Dodaj do ulubionych

Kompleksy Ełczan ???!!!!

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 13:46
Kiedy w końcu ludzie w Ełku wydorośleją i zmienią mentalność "wieśniaka" na
bardziej otwartą postawę. Te ciągłe pretensje do Suwałk i Bałegostoku, a także
do innych miejscowości regionu, w których jest coś "lepszego" niż w Ełku. W
każdym wątku, który traktuje obojętnie o czym (np. o Burku z budy...) jest atak
na wymienione miejscowości. Niech Ełcznie w końcu zrozumieją, że oni postawili
w większości betonowe bloki, a to co piękne nie jest ich zasługą.Przecież Ełk
nie jest i nie będzie nigdy metropolią. Pa, pa...
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.home.intelcom.pl 23.03.02, 16:40
      Właśnie mieszkam w Białymstoku. Urodziłem się w Ełku - i tam mieszkałem 30 lat.
      Słowa "wieśniak" / jako pogardliwe - tak odczytałem myśl / aktualnie używają
      jedynie ludzie BARDZO SFRUSTROWANI. Dla przykałdu teatr o sławie światowej -
      "Wierszalin" - funkcjonuje w Supraślu. "STOLYCA " - Białystok gardził
      tym "wiejskim" Teatrem. Podobnie Suwałki - "Krasnogrudą" z Sejn i "Pograniczem".
      Hitem ostatnich dni jest nagroda "Złotej muszli". I kto ją WYWALCZYŁ ?
      Białystok. Oto informacja z Kuriera Porannego :
      " Sejmik samorządowy województwa podlaskiego dostał Nagrodę Złotej Muszli za
      przystąpienie do europejskiej organizacji "morskich regionów peryferyjnych".
      Jurorzy ogólnopolskiego konkursu uznali tę decyzję za największą bzdurę
      ubiegłego roku w całej Polsce.Chodzi o przystąpienie woj. podlaskiego do
      Europejskiej Konferencji Morskich Regionów Peryferyjnych. Zdenerwowany
      wicemarszałek
      - Nic mnie ta nagroda nie obchodzi. Nie chce wiedzieć nawet, kto ją przyznaje -
      denerwuje się wicemarszałek Aleksander Usakiewicz.
      Jeszcze miesiąc temu, gdy o sprawie po raz pierwszy pisaliśmy, było jasne, że
      idea narodziła się w jego głowie. W ubiegłym roku odwiedził Portugalię, gdzie
      siedzibę ma organizację i przyglądał się jej pracy. Wicemarszałek uznał, że
      warto przystąpić i tak powstał projekt uchwały zaakceptowany przez Zarząd
      Województwa."
      Nawiasem, Usakiewicz - do niedawna szef Wojewódzkiego Funduszu Ochrony
      Środowiska - przyznał dotację / 90 % wartości / na montaż pieca gazewego
      centralnego ogrzewania we ? - własnym domu!!!"Miastowy" chłop.

Ciężko pracowali aby wpisać miasto / i chyba region / do obszarów
      NADMORSKICH !!! Oczywiscie trzeba było pojechać do Portugalii aby podpisać
      akces. / niezła wycieczka na koszt podatników /
      Składka roczna wynosi 17 100 złotych polskich. Natomias ewentualne wsparcie
      finansowe zależne jest od DŁUGOŚCI LINII BRZEGOWEJ !!! / chyba Białki ? /
      Zaś, co do Ełku - zajrzyj na stronę
      www.polska.lex.pl/prasa/Elcka-Gazeta_tygodniowa/hist1.htm
      poczytasz tam o teatrze w Ełku, o 600-letniej historii miasta, o konsulacie
      polskim i wielu ciekawych rzeczach.
      Polecam również strony
      www.elknet.pl/kornac/ramka1.htm
      oraz
      www.castlesofpoland.com/prusy/index.htm
      Natomiast co do innych faktów - codziennie chodzę / w Białymstku / ulicą
      Lipową - której nawierzchnia z kostki bazaltowej - to SKRADZINA z ełckiego
      lotniska, cały białostocki CPN / obecnie ORLEN / posiada magazyny paliw w
      Waliłach z cysterm "wyszabrowanych" z ełckiego lotniska.
      W 1975 roku - kiedy towarzysz Piotr Jaroszewicz - WYZNACZYŁ siedzibę
      województwa w centralnych Suwałkach - cała załoga Ełckiego Przedsiębiorstwa
      Budowlanego codziennie / bez liczenia kosztów/ była dowożona do Suwałka - w
      celu budowy STOLyCY WOJEWÓDZTWA. co ZOSTAŁO ZE "STOLYCY" ? Ulica Utrata w
      kartoflach / niektórzy mówią pole ziemniaków /. Znani ludzie ? - Wajda - który
      sie "wypiał" na rodzinne Suwałki. Konopnicka - której " miastowi" z pomnika
      ukradli rękę i pomalowali.
      Podobnie Białystok. Od niepamiętnych czasów miał kopleksy - najpierw z
      Grodnem / z dwoma zamkami, 1000-letnią historią / - a obecnie z Łomżą
      i "stołecznymi" Suwałkami. W centrum miasta wyryta jesy data powstania miasta,
      tylko pobliska Choroszcz śmieje się w kułak. I Supraśl z obronnym klasztorem i
      cudownymi freskami.
      Tak więc pozostała Europejska Konferencja Morskich Regionów Peryferyjnych.
      Co do PERYFERYJNYCH zupełnie się zgadzam.
      I pozdrawiam. Więcej optymizmu !

• Gość: Pablo Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.03.02, 19:35
        Właśnie to pokazałeś, o czym napisałem wcześniej,taka jest większość ludzi z
        Ełku pisząca na forum, wyskakująca tekstami typu "Lipowa wyłożona kostkami
        brukowymi wywiezionymi z Ełku" (niestety nie z Ełku, a z Gołdapi,
        patrz "Gołdap" - taka sobie książeczka), "Utrata i pola kartofli". Tak pisze
        tylko zakompleksiony człowiek, który pewnie tylko po to wyjechał do
        Białegostoku, żeby przez następne 30 lat wypominać mieszkańcom tego miasta z
        jakiej kostki wyłożona jest Lipowa. Po prostu brak słów. Właśnie przeczytałem
        twoją drugą wypowiedź, co jeszcze bardziej potwierdza moją opinię o Ełczanach,
        oczywiście nie o wszystkich.
        • Gość: Janusz Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.home.intelcom.pl 23.03.02, 21:05
          Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Właśnie to pokazałeś, o czym napisałem wcześniej,taka jest większość ludzi z
          > Ełku pisząca na forum,
          Tak piszesz na początku. Na zakończenie piszesz :"co jeszcze bardziej potwierdza
          moją opinię o Ełczanach,
          > oczywiście nie o wszystkich.
          O większość czy o wszystkich Ełczanach ?
          Nadal podtrzymuję tezę, że przemawia przez ciebie kompleks niższości.
          Twoja wypowiedż o "wieśniaku " klasyfikuje cie jako dyskutanta. W Warszawie też
          są tacy.
          Co do kostki brukowej wskazałem poniemieckie lotnisko w Ełku - jako miejsce
          pochodzenia obecnej nawierzchni ulicy Lipowej w Białymstoku. Nic więcej.
          Podajesz "ksiażeczkę" o Gołdapi.Więc podaj konkretne miejsce w Gołdapi.
          Dobrze znam to piękne miasto. Nie potrzebna mi żadna "książeczka". Znam naukowe
          opracowania na temat Gołdapi. PODAJ MIEJSCE Z JAKIEGO W/G CIEBIE Z GOŁDAPI
          ZABRANO TĄ KOSTKĘ ?
          KONKRETNIE .

> patrz "Gołdap" - taka sobie książeczka), "Utrata i pola kartofli". Tak pisze
          > tylko zakompleksiony człowiek, który pewnie tylko po to wyjechał do
          > Białegostoku, żeby przez następne 30 lat wypominać mieszkańcom tego miasta z
          > jakiej kostki wyłożona jest Lipowa.
          Gdzie jest logika wypowiedzi ? Wyjechałem z Ełku, aby przez następne 30 lat
          wypominać mieszkańcom tego miasta z jakiej kostki wyłożona jest Lipowa
          ? Komu wypominam ? Mieszkańcom Ełku ?
          Absurd goni absurd. Co do zbiorników na paliwo wystarczy zapytać dozorcę w
          Waliłach o ich pochodzenie. To są fakty.
          Kolego mieszkałem w Nowym Jorku / USA dla przypomnienia geografii /. I w
          Krakowie i Olsztynie. Nigdzie nie spotkałem się z tak głębokim kompleksem
          niższości.
          Po prostu brak słów. Właśnie przeczytałem
          > twoją drugą wypowiedź, co jeszcze bardziej potwierdza moją opinię o Ełczanach,
          > oczywiście nie o wszystkich.
          Rozmawiajmy o faktach. Bez kompeksów.
          Może Wajda nie "olał" Suwałk ? Czy nie zniszczono pomnika Marii Konopnickiej ?
          TAK CZY NIE ? KONKRETNIE. NA TEMAT.
          Czy przyznanie Złotej Muszli Klozetowej dla Sejmiku Podlaskiego- jako
          ogólnopolskiego absurdu - za przystąpienie do Europejskiej Konferencji Morskich
          Regionów Peryferyjnych - to też moja "mentalność "wieśniaka".
          Czy w 1975 roku całe EPB nie było dowożone do Suwałk ? Aby budować Suwałki w
          kartoflach ? To jest fakt. Zapytaj o to w Suwałkach.Ludzie klną do dziś to pole.
          A w duga moja wypowież: cytuje:
          " Panie Pablo odezwij się!!! Czy stać cię było na tyle ??????????
          Odnieś się do mojej wypowiedzi. Mieszkam w Białymstoku. Białystok to nie "wieś"."

Więc odnieś się KONKRETNIE - do wypowiedzi.
          Pozdrawiam Panie Pablo.

• Gość: Adam Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! do Pablo IP: *.proxy.aol.com 25.03.02, 09:52
          Pablo to Ty masz kompleksy, bo jestes zapezialy chlopak z Bialegostoku.
          Bialystok to byla i jest Polska B. Miasto powstalo stosunkowo niedawno bo w
          xVIII wieku i bylo miastem prywatnym. Dla Porownania Elk otrzymal prawa
          miejskie juz w 1425 roku.

Janusz podaje fakty autentyczne iz kostka z Elku zostala wybrukowana ulica
          Lipowa w Bialymstoku. Natomiast zboiorniki z elckiego lotniska posluzyly dla
          CPN Bialystok.
          Bialystok mimo prawie rzeszy 300 tysiecznej masy ludzkiej ciagle przypomina
          zapadla prowincje. Ulica Lipowa i Kilinskiego tworza centrum, a reszta to
          koszary zelbetonowe budowane za miastem w ktorych mieszkaja ludzie.

Spojrz na infrastrukture miasta i lepiej pomysl wtedy jak wyleczyc wladze
          Bialegostoku z bezczynnosci i niedbalstwa.

Adam
          • Gość: Pablo Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! do Pablo IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.03.02, 14:12
            Gość portalu: Adam napisał(a):

> Pablo to Ty masz kompleksy, bo jestes zapezialy chlopak z Bialegostoku.
            > Bialystok to byla i jest Polska B. Miasto powstalo stosunkowo niedawno bo w
            > xVIII wieku i bylo miastem prywatnym. Dla Porownania Elk otrzymal prawa
            > miejskie juz w 1425 roku.
            >Po pierwsze nie jestem Z Bałegostoku, tylko z Suwałk, a obecnie mieszkam i
            pracuję w Poznaniu. Białystok to pewnie Polska B, ale Ełk i całe Mazury to
            najbiedniejszy region w kraju, o najwyższej stopie bezrobocia i niezwykłych
            walorach przyrodniczych, czyli Polska C. Z tym to się chyba zgodzisz ???
            > Janusz podaje fakty autentyczne iz kostka z Elku zostala wybrukowana ulica
            > Lipowa w Bialymstoku. Natomiast zboiorniki z elckiego lotniska posluzyly dla
            > CPN Bialystok.
            Jeżeli tak było to dobrze, Niemcy rozpieprzyli Białystok w czasie wojny. Nie
            dziwię się ludziom, że w ramach reparacji wojennych wywieźli to i owo z terenów
            niemieckich. Niemcy z Ełku (i nie tylko )grabili podczas wojny mienie polskie i
            żydowskie. Tak w ogóle to Ełk został zasiedlony później głownie przez ludzi z
            Suwalszczyzny, Białostoczyzny i Kresowian. W Suwałkach Niemcy też zbudowali
            lotnisko z 2,5 km betonowym pasem startowym, zabunkrowanymi zbiornikami (służyło
            do ataku na ZSSR w 1941 r.). I co zostały z tego smętne resztki ??? A gdzie
            betonowe płyty, gdzie zbiorniki na paliwo. Pewnie też W Białym. I co ja mam o to
            pretensje do wszystkich nie Suwalszczan??? Nie, bo nie mam
            mentalności "wieśniaka"(tak odbieram ludzi myślących jak Janusza). Zastanówmy
            się, ciekawe jakie pretensje do nas mają Niemcy, którzy zbudowali Ełk i jego
            infrastrukturę, może w UE wystawią nam za to rachunek ????
            > Bialystok mimo prawie rzeszy 300 tysiecznej masy ludzkiej ciagle przypomina
            > zapadla prowincje. Ulica Lipowa i Kilinskiego tworza centrum, a reszta to
            > koszary zelbetonowe budowane za miastem w ktorych mieszkaja ludzie.
            Ełk wgląda podobnie. Poza 3 ulicami zbudowanymi przez Niemców, reszta to bloki z
            wielkiej Płyty.
            >
            > Spojrz na infrastrukture miasta i lepiej pomysl wtedy jak wyleczyc wladze
            > Bialegostoku z bezczynnosci i niedbalstwa.
            Co do tego fragmentu nie mam zastrzeżeń, ale myślę, że kiedy Białystok będzie tak
            stary jak Ełk przekształci się w końcu w prawdziwe miasto.
            Poza tym wszystkim nadal twierdzę, że Janusz ma mentalność "wieśniaka" i wielu
            jego krajan.
            >
            > Adam

• Gość: Lapusz Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! do Pablo IP: 192.168.1.* 25.03.02, 16:31
              Pablo, o co ci chodzi? Jak ci źle to wypierdalaj. Nie masz z kim polemizować?
              Trudno. Widzisz, że nikt nie chce tu z tobą gadać.
              • ralston Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! do Pablo 25.03.02, 16:49
                Lapusz,
                szkoda nerwów. Widać, że facet raczej nie czyta, tego co tu jest pisane, a
                jeśli czyta to chyba niewiele rozumie...
                • ralston Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! do Lapusza 25.03.02, 17:03
                  Mam pytanie o Twój Nick. Czy powinienem pisać Łapusz, kiedy używam polskiej
                  czcionki, czy jednak Lapusz?
            • Gość: manio Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! do Pablo z Suwałk IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 25.03.02, 22:12

> >Po pierwsze nie jestem Z Bałegostoku, tylko z Suwałk, a ...

Rozumiem, to wszystko wyjaśnia . To Cię właśnie boli. Mam wiele sympatii do
              Suwałk i suwalszczan. Obecny stan skrajnego upokorzenia tego sympatycznego
              miasteczka przez metropolię białostocką jest czymś strasznym.Nawet mu Ełczanie
              nie potrafimy się z tego cieszyć. Szczególnie że na tym tle wyraźną przewage ma
              Łomża. Daj spokój ełczanom bo nic nam do Suwałk i Białegostoku też. Dedykuję Ci
              przedwojenną przyśpiewke ułanów stacjonujących w Wielkim Mieście Suwałki : " Łeb
              ja ceber chuj jak wałek - to ułani są z Suwałek"

To forum to nie miejsce do antagonizowania , jeden z pierwszych wątków nawoływał :
              "... Łączcie się ...".

pozdrawiam :-))))
              manio z WielkiEEEEEEEEEEEgo Ełku
              • ralston Ułani, ułani, malowane dzieci... 26.03.02, 09:48
                Mój ś.p. dziadek służył przed wojną w suwalskim pułku ułanów, ale tej
                przyśpiewki nie znałem...
                • Gość: Janusz Re: Ułani, ułani, malowane dzieci... IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 16:21
                  Teraz każda gmina ma herb i hymn . Więc może powrócić do tradycji ?
                  Pozdrawiam Wszystkich. Jest wesoło / może troche ostro /
    • Gość: Janusz Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.home.intelcom.pl 23.03.02, 17:58
      Panie Pablo odezwij się!!! Czy stać cię było na tyle ??????????
      Odnieś się do mojej wypowiedzi. Mieszkam w Białymstoku. Białystok to nie "wieś".
    • Gość: manio Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 24.03.02, 00:07

> Kiedy w końcu ludzie w Ełku wydorośleją i zmienią mentalność "wieśniaka" na
      > bardziej otwartą postawę. Te ciągłe pretensje do Suwałk i Bałegostoku, a także
      > do innych miejscowości regionu, w których jest coś "lepszego" niż w Ełku.

Jestem "ludziem" z Ełku i nie czuje kompleksu "wieśniaka", bo w twoim pojęciu
      jestem wieśniakiem i dobrze mi z tym. Nie mam czego zazdrościć ludziom w
      Białymstoku ani tym bardziej w Suwałkach.
      Jeśli coś pisałem to o faktach a nie w formie wyrzutów.

> a to co piękne nie jest ich zasługą.

Ty chyba nigdy nie byłeś w Ełku... albo masz jakieś ukryte kompleksy.

Przecież Ełk
      > nie jest i nie będzie nigdy metropolią.

no i bardzo dobrze - kocham swoje prowincjonalne miasteczko, które daj Boże nigdy
      nie doścignie "doskonałości" wielkich miast. Ale stacje metra mamy od
      przedwojny , a Poznań?

ale co Ty wiesz o prowincji - żyjesz w metropolii - centrum świata ....

Pa :(
      • Gość: szczuren Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 00:28
        Gość portalu: manio napisał(a):

>
        > ale co Ty wiesz o prowincji - żyjesz w metropolii - centrum świata ....
        >
        > Pa :(

Manio, od 5,5 roku mieszkam w P-niu i uwierz mi, daleko temu miastu do
        metropolii. Podobnie zreszta jak Wawie czy innym polskim miescinom. Najblizsze
        metropolia lezy 250 km na zachod stad. Zaczyna sie na B. podobnie jak Białystok
        ale to jedyna wspolna cecha tych miast.

Ten gosc wyjechal po prostu z Suwałk do Poznania i uwaza sie za swiatowca. A
        wielkopolanie do dzisiaj smieją się z jego zaciagania....

• Gość: Pablo Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 14:52
          Gość portalu: szczuren napisał(a):

> Gość portalu: manio napisał(a):
          >
          > >
          > > ale co Ty wiesz o prowincji - żyjesz w metropolii - centrum świata ....
          > >
          > > Pa :(
          >
          >
          > Manio, od 5,5 roku mieszkam w P-niu i uwierz mi, daleko temu miastu do
          > metropolii. Podobnie zreszta jak Wawie czy innym polskim miescinom. Najblizsze
          > metropolia lezy 250 km na zachod stad. Zaczyna sie na B. podobnie jak Białystok
          >
          > ale to jedyna wspolna cecha tych miast.

Ja w Poznaniu mieszkam od 7 lat i wydaje mi się, że jak na warunki Polskie to
          miasto ma cechy metropolii. Oczywiście do Berlina żadnego porównania (tak jak np.
          Berlin do NY)
          >
          >
          > Ten gosc wyjechal po prostu z Suwałk do Poznania i uwaza sie za swiatowca. A
          > wielkopolanie do dzisiaj smieją się z jego zaciagania....

Może i się śmieją, ale niestety Ełczanie mają bardziej śpiewny język, ponieważ
          duża ich część przywędrowała z Kresów !
          >

• Gość: manio Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 26.03.02, 18:48
          Gość portalu: szczuren napisał(a):

> Gość portalu: manio napisał(a):
          >
          > >
          > > ale co Ty wiesz o prowincji - żyjesz w metropolii - centrum świata ....
          > >
          > > Pa :(
          >
          >
          > Manio, od 5,5 roku mieszkam w P-niu i uwierz mi, daleko temu miastu do
          > metropolii. Podobnie zreszta jak Wawie czy innym polskim miescinom. Najblizsze
          > metropolia lezy 250 km na zachod stad. Zaczyna sie na B. podobnie jak Białystok
          >
          > ale to jedyna wspolna cecha tych miast.
          >
          >
          > Ten gosc wyjechal po prostu z Suwałk do Poznania i uwaza sie za swiatowca. A
          > wielkopolanie do dzisiaj smieją się z jego zaciagania....
          >

oczywiście jak zawsze masz rację , pisałem to z przekąsem ale to trudno pokazać w
          tekście.

pozdrawiam z kochanej prowincji - manio :)

• Gość: szczuren Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 23:06
            Manio- Twoja forma wyrażania przekąsów jest dla mnie jak najbardziej czytelna.
            Te zmysłowe myślniki no i wielokropek na końcu.... sam miod. Napisałem tak zeby
            jakoś zagaić o tym nieproszonym gosciu na P. Ale sza, bo znowu mi dowali.....
    • ralston Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! 25.03.02, 12:37

> Kiedy w końcu ludzie w Ełku wydorośleją i zmienią mentalność "wieśniaka" na
      > bardziej otwartą postawę. Te ciągłe pretensje do Suwałk i Bałegostoku, a także
      > do innych miejscowości regionu, w których jest coś "lepszego" niż w Ełku. W
      > każdym wątku, który traktuje obojętnie o czym (np. o Burku z budy...) jest atak
      >
      > na wymienione miejscowości. Niech Ełcznie w końcu zrozumieją, że oni postawili
      > w większości betonowe bloki, a to co piękne nie jest ich zasługą.Przecież Ełk
      > nie jest i nie będzie nigdy metropolią. Pa, pa...

Pablo,
      mam wrażenie, że nie mówimy o tym samym forum. Bo po pierwsze na ełckim, jak na
      mało którym forum niewiele jest tematów o Burku z budy. Spotykają się tu obecni i
      dawni mieszkańcy Ełku, żeby utrzymywać kontakt ze swoim rodzinnym miastem, z tym,
      co się tam dzieje lub co by się dziać mogło. Żeby porozmawiać o tym co
      jest/było/będzie dobrze a co źle. Czasami, żeby się trochę pokłócić, czasami żeby
      pokłócić się bardziej a czasami, żeby obrzucić się jajami. Raczej niewiele
      znajdziesz tu nabijania liczby postów pozdrowieniami i odpowiedziami na
      pozdrowienia.
      Po drugie, nie znajduję tu zazdrości, czy kompleksów względem Suwałk,
      Białegostoku czy Warszawy. Stwierdzenie faktu, że cegła czy kostka stąd lub
      tamtąd trafiła tu lub ówdzie, nie dowodzi kompleksów. Urodziłem się w Ełku i nie
      wstydzę się tego, co więcej, coraz bardziej poczytuję to sobie jako powód do
      dumy. Podobnie jak nie wstydzę się tego, że wiele lat spędziłem w Białymstoku i
      nadal Białystok bardzo lubię. Obecnie od kilku lat mieszkam w Warszawie, ale za
      Warszawiaka się nie uważam. I pytany o to skąd jestem - na ogół odpowiadam - z
      Białegostoku, zaznaczając, że urodziłem się w Ełku. Nie mam kompleksów,
      związanych z pochodzeniem i nie zauważam ich u innych uczestników tego forum.
      Pozdrawiam,
      Ralston

• Gość: Janusz Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.home.intelcom.pl 25.03.02, 20:30
        Pablo,
        Czy w niedzielę "przekazujesz znak pokoju "? Oczywiście chodzi mi o mszę
        świętą.
        Panowie, naszą siłą jest kultura.
        Prawda że się spieramy - ale nie nienawidzimy. Epitety nie powinne gościć na
        forum EŁK.
        Pozdrawiam Janusz "wieśniak" w/g Poznania ??? Chciałbym wierzyć że w/ g
        Poznania.
        • Gość: Pablo Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 08:00
          Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Pablo,
          > Czy w niedzielę "przekazujesz znak pokoju "? Oczywiście chodzi mi o mszę
          > świętą.
          Oczywiście Januszu, dalsze spory nie mają sensu. W Palmową byłem w Kościele i
          przekazując znak pokoju pomyślałem o Tobie i ipozostałych. A więc zgodnie z
          tradycją chrześcijańską Pokój Wam !!!!
          > Panowie, naszą siłą jest kultura.
          > Prawda że się spieramy - ale nie nienawidzimy. Epitety nie powinne gościć na
          > forum EŁK.
          No jasne, epitety są do bani !!!
          > Pozdrawiam Janusz "wieśniak" w/g Poznania ??? Chciałbym wierzyć że w/ g
          > Poznania.
          > Pordrawiam również !!!

• Gość: Janusz Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 08:26
            Mam dwie wątpliwości co do osoby:
            1 - znam twoje wypowiedzi z innych stron FORUM, Ten znak ... był znakiem
            pokoju ?
            2- czy w niedzielę stałeś bardzo blisko ołtarza ? / bliżej jak inni uczestnicy
            mszy ?
            Pozdrawiam.
            • Gość: Adam Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! Do Pablo IP: *.proxy.aol.com 26.03.02, 08:46
              Pablo
              Suwalki to znacznie cos gorszego niz Bialystok. W latach 70-tych Suwalki
              rozwijane byly kosztem Elku i innych miast mazurskich. Na sile z wiochy chciano
              zrobic wojewodztwo. Kuszono ludzi wyzszymi zarobkami, mieszkaniami itp.
              Przy ulicy Noniewicza postawiono nowoczesny jak na tamte czasy Komitet
              Wojewodzki PZPR. A to wszysko tak pasowalo jak piesc do oka.

Bedac w Suwalkach w latach 80-tych na szybie wystawowej sklepu Pewex
              przecztalem komiczne ogloszenie, ktore pamietam do dzisiaj o nastepujacej
              tresci:"Przyplontali sie gesi. Czyje oni sa"? i podany byl adres gdzie gesi
              przyplontali sie.
              To oddaje ducha i klimat wojedzkiego miasta jakim byly Suwalki.

Pozdrawiam
              Adam
              • ralston Re: Suwałki 26.03.02, 11:39
                Słyszałem wielokrotnie, że jednym z pierwszych zarządzeń wojewody suwalskiego,
                po ustanowieniu województwa, był zakaz przepędzania bydła ulicami miasta. Ale
                nie wiem, czy to prawda, czy tylko wymyślona anegdota rozpowszechniana przez
                totalnie sfrustrowanych i skrajnie zakompleksionych ełczan.
                • Gość: Pablo Re: Suwałki IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 13:36
                  Być może tak było,ale w Ełku gdzie do tej pory pędzone jest bydło do zkaładów
                  mięsnych...
                  • ralston Re: Suwałki do Pabla 26.03.02, 13:41
                    A wiesz Pawełku, mieszkałem tam wiele lat i jakoś nie zauważyłem...
                    Za to z przyjemnością wcinam dziś wyroby Mazurskich Zakładów Mięsnych.
                    Uwaga dla uważnych czytelników forum: dla wszelkiej jasności kiełbasa o której
                    była mowa na innym wątku, pochodziła z Pabianic...
                    • Gość: Pablo Re: Suwałki do Pabla IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 14:11
                      Ja lubię golonkę z Ełku.
              • Gość: Pablo Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! Do Pablo IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 13:38
                W tych latach to jeszcze nie potrafiłem czytać, chętnie przeczytam więcej bzdur.
    • Gość: Pablo Oj Janusz, Janusz... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 15:11
      Moje słowa w dalszym ciągu się potwierdzają. A, tak to Janusz szuka mnie na
      forum poznańskim:

Na forum EŁK PABLO przedstawił się, że jest z Poznania. Oto jego kulturalne
      cytaty:
      "Po pierwsze nie jestem Z Bałegostoku, tylko z Suwałk, a obecnie mieszkam i
      pracuję w Poznaniu. Białystok to pewnie Polska B, ale Ełk i całe Mazury to
      najbiedniejszy region w kraju...Niemcy rozpieprzyli Białystok w czasie wojny.
      Nie
      dziwię się ludziom, że w ramach reparacji wojennych wywieźli to i owo z terenów
      niemieckich. Niemcy z Ełku (i nie tylko )grabili podczas wojny mienie polskie i
      żydowskie. Tak w ogóle to Ełk został zasiedlony później głownie przez ludzi z
      Suwalszczyzny, Białostoczyzny ...nie mam
      mentalności "wieśniaka"(tak odbieram ludzi myślących jak Janusza). ...Poza tym
      wszystkim nadal twierdzę, że Janusz ma mentalność "wieśniaka" i wielu
      jego krajan."
      Czy takie zdanie o ludziach z Ełku mają mieszkańcy pięknego i kulturalnego
      Poznania? Pozdrawiam Janusz "wieśniak " z Ełku.

A oto są odpowiedzi Poznaniaków (którzy wg mnie nie mają
      mentalności "wieśniaka"):

Re: Czy ktoś zna gościa forum PABLO ?
      Autor: Gość portalu: bula
      Data: 25-03-2002 22:11 adres: *.icpnet.pl

--------------------------------------------------------------------------------

> Na forum EŁK PABLO przedstawił się, że jest z Poznania. Oto jego kulturalne
      > cytaty:
      > "Po pierwsze nie jestem Z Bałegostoku, tylko z Suwałk, a obecnie mieszkam i
      > pracuję w Poznaniu. Białystok to pewnie Polska B, ale Ełk i całe Mazury to
      > najbiedniejszy region w kraju...Niemcy rozpieprzyli Białystok w czasie wojny.
      > Nie
      > dziwię się ludziom, że w ramach reparacji wojennych wywieźli to i owo z
      terenów
      >
      > niemieckich. Niemcy z Ełku (i nie tylko )grabili podczas wojny mienie polskie
      i
      >
      > żydowskie. Tak w ogóle to Ełk został zasiedlony później głownie przez ludzi z
      > Suwalszczyzny, Białostoczyzny ...nie mam
      > mentalności "wieśniaka"(tak odbieram ludzi myślących jak Janusza). ...Poza
      tym
      > wszystkim nadal twierdzę, że Janusz ma mentalność "wieśniaka" i wielu
      > jego krajan."
      > Czy takie zdanie o ludziach z Ełku mają mieszkańcy pięknego i kulturalnego
      > Poznania? Pozdrawiam Janusz "wieśniak " z Ełku.

No przecież napisał, że jest z Suwałk.
      Sorry ale wasze lokalne antagonizmy mało nas obchodzą bo.....
      mamy swoje :)))))))))
      Pozdro bula

I jeszcze jena wypowiedź (nie mentalnego wieśniaka z Poznania):

Re: Czy ktoś zna gościa forum PABLO ?
      Autor: Gość portalu: canemuto
      Data: 26-03-2002 00:22 adres: *.icpnet.pl

--------------------------------------------------------------------------------
      znam pabloo ale tylko z podfora sportowego. nie bede sie odnosil do tej
      pojedynczej wypowiedzi (nie znam calego przebiegu dyskusji), ale na boga - nie
      badz smieszny!!! przeciez wypowiedz jednej osoby nie stanowi o gustach
      ogolu!!! nawet na poziomie prowokacji do dyskusji to jest... hmmm...
      nietrafione. rozumiem, ze czujesz sie urazony, ale przekazuj to w inny sposob.
      pozdrawiam.

Właśnie o to chodzi JANUSZU,nie bądź śmieszny.
    • Gość: Pablo Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 15:13
      Wciąż na TOPIE...Ciekawe kiedy będzie bojkot...
      • Gość: Pablo Poznań nie taki cały kulturalny !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 15:16
        W załączeniu wypowiedź Poznaniaka o W-wie:

Re: I znowu Polska buduje Warszawę
        Autor: Gość portalu: bula
        Data: 10-03-2002 02:25 adres: *.icpnet.pl

Gość portalu: kafka napisał(a):

> Panie i Panowie,
        > Przygladam sie Waszej dyskusji i zauwazam, ze jest ona niepodparta zadnymi
        licz
        > bami, faktami itp. Slysze z obu
        > stron zarzuty, ze ich miasta wplacaja do budzetu duzo wiecej niz dostaja z
        powr
        > otem ale jakos nikt nie pokusil sie
        > jeszcze o sprawdzenie stanu faktycznego. Emocje biora gore nad rozsadkiem. Cz
        > y ktos moze przedstawic ilosc
        > pieniedzy ktora np. Poznan wplaca do kasy centralnej i ile z niej dostaje? To
        > samo wypadaloby zrobic w
        > przypadku Warszawy. Wtedy dopiero, majac w reku suche liczby, moglibysmy podja
        > c rzeczowa dyskusje.
        > Pozdrawiam.

Pokuśmy się o inną liczbę z Wawy :
        Ile Poznań musi wpłacić Wawie aby coś dostać jako ten który wypracowuje
        Wsiawskie
        podatki????????
        Knorr, Goplana, Glaxo, VW, Spedpol, ,MAN, itp, itd. I kto tu szaleje my jako
        Poznań czy wy jako wszawka bo wy macie europejski port lotniczy, którego
        bronicie
        innym miastom, bo od was muszą latać, bo od nas nigdzie nie dolecą!!!!!
        I huj wam w dupę i niech mnie przeniosą do oślej ławki i tak was mam w dupie.
        Pozdro prawdziwych Poznaniaków i tych którym wszystko ograniczają bo mają we
        łbie
        centralizację.
        Berlin piękne miasto i chodź stolica Niemiec to inaczej do tego podchodzi.
        Pozdro bula
      • ralston Re: Kompleksy Ełczan ???!!!! 26.03.02, 15:22

> Wciąż na TOPIE...Ciekawe kiedy będzie bojkot...

Pablo,
        nie wyobrażaj sobie za dużo. To, że ten wątek zniknie z pierwszego miejsca, nie
        będzie bynajmniej wyrazem programowego bojkotu. Raczej znudzenia bezsensownym
        biciem piany...

• Gość: Pablo Ralston IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 15:28
          Ty chyba masz rację, bo Janusz wymyślił coś nowego...Ale dziwię się, że nie
          było tam fragmentów o poniemieckich zbiornikach z lotniska w Ełku i kostce na
          Lipowej...
          • ralston Re: Ralston 26.03.02, 15:42

> Ty chyba masz rację, bo Janusz wymyślił coś nowego...Ale dziwię się, że nie
            > było tam fragmentów o poniemieckich zbiornikach z lotniska w Ełku i kostce na
            > Lipowej...

Weź se chłopie poczytaj BRAVO, albo inny podobny tytuł. Może zrozumiesz słowo
            pisane...

• Gość: Janusz Re: Ralston IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 16:36
              Oczywiście Januszu, dalsze spory nie mają sensu. W Palmową byłem w Kościele i
              przekazując znak pokoju pomyślałem o Tobie i ipozostałych. A więc zgodnie z
              tradycją chrześcijańską Pokój Wam !!!!
              No jasne, epitety są do bani !!!
              Autor: Gość portalu: Pablo
              Data: 26-03-2002 08:00
              To jest cyatat .
              • Gość: Pablo Re: Ralston IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 16:40

> Oczywiście Januszu, dalsze spory nie mają sensu. W Palmową byłem w Kościele i
                > przekazując znak pokoju pomyślałem o Tobie i ipozostałych. A więc zgodnie z
                > tradycją chrześcijańską Pokój Wam !!!!
                > No jasne, epitety są do bani !!!
                > Autor: Gość portalu: Pablo
                > Data: 26-03-2002 08:00
                > To jest cyatat .

Tak właśnie Januszu to jest cyatat. Nie używam epitetów i wyzwisk. Pozdrawiam
                Pablo.

• Gość: Janusz Re: Ralston IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 16:44
                  CHUJ w Suwałkach - to pozdrowienie?
                  • Gość: Pablo Re: Ralston IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 16:48

> CHUJ w Suwałkach - to pozdrowienie?

No stary, spieniłeś się trochę, bo ja nie ...
                    Nadal podtrzymuje moje zdanie !

• Gość: Janusz Re: Ralston IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 16:49
                    Autor: Gość portalu: Pablo
                    Data: 26-03-2002 15:16
                    I huj wam w dupę i niech mnie przeniosą do oślej ławki i tak was mam w dupie.
                    • Gość: Janusz Re: Ralston IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 16:51
                      to jest suwalska "forma " przekazania sobie "znaku pokoju " w Kościele
                      Amen
    • Gość: Pablo Oj Janusz, Janusz... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 16:53
      Przypominasz mi gościa ze znanego serialu "Ballada o Januszku". Być może byłeś
      wzorcem tej postaci...
      • Gość: Janusz Re: Oj Janusz, Janusz... IP: *.home.intelcom.pl 26.03.02, 16:55
        znam jednego księdza ... który pisze na stronach FORUM
        • Gość: BigBen Re: Oj Janusz, Janusz... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.02, 17:01

> znam jednego księdza ... który pisze na stronach FORUM

A co chcesz żeby ktoś ciebie w dupala zerżnął

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka