Dodaj do ulubionych

Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji?

08.01.07, 23:30
Nie będę odkrywcza kiedy napiszę, że dla mnie takim miejscem jest Słowacki
Raj, ale może znacie inne bajkowe miejsca, które koniecznie trzeba odwiedzić?
Obserwuj wątek
    • rudziel Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 09.01.07, 13:44
      Czeski Raj :)
      A tak na serio, to takich zachwycających miejsc jest na kopy u naszych
      południowych sąsiadów. W Czechach na przykład Orlicke hory, Wełtawa między
      Czeskim Krumlowem a zalewem Lipno, Szumawa. A na Słowacji choćby cały Spisz z
      Tatrami w tle, Droga nad Dunajcem, Rohace...
    • Gość: Janek9930 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 15:06
      Skalnate Pleso (1830m) i wspaniałe widoki stamtąd na szczyt Łomnicy oraz na
      inne srtony. Np. na dolinę Popradu. Niesamowite wrażenie daje już sam wjazd
      kolejka gondolową (ceny średnie) a szok pogłębia widok powalonych huraganem
      drzew. Jeszcze większe wrażenie daje wjazd jeszcze wyżej - ze Skalnego Plesa
      (jeziora) kolejką na sam szczyt Łomnicy (2632) i w końcu oglądanie z niego
      innych najwyższych szczytów Tatr (w tym wyższego o kilka metrów Gerlacha) a też
      ogromnych przepaści. Ale jest warunek trzeba trafić na dobrą pogodę bo inaczej
      chmury wszystko zasłonią i 15 minutowy (zresztą superdrogi) pobyt na szczycie
      skończy się minorowym nastrojem. Chwilowe przysłonięcie jakąś chmurką daje z
      kolei jeszcze lepsze wrażenie. Wtedy czujemy się jak we mgle w dolinie rzeki a
      gdy chmura zaczyna przechodzić nagle człowiek zaczyna frunąć i czuje się jakby
      latał nad Tatrami.
      • Gość: rj Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.debacom.pl 10.01.07, 20:14
        polecam Cesky Raj, Teplicko-Adrspasske Skały i Ceske Svycarsko, a zimią Jested
        i Jeseniky
      • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 03.02.07, 21:29
        Przeczytałam jeszcze raz twoje posty, fajnie opowiadasz te swoje wrażenia :) Na
        wodospady pojedziemy, jak zobaczyłam fotki to już byłam do nich przekonana ;) Co
        do Łomnicy - byłam tam kiedyś dawno temu i w pełni podzielam twoje odczucia :)
    • Gość: artemizja54 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.minrol.gov.pl 22.01.07, 15:15
      Polecam Pravcicką Branę w Czeskiej Szwajcarii, po prostu cudo. Zdjęcia mam, ale
      mogę tylko wysłać na e-maila dla zaiteresowanych. Służe informacjami.
      • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 22.01.07, 21:30
        To ja proszę o fotki i informacje o tym miejscu.
        • Gość: artemizja54 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.minrol.gov.pl 23.01.07, 07:48
          ok, zrobię to jutro, ale nie jestem bardzo sprawna w internecie i jeśli mi sie
          nie uda, to poproszę adres e-mailowy.
          • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 23.01.07, 08:04
            jusytka@op.pl
            • Gość: artemizja54 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.minrol.gov.pl 23.01.07, 11:25
              ok. jutro wyslę zdjęcia i krótką informacje. A na razie podaje strony ze
              zdjęciami:www.pbrana.cz (otwórz fotogaleria) oraz www.ceskosaske-svycarsko.cz
    • Gość: pidżi Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:16
      Jaskinie w Słowackim Krasie.
    • Gość: niemamweny2 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 09:18
      Obłazy i szeroko rozumiane okolice- łącznie z stosunkowo niedalekim(cokolwiek
      to oznacza) prirodnym termalnym kupaliskiem (mam nadzieję, że ich Polacy nie
      zadeptają- dlatego piszę niezbyt precyzyjnie).Z innej bajki- Jarabinski Kanion
      (oby go też nie zadeptali-nikomu o nim nie mów hahahahaha).
      • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 24.01.07, 21:35
        OK, nie powiem ;) Piszcie jednak nieco bardziej precyzyjnie, gdzie to dokładnie
        jest i co dokładnie was zachwyciło.
        • Gość: ela Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.akron.net.pl 25.01.07, 14:22
          Też śledzę ten temat i nadal nie wiem gdzie warto pojechać.
          Mieszkam we Wrocławiu i chętnie bym pojechała np. w niedzielę
          do Czech ale gdzie ? Skalne miasta już odwiedziłam.
          Moze ktoś coś doradzi? Proszę pięknie!
          • Gość: artemizja54 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.minrol.gov.pl 25.01.07, 14:43
            Proponuje przez Kudowę i kierować sie na Hradec Kralove i Pardubice. Po drodze
            (szczególnie ciekawe dla dzieci) ZOO Safari w Dvor Kralove, stary szpital w
            Kuks oraz rzeźby Browna w parku (chyba Belem)obok Kuks. Dla mnie te stwory
            wyrastające jakby z ziemii sa fantastyczne. Poza tym zamki i pałace wokół HK i
            Pardubic. Również niedaleko słynna Kutna Hora.
            Ewentualnie przez Szklarską Porębę i Liberec do Czeskiego Raju, a tam znów
            zamki i skały.
          • wal75 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 31.01.07, 20:16
            > do Czech ale gdzie ? Skalne miasta już odwiedziłam.
            Piszesz pewnie o Adrspassko teplickich skalach ?
            "Prawdziwe" skalne miasta są trochę dalej: ok.50km od przejścia w Lubawce, na
            zach. od Jicina, czyli Prachovske Skaly (Czeski Raj)i wszystko co dalej w
            kier.Turnova - miejsca na piesze i rowerowe wypady. Szczególnie polecam
            Hrubaskalsko (Hruba Skala) - zamek.
        • krowi_cycek Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 25.01.07, 15:44
          Z racji ze lubie zwiedzac miasta/zabytki/koscioly oto moje
          ulubione "must see" dla Czech

1. Cesky Krumlov - z oczywistych wzgledow
          2. Telc (za najpieknieszy rynek) + Slavonice (za cudkowna sielska
          atmosfere) + Trebic (za dzielnice zydowska)
          + Holasovice (za najpiekniejszy barok ludowy w Czechach)
          3. Litomysl (zamek) + Nowe mesto nad Metuji (kamieniczki przy rynku)
          + Broumov (klasztor)
          4. Mikulov - za atmosfere, Kromierzyz - za plac biskupi i ogrody
          5. Plus Loket (bo lubie urocze male miasteczka z zamkami), Prachatice
          (za wspaniale kamieniczki i baze wypadowa w gory), Trebon (za rybki, mniam,
          piwo i.. jak zwykle urocze stare miasto).

oraz wiele wiele innych

M.
        • Gość: Jarek Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:23
          Polecam rynek w Bardejowie,zamek w Bojnicach...
    • bah77 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 29.01.07, 08:05
      SK:

# Mała Fatra - Diery (miniaturka Słowackiego Raju), Dol. Vratna;
      # G. Choczańskie - Doliny Kwaczańska i Prosiecka, Oblazy;
      # Słowacki Kras;
      # Wys. Tatry - np. Studena Dolina;
      # Gejzer - Herl'any;
      # zamki, np. Bojnice, Spiski, Orawski itd.

CZ:

# Cz. Raj;
      # Szumawa - Dol. Vydra;
      # Adrspasske i Teplicke Skaly;
      # Soos (wulkany błotne);
      # Szwajcaria Cz. (najlepiej połączyć za Szwajcarią Saksońską);
      # zamki, np. Hluboka n/ Wełtawą, Ćervena Lhota itd. ...

Jusytko, wystarczy Ci na wakacje?

bah77
      • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 31.01.07, 21:56
        Dzięki:) Zapewniam cię, że nie tylko ja śledzę ten wątek :) W tym roku latem
        będę w Słowackich Tatrach, więc może jakieś wyjątkowe miejsca w tym regionie znacie?
        • bah77 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 31.01.07, 23:37
          Proszę. :)

Ale tylko Ty odpowiedziałaś, bo Ciebie interesują akurat BAJKOWE miejsca, a
          przecież każdy co innego uważa za ciekawe dla niego miejsce... ;-)

bah77
      • jusytka Studena Dolina; 31.01.07, 21:58
        A ta Studena Dolina gdzie jest dokładnie i co w niej cię zachwyciło?
        • bah77 Re: Studena Dolina... 31.01.07, 23:48
          Zachwyciły mnie tam bajkowe Wodospady Zimnej Wody:

www.vysoketatry.com/ciele/vspotoka/pl.html

Pozdrawiam

bah77
          • jusytka Re: Studena Dolina... 01.02.07, 12:10
            Dzięki:) Rzeczywiscie fajne te wodospady, a jak myślisz damy radę tam dojść z
            dziećmi? tzn o ich kondycję się nie martwię - są "nie do zdarcia", raczej o
            bezpieczeństwo. Może znasz jakieś inne fajne miejsca w Wysokich Tatrach?
            • bah77 Re: Wysokie Tatry ... 01.02.07, 13:09
              Te wodospady są wyjątkowo łatwo dostępne, tym bardziej, że zawsze można wjechać
              kolejką na pobliski Hrebienok:

www.vysoketatry.com/doprava/pldr/pldr.html

Oprócz tego, bardzo podobał mi się Wodospad Skok i liczne stawy w Dolinie
              Młynicy.

Zresztą górskie jeziora uważam za najpiękniejszą ozdobę tatrzańskich szlaków.

Zobacz sama fotki i mapy:

www.vysoketatry.com/fotogaleria/fotogaleria.html

bah77
            • Gość: niemamweny2 Re: Studena Dolina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 08:43
              Jesli chodzi o moje doświadczenia wycieczki z dziećmi (tzn. max 4 godziny) to
              Dolina Kiezmarska- Zielony Staw, pętelka wokół stawow rochackich (wodospad ale
              nie pamietam nazwy), Juraniowa dolina (pętelka), a także very lajtowe spacery
              dolinami np. Białej Wody, Jaworzyny. Bielska Jaskinia i oczywiscie- osobny
              rozdział Chocske Verchy. Nie wspomnę o bezpiecznych 'klasykach' typu Słowacki
              Raj (niektóre 'mamuski' bywają bojaźliwe (moja nie jest najgorsza;))). Słowacki
              Kras poza zamkiem, pałacem, sympatyczną Rożnawą, jaskiniami, i ponorami ma
              jeszcze Dolinę Zadielską.Oczywiscie wszystkie te miejsca uważam za piękne (a na
              magii się nie znam).
              • Gość: niemamweny2 Re: Studena Dolina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 08:45
                P.S dla dzieci w wieku takim jak podałaś w stopce. To miejsca bezpieczne.
                • jusytka Re: Studena Dolina... 02.02.07, 10:56
                  Fajnie dzięki - ten starszy jest uważny, ale na młodszego mówimy "pogromca
                  śmierci" bo potrafi się znienacka ze słupem spotkać "face to face" ;) Jak
                  byliśmy ostatnio w Harrachovie to stwierdził, że skoczy z mamuciej skoczni ;)
                  Weszliśmy na górę i ku naszemu zaskoczeniu patrząc na nią z góry wcale ze
                  swojego zamiaru nie zrezygnował i płakał cała powrotną drogę, bo mu plany
                  pokrzyżowaliśmy ;)
                  Nie dziw się wiec, ze raczej do tych bojaźliwych się zaliczam ...
                  • Gość: niemamweny2 Re: Studena Dolina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 13:40
                    Ja tam jednak wierzę w instynkt samozachwawczy Twojego dzielnego syna.Z resztą
                    rodzice na pewno mu umieją wyjasnić dlaczego nie powinno się puszczać drabiny
                    przy wychodzeniu- nie tylko w Słowackim Raju. Ewentualnie nauczą go chodzić
                    bezpiecznie obok drabinki (to oczywiście żart, chociaż nie jest to przecież
                    niemożliwe- zwłaszcza w Słowackim Raju).
                    • jusytka Re: Studena Dolina... 02.02.07, 16:47
                      Pewnie masz rację, mój ślubny co roku wałkuje temat Słowackiego Raju, a ja wciąż
                      się tam boje jechać z chłopakami, mimo że ten młodszy już w wieku 4 lat na
                      ogromnym statku (na placu zabaw) potrafił wspiąć się jak małpka na bocianie
                      gniazdo po sznurkach i wcale nie spadł;)
                      • jusytka Re: Studena Dolina... 19.03.08, 12:28
                        Przeczytałam sobie stare posty i mogę się pochwalić, że moje chłopaki przeszły
                        dzielnie Suchą Belę w Słowackim Raju, a klamry czy drabinki po drodze
                        potraktowały jak fajny tor przeszkód;) Oczywiście w bardziej niebezpiecznych
                        miejscach asekurowaliśmy ich z mężem na wszelki wypadek ...
                        Zimne wodospady tez zaliczyliśmy (Studena Dolina) - wjechaliśmy kolejką na
                        Hrebieniok w Starym Smokowcu i przeszliśmy szlakiem wzdłuż tych wodospadów aż do
                        pośredniej stacji kolejki na Łomnicę i zjechaliśmy do Tatrzańskiej Łomnicy -
                        cudowna wycieczka, a moje chłopaki przeszły trasę bez żadnego problemu :)
    • aski68 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 01.02.07, 12:10
      Morawski Kras
      Ślicznie tam jest :)
      Blisko do Brna , kupa jaskiń do zwiedzania
      mapy.tiscali.cz/automapa/automapa.php?x=3625800&y=5472662&zoom=4&no=0&is=3
      www.moravskykras.net/pl/morawski-kras.html
      • Gość: Zdenek Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.07, 15:05
        Miejsce w Pisku koło Milotina, gdzie Szwejk poszedł się wysr.. do wychodka za
        knajpą "U Jarmilki". Do dzisiaj można tam zobaczyć w miejscowym muzeum fragment
        gazety "Milotinske Noviny", z której kawałek odtargał Szwejk, żeby się
        podetrzeć.
        • Gość: Hejkiel Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 11:39
          Zaciekawiło mnie, chyba pojadę. Które biuro robi tam wyjazdy?
    • Gość: Tomek Wieruszewski Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.unregistered.net.exatel.pl 03.02.07, 16:17
      Bezwzględnie Karlowe Wary i Mariańskie Łaźnie, kocham te okolice, byłem też 2
      rzy na festiwlu w KW, kocham te okolice!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Janek9930 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 20:37
      Potwierdzam, Baha77. Bardzo fajna wycieczka dla rodziny z dzićmi, nawet 3
      letnimi. Cała trasa bezpieczna w porze letniej. Wczesniej np. w maju może być
      jeszcze trochę śniegu na szlaku ale ten snieg utrudnia tylko zejście ostatnie
      500m przy samych wodospadach i wystarczy maluchów trzymać za rękę. Natomiast
      raczej bardziej urozmaica całą wycieczkę niż przeszkadza. Dojazd do Srarego
      Smokovca a stamtąd wyjazd kolejką (ala na Gubałówkę) na Hrebienok. W obie
      strony coś 12zł a dla dzieci 7 lub 8zł. Stamtąd do wodospadów ok. 1/2 godz
      (głównie w dół) a spowrotem 40 min spacerkiem. Na Hrebienoku jest restauracja.
      Z Hrebenoka tez wspaniały widok na Sławkowski Szczyt. Jest to stosunkowo tania
      wycieczka. Niemniej ja polecam też tą bardziej zapierającą dech w piersiach
      choć ok. 2,5 raza droższą - tą którą opisałem powyżej a mianowicie z
      Tatrzańskiej Łomnicy kolejką gondolową (bezpieczną, zamkniętą, 4-osobową) na
      Skalnate Pleso (Skalne Jezioro) u stóp drugiego co do wysokości szczytu Tatr -
      Łomnicy. Na miejscu bezpieczny spacer pod obserwatorium meteorologiczne, spacer
      przy jeziorze i w pobliżu tarasu restauracyjnego. Dodam, że w Tatrzańskiej
      Łomnicy jest też duża atrakcja dla dzieci i nie tylko - Tatrabob. Jest to
      zjeżdżalnia grawitacyjna a właściwie mały Rollecaster (50sk za1 przejazd).
      Polecam dzieciom i dorosłym. Super zabawa (bardzo bezpieczna).
      • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 03.02.07, 21:30
        Przeczytałam jeszcze raz twoje posty, fajnie opowiadasz te swoje wrażenia :) Na
        wodospady pojedziemy, jak zobaczyłam fotki to już byłam do nich przekonana ;) Co
        do Łomnicy - byłam tam kiedyś dawno temu i w pełni podzielam twoje odczucia :)
        • janan2 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 27.03.07, 14:34
          jusytka napisała:

>Witam podróżniczkę.Teraz tak blisko?:)
      • bah77 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 04.02.07, 00:43
        > Bardzo fajna wycieczka dla rodziny z dzićmi, nawet 3 letnimi.

Potwierdzam, Janku. ;-)
        Z większymi można się wybrać potem (po zobaczeniu wodospadów) Tatrzańską
        Magistralą do opisywanej przez Ciebie, uroczej Doliny Łomnickiej i wjechać na
        łomnicę, a następnie zjechać do Tarzańskiej łomnicy.

bah77
        • grzegrzy Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 08.03.07, 22:14
          Witam
          W Czechach polecam miasta: Kutna Hora i Zlate Hory.
          Pozdrawiam
          Grzegorz
          • Gość: lisia312 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.chello.pl 23.03.07, 12:12
            w Czechach zachwycił mnie zamek Karlstajn obok Pragi, a na Słowacji Morawski
            Kras, szczególnie Przepaść Macocha
            • Gość: artemizja54 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.minrol.gov.pl 23.03.07, 13:58
              przepaść Macocha w Punkevni jaskine jest koło Brna w Czechach
              • Gość: lisia312 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.chello.pl 01.04.07, 21:59
                Sorki, Artemizja masz rację, to są Czechy
    • noyle Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 01.04.07, 23:54
      ostatnio przejezdzałem prez Stara Lubownie
      fajne miejsce wszczególności polecam muzeum mieszczaństwa
      w pieknie odrestaurowanej kamienicy na rynku oraz oczywiście zamek
      na którym urzedowali Lubomirscy i Zamojscy
      www.jacek.czarnydunajec.pl/index.php?id=118&url=stara-lubownia.html
      pozdrav
      jacek
    • tolekatolek Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 06.07.07, 23:03
      Podciągam wątek, może jeszcze ktoś inny dostarczy mi inspiracji podczas
      planowania mojej wyprawy na Słowację?
      • monikaa13 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 07.07.07, 16:08
        slovensky raj - sucha bela, hornad
        okolice smokowcow, stary smokovec - slawkowski szczyt, lomnica, zamkowskiego
        chata, teryhego chata, czerwona lawka, strbskie pleso, rysy
        tatralandia, jaskinie lodowa, swobody

narazie tyle widzialam i to moge polecic
    • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 11.03.08, 12:10
      Dodam miejsce może nie tyle zachwycające, co ekscytujące, zwłaszcza dla dzieci:
      Centrum rozrywkowe Babilon w Libercu:
      www.centrumbabylon.cz/webview.php?cisloclanku=174
    • Gość: cv Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.e-wro.net.pl 15.03.08, 20:00
      do wyżej podanych dodam jeszcze:
      - wejście na Praded od Karlovej Studanki szlakiem przez Vodopady
      Bilej Opavy - wymagające, ale po prostu urzekające.
      - zamki - Bouzov, Sovinec, generalnie wszystko stąd:
      www.zamky-hrady.cz/index.htm
      - Olomouc - urokliwe, przepiękne miasteczko

• lisia312 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 12.04.08, 11:22
        Przepiękny zamek w Bojnicach_ słowacja
    • Gość: niemamweny Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 09:42
      Pravicka brama (wieczorem), Frydlant.
      • Gość: Marta Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.08, 19:02
        A niedaleko granicy z Boboszowem (śląsk) znacie jakieś urokliwe
        miejsca warte zobaczenia? Wybieramy się na jeden dzień i kompletnie
        nie mamy pojęcia gdzie :(
        • lisia312 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 13.04.08, 09:28
          Nigdy tam nie byłam, ale spróbuj tu:
          www.sudety.it/index/miejscowosci/zamki
        • bah77 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 16.04.08, 09:21
          > A niedaleko granicy z Boboszowem (śląsk) znacie jakieś urokliwe
          > miejsca warte zobaczenia?

Marto, może spodobają Ci się Wielkie Losiny - zamek (pałac),
          kąpielisko termalne, muzeum papieru i okolice:

www.piekary.com.pl/rejviz/index.htm

Pzdr

bah77
          • jusytka Bah77 16.04.08, 09:40
            Dawno cię tu nie było...
            Zapytam nie na temat, byłeś może na Bawarii?
    • bah77 Re: Zachwycające miejsce w Czechach? 28.07.14, 19:22
      Hluboká nad Vltavou:
      fotoforum.gazeta.pl/k/hluboka.html

bah77
      • jusytka Re: Zachwycające miejsce w Czechach? 28.07.14, 21:44
        Zapomniałam już o tym wątku, ale fajny jest :-)
        Oczywiście dorzucę swoje trzy grosze, bo w Czechach często jestem, a za tydzień znów się wybieram.
        Czeska Szwajcaria!
    • Gość: Janusz Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.rydy.eu 10.12.14, 12:02
      Jest takie fajne miasteczko Stramberk blisko polskiej granicy. O szczegółach poczytaj wtym przewodniku.
      • lisia312 Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? 10.12.14, 20:59
        polecam uszi stramberskie;)
    • bah77eu Zachwycające i mroczne miejsce... Čachtice (SK).. 16.12.14, 17:57
      Zapraszam do Cachtic:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,152009475,155918701.html i następne posty

bah77
    • Gość: czeszka Re: Zachwycające miejsce w Czechach/Słowacji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.16, 13:30
      Jeśli chodzi o Czechy - bezapelacyjnie Skalne Miasto. Byłam kilka razy i za każdym nie mogę wyjść z podziwu. Tu masz więcej na ten temat: spanie.pl/a/132/Skalne_Miasto_w_Czechach.html . Dodatkowo jaskinie morawskiego krasu spanie.pl/a/122/Potega_natury%3A_Morawski_Kras.html . Wracam tam kiedy tylko jest okazja ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka