Dodaj do ulubionych

Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!!

IP: *.ppp.eranet.pl 14.12.01, 17:02
Jeśli byłeś na forum Ełku - to zostaw proszę jakis znak.
Jest tu kilka osób odzywających się regularnie, ale wierzę w to że są
również 'niemi' goście a może i nawet bywalcy.

Będziemy wiedzieć jak wiele jest osób które tu tylko wpadają i czytają.
Jeśli masz ochotę napisz 2 zdania - co łączy Cie z Ełkiem, albo kiedy tu
mieszkałeś. Napisz proszę nawet jeśli łączy Cię z naszym miastem tylko krótkie
wspomnienie !
A jak nic Cię nie łączy, ale tu bywasz to też coś napisz koniecznie !
Jeśli masz ochotę, to pozwól nam się jakoś zidentyfikować - rocznik, gdzie i
kiedy chodziłeś do szkoły...itd

Będzie strasznie fajnie wiedziec jak wielu jest w sieci ludzi związanych jakoś
z Ełkiem. Bo przeciez nie każdy musi miec ochotę regularnie tu pisać.
Bardzo liczę na pozytywny odzew....;)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
mobb
Obserwuj wątek
    • 1andzio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 01.01.02, 21:17
      Pochodzę z Ełku ale juz od wielu lat mieszkam na Dolnym Śląsku.Uważam Ełk na
      najwspanialsze miasto w kraju.Odwiedzam go co roku.Mam tam całą swoją rodzinę.
      Amdzio
    • Gość: Eyemakk Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: 212.191.66.* 02.01.02, 11:34
      Bylem w Ełku raz. O raz za duzo, jak sie potem okazalo. Chyba nic we mnie nie
      budzi tak silnych, a zarazem sprzecznych uczuc.
      To co teraz pisze jest oczywiscie w interneci. I to, ze kiedys w Elku bylem,
      tez zaczelo sie od internetu. A konkretnie od komunikatora internetowego - Gadu-
      Gadu.
      Lubie sie nim poslugiwac, poznawac nowych ludzi. Jednych lepiej, innych mniej.
      Czasem kogos polubie naprawde. Choc to, co bylo miedzy mna i dziewczyna z
      Elku... ehhh. Myslalem ze to jest cos naprawde duzego, nie wiem, czy moge
      powiedziec ze sie w Niej zakochalem, nawet jesli nei to bylo blisko. Gadalismy
      codziennie nieomal, pisalismy sobie setki maili. Mlodsza byla sporo ode mnie,
      bo 9 lat, fakt, jest tylko mala niewinna nastolatka. Wszystko to wiem.
      ale przeciez nei chcialem Jej skrzywdzic. Za bardzo Ją lubilem i ona podobno
      mnie tez.
      ielismy sie spotkac w waszym, w Jej miescie. Powiedziala zebym przyjechal.
      Troche glupio, bo to bylo akurat w dzien, w ktory sie poklocilismy, no ale co
      tam. Mialem malo czasu zeby sie zdecydować, cale 5 minut do tramwaju, potm
      pociąg, jazda cala noc. Rano bylem w Ełku.
      Jak do Niej zadzwoniłem, powiedziala ze nie wyjdzie bo sie mnie boi. Mówilem,
      prosilem i przekonywalem, bo przeciez cala te noc nieprzespana w zimnym pociagu
      (byla jesien) myslalem o tym, ze spodkam wreszcie ta mala... a, nei podam nawet
      imienia. Ełk to w sumie nie za duze miasto i ktos moglby poznać, o kogo chodzi.
      Choc watpie, ze to przeczyta wiecej niz autor postu i moze ze 2-3 zblakane
      dusze.
      Wkurzylem sie wtedy. Wydawalo mi sie, ze nikt nigdy nie zrobil mi w zyciu
      takiego gnojstwa jak ta mala. Zadzwonilem do neij jeszcze raz i zbluzgalem. I
      jeszcze raz, i jeszcze. Potem mialem telefon - myslalem ze to pomylka i wyzylem
      sie na gosciu. A to byl Jej ojciec. Wtedy juz wiedzialem ze to koniec, ze te 4
      miesiace znajomosci, intensywnj znajomosci netowej trafil szlag.

Aha, mialo byc o samym miescie. Elk to najfajniejsze miasto w jakim w zyciu
      bylem. Mimo ze byl to jeden z najgorszych dni w moim zyciu, samo miasto
      wspominam cieplo. Swietna architektura, takie troche bajkowe dla mnie,
      czlowieka ktory wtedy pierwszy i jedyny raz byl na Mazurach. Cudowni, mili
      ludzie, ktorzy wszystko wytlumacza z checia, nawet policza przystanki na ktorym
      powinno sie wysiasc. Zatrzymuja sie, starzi i mlodsi, tlumacza. Dziadek na
      przystanku, ktory byl tak mily, ze nie wytrzymalem i dalem mu batonik za pomoc
      dotarciu z powrotem na dworzec PKP. batonik, ktory mial byc dla Niej, bo to jej
      ulubione... kurcze, czemu to sie stalo tak? boje sie, ze nigdy nie bede w
      stanie sie przemoc i przyjechac do Was jeszcze raz. a kocham, naprawde kocham
      to miasto pełne miłych i dobrych ludzi. nie takich skwasnialych, cynicznych i
      chamskich jak wiekszosc populacji w centralnej polsce. i w durzych miastach

nie mowiac juz o duzych miastach Polski cntralnej.

kurcze, Ełczanie, jakbym mogl, tobym was wszystkich usciskali ucalowal, choc
      dzialania takie chyba raczej nei sa w moim stylu. Podalbym Wam reke ipopatrzyl
      prosto w oczy, oczy obywateli najfajniejszego miasta, w jakim bylem, a bylem
      juz w wielu miastach, przynajmneij w Polsce. Wiekszosc z Was z usmiechem by
      mnei powitalo... tylko ta jedna czteroosobowa rodzina... nie pozwolilaby mi sie
      zblizyc bardzij niz na 10 metrow, a moze i nie.

Pozdrawiam Was i zycze wszystkiego NAJ NAJ NAJ w Nowym Roku. dla calego
      miasta!!!! 3majcie sie!!!
      • Gość: mobb Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.mcnet.pl 02.01.02, 12:30
        Dzięki Andzio i Eyemakk że się odezwaliście. Już myślałem że nikt na mojego
        posta nie odpowie.
        Zachęcam innych no najmniej do zostawienia tu po sobie śladu...;-)

Eyemakk, Twoja historia mnie ubawiła, choc pewnie dla Ciebie to niezbyt miłe
        wspomnienie. Twoej uwielbienie dla Ełku i Ełczan co najmniej zadziwiające..
        dotychczas myślałem że mamy jakąś średnią krajową jeśli chodzi o uprzejmość...a
        tu okazuje się że jest lepiej, bardzo to miłe ;).

Początek Twojej historii brzmiał tak, że zanim przeczytałem resztę, zacząłem
        się bać że ktoś Cię pobił na dworcu i zawróciłeś...Całe szczęście idniosłeś
        jedynie uszczerbek na uczuciach...ale przynajmniej widziałeś Ełk.
        Ale wiesz co - Twoja historia po raz kolejny utwirdza mnie w przekonaniu że
        znajomości internetowe powinny takimi zostać. Myślę, że nie warto się w nie
        angażować zbytnio ani oczekiwać 'rozwinięcia' znajomości w prawdziwym życiu.

Pozdrawiam,
        mobb
      • Gość: Adam Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale Do Eyemakk IP: *.proxy.aol.com 03.01.02, 08:08
        Ciesze sie, ze Elk i jego mieszkancy spodobal sie Tobie. Czy mozna wiedziec
        skad jestes?

Nie wiem czemu dziewczyna zapoznana przez internet zachowala sie w ten sposob.
        Jak sie bala to trzeba bylo jej powiedziec, zeby przyszla z obstawa.
        Jesli miales jej adres to moze byloby lepiej, zebys poszedl do niej do domu
        bezposrednio zamiast dzwonic. Niespodziewany gosc podobno jest zawsze mile
        widziany.

Na Twoim miejscu nie przejmowalbym sie ta sprawa i przyjechal do Elku na
        wakacje w celu zapoznania normalnej Elczanki. Padles ofiara pewnie jakiejs
        malolaty, ktora podpuszcza facetow, a pozniej wycofuje sie i bawi sie tym, ze
        ktos przezywa.

Pozdrawiam
        Adam
        • Gość: Eyemakk Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale Do Eyemakk IP: 212.191.66.* 09.01.02, 17:10
          dzieki adam. jestes fajny kolo.
          co do tego, co napisalem - tak, wielokrotnie jej mowilem, zeby wziela ojca. nie
          chciala... nie moglem tego zrozumiec. zreszta, w dzien przed moim przyjazdem
          powiedziala, ze jak sie bedzie bala, to wezmie tate. ale nic.
          moglem isc do niej do domu mowilem jej to. nie chciala, bala sie jeszcze
          bardziej. ona zawsze byla strachliwa jakas. nie, nie strachliwa. nieufna.

przyjade kiedys do Was. ale raczej z dziewczyna poznana gdzie indziej. a i tak,
          chodzac po ulicach szukac bede malej Agnieszki:(

pozdrawiam once again!!!!
    • Gość: kibic Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.acn.waw.pl 24.01.02, 21:47
      Bywam tu (czyt. na forum) od kiedy się o nim dowiedziałem z Gazety Wyborczej
      jakieś 2 tygodnie temu.

Wpisałem się na wątku dot. wspomnień.

Będę czasem odwiedzać.

pozdrowienia,

• Gość: mobb Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.ppp.eranet.pl 24.01.02, 23:05
        czolem Kibic,

bylo cos w Gazecie ? Czytuje ja dosc regularnie ale przeoczylem.
        Jesli mozesz to prosze napisz kiedy i w ktorej czesci Gazety to bylo.

Dziekuje i pozdrawiam,
        mobb
        • Gość: Muminek Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 13:41
          Znam dosyć dobrze Ełk, chociaż w nim nie mieszkałem. Ładne małe miasteczko
          mające możliwości na miasto wojewódzkie, ale nie mające "pleców". Nie byłem tam
          już 10 lat. W pamięci mam smak smażonych sielawek - pycha! Macie już nowy
          szpital miejski?
          Pozdrowienia ze Świecie nad Wisłą!!!!
          • Gość: Lapusz Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: 62.89.101.* 25.01.02, 15:17
            Cześć Muminek! Pozdro dla Świecia nad Wisłą! Znasz może Marka, co studiował na
            UMK na Zarządzaniu? Nie pamiętam nazwiska; jego ojciec miał coś wspólnego z
            fabryką papieru. Szpital budujemy, dom buskupa jest już dawno, sielawka pyszna,
            przyjeżdżaj teraz na węgorzyka z lodowatą wódką. Cześć.
            • Gość: Muminek Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 07:22
              Dzieki Lapusz za zaproszenie nie omieszkam skorzystać. Co rok spedzam wakacje
              pod Giżyckiem w Pierkunowie wiec bedzie okazja. Marka bez nazwiska nie znam, a
              jeżeli chodzi o jego ojca to w Świeciu każdy albo pracował /patrz -
              bezrobocie/ albo jeszcze /ciekawe jak długo?/ pracuje w zakładzie celulozowo-
              papierniczym /Frantschach S.A./. Bo Świecie na papierze stoi, jak sie papier
              skończy to będzie leżało /jak długie/, bo biznes się tu nie rozwija a turystów
              nie ma czym zwabić /nie to co w Ełku/.
              • georghe Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 07.02.02, 13:52
                Jestem na Waszym forum pierwszy raz - tak z ciekawości. Nigdy w Ełku nie byłem,
                może to kiedys nadrobię.....

Pozdrowienia z Jasła.
                • Gość: ADA Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: 10.134.129.* 07.02.02, 21:38
                  Tu nie ma po co zaglądać bo nic się nie dzieje ludzie chyba nie mają dostępu do
                  internetu.
                  • Gość: Adam Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.proxy.aol.com 08.02.02, 06:44
                    Gość portalu: ADA napisał(a):

> Tu nie ma po co zaglądać bo nic się nie dzieje ludzie chyba nie mają dostępu do
                    >
                    > internetu.

Czasami tez odnosze takie wrazenie. Wiekszosc na pewno nie ma dostepu do
                    internetu, a ci co maja dostep to rzadko tutaj bywaja.
                    Odnosze wrazenie iz elckich internautow gnebi jakas chandra i udziela im sie na
                    pewno marazm panujacy wszedzie w Polsce.

Elczanie ruszcie sie, bo Bielsk Podlaski niedlugo nas wyprzedzi.

Pozdrawiam
                    Adam

• Gość: manio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 17:35

> Czasami tez odnosze takie wrazenie. Wiekszosc na pewno nie ma dostepu do
                      > internetu, a ci co maja dostep to rzadko tutaj bywaja.
                      > Odnosze wrazenie iz elckich internautow gnebi jakas chandra i udziela im sie na
                      >
                      > pewno marazm panujacy wszedzie w Polsce.
                      >
                      > Elczanie ruszcie sie, bo Bielsk Podlaski niedlugo nas wyprzedzi.

Adamie , dostęp do internetu ma każdy kto ma telefon, a nie jest to jak kiedyś
                      usługa trudno dostępna. Bielsk Podlaski to byłe MIASTO WOJEWÓDZKIE to i może nas
                      wyprzedzić. Niech ilość przechodzo w jakość. Poczytaj ich posty. Moge z Tobą też
                      takie popisać.

Co do marazmu to nie zauważam. Raczej za dużo pracujemy i potem już nie mamy
                      ochoty na internet ( szczególnie jeśli w pracy też posługujemy się komputerem).
                      Przywykłeś do tempa jak w NY, a to tylko Ełk więc i tempu dyskursu marne.
                      Może wiosną będzie lepiej.

Pozdrawiam
                      zimowy manio :O)

• ralston Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 08.02.02, 17:49
                        Manio,
                        chyba Ci sie troche pomylil Bielsk Podlaski z Biala Podlaska. Bielsk nigdy
                        wojewodztwem nie byl, choc to skadinad sympatyczne miasteczko... Ale zgadzam
                        sie, ze nie ma sensu scigac sie w ilosci post-ow z kimkolwiek na sile. Zagladam
                        czesto na forum bialostockie i jest tam wiele stukania na ilosc. Tak jak by nie
                        bylo chat-ow. Wole te rzadsze wypowiedzi na elckim, za to z sensem niz
                        produkowanie postow na innych listach.
                        Pozdrawiam,
                        Ralston
                        • Gość: manio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 13:15
                          ralston napisał(a):

> Manio,
                          > chyba Ci sie troche pomylil Bielsk Podlaski z Biala Podlaska. Bielsk nigdy
                          > wojewodztwem nie byl, choc to skadinad sympatyczne miasteczko... Ale zgadzam
                          > sie, ze nie ma sensu scigac sie w ilosci post-ow z kimkolwiek na sile. Zagladam
                          >
                          > czesto na forum bialostockie i jest tam wiele stukania na ilosc. Tak jak by nie
                          >
                          > bylo chat-ow. Wole te rzadsze wypowiedzi na elckim, za to z sensem niz
                          > produkowanie postow na innych listach.
                          > Pozdrawiam,
                          > Ralston

oczywiście masz racje, sorry to chyba wynik niedoświetlenia i zaniku aktywności
                          kory mózgowej.

manio

manio
                      • Gość: szczuren Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.02, 20:48
                        Liczy się jakość a nie ilość- brawo Manio- też tak myślę. Forum to nie wyścigi.
                        Wiosną będzie lepiej- na pewno więcej światła dostanie przysadka mózgowa i
                        poziom szczęścia osiągnie normalny poziom. Dla niecierpliwych polecam solarium
                        na basenie w Ełku- byłem w sobotę, jestem bardziej szczęśliwy ale nie wiem czy
                        to za sprawą jarzeniówek czy mazurskiego powietrza. Może na jesienno- zimową
                        deprechę odpowiednie są odwiedziny w Ełku? Potrzebuje naukowego wsparcia.
    • ralston Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 11.02.02, 08:55
      A woda jest chlorowana, czy ozonowana? Na mnie ozon wplywa na ogol nieco
      rozweselajaco - moze znajdzie sie dla tego jakies wytlumaczenie?
      • Gość: manio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 13:18
        ralston napisał(a):

> A woda jest chlorowana, czy ozonowana? Na mnie ozon wplywa na ogol nieco
        > rozweselajaco - moze znajdzie sie dla tego jakies wytlumaczenie?

Technologia basenu w Ełku jest absolutnie na topie. Woda jest ozonowana , jednak
        ze względu na niska trwałość ozonu jest również chlorowana . Ozon pozwala na
        znaczne ograniczenie dawek chloru tak że nie wypala oczu.

manio

• ralston Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 11.02.02, 16:12
          Gość portalu: manio napisał(a):

> Technologia basenu w Ełku jest absolutnie na topie. Woda jest ozonowana , jedna
          > k
          > ze względu na niska trwałość ozonu jest również chlorowana . Ozon pozwala na
          > znaczne ograniczenie dawek chloru tak że nie wypala oczu.
          >
          > manio
          >
          >

Eeee tam na topie... Na pewno inzynierowie niemieccy ozonowali baseny juz przed
          wojna... A teraz to nawet boje sie myslec, co moga robic z woda w basenie...
        • Gość: Adam Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.proxy.aol.com 12.02.02, 04:38
          Oczywiscie, ze na pierwszym miejscu jest i powinna byc jakosc, a nie ilosc.
          Niestety na tym forum na pierwszym planie umieszczane i eksponowane sa miasta z
          najwieksza iloscia postow.

Ja rowniez przez kilka dni nie pisalem bo wyjechalem na weekend. Rozumiem, ze
          wiele osob jest zajetych jak piszesz Manio i dlatego nie pisza zbyt czesto.
          Mysle, ze do internetu oprocz telefonu potrzebny jest jeszcze komputer. Chyba,
          ze ktos uzywa telewizoru do tego. Tak tez mozna. Slyszalem, ze wiele osob nie
          korzysta w Polsce z internetu ze wzgledu na koszty polaczen jakimi obciaza
          telekomunikacja. Nie wiem czy to prawda?

Pozdrawiam z zimnego NY
          Adam

• Gość: manio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 20:59
            Gość portalu: Adam napisał(a):

korzysta w Polsce z internetu ze wzgledu na koszty polaczen jakimi obciaza
            > telekomunikacja. Nie wiem czy to prawda?

Niestety to prawda że koszt dostępu do internetu przez telefon jest w Polsce
            najwyższy w europie mimo że nie jesteśmy bogaczami. Wynika to z monopolu
            stacjonarnych usług telefonicznych. To jednak tez się zmienia - powstaja lokalne
            (w Ełku też) firmy sprzedające internet w sieciach osiedlowych lub przez
            radiomodemy co znacznie obniza koszty. Oczywiście komputer i telefon to
            urządzenia niezbedne i są one dodatkową barierą. Ale mozna korzystać z internetu
            w szkolach lub klubach.
            Coś tam proponują telewizje satelitarne - dostęp przy pomocy dekodera i TV ale
            nie znam sprawy.

Pozdrawiam
            manio
            • Gość: Adam Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.proxy.aol.com 13.02.02, 08:03
              Gość portalu: manio napisał(a):

> Gość portalu: Adam napisał(a):
              >
              > korzysta w Polsce z internetu ze wzgledu na koszty polaczen jakimi obciaza
              > > telekomunikacja. Nie wiem czy to prawda?
              >
              > Niestety to prawda że koszt dostępu do internetu przez telefon jest w Polsce
              > najwyższy w europie mimo że nie jesteśmy bogaczami. Wynika to z monopolu
              > stacjonarnych usług telefonicznych. To jednak tez się zmienia - powstaja lokaln
              > e
              > (w Ełku też) firmy sprzedające internet w sieciach osiedlowych lub przez
              > radiomodemy co znacznie obniza koszty. Oczywiście komputer i telefon to
              > urządzenia niezbedne i są one dodatkową barierą. Ale mozna korzystać z internet
              > u
              > w szkolach lub klubach.
              > Coś tam proponują telewizje satelitarne - dostęp przy pomocy dekodera i TV ale
              > nie znam sprawy.
              >
              > Pozdrawiam
              > manio

W Stanach jak przyjechalem 13 lat temu to byla tylko jedna kampania
              telefoniczna.Jak zaczynaly powstawac nowe ceny polaczen automatycznie spadaly.
              Teraz jest kilkanascie kampanii telefonicznych i kazda przesciga sie w walce o
              klienta i stara oferowac sie jak najnizsze ceny. W Polsce jesli pojawi sie
              konkurencja tez bedzie taniej.

Wracajac do internetu to tutaj placi sie miesieczny abonament w ramach ktorego
              mozna spedzac on line nieograniczona ilosc czasu w ciagu miesiaca.
              Telekomunikacja zarabia tylko za kazdorazowe polaczenie sie z internetem co
              kosztuje tyle ile 1 minuta lokalnej rozmowy i mozna w ramach abonamentu spedzac
              nieograniczona ilosc czasu.

pozdrawiam
              Adam

• Gość: manio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 09:35
                Gość portalu: Adam napisał(a):
                > Wracajac do internetu to tutaj placi sie miesieczny abonament w ramach ktorego
                > mozna spedzac on line nieograniczona ilosc czasu w ciagu miesiaca.
                > Telekomunikacja zarabia tylko za kazdorazowe polaczenie sie z internetem co
                > kosztuje tyle ile 1 minuta lokalnej rozmowy i mozna w ramach abonamentu spedzac
                > nieograniczona ilosc czasu.

podobnie jest u nas czego przykładem jest niżej podpisany. Korzystam z modemu SDI
                który jest stale przyłączony do cyfrowej sieci TPSA. Nie jest to jednak
                rozwiazanie tanie i ma sens tylko w przypadku intensywnego korzystania i
                internetu w celach komercyjnych lub jeśli jest to modem który obsługuje
                kilkunastu uzytkowników połaczonych w sieć lokalną.
                Powstanie prawdziwej konkurencji dla Telekomunikacji Polskiej SA wymaga zmian
                ustawowych . TPSA robi wszystko aby utrudnic życie konkurencji , która jak na
                razie powstała tylko w połaczeniach międzymiastowych.
                Godzina dostępu przez zwykły modem i telefo kosztuje 6 zł ( 1.5 $), stały dostęp
                przez modem SDI ok 150 zł/miesiąc , a jakie sa to koszty w USA?

pozdrawiam
                manio

• Gość: Adam Re: koszty dostepu do internetu Do manio IP: *.proxy.aol.com 14.02.02, 21:35
                  > podobnie jest u nas czego przykładem jest niżej podpisany. Korzystam z modemu S
                  > DI
                  > który jest stale przyłączony do cyfrowej sieci TPSA. Nie jest to jednak
                  > rozwiazanie tanie i ma sens tylko w przypadku intensywnego korzystania i
                  > internetu w celach komercyjnych lub jeśli jest to modem który obsługuje
                  > kilkunastu uzytkowników połaczonych w sieć lokalną.
                  > Powstanie prawdziwej konkurencji dla Telekomunikacji Polskiej SA wymaga zmian
                  > ustawowych . TPSA robi wszystko aby utrudnic życie konkurencji , która jak na
                  > razie powstała tylko w połaczeniach międzymiastowych.
                  > Godzina dostępu przez zwykły modem i telefo kosztuje 6 zł ( 1.5 $), stały dostę
                  > p
                  > przez modem SDI ok 150 zł/miesiąc , a jakie sa to koszty w USA?
                  >
                  >
                  >
                  > pozdrawiam
                  > manio

Jesli chodzi o koszty dostepu w Stanach, to polaczenie przez modem i telefon
                  kosztuje niedrogo. Trzeba placic miesieczny abonament w wysokosci na przyklad za
                  AOL kosztuje $24 na miesiac bez wzgledu czy korzysta sie z internetu czy nie.
                  Inne providery sa mniej wiecej w tej samej cenie. Placac abonament mozesz spedzac
                  na internecie nieograniczona ilosc czasu nawet cala dobe. Placisz dodatkowo tylko
                  za wejscie kazdorazowe wejscie na internet tyle co minuta lokalnej rozmowy
                  telefonicznej czyli 11 centow i to wszystko. Tyle razy dziennie ile wchodzisz na
                  internet placisz 11 centow z tym, ze mozesz wejsc i przebywac w nim cala dobe za
                  te 11 centow.

Przez modem DSL kosztuje w stanach miesieczny abonament od $40 do $50 miesiecznie
                  w zaleznosci od tego jakiego wybierzesz providera. Nie placisz wtedy juz nic za
                  polaczenia telefoniczne i jest to nieograniczona ilosc czasu on line do
                  dyspozycji oraz masz wolny telefon, gdyz dziala to poza telefonem.

Pozdrawiam
                  Adam

• ralston Koszty dostepu do internetu 13.02.02, 10:20
      Ostatnio bylo dosc glosno o przeprowadzonym pomyslnie tescie - przekazywania
      sygnalu internetowego przez siec energetyczna. Mozna bedzie odbierac internet
      bezposrednio z gniazdka elektrycznego. Czy ktos cos wie na temat ewentualnych
      kosztow takiego rozwiazania (jednorazowy wydatek + pozniejsze oplaty)? Czy byla
      gdzies o tym mowa?
      Pozdrawiam,
      Ralston
      • Gość: manio Re: Koszty dostepu do internetu IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 20:30

Internet
        PAP, mf /2002-02-13 17:07:00

Internet i telefon przez gniazdko elektryczne

Dostęp do Internetu poprzez gniazdko elektryczne będzie możliwy od marca. Dwa
        miesiące po tym podłączone zostaną telefony. Pierwsi skorzystają z tego
        mieszkańcy Krakowa. Umowę zawarły Pattern Communications i Zakład Energetyczny
        Kraków.

"Uruchomienie tego systemu nie wymaga instalowania dodatkowych łączy.
        Wykorzystywane będą w tym celu sieci energetyczne. Dostęp do sieci internetowej
        będzie możliwy dzięki specjalnemu urządzeniu zamontowanemu w gniazdku
        elektrycznym"- powiedziała Kinga Maciejewska z Pattern Communications.

W środę podpisana została długoterminowa umowa między Pattern Communications a
        Zakładem Energetycznym Kraków SA (ZEK). Każdy klient zakładu będzie mógł
        wykupić dostęp do Internetu i skorzystać z możliwości zainstalowania telefonu
        przez sieć elektryczną.

"Miesięczny abonament za Internet przez gniazdko elektryczne będzie wynosił od
        80 do 120 zł" - dodała. Jak poinformowała Maciejewska, nie wiadomo jeszcze
        jakie będą ceny za korzystanie z telefonu.

"Cennik opracowany został jednak z uwzględnieniem zasad konkurencyjności".
        Pattern Communications współpracuje w Polsce obecnie z sześcioma innymi
        zakładami energetycznymi. Są to zakłady: górnośląski, poznański, warszawski,
        lubelski, płocki i toruński.

Firma zamierza nawiązać komercyjną współpracę z innymi zakładami
        energetycznymi, z którymi prowadzi testy, tak aby usługi wdrażać również w
        pozostałych rejonach kraju. Plany Pattern Communications na ten rok zakładają
        zaoferowanie usług 3-5 tys. odbiorców. W 2003 liczba ta wzrosnąć ma do 10-15
        tys.

Drugą firmą na polskim rynku prowadzącą testy podobnej technologii jest Ascom.
        Firma nawiązała współpracę z warszawskim zakładem energetycznym STOEN. Obecnie
        prowadzone są próby techniczne systemu. Jak poinformował STOEN, testy
        przebiegają pomyślnie. Zakończą się prawdopodobnie za 3-4 miesiące. Po tym
        czasie firma rozpocząć ma sprzedaż usług.

Zarówno Ascom jak i Pattern Communications wykorzystują technologię Powerline
        Communications (PLC). Technologia ta, dzięki zastosowaniu specjalnych modemów,
        pozwala na przesyłanie danych, głosu i obrazu przy zastosowaniu istniejącego
        okablowania energetycznego.

Oprócz sieci energetycznej w technologii PLC, jak informuje Kinga Maciejewska,
        wykorzystywana może być również sieć światłowodowa. System Powerline
        Communications działa komercyjnie w siedmiu krajach, m.in. w Austrii,
        Niemczech, Hiszpanii, Szwecji i we Włoszech.

Pattern Communications jest spółką polsko-amerykańską. Działa w Polsce od 2000
        roku. Oprócz współpracy z zakładami energetycznymi firma współpracuje w Polsce
        również z Tel-Energo. Tel-Energo jest operatorem sieci światłowodowej. Działa
        na rynku przesyłu danych i dzierżawy łączy. Jest spółką zależną Polskich Sieci
        Elektroenergetycznych.

jak dla mnie to za mało atrakcyjne , ale cieszę sie że powstaje realna
        konkurencja dla TPSA.

manio
        • ralston Re: Koszty dostepu do internetu 14.02.02, 12:30
          Dzięki za informacje. Rzeczywiście w kwestii konkurencyjności oferty do innych
          providerów jest to pewne rozczarowanie. Pozostaje mieć nadzieję, że w miarę jak
          będa pojawiać się kolejne rozwiązania techniczne, kolejni dostawcy, to ceny
          pójdą w dół - jak w całym cywilizowanym świecie. Potrzeba nam złamania monopolu
          TPSA, czego sobie i wszystkim internautom życzę.
          • Gość: klima Re: Koszty dostepu do internetu IP: *.krakow.eco.pl 15.02.02, 11:25
            Mam ciekawostkę internetową niezwiązaną z Ełkiem: Kraków jest pierwszym miastem
            w Polsce, w którym będzie można podłączyć się do internetu i telefonu przez
            gniazdko elektryczne. Koszty abonamentu to 80-120 zł netto, w zależności od
            opcji (250 Kb - 80, 750Kb - 120). Nie znam się na internecie, więc nie wiem czy
            jest to konkurencyjne do oferty Tepsy. Mam nadzieję
            Klima
    • Gość: ida Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.csk.pl 28.02.02, 18:36
      bywam, wprawdzie rzadko, ale bywam, i pozdrawiam wszystkich mieszkańców Ełku!
      • Gość: mobb Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.ppp.eranet.pl 04.03.02, 23:26
        no Ida, nie tak oschle.
        Jeśli nie jesteś Agentem Dołu, to powiedz jeszcze ze dwa zdania o swoich
        wizytach w Ełku.
        O to samo proszę wszystkich innych ;-)

Pozdrowienia dla bywalców,
        mobb
    • Gość: Krzysiek Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.ustka.sdi.tpnet.pl 03.03.02, 16:15
      Mieszkałem w Ełku i z przyjemnością odwiedzam forum Ełku.
      Można dowiedzieć sie z niego paru rzeczy o mieście.Ciekawe.
    • Gość: koRnac Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.daewoo.com.pl 04.03.02, 11:25
      A wiec jestem tu pierwszy raz ale zamierzam bywac czesciej .
      Pozdrawiam

koRnac
      www.elk.prv.pl
      • Gość: Adam Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.proxy.aol.com 05.03.02, 08:02
        Gość portalu: koRnac napisał(a):

> A wiec jestem tu pierwszy raz ale zamierzam bywac czesciej .
        > Pozdrawiam
        >
        > koRnac
        > www.elk.prv.pl

Kornac

Najlepszy z ciebie komputerowiec w Elku i pierwszy raz trafiles na forum
        Wyborczej? A ja trafilem na Twoja strone Elk i ja juz kilka lat temu.

Pozdrawiam
        Adam

• kornac Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 05.03.02, 08:28
          no co ty jaki tam zemnie komputerowiec , nie opwiadaj takich rzeczy, poprostu
          cos tam wiem i tyle.
          Milo ze ktos odwiedza moja stronke.

koRnac
          www.elk.prv.pl
    • Gość: rick Bywam w Ełku !!!! IP: 192.39.188.* 15.03.02, 12:54
      mieszkałem w Ełku przez 11 lat - większość podstawówki i całe liceum.
      wyjechałem w 1977. ale od tego czasu bywam w Ełku, odwiedzam znane miejsca,
      czasem spotykam znajomych. Ełk to moja mała ojczyzna. pozdrawiam wszystkich
      • Gość: Janusz Re: Bywam w Ełku !!!! IP: *.home.intelcom.pl 15.03.02, 13:53
        Urodziłem się w Ełku w 1948 roku przy ulicy Gadańskiej 40
        Mieszkałem przy tej samej ulicy - to jest Dzierżyńskiego 43 - dom za skupem
        makulatury. Naukę rozpocząłem od Liceum Ogólnokształcącego TPD- była to szkoła
        11 klasowa / obecnie Żeromskiego / .Następnie uczyłem się w Szkole Podstawowej
        Nr 1. Zdjęcie z klasy III - wychowawczyni p.Supińska - jest na stronie koRnac -
        pod 1 zdjęciem z wieżą ciśnień / bardzo ciekawa strona /. Widziałem
        odsłonięcie pomnika Kayki. Następne 5 lat - technikum w Olsztynie i kolejne 2
        lata Studium Nauczycielskie w Ełku / obecnie szkoła chemiczna /.
        Praca w Szkole Podstawowej Nr 4 na Zatorzu - i wyjazd do Białegostoku.
        Spotkałem wielu ciekawych ludzi - harcmistrz Czesław Nalborski, Dauter,
        Redlin - prezes "Ełczanki", Jan Kawecki - od niego dowiedziałem się, że w
        styczniu 1945 roku na Ełk spadły tylko dwie bomby. Rosyjski kukurużnik zrzucił
        w okolicach dużego kościoła i przy dworcu. Pozatym Ełk nie był zniszcony.
        Ojciec / przyjechał w grudniu 1945 roku / opowiadał, że przybysze ze wschodu
        kompletowali sobie meble "gdańskie". Po wniesieniu do mieszkania nowo
        zdobytych - posiadane po prostu wurzucali przez okno /. Na wsiach rozbierano
        drewniane zabudowania na opał, gdyż nie chciało się iść do lasu po opał.
        Niemcy pozostawiali /przynajmniej w Ełku /mieszkania z wyposażeniem - a nawet
        klucze w drzwiach. Wiele cennych przedmiotów zakopywali.
    • Gość: spoko Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.02, 01:28
      A ja nigdy w życiu nie byłem w Ełku. Ale jakoś lubię i szanuję Was i Wasze
      miasto. Dlatego zaglądam na tutejsze forum.
      pzdr z O.
    • arvena Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 13.04.02, 17:52
      Jestem w Ełku min. raz w roku gdy odwiedzamy rodzinkę z Olecka i właśnie Ełku!
      Bardzo mi się to miasto podoba- świetny most, bardzo ładne kamienice, pomnik
      Papieża też dobry tylko czasem nie oświetlony...
      Ale generalnie miasto bardzo miłe...
      Pozdrowienia z PIĘKNEGO WROCŁAWIA:)
    • Gość: monilla Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 13:42
      Czesc!
      jestem z Elku! i bardzo sie z tego ciesze... Choc od osmiu lat juz tu nie
      mieszkam, to nadal uwazam, ze jest to miasto piekne (widoku jeziora i spaceru
      od ronda do romantycznych mostkow nad rzeka nic nie zastapi...).
      Skonczylam podstawowke nr 4 i czerwone LO w 1993 r.
      Pozdrawiam

• ralston Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 15.04.02, 13:49
        Gość portalu: monilla napisał(a):

> Czesc!
        > jestem z Elku! i bardzo sie z tego ciesze... Choc od osmiu lat juz tu nie
        > mieszkam, to nadal uwazam, ze jest to miasto piekne (widoku jeziora i spaceru
        > od ronda do romantycznych mostkow nad rzeka nic nie zastapi...).
        > Skonczylam podstawowke nr 4 i czerwone LO w 1993 r.
        > Pozdrawiam

No to wpadaj tu czasem na forum :)
        >

• Gość: pyra Re: Poznań też tu bywa zaglądajcie też do nas. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.02, 21:45
      Bywamy u was czytamy rozmawiamy, może nic nie piszemy ale często rozmawiamy o
      waszych problemach.
    • Gość: plotka Re: Pyra napisał to ja też. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.02, 21:49
      Odwiedzam was często, dzisiaj postanowiłem napisać. mam u was mieszkanie do
      sprzedania, 4-ro pokojowe w okolicy Olecka. Jeśli znacie kogoś kto szuka niech
      pisze: plotka@hoga.pl
    • Gość: Danio Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: 213.241.45.* 23.04.02, 17:06
      Właśnie dziś znalazłem a raczej dowiedziałem się od kogoś, że jest portal Ełku
      i natychmiast zgłaszam swoje istnienie. Urodziłem sie w Ełku i przez pierwszych
      19 lat swojego życia tu mieszkałem. Potem studia, a po studiach praca - i tak
      rozstałem się z miastem rodzinnym, ale po pierwsze bywam dość regularnie, a po
      drugie czuję się Ełczaninem. Wielu moich znajomych również pozostało w
      miastach, gdzie studiowali, ale wszyscy odczuwają silną więź z Ełkiem - coś
      takiego w tym mieście jest. Świetnie że jest takie forum - można żyć sprawami
      Ełku nawet będąc poza nim. Pozdrawiam wszystkich i zanurzam się w czytanie
      Waszych postów.
      Danio de'Ser
      • ralston Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 23.04.02, 17:19
        Zanurzaj się Danio zanurzaj. Uważaj tylko, bo ja jak się zanurzyłem kilka
        miesięcy temu, to do dziś nie mogę się wynurzyć...
        Pozdrowienia z najlepszego forum na tym portalu.
        • Gość: mcmiluki Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 02:57
          ralston napisał(a):

> Zanurzaj się Danio zanurzaj. Uważaj tylko, bo ja jak się zanurzyłem kilka
          > miesięcy temu, to do dziś nie mogę się wynurzyć...
          > Pozdrowienia z najlepszego forum na tym portalu.

No ja na razie nie zamienilem sie w lodz podwodna, ale w tym towarzystwiei na tym forum chetnie przeplyne i 80 tys.
          mil. Nigdy nie mieszkalem w Elku, mam tam bliska rodzine. Nie bylem w Elku ponad trzy lata, ale wczesniej to prawie,
          co miesiac wsiadalem w pociag i uciekalem z mojego miasta, zeby odpoczac, zwolnic. Kiedys wywiozlem na jeden
          dzien, kilkunastu moich kolegow z pracy na wycieczke do Elku. Tak gremialnie i daleko juz mi sie pozniej nie udalo ich
          wywiezc gdziekolwiek. Zanosilo sie, rok temu, ze jeszcze wieksza grupa opanuje waskotorowke, ale nie powiodlo
          sie.
          Przy okazji dziekuje Tym, ktorzy pomogli mi w poszukiwaniach opowiadania Lenza " So zartlich war Suleyken".
          Wreszcie ksiazke mam, sciagnalem z Niemiec
          Pozdrawiam.
          • ralston Re: Jesteś z Ełku ? Nie ?Ale napisz że tu bywasz !!!! 25.04.02, 17:01
            Widać, Danio zanurzył się za głęboko, bo zniknął. Chyba, że właśnie przeszukuje
            dno jeziora w poszukiwaniu zatopionych szczątków samolotu i wróci do nas z
            jakąś rewelacją.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka