elizda Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 13.10.06, 11:40 Sorki! Wcisnął mi się za szybo enter:) A więc studiuję w Finlandii, będę tu około 4 miesięcy.Powiedziano nam że potrzebujemy pozowlenie na pobyt powyżej 3 miesięcy, nie było by z tym żadnego problemu ale to kosztuje 40E a nas jest dwoje więc wyjdzie około 320zł, to trochę dużo. NIe wiem czy możemy poprostu tego nie zrobić. Jak się może Finlandia dowiedzieć, że nie mamy tego pozwolenia i jakie są tego konsekwencje?? Proszę o pomoc, dzięki, papa Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 13.10.06, 15:00 hmm.. w sumie to sie nie dowiedza, chodzi o to ze jak sie na policji zarejestrujesz i zaplacisz im to 40e, dostajesz papier i idziesz po urzedu po nr ID dzieki czemu masz roznegorodzaju przywilzeje..np bilet miesieczny wynosi kolo 80 e a jesli jestes turysta ( jak byloby w twoim przypadku) to zaplacisz ponad 100e, wiec poprostu sie to chyba oplaca, bo masz miesiecznie ponad 20e do przodu...ale jesli chodzi o to czy sie ktos dowie , to odp brzmi nie!! wiele au pair jest w Fin po ponad rok i niekt nie wie o tym, nie sa zarejestrowane itd...co poza tym ..na policji mozesz sie zarejestrowac z jakiegos powodu, twoj to wymiana( studia) wiec mysle ze rowniez jakas opieka lekarska moglaby cie objac ..ale zupelnie nie wiem co by trzebabylo przedstawic w keli i czy mozna wogole,tylko przypuszczam Odpowiedz Link Zgłoś
tilda1 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 13.10.06, 18:24 ciekawa sprawa, mnie sie wydaje ze rejestrowac na policji powinny sie tylko osoby ubiegajace sie o prawo pobytu stalego albo przynajmniej na rok, ale skoro tak Cie poinformowano to dobrze sprawdzic jak sie ma rejestracja na policji do mozliwosci korzystania chocby z opieki medycznej. Jezeli chodzi o KELA i opieke medyczna to wiem tylko tyle, ze studenci z krajow UE powinni miec ze soba tzw. EU-card (europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego) - (tutaj wiecej info: www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6), natomiast studenci z poza UE musza posiadac wlasne ubezpieczenie od chorob i wypadkow. Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 11:23 na policji musza sie rejestrowac wszyscy ktorzy chca spedzic jakis czas, mieszkac normalnie, staly pobyt nie ma nic do tego, szczegolnie ze mzna sie o niego starasc dopiero po 2 latach pobytu, ale ty widocznie nie mieszkasz w Finlandii wiec skad masz to wiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
antjama Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 13:59 jak to po dwoch latach? nie rozumiem za bardzo. ja jestem zarejestrowany na pobyt staly w finlandii, a nie mieszkam tu dwoch lat jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tilda1 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 21:27 Ja mieszkam w Finlandii ale nigdy tu nie studiowalam wiec nie wiem jak dokladnie wyglada sytuacja studenta z wymiany Odpowiedz Link Zgłoś
tilda1 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 27.10.06, 21:31 antjama napisał: > jak to po dwoch latach? nie rozumiem za bardzo. ja jestem zarejestrowany na > pobyt staly w finlandii, a nie mieszkam tu dwoch lat jeszcze. tez nie slyszalam, mam pozwolenie na pobyt nieograniczony z policji ale mozliwe ze inaczej jest dla osob z poza UE, albo jak student przyjezdza tylko na kilka miesiecy czy rok to dostaje pozwolenie pobytu na ten okres a potem ewentualnie moze przedluzac Odpowiedz Link Zgłoś
antjama Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 28.10.06, 21:01 daria, to jak to w koncu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 02.11.06, 09:57 nie wiem na jakiej zasadzie wy tu przebywacie ze wszyscy macie pobyt staly nie bedac tu dwoch lat:) ja tez nie jetsem ekspertem przeciez, i nigdy tak nie twierdzilam , ale znam paru ludzi ktorzy tu osiedli,kazdy z nich z innego powodu, mialam takze nieco zalatwiania w keli i conieco sie dowiedzialam z trakcie moje jak ktos stwierdzil "krotkiego" pobytu tu:) my z mezem jestesmy tu na kontrakcie(umowa z tutejszym pracodawca, nie mylic z delegacja z Polski) i ztego wzgledu nie mamy pobytu stalego, oczywiscie maz ma opieke socjalna ale ja poniewaz nie pracuje tylko medyczna...oczywiscie moge sobie w FInlandii mieszkac ile chce ale dopiero po dwoch latach moge nabyc praw do pobytu stalego i miec takie same wszelkie prawa jak fin..kolege mieszka juz tu kolo 4 lat ale zwlekal z zalatwieniem pobytu stalego( to tylko formalnosc ale jednak)mial prace wiec zaden socjal ani nic go nie obchodzilo ale kiedy umowa wygasla, trzeba bylo poszukac innej pracy a tym czasie postarac sie o zasilek, byl pewnien ze mu przysluguje a tu dupa:( brak pobytu stalego, brak zasilku:)brak socjalu i tyle, a gdyby wczesniej pomyslal nie bylo problemu przeciez.. takie jest prawo moja sutyacja troche rozni sie od waszej drodzy forumowicze bo ja nie pracuje, wiec nie mam karty kela , jedynie swistek z jestem ubezp zdrowotnie...moj maz ma karte ale w Fin kazdy musi ja sobie "wypracowac" ....macie inne doswiedczenie , piszcie, takie sa moje ale moze macie inne , bardzo mnie to interesuje wiec piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
antjama Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 02.11.06, 13:31 ja sie tez nie do konca orientuje jak to dziala, bo w zasadzie wiekszosc papierkowej roboty wykonywala za mnie wynajeta kobieta z relocation services. mam podpisana umowe na czas niekoreslony, zostalem zarejestrowany zaraz po przyjezdzie na czas tymczasowy i po trzech tygodniach dostalem potwierdzenie zarejestrowania na pobyt staly, mam social id i kele, tak samo moja zona i syn. mieszkamy tu od stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
daria2910 Re: Co z pozwoleniem na pobyt? 03.11.06, 07:02 widocznie twoja umowa o prace jest tak skonstuowana ze dostales pobyt staly,przeciez jest na czas nieokreslony wiec to oczywiste:) moj maz np mial umowe na rok potem przedluzyli na kolejne pol roku itd.. wiec w jego wypadku on ma prawo do swiadczen zarowno zdrwotnych jak i socjlanych , ja tylko do zdrowotnych jak juz mowilam, wszystko bybylo ok, ja nic od nich nie chce ale wszystkie mamy tu dostaja wyprawke dla dziecka itd a ja nie dostalam i troche bylo mi przykro..ale coz trudno sie mowi Odpowiedz Link Zgłoś
mb1973 ... 27.10.06, 11:39 Elizda, WSZYSTKIE potrzebne informacje znajdziesz w servisie www.uvi.fi -jest tam rowniez wersja anglojezyczna. Pozdrawiam m. Odpowiedz Link Zgłoś