Dodaj do ulubionych

Co z pozwoleniem na pobyt?

13.10.06, 11:36

Obserwuj wątek
    • elizda Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 13.10.06, 11:40
      Sorki! Wcisnął mi się za szybo enter:)
      A więc studiuję w Finlandii, będę tu około 4 miesięcy.Powiedziano nam że
      potrzebujemy pozowlenie na pobyt powyżej 3 miesięcy, nie było by z tym żadnego
      problemu ale to kosztuje 40E a nas jest dwoje więc wyjdzie około 320zł, to
      trochę dużo. NIe wiem czy możemy poprostu tego nie zrobić. Jak się może
      Finlandia dowiedzieć, że nie mamy tego pozwolenia i jakie są tego konsekwencje??
      Proszę o pomoc, dzięki, papa
      • daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 13.10.06, 15:00
        hmm.. w sumie to sie nie dowiedza, chodzi o to ze jak sie na policji
        zarejestrujesz i zaplacisz im to 40e, dostajesz papier i idziesz po urzedu po nr
        ID dzieki czemu masz roznegorodzaju przywilzeje..np bilet miesieczny wynosi kolo
        80 e a jesli jestes turysta ( jak byloby w twoim przypadku) to zaplacisz ponad
        100e, wiec poprostu sie to chyba oplaca, bo masz miesiecznie ponad 20e do
        przodu...ale jesli chodzi o to czy sie ktos dowie , to odp brzmi nie!!
        wiele au pair jest w Fin po ponad rok i niekt nie wie o tym, nie sa
        zarejestrowane itd...co poza tym ..na policji mozesz sie zarejestrowac z
        jakiegos powodu, twoj to wymiana( studia) wiec mysle ze rowniez jakas opieka
        lekarska moglaby cie objac ..ale zupelnie nie wiem co by trzebabylo przedstawic
        w keli i czy mozna wogole,tylko przypuszczam
        • tilda1 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 13.10.06, 18:24
          ciekawa sprawa, mnie sie wydaje ze rejestrowac na policji powinny sie tylko
          osoby ubiegajace sie o prawo pobytu stalego albo przynajmniej na rok, ale skoro
          tak Cie poinformowano to dobrze sprawdzic jak sie ma rejestracja na policji do
          mozliwosci korzystania chocby z opieki medycznej. Jezeli chodzi o KELA i opieke
          medyczna to wiem tylko tyle, ze studenci z krajow UE powinni miec ze soba tzw.
          EU-card (europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego) - (tutaj wiecej info:
          www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6), natomiast studenci z poza
          UE musza posiadac wlasne ubezpieczenie od chorob i wypadkow.
          • daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 11:23
            na policji musza sie rejestrowac wszyscy ktorzy chca spedzic jakis czas,
            mieszkac normalnie, staly pobyt nie ma nic do tego, szczegolnie ze mzna sie o
            niego starasc dopiero po 2 latach pobytu, ale ty widocznie nie mieszkasz w
            Finlandii wiec skad masz to wiedziec
            • antjama Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 13:59
              jak to po dwoch latach? nie rozumiem za bardzo. ja jestem zarejestrowany na
              pobyt staly w finlandii, a nie mieszkam tu dwoch lat jeszcze.
              • tilda1 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 21:27
                Ja mieszkam w Finlandii ale nigdy tu nie studiowalam wiec nie wiem jak dokladnie
                wyglada sytuacja studenta z wymiany
              • tilda1 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 21:31
                antjama napisał:

> jak to po dwoch latach? nie rozumiem za bardzo. ja jestem zarejestrowany na
                > pobyt staly w finlandii, a nie mieszkam tu dwoch lat jeszcze.

tez nie slyszalam, mam pozwolenie na pobyt nieograniczony z policji ale mozliwe
                ze inaczej jest dla osob z poza UE, albo jak student przyjezdza tylko na kilka
                miesiecy czy rok to dostaje pozwolenie pobytu na ten okres a potem ewentualnie
                moze przedluzac
                • antjama Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 28.10.06, 21:01
                  daria, to jak to w koncu jest?
                  • daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 02.11.06, 09:57
                    nie wiem na jakiej zasadzie wy tu przebywacie ze wszyscy macie pobyt staly nie
                    bedac tu dwoch lat:)
                    ja tez nie jetsem ekspertem przeciez, i nigdy tak nie twierdzilam , ale znam
                    paru ludzi ktorzy tu osiedli,kazdy z nich z innego powodu, mialam takze nieco
                    zalatwiania w keli i conieco sie dowiedzialam z trakcie moje jak ktos
                    stwierdzil "krotkiego" pobytu tu:)
                    my z mezem jestesmy tu na kontrakcie(umowa z tutejszym pracodawca, nie mylic z
                    delegacja z Polski) i ztego wzgledu nie mamy pobytu stalego, oczywiscie maz ma
                    opieke socjalna ale ja poniewaz nie pracuje tylko medyczna...oczywiscie moge
                    sobie w FInlandii mieszkac ile chce ale dopiero po dwoch latach moge nabyc praw
                    do pobytu stalego i miec takie same wszelkie prawa jak fin..kolege mieszka juz
                    tu kolo 4 lat ale zwlekal z zalatwieniem pobytu stalego( to tylko formalnosc ale
                    jednak)mial prace wiec zaden socjal ani nic go nie obchodzilo ale kiedy umowa
                    wygasla, trzeba bylo poszukac innej pracy a tym czasie postarac sie o zasilek,
                    byl pewnien ze mu przysluguje a tu dupa:( brak pobytu stalego, brak
                    zasilku:)brak socjalu i tyle, a gdyby wczesniej pomyslal nie bylo problemu
                    przeciez.. takie jest prawo
                    moja sutyacja troche rozni sie od waszej drodzy forumowicze bo ja nie pracuje,
                    wiec nie mam karty kela , jedynie swistek z jestem ubezp zdrowotnie...moj maz
                    ma karte ale w Fin kazdy musi ja sobie "wypracowac" ....macie inne doswiedczenie
                    , piszcie, takie sa moje ale moze macie inne , bardzo mnie to interesuje wiec
                    piszcie
                    • antjama Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 02.11.06, 13:31
                      ja sie tez nie do konca orientuje jak to dziala, bo w zasadzie wiekszosc
                      papierkowej roboty wykonywala za mnie wynajeta kobieta z relocation services.
                      mam podpisana umowe na czas niekoreslony, zostalem zarejestrowany zaraz po
                      przyjezdzie na czas tymczasowy i po trzech tygodniach dostalem potwierdzenie
                      zarejestrowania na pobyt staly, mam social id i kele, tak samo moja zona i syn.
                      mieszkamy tu od stycznia.
                      • daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 03.11.06, 07:02
                        widocznie twoja umowa o prace jest tak skonstuowana ze dostales pobyt
                        staly,przeciez jest na czas nieokreslony wiec to oczywiste:)
                        moj maz np mial umowe na rok potem przedluzyli na kolejne pol roku itd..
                        wiec w jego wypadku on ma prawo do swiadczen zarowno zdrwotnych jak i socjlanych
                        , ja tylko do zdrowotnych jak juz mowilam, wszystko bybylo ok, ja nic od nich
                        nie chce ale wszystkie mamy tu dostaja wyprawke dla dziecka itd a ja nie
                        dostalam i troche bylo mi przykro..ale coz trudno sie mowi
    • mb1973 ... 27.10.06, 11:39
      Elizda,
      WSZYSTKIE potrzebne informacje znajdziesz w servisie www.uvi.fi
      -jest tam rowniez wersja anglojezyczna.

Pozdrawiam
      m.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka