Dodaj do ulubionych

Rankingi i dziwne rzeczy

31.12.07, 00:59
Mam pytanie. Jest sobie blog, który od dawna oscylował w okolicy 300-360
miejsca. Od wczoraj spadł nagle o dwieście miejsc. Razem z nim spadło kilka
blogów z tej samej grupy, obok których się znajdował.
Zazwyczaj zmiany dotyczą kilkunastu miejsc a nie kilkuset. Jak zatem można
podchodzić do rzetelności rankingów? Doświadczenie webmajstra pokazuje, że
odwiedziny blogosfery nie zmieniają się aż tak drastycznie w krótkim czasie.
Chyba, że popularność nie jest liczona rzetelnie i są wprowadzane jakieś
zmienne "ręcznym sterowaniem" przez adminów.
Obserwuj wątek
    • mpieck Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 09:35
      Nie mamy co robić w pracy, tylko siedzieć i przestawiać blogi w
      okolicach jakieś trzeciej setki.
      • Gość: gosć Re: Rankingi i dziwne rzeczy IP: *.chello.pl 31.12.07, 10:38
        ciekawe, bo on ma rację - to samo zdarzyło się w okolicach pierwszych stron.
        Zostało coś zmienione w zasadach obliczeń statystyk!
        • vierablu Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 16:05
          > Zostało coś zmienione w zasadach obliczeń statystyk!

Nie sadze. Mogla sie zmienic ogolna liczba wejsc na strony itp od czasu
          wprowadzenia roznych wodotryskow zwiazanych z SEO.
          Ja na przyklad zauwazylam, ze niektore moje starsze wpisy zaczely sie nagle
          pojawiac na wysokich miejscach w google. To oczywiscie zwiekszylo ogolna liczbe
          wejsc, aczkolwiek spadlam w rankingu.
          Byc moze na niektorych blogach ten efekt jest jeszcze wiekszy, co ma wplyw na
          ogolna liczbe wejsc i przetasowania w rankingach.
      • d-t Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 14:03
        Pewnie. To wszystko spisek jest. Pierwsza setka to tylko blogi, które wysłały
        kopertę do Agory ! To dlatego nas nie ma w całym TOP1000 (tak do końca to nie
        wiemy, ale po sprawdzeniu pierwszych dwóch setek, dalej nie chciało nam sie szukać)

Ludzie, to czasami kapitalne pomysły mają. Po cholerę mieliby te blogi przestawiać?
        • visegrad Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 15:21
          > Ludzie, to czasami kapitalne pomysły mają. Po cholerę mieliby te blogi przestaw
          > iać?

ja tam nie wiem, ale słyszałem kiedyś o kasjerce w jednym warszawskim teatrze, która tak sprzedawała bilety, żeby układać na widowni różne wzorki z ludzi łysych , blondynów albo w okularachsmile
          • xysztov Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 16:15
            rotfl!
        • trzynasty-posterunek Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 17:01
          > Ludzie, to czasami kapitalne pomysły mają. Po cholerę mieliby te
          > blogi przestawiać?

Choćby po to, aby te z Syndykatu były wyżej w rankingu. Przecież
          obiecywali, że te syndykatowe będą promować. A każdy sposób
          promowania jest dobry.

Ale tego nie trzeba robić ręcznie. Wystarczy tak ustawić algorytm
          zliczający, aby blogi z Syndykatu miały jakiegoś bonusa.
          • d-t Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 17:15
            Gdyby było tak jak piszesz, to my byśmy byli w czołówce listy, a tułamy sie
            gdzieś w 5 setce.

Temat promowania Syndykatu był już kiedys wałkowany. To bez sensu. A posty,
            mówiące o tym, że lista jest specjalnie ustawiana pod Syndykat sa zabawne. Naprawdę.
            • miskowy Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 18:52
              Przyczyna jest mi już znana - wszystkie sprawdzane blogi, które wyleciały z
              pierwszych trzech setek na koniec (albo spadły w ogóle z tysiąca) mają
              niestandardowe szablony. Ale to ciekawostka bo przetasowanie nastąpiło w ciągu
              zaledwie dwóch dni.
              Szkoda mi szablonu, długo mi służył, praktycznie od mojego początku na bloksie,
              zaraz po przeprowadzce z onetu w 2004r.
              • vierablu Re: Rankingi i dziwne rzeczy 31.12.07, 20:33
                > Przyczyna jest mi już znana - wszystkie sprawdzane blogi, które wyleciały z
                > pierwszych trzech setek na koniec (albo spadły w ogóle z tysiąca) mają
                > niestandardowe szablony.

Czy one maja tez niewlaczona optymalizacje? (Latwo to poznac - jak jest
                wlaczona, tytuly notek sa linkami).
                • miskowy Re: Rankingi i dziwne rzeczy 05.01.08, 00:20
                  vierablu napisała:
                  > Czy one maja tez niewlaczona optymalizacje? (Latwo to poznac - jak jest
                  > wlaczona, tytuly notek sa linkami).
                  Wszystkie badane mają włączoną.

O testach: Blogi były dwa - jeden testowy, drugi kontrolny, do obu dostęp do
                  statystyk zarówno własnych jak i obcych.
                  Gdyby ranking był uczciwy i bazował tylko na wejściach, to byłyby tam ilości
                  wejść. A nie są i pewnie nigdy ich nie będzie - z racji na promocję syndykatu i
                  co najmniej jedną zmienną więcej.
                  Tak przy okazji - nie gonię za popularnością, mam to już dawno za sobą.
                  Współprowadziłem swego czasu najpopularniejszą stronkę motoryzacyjną w Polsce
                  (kto czyta bloga ten wie o którą chodzi) i wiem co za tym stoi. Nie powiem jaki
                  IPS miał sporo roboty, ale sam fakt jego użycia przed serwerem WWW powinien dać
                  adminom do myślenia o jakim ruchu mówię.
                  Optimum dla osobistego bloga jest około 300-600 miejsca, gdyż jest to na tyle
                  dużo odwiedzin by pokazać że blog jest pisany z głową, zaś na tyle mało
                  przypadkowych gości, by mieć spokój od blogaskowiczów. Trafienie na pierwszą
                  setkę albo wypromowanie to jest przekleństwo, gdyż ściąga zupełnie nieciekawych
                  czytelników i ich komentarze (ćwiczyła to chocby Nika).
                  Najlepiej siedzieć w cieniu. Można pisać prosto i szybko na pingerze albo na
                  bloggerze. Ludzie korzystający z Google i tak znajdą dobre wpisy, wierzcie mi.
                  Sprawdziłem to kilkukrotnie.
                  • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 09.01.08, 21:02
                    miskowy napisał:
                    >Ludzie korzystający z Google i tak znajdą dobre wpisy, wierzcie mi.
                    >Sprawdziłem to kilkukrotnie.
                    Właśnie zajrzałam w moje statystyki i mam 13 wejść z Google. Ciekawa jestem jak
                    oni trafiają na mój blog, a ja nie wiem co wpisać żeby sę znaleźć. tongue_out
                    • kicior99 Re: Rankingi i dziwne rzeczy 10.01.08, 15:44
                      załóż jakieś niezależne statystyki, np darmowe-liczniki.pl albo stats4u i tam
                      bedziesz wszystko miała łącznie z tym, czego poszukiwali i co znalezli.
                      Zapewniam cie, ze czasem to niezła zabawa, np.
                      kicior99.blox.pl/2007/09/Garden-party-seks-w-krzakach.html
                      • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 10.01.08, 17:34
                        Licznik akurat mam, de facto odnotowujący głównie moje wejścia. smile
                  • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 25.02.08, 17:07
                    miskowy napisał:
                    >Ludzie korzystający z Google i tak znajdą dobre wpisy, wierzcie mi.
                    >Sprawdziłem to kilkukrotnie.
                    Ile wejść z Googli można uznać za satysfakcjonujące? To znaczy ci z top1000 ile
                    macie tak średnio dziennie?
                • felietony_nba Re: Rankingi i dziwne rzeczy 19.01.08, 22:01
                  Jesli chodzi o wciskanie tytulow to moga sluzyc do tego rozne javki prawda?
              • daria_nowak Re: Rankingi i dziwne rzeczy 02.01.08, 11:07
                Nie rozumiem w czym problem. Drobne poprawki w szablonie trzeba wprowadzić i
                będzie po problemie. Czemu masz zmieniać szablon, kiedy wystarczy go dostosować?
                • miskowy Re: Rankingi i dziwne rzeczy 04.01.08, 23:51
                  Nie chce mi się już. Formuła mi się wyczerpała i ochota także.
                  Zrobię nowego bloga ale raczej już nie tu (blogger? pinger? blogspot? własny
                  wordpress?).
                  Blox jest lepszy niż onet (tam jest dno i metr mułu ale mają jeden plus od
                  2004r: zaplanowane publikacje notek z konkretną datą).
                  Nie mam tego adminom za złe, jest to ich serwer, ich usługa i ich praca. Tylko
                  żal mi tych ludzi, którzy stosują wazelinę...
                  Hint - poszukajcie sobie postów użytkownika warszawa78 i dyskusji z harry122
                  (jest echo na jego blogu).
            • t-800 Re: Rankingi i dziwne rzeczy 01.01.08, 21:49
              d-t napisał:

> Temat promowania Syndykatu był już kiedys wałkowany. To bez sensu.
              A posty,
              > mówiące o tym, że lista jest specjalnie ustawiana pod Syndykat sa
              zabawne. Napr
              > awdę.

Blogi nieprawomyślne, z poglądami niegodnymi z linią Agory nie są
              przyjmowane do Syndykatu pod zabawnymi pretekstami.
              • visegrad Re: Rankingi i dziwne rzeczy 02.01.08, 09:47
                tak sobie myślę: Agora, Agora, a ciekawe, co by się działo, gdyby np. "Rzeczpospolita" chciała uruchomić własną platformę blogów. Niestety na razie są na to za ciency w uszach, więc mogę sobie tylko pogdybać, ale jestem pewien, że Agora stałaby się przy nich synonimem liberalizmu i wolności słowasmile
    • ols Re: Rankingi i dziwne rzeczy 02.01.08, 12:03
      Jeszcze co do "nagłości" spadków. Ranking jest aktualizowany raz na tydzień, stąd duże przetasowania pomiędzy niedzielą a poniedziałkiem.
      Zmiany, które widać w ciągu tygodnia wynikają tylko z wypadania/włączania pojedynczych blogów z/do rankingu.
      • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 15:01
        Zaczynam być zazdrosna. Właśnie weszłam na blog z mniej więcej 980 miejsca. A
        nim notka raz na dwa tygodnie, komentarzy zero a odwiedzin pewnie ze dwie na
        dzień. Ja z kolei notki mam codziennie, komentarzy co najmniej 5 pod każdą notką
        i póki co 3500 odwiedzin. Ja nie wiem co tamten blog ma takiego w sobie, że
        nawet jak podupadł to ludzie walą tam drzwiami i oknami... Cóż to za fenomen
        tego rankingu.
        • ols Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 16:15
          Hmm, a może ten blog jednak nie ma dwóch odwiedzin na dzień?
          • kasica_k Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 16:33
            Sądzę, że ma całkiem dużo, zważywszy sporą liczbę sympatyków tematu. A po tych
            postach pewnie będzie miał jeszcze więcej wink
          • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 16:34
            Naprawdę tak chętnie zagląda się na blogi z dwoma notkami na miesiąc?
            • kasiamat00 Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 17:02
              Chodzi o blog o Masie Krytycznej? No to ja się absolutnie nie dziwię, że on ma
              dużo wejść. Ba, dziwię się nawet, że jest dopiero pod koniec pierwszego tysiąca.
        • kasiamat00 Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 17:04
          A, i jeszcze jedno - jeśli rzeczywiście chodzi o WMK, to ja bym strzelała, że
          3500 to ten blog ma unikalnych czytelników. A nie wizyt.
          • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 19:54
            Czy ja podałam nazwę bloga? Kliknął mi się jakiś przypadkowy. A wy już mnie
            oskarżacie. A 3500 to ja mam, ale wejść.
            • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 18.01.08, 19:57
              Miałam na myśli blog
              Słoneczniki.
        • kominek Re: Rankingi i dziwne rzeczy 19.01.08, 15:15
          pluskotka napisała:

> Ja z kolei notki mam codziennie, komentarzy co najmniej 5 pod każdą notką

Hehe, fajnie brzmi ten argument: komentarzy co najmniej 5 pod każdą notką.
          Dodaj może jeszcze ile masz przecinków i kropek w każdym tekściesmile
          • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 19.01.08, 21:31
            Was naprawdę nie dziwią te miejsca pustych blogów?
            • kasiamat00 Re: Rankingi i dziwne rzeczy 19.01.08, 22:48
              Masy krytycznej - absolutnie nie. Moim zdaniem jest to taki blog informacyjny,
              którego trzyma się w RSSach, wchodzi jak się coś nowego pojawi i podsyła linki
              do niego, jak się trafi ktoś zainteresowany tematem. Nie każdy blog jest
              pamiętnikiem, czasami jest to najłatwiejszy sposób na zrobienie sobie strony o
              czymś (masz hosting, masz domenę, masz całkiem sensowne szablony - i to wszystko
              za darmo, wystarczy wygenerować treść).

Przykłady blogów, które funkcjonują na tej zasadzie:
              stanikowe-sklepy.blogspot.com
              mlodyfizyk.blox.pl
              pirazyzaba.blox.pl/html
              • pluskotka Re: Rankingi i dziwne rzeczy 20.01.08, 19:23
                Czy ja coś pisałam o Masie krytycznej? Nawet nie wiem co to za blog i na nim
                nigdy nie byłam, a wy w kółko mi zarzucacie, że oskarżam ten blog o nie wiadomo co.
                • kasiamat00 Re: Rankingi i dziwne rzeczy 20.01.08, 22:00
                  Pytałaś, czy nie dziwią nas miejsca w pierwszym tysiącu zajmowane przez blogi z
                  dwoma wpisami na miesiąc. No więc - nie, nie dziwią, w przypadku
                  bloga-do-którego-stale-się-odwołuję dziwi mnie nawet tak dalekie miejsce. Dwa
                  posty wyżej napisałam Ci dlaczego. Tak się nieszczęśliwie złożyło, że akurat
                  kliknęłam w ten blog z końca dziesiątej setki i nawet pasował do Twojego opisu.

A metodologia rankingu Bloksa jest IMHO bardzo bezsensowna, ale to już inna rzecz.
                  • Gość: Łazarz Re: Rankingi i dziwne rzeczy IP: *.gprs.plus.pl 21.01.08, 00:02
                    > A metodologia rankingu Bloksa jest IMHO bardzo bezsensowna, ale to
                    > już inna rzecz.

A na czym ta metodologia polega i co jest w niej bezsensownego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka