Gość: Majka IP: *.chello.pl 27.02.10, 20:54 Na majókę wybieram sie z biurem podróży do Budapesztu. na co zwrócic szczególną uwagę, jakich smakołyków spróbować? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Budapeszt - majówka 27.02.10, 23:57 Jak mam coś polecić to tradycyjną węgierską kuchnię, np. halaszle, gulasz szegedyński. Tylko gdzie taką znajdziesz w Budapeszcie w centrum ? Króluje fastfood lub drogie restauracje. Trzeba pojechać metrem poza centrum i poszukać knajpy dla tubylców. Najlepiej takiej, gdzie menu będzie tylko po węgiersku Ściąga: Słynnym daniem, znanym w Polsce jako "bogracz" lub "zupa gulaszowa" jest gulyásleves – gęsta zupa z kawałkami mięsa wołowego, ziemniakami i rodzajem zacierek csipetke, przyprawiona obficie papryką, jedzona jako samodzielne danie. Nie należy jej mylić z równie znanym "gulaszem węgierskim" (węg. pörkölt). Inne dania to: halászlé – zupa rybna borjúpaprikás – paprykarz cielęcy, podawany często z kluskami rántott sajt – ser smażony gombapörkölt – gulasz grzybowy bográcsgulyás – zupa gulaszowa (węg. gulyás) przygotowywana w żeliwnym kociołku (węg. bogrács - stąd polska nazwa bogracz) nad paleniskiem; w restauracjach podawana na stół w małym kociołku podgrzewanym od spodu lampką spirytusową tokány – tokań lecsó – leczo kávé – kawa z ekspresu, zazwyczaj przygotowywana na sposób włoski túrós táska – słodka bułeczka nadziewana twarogiem gesztenye puree – purée z jadalnych kasztanów z bitą śmietaną pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_węgierska Odpowiedz Link Zgłoś