kasha101 28.09.07, 17:43 ...? Tak jak ja np.? Zaglada tu na forum, sledzi co sie dzieje, czyta,oglada zdjecia, wspomina, teskni...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manio15 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 28.09.07, 18:29 kasha101 napisała: > ...? Tak jak ja np.? Zaglada tu na forum, sledzi co sie dzieje, > czyta,oglada zdjecia, wspomina, teskni...? nie smuć się tu prawie sami wygnańcy . Tylko freeeman i ja czyli manio to miejscowe grzyby. Pozostali zazdroszczają nam z oddali, w tym często zza oceanu. manio mniejscowy Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 28.09.07, 19:48 Zauwazylam, zwlaszcza czytajac zarchiwizowane wspomnieniowki z dziecinstwa:) Moze odezwa sie pozostali z oddali..?co zazdroszczaja Wam tak jak ja? choc wiem, wiem, takie gadanie, wszedzie dobrze, gdzie nas nie ma, no, ale co rodzinne miasto to rodzinne miasto:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia7880 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 29.09.07, 00:58 Ja jestem w Elku wirtualnie juz od paru lat. To piekne miasto do niedawna bylo niezauwazane ,niedoceniane i malo finansowane.Widze ze teraz ladnie sie rozwija. Mozna za to pare osob pochwalic. Az milo bedzie wracac...Pozdrawiam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 29.09.07, 13:17 To fakt, kazda wizyta mnie milo zaskakuje, zawsze widze cos nowego, wyremontowanego...Oby tylko znalazlo sie tylko jakies uczciwe zajecie, bo niestety w moich wspomnieniach poszukiwania pracy w elku onegdaj:), a byly to czasy 30% bezrobocia, przekonalam sie, ze tak jak wszedzie , bez ukladzikow i znajomosci nic nie zalatwisz. A niestety "wyjazdowi" sa w tym wzgledzie do tylu, nie mieli kiedy sobie znajomosci powyrabiac...I troche mnie to przeraza... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 01.10.07, 11:00 Tylko wirtualnie. A fizycznie tylko bywam. Może się zresztą zdarzy, że w najbliższy weekend... Rals emigrant. Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 01.10.07, 16:06 ja tez wirtualnie, zza wielkiej wody. fizycznie to chyba dopiero za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
sunowo Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 02.10.07, 17:41 Do Ełku zawsze wjezdzam drogą nr.16 od Dolnej Grupy.Czym bliżej Ełku tym mocniej naciskam na pedał gazu i zawsze zapominam o radarze w Ruskiej Wsi,tak mi pilno do "domu" Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 03.10.07, 08:59 Ja wjeżdżam od Grajewa. Radar jest chyba dopiero na Kilińskiego. Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwuzel Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 03.10.07, 10:20 ...nie mylisz się ... mijasz po drodze radar skierowany w strone wyjazdu na Grajewskiej a na Kilińskiego jest obrotowy radar skierowany raz tak raz siak :))) mimo ze od 6 lat mieszkam w Ełku (własciwie to od urodzenia ale potem były studia w Łodzi, Gizycko i jeszcze po drodze praca za granicą) jestem w miescie raczej wirtualnie , pracuje w Gizycku, Piszu i Orzyszu, co "upoważnia" mnie do wpisu w tym miejscu pozdrowienia z Gizycka Odpowiedz Link Zgłoś
narew71 Radary 04.10.07, 12:37 W Grajewie ( od strony Białegostoku ) stoi radar przy dawnych koszarach. Znalazłem mapę fotoradarów i atrap całej Polski www.antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/ Jest tam opis przenosnego radaru w Grajewie. Aktualnie jest stały. Z Białegostoku do Warszawy - to juz cała autostarda ( radarów ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mvito Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 04.10.07, 19:58 Je jestem. Od jakiegos czasu tylko wirtualnie. Pomieszkalem w Elku pol roku i przez ten czas pokochalem Wasze miasto. Jesli by tam byla praca, pozwalajaca mi na zarobek na tym samym poziomie co w Białymstoku bym myslal o przeprowadzce moze.... Michal Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 06.10.07, 00:13 A ja pomieszkalam w Bialymstoku i pokochalam Bialystok, choc wiecej niz pol roku na pewno,a nawet kilka dobrych latek to bylo:) Z tego co pamietam, Bialystok pracowo tez nie najciekawszy, no, chyba ze sie cos zmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 06.10.07, 00:49 I ja do Was zagladam z odleglosci dokladnie 1350 km na zachod. W Elku pomieszkiwalam w latach 80-94 a teraz jezdzimy na urlopy. Z przyjemnoscia obserwuje zmiany zachodzace w wygladzie miasta a to forum jest kopalnia wiadomosci o Elku. Nikomu to nie chce slodzic ;) W ulubionych mam zdjecia starego Elku i najnowsze prace. Pozdrawiam z Hessen. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 08.10.07, 11:02 No proszę i ujawniają się kolejni skrytoczytacze. Pisać coś proszę od czasu do czasu - a nie tylko czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 08.10.07, 23:53 Wlasnie wlasnie;) Mam wrazenie, ze jest nas o wiele wiecej, tych duchem tylko obecnych:), ale wiekszosci leniuszkow nie chce sie zalogowac i poinformowac o swym istnieniu:) W ogole jakos takie mam przeczucie, ze "wirtualni" to wiekszosc na tym forum;))) Odpowiedz Link Zgłoś
freeman8 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 09.10.07, 01:15 A może tak ci wirtualni ełczanie napisaliby coś o sobie i ich sukcesach na "obczyźnie" i reakcjach obcych na ich miejsce pochodzenia? Pozdrawiam z jesiennego Ełku P.S. Jest zimno ,że nawet nie słychać ani widać ostatnich klientów z Dos Patos. A ja zasiedziałem się przy kompie i w Ełku też całe życie ale w świecie też jestem bywały. Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 09.10.07, 18:32 a elkow i elkowek w chicago jest troche. co roku latem organizoweane sa pikniki polaczone ze zbiorka na dom dziecka. ja zawsze sie ogladam jak widze samochod z charakterystycznym elckim jelonkiem (stay herb). u nikogo nie widzialam tej zalosnej przerobki. ostatnio droge mi zajechala inna elkowka z lilia wodna na naklejce :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 10.10.07, 12:22 moniamm napisała: > a elkow i elkowek w chicago jest troche. co roku latem > organizoweane sa pikniki polaczone ze zbiorka na dom dziecka. ja > zawsze sie ogladam jak widze samochod z charakterystycznym elckim > jelonkiem (stay herb). u nikogo nie widzialam tej zalosnej > przerobki. ostatnio droge mi zajechala inna elkowka z lilia wodna na > naklejce :) To lelenia na liliję zamienili w herbie??? Odpowiedz Link Zgłoś
sunowo Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 09.10.07, 22:00 Chciałbyś wiedziec o naszych sukcesach na obczyżnie?Mój najwiekszy sukces to uświadomienie wszystkim moim sąsiadom i znajomym ,ze Ełk nie leży gdzies koło Gdanska {mylą z Elblagiem},że kolej tam dociera i że na drodze nr16 na całej długosci będzie kiedys połozony asfalt.Moze i kiedys w to wszystko uwierzą do końca ale gdy pokazuję im widokówki z Ełku zakupione niedawno a wyglądem przypominajace lata70 mam wątpliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
leo131 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 10.10.07, 09:10 Witam, jestem z Ełku i mieszkam od kilku lat w Poznaniu. Do dzisiaj byłem biernym obserwatorem formu:) Bardzo lubię to nasze rodzinne miasto, bardzo chętnie tu przyjeżdżam do rodziców i cieszą mnie wszystkie zmiany, jakie udaje mi się zaobserwować. Jedyne, co trzyma mnie w Poznaniu, to....praca. Smutne to jest, bo żona również jest ełczanką. Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 10.10.07, 10:52 No i prosze. Uderz w stol... a okaze sie, ze na to forum zaglada mnostwo osob. :) pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 10.10.07, 12:21 leo131 napisał: Smutne to jest, bo > żona również jest ełczanką. Ja tam mam żonę ełczankę i nie narzekam... Odpowiedz Link Zgłoś
leo131 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 11.10.07, 08:19 Cześć, ja na żonę ełczankę nie narzekam również:) Chodziło mi o to, że oboje jesteśmy z Ełku, a praca jest jedynym powodem, że w nim nie mieszkamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 11.10.07, 08:47 Wiem o co Ci chodziło, Tylko tak złośliwie łapię za słówka. Ci co są dłużej już mnie znają :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwuzel Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 12.10.07, 10:12 :) wprawdzie nie jestem na obczyznie ( cóz znaczy praca 60 km od domu wszak świat jest globalna wioską) dwa razy uzyskałem sukces terapeutyczny :))) zwiazany z Ełkiem pierwszy raz na studiach w Łodzi kiedy udało mi sie przekonać "kolegów wojskowych" że Ełk nie lezy gdzieś koło Orzysza tam gdzie była karna jednostka tylko odwrotnie ;) i kolejny raz w Syrii udało mi się nauczyć syryjskich liaison officers słów Mazury i przekonać że Ełk to " most beautiful place in Poland" - zresztą jako typowy "zdegenerowany mieszkaniec naszego zasciankowego miasta - tu przypomniał mi sie jakiś starszy watek) prowadziłem z obcokrajowcami nocne Polaków rozmowy gdzie udowadniałem wyższość lasów i jezior nad pustynią :))))) Pamietam tez jedno zdarzenie w Łodzi na Dworcu Fabrycznym - po wyjsciu z pociagu wpadłem w grupę żądnych krwi kibiców Widzewa a na pytanie o ulubione barwy( zadane w standardowym slangu kibiców wraz z przerywnikami )cichutko odrzekłem że Mazur Ełk jest moim ulubionym klubem po chwili konsternacji zostałem potraktowany jak Ziomal z Mazur i chwała im za to pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
narew71 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 11.10.07, 11:13 Znalazłem na Ebay sprzedającego, który nazwał siebie " z elku" Może to jakiś ziomek ? pozdrawiam cgi.ebay.com/POLAND-Denar-1138-1146-Wladyslaw-II-Wygnaniec_W0QQitemZ290169338921QQihZ019QQcategoryZ45156QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 12.10.07, 13:22 Jej! jak milo zobaczyc, ze tylu ludzi zaczelo sie wpisywac:) Pomysl ralstona, zeby cos dodawac o swoich sukcesach itp. jest fajny, brakowalo mi wlasnie czegos takiego, zeby watek nabral jakiejs dynamiki;)) Ja wyjechalam po ogolniaku, w '95 roku, i tak juz zostalo...Wrocilam raz, mozna powiedziec z przymusu, i spedzilam 2 lata w elku, bez pracy i ...ten okres wspominam bardzo niemilo, ale wlasnie z braku mozliwosci znalezienia stalego, normalnego zajecia w naszym miescie...I potem znowu wyjechalam, a jak jez chcialam wrocic na stale, to znowu praca mnie wygnala w swiat...I tak jest do dzisiaj. Choc...czasem wyobrazam sobie jak laduje wszystkie graty na samochod i...pokonuje te tysiace kilometrow do Domu:) Raz w warszawie na lotnisku spotkalam dziewczyne, mialam wrazenie ze skads ja znam, ona tez mi sie przygladala, lecialysmy tym samym lotem do dublina, i dopiero po wyladowaniu, czekajac na bagaz, zagadalam do niej. Okazalo sie, ze...jest z elku, i to z mojego "starego" podworka, rog kosciuszki i w.polskiego, skad wyprowadzilam sie w wieku 15 lat,czyli kope lat temu, i ze ona tez mnie kojarzy. Sympatyczne to bylo:) A, i jeszcze wyobrazam sobie,jak w koncu przejde sie nad jeziorem...i moze wiac wiatr, albo padac deszcz, ale w koncu bedzie fajowo... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 12.10.07, 13:26 Kasha - bawiliśmy się na tym samym podwórku... Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 13.10.07, 02:36 No taaa:), najwyrazniej, ale to juz pamietam z watku o wspomnieniach z dziecinstwa (tego juz niestety zarchiwizowanego)...Pamietam cala dzieciarnie stamtad, dozorczynie Maciorowska, o ktorej tez w tamtym watku byla mowa, zwana Kaczka, choc ja mieszkalam w tym bloku-klocku blizej zeromskiego (tam zabito kiedys narkomana, mlodego chlopaka, takie smutno-czarne wspomnienie...) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 10:29 Masz na myśli ten szary poniemiecki klocek, który już został rozebrany? Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 11:01 heh...:), nie, ten, ktory stal od niego kilka metrow, i stoi nadal. Drugi, blizniaczy, stoi tuz przy Zeromskiego. Taki kloc, w srodku klatka-galeriowiec, jak dla mnie bomba, nigdy juz czegos takiego w swoim zyciu nie spotkalam:) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 13:03 No to już wiem, o który budynek chodzi. Wygląda na to, że możemy się znać hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 13:20 Mozliwe, choc prawde mowiac ze "starego" podworka malo osob pamietam...w tym sensie, ze przewijaja mi sie twarze konkretnych osob, gdzie kto mieszkal,w jakim bloku, ale...wiesz, to takie twarze z przeszlosci, z tamtych czasow, poza tym nie mialam tam zbyt wielu znajomych, kilka kolezanek tylko. Jestem z rocznika 76 i pamietam, ze byla spora nawet grupa dzieciakow starszych ode mnie o rok, dwa, trzy...ktora mnie oniesmiela troche:), no i trzymali sie razem, a ja bylam za mloda chyba dla nich. A pamietasz Cebule? mieszkal w moim bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 13:31 Hmmm. Moze razem sie bawilysmy? Ale jakos mam problemy z umiejscowieniem tego bloku. To byl blok wojskowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 14:31 Nieee, to nie byl blok wojskowy, raczej na pewno. Jak Ci to wytlumaczyc...hm...Sa takie dwa bloki, klockowate, w srodku podworka kosciuszki-wojska pol., jedenjuz w zasadzie przy zeromskiego stoi, a drugi, "moj", zaraz za blokiem w ktorym kiedys byla Jona. Idac od Jony skrecasz w podworko, widzisz taki mini plac zabaw (chyba jeszcze jest) z drabinkami, no i na prawo stoi ten moj Klocek:) Podobny jest na wprost, zaraz przy tych drabinkach, a za nim to juz kamienica od Kosciuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
luego Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 14:38 A tak. Kojarze juz. :) Zaliczal sie ewidentnie do "naszego" podworka". Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 16.10.07, 18:01 Oczywiście, że się zaliczał. Andrzeja Cebulę pamiętam doskonale. A z tego bloku jeszcze braci Pachuckich, zaraz, zaraz, czy oni nie mieli młodszej siostry? I Klonowskiego, który chyba też młodszą siostrę miał. I jeszcze młodszą dziewczynę o imieniu Iwona pamiętam, niestety w ogóle nie kojarzę nazwiska... Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 17.10.07, 11:56 Bracia Pachuccy z mlodsza siostra Dorota mieszkali pietro wyzej ode mnie, ich akurat pamietam slabo, byli starsi sopro, za to Dorota byl moja przyjaciolka z dziecinstwa:) Potem oni wszyscy przeprowadzili sie na rog wawelskiej i a.krajowej, i zaraz potem wyjechali do niemiec. Zostal tylko ojciec...Iwona tez w moim bloku mieszkala, taka wysoka dziewczyna.... A Klonowskich dwoch bylo:), i siostre tez mieli...Agnieszke? Mieszkali chyba w tym zburzonym starym budynku...A pamietasz rodzenstwo Gilewskich, tez z mojego bloku? Wlasnie to mieszkanie po Pachuckich trafilo sie takiemu mlodemu kolesiowi, pamietam ze byl sympatyczny, ale niestety byl tez heroinista...I tam wlasnie , w tym mieszkaniu zostal zabity... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 18.10.07, 10:51 Maćka Gilewskiego pamiętam. Jego mama uczyła mnie w szkole... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejwuzel Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 19.10.07, 09:19 :)) hej mówicie o bloku WP 6a jesli dobrze pamiętam, własnie adres Gilewskich. Mnie tez uczyła rosyjskiego pani Gilewska a Macka znałem dobrze z okresu mojej 8 klasy bo razem przyjeżdzalismy do "piatki" pierwszym autobusem i siedzielismy długo w pustej jeszcze szkole. Ja do 8 klasy mieszkałem na "zydlongu" ulica Korsaka, obok Kwiatowa i Emili Plater no i oczywiscie Kochanowskiego - pamietam jak budowali pierwsze bloki. Potem stałem się mieszkańcem miasta :)))) blok przy WP gdzie jest Veritas a w podwórku dwa stare bloki gdzie do dziś mieszka ekipa ełckich Romów :). Zreszta moje pierwsze własne M w Ełku to wiezowiec na WP ale to już w roku 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
kasha101 Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 19.10.07, 21:54 Tak, dokladnie o tym bloczku mowimy:). Moj adres, ktory bede pamietac zawsze i wyrecytuje go w srodku nocy, to nie ten, ktory posiadam aktualnie w Elku, ani nie moj obecny, ani nie dziesiatki innych po drodze, tylko wlasnie wojska polskiego 6a/8:) Moze to juz zakrawa o plotki troche, i moze to nieladnie, ale w sumie to nic zlego chyba jesli wspomne, ze Maciek wstapil do seminarium juz jakis czas temu i chyba aktualnie przebywa na stale we Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Czy ktos jest w Elku tylko...wirtualnie?(nies 18.10.07, 10:54 A z Klonowskimi masz rację - oni w tej starej poniemieckiej kamienicy mieszkali. Pomyliłem Klonowskiego z innym chłopakiem, który w Twoim bloku chyba na parterze mieszkał najczęściej bawił się z Klonosiami właśnie... Jego nazwisko mi gdzieś się z tyłu czaszki pęta, ale nie może trafić w obszary zwiększonej świadomości... Odpowiedz Link Zgłoś