Dodaj do ulubionych

Hlucin niedaleko Ostravy

12.08.10, 20:04
witam

Chciałbym się wybrać z żoną i dziećmi (6 i 11 lat) do Hlucina nad jezioro.
Czy może mi ktoś napisać, jak tam wygląda sprawa z noclegami, z gastronomią i
atrakcjami na miejscu. Czy można jechać w ciemno i na miejscu szukać noclegu
czy koniecznie rezerwować (wyjazd w przyszłym tygodniu od 16-go sierpnia ).
Warto tam jechać na tydzień, czy raczej na weekend lub wcale?

jeśli ma ktoś doświadczenia to może doradzić inną ciekawą miejscowość w miarę
niedaleko od Katowic a po stronie czeskiej lub słowackiej.
Obserwuj wątek
    • wislok1 Polecam Bogumin i Mosty 12.08.10, 22:30
      www.hlucin.cz/pro-turisty/rekreacni-a-turisticke-moznosti-hlucina.html
      www.sra-hlucin.cz/

Osobiście nigdy tam, nad tym jeziorem, nie byłem i nie znam nikogo, kto tam był.
      To jest raczej plaża dla tubylców, nie dla turystów.
      Mało atrakcyjne miejsce.
      Z noclegami może być kiepsko. Pierwsze słyszę, żeby Hlucin był centrum noclegowym.

Bardzo dużo ludzi z Polski ( czytaj Racibórz, Wodzisław, itd. )
      jeździ na wypasiony basen do Bogumina :
      www.bospor.info/pl/
      3 godziny pływania za 70 koron, dzieci 45 - śmieszne ceny przy polskich aquaparkach.
      Do tego np. smażony ser z frytkami i colą za trochę więcej niż 10 złotych

Polecam też Mosty koło Jabłonkowa.
      Bardzo fajne centrum turystyczne, karczma góralska,
      godać należy po polsku, wszyscy rozumieją, dużo mieszkańców to Polacy:
      www.skimosty.cz/leto/pl_nabidka.php
      • wislok1 Re: Polecam Bogumin i Mosty 12.08.10, 22:46
        Dla porównania:
        www.gos-pawlowice.pl/page.php?6
        Mam blisko do basenu w Pawłowicach.
        Basen fajny, nie tak wypasiony jak w Boguminie.
        Oceniam na 4, ten w Boguminie na 4+

Koszt dla 4 osobowej rodziny w Boguminie
        230 koron ( 36 złotych ).
        Ten sam czas pobytu na basenie w Pawłowicach
        to 84 złote !

No comments
        • Gość: macmie Re: Polecam Bogumin i Mosty IP: 193.210.65.* 13.08.10, 10:23
          Dzieki bardzo za pomoc. Mosty bardzo fajne, gdybyś mógł doradzić
          jeszcze, czy jechać tam na wycieczkę jednodniową, czy można tam
          spędzić 4-5 dni? Są w tej mieścinie jeszcze inne atrakcje?
          pozdrawiam
          • wislok1 Re: Polecam Bogumin i Mosty 13.08.10, 22:49
            Mosty to duża wioska góralska.
            Górale należą do polskiego Związku Podhalan.
            W karczmie jest hotel.
            Na pewno 4-5 dni jest co robić:
            wędrówki górskie w okolicy,
            wioska Hyrczawa na granicy PL-CZ-SK.
            Koniaków z koronkami,
            skansen koło Cadcy Vychylovka,
            miasteczko Jabłonków
        • Gość: gnypek Re: Polecam Bogumin i Mosty / wisłok1 IP: *.chello.pl 13.08.10, 21:54
          Zachęcony Twoją opinią i dobrą stroną internetową zamierzam tam w końcu
          zajechać, mam niecałe 70km. Czy w niedziele bywa tam tłoczno ? Patrząc na mapy
          google wydaje mi się,że bogumińskie roboty ziemne i objazdy zostają z boku, czy tak?
          • Gość: gnypek Re: Polecam Bogumin i Mosty / wislok1 IP: *.chello.pl 13.08.10, 22:01
            Oczywiście chodziło mi o Bogumin a o nie o Mosty, zapomniałem napisać.
            • wislok1 Re: Polecam Bogumin i Mosty / wislok1 13.08.10, 22:59
              Od której strony chcesz przyjechać ?
              Jadąc od strony Karwiny trudno nie trafić.
              Jest objazd, bo remontują wiadukt na Jana Palacha. Wystarczy jechać zgodnie z objazdem. Wjeżdża się drugim wiaduktem do centrum.
              Jak się już wjedzie do centrum Bogumina drugim wiaduktem to cały czas prosto, potem w prawo za Lidlem i po kilkuset metrach jest basen.
              Jadąc od strony Chałupek trzeba na nowy most, cały czas prosto na skrzyżowaniach i wjechać do centrum Bogumina. Aż się skończy droga nr 67 i trzeba będzie wybrać. Potem w lewo i za Lidlem w prawo.

www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@x=142088960@y=135467008@z=13
              • Gość: gnypek Re: Polecam Bogumin i Mosty / wislok1 IP: *.chello.pl 13.08.10, 23:24
                Od Chałupek. Zatem wykopy nie dotyczą. Przejeżdżałem miesiąc temu przez
                Bogumin,teraz przypomniałem sobie dokładniej, dzięki.
          • wislok1 Re: Polecam Bogumin i Mosty / wisłok1 13.08.10, 23:12
            Może być tłoczno, najlepiej przyjechać przed południem.
            • Gość: gnypek Re: Polecam Bogumin i Mosty / wislok1 IP: *.chello.pl 15.08.10, 21:21
              Bogumin. Było całkiem ok. Za tę cenę, nawet weekendową, warto przyjeżdżać. Mimo
              złej pogody i nieczynnych leżaków na zewnątrz, ludzi sporo. Wyraźny wzrost
              zaludnienia od około 15-tej. Gdy wychodziłem o 16-tej do kasy była spora
              kolejka. Miałeś rację, wisloku1.
              W lipcu zajechałem do Zalaszentgrot, podobna klasa obiektu. Wejściówka (nie na
              godziny) HUF1490 zatem jeszcze lepiej. Takie obiekty są dla mnie w sam raz.
    • zolzatoja Re: Hlucin niedaleko Ostravy 16.08.10, 07:35
      Jeśli już o basenach mowa, dorzucę swoje trzy grosze - korzystam z
      Aquapark Olesna we Frydku-Mistku i szczerze polecam :)

www.sportplex.cz/
      • Gość: gnypek Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.10, 12:16
        Olesna. Wygląda istotnie bardzo zachęcająco choć strona www daleka od
        doskonałości. Wynika z niej,że część kryta i część na wolnym powietrzu to dwie
        różne rzeczy w zupełnie różnych cenach, dodatkowo z różnym sposobem naliczania.
        Czyżby nie można się było tam swobodnie poruszać w obu częściach na przemian ?
        • zolzatoja Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek 16.08.10, 13:26
          Nie, nie można się swobodnie przemieszczać pomiędzy częścią otwartą
          i krytą, na każdą z nich obowiązuje osobne wejście.
          Ale jest suuuuuper :) Jedyny minus części otwartej - brak cienia,
          młode drzewa jeszcze go nie dają, radzę zabrać parasol, bo dostępne
          na miejscu szybko "wychodzą".
          • Gość: gnypek Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek IP: *.chello.pl 21.08.10, 18:07
            A jak z leżakami, jest wystarczająca ilość (chodzi o niedzielę, zapewne będzie
            sporo chętnych)?
            • wislok1 Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek 21.08.10, 23:42
              Kto pierwszy, ten lepszy. Kto przegrywa, ten płacze.
              A na serio: na basen wpuszczają tyle osób, ile jest szafek.
              Zawsze coś wolnego jest.
              Nie ma bata
              • Gość: gnypek Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek IP: *.chello.pl 22.08.10, 09:34
                No to zaraz sprawdzę osobiście stan na dziś. W Boguminie wyszło na 102 to i
                Olesna może pokaże się z dobrej strony.
                • Gość: gnypek Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek IP: *.chello.pl 22.08.10, 23:13
                  Olesna. Nie było źle,zwłaszcza za 80 KC od głowy. Bardzo cenna była uwaga,żeby
                  mieć swój parasol,dzięki za nią. Spodziewałem się sporej ilości ludzi ale to, co
                  się okazało na miejscu było zaskakujące, ciżba. Dodatkowy parking na łące i tak
                  został zapełniony. Cóż, niedziela i dobra pogoda. A może to jakiś rekord dzisiaj ?
                  • zolzatoja Re: Hlucin niedaleko Ostravy / Frydek Mistek 23.08.10, 07:09
                    Hihihi, dlatego ja tam nie bywam ani w niedziele ani w soboty :)
    • Gość: Kiwi Re: Hlucin niedaleko Ostravy IP: *.syrion.pl 29.07.13, 14:57
      Byłam w Hlucinie w niedziele by poplażować. Było super. Wjazd 30 koron studenci, 40koron dorosli, 90 koron rodzinny (2 dorosłych, 2 dzieci). Jezior/ stawów/ akwenów jest z 5-6. wszystko elegancko wykoszone, zadbane. pełno budek z piwem i jedzeniem. na terenie dostępne są trampoliny dla dzieci, za darmo. Toalety, prysznice- bez szału. Woda pitna leci z kranów;D woda w akwenach po zaczerpnięciu do butelki- przezroczysta. Jeden ze zbiorników ma plażę- pozostałe przygotowane zejscia do wody z poziomu trawy. Wydzielona plaża dla nudystów (za krzaczorami), jeśli ktos chce podpatrzec to zrobi to bez wiekszego problemu:D na zbiorniu z plażą jest taki jakby wyciąg dla nart wodnych. można wypożyczac rowerki wodne (chyba z lat 70.), łódki, żaglówki pływaja. Ogólnie fajnie- polecam.
      • Gość: barbara kowalska Re: Hlucin niedaleko Ostravy IP: 95.160.255.* 12.06.14, 20:55
        Jest OK, można pod namiot lub do domku. ALe polecam na 1-2 nock, nie dłużej, bo tam nic nie ma. 1 knajpa, 1 bar, pryszniice koło nas były zamknięte. sporo Polaków, najśmieszniejsi ci pijący Tyskie :)
        • lisia312 Re: Hlucin niedaleko Ostravy 13.06.14, 07:56
          a ci, co pili Pilznera byli ok? ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka