elutka2101 29.04.06, 22:28 Mam pytanie co warto kupować na Litwie? Czy opłaca się kupować srebro i bursztyny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajkaa5 Re: Co warto kupować na Litwie? 20.06.06, 23:23 Różniste suszone wędliny,chleb,przyprawy i likier ziolowy.Złoto +- w tych samych cenach.jest mnostwo pieknych naczyn stolowych,bizuterii Swarowski.Najlepszy jest chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Re: Co warto kupować na Litwie? 25.06.06, 17:06 Chleb jest wspaniały! Polecam 1,5 kilowe bochenki "Vilniaus Duona". Można pokroić w domu w cwiartki i zamrozic. Nawet po kilku miesiacach odmrozony smakuje jak swiezy! Kwas chlebowy "Lietuviska Gira" Kindziuk (kindzukas, skilandis) wspaniała wędlina, z tym, że najlepsze robią Litwini w Puńsku. Mi smakuje też litewskie piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Co warto kupować na Litwie? 29.06.06, 11:36 tak jak juz zostalo napisane - przepyszne wedliny, chleb, polecam tez nabial, szczegolnie takie paleczki serowe, pyyyycha:) rwie sie je na takie niteczki i je:) do tego bursztyn, a i owszem, w Palandze nad morzem na targu z rana w sobote:), moja mam kupuje tez sobie srebro, duzo mamy stamtd garnkow i zastawy stolowej. przepiekne gliniane ozdobki. a puńsk jest kolo suwalk, wiec nie trzeba az na litwe jechac:) pozdrawiam z suwalk:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 15:52 Oprócz wymienionych polecam alkohole - pyszny liker pn Palanga oraz przysmak litewski - świńskie uszy w różnych postaciach (doskonała przekąska lub tez danie główne) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BJR Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.os1.kn.pl 04.09.06, 14:01 No i smetana - nigdzie na świecie takiej nie znajdziesz... ale tez do Polski jej nie dowieziesz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobbi Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.bzmw.gov.pl / *.um.warszawa.pl 11.08.06, 11:40 mysmy kupili mnostwo chleba litweskiego :) i miod pitny 50%!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.aster.pl 06.09.06, 22:31 Oprócz tego co powyżej dodam, ze mają ładną ceramikę. Zachwyciły mnie też wyroby z lnu, w tym odzież i to zarówno damska jak i męska: lniane marynarki, garnitury - ja to lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
sivri shoping na Litwie :) 19.09.06, 16:34 Witam, Podpisuję się pod pozostałymi Forumowiczami i dodaje kilka swoich propozycji: - litewski chlebek i różne bułeczki, polecam szczególnie malutkie bułeczki nadziewane słoninką i cebulką sprzedawane na wagę - produkty z mleka: pyszne serki białe o różnych smakach(morela, wiśnia i wanilia z rodzynkami)pakowane jak biały serek w Polsce a także zapakowany w formie "kiełbaski" do wyciskania, znakomite mleko smakowe Miau, cudne batoniki serowe w polewie czekoladowej(różne smaki m.in. arbuz, banan, owoce egzotyczne,...), przepyszne masła naturalne, śmietana, serek- masełko do smarowania w pudełeczku,... - majonez Vilnius :) - pasztetówka zapakowana w formie "kiełbaski" z pszczółką na etykiecie - sok z brzozy (w Polsce rzadko spotykany) - zachęcam do odwiedzania drogerii, perfumerii i sklepów markowych z odzieżą, galanterią i obuwiem; można trafić na dużżżą obniżkę :) - .... Pozdrawiam serdecznie i życzę niezapomnianych wojaży i udanego shopingu :) [url=www.szipszop.pl][img]https://www.szipszop.pl/tickers/8773.gif[/img] [/url] Odpowiedz Link Zgłoś
kajkaa5 Re: Co warto kupować na Litwie? 20.09.06, 00:02 Oooooo,po kolejnej podrozy do Wilna szczerze polecam buty i ciuchy w Akropolu /czyli w Apokalipsie-jak nazwal ten przybytek znajomy juz po zakupach/.Obiad - tez w Akropolu-bardzo smaczne dania regionalne.Na hali spozywczej dalaj kroluje chleb,najlepszy ten trojkatny /chyba po 6,5lita za kilogram,z ogromna iloscia bakalii.Mozna jesc jak ciasto.Ci co ich czestowalam naprawde byli zachwyceni.\szkoda mi bedzie,gdy Litwa wejdzie do strefy euro,moze w 2007?/ Odpowiedz Link Zgłoś
sivri Re: Co warto kupować na Litwie? 20.09.06, 17:19 Kajkaa5 widzę, że też urzekł Ciebie Akropol :) owy moloch to przebiegły złodziej czasu ;) My zaczynamy "zwiedzanie" ze słoneczkiem, a kończymy gdy na niebie są już gwiazdki, i nigdy nam nie udało się skorzystać ze wszystkich atrakcji, które są oferowane :( podczas każdego pobytu obiecujemy sobie, że tym razem to na pewno... :) Ukochane maleństwa :) www.szipszop.pl/tickers/8773.gif www.szipszop.pl/tickers/8791.gif Odpowiedz Link Zgłoś
kajkaa5 Re: Co warto kupować na Litwie? 27.09.06, 17:21 Urzkeło mnie Wilno.Akropol jest tylko jego małą częścią.I wątpię czy ktoś ma zdrowie obejść go w całości po ostatniej rozbudowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.06, 21:37 1. Chleb jest rewelacyjny, mojej rodzinie najbardziej smakował z miodem pieczony w Kownie z trzcina na spudzie. 2. polecam likier VANA TALLINN (Estonski) i likier miodowy KRUPNIKAS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ere Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.icpnet.pl 13.09.07, 20:51 A czy taki chleb można wziąć do samolotu? Chętnie przywiozłabym rodzinie "świeże bułeczki" z Wilna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eser Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.adsl.inetia.pl 20.09.07, 14:33 Z alkoholu 999 (żółte- ziołowe, zielone-chyba z miodem), nalewka miodowa skutinis zwana w Polsce sukinsynem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziabdzik Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 11:12 Mówi się, że 999 nazwę swą bierze od pewnego numeru telefonicznego, ale spokojnie - jest dobry. Miody o zawartosci alk. powyżej kilkunastu % są "uszlachetniane" spirytusem. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Co warto kupować na Litwie? 03.07.08, 13:23 Potwierdzam nabiał mają boski - śmietana, masło, serki, jogurty - pycha. Bardzo ładna ceramika - szczególnie podczas festynów można nabyć. Oczywiście likiery, nalewki, miody, balsamy. A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirekk Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 10:02 PIWO!!! Jest tanie i pyszne :D Odpowiedz Link Zgłoś
mj.agh Re: Co warto kupować na Litwie? 09.10.08, 22:03 Widzę, że nie tylko nam bardzo smakował litewski chleb :) Piwo mętne, o ile dobrze pamiętam nazwę Baltas. Z lekkich napojów polecam jeszcze cydry Kiss i Fizz w dużym wyborze smaków. Odpowiedz Link Zgłoś
minimax66 Re: Co warto kupować na Litwie? 15.08.09, 20:32 Zgadzam się z poprzednikami. Oprócz chleba, świńskich uszu i innych już wymienionych kulinarnych atrakcji, mi na Litwie bardzo smakowały wszystkie wyroby z mleka /pienas/, takie jak: sery, twarogi, jogurty, kefiry, a szczególnie 40%(!!!) śmietana. Z tą śmietaną jest problem. Pierwszy Prezydent Litwy przed wojną nazywał się "Śmietana" /Antanas Smetona pl.wikipedia.org/wiki/Antanas_Smetona/, więc na śmietanę wymyślono nazwę grietinė. Dobre było też litewskie piwo o wdzięcznej nazwie "Latarnia" /švyturys/ (na etykiecie jest obrazek latarni). W Polsce można to piwo kupić w sklepach BOMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Co warto kupować na Litwie? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 22.08.09, 18:33 To ja pozwolę sobie jeszcze dodać salami. Wybierałem "na wygląd" i wszystkie trzy były rewelacyjne, lepsze niż węgierskie. Odpowiedz Link Zgłoś