Dodaj do ulubionych

Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wysokie ?

18.06.07, 09:26
Nie wiem czy to jest dobry pomysł, żeby z Zakopanego jechać przez Łysą
Polanę, następnie przez Łomnicę Tatrzańską, Smokowiec, Strbske Pleso do
Liptowskiego Mikulasza. Czy może ktoś zna tą trasę, czy nie jest zbyt
karkołomna, czy da się nią bezpiecznie przejechać ?
Dzięki za wszelkie informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: ixi Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 09:52
      a dlaczego nie jedziesz przez Chochołow albo Chyżne?
      a może chcesz obejrzeć sobie Tatry Słowackie z samochodu?
      można oczywiście, trasa jest jak najbardziej w porządku, żadnych
      niebezpieczeństw
      • ejag Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso 18.06.07, 10:23
        Chcielibyśmy, żeczywiście przynajmniej trochę Wysokich Tatr, wjechać kolejką na
        Łomnicę, jakiś krótki spacer wokół Sz. Plesa
        • Gość: ixi Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 13:39
          kolejką na Łomnicę? zapomnij o tym, bardzo trudno zdobyć bilety,
          najwyżej mozna wjechać na Skalnate Pleso, (tam jest przesiadka na kabinkę na
          Łomnicę, zabiera około 8 osób), stąd można też wjechać zwykłym wyciągiem na
          grań pod Łomnicą (zapomniałam jak się nazywa),
          wiesz tak na krótko w Tatry, to nie wiadomo na co się zdecydować, warto wybrać
          się przynajmniej na tydzień
          • Gość: Dorota Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 18:42
            Byłam w ostatni wekend w Zakopanem oraz na Słowacji.
            Na T. Łomnicę można bilety kupić bez problemu na dole. Dostajesz bilety od razu
            na kolejkę na łomnicę podają Ci godzinę kolejki.
            Pierwszy etap to kolejka w wagonikach czteroosobowych koszt około 390 koron,
            natomist II etap na Łomnicę w kolejce kabinowej. kolejka zabiera około 15 - 17
            osób - koszt około 590 koron.
            Na górze jesteście 50 minut i zjazd na dół. Na górze znajduje się obserwatorium
            i kawiarnia.
            miłego pobytu
            pozdrawiam
            • Gość: Janek Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 21:54
              > Na górze jesteście 50 minut i zjazd na dół. Na górze znajduje się
              obserwatorium
              > i kawiarnia.

Proszę wytłumaczyć dokładniej to zdanie
              • Gość: Dorota Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 18:21
                Chodzi o to, że zjazd na dół masz na konkretną godzinę. Czas wolny to tylko 50
                min
                pozdrawiam
            • Gość: ixi Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 09:14
              > Byłam w ostatni wekend w Zakopanem oraz na Słowacji.
              > Na T. Łomnicę można bilety kupić bez problemu na dole

tak, w czerwcu to może dostałaś bilety na Łomnicę
              w sezonie jest to bardzo trudne
    • Gość: Janek Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 22:41
      Trasa fajna i spokojnie przejedziesz. Dodam, że po drodze za Zdiarem masz
      jeszcze piękną Jaskinie Bielską. W Tatrzańskiej Łomnicy wyjedź kolejką
      gondolową na Skalniate Pleso czyli pod Łomnicki Szczyt i to wystarczy. Jest
      tam naprawde pięknie. Dalszej trasy nie polecam ze wcględu na dodatkowe duże
      koszty , czekanie i to że jesteś z dziećmi co rozumiem po twoim innym poście.
      A sam szczyt to loteria pogodowa - jak przyjda chmury (co zdaża się często) to
      nic nie zobaczysz a po byt tam jest ograniczony (nie pamietam do ilu minut ale
      dużo mniej niz 50 jak tu ktoś napisał). W Tatrzańskiej Łomnicy jest jescze
      Tatrabob taka atrakcja dla dzieci nawet tych większych. Co do drogi to ze
      Szczerbskiego Plesa polecam juz odbić na południe (w dół) do głównej drogi
      Poprad-L.Mikulasz w kierunku na Tatrańską Strbę. Tylko nie wjeżdżaj na
      autostradę bez winiety (nie opłaca się na parenaście km) a na zwykłą drogę. Jak
      sięma pecha to można trafić na korki do Łysej Polany gdzie auta czekają na
      wjazd na parking by iść na Morskie Oko. Ale to sie tyczy głównie długich
      weekendów przy pięknej pogodzie. W wakacje wyjazdy sie dzielą na dłużej.
      • Gość: aga Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 10:14
        > dużo mniej niz 50 jak tu ktoś napisał).

Nieprawda, jest równiutkie 50 minut, a ja nawet trafiłam na więcej :)
        Z pogodą to prawda, ale jak nie ma chmur to warto - widoki naprawdę
        rewelacyjne. Ten kto widział zapamięta do końca życia - z jednej strony Tatry,
        a z drugiej słowackie miasteczka - widok prawie jak z samolotu - naprawdę warto
        wydać tę kasę
      • jusytka Tatrabob? 04.07.07, 12:23
        A cóż to takiego jest? - opisz proszę
        • jusytka Re: Tatrabob? 04.07.07, 12:49
          Znalazłam stronkę - fajny ten tor :) www.tatrabob.com/pl/index.html
          • Gość: Janek Re: Tatrabob? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 17:04
            To juz masz prawie wszystko. Dodam tylko bo ten dekalog (instrukcja) nie mówi
            wszystkiego, że dzieci ponizej 5 roku tez mogą zjechać z rodzicem ale trzeba
            podpisac specjalne oświadczenie. Jeszcze podam ważną informację, że są 2 pasy
            bezpieczeństwa - osobny dla dziecka i osobny dla rodzica. Aha 8 letnie dziecko
            moich znajomych zjeżdżało samo a nie z rodzicem jak podaja w tej instrukcji.
            • jusytka Re: Tatrabob? 04.07.07, 22:32
              Dzięki, ale mnie martwi coś innego - napisano tam że maksymalne obciążenie
              wynosi 120 kg - niestety mój ślubny wraz z dzieckiem będzie więcej ważył :(
              • Gość: Janek Re: Tatrabob? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 22:45
                Wagi tam nie widziałem a od 20kg nadwagi wózek sie nie gibnie. Konstruktorzy
                zawsze zostawiają spory naddatek. A tak w ogóle nie widze problemu u mnie z
                dzieckiem jechałem raz ja a drugi raz żona. A wcale nie mamy po 20 lat.
    • monikaa13 MAM pytanie, dot. przejscia granicznego ? 04.07.07, 11:28
      jade do slowacji, interesuje mnie chocholow lub chyzne co wybrac, jaka jest
      roznica, gdzie sie dluzej czeka, czy to naprawde obojetne?????????????????

co do lomnicy, w sezonie nie ma najmniejszego problemu, bylam w sierpniu
      • Gość: Madzia Re: MAM pytanie, dot. przejscia granicznego ? IP: *.uznam.net.pl 04.07.07, 12:26
        Czy wybierając wymienione przejścia graniczne (jadąc do Mikulasza) trafimy na
        drogę, gdzie konieczne będzie wykupienie winiety?, czy przejazd będzie wtedy
        krótszy i szybszy?
    • Gość: zajkom Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: 80.51.92.* 04.07.07, 22:34
      Kupujesz winietę za 150 koron, w smokowcach skręcasz na Poprad potem na
      Liptowski Mikulasz trafiasz na autostradę i cała droga od granicy zajmuje ok
      jeden i pół godziny
      • Gość: Madzia Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.uznam.net.pl 04.07.07, 23:52
        Z przejścia w Chyżnem?
        • Gość: opty Re: Z Chyżnego do L. Mikulasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:55
          z przejścia w Chyżnem jedziesz drogą 59 (obowiązuje winietka)
          albo przez Dolny Kubin, Rużomberok do Liptowskiego M.
          albo za Tvardosinem skręcasz na drogę lokalną na Zuberec i potem do
          Liptowskiego M.
          w obu przypadkach korzystasz z płatnej dr. nr 59, polecam I wariant
          • Gość: Janek Re: Z Chyżnego do L. Mikulasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 19:18
            opty proszę przeczytac jeszcze raz co autar ma na myśli i odpowiadać na temat.
            Tylko najpierw trzeba wziąść mapę do ręki jeśli nie zna się Słowacji.
            • Gość: opty Re: Z Chyżnego do L. Mikulasza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 08:47
              > opty proszę przeczytac jeszcze raz co autar ma na myśli i odpowiadać na
              temat.
              > Tylko najpierw trzeba wziąść mapę do ręki jeśli nie zna się Słowacji.

czy źle odpowiedziałam Madzi na pytanie: z Chyżnego?
              nie odpowiadałam autorce wątku
              • Gość: Janek Re: Z Chyżnego do L. Mikulasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:53
                o kurczę sorry. Nie dopatrzyłem i myślałem że odpowiadasz autorowi. W ogóle ten
                wątek zrobił się zagmatwany a autora juz dawno tu nie widać. Jeszcze raz
                przepraszam i pozdrawiam.
                • Gość: Janek Re: Z Chyżnego do L. Mikulasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 12:01
                  aha jeszcze jedno, ja przez Chyżne jechałem do Liptowa i Demianowy 2 razy i
                  nigdy nie kupowałem żadnej winietki. W ogóle I-sze słyszę, że tam potrzebna
                  winieta. Dopiero jeśli ktoś chce się przejechać pare km D1
                  • Gość: opty Re: Z Chyżnego do L. Mikulasza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 18:48
                    w miedzy czasie dowiedziałam się, z innego wątku, że droga 59 owszem jest
                    płatna ale dopiero od Rużomberoku a nie od Chyżnego
      • Gość: zajkom Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: 80.51.92.* 05.07.07, 17:54
        Ja proponuję trasę przez Łysą Polanę
      • Gość: Janek Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 19:16
        a po co kupować winietę by przejechac się parenaście km autostradą? Przecież
        jest droga równoległa, która na dodatek przechodzi przez L.Mikulasz a nie obok.
        • Gość: zajkom Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: 80.51.92.* 06.07.07, 22:02
          Tylko ile się traci czasu na jazdę serpentynami przez wysokie tatry ?
          • Gość: Janek Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 11:51
            a g... straci czasu. Tak czy tak planuje odwiedzić Wysokie Tatry. W Smokowcach
            lub trochę dalej w Wyżnych Hagach lub nawet w Strbskim Pleso (skoro autor chce
            tam pospacerować jak pisze) odbije w dół i dojedzie do drogi nr18 (E50). Tylko
            proszę nie wjeżdżać na D1 (autostrada)Zostanie ok.30km drogi pięknej (żadnej
            tam krętej) drogi bez potrzeby winietki. Z drugiej strony to jak pisałem przy
            innym wątku - po co go ciągnąć jak autora nie widać przy wątku od połowy
            czerwca i może już dawno Słowację odwiedził.
            • jusytka Re: Z Zakopanego do l. Mikulasza przez Tatry Wyso 07.07.07, 18:34
              Gość portalu: Janek napisał(a):

> po co go ciągnąć jak autora nie widać przy wątku od połowy
              > czerwca i może już dawno Słowację odwiedził.

A po to by inni sobie poczytali - jak ja na przykład - tez sie tam wybieram ;)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka