stonkaonline 28.07.08, 19:06 Da radę zrobić coś, by zakładki otwierały się w nowym oknie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mpieck Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 28.07.08, 20:22 Można np. przytrzymać klawisz shift, jak klika się link. W ten sposób czytelnik bloga sam decyduje jak chce zobaczyć stronę z zakładki. Odpowiedz Link Zgłoś
stonkaonline Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 28.07.08, 23:08 Takie to wiem, chodzi mi o to, by automatycznie - bez żadnych skrótów otwierało się w nowym oknie Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 29.07.08, 19:43 Można. W tytule wstawiasz sygnaturkę (jak ją zrobić masz podane na forum testowym, obok), a w polu na link zostawiasz HTTP://. Jak chcesz zobaczyć jak do działa zaprszam na swój blog (link w podpisie). Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 12:30 I to jest bardzo nieprzyjazne dla użytkownika rozwiązanie. Jeśli ktoś chce otworzyć stronę w nowym oknie to może to zrobić samemu (shift-klik, środkowy przycisk myszy). Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 13:53 Ja tam wolę mieć otwierane w nowym oknie, nawet jak sam oglądam polecane linki na innych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 14:48 I uważasz, że wszyscy podzielają twoje preferencje? To odbiorca decyduje o tym, jak chce otwierać linki. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 15:08 ols napisał: > I uważasz, że wszyscy podzielają twoje preferencje? Nie, nie uważam, ale chyba jak tworzę jakąś stronę, moge sobie ustawić takie linki? Wiele stron takie ma. A poza tym - StonkaOnline pytał czy się da, więc odpowiedziałem - da się. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 16:12 Polecam w takim razie arcyciekawą lekturę: www.mimas.ceti.pl/dia/day_16.html Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 17:16 Wielkie dzięki za link! I tak z ciekawości - dlaczego otwiera się w nowym oknie, skoro to takie złe? Ja wole mieć zakładki otwierane w nowych oknach, a jeśli Tobie się to nie podoba - na swoim blogu ich nie miej. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 17:28 To nie jest kwesta tego, czy otwieranie w nowym oknie jest złe. Sam często tak robię, używam na raz kilkunastu kart w przeglądarce i surfuję "wielotorowo". Złe jest narzucanie takiego działania użytkownikowi strony. Jeśli user chce, to sobie w nowym oknie otworzy. W każdym innym przypadku, kliknięcie na link z target blank będzie dla niego niemiłym doświadczeniem. Link to standardowa część strony, powinien zachowywać się standardowo. PS. Nie traktuj tego jako jakiejś krucjaty czy czegoś w tym stylu. Po prostu trafiłeś na zagadnienie, którym żywo się interesuję Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 17:43 ols napisał: > Złe jest narzucanie takiego działania użytkownikowi strony. Jeśli user chce, to > sobie w nowym oknie otworzy. W każdym innym przypadku, kliknięcie na link z ta > rget blank będzie dla niego niemiłym doświadczeniem. Link to standardowa część > strony, powinien zachowywać się standardowo. Może tak było dawniej, bo ja mam wrażenie, że dzisiejszy user bardzo często spodziewa się otwarcia linka prowadzącego na zewnątrz danego sajtu w nowym oknie właśnie. Naprawdę nie każdy user wie, że może sobie otworzyć, jak chce. Włączam się w dyskusję, ponieważ na początku swojej "kariery" blogerskiej nie stosowałam targetblanków (nie wiedząc nawet o ich istnieniu) i zostałam explicite poproszona o ich stosowanie przez userki. I nie dziwię im się, bo ja bym się zgubiła, próbując surfować po tym wszystkim w jednym oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 18:33 Nigdy się nie zgubisz w jednym oknie, bo masz wstecz (jedyny zrozumiały dla każdego usera guzik przeglądarki). Otwarcie w nowym oknie przerywa historię przeglądania i powoduje, że ten jedyny "przyjazny" guzik wstecz nie działa. Co do "zostałam poproszona…". Raczej zostałaś przekonana przez kogoś, kto ma określone przyzwyczajenia. Wiem z doświadczenia (i badań też), że conajmniej 90% użytkowników wyłącznie czyta - nie komentuje, nie udziela się. Uwagi, które trafiają do twórcy strony internetowej pochodzą od podzbioru "niezadowoleni" z pozostałych <10%. I teraz tysiące korzystają z narzuconego przez kilka osób rozwiązania, które jest niezgodne z dobrymi praktykami (a nawet z obowiązującymi standardami W3C). Co nie zmienia faktu, że jest to oczywiście twój blog i możesz robić z nim co chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 20:06 ols napisał: > Nigdy się nie zgubisz w jednym oknie, bo masz wstecz (jedyny zrozumiały dla każ > dego usera guzik przeglądarki). Otwarcie w nowym oknie przerywa historię przegl > ądania i powoduje, że ten jedyny "przyjazny" guzik wstecz nie działa. To dlaczego sam, jak wyżej napisałeś, surfujesz wielotorowo, skoro to takie niewygodne i "wstecz" Ci nie działa? Wyobraź sobie, że masz tekst, w którym znajduje się kilkanaście linków prowadzących do zewnętrznych stron - np. autor tekstu przytacza je jako przykłady czegoś, co opisuje w artykule. Te zewnętrzne strony mają podstrony, na które też niejednokrotnie masz ochotę zajrzeć. Każdy normalny () człowiek pootwiera sobie te strony w oddzielnych tabach (przepraszam, kartach) i poczeka, aż się załadują, czytając jednocześnie artykuł, a potem/w trakcie będzie je przeglądał, w razie potrzeby do owego artykułu wracając - jednym kliknięciem we właściwą kartę. Więc proszę mi, moi drodzy, nie opowiadać, że guzik "wstecz" jest jedyną (nie jest) i najwygodniejszą (też nie zawsze jest) możliwością powrotu do oglądanej na początku strony. Nie każdy myśli "jednotorowo" Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 21:36 Robię tak, bo mam akurat taką potrzebę i tak chcę. Nie dlatego, że ktoś odgórnie narzucił mojej przeglądarce jakieś zachowanie. Zwróć jeszcze uwagę na to, że kiedy mam sytuację z oblinkowanym artykułem, to te odnośniki "wielotorowy" user będzie raczej otwierał sobie w tle, żeby nie przerywać lektury głównego tekstu. A target blank nie dość, że otwiera nowe okno, to jeszcze zabiera do niego fokus, powodując że ten najważniejszy tekst chowa się w tle. Mniej wprawny user (a takich jest w internecie większość, tu dyskutujemy sobie w gronie poweruserów) w tym momencie traci orientację i odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 22:34 ols napisał: > Robię tak, bo mam akurat taką potrzebę i tak chcę. Nie dlatego, że ktoś odgórni > e narzucił mojej przeglądarce jakieś zachowanie. Tak, ale... A target blank nie dość, że otwiera nowe okno, > to jeszcze zabiera do niego fokus, powodując że ten najważniejszy tekst chowa s > ię w tle. i to też jest ważny argument, ale... Mniej wprawny user (a takich jest w internecie większość, tu dyskutuj > emy sobie w gronie poweruserów) w tym momencie traci orientację i odpada. No właśnie z moich obserwacji wynika, że powyższe argumenty są istotne wyłącznie dla power-userów. Mniej wprawny user nie wpadnie na to, żeby kliknąć prawy klawisz myszki i otworzyć sobie nową kartę, gdy ma taką potrzebę. Tylko będzie marudził, że "dlaczego u ciebie linki nie otwierają się w nowym oknie, mam wolne łącze, muszę godzinami czekać, aż otworzy się zalinkowana stronka i nie mam w tym czasie co robić". Jednym słowem, on potrzebuje, żeby ktoś odgórnie narzucał pewne zachowania jego przeglądarce. Bo sam ich wymusić nie potrafi. Prawy klawisz myszy czy skróty klawiaturowe to jest wyższa szkoła jazdy z punktu widzenia przeciętnego klikacza, który używa lewego klawisza i na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 18:43 Pzreczytaj zalinkowany artuł. Mnie do białej gorączki doprowadzają strony, gdzie nie działa klawisz "wstecz". Czasami dość głęboko wchodzę i nie mogę wrócić do punktu wyjścia. Przy takim podawaniu linku nie zapisuje się historia. Trzeba zamknąć stronę i zaczynać od nowa. Jest to wkurzające, bo gdy się korzysta np. z google, bo czasami po sprawdzeniu dużej ilosci linków nagle się okazuje, że nie można wrócić do listy. Oczywiście każdy może robić ze swoją stroną co mu się podoba, ale utrudnia życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 19:55 eela napisała: > Pzreczytaj zalinkowany artuł. Czytałam (uprzedzając pytanie: ze zrozumieniem). Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 20:41 > Czytałam (uprzedzając pytanie: ze zrozumieniem). )) Ja korzystam z Opery, nowe okno mam pod prawym klawiszem myszki. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 22:37 eela napisała: > Ja korzystam z Opery, nowe okno mam pod prawym klawiszem myszki. Ja korzystam z FF, nowe okno mam pod prawym klawiszem myszki. Modelowa Jadzia Iksińska korzysta z czegokolwiek i mówi: "To mysz ma jeszcze jakieś klawisze, oprócz lewego?" Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 17:35 W obrębie jednego sajtu, jak np. sklep internetowy, wygodniej poruszać się bez otwierania nowych okien, ale zakładki w blogach z reguły kierują na zewnątrz, do cudzych stron, więc wg mnie logiczniejsze jest otwieranie w nowym oknie (w nowym tabie, tak naprawdę - kto w dzisiejszych czasach nie używa tabów? . Linkując do zewnętrznych stron w treści notek używam targetblanków i fundamentalizm anty-targetblankowy do mnie nie trafia, zresztą czytelnicy sami się domagali linków otwieranych automatycznie w nowym oknie. W ten sposób w jednym oknie (tabie) czytasz spokojnie bloga, w drugim przeglądasz stronę, do której bloger zlinkował i tak jest w wielu przypadkach najwygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 17:55 > kto w dzisiejszych czasach nie używa tabów? użytkownicy IE 6; niestety, jeszcze istnieją Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 18:41 > > kto w dzisiejszych czasach nie używa tabów? > użytkownicy IE 6; niestety, jeszcze istnieją 1. nie tabów! to są karty (heh, tu jestem ortodoksem) 2. Nie używają też ci, którzy są zmuszeni do korzystania z nietypowych metod dostępu do internetu - urządzenia mobilne, narzędzia dla niepełnosprawnych, kioski multimedialne, etc. 3. Są też niestety miejsca, gdzie nie wolno używać niczego innego niż IE6. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 17:54 Nie podoba mi się ten hack. To wypacza sens istnienia na bloxie narzędzie do ekspotrowania zakładek. Jak formatka prosi o podanie urla w polu url, to należy się jej słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 18:18 mpieck napisał: > Nie podoba mi się ten hack. To wypacza sens istnienia na bloxie > narzędzie do ekspotrowania zakładek. Jak formatka prosi o podanie > urla w polu url, to należy się jej słuchać. Tylko nie niszcie możliwości dodawania zakładek. Moim zdaniem to nie wypacza sensu istnienia zakładek - sam, gdy podaje link do części bloga nie używam nowych okien, robię to tylko do obcych stron, co uważam za dobre rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasica_k Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 19:54 wojtekb.1 napisał: > sam, gdy podaje link do części > bloga nie używam nowych okien, robię to tylko do obcych stron, co > uważam za dobre rozwiązanie. Postępuję identycznie i uważam, że tak jest optymalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mpieck Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 30.07.08, 21:08 Trzeba było domagać się opcji otwierania linku w nowym oknie, a nie robić taki cyrk... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 31.07.08, 13:00 mpieck napisał: > Trzeba było domagać się opcji otwierania linku w nowym oknie, a nie > robić taki cyrk... A zanim byście to wprowadzili... Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 31.07.08, 13:23 Spoko spoko, proste rzeczy (jeśli są sensowne) robimy bardzo szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekb.1 Re: Zakładki otwierane w nowym oknie? 31.07.08, 14:33 ols napisał: > Spoko spoko, proste rzeczy (jeśli są sensowne) robimy bardzo szybko. No to nie ma problemu. Jeśli będzie można sobie zaznaczać jak link ma sie otwierać, chętnie będe tak robił. Odpowiedz Link Zgłoś