Dodaj do ulubionych

Budapeszt - majówka

IP: *.chello.pl 27.02.10, 20:54
Na majókę wybieram sie z biurem podróży do Budapesztu. na co
zwrócic szczególną uwagę, jakich smakołyków spróbować? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Budapeszt - majówka 27.02.10, 23:57
      Jak mam coś polecić to tradycyjną węgierską kuchnię, np. halaszle,
      gulasz szegedyński.
      Tylko gdzie taką znajdziesz w Budapeszcie w centrum ? Króluje fastfood lub drogie restauracje.
      Trzeba pojechać metrem poza centrum i poszukać knajpy dla tubylców.
      Najlepiej takiej, gdzie menu będzie tylko po węgiersku

      Ściąga:
      Słynnym daniem, znanym w Polsce jako "bogracz" lub "zupa gulaszowa" jest gulyásleves – gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i rodzajem zacierek csipetke, przyprawiona obficie papryką, jedzona jako samodzielne danie. Nie należy jej mylić z równie znanym "gulaszem węgierskim" (węg. pörkölt).

      Inne dania to:
      halászlé – zupa rybna
      borjúpaprikás – paprykarz cielęcy, podawany często z kluskami
      rántott sajt – ser smażony
      gombapörkölt – gulasz grzybowy
      bográcsgulyás – zupa gulaszowa (węg. gulyás) przygotowywana w żeliwnym kociołku (węg. bogrács - stąd polska nazwa bogracz) nad paleniskiem; w restauracjach podawana na stół w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową
      tokány – tokań
      lecsó – leczo
      kávé – kawa z ekspresu, zazwyczaj przygotowywana na sposób włoski
      túrós táska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem
      gesztenye puree – purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną
      pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_węgierska

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka