej, takie blogi są przez
                    Was polecane. Ba, polecacie nawet te, które źródła "inspiracji" nie podają:
                    cim.blox.pl/html
                    Przejrzałem go pobieżnie i nie widzę źródła pochodzenia newsów. OK, być może
                    autor sam je napisał, więc zapuściłem sercza na Google odnośnie pierwszych z
                    brzegu notek o Sweet Noise i Rodzie Stwarcie (Matko Boska, jak się to
                    odmienia...). Pierwszego newsa znalazło na trzech różnych stronach:
                    tinyurl.com/27ogot
                    drugiego na WP:
                    tinyurl.com/28636d
                    Jak to więc jest? Ten sam kaliber "wykroczenia" a jedno z nich jest naganne i
                    nieusprawiedliwione, a drugie polecane.
                    • d-t Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:15
                      Jezus Maria, co się stało sie? Quentin nie wspomniał, że nas polecili, kiedy
                      zwaliliśmy newsa z innego portalu!

My chyba nigdy nie zrozumiemy blogowego świata.
                      • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:18
                        Was też na tych dwóch stronach przepisują smile
                        • d-t Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:43
                          Na obydwu?
                          • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:56
                            Na obydwu. Jest tego trochę, ale przykładowe teksty macie tutaj:
                            www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/08/02/spiewala-im-kolysanke-muzzik/
                            i tutaj: www.art.unmods.pl/muzyka/elton-przekreslil-blogi/
                        • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:55
                          A na koniec po dwudziestu ośmiu przepisaniach na dwudziestu ośmiu różnych
                          stronach news z powrotem pojawi się tam, gdzie był na początku i sprawiedliwości
                          stanie się zadość wink
                      • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:53
                        Macie chłopaki farta, bo zawsze jedno zdanie od siebie dodajecie. Głupie, ale
                        przez to widać, że od siebie wink
                        • d-t Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 18:20
                          quentiin napisał:

> Macie chłopaki farta, bo zawsze jedno zdanie od siebie dodajecie. Głupie, ale
                          > przez to widać, że od siebie wink

No przecież każdy musi miec jakiś znak rozpoznawczy, co nie?
                          • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 20:06
                            Siur, grunt to oryginalność.
                    • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:22
                      Ja się może wypowiem, żeby nie było, żem jakiś ortodoksyjny albo coś w ten deseń
                      smile Jeśli ktoś kopiuje moje wpisy zamiast ściąć je i odesłać do pełnej wersji u
                      mnie, to ok, niech przepisuje. Ja mogę się na to zgodzić i nie będę robił
                      problemu, ale niech się tam znajdzie link do mojego wpisu na blogu. Jak ktoś
                      będzie chciał, to kliknie, ktoś inny przeczyta na cytującej mnie stronie. Ale
                      niech ten odnośnik tam będzie. To chyba nie jest zbyt duże wymaganie smile
                      • wsypialniipoza Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 19:37
                        Jak dla mnie też podpisanie prawowitego autora powinno wystarczyć. Choć imho
                        powinien on wyrazić zgodę na umieszczenie tekstu na stronie.
                        Co innego tekst z onetu - dużego bądź co bądź portalu, który zawsze się cieszy z
                        reklamy, co innego cytowanie bloga, wiadomo, żę każdy chciałby, żeby tekst był u
                        niego czytany, komentowany u niego i zwiększający mu oglądalność.
                        • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:00
                          Jeśli podpiszą moją notkę odpowiednio i zamieszczą odsyłacz do oryginalnego
                          wpisu na moim blogu to niech im będzie, przeboleję że bez mojej zgody. Ale niech
                          się tam ten link znajdzie, to chyba nie jest aż tak trudne smile
                          • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:05
                            No i z grubsza na podanej przez Ciebie stronie taka praktyka jest zachowana. No,
                            ale ols mówi, że tak być nie może, bo przepisze Pottera... wink
                            • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:11
                              No nie do końca. Sam tytuł bloga nic nie powie osobie czytającej skopiowany
                              tekst, zwłaszcza że - przynajmniej w moim przypadku - tytuł nie pokrywa się z
                              adresem bloga. Tytuł bloga jest podany, ok, ale niech pod ten tytuł podłożą link
                              do oryginalnej notki. Wtedy będę ukontentowany smile
                              • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:23
                                No właśnie. Widać, że się starają - dajmy im szansę a nie od razu do wora i
                                piachem smile
                                • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:28
                                  Ależ ja im przecież daję szansę - niech dodadzą odpowiednie linki i z mojej
                                  strony będzie bo dymie big_grin Tobie też jak widać to nie przeszkadza, że Cię
                                  przeklejają. Ale jednak nie każdy, kto się tam znalazł, może być z tego powodu
                                  szczęśliwy, przynajmniej nie należy wykluczać takiej opcji. I dlatego ols działa big_grin
                                  • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 21:26
                                    I dobrze, niech działa. Tyle tylko, że z tego wątku jasno wynika, że kiedyś być
                                    może ktoś się do olsa zgłosi i zadziała, żeby pousuwać te wszystkie blogi, które
                                    zajmują się identycznie niecnym procederem smile Onet tylko czeka na precedens i
                                    zaciera łapy widząc działania olsa wink

[Tak, wiem, nie ma u nas prawa precedensowego wink]
                            • ols Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:15
                              To co pisze odnosi się do sytuacji prawnej - prawo autorskie/prasowe dosyć dokładnie definiuje co można a co ni.
                              To, że wielu blogerów/serwisów nie ma nic przeciwko to już ich osobista sprawa, na upartego mogliby podać takiego kopistę do sądu i wygrać.

Co do kompilacji różnych tekstów - to już jest praca twórcza, sęk w tym, żeby nie cytować całości (to trochę tak jak z samplami w muzyce).

• quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 21:28
                                Zatem odpowiedź na moje pytanie brzmi: nie ma różnicy i może zdarzyć się i tak,
                                że do Ciebie ktoś kiedyś napisze, żeby pousuwać jeden z drugim blog wink
                                • ols Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 01:02
                                  OK, nie jeden blog blokowałem po zgłoszeniach.
                                  W zwalczaniu takich ssaczy RSSów chodzi jednak o obronę Waszych blogów
                                  - jak google się skapnie, że ta sama treść jest w wieeelu różnych
                                  miejscach, to może wszystkie uznać za spam i wyrzucić z wyników
                                  wyszukiwania. A tego byśmy raczej nie chceli, prawda?
                                  • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 02:14
                                    Tak mnie pytasz jakbym był przeciw "akcjom odwetowym" smile Interesowało mnie co
                                    innego. A pikiety "ratujmy rss'owe kserokopiarki" nie urządzę wink
                        • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:04
                          wsypialniipoza napisał:
                          > Co innego tekst z onetu [...] który zawsze się cieszy z
                          > reklamy, co innego cytowanie bloga, wiadomo, żę każdy chciałby,
                          > żeby tekst był u niego czytany, komentowany u niego i zwiększający > mu
                          oglądalność.

Zamotałeś. Tekst z bloga zamieszczony, gdzie indziej z adresem źródłowym
                          zwiększy oglądalność autorowi bloga, czyli sprawi to, o co jak sam napisałeś
                          chodzi autorowi bloga. A jeśli nie zwiększy? To znaczy, że na taki portal pies z
                          kulawą nogą nie zagląda i nie ma o co bić piany.

To samo zachowanie a Onet się cieszy, bo ma reklamę, a autor bloga się nie
                          cieszy, bo też ma reklamę, o którą mu chodzi? smile
                      • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 20:00
                        Kwestia osobistych przekonań mnie nie interesuje smile Szanuję zdanie tych, którym
                        wszystko jedno a także tych, którym się to zupełnie nie podoba. Wiadomo, każdy
                        swój rozum i swoje zdanie ma (no są wyjątki, ale jak od każdej reguły wink ).

Interesuje mnie jedynie odpowiedź na pytanie: jaka jest różnica między stronami,
                        o których jest ten wątek a blogami, które postepują _identycznie_?
                        • bonlef Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 21:48
                          Wiele serwisów kopiuje z innych stron.
                          Wg mnie nie ma w tym wiele złego, jeżeli przy kopiowaniu jakiegoś tekstu poda się swoje źródło, bo nie jest to przywłaszczanie sobie czyjegoś artykułu, newsa itd. tylko przekazywanie go innym.

Dla mnie jest różnica między taką stroną jak www.art.unmods.pl, a stronami, które podają swoje źródło informacji.

Mi osobiście nie przeszkadza jak ktoś kopiuje jakiś tekst z mojego bloga. No oczywiście, jeżeli poda swoje źródło wink

Jak już wcześniej zauważono administracja poleca wpisy kopiowane z innych stron. Sam pamiętam jak polecaliście kopiowane wpisy na moim blogu.

Aha, jeszcze jedno:
                          >Sorry, Bonlef, innych podobnych adresów nie znam tak na szybko wink

nie gniewam się wink

---
                          pollhat.blox.pl - zapraszam
                          • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 06.08.07, 22:19
                            bonlef napisał:
                            > Wg mnie nie ma w tym wiele złego, jeżeli przy kopiowaniu jakiegoś
                            > tekstu poda się swoje źródło

ols się z tym nie zgodził smile
                            • bonlef Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 17:16
                              quentiin napisał:

> ols się z tym nie zgodził smile

Wiem. Czytałem ten wątek. I pomimo to, iż ols się z tym nie zgodził to ja pozostanę przy swoim zdaniu wink

Gość portalu: gość napisał(a):

> jak mógłbyś mieć pretensję skoro sam ich nie tworzysz?

Nie wszystkie teksty są kopiowane, niektóre sam tworzę.
                          • Gość: gość Re: Piractwo czy kradzież? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 23:42
                            > Mi osobiście nie przeszkadza jak ktoś kopiuje jakiś tekst z mojego
                            bloga. No oc
                            > zywiście, jeżeli poda swoje źródło wink

jak mógłbyś mieć pretensję skoro sam ich nie tworzysz?
                            • bonlef Re: Piractwo czy kradzież? 10.08.07, 10:09
                              Gość portalu: gość napisał(a):

> jak mógłbyś mieć pretensję skoro sam ich nie tworzysz?

Niektóre sam piszę.
          • antrim Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 15:24
            Dzięki za szybką reakcje i mam nadzieję, że to poskutkuje. Ten troll
            chyba jakoś ustawił program tej strony, że kopiuje wszystko (nawet
            moje ostre uwagi pod jego adresem) i nawet tego nie czyta. Jeden z
            moich wsółpokrzywdzonych podał mi kilka adresów. Ciekawa poczytanka.
            en.forums.wordpress.com/topic.php?id=13989&page&replies=5
          • antrim Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 21:35
            ols napisał:

> Skontaktowałem się już z właścicielem domeny. Mam nadzieję, że ten
            serwisik zakończy wkrótce swoją działalność.

Wydawało mi się, że ten serwis używa trackback do kopiowania mojego
            blogu i dlatego wyłczyłem rss. Kradzież nie ustała i dzisiejszy wpis
            jest już na jego stronie, mimo ye nie dostał się jeszcze do googla.
            Jaki wniosek? Ten troll w bloxie i kopiuje nasze blogi.Trojan?
            • sgk Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 22:27
              > antrim napisał:
              > Wydawało mi się, że ten serwis używa trackback do kopiowania mojego
              > blogu i dlatego wyłczyłem rss.

Ciekawe rzeczy piszesz...
              Jak wyłączyłeś tego RSS?
              A może jeszcze dostaje się do Ciebie "emacsem przez sendmaila"? smile

A tak poważniej: jeśli to nie jest ręczne przepisywanie przez "xeroboya" (w co
              wątpię), to pozostaje przetwarzanie zawartości kanału RSS przez jakiś automat,
              co jest bardzo proste.
              A Twój przypadek nie jest niestety jedyny i jak przypuszczam nie ostatni. Kilka
              dni temu też wykryłem taki automat kopiujący wpisy z blogów Syndykatu,
              poinformowałem administratorów i dzięki ich interwencji zawartość zniknęła.
              Osobiście wątpię, żeby był sposób na uniknięcie takiego procederu.

No i z tego co wiem, kanału RSS z bloga na blox.pl zwykły użytkownik nie jest w
              stanie wyłączyć.
              • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 22:39
                Wiesz, to ten sam robot co u mnie. Na pewno jest to automat, skoro kopiuje
                całość włącznie z wsadzonymi przeze mnie do treści odnośnikami do mojego
                własnego bloga. Natomiast co do jego sposobu działania, to dziś przyjrzałem się
                temu przez chwilę i nie wyłapał mojego nowego posta od razu po publikacji, a
                dopiero po jakimś czasie. Może to przypadek, ale niedługo po tym, jak
                rozmawialiśmy o Technorati - wtedy przy okazji wysłałem ping na bloga i zaraz
                potem na xero pojawił się mój post. Może to przypadek, a może nie. Wiesz, że ja
                się nie znam big_grin
                • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 22:45
                  A pomyślcie ile dobrego dla świata moglibyście zrobić w tym czasie, gdy
                  zastanawiacie się i analizujecie czy to robot czy nie robot i czy działa tak czy
                  siak wink

A potem się obudzicie rano i nie będzie Teleranka i ani jednego drzewa i
                  stopiona woda z lodowca wleje się Wam na podwórka. I czy stuprocentowa pewność,
                  że to taki a nie inny robot działający na pewno w znany Wam już sposób, poprawi
                  Wam humor?

Filip Q. Penis
                  wink)
                  • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 22:52
                    W momencie, gdy obudzimy się, a za oknem przywita nas tak malowniczo
                    przedstawiona przez Ciebie sytuacja, to już pewnie będzie nam wszystko jedno wink
                    • quentiin Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 23:05
                      Przykro mi to mówić, ale właśnie przez takie myślenie nie ominie Cię taka pobudka wink
                      • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 08.08.07, 23:27
                        No risk, no fun wink
    • wsypialniipoza A nie trafiliście może... 06.08.07, 18:23
      Na jakiś tekst pisany w moim stylu? wink
      Chyba, ze boty nie lubią takich jak ja smile
    • pi-razy-zaba Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 10:56
      Ja.
      Co najmniej trzy razy serwis wstawiający u siebie gry zerżnął moje
      notki jako opisy - dwa razy pochlastał, za trzecim razem całą notkę,
      bez patyczkowania się.
      Ichni admin olał moje maile w tej sprawie, ale jak pod trzecim
      opisem napisałam, że jest kradziony i podałam swój adres, to
      komentarz wyleciał w czasie krótszym niż doba.
      Jeszcze mogę kilkoma wulgaryzmami rzucić pod ich adresem.
      • socjopatyczna_malkontentka Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 14:05
        Ustawa o prawie autorskim dość wyraźnie precyzuje, co można a czego
        nie można robić.
        Zarówno w życiu realnym, jak i w świecie wirtualnym funkcjonuje
        przypis.
        Korzystamy z czyjegoś tekstu, robimy przypis. W Internecie funckę
        przypisu stanowi link. Jesli tenże istnieje, nie możemy się czepiac,
        jednakże nie można skopiować całości i na końcu napisać: "a to jest
        z takiej i takiej strony", bo tu rzeczywiście można wejść w konlfikt
        z ustawą.
        Najlepiej w tego typu sytuacjach kopiować fragment, podając przypis
        do całego tekstu.
        To dośc proste.
        A tak na marginesie Internauci są lepsi od psów myśliwskich smile.
        Tropią plagiatorów. Wystarczy przypomnieć sprawę pani Elizy Michalik
        w salonie 24, czy sprawę pani Laury Bakalarskiej-Manturzewskiej,
        która zerżnęła tekst jednej z bloxerek. Wytropione, zawstydzone.

• tierralatina Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 15:23
          socjopatyczna_malkontentka napisała:

> Zarówno w życiu realnym, jak i w świecie wirtualnym funkcjonuje
          > przypis.
          > Korzystamy z czyjegoś tekstu, robimy przypis. W Internecie funckę
          > przypisu stanowi link. Jesli tenże istnieje, nie możemy się
          czepiac,

To nie jest tak, ze jak wkleisz czyjs tekst i zalinkujesz do zrodla
          to wszystko jest ok. Tak mozesz kogos zacytowac. Ale nie wklejac
          calosc.
          • socjopatyczna_malkontentka Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 16:00
            Co innego korzystać z tekstu, a co innego przepisać całość i
            obdarzyć przypisem. Najłatwiej to wytłumaczyć na przykładzie obrazu.
            Załóżmy że robię okładkę z wykorzystaniem jakiegoś dzieła: np. Mona
            Lisa. Wedle prawa mogę za darmo wykorzystać 5% albo 10%. POwyżej tej
            liczby muszę płacić muzeum. Ale przypis obowiązuje mnie w jednym,
            jak i w drugim przypadku.
            • socjopatyczna_malkontentka Re: Piractwo czy kradzież? 07.08.07, 16:02
              PS. Tierralatina, zauważ co ja piszę w dalszej części cytowanego
              przez Ciebie zdania, do którego się ustosunkowałeś/łaś.
    • hamakk Re: Piractwo czy kradzież? 21.08.07, 22:10
      moze trzeba zglosic do CBŚ?
      • kicior99 Re: Piractwo czy kradzież? 22.08.07, 06:23
        żeby wygarnęli o piątej nad ranem?
        • hamakk Re: Piractwo czy kradzież? 22.08.07, 17:25
          piata rano toz to prawie środek nocy, ale dla złodziei bloxowych notek nie
          powinno byc litosci smile
    • vierablu Re: Piractwo czy kradzież? 04.09.07, 01:27
      > Ciekawy jestem czy ktoś
      > inny ma/miał podobne doświadczenie piractwa-kradzieży treści blogu? Napisałem
      > o tym dziś na moim blogu Klechdy i ten pomyleniec już wpajstował ten wpis na
      > swoją stronę. Jego komentarz na ten wpis jest bezsensowny.

Mnie spotkalo cos podobnego:
      www.blogger.dobre-linki.pl/index.php/jelenia-gora/09/04/strajk-vierablu-w-londynie/
      Niby jest napisane skad, ale nie bardzo sobie zycze, zeby jakis automat mnie
      kopiowal i to w dodatku tylko czesciowo i bez linka.

Moze administracja bloxa i tym razem pomoze? Bo podobnie, jak u Antrima,
      kontaktu to 'redakcji' brak.
      • rkdeey Re: Piractwo czy kradzież? 04.09.07, 05:50
        Między innymi o tym właśnie serwisie rozmawiamy tu od dłuższego czasu. Kopiuje
        całą masę blogów z Blox.pl, ale jak ols mówi, nie ma się do czego przyczepić z
        prawnego punktu widzenia, ponieważ jest odwołanie do autora i link (kiedyś nawet
        tego nie robił). Mnie się nie podoba to, że kopiuje niemal całe teksty, miast
        ściąć je po 200-300 znakach powiedzmy. No ale niewiele można na to poradzić.
        • vierablu Czy zarabianie pieniedzy? 04.09.07, 10:42
          Nie ma linkow do bloga.
          Moze byly, ale juz nie ma - jest tylko nazwa bloga.

Poza tym ja mam wrazenie, ze gdzies tu chodzi o pieniadze. Na stronie
          dobre-linki.pl mozna przeczytac:

dobre-linki.pl - 100 procent SEO friendly.
          Każdy może dodać swój artykuł, minimum 1500 znaków lub 800 znaków + link zwrotny
          do strony głównej.
          Pamiętaj, dodając wpis - dodaj link zwrotny dokładnie do niego z anchorem na
          którym Ci zależy.
          Podlinkuj od 1 do 5 mocnych linków, można nawet skorzystać z prostego systemu
          wymiany linków:
          >> darmowa rejestracja kliknij << lub z systemu linków stałych >>rejestracja tutaj<<
          NIE wklejaj wszędzie takich samych tekstów, obniża to automatycznie ich moc a
          tylko czekać , aż zacznie to działać na niekorzyść Twojej strony, nie staraj się
          też zmienić artykułu poprzez zmianę kilku słów - google nie głupek smile
          Nie potrafisz pisać? >>napisz do mnie<< - na pewno się dogadamy.
          Maksimum linków w artykule to 3.
          Dodając wpis linki dodajemy w html-u, w podglądzie widać kod html ale po
          publikacji wszystko jest ok. Wpisy są BEZWGLĘDNIE moderowane pod względem
          duplicate jak i sensu wink

Moim zdaniem podstrony dobrych-linkow sciagaja popularne teksty w celu
          podniesienia sobie 'wyszukiwalnosci' za ktora to wyszukiwalnosc ktos pobiera
          pieniadze. Moj blog co prawda w tej chwili placze sie w ogonach, ale byl raz
          wysoko, a z tego, co sie zdolalam zorientowac z wpisow ponizej, wszyscy, ktorych
          teksty sa sciagane na te strony ciesza sie, lub cieszyli chociaz przez chwile,
          popularnoscia.

Ja bym jednak prosila olsa o interwencje.
          • quentiin Re: Czy zarabianie pieniedzy? 04.09.07, 11:40
            vierablu napisała:
            > Nie ma linkow do bloga.

No, a ja widzę, że jest. Fakt, że pod mailowym adresem, ale jest i przenosi
            bezpośrednio do Ciebie.
          • ols Re: Czy zarabianie pieniedzy? 04.09.07, 15:18
            Z formalnego punktu widzenia prawie nic nie można zrobić. Wkleja cytaty, linkuje do oryginału. Ale jeśli do niego napiszesz osobiście i napiszesz, że nie życzysz sobie kopiowania Twoich wpisów to jego psim obowiązkiem jest zaprzestanie kopiowania.
            Pisz na pavka@jelenia.pl (tylko nie mów mu, że podałem adres na publicznym forum wink
    • Gość: sełomaster Re: Piractwo czy kradzież? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 23:20
      to ja wam powiem o co z tym chodzi bo tu poza naciskaniem na klawisze to mało
      więcej wiecie o necie.
      takich stron jak podaliście są w necie miliony, zwykłe agregatory rssów -
      postawienie takiego to max 5minut, a że padło akurat to bloxa to się nie dziwię,
      bo tu w rsskach są pełne wpisy - za to możecie dziękować tylko administracji
      blox.pl wink.
      po co to się robi, dlaczego ktoś postawił taką stronkę? dla site (głównie w
      google). jeśli nie wiesz co to site i jak go umiejętnie wykorzystać to się nie
      przejmuj, olej sprawę bo ktoś nie chce zarabiać na Twoich, a raczej Waszych
      wypocinach, bo przecież tam nawet nie ma reklam (a wierzcie mi, że są tacy co
      potrafią wsadzić tam pełno swoich reklam) - także ten jest jedną z
      najłagodniejszych wersji, co więcej stawiając takie coś to nawet chcesz żeby tam
      wchodziło jak najmniej osób, a najlepiej zero, liczą się tylko boty wyszukiwarek.
      Wniosek?
      Albo przechodzisz z rssów na newsletter, albo godzisz się z tym, że udostępniasz
      w świat to i takich przypadków będzie coraz więcej, więc nie ma czym się podniecać.
      Ja bym się cieszył, że mam linki z takiej stronki.

Ktoś wyżej napisał, że jak google zobaczy tą samą treść w paru miejscach to uzna
      blogi z blox za spam - otóż uspokajam Cię, że tak nie będzie - wpływa na to
      wiele czynników i najpierw polecą z indeksu tamte strony (ale nie za spam, tylko
      duplicate content), więc ludzie z blox cieszcie się, że macie takie linki, bo
      dzięki nim wasze wpisy/blogi pojawią się wyżej w wyszukiwarkach - nawet jeśli
      nie wszędzie jest źródło.

ps można oczywiście walczyć z tym, ale na miejsce jednej zamkniętej takiej
      strony pojawi się 10 nowych z tą samą kopią bazy... albo i więcej wink
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka