Gość: Winiar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 15:42 Orientuje sie może ktoś z Was w jakiej walucie najlepiej zabrać gotówkę na Węgry w tym roku?? Czy może lepiej wypłacać z bankomatu?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ataeb22 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 19.06.10, 16:42 w zeszłym roku zabralem forinty na oplacenie noclegów, na lody i jakies zakupy w malych sklepach karta bankomatowa placilem za wejscia na baseny i w duzych sklepach wazne jest w jakim banku masz konto rozne oplaty pobierają rózne banki ale jak zauwazylem, placac karta, placilem mniej nizbym placil forintami na pewno nie oplaca sie zabierac euro na wymiane chociaz jakas rezerwe mozna ich miec, jakby co Odpowiedz Link Zgłoś
lisia312 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 19.06.10, 21:23 zawsze wypłacam z bankomatów za granicą i płacę kartą. Gotówkę biorę tylko na podróż, ew. zakup winietek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 22:55 W Polsce kantory zdzierają przy sprzedaży forintów. o ile skupują forinty według kursu 70 forintów za 1 złotego, to sprzedają za 60. Kurs NBP to około 68 forintów za złotego. Bardziej opłaca się bankomat Odpowiedz Link Zgłoś
ataeb22 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 21.06.10, 19:36 cos juz wiecej wiem, co do placenia kartą wlasnie dzwonilem do mBanku przede wszystkim zmienilem karte Visa na Master Card, ta najtanszą wersje, za 1,5zł miesięcznie za to nie bede miał naliczanych 2% przy placeniu karta jak i wyciąganiu z bankomatu troche dziwilo mnie, jak sprawdzalem w zeszlym roku, dlaczego forint przeliczony po kursie banku w dniu księgowania wychodzil zawsze troche taniej niz powinien wyjsc wyplacajac z bankomatu na Węgrzech,najpierw forint przeliczany jest na euro po kursie Visy a poźniej euro na złotówki po kursie banku troche to namieszane, ale mysle ze nic nie pokręcilem Czyli w tym roku pomijam kantory Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 22.06.10, 10:45 będąc dwa tygodnie temu na Węgrzech korzystałem z karty mBanku. W mBanku masz darmowe wypłaty z bankomatów na całym Świecie. Co więcej przelicznik jest bardzo przyzwoity mi wyszło 1,48PLN/100HUF w czasie gdy w polskich kantorach płaciło się 1,6PLN. Przy przeliczaniu z euro zapłaciłbym ponad 2pln za 100huf więc zabieranie euro jest kompletnym nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
muchospatatos Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 22.06.10, 20:18 6 bylem w wakacje razy na wegrzech..jeden z poprzednikow napisal totalna bzdure apropos wymiany euro i zl na forinty.. Zawsze okolo 5-10% lepiej sie wychodzilo wymieniajac euro, dolary czy wczesniej marke niemiecka niz zlotowki na forinty a najdrozsze bylo kupowanie forintow w Polsce.. Owszem oplaca sie placic karta na stacjach benzynowych czy w marketach ale nie wchodzi to w rachube na straganach z owocami czy w winniczkach. w wiec karta tak i korzystanie wybieranie z bankomatow lub kupienie euro w polsce, ewentualnie mozna wymieniac zlotowki ale juz totalnym nieporozumieniem jest kupowanie w centralne polsce forintow, przy granicy poludniowej owszem mozna probowac bo kurs zblizony jest do wymiany zlowtowek na forinty na wegrzech Odpowiedz Link Zgłoś
ataeb22 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 22.06.10, 21:33 trudno wyczaić o co Ci chodzi czy mówiąc o bzdurach, masz na mysli jeden z moich postów? jesli tak to chętnie podyskutuje o tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchospatatos Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.10, 22:38 do ataeb22...mam na mysli wypowiedz simona_r ktory napisal "Przy przeliczaniu z euro zapłaciłbym ponad 2pln za 100huf więc zabieranie euro jest kompletnym nieporozumieniem. " Gdy bylem np w sierpniu 2008 roku na Wegrzech w Hajduszoboszlo za zl placili 60 huf, a wymieniajac z euro wychodzilo ok 65 huf, podobnie jak placac kara za paliwo..:) a za 100 forint chcieli ode mnie w centralnej Polsce okolo 1,8 zl co dawalo okolo 55,5 huf za 1 zl.. W zaden sposob nie podwazam placenia karta tam gdzie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchospatatos Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.10, 22:47 Beata22..aprapos banku..zasadniczo nie korzystalem z bankomatow wiec nie mam jednoznacznego porownania jak wychodzi kurs z bankomatow,zawsze bralem gotowke na zakupy i noclegi lub/i placilem karta za paliwo czy w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ataeb22 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 22.06.10, 22:56 Gość portalu: muchospatatos napisał(a): > Beata22..aprapos banku..zasadniczo nie korzystalem z bankomatow wiec > nie mam jednoznacznego porownania jak wychodzi kurs z > bankomatow,zawsze bralem gotowke na zakupy i noclegi lub/i placilem > karta za paliwo czy w markecie. w zeszlym roku placilem za 100 forint 1,64zł placac karta, lub wyciągając z bankomatu wychodzilo cos 1,6zł jesli dobrze pamietam czyli roznica minimalna ale przynajmniej nie musze kombinowac forintow w polsce, tylko jade jak gosc i nie martwie sie, ile ich zabrać a teaz przy zmianie karty odpadnie 2% prowizja banku, czyli bedziejeszcze lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
ataeb22 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 22.06.10, 22:51 ok, ok, w porządku za późno zorientowalem sie o jaki post chodzi dopiero jak napisalem, skojarzyłem, ze to chyba chodzi o ostatnią linijke postu simona_r pozdrawiam a jeszcze tylko co do karty pamiętajcie, ze platnosc ta jest rozliczana nie wg kursu z dnia, w jakim placimy tylko z dnia, kiedy jest księgowana trwa to 2, 3 dni przy malych ilosciach, nie robi to raczej róznicy, jesli kurs jest stabilny Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 23.06.10, 09:34 Może i byłeś sześć razy na wakacjach ale chciałbym Ci uzmysłowić, że kursy forinta, euro i złotówki są płynne.. a w ostatnich czasach nawet bardzo. Weź pod uwagę, że kupując euro w Polsce i zamieniając je na forinty na Węgrzech dwukrotnie płacisz spread w kantorze. Dwa tygodnie temu różnice kursowe W KANTORACH u nas i na Węgrzech były właśnie takie jak opisałem. Takie przeliczniki stosuje się przy płaceniu w euro (bo to też możliwe w niektórych instytucjach) i na przykład lotniskowa Zona Taxi kosztuje 4000HUF z lotniska pod zamek co im wyszło 18 euro czyli przy kursie 4,16 zł za euro wychodzi ponad 18zł za 100 forintów. Odpowiedz Link Zgłoś
muchospatatos Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 23.06.10, 11:49 simon_r co innego jest zabranie euro i wymiana w kantorach na forinty a co innego placenie euro gdy cene podaja w forintach..i pozniej przeliczaja wg sobie tylko znanych przelicznikow. wcale nie tak dawno bo 1,5 roku temu gdy na slowacji byla tylko slowacka korona i gdy chciales placic w restauracji euro liczono takze kurs z dodatkowa 10% marza... powiesz ze to bylo 1,5 roku temu...ale wlasnie wrocilem z Egiptu, kurs za 1 dolara to 5,8 funta egipskiego (pkt wymiany walut i banki) ale sklepikarze przeliczali dla ulatwienia 1 dolar = 5 funtow wiec z okolo 15% strata dla klienta.. Tak wiec pamietajcie...chcac miec korzystny kurs placi sie w walucie danego kraju a nie daje dowolnosc taksowkarzom czy sklepikarzom do przeliczania innych walut po kursie jaki im sie podoba.. Owszem, kiedys wracajac z Wegier do Polski kupowalem za euro przy drodze przed granica Slowacka owoce ale robilem to swiadomie by nie wymieniac juz euro na ich walute ale kurs przeliczenia byl wrecz bandycki (wychodzilo wlasnie okolo 50HUF za 1 zl), dobrze ze to bylo tylko pare euro..;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko IP: *.chello.pl 23.06.10, 13:01 Od ładnych kilku lat jeździmy na Węgry i zawsze bierzemy Euro/kiedyś marki niemieckie/sprzedajemy w kantorze i zawsze wychodzi nam taniej niż kupno forintów w Polsce. Nie umiem powiedzieć jak to wychodzi przy płaceniu kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.basiak Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 20.07.10, 11:27 bylem w czechach placilem kartami mbanku (visa) i polbanku (visa) polecam placenie karta polbanku - wyplaty z bankomatu niekoniecznie chyba ze duza kwota bo doliczaja 10 zł. przy platnosciami: mbank - kurs 0,168 - wiec zdecydowanie gorszy niz kantorowy - w czasie gdy bylem mozna bylo spokojnie kupic po 0,164. za to polbank - 0,161 - wiec taniej niz w katnorze i ten bank rzeczywiscie ma najlepsze przeliczniki . jesli placicie kartami mbank lepiej to robic mając mastercard - wtedy nie ma 2% prowizji i kurs robi sie lepszy - wtedy byloby ok 0,164. Odpowiedz Link Zgłoś
ataeb22 Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 20.07.10, 14:50 wlasnie sobie wyrobilem taką karte jej koszt to 1,5zł/miesiąc przy czym mozna zrezygnowac z niej w kazdej chwili Odpowiedz Link Zgłoś
darek781 Węgry - Ceny 22.07.10, 10:06 Wybieram się na Węgry, wszystko już mam zarezerwowane, załatwione itp. Mam dylemat, jednak bo nie wiem czy wziąć na wymianę Euro i jak teraz w sezonie kształtują się ceny w Budapeszcie np: Euro - Forint; Forint Euro oraz jakie są ceny podstawowych produktów, posiłków, napoi, biletów itp. Proszę o pomoc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marex Re: Węgry - Ceny IP: *.ogec.krakow.pl 22.07.10, 11:16 nigdy nie wymieniajcie w kantorach na dworcach albo pierwszych napotkanych tylko jak się da w bankach - różnice do kilkunastu procent! najlepiej wyrobić karte visa np mbank i płacic gdzie sie da kartą, najlepiej wychodzi a jesli nie to róznice są tak znikome że nie warte zachodu! mam inny problem zawsze jeżdziłem na campingi a teraz pomyślałem (2 małych dzieci) o pencjonacie ,hotelu lub czymś podobnym, w rozsądnej cenie -gdzie szukacie takich rzeczy (jakies adresy może?) czy jedziecie w ciemno? interesuje mnie eger,miszkolc debreczyn. dzięki z góry Odpowiedz Link Zgłoś
darek781 Re: Węgry - Ceny 22.07.10, 11:43 Gość portalu: marex napisał(a): > nigdy nie wymieniajcie w kantorach na dworcach albo pierwszych napotkanych tylk > o > jak się da w bankach - różnice do kilkunastu procent! najlepiej wyrobić karte > visa np mbank i płacic gdzie sie da kartą, najlepiej wychodzi a jesli nie to > róznice są tak znikome że nie warte zachodu! mam inny problem zawsze jeżdziłem > na campingi a teraz pomyślałem (2 małych dzieci) o pencjonacie ,hotelu lub czym > ś > podobnym, w rozsądnej cenie -gdzie szukacie takich rzeczy (jakies adresy może?) > czy jedziecie w ciemno? interesuje mnie eger,miszkolc debreczyn. dzięki z góry Dzięki za info. Przy dworcach i innych takich to wiadomo, że nie trzeba wymieniać, bo mają złodziejski kurs. Przekonałem się o tym dawno temu, gdy podróżowałem po Ukrainie Myśmy rezerwowali pokój w hostelu na www.booking.com, ale to jeszcze wiosną. No i załapaliśmy się na promocyjne bilety w IC. Generalnie z Budapesztu robimy sobie bazę wypadową na krótkie wycieczki. Wiem, że tanio wychodzą bilety rodzinne w LOT, ale najlepiej rezerwować je w lutym/marcu. Jeszcze raz wielkie dzięki dzięki za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marex Re: Węgry - Ceny IP: *.ogec.krakow.pl 22.07.10, 12:43 polecam sentendre na północ 20 km od budapesztu, zielona kolejka z bathany ter (przystanek metra).cudne miasteczko a pozatym z budapesztu nie ma co wyjeżdrząc tam masz wszystko i jest pięknie! balaton to bajoro, w drugą strone to tylko eger i tokaj ale to inne atrakcje- a pozatym wszędzie Polaków jak u nas komarów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
darek781 Re: Węgry - Ceny 23.07.10, 11:49 Dzięki za info:D Już dopisałem do listy obiektów, które chcielibyśmy odwiedzić :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vigo Re: Węgry - Ceny IP: *.adsl.inetia.pl 25.07.10, 19:46 Tu masz namiary na noclegi w Egerze www.eger.hu/F%C5%91oldal/Fizetettszolg%C3%A1ltat%C3%A1sok/Mag%C3%A1nsz%C3%A1ll%C3%A1shelyek/tabid/1911/Default.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seber_F Re: Węgry - Ceny IP: *.catv.pool.telekom.hu 22.07.10, 19:52 Witajcie, płacąc kartą MAESTRO banku PEKAO SA dzis w Gyula kurs za 1,000 forintów to 14,41 zł. Wybierając w bankomacie bez prowizji tą samą kartą w UNICREDIT BANK kurs za 1,000 forintów to 14,64 zł. Wiec róznicy praktycznie zadnej. Nie wiem, jak w Bupaeszcie, ale w Gyula ceny produktów podobne jak w Polsce, mieso jedynie drozsze i sery, ale te ostatnie nieznacznie. Na basenach ceny posiłków tansze niz w Polsce nad morzem, czy na Mazurach bądź innych górach :) Za 2,000 - 3,000 forintów (30-45 zł) spokojnie zywi się rodzina czterosobowa. Porcje zdecydowanie wieksze niz u nas w kraju i jedzenie bardzo smaczne i różnorodne. No i Polaków jak na lekarstwo - wczoraj spotkalem trzy rodziny mówiące po polsku, dzis zadnej... Pozdrowienia z pieknej, klimatyczne węgierskiej GYULI ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *.* Karta maestro IP: 212.182.91.* 23.07.10, 12:24 Byłem w tym rok dwa razy na Węgrzech i w sierpniu wybieram się po raz trzeci. Z Polski zabieram jakieś 30 tys forintów na początkowe drobne wydatki. Gotówkę zawsze wypłacałem na kartę maestro z bankomatu, testowałem w róznych bankach i nie było żadnych prowizji. Może akurat na takie trafiałem. Przelicznik był w przybliżeniu taki, jak podaje NBP. Róznica była kosmetyczna. Opłaty za hotele to mastercard. W tym przypadku kurs zależy od banku w którym ma się kartę ale znacząco nie odbiega od kursu w NBP. Za każdym razem jednak korzystniejszy niż w kantorach w Polsce. Wykorzystywanie euro, jako waluty pośredniej będzie zawsze niekorzystne, przynajmniej obecnie na Węgrzech. Odpowiedz Link Zgłoś
darek781 Re: Karta maestro i Węgry - ceny 03.08.10, 17:50 Ufff już jestem po eskapadzie węgierskiej. W zasadzie łaziliśmy po Budapeszcie i wybraliśmy się do Sentendre. Miasteczko jest przepiękne. Osobiście przetestowałem wariant pół na pół, czyli trochę euro na wymianę i trochę na karcie. Za wielkiej różnicy nie ma. Choć jakoś mi się widziało, że na wymianie w kantorze jakoś lepiej się wychodziło. Ale nie ważne. Miasto, miasto jest suuuper! Nocleg był w hostelu i policzyli nam mniej niż się spodziewaliśmy. Generalnie chyba taki wariant jest najlepszy, jeśli chodzi o mnie, ale ci co mają kartę, i euro nie będa zawiedzeni. Acha warto zapytać się w hostelach czy mają czytniki do kart, czy biorą gotówkę. To tak na świeżo. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzbiq Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko 13.07.14, 12:21 Witam, odświeżam temat, proszę o Wasze aktualne doświadczenia z nabyciem forntów. Ja skłaniam się do pobrania z bankomatów. Czy jest jakaś różnica któregogo banku się wybiera ?. A Wy jak radzicie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vnbn Re: Węgry-zabrać forinty, euro czy karte do banko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.14, 18:48 ja własnie zakładam specjalnie nowe konto aby wypłacać za granicą za darmo.Mój bank wprowadził 3 proc prowizji nie mniej niż 10 zł.Zobacz jak masz u siebie .Przejrzałem kilka banków i tylko 4-5 ma rachunek i wypłaty za darmo Odpowiedz Link Zgłoś