Dodaj do ulubionych

Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Maestro

13.08.20, 13:46
Wciąż liczę , że 22.08 wjadę do Czech. Mam pytanie trochę natury kulinarnej. Nie chcę zabierać jedzenia z Polski ale też nie zawsze ( na każdy posiłek ) iść do restauracji. W wynajętym pokoju będę miał też aneks kuchenny. Co można typowo czeskiego kupić w czeskich marketach typu Bila czy Tesco ? Chodzi mi o zarówno o "suchy prowiant " : wędliny , nabiał jak i dania do podgrzania w puszkach (słoikach) : zupy , mięso itp. Zaznaczę jeszcze raz chodzi mi o "czeskie" ciekawostki i oświadczam , że wiem : to są wersje "marketowe" ale chętnie zaryzykuję. Przy okazji zapytam znawców piwa czeskiego czy piwo Maestro z browaru Litovel jest tylko z beczki czy istnieje butelkowane ?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Ma 13.08.20, 20:28
      Nie znam piwa Maestro z browaru Litovel---
      Piwa z tego browaru znam, ale Maestro nic mi nie mowi
      Ale tu masz informacje:
      www.litovel.cz/pl/litovel-maestro

Teoretycznie istnieje butelkowe, ale praktycznie nigdy go nie spotkalem
      Litovel to jest maly browar
      Trudno im sie przebic z wszystkimi piwami do marketow poza miastem Litovel
      W miescie Litovel na pewno jest----
      W Billi widzialem 6-pak Litovela z roznymi piwami ( moze jest tam tez Maestro ? )

Ja kupuje gotowe czeskie potrawy w Billi i potem trzeba je tylko podgrzac w mikrofali albo dac do duzego garnka ( nie otwierac opakowania !!!)...
      Garnek trzeba zalac woda do polowy wysokosci i podgrzac kilkanascie minut...
      W Billi jest wszystko: svickova na smetane, moravsky vrabec, spenelsky ptasek, gulas z knedlikami, itd...
      Typowo czeskie
      Koszt opakowania okolo 60-80 koron, waga okolo 400g
      Sa to smaczne rzeczy, trzeba tylko troche dosolic albo dodac innych przypraw, kupic od tego warzywa
      W Tesco tez sa gotowe potrawy, ale juz o wiele gorszej jakosci

W puszkach sagulasze, ale nie probowalem...
      Raczej sie to nie oplaca czasowo i finansowoe, bo trzeba dodatkowo ugotowac ziemniaki czy zrobic knedliki...
      W sumie to sa drozsze rzeczy niz w Niemczech czy w Austrii
      W Austrii sa do tego o wiele lepsze

Zup nie jadlem...

Co do wedlin, nabialu, to wybor jest bardzo duzy i nie ma problemow zadnych, czesto w Billi sa polskie sery...
      Polecam pomazankove maslo zamiast masla i salami w roznych wariacjach---
      Z pieczywa jest zawsze duzy wybor, ja lubie rohliki....

Przewaznie robie zakupy w Czechach, jak jade z Polski do Bawarii, gotowe dania w Czechach z Billi to jest ogromna roznica w porownaniu w Polska, w Polsce sa po prostu koszmarne....

• warmiak2 Re: Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Ma 13.08.20, 21:17
      Dzięki. Stronę Litovela znałem i z niej wynika , że to tylko beczkowe a mam zamówienie na nie od znajomych. Chyba kupię im beczkę. Za propozycje potraw tez dzięki mimo , że polecasz morawskiego wróbla a ja nie jem małych ptaszków :) Pozdrawiam.
      • wislok1 Re: Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Ma 16.08.20, 12:58
        Dzisiaj bylem w Tesco, w miescie Karwina

I tu szok; nie ma obowiazku noszenia maseczek !

Prawie wszyscy klienci i wszyscy sprzedawcy ich nie mieli

• warmiak2 Re: Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Ma 01.09.20, 20:31
          W Czechach jak by nie było koronawirusa. W okolicach Mikulova nikt i nigdzie nie nosi maseczek. W pałacu w Lednicach tylko trzy pary miały maseczki. Wszyscy byliśmy z Polski.
          • wislok1 Re: Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Ma 02.09.20, 21:29
            Ciekawe, jak to sie skonczy,,,,

W kazdym razie Czechy sa wyjatkiem

W Bawarii brak maseczki w sklepie to 250 euro kary, ale zeby kogos skasowac na tyle kasy, to :
            - musi ten ktos ODMOWIC zalozenia maseczki na polecenie pracownika sklepu
            - musi nastepnie odmowic opuszczenia sklepu
            -pracownik sklepu musi po tym wezwac policje----

To ostatnie jest oczywiste, bo w przeciwnym razie sklep placi 1000 euro kary za brak reakcji na brak maseczki
            Policja nie robi zadnych prowokacji i nie udaje policjant klienta bez maseczki, nie o to chodzi---

Wystarczy, ze jakis klient nagra komorka klienta bez maseczki i brak reakcji pracownikow sklepu, wrzuci to do internetu, i sklep placi 1000 euro----
            • wislok1 Re: Jakie jedzenie w czeskich marketach ? Piwo Ma 02.09.20, 21:32
              Kary sa drakonskie, bo np. mandat za przekroczenie predkosci do 20 km poza terenem zabudowanym i do 10 km w terenie zabudowanm to 20 euro----
          • wislok1 Rekord czeski 04.09.20, 18:02
            Niestety negatywny

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,173952,26268417,koronawirus-zaciesnia-sie-petla-wokol-polski-rekordy-zakazen.html#do_w=46&do_v=58&do_a=286&s=BoxNewsLink
            No, poluzowali za bardzo moim zdaniem----

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka