Dodaj do ulubionych

Euroregion Nysa - strona czeska

10.05.11, 22:25

Wybieramy sie w 5 osób za 2 tygodnie na 3 dni do Euroregionu Nysa. Moze ktos z was potrafilby nam polecic jakies fajne miejsca; zamki, muzea itp w tym regionie po stronie czeskiej?
W planie na pewno Liberec, a na resztę jestesmy otwarci. Bedziemy jechac przez Szklarska, w kierunku niemieckiego Zittau. Niestety, nie mamy samochodu, ale liczymy na dobre połączenia komunikacja publiczna.

Z góry wielkie dzieki! Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Euroregion Nysa - strona czeska 10.05.11, 22:50
      Brak własnego auta to mały problem.
      Kafka Franz odwiedził zamek we Frydlancie i tak go zafascynował, że napisał "Zamek".
      To mój typ
      • Gość: miejscowy Re: Euroregion Nysa - strona czeska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.11, 18:50
        Głupoty piszesz! Akurat ta anegdotka z Franzem Kafką to bujda na resorach opowiadana przez przewodników naiwnym turystom. Nie ma ona wiele wspólnego z faktami. Było o tym sporo w literaturze turystycznej, polecam przeszukanie starych numerów "Na szlaku".
        • wislok1 Re: Euroregion Nysa - strona czeska 11.05.11, 23:56

Kafka pracował we Frydlancie i na pewno znał miejscowy zamek.

W każdym razie wystarczy wpisać do googli

Kafka Frydlant

żeby każda strona informowała o roli zamku w powstaniu "Zamku"

Jak było twoim zdaniem ?
          • Gość: miejscowy Re: Euroregion Nysa - strona czeska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 02:47
            No tak, jak dla kogoś jedynym źródłem informacji jest Google, to nie mam więcej pytań...

Tylko z łaski swojej nie rozpowszechniaj tych bujd. Pewnie tego nie zrozumiesz, ale nie wszyscy lubią się żywić wytworami czyjejś bujnej wyobraźni rodem z pstrokatych tabloidów.
            • wislok1 Taaa, jasne 12.05.11, 13:52
              Doczekam się twoje wersji wydarzeń, czy będziesz po prostu się nie zgadzał z googlami, wikipedią i całym swiatem, bo się nie zgadzasz ?

A teraz tekst o zamku we Frydlancie:
              „Tolik možností, jak jej vidět: z roviny, z mostu, z parku, mezi holými stromy, z lesa za vysokými jedlemi. Je postaven z částí překvapivě poskládaných nad sebe, a když člověk vstoupí na nádvoří, ještě dlouho se zámek nechce uspořádat, protože jeho mnohotvárnost je vystupňovaná temným břečťanem, začernalým zdivem, bílým sněhem, ledovým povlakem břidlicově zabarvených svahů střech.“ (FK, deníky z cest, str. 10)
              www.franzkafka.webgarden.cz/frydlant
              Kto jest autorem tekstu ? Dala ułatwienia dodam, że jego nazwisko jest w adresie strony internetowej powyżej

• wislok1 Re: Taaa, jasne 12.05.11, 14:04
                www.juedische-allgemeine.de/article/view/id/3088
                Zdaniem mieszkańców Frydlantu opis zamku w powieści "Zamek" i opis zamku we Frydlancie autorstwa Kafki
                sa bardzo do siebie podobne
                • Gość: miejscowy Re: Taaa, jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 15:56
                  Ale co ty mi chłopie cytujesz fragmenty mało wiarygodnych stron internetowych albo plotki mieszkańców? Wiejskiej babie, jak bardzo chce, to nawet konar drzewa skojarzy się z odbiciem d... Chrystusa. Więc wyobraź sobie, że są dużo wiarygodniejsze źródła, pisane przez zawodowych historyków i uznanych krajoznawców. Tytuł jednego z poważnych czasopism krajoznawczo-turystycznych, gdzie jakiś czas temu była wałkowana ta sprawa, podałem ci wyżej. Więc zainteresuj się nimi dzieciaku, a potem pisz, bo jak na razie tylko wprowadzasz innych w błąd.
                  • wislok1 Re: Taaa, jasne 12.05.11, 16:23
                    Zdanie samego Kafki to "mało wiarygodna opinia"
                    czy "plotka wiejskiej baby" ?

Może tak więcej grzeczności, a mniej obrażania mieszkańców Frydlantu i innych ludzi ?
                    • wislok1 Re: Taaa, jasne 12.05.11, 16:27
                      www.naszlaku.pttk.pl/
                      Proszę z łaski swojej poszukać, gdzie jest ten artykuł demaskujący kłamstwa "wsioków" z Frydlantu i podać link.
                      • Gość: miejscowy Re: Taaa, jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 18:05
                        Dziecko drogie, naucz się czytać ze zrozumieniem, bo ja nigdzie nie widzę na twojej stronce słów Kafki, że umieścił zamek we Frydlancie w swojej powieści. Właśnie przez takich ćwoków jak ty tworzą się tego rodzaju "ludowe legendy" - jeden nie zrozumiał, drugi przekręcił, trzeci nie dosłyszał, bo był przygłuchy, a czwarty miał bujną wyobraźnię. Co do "Na szlaku", to wybierz się do biblioteki (mam nadzieję, że pochłonięty przez internet jeszcze nie zapomniałeś, że istnieje coś takiego) i poszukaj sobie - wysiłek wcale nie jest tak duży, jak może się wydawać. Ja naprawdę nie pamiętam numeru i nie chce mi się szukać dla ciebie, podpowiem ci tylko, że wyjaśnienie tej sprawy było w numerach drukowanych, których w internecie nie znajdziesz.
                        • Gość: mbalasa Re: Taaa, jasne IP: *.internetia.net.pl 12.05.11, 18:30
                          Halo Panowie,
                          nie było moim zamiarem wywołanie kłotni.
                          Nie chce kwestionowac wiedzy zadnego z Panów, dziekuje za wskazówke.
                          Zgadzam się z miejscowym co do ludowych legend, poza tym bylam juz w kilku zamkach, ktore podobno jako pierwsze w Europie zaopatrzone były w bieżącą wodę. I komu wierzyc?
                          Czy Disney faktycznie wzorował sie zamkiem Ludwika Bawarskiego tworzac swój zamek? (acha, pewnie gdzies to mozna sprawdzic)

Sama widze, ile bzdur jest w google, ale tego nie unikniemy, dopóki pisac może kazdyo wszystkim, zarówno ten dociekliwy jak i nie.
                          Opinie obu z was bede miała na uwadze, gdy bede we Frydlandzie.
                          A jesli dotre do biblioteki, to i Na szlaku poszukam

Pozdrawiam

• wislok1 Re: Taaa, jasne 12.05.11, 21:53
                            Prosze porównać opsi zamku we Frydlancie autorstwa Kafki z opisem zamku w "Zamku" Kafki.

PS: każdy frustrat może twierdzić, że ziemia jest płaska
                            • Gość: miejscowy Re: Taaa, jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 22:24
                              To weź porównaj, ziutek-słoneczko, może wtedy zrozumiesz, jakie idiotyzmy wypisujesz. Tylko się nie opsi-kaj.
                          • wislok1 Disney 12.05.11, 22:07
                            Disney faktycznie wzorował się na zamku Ludwika Bawarskiego.
                            Chodziło o zamek Neuschwannstein, "Nowa Łabędzia Skała".

Zamek we Frydlancie wzbudził zainteresowanie Kafki swoim ogromem i tym, że ma mnóstwo zakamarków, korytarzy, komnat, itp. Co ciekawe zamek we Frydlancie był już za czasów Kafki udostępniony do zwiedzania. Przewodnik prowadził turystów po ciemnych komnatach opowiadając ciekawe historie. Dla kogos tak wrażliwego jak Kafka musiało to zapaść w pamięci.
                            Oczywiście w internecie jest mnóstwo bzdur. Ale autorzy wikipedii pilnują, aby trzymac się faktów. To jest po prostu niemożliwe, żeby na wszystkich stronach internetowych wszyscy się mylili pisząc o Kafce i Frydlancie.
                            • Gość: miejscowy Re: Disney IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 22:28
                              Taaa... kolejny zestaw pierdół wyssanych z palca autorstwa "wisłoka1". A myślałem, że "Dobranocka" już się skończyła... Więc wracaj do swojej Wikipedii, bo widzę, że bardziej wiarygodnego źródła nie znasz. Do jednego czasopisma "Na szlaku" oczywiście nie sięgniesz, co nie przeszkadza ci twierdzić, że znasz wszystkie strony internetowe poświęcone Kafce i Frydlantowi. Nawet uczeń gimnazjum potrafi lepiej selekcjonować źródła pod względem wiarygodności niż ty.
                        • wislok1 Uspokój się 12.05.11, 21:51
                          Nie masz żadnych dowodów na poparcie swoich poglądów, umiesz tylko obrażać
                          • Gość: miejscowy Re: Uspokój się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 22:30
                            Jeśli dla ciebie prostowanie ewidentnych bzdur jest obrażaniem, to najwidoczniej nie dorosłeś do poważnej dyskusji. Więc pochwal się, jakie to ty "dowody" przedstawiłeś, bo ja żadnych się nie dopatrzyłem.
                            • wislok1 Dobranoc 12.05.11, 23:22
                              Proszę najpierw poczytać to, co podałem w linkach.

Nadal czekam na pana wersję wydarzeń.
                              Gdzie KONKRETNIE są dowody, że powieść Kafki nie miała nic wspólnego z Frydlantem, a nie na prymitywne bluzgi.

Wiem, że się nie doczekam

Dobranoc
                              • Gość: miejscowy Re: Dobranoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 23:41
                                Teraz widzę, że nie tylko rozpowszechniasz bujdy, ale nawet szwankują u ciebie podstawy logicznego myślenia. To ja mam udowadniać, że czegoś nie było? Może najpierw ty udowodnij, że to było, skoro wysuwasz mało wiarygodne hipotezy bez żadnych podstaw? Czy gdybyś sobie wymyślił, że zamek we Frydlancie zbudowali kosmici w czerwonych majtkach z galaktyki Andromedy, też kazałbyś mi udowadniać, że jest inaczej, gdybym zaprzeczył? Co do poczytania, to przypuszczam, że naczytałem się dużo więcej różnych historyjek na temat zamku, tak jak dużo lepiej od ciebie znam zamek. Ty zaś nigdy nie sięgniesz do choćby jednego poważnego opracowania na temat zamku. Idź się wyśpij ciapuś, może jutro będziesz bardziej trzeźwy. W co wątpię - kaca można wyleczyć, głupoty nie.
                                • wislok1 Dobranoc 12.05.11, 23:54
                                  Powiedzałem wyrażnie
                                  D O B R A N O C

PS: czekam jutro na rzeczowe argumenty, gdzie wikipedia i 100% stron internetowych o Frydlancie
                                  nie ma racji,
                                  K O N K R E T N E

miłych snów

• Gość: miejscowy Re: Dobranoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 00:00
                                    Jak wytrzeźwiejesz, to pogadamy. Nie przypuszczam jednak, żeby tak się stało - u ciebie to chyba genetyczne...

No, idź już wreszcie spać do łóżeczka, bo znowu mamusia pomyśli, że śnią ci się koszmary, dzieciaku.
                            • Gość: wkurzony do miejscowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 23:34
                              miejscowy,
                              forum
                              chamstwo jest gdzie indziej

może ma pan i rację co do Kafki,
                              może nie, nie moja działka,
                              ale tutaj obowiązuje jakiś poziom kultury osobistej

• Gość: wkurzony Re: do miejscowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 23:44
                                ja tej kultury nie mam,
                                bo jestem chamem

mam ojca buraka,
                                matkę ladacznicę,
                                więc sam sobie dopowiedz jaki ze mnie musi być internetowy burak
                                • Gość: miejscowy Do wkurzonego buraka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 23:52
                                  Nie muszę. Sam to doskonale wszystkim pokazałeś. Tak to często bywa, że jak ktoś nie ma nic do powiedzenia w temacie dyskusji, to popisuje się chamstwem. Oj, chyba mamusia za rzadko dawała pasem w tyłek.
                                  • Gość: wkurzony Re: Do wkurzonego buraka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 00:10
                                    Nigdy nie spotkałem się w internecie z takim poziomem chamstwa jak u ciebie
                                    • Gość: wkurzony Re: Do wkurzonego buraka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 00:24
                                      Jednak moje chamstwo przebija nawet twoje
                                      • Gość: miejscowy Re: Do wkurzonego buraka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 00:46
                                        Cóż, zdążyłem to zauważyć.
      • Gość: mbalasa Re: Euroregion Nysa - strona czeska IP: *.internetia.net.pl 11.05.11, 21:18
        Ooo, wielkie dzieki :-) tak sie sklada ze legendy bardzo lubie, wpadaja mi w ucho i wówczas dzięki temu pamiętam miejsce, nawet jesli opowiada się o nim bujdy.
        Czym byłby Kraków bez smoka wawelskiego, a zamek Wartburg bez komnaty, gdzie szatan nawiedził Lutra :-)
    • Gość: przewodnik sudecki Jeszcze o zamku Frýdlant IP: 67.23.128.* 13.05.11, 11:54
      Witam!

Z uwagą przeczytałem dyskusję na temat zamku Frýdlant. Jako osoba zawodowo zajmująca się oprowadzaniem turystów po Sudetach, także czeskich, muszę przyznać rację Miejscowemu. Zresztą sporo można znaleźć na ten temat w literaturze turystycznej, panu Wisłokowi1 polecam, zamiast różnych podejrzanych stron internetowych, przewodniki turystyczne pisane przez profesjonalnych krajoznawców oraz opracowania naukowe (artykuły, monografie regionalne), jakich wiele wyszło spod pióra historyków regionalnych, zarówno polskich, jak i czeskich. Niestety, raczej nie znajdzie się ich w Internecie, ale każda wizyta w jakiejkolwiek bibliotece posiadającej dział turystyczny dotyczący Sudetów powinna dać satysfakcję. Wystarczy trochę chęci, zamiast upartego propagowania na forum własnej niewiedzy. Również twierdzenie, że 100 procent stron internetowych powiela bzdury dotyczące zamku Frýdlant, jest zwyczajnym kłamstwem, jestem przekonany, że autor tych słów nie zna nawet ułamka stron, w których poruszono dzieje tego niewątpliwie interesującego zamku.

Z poważaniem,
      Janusz Wójcik, przewodnik sudecki
      • wislok1 Badźmy poważni 13.05.11, 16:06
        Albo poda pan i pan "miejscowy"
        konkretne tytuły książek, rzeczową bibliografię,
        linki do stron internetowych,
        gdzie zaprzecza się roli zamku we Frydlancie w powstaniu "Zamku" Kafki,
        albo nie mamy o czym dyskutować.

Ja podałem linki, każdy może przeczytać artykuły. Są rzetelne, autotorstwa "kafkologów".

Oczekuję rzeczowej polemiki,a nie atakowania ad personam i podważania źródła tylko dlatego, ze jest z internetu.
        Cóz, takie mamy czasy, ze jeśłi czegoś nie ma w internecie, to nie istnieje.

• Gość: miejscowy Do trolla "wisłoka1" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 16:58
          Weź koleś nie trolluj, O.K.? To że lubisz karmić się plotkarskim chłamem z internetu to twoja sprawa, ale przynajmniej nie wprowadzaj w błąd innych. Widzę, że jeszcze nie wytrzeźwiałeś...
          • wislok1 Do "miejscowego" 13.05.11, 17:25
            Niektóre osoby są tak prymitywne i tak głupie, że nie są w stanie mnie obrazić.

W każdym razie
            BEZ ODBIORU
            • Gość: Magda do wisloka IP: *.opera-mini.net 13.05.11, 17:41
              przeciez już ci podali konkeretne czasopismo. Ty chyba rzeczywiscie masz na na celu tylko robienie zameiszania na forum i przy okazji obrażanie innych osob.
              • Gość: miejscowy Re: do wisloka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 17:51
                Nie ma co się przejmować tym trollem. Od takich jak on roi się w internecie, jedyną metodą na trolli jest ich ignorowanie.
              • wislok1 Do Magdy 13.05.11, 18:22
                Ja tobie podam konkretne czasopismo "Życie Warszawy" i powiem, że kiedyś był w nim artykuł
                o Bazyliszku, tylko nie wiem kiedy, ale idź sobie poszukać wydania gazety z 10 lat. Może po roku znajdziesz.
                Przecież to są kpiny w żywe oczy.

PS: "miejscowemu" nie zwrócisz uwagi za ordynarne, prymitywne bluzgi, kolejna kpina w żywe oczy
                • Gość: Magda Re: Do Magdy IP: *.opera-mini.net 13.05.11, 18:52
                  o dzizus! Czy to tak trudno pojśc do bibiloteki i przejrzeć spisy teści kilku roczników czasopisma ( miesięcznika nie dziennika!) ??? myśle że gdyby zalezało ci na poznaniu prawdy już dawno byś to zrobił zamiast zawrarcać innym d...
                  • Gość: miejscowy Re: Do Magdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 19:18
                    A ja sobie przejrzałem stare roczniki "Na szlaku" i znalazłem - całe 6 artykułów o zamku we Frydlancie. Nie zajęło mi to nawet pół godziny. Napisane przez naukowców, a nie pismaków z Pascala dobieranych z łapanki, autorów stron motocyklowych czy innych pseudokafkologów, od których nagle zaroiło się w internecie (a może bardziej w umyśle "wisłoka1"). Zastanawiałem się, czy podać numery, ale niech tam - niech to niezaradne dziecko internetu samo sobie poszuka (co mu dobrze zrobi) i przy okazji przypomni sobie drogę do najbliższej biblioteki.
                  • wislok1 Naprawdę bądżmy poważni 13.05.11, 21:22
                    Jeśli ktoś powołuje się na dzieła naukowe, aby obalić czyjeś argumenty, to podaje źródła swoich rewelacji, w tym przypadku numer wydania gazety, autora artykułu , itp.
                    Jeśli tego nie czyni, to po prostu zmyśla i tyle.
                    • Gość: miejscowy Do trolla "wisłoka1" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 22:08
                      Dziecko drogie, ty po prostu nawet byś nie zrozumiał tego tekstu, bo ty jesteś internetowym analfabetą, który nawet tekstu z internetu składającego się z kilku akapitów nie jest w stanie zrozumieć, co udowodniłeś powyżej. Zacznijmy od tego, że ty nigdy nie wybrałbyś się do tej biblioteki, bo dla ciebie życie kończy się w internecie. Dlatego, mimo że podałem ci konkretny tytuł czasopisma, stale wyszukujesz kolejnych powodów, żeby tylko do niego nie zajrzeć.
        • hanej Re: Badźmy poważni 13.05.11, 18:47
          ...dojeżdżamy do Frydlantu. W miejscowości tej warto zobaczyć przede wszystkim rynek wraz z ratuszem oraz gotycki zamek, przebudowany w stylu renesansowego pałacu. Powszechnie uznaje się, że mógł być on pierwowzorem zamku z powieści Franza Kafki.
          www.gdziemotorem.pl/
          W przewodniku Pascala po Czechach przeczytałem, że zamek we Frydlancie był inspiracją dla Kafki.

Wislok, nie daj się, masz rację.
          Miejscowemu nie chodzi o polemikę, tylko o wyładowanie swojej agresji
          • Gość: miejscowy Re: Badźmy poważni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 18:59
            Taaa... Następny geniusz, który wiedzę na temat zamku we Frydlancie czerpie ze strony... o motocyklach.

Szukaj dalej, a my się pośmiejemy.
        • Gość: Apou Re: BadĹşmy powaĹźni IP: *.plusgsm.pl 13.05.11, 20:01
          Założę się, że nie ma tego artykułu w "Na szlaku". Ewidentnie Miejscowy coś ma do ciebie, uważaj na takich psycholi
          • wislok1 Re: BadĹşmy powaĹźni 13.05.11, 21:22
            Spokojnie, dzięki za ostrzeżenie
            • Gość: miejscowy Re: BadĹşmy powaĹźni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 21:54
              Myślę, że największym psycholem jest na tym forum niejaki "wisłok1".
      • wislok1 Katalog Przewodników Sudeckich 13.05.11, 21:40
        www.sudecki-przewodnik.pl/index.php?option=com_sobi2&sobi2Task=search&Itemid=2
        Nie ma Janusza Wójcika

Oj, panie miejscowy, brzydko się bawimy
        • Gość: miejscowy Re: Katalog Przewodników Sudeckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 21:58
          Niby to ja jestem tym przewodnikiem? No tak, bo jak kogoś nie ma w internecie... czyli filozofia ograniczonego umysłowo dziecka internetu. Ty dzieciaku naprawdę masz coś z psychiką, proponuję się leczyć, być może jeszcze nie jest za późno.
        • Gość: też przewodnik Re: Katalog Przewodników Sudeckich IP: *.arenanet.net 13.05.11, 22:48
          Czy mam rozumieć, że jest tylko 57 przewodników sudeckich, w tym tylko dwóch I klasy (II klasy nie ma w ogóle)? Jakaś straszna pustynia turystyczna te Sudety, nie uważa Pan? Potrafiłby mi Pan to wyjaśnić?
          • Gość: też przewodnik Re: Katalog Przewodników Sudeckich IP: *.arenanet.net 13.05.11, 22:51
            PS. To było oczywiście pytanie skierowane do Wisłoka1.
            • Gość: wkurzony Re: Katalog Przewodników Sudeckich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 00:09
              Wisłok, nie daj się! Walcz jak kogut z nadprodukcją testosteronu!
              Sam doskonale rozumiesz, że jak cię zagłuszą w internecie, to nie będzie cię w ogóle!
    • Gość: Europejczyk Zamki Polskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.15, 20:34
      Byłem w zamku Frydlant dziś 03.07.2015 - rewelacja. Oprowadzała nas przewodniczka mówiąca po polsku ok. 2 godz. duża wiedza, bogato wyposażone komnaty (dobrze zachowany obiekt). Nie widziałem do tej pory czegoś takiego - polecam... Cena dla taty, mamy i synka 575 CzK ok. 80 zł na nasze. Podczas tych i poprzednich wakacji zwiedzałem Książ, Chojnik, Czocha i te zamki nie umywają się do Frydlandu. Najbliżej można porównać z Książem... Takiego "zapachu historii" dawno nie odczułem
    • Gość: Europejczyk Frydlant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.15, 20:41
      A jeszcze jedno wcześniej proszę zadzwonić i umówić przewodnika, myśmy mieli szczęście i wstrzeliliśmy się w umówiony czas(rezerwacja) dla polaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka