Dodaj do ulubionych

pałanga czy klajpeda???

IP: *.osiedle.net.pl 16.07.08, 23:07
Proszę o radę: Co wybrać Pałanga czy Klajpeda na 2 tyg urlop. Jadę z 2
latkiem więc wolę plażę mniej zaludnioną, ale rozrywka by się bardzo przydała.
Dzięki.
Obserwuj wątek
    • agamamaoli Re: pałanga czy klajpeda??? 22.07.08, 09:04
      Zdecydowanie palanga, Kłajpeda to wielkie miasto z fabrykami i
      portem handlowym, natomiast Palanga jest sporym, ale nie ogromnym
      kurortem, bez przemysłu. Piękna plaża, szeroka, mięciutki piasek.
      przy naszym zejściu w Vanagupes (dzielnica na obrzeżu Palangi)
      ludzi było jak na lekarstwo, mam zdjęcia z plaży wokół nas pustka.
      Dla dwulatka mnóstwo atrakcji a do Kłajpedy i tak pojedź do
      delfinarium i muzeum morskiego które znajduje się na mierzei
      kurońskiej ale w części należącej do miasta - przepłyniećie promem
      najlepiej bez samochodu ze starej części miasta,
      W Palandze polecam www.montika.service.lt/

Ostatnio sporo się ropisywalam o tym miejscu, świerzo po powrocie -
      poszukaj po autorze. A
    • mj.agh Re: pałanga czy klajpeda??? 06.08.08, 11:27
      Palanga :)
      Ale nie licz na pustki na plaży. Strasznie tłoczno ale czysto.
      Faktycznie nie ma przemysłu i jest sporo zieleni.
      Co do atrakcji to muzeum bursztynu raczej nie będzie szczególną
      rozrywką dla małego dziecka ale na pewno znajdziecie inne rozrywki :)
      • Gość: art Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.chello.pl 09.08.08, 18:15
        Sama Kłajpeda to rzeczywiscie glownie przemysl, ale polecam
        zastanowic sie nad Mierzeją Kurońską. Mozna dostac sie tam promem z
        Kłajpedy i potem wzdłuż cyplu jest kilka miejscowosci (m.in. Nida,
        Juodkrante).

Nie bylem w Palandze, wiec nie moge porownac, ale w Nida bardzo mi
        przypadla do gustu. Bardzo spokojnie to moze i nie bylo (sporo
        turystow z De - jak wszedzie...), ale na pewno udaloby sie znalezc
        jakis cichy zakatek na plazy.

Pozdrawiam
        art
    • hipciooo Re: pałanga czy klajpeda??? 13.08.08, 17:21
      Czy łatwo znaleźć kwatery w Palandze? Jak z cenami - interesują mnie ceny
      noclegów oraz ceny spędzania wolnego czasu - np restauracje, bilety wstępu etc.

Jaki jest standard kwater/apartamentów, czy są tam raczej hotele czy tez
      prywatne noclegi?
      • mj.agh Re: pałanga czy klajpeda??? 13.08.08, 18:49
        Średnio za obiad dla 2 osób płaciliśmy ok. 50lt w zeszłe wakacje.
        np. 2 pizze + 4 piwa = 55lt
        Piwo/cydr na plaży kosztowało 6lt
        Ogólnie ceny są zbliżone do polskich, może nieco niższe.

Koszt biletów wstępu do muzeum bursztynu to 8lt (cały) i 4lt
        (ulgowy).
      • Gość: zajkom Re: pałanga czy klajpeda??? IP: 80.51.92.* 13.08.08, 22:53
        Kwaterodawcy jak w naszym Zakopcu stoją przy wjeżdzie do miasta,ceny
        wedle życzeń od 30 lt. w górę standard adekwatny do ceny za 50 lt. od
        osoby będzie pełny komfort.
    • Gość: mirekk Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 10:01
      Mierzeja Kurońska (np. Nida) niedaleko Kłajpedy: tam jeżdżą turyści bardziej
      "wyrafinowani", którzy nie lubią hałasu i komercji Palangi. Aktywny wypoczynek,
      piękne wydmy, ładne plaże)
      • Gość: ania Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.osiedle.net.pl 03.08.09, 18:33
        Czy ktoś może odwiedzał Pałange z pieskiem? Jak z noclegami i plażą?
        • nakvyne Re: www.noclegi-litwa.pl 27.10.09, 18:57
          Baza miejsc noclegowych Nida, Palanga, Klajpeda - Centrum rezerwacji

www.noclegi-litwa.pl
    • nakvyne Re: pałanga czy klajpeda??? 24.02.10, 10:57
      Oczywiście że Pałanga :) aktualne oferty pensjonatów

www.noclegi-litwa.pl/index.php?id=8&o_id_category=4
      Polecamy również Nide

www.noclegi-litwa.pl/index.php?id=8&o_id_category=3
      • Gość: markez123 Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.client.duna.pl 30.05.10, 23:43
        Witajcie, a ja wszystkim chcę polecić Pałangę. Nadmorski kurort zachwycił mnie do tego stopnia że będę wracał tam na każde wakacje.

palanga-villaanna.pl Willa Anna - tutaj znajdziecie wspaniałe warunki do wypoczynku. Serdecznie polecam.
        • Gość: markez123 Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.client.duna.pl 30.05.10, 23:43
          Witajcie, a ja wszystkim chcę polecić Pałangę. Nadmorski kurort zachwycił mnie
          do tego stopnia że będę wracał tam na każde wakacje.

palanga-villaanna.pl" Willa Anna - tutaj znajdziecie wspaniałe warunki
          do wypoczynku. Serdecznie polecam.
          • Gość: wojtek Re: pałanga czy klajpeda??? IP: 195.245.213.* 31.05.10, 12:47
            Witam. Ponawiam pytanko czy był ktos z pieskiem ? Jakie jest morze,
            zimne jak w Polsce czy cieplejsze. Pozdrawiam
            • Gość: markez123 Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.client.duna.pl 31.05.10, 19:02
              Co do tego miejsca - palanga-villaanna.pl - to gospodarze chętnie przyjmą
              ze zwierzętami. Może jest cieplejsze, ponieważ przybrzeżna płycizna jest bardzo
              długa (ok. 150 m od linii brzegowej) oraz mniejszy wpływ prądów morskich znad
              oceanu.
              • billy.the.kid Re: pałanga czy klajpeda??? 01.06.10, 10:53
                znad jakiego OCEANU???
                • maximilien.de.robespierre Re: pałanga czy klajpeda??? 23.08.10, 17:11
                  atlantyku
        • Gość: Anna Re: pałanga czy klajpeda??? IP: 79.162.230.* 22.07.12, 11:14
          I do NOT recommend this place. We had the reservation for family apartment. When we arrived the owner said that this apartament is already taken and placed as in the basement garadge - very unplesent place to stay. We spend there one night and left. The whole vatation was spoiled.
        • Gość: krzysiek Re: pałanga czy klajpeda??? IP: 79.162.230.* 22.07.12, 11:20
          Villa Anna -Nie polecam. Miałem zarezerwowany ładny pokój na piętrze kilka tygodni wcześniej. Z właścicielką rozmawiałem przez telefon. Po dotarciu na miejsce okazało się, że nasz pokój zajęli Niemcy, a nas umieścili w garażu. To była najgorsza noc w moim życiu i do tego skasowali 100 litów. Następnego dnia z rana uciekliśmy z tego miejsca. Tak się nie postępuje z podróżnymi, a umów należy dotrzymywać.....
    • Gość: grzybekch Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.10, 09:25
      W tym roku byliśmy nad litewskim Bałtykiem, zatrzymaliśmy się w miejscowości Święta (Sventoji, czy jakoś tak). Jest to miejscowość położona 10 km za Pałangą, administracyjnie leży w Pałandze. Turystów jest dużo mniej niż w Pałandze, przez co plaże nie są tak zatłoczone. Rano szliśmy na plażę, a po południu zwiedzaliśmy (oczywiście nie Świętą): Pałangę, Kretyngę, zrobiliśmy jednodniową wycieczkę do Kłajpedy. Kilkadziesiąt kilometrów na północ jest Łotewska Lipawa.
      • Gość: thtr Re: pałanga czy klajpeda??? IP: 46.113.93.* 04.12.10, 21:37
        to ja bardziej polecam Lipawę.Godzina drogi dalej ale większy luz ,piękne wielkie plaże mniej turystów,wielki plac zabaw dla dzieci,wielkie parki
        • Gość: Adams Re: pałanga czy klajpeda??? IP: 213.226.162.* 14.06.12, 12:02
          Ja natomiast Lipawy nie polecam. Jak dla mnie to raczej brzydkie miasto.
          • Gość: krysia Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.cust.dsl.vodafone.it 15.06.12, 18:40
            witam,moja babcia mieszka w Palandze(moja mama jest Litwinka),wiec co roku tam jestem i musze powiedziec,ze malo jest takich uroczych miasteczek jak wlasnie Palanga,wiem,co mowie,bo sama mieszkam we Wloszech,naprawde polecam,mozna spacerowac do woli i zachwycac sie zielenia,no i sprobowac tutejszych specjalow-koldunow i trepow(pycha),niestety jak dla mnie morze za zimne,ale za to mozna kupic mnostwo wyrobow z bursztynu,ktory jest piekny.......
          • dabecja Re: pałanga czy klajpeda??? 06.07.12, 20:32
            miasto może i brzydkie ale plaża zarąbista i mało ludzi
    • gerv.azy Re: pałanga czy klajpeda??? 19.06.12, 14:38
      Mi się tam Kłajpeda bardzo podobała - nawet port, ale z plażą tam nie było najlepiej - woleliśmy płynąć promem na mierzeję i tam czegoś szukać. Nie jest to daleko, ale pewne utrudnienie jest. Życie nocne w Kłajpedzie jak najbardziej nam pasowało - ale byliśmy tam podczas studiów i przyjeżdżaliśmy do grupy znajomych, więc to nie byłą taka typowo wakacyjna sytuacja i podejrzewam, że jak byśmy mieli jeden jedyny bar - to też byśmy się dobrze bawili :)
      • Gość: pelagia Re: pałanga czy klajpeda??? IP: *.elk.net.pl 03.08.12, 22:36
        A czy ktoś może polecić w Pałandze lub niedalekojakies fajne pole namiotowe? Jak to wygląda odległościowo od morza?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka